Dodaj do ulubionych

Zbojkotujmy chińskie sklepy!

27.03.08, 10:04
W obliczu ostatnich wydarzeń politycznych i wypowiedziach chińskich władz dot. sprawy Tybetu oraz w zwiazku ze zbizająca się olimpiadą proponuję zbojkotowanie chńskich "centrów" w Tarnowskich Górach. Pomijajac drobny fakt, że sprzedają nic nie wartą tandetę, wydaje mi się, że "mocarstwo chińskie" ma zdecydowanie za dużo do powiedzenia wiadomosci.o2.pl/?s=261&t=478593.
W sumie niewiele, ale jakby cała UE pomyślała w ten sposób, to może coś by to dało??
Obserwuj wątek
    • Gość: TG Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.stk.vectranet.pl 27.03.08, 10:26
      Ja od zawsze je bojkotuję:)
      Mimo niskich cen jest to tak masakryczne badziewie,że choćbym się
      uparł i koniecznie chciał coś kupić, to nie ma czego:)
      • Gość: 23 Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 10:32
        Bojkot sklepów to zbyt mało.Należy bojkotować jakiekolwiek chińskie
        wyroby.Nie jestem jednak pewien czy to jest możliwe.Chińszczyzna
        jest wszechobecna i często bardzo dyskretnie oznakowana.
        • hellyspring Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! 27.03.08, 10:36
          Hmm, pewnie, że ma sens, tylko kto np. na odpuście będzie zwracał uwage na metke "mejd in czajna". Dziecko chce zabawkę, a ile mamy zabawek produkowanych w Polsce?
          Ale jestem dobrej myśli. Tusk na olimpiadęnie jedzie, Dalajlama (miejmy nadzieję) przyjedzie do Polski... Może jest szansa, że w końcu jako państwo zaistniejemy w dobrym swietle i nie będziemy tym razem szukac przyjaciół tam, gdzie teoretycznie może się to opłacac?
          Dopiszcie się www.tybet2008.pl :)
          • chemiczny_brat Tybet 27.03.08, 10:46
            chińskie "markety" omijam z daleka. Podpisałem się pod listem do
            Premiera: tybet2008.pl/ Podpiszcie się też, czas do końca
            marca.
            • Gość: edmund Re: Tybet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.08, 12:13
              A ja wam tylko powiem że wasz protest niczego nie zmieni. Światem i polityką
              rządzi kasiora i nic więcej. Takich dalajLamów to chińczycy już paru ukatrupili,
              tego daj boże nie. Chinom nikt nie podskoczy USA próbowały i odpusciły europa
              zrobi to samo a Polska nie ma nic do gadania, Chiny bez Polski przeżyją Polska
              bez Chin raczej nie.
              • mirotg Re: Tybet 27.03.08, 12:21
                W zupelnosci zgadzam sie z Twoja opinia.Niestety jest tak jak piszesz ze Swiatem
                i poltyka rzadzi "szmal"
                • Gość: ks Re: Tybet IP: 83.1.71.* 27.03.08, 17:43
                  to nie znaczy ze mozna siasc na 4 literach i nic nie robic
            • Gość: dawaj! dawaj! lama Re: Tybet - ciekawy linka na ten temar IP: 208.50.83.* 01.04.08, 15:35
              room-303.com/blog/2008/03/24/wolny-tybet-wolne-zarty/
    • Gość: dlm Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 16:01
      A kto wykorzystuje najbardziej naród chiński? Przecież najbardziej USA i
      zachodnia Europa.Masę firmowych produktów jest produkowanych w Chinach nie tylko
      badziewia.Prawie wszystkie firmowe zabawki - zobaczcie gdzie produkcja.A
      ciuchy.Tak samo.Przecież tam jest tania siła robocza.Najpierw ich wykorzystują a
      potem protestują przeciwko łamaniu praw człowieka.
      • Gość: reck 7 Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.dip.t-dialin.net 27.03.08, 17:06
        A dlaczego cos Chinskiego bojkotowac Rzad Chinski wie co robi i napewno ma ku
        temu jakies podstawy.A moze by tak zajrzec w swoj garnek ? u nas tez
        duchowienstwo sie wpie.. w polityke a nie powinno ! Oni sa od tego zeby sie
        modlic a nie politykowac i to uwazam za sluszne ze wreszcie ktos ich za morde
        bierze.
        • Gość: 23 Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 17:57
          Mimo,że do uwielbienia naszego kleru jest mi niezwykle daleko
          pozwolę sobie zauważyć,że twierdzenie o tym jakoby rząd chiński
          postępował prawidłowo uważam za debilne.
          Nie znoszę komunistów,a ty właśnie nim jesteś.
          Kup sobie wino,zaśpiewaj międzynarodowkę i nie kompromituj się tutaj.
          • Gość: wesołek Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.ticom.pl 06.04.08, 19:44
            A Amerykanom się opłaca kochać komunistów! :-)))
            Tusk nie pojedzie i NIKT tego nawet nie zauważy.
            A "propagandę" gazetową pod tytułem wszyscy wiemy jak to jest już raz
            przerabialiśmy. Do tej pory szukają broni w Iraku i my im pomagamy :-(
            Ile razy byłeś w Chinach i w Tybecie?
            A to że Turcja morduje Kurdów - komu przeszkadza. Dlaczego NIKT o to nie walczy???
            Tybet to "medialna" akcja pozwalająca wypłynąć szumowinom!
          • Gość: mi~imi Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.08, 14:00
            przestańcie pie..ć.... one są lepsze niż nasze...a bez chin to
            byśmy ku.. nie żyli jakbyśmy chcieli sie przeciwstawić...zresztą
            dajcie tym ludziom żyć do ku.. nędzy!
        • Gość: takisobie Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.pools.arcor-ip.net 29.03.08, 15:28
          Przeczytaj sobie troche cos o historii chinskiej i tybeckiej. Kiedy
          i dlaczego tam sie cos zdarzylo. Polski rzad tez mial podstawy zeby
          po wojnie rzadzic tak jak rzadzil... tobie napewno szkoda ze granice
          sie otwarly i nagle sam myslec i przezyc musisz w tym nowym swiecie.
          Takim innym. Nie czerwonym.
          • Gość: anyk Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 18:02
            To do kogo?
    • Gość: edmund Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.08, 19:46
      hellyspring napisała:
      wydaje mi się, że "mocarstwo chińskie" ma zdecydowanie za dużo do powiedzenia

Nie, to słabi nie mają nic do gadania.

> W sumie niewiele, ale jakby cała UE pomyślała w ten sposób, to może coś by to
      > dało??

Tak, bankructwo wielu firm europejskich i bardzo duże bezrobocie. Zamiast na
      zachód do roboty to byście jeździli do Rosji i na Białoruś.
      • Gość: blabla Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: 83.1.64.* 28.03.08, 08:05
        bojkot Chin proponuję zacząć od zaprzestania kupna np... kiełbasy
        śląskiej. czemu?
        ponoć pakowana jest w jelita z Chin...
        O_o
        • Gość: TY2 Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 09:01
          Wiadomo,że wszystkich chińskich towarów i wyrobów nie jesteśmy w
          stanie odróżnić od pozostałych.Można jednak omijać,te których
          chińskie pochodzenie jest oczywiste i nie są nam bezwzględnie
          potrzebne.Lepsze to niż nic.
    • hellyspring Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! 28.03.08, 15:15
      Hej, nie wiem, czy wszyscy wypowiadającey wiedzą dokładnie, o czym piszą. Tybet jest pod chińska okupacją. OKUPACJĄ, czyli mniej więcej jest w podobnej sytuacji jak Polska w latach 1939-45.
      Wypowiedzi w stylu "tylko słabi nie maja nic do powiedzenia" sa idiotyczne, bo od kilkudziesięciu lat mieszkancy tybetu próbują coś powiedziec, lecz bezskutecznie. Natomiast jesli chodzi o religię, to łamane sa podstawowe prawa czlowieka: do wolności, do własnego zdania, to wyboru religii... Dalajlama jest uchodźcą, tymczasem władze chińskie wyraźnie sprzeciwiaja się zapraszaniu go przez głowy państw, także europejskich.
      Uważasz, że lepiej siedziec i poczytac raz w tygodniu w "Wyborczej" co tam pod Himalajami słychac? Czy może przynajmniej podpisac petycję i nie kupic gumowych tenisówek? To aż tak wiele?
      • Gość: edmund Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.08, 16:08
        Mam lepszą propozycję dla Ciebie. Zorganizuj armię najemników, jedź z nią do
        Tybetu i tam broń Tybetańczyków, skoro Polacy walczyli w Hiszpanii a teraz w
        Afganistanie , Iraku i cholera wie gdzie jeszcze to w Tybecie też mogą. Wszelkie
        inne formy walki są idiotyczne bo nie skuteczne.
        • dzik0 Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! 28.03.08, 17:40
          Armi nikt nie zorganizuje,natomiast chińskich trampek można
          nie kupować.
          • Gość: marco polo Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 12:12
            Chińszczyzna jest może podła,ale tania.Dlatego będzie kupowana
            przez kmiotków.
            • Gość: gość Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 14:41
              Niestety nawet poważne firmy produkują w chinach.Np.duża ilość
              części do mercedesa jest tam robiona.
              Od chińskiej produkcji nie ma ucieczki.
              • Gość: Ja Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.08, 15:38
                To może zorganizumy armię.
                Wypowiedzmy Chinom wojnę.
                I zabijmy WSZYSTKICH Chińczyków!!:D
      • Gość: Ktos Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.ticom.pl 06.04.08, 19:49
        Czy Ty tylko udajesz, czy nie masz pojęcia naprawdę o tym, bawełna którą nosisz
        na sobie jest Chińska w 98%.
        Ubierz się w nie chińskie produkty i to dopiero będzie zabawne. Zbojkotuj ich
        TOTALNIE :-)))) a nie tylko tam gdzie Ci wygodnie.
        Przestań starać się być zauważoną kosztem Tybetańczyków!
        • Gość: rtg Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.08, 09:16
          Nawet koszulki z napisem "wolność dla tybetu"są produkowane w
          Chinach.
          • hellyspring Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! 07.04.08, 11:14
            No cóż, ja zrobiłam przeglad garderoby i doszłam do wniosku, że mam pół na pół made in China oraz India:)Parę rzeczy mam z Turcji, parę z Europy, ale generalnie faktycznie nie sposób unikna chińskich towarów. Co nie znaczy, że mamy kupowa poliestrowe szmatki w "Chińskich centrach handlowych".
            • Gość: anna Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.08, 00:01
              Sprawdź metki ciuchów w poważnych,firmowych sklepach.Tam też
              większość towaru to chińszczyzna.
              Nie mamy wyboru.Towaru z Białorusi u nas nie ma.
              • Gość: TG Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.stk.vectranet.pl 08.04.08, 08:46
                W sklepach takich firmach jak reserved, reporter, H&M i wielu innych
                prawie 100% towaru pochodzi z Chin.
                W obecnym czasie nie jest możliwy bojkot chińskich towarów.
                W każdym razie jest bardzo trudny do wykonania.
                • Gość: mao Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.08, 09:34
                  Dlaczego nagle wszyscy przypomnieli sobie o Tybecie?Większość
                  z propagatorów bojkotu chińskich towarów nie ma pojęcia o co
                  w tym konflikcie chodzi.Może najpierw zapoznać się z istotą
                  problemu,a potem opowiadać banialuki o bojkocie towarów.
                  To kolejna"moda"która trafiła do naszego kraju i jak zwykle
                  została bezkrytycznie przyjęta.
                  • hellyspring Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! 08.04.08, 14:29
                    Wiesz, kiedy miałam 15 lat przeczytałam artykuł o łamaniu praw człowieka w Chinach, było m.in o gwałceniu tybetańskich mniszek elektrycznymi prętami. To zapada w pamię. Trochę czytałam o sytuacji politycznej Chin i Tybetu. tybet nie chce niepodległosci ale autonomii - wolności wyznań i pełni praw obywatelskich dla jego mieszkańców. O to od kilkudziesięciu lat walczą Tybetańczycy, a Chiny, jako potęga, ignoruja wszelkie apele. władze chińskie nie znaja słowa "kompromis". Kompromis, to posłuszeństwo. Wobec chińskich władz oczywiście. Dalajlama jest uchodźcą, gdyby powrócił do Tybetu, czeka na niego wyrok śmierci.

A częśc ciuchów H&M produkowanych jest w Indiach:P
                    • Gość: TG O naiwna kobieto... IP: *.stk.vectranet.pl 08.04.08, 15:38
                      hellyspring napisała:
                      A częśc ciuchów H&M produkowanych jest w Indiach:P

Ostatnio był w tv reportaż o niewolniczej pracy w Indiach dla firmy
                      odzieżowej GAP.
                      Myślisz,że dla H&M szyją odzież dobrze opłacane szwaczki w
                      klimatyzowanych halach?
                      Nie wiesz dlaczego produkcja ubrań odbywa się właśnie w Chinach,
                      Indiach, Wietnamie?
                      Bo zajmują się tym dzieci i słabo opłacane kobiety, w tragicznie
                      złych warunkach produkcji.
                      To takjak w tarnogórskiej firmie quartex, tylko że w Azji pracownicy
                      mają się dużo gorzej.
                      Więc z tym H&M bym się nie wyrywał.

• Gość: Kubuś Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.die.net 09.04.08, 00:38
                      Pytanie podstawowe.
                      Gdzie są jakieś Chińskie centra handlowe w TG.
                      Co mam bojkotować?
                      Chętnie znalazłbym "jakiś" sklepik z "chinszczyzną".
                      W takim prawdziwym, można kupić wspaniałe żarcie.
                      Niestey, nigdzie w pobliżu TG jeszcze na taki nie trafiłem!
                      • Gość: astor Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.08, 09:33
                        1.Plac Żwirki i Wigury
                        2.Ul Sobieskiego.
                        Więcej nie musisz szukać.
                        • hellyspring Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! 24.04.08, 16:07
                          www.gazetawyborcza.pl/1,75480,5134837.html
                          Ale nic się w sumie nie dzieje, prawda?

PS.Teksty z tego wątku cytowane były w Dużym Formacie GW
                        • hellyspring Czym to się rózni od Oświęcimia?? 24.04.08, 16:10
                          Ale my lepiej udawajmy, że to nas nie dotyczy. Tak jest łatwiej, wygodniej i bezpieczniej. A Chińskie Centra Handlowe zawsze będa mie klientów uwazających, że "to nas nie dotyczy".
                          • Gość: TG A co zrobisz? Nic:( IP: *.stk.vectranet.pl 24.04.08, 16:51
                            Hellyspring, nic na to nie poradzisz. Są ludzie, których noga nigdy
                            w takich sklepach nie postanie, a są tacy których magia rzeczy za
                            3,5 czy 10 zł przyciąga jak magnes.
                            Ja tam nie kupuję, bo to badziew okrutny.
                            Jest takie staropolskie powiedzenie "tanie mięso psi jedzą" i to
                            jest cała prawda w temacie chińskich produktów.
                            Lepiej oszczędzić i kupić 1 rzecz ale dobrą która daje zadowolenie
                            na lata.
                            Przed produkcją chińską nie da się jednak uciec, ja np. mam wysokiej
                            klasy zestaw kina domowego (Denon), wyprodukowany jednak w Chinach.
                            Ekonomia, nic więcej.
                            • Gość: hellyspring Re: A co zrobisz? Nic:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.08, 17:51
                              Na wszystko nic nie poradzimy. ale warto nagłaśnia sprawę, dyskutowa o tym, uswiadamia ludzi, którzy pytają "o co w ogóle chodzi z tym Tybetem" ? Ja o sprawie Tybetu czytałam wiele jeszcze kiedy byłam nastolatka, lecz wówczas nikogo to nie interesowało. Teraz, kiedy oczy swiata zwracaja się ku Chinom warto o tym mówic, pisac, pokazywa co sie tam dzieje. A szczerze mówiac, klientami sklepów z chińska tandetą są ludzie którzy niewiele czytaja tekstów publicystycznych czy dokumentalnych, więc maja prawo nie wiedziec, co dzieje się w Tybecie. W XXI wieku.
                              • jahedonista Re: A co zrobisz? Nic:( 24.04.08, 23:16
                                Mila Hellyspring,
                                jezeli to nie moda na zabieranie glosu o Tybecie to ja jestem ksiądz.
                                Powiedz mi dlaczego z takim samym animuszem nie pisze sie o morowanych
                                Irakijczykach walczących z najeżdzcą, o tysiącach ludzi porwanych z ich krajów
                                przez Amerykanów i brutalnie torturowanych w bazie Guantanamo.
                                Przecież Amerykanie nie przestrzegają ŻADNYCH konwencji i czują się kompletnie
                                bezkarni.
                                Zastanów się ilu ludzi w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat zabili amerykanie w
                                innych krajach. Pomyśl jaką przewagę technologiczną ;-) mają USA nad Chinami,
                                jeżeli idzie o torturowanie ludzi.
                                Jak możesz przechodzić nad tym do pożądku dziennego i nic nie robić.
                                Serca nie masz?
                                Zaproponuj nam bojkot amerykańskich produktów, bojkot amerykańskiej
                                reprezentacji [ a tak po cichutku napisz jeszcze co myślisz o tych co "za
                                wolność naszą i waszą" stanęli po stronie najeźdzcy ;-) ]
                                Pozdrawiam :-)
                                • Gość: TY2 Re: A co zrobisz? Nic:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.08, 23:27
                                  W stanach nikt nigdy nie rozjeżdżał studentów czołgami,nie ma tam
                                  też obozów pracy oraz nie rządzi partia komunistyczna.
                                  W tym kraju władza(naprawdę wybrana przez obywateli)musi się
                                  liczyć z opinią publiczną.
                                  Opowiadasz typowe lewackie farmazony.
                                  • jahedonista Re: A co zrobisz? Nic:( 25.04.08, 22:46
                                    Nie zrozumiałem, co Irakijczycy mają wspólnego z komunizmem.
                                    O ile dobrze wiem Irak to nie Ameryka !!!
                                    Tam można mordować.
                                    W imię pokoju porywać ludzi na calym swiecie i torturować ich też. Tortury w
                                    Chinach to betka przy Guantanamo.
                                    A liczenie się władzy w USA z opinią to taka sama prawda jak to, ze Colgate to
                                    Nr1 na świecie :-)
                                    Zostań już na stałe przy Rambo.
                                    A kiedyś, jak już nauczysz się czytać, poczytaj co w USA robiła Gwardia Narodowa
                                    ze Siouxami w II połowie XX wieku.
                                    • Gość: TY2 Re: A co zrobisz? Nic:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 23:58
                                      Zapisz się do międzynarodówki komunistycznej.
                                    • Gość: hellyspring Re: A co zrobisz? Nic:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.08, 08:30
                                      Yyy... co robiła? Gwałciła ich metalowymi pałkami pod napięciem?

Nie wiem, co robiła Gwardia Narodowa z Siouxami, wiem natomiast, że przypadki stosowania tortur przez Amerykanów są nagłasniane a ludzie, którzy się tego dopuścili karani. Odwrotnie jest w Chinach: tzw. wrogowie polityczni (czyli potencjalnie każdy) spędzaja w więzieniach po kilkanascie/dziesiat lat, a każdy taki osobny dramat jest tuszowany i nikt nawet nie wie, co się tam dzieje.
                                      • oryginal23 Re: A co zrobisz? Nic:( 26.04.08, 11:09
                                        Nic dodać nic ująć.Hellyspring napisała za mnie.
                                        Dzięki.
                                        23.
                                      • jahedonista Re: A co zrobisz? Nic:( 29.04.08, 23:10
                                        >Yyy... co robiła? Gwałciła ich metalowymi pałkami pod napięciem?
                                        Siouxow nie, ale robią to powszechie z Arabami
                                        > Nie wiem, co robiła Gwardia Narodowa z Siouxam
                                        siouxme.com/siege.html
                                        wiem natomiast, że przypadki s
                                        > tosowania tortur przez Amerykanów są nagłasniane a ludzie, którzy się tego
                                        dopuścili karani
                                        TYLKO jak informacja wymknie się z pod kontroli jak na przykład:
                                        en.wikipedia.org/wiki/My_Lai_Massacre
                                        Najwyższy rangą ukarany był porucznikiem.
                                        Warto przeczytać zwłaszcza angielski opis ( bo polski jest bardzo obcięty ) jak
                                        wyszystko było tuszowane i ZOSTAŁO zatuszowane :-)
                                        Amerykańska sprawiedliwość to jak Prawo i Sprawiedliwość :-)))
                                        A na koniec - ja nigdzie nie napisałem, że Chińczycy są cacy, też uważam, że w
                                        NEPALU i nie tylko dzieje się źle.
                                        Ale!
                                        Chodzi tylko o to, żeby wiedzieć i pamiętać, że to nie tylko oni.
                                        Ci co głośno krzyczą o demokracji WCALE nie są lepsi
                                        • Gość: hellyspring Re: A co zrobisz? Nic:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.08, 07:24
                                          Wiesz... w połowie XXw my mieliśmy czołgi na ulicach, przyoadki wyrywania paznokci w celu wymuszenia zeznań, miertelne pobicie na przesłuchaniu... Naprawdę nie mówmimy o tym, komu było gorzej 40 lat temu, a o tym co się dzieje teraz. Czy uważasz, że z powodu masakry Siuouxów w '68 los setek tysięcy dręczonych ludzi nie powinien nas interesowac?
                                          • Gość: barbara Re: A co zrobisz? Nic:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 19:05
                                            Zachodzi tylko pytanie,czy kogoś to NAPRAWDĘ interesuje?
                                            Czy to nie jedynie kwestia mody?
                                            Ja sądzę,że właśnie tak jest.
                                            • Gość: MT Jedno wielkie nieporozumienie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 19:14
                                              Chcecie wprowadzać rządy religijne w Tybecie.Mało wam ajatollachów
                                              i innych pomyleńców na świecie.
                                          • Gość: janeczek Re: A co zrobisz? Nic:( IP: *.ticom.pl 30.04.08, 21:12
                                            No dobrze, skoro Ciebie też dotyczy: Twoje słowa: "......za to zrozumienie
                                            czytanego tekstu to już rzadka umiejętnośc."
                                            To masz bardziej aktualne niż jahedonisty: "11 stycznia (2008) przez Europę
                                            przetoczyła się fala demonstracji przeciw Guantanamo. Przed ambasadą amerykańską
                                            w Londynie.....ustawiono również metalowe klatki. Podobnie było w Budapeszcie,
                                            Madrycie i Rzymie."
                                            Inni protestowali przeciwko Amerykańskim torturom, a Ty przegapiłaś okazję
                                            bojkotu amerykańskich produktów... (:
                                            .....Trochę czytałam o sytuacji politycznej Chin i Tybetu. tybet nie chce
                                            niepodległosci ale autonomii - wolności wyznań i pełni praw obywatelskich dla
                                            jego mieszkańców....
                                            Opisz nam "małe co nieco" o demokracji jaka panowała w Tybecie przed
                                            Chińczykami... jakie prawa gwarantował Tybetańczykom Dalajlama.
                                            Wiecej szczegółów proszę.
                                  • Gość: tumiwisi Re: A co zrobisz? Nic:( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 13:17
                                    Gość portalu: TY2 napisał(a):

> W stanach nikt nigdy nie rozjeżdżał studentów czołgami,

Bo tam się do nich strzela.

nie ma tam
                                    > też obozów pracy

Amerykanie nazywają to farmami karnymi a to też obóz pracy i to w najgorszym
                                    wydaniu.

oraz nie rządzi partia komunistyczna.

A co za różnica jaki kretyn rządzi?

> W tym kraju władza(naprawdę wybrana przez obywateli)musi się
                                    > liczyć z opinią publiczną.

Władza jest wybierana przez media i dolary a nie przez ludzi i nie liczy się z
                                    niczyją opinią.

> Opowiadasz typowe lewackie farmazony.

Opowiadasz typowe liberalne pierdoły.
    • Gość: klient Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.08, 22:21
      Dawno zbolkotowałem, bo co kupiłem to popsute!!
    • Gość: tajpan Re: Zbojkotujmy chińskie sklepy! IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.08, 08:31
      A co sklepy zawiniły?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka