zelgoszcz 26.05.03, 13:56 Przy okazji przegladania ponizszych zdjec z Tarnowskich Gor stwierdzilem, ze znany mi herb Tarnowskich Gor zostal zmieniony. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zelgoszcz Re: Herb Tarnowskich Gor 26.05.03, 13:57 www.upper-silesia.com/tarnowskie.html Odpowiedz Link Zgłoś
loggy_ Re: Herb Tarnowskich Gor 26.05.03, 14:03 Byl juz taki watek na forum. Zostal zmieniony z inicjatywy wladz. Wlasciwie to byl powrot do dawnego historycznego herbu. I tyle. L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adrianer_ Re: Herb Tarnowskich Gor IP: 212.244.24.* 26.05.03, 21:57 i dobrze, że wprowadzili, gdyż jeszcze w 1998 roku słyszałem od Stowarzyszenia Misłośników Ziemii Tarnogórskiej, że obecny (w 1998roku) herb TG jest jego historycznym herbem, a obecny znowu na dzień dziesiejszy, został na siłe wprowadzony przez Niemców. Problem w tym, że miasto zostało założone przez Niemców, Polaków i Czechów naraz, jego nazwa wzięła się od Grafa von Tarnowitz, obecny na dzień dzisiejszy herb jest jego pierwotnym herbem, a herb wprowadzony po 1952roku jest herbem... robotników tarnogórskich (górników i kogoś tam jeszcze, jak się nie mylę). Więc gratuluję pewnemu historykowi tarnogórskiemu agitacji u polityków, choć do tego gościa mam również mnóstwo zastrzeżeń... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr scott Re: Herb Tarnowskich Gor IP: *.tg.akk.net.pl 30.05.03, 23:45 loggy_ napisał: > Byl juz taki watek na forum. > Zostal zmieniony z inicjatywy wladz. Wlasciwie to byl powrot > do dawnego historycznego herbu. > I tyle. > L. > no byc moze. ale czy faktycznie wyglada jak stary herb????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr scott Re: Herb Tarnowskich Gor IP: *.tg.akk.net.pl 30.05.03, 23:44 zelgoszcz napisał: > Przy okazji przegladania ponizszych zdjec z Tarnowskich Gor stwierdzilem, ze > znany mi herb Tarnowskich Gor zostal zmieniony. > Dlaczego? no faktycznie zostal zmieniony przy okazji ostatnich gwarkow bodajze... a czemu?? komu przeszkadzal?? nie mam zielonego Odpowiedz Link Zgłoś
thomas202 Re: Herb Tarnowskich Gor 09.06.03, 09:38 Gość portalu: dr scott napisał(a): > ...no faktycznie zostal zmieniony przy okazji ostatnich gwarkow bodajze... > a czemu?? komu przeszkadzal?? ... Mnie BARDZO przeszkadzal. Historyczny był zbyt niemiecki więc w 1952 usunieto tego orła. Potem "powrócono" do barw piastowskich, co to znaczy powrócono skoro herb TG nigdy nie był w barwach piastowskich - powrócono do czegoś do czego nie dało sie powrócić bo tego nie było. Dlatego dobrze że powrócono do historycznego. Odpowiedz Link Zgłoś