Dodaj do ulubionych

Miejska biblioteka publiczna w TG.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 10:50
Może ktoś wie dlaczego katalogu zbiorów MBP nie można przejrzeć w
internecie.Może odpowie jakiś pracownik biblioteki(jest ich w tym
mieście sporo)
Mamy XXI wiek!
Obserwuj wątek
    • Gość: TY2 Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.08, 23:48
      Panie z biblioteki w internecie sprawdzają tylko wyniki
      lotto,dlatego nie licz na ich odpowiedź.
      • dzik0 Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. 27.02.08, 01:02
        Ja wierzę,że jednak ktoś się odezwie.
        • dzik0 Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. 28.02.08, 00:17
          Pomyliłem się,już nie wierzę.
          • Gość: Melania Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.08, 09:42
            te panie tam tak działają, jak i strona mbp! a jak na miejscu o
            jakąś książkę zapytasz, to jeszcze opiernicz dostaniesz, że
            przerwasz im czytanie gazety i picie kawy!
            • Gość: anton Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 21:20
              Nowe książki mają tylko dla znajomych,na półkach sama makulatura.
              • Gość: ewa Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 23:51
                Biblioteka na zamkowej słynie z nieprzyjemnego personelu.
                • chemiczny_brat Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. 29.02.08, 11:43
                  odp do jana:
                  Biblioteka czyni przygotowania do udostepniania katalogu w
                  Internecie. Niestety zwiazane jest to z kosztami zakupu
                  odpowiedniego modulu (OPAC) do Proliba (program obslugujacy katalog
                  biblioteki, dziala tez m.in. w Bibliotece Slaskiej) oraz z wymiana
                  serwera. Trzeba to jeszcze wszystko zaadoptowac zeby nie bylo
                  pozniej problemow, a to tez nie proste. Co roku bilioteka musi tez
                  placic oplate licencyjna i trzeba zabezpieczyc odpowiednie srodki.
                  Cierpliwosci :)

odp do TY2 i dzik0:
                  oprocz sprawdzania wynikow lotto - wszyscy bibliotekarze to namietni
                  gracze o czym wie kazdy w miescie :) - odwiedzaja tez inne strony na
                  dowod ten post

odp do Melania:
                  witryna MBP moze i jest skromna ale jest. Prowadzaca ja robi to w
                  formie wolontariatu (non profit). Masz ochote i zdolnosci zglos sie
                  do jej prowadzenia.

odp do Melania, anton, ewa:
                  Co do nieprzyjemnej jak mowicie obslugi( Melania, ewa) czy nepotyzmu
                  (anton) - takie sprawy zalatwia Dyrektor - zgloscie swoj zal a Ona
                  to zalatwi.

-
                  • Gość: anton Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 18:15
                    Jedno jeszcze pytanko.
                    Jak długo trwać będzie"czynienie przygotowań"?
                    Dziękuję za poradę,podzielę się uwagami z dowództwem MBP.
                    Życzę wygranej w lotto.
                  • Gość: jarek do chemicznego brata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 18:30
                    Witam!

Odpowiedzi słuszne, mam tylko jedną uwagę - w instytucjach typu biblioteka,
                    poradnia lekarska, sklep itp. nikt normalny (poza pieniaczami...) nie zgłasza
                    dyrektorowi nieprzyjemnej obsługi. W całym normalnym świecie po prostu robi się
                    w tył zwrot i wybiera się inny sklep, inną poradnię lub inną bibliotekę. A
                    zadaniem dyrektora jest obserwować personel i zastanawiać się dlaczego
                    instytucja ma mniejszą odwiedzalność niż konkurencja.

Co do samej obsługi - chodzę w TG do biblioteki z obu stron - dla dorosłych i
                    dla dzieci. Jest kolosalna różnica w jakości obsługi i życzliwości pomiędzy tymi
                    dwoma stronami na korzyść części dziecięcej. Panie Ewa i Małgosia to prawdziwe
                    skarby i smutno mi że zarabiają prawdopodobnie dokładnie tyle samo co ich
                    znudzone koleżanki z naprzeciwka...
                    • Gość: romek Re: do chemicznego brata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 18:39
                      Co ty opowiadasz za bzdury?Jaką to inną bibliotekę mogę wybrać w
                      centrum miasta?
                      Zrobię w tył zwrot i...mogę sobie iść na spacer,nic więcej.
                      Panie z części dla dorosłych są po prostu niemiłe i tyle.
                      • Gość: adam Re: do chemicznego brata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 20:51
                        Panie w bibliotece na oś.Przyjażń są miłe i uczynne,znają się na
                        rzeczy(same lubią czytać)
                        • olciatg Re: do chemicznego brata 01.03.08, 21:19
                          Potwierdzam, panie z działu dziecięcego są świetne! ;) pozdrowienia dla Pani
                          Gosi i Pani Ewy :)
                          • Gość: eryk Re: do chemicznego brata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 13:00
                            Ciekawe czy oni dostają jakieś nowe książki?
                            Na półkach ich nie widać!
                            • Gość: otto katalog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 18:14
                              Biblioteka w Bytomiu ma internetowy katalog zbiorów,więc nie jest to
                              widać aż taki problem.Trzeba chcieć.
                              • Gość: TY2 Re: katalog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 23:28
                                Ciekawe ile zarabiają panie w bibliotece miejskiej?
                                • Gość: baś Re: katalog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 19:36
                                  Niech zarabiają dużo,byle były kompetentne i miłe.
                                  • Gość: ppk Re: katalog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 10:54
                                    Dlaczego biblioteki na dzielnicach są nieczynne w soboty?
                                    Sporo czytelników nie ma czasu w tygodniu.
    • Gość: Artur Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 11:57
      W bibliotece tak jak wszedzie pracuja fajni i mniej fajni ludzie.
      Na temat biblioteki dla doroslych nie bede sie wypowiadal(szkoda
      nerwow).Ale3 jest tam jedna mila czarna (z długimi włosami) pani.
      Gdy na nia traficie jest spoko. Co do innych miejsc czesto zagladam
      do czasopism. Maja tam super program prawniczy, no i HI-FI gazete
      ktora szukałem dlugo w innych bibliotekach. A ze w tym roku pisze
      mature to tam zagladam bo potrzebuje tematow z gazet. Nawet raz
      zostawilem rozpiske interesujacych mnie artykułow i na 2 dzien
      mialem wszystko przygotowane. Tak trzymac. Artur
      • Gość: as Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 21:56
        Powinny być w soboty otwarte i to długo.Paniom zapłacić za
        nadgodziny i gra.
        Biblioteki też powinny być odpłatne,choć symbolicznie.
        • Gość: ~grand Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.08, 23:26
          Współczuję Paniom pracującym w bibliotece dla dorosłych tak przypadkowej
          klienteli jak na tym forum. Korzystam z biblioteki i stwierdzam, że pracujące
          tam osoby są przygotowane merytorycznie i posiadają ogromną wiedzą. Niestety
          profesjonalna obsługa może być kłopotliwa dla tzw. jednorazowej przypadkowej
          klienteli czyli takich jak większość na tym forum.
          • Gość: 23 Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 11:19
            Co to znaczy"przypadkowa klientela"?
            Sam rodaczku jesteś przypadkowy merytorycznie i profesjonalnie
            kłopotliwy.
            Nie rozumiesz baranie co piszesz.
            Typ inteligencji w bicepsie.
            Won!!!
            • Gość: ~grand Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.08, 18:40
              Proponuję z łupieżem udanie się do specjalisty.
              • Gość: 23 Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 18:43
                Ciekawe co czytasz?
                • dzik0 Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. 10.03.08, 09:56
                  Widzę,że żadna promocja biblioteki nie istnieje.Nie odezwał się
                  jakikolwiek jej przedstawiciel.
                  Widać uznają,że wszystko jest tak jak być powinno i nie ma powodu do
                  czytania bzdur wypisywanych przez tych,którzy najbardziej
                  przeszkadzają w spokojnej pracy.
                  Przez czytelników.
                  • Gość: anton Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.08, 10:36
                    Nadal grają w lotto i piją kawę.
                    • Gość: adam Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 12:50
                      Dzisiaj wygrają w lotto i się nareszcie zwolnią.
                      • Gość: zori Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 19:08
                        W bibliotece potrzebna jest całkowita reorganizacja.Czytelnik nie
                        może być intruzem,który przeszkadza paniom bibliotekarkom.
                        Sprawa katalogu w internecie to oczywistość,nawet antykwariaty mają
                        swoje katalogi dostępne w sieci.
                        • Gość: ori Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 10:19
                          Tak właśnie jest.
    • Gość: bondkowski Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 22:30
      A ja uważam te Panie za normalne i wykonujące swoją pracę w sposób
      prawidłowy. nigdy nie czułem się w bibl. "jak intruz"
      • Gość: atom Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 22:58
        Nic dziwnego gdy jest się krewnym.
    • Gość: Artur Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.stk.vectranet.pl 21.03.08, 07:35
      Ja nie jestem zadnym krewnym, czesto korzystam z czytelni czasopism i nie czuje
      sie jak intruz. Wrecz przeciwnie. No gdyby jeszcze tak mozna bylo do gazet
      zamowic sobie kawke lub herbatke to juz byloby super (bo zimno tam jest
      straszliwie).Artur
    • Gość: Nieznajoma Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.stk.vectranet.pl 21.03.08, 07:49
      Jak zimno to moze cos mocniejszego : rumik do herbatki...
      • Gość: TY2 Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 17:23
        A jak bardzo zimno to całą flaszkę.
        • Gość: zok Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 12:25
          Pewnie nie grzeją żeby ludzie nie siedzieli i nie przeszkadzali
          w pogawędkach i kawie.
    • Gość: Alusia Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.stk.vectranet.pl 26.03.08, 21:05
      Zgadzam się te Panie są wyjątkowo nie uprzejme brrr mi się robi jak
      muszę juz tam iść. Raz trafiłam przypadkiem na dział dziecięcy i
      poprostu byłam w lekkim szoku , że w tej bibliotece może być wogóle
      ktoś miły ;) aaa i polecam biblioteke pedagogiczna koło jednostki
      wojskowej , tam to pracuja naprawde miłe Panie , zwłaszca Pani
      blondynka w okularkach jest bardzo miła i uprzejma , pozdrwaim więc
      tą Panią a reszcie polecam !!!
      • Gość: 23 Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 22:04
        Tam pracuje chyba tylko ta jedna,miła pani.
        • Gość: Mikusia Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.08, 00:12
          niestety przylaczam sie do tej opini : panie w bibliotece sa super
          niemile,az nieprzyjemnie tam isc. a zapytac o ksiazke to az strach.
          mam pytanie czy ktos widzial chociaz cien usmiechu u tych pan?zawsze
          sa posepne smutasy
          • oryginal23 Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. 21.05.08, 00:21
            Nie mają się z czego cieszyć,znowu nie wygrały w lotto.
            23.
            • Gość: Atom Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 18:45
              Byłem tam dzisiaj.Pani przyjemna,poszukiwana książka znaleziona.
              Do tego kibelek gdzie załatwiłem bardzo poważną sprawę i wymyłem
              sobie po tym łapki.
    • Gość: Eryk Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 10:10
      A ja teraz własnie jestem w bibliotece. Poczytałem gazetki, panie
      miłe, sympatyczne. Teraz korzystam z darmowego internetu, obok mnie
      na drugim stanowisku internetowym fajna laska......super
      • Gość: carlos Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 18:25
        Zrywanie lasek w bibliotece,tego jeszcze nie próbowałem.
        • Gość: baś Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 21:48
          A ile jest stanowisk z dostępem do internetu w bibliotece?
          • Gość: Eryk Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 10:09
            Sa 3 stanowiska z dostepem do internetu( jedynym minusem jest to ,
            ze jest tam linux :-( )
            • Gość: TY2 Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 12:33
              Podobno w filiach biblioteki też jest dostęp do netu.
    • Gość: czytelnik Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 21:45
      Bo ich nie ma w internecie
      • Gość: Atom Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 22:16
        Kogo,czego nie ma?
        • Gość: Artur Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.stk.vectranet.pl 31.05.08, 23:13
          No własnie kogo nie ma w internecie drogi czytlniku?
          • chemiczny_brat Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. 09.07.08, 12:26
            do @jana i innych malkontentów
            miło mi poinformować, że MBP w TG instaluje właśnie moduł OPAC na
            swoim serwerze - w skrócie znaczy to, że za kilka dni będzie można
            obejrzeć przez Internet katalog biblioteki, sprawdzić rezerwację
            książki, sprawdzić jakie książki wypożyczyliśmy, itd. itp. (podobnie
            jak katalog Biblioteki Śląskiej - jeśli ktoś chciałby zobaczyć jak
            to będzie wyglądać zapraszam tu: opacwww.bs.katowice.pl/cgi-
            bin/wspd_cgi.sh/WService=wsbroker1/wo_log.w
            XXI wiek zawitał też do tarnogórskiej książnicy :)
            • Gość: joanna Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 17:40
              Prośba.
              Poinformuj przez forum gdy katalog zacznie działać.
              Z góry dziękuję.
              • Gość: wiola Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.stk.vectranet.pl 01.08.08, 11:56
                Katalog OPAC dostępny od dzisiaj.
    • Gość: Olka Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.08, 12:17
      No to super . Bedziemy mogli sobie w domku sprawdzic jakie sa
      ksiazki...
      • Gość: TY2 Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 17:43
        Nie uwierzę,dopuki nie zobaczę!
        • Gość: XT Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.ticom.pl 13.07.08, 22:08
          Dopóki piszemy przez ó !!!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: wiola Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.stk.vectranet.pl 01.08.08, 11:57
            Katalog OPAC dostępny od dzisiaj tj 01.08.08
            • chemiczny_brat Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. 02.08.08, 13:00
              jak korzystać (warto przeczytać):
              www.biblioteka.tgory.pl/zasadywww.html
              a sam katalog znajdziecie tutaj:
              83.18.7.2/cgi-bin/wspd_cgi.sh/WService=wsbroker1/wo_log.w
              i co warto było poczekać? ... :)
              • Gość: adam Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.08, 21:22
                Właśnie przed chwilą mój antywirus zablokował mi wejście
                na tą stronę!
    • Gość: Ewa Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.stk.vectranet.pl 06.08.08, 10:16
      Sprawdziłam. Strona działa. Super!
      • Gość: jano Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.08, 20:52
        Gratuluję bibliotece,nareszcie.
        • Gość: Erwin Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.08, 09:15
          Tez gratuluje i tez nareszcie. Sprawdzilem sobie w domku wszystkie
          interesujace mnie pozycje...przyszedłem i wypozyczylem. No i moge
          sobie je przedłuzac w domu anie dymac co tydzien do biblioteki. Super
          • Gość: janusz Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 17:26
            Gdyby tak jeszcze nieco więcej uśmiechu u pań bibliotekarek,
            byłoby naprawę wspaniale.
            • Gość: Wilhelm Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 10:43
              Do mnie się uśmiechają.
    • Gość: Artur Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.08, 13:54
      Do mnie tez sie usmiechaja. No moze nie wszystkie....,ale te to
      lepiej moze zeby sie nie uśmiechały
      • oryginal23 Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. 28.08.08, 23:27
        Nie ma brzydkich kobiet,są tylko zaniedbane.
        23.
        • Gość: beno Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 10:09
          Te kobiety są potworne.Kto zgromadzł w jednej bibliotece tyle
          ponurych i niesympatycznych kobiet?
          Ciekawe według jakiego klucza były zatrudniane?
          Staram się tam chodzić jedynie wtedy gdy nie mam innej możliwości
          zdobycia ksiązki.Te panie nie wiedzą co to uśmiech.
          • Gość: Ola Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.stk.vectranet.pl 26.09.08, 23:04
            Ja Kobieta też to potwierdzam , tam aż strach iść , jeju naprawde
            kto je zatrudniał!! Chodze też do biblioteki pedagogicznej i tam są
            milsze Panie , coprawda nie wszystkie ,ale uśmiechnąc się potrafią
            • oryginal23 Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. 27.09.08, 00:32
              Panie są po prostu przekonane,że zostały stworzone do pracy
              w Bibliotece Narodowej.A tymczasem ugrzęzły w powiatowej.
              23.
              • dzik0 Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. 27.09.08, 16:19
                Niestety tak chyba jest.Panie psują przyjemnośc korzystania z
                biblioteki.
                • Gość: czytelnik Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.08, 15:44
                  a mnie wkurza coś takiego:
                  Ostatnio z racji studiów często korzystam z czytelni naukowej o różnych porach
                  (rano i po południu). W godzinach przedpołudniowych kiedy nie ma zbyt wielu
                  czytelników obsługa jest trzyosobowa a po południu kiedy tworzy się ogromna
                  kolejka obsługuje tylko jedna osoba ...
                  no coments
                  • Gość: guajazyl Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 16:46
                    Nic dziwnego,nadmiar ludzi przeszkadza paniom w swobodnej rozmowie.
                    • messalina_only Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. 30.09.08, 12:20
                      Dużo prawdy w tych wpisach.Też nie jestem miłośniczką ponurych
                      i niesympatycznych pań z biblioteki,a jak widzę podobne zdanie
                      o nich ma wielu czytelników.Może jakaś przeczyta te posty i
                      kobietki zaczną być milsze.Całością powinna się jednak
                      zainteresować dyrekcja biblioteki odpowiedzialna za placówkę.
                      W końcu biblioteka opłacana jest z publicznych pieniędzy,
                      i jej pracownice nie mogą powiedzieć"jak się komuś nie podoba,
                      to nie musi tutaj przychodzić"
                      Jestem ciekawa kiedy odezwie się ktoś z biblioteki,w końcu
                      internet tam mają(też za nasze pieniądze)
                      • Gość: carlos Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 11:50
                        Nikt się nie odezwie.Udają,że nie ma tematu.
                        • Gość: czytelniczka Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 10:18
                          Czytają,ale im wstyd.To prawda,że są niemiłe te panie.
                          • dzik0 Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. 06.11.08, 10:28
                            Muszę donieśc,że wczoraj obsługiwała mnie w bibliotece na ulicy
                            Zamkowej miła i uśmiechnięta pani.
                            To było coś zupelnie nowego.
                            • dzik0 Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. 30.11.08, 12:24
                              To chyba trwała zmiana,panie są nadal uśmiechnięte.
                              • Gość: neurolog Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 10:43
                                Niestety w nowym roku panie w bibliotece ponure jak zwykle.
                                Czy tam do pracy przyjmowano tylko ponure i smutne kobiety?
                                • Gość: guajazyl Re: Miejska biblioteka publiczna w TG. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 10:47
                                  Bylem wczoraj.Same smutaski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka