Dodaj do ulubionych

Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek

11.11.08, 19:46
Wiem, że do świąt jeszcze jest trochę czasu, ale to dobrze, bo może ktoś w końcu zauważy, że nasz "ryneczek" w święta jest zaniedbany... Fakt, że mamy choinkę nie znaczy, że jest ozdobą centrum miasta... fatalne ozdoby ze styropianu, jednokolorowe błękitne lampki od "pasa" choinki w górę, na tę choinkę miasto pewnie "szporuje" przez cały, długi rok...Nie wydaje się wam, że raz w roku miasto mogłoby się bardziej postarć i postawić choinkę jaka zasługiwałaby na postawienie jej na rynku? Takiej kolorowej, i jeśli juz szkoda kasy na kolorowe bombki, to mogliby zastąpić je plastikowymi...W końcu jeśli miasta nie stać na kilka kompletów kolorowych lampek to może niech nie stawia takiego " nagiego krzaczka" w centrum...
Obserwuj wątek
    • Gość: Kika Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek IP: *.stk.vectranet.pl 12.11.08, 12:24
      masz rację, że choinka jest tragiczna....
      • Gość: Adaś Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek IP: 67.159.45.* 12.11.08, 12:51
        postawcie lepiej snopek zboża ,jest to bardziej polska tradycja niż
        choinka która przywędrowała z niemiec.
        • Gość: gorgon Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek IP: *.stk.vectranet.pl 12.11.08, 17:21
          tobie to słoma z butów...
          • Gość: rolnik Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek IP: *.lebarts.com 12.11.08, 17:43
            ty gorgoniu odrob lekcje z historii ,bo widac ze nie masz pojecia w temacie slomy.
          • Gość: Jop Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 18:21
            Adaś ma "prawie" rację. Choinka pochodzi "prawie" z Niemiec.
            Cytat za Wikipedią:
            ""Tradycja choinek narodziła się w Alzacji("prawie" Niemcy), gdzie wstawiano
            drzewka i ubierano je ozdobami z papieru i jabłkami (nawiązanie do rajskiego
            drzewa). Wielkim zwolennikiem tego zwyczaju był Marcin Luter (bez wątpienia
            Niemiec), który zalecał spędzanie świąt w domowym zaciszu. Choinki więc szybko
            stały się popularne w protestanckich Niemczech.""
    • Gość: Jop Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 18:12
      Mam jakieś dziwne przeczucie, że gdyby lampki i ozdoby sięgałyby podstawy
      choinki to już pierwszej nocy by je ktoś za(...)kosił. Pewnie dlatego wiszą na
      wysokości przekraczającej zdolności przeciętnego złodziejaszka. W naszych
      realiach jest to moim zdaniem optymalne rozwiązanie.
      • oryginal23 Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek 12.11.08, 20:37
        Jedynym skutecznym rozwiązaniem będzie postawienie choinki
        elektrycznej,której gałęzie oplecie się nagim przewodem pod
        napięciem.Pod drzewkiem należy wykopać doły-pułapki,postawić wnyki
        oraz całodobową wartę złożoną z policjantów i strażników miejskich
        uzbrojonych w maczugi i dzidy.
        Płytę rynku oddzielić drutem kolczastym od reszty miasta i sprawa
        załatwiona.Nikt lampek nie ukradnie,będzie miło i świątecznie.
        23.
        • malinka8619 Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek 12.11.08, 21:19
          oryginale 23 twoje wypowiedzi chociaz ironiczne często bywają trafne...ale watpię czy i tym razem. Poza tym komplet lampek choinkowych kosztuje kilka złotych... Faktem jest jednak, muszę się przyznać do błędu, że lepiej zorganizować kolację wigilijną i jakieś paczki dla bezdomnych w Tarnowskich Górach...może to lepsza inwestycja...chyba,że nasze miasto na nich także chce zaoszczędzić...
          • Gość: carlos Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 21:27
            Bezdmni sami organizują się w paczki.Wczoraj widziałem paczkę
            meneli pod Biedronką na osadzie Jana.
            • malinka8619 Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek 12.11.08, 21:45
              carlos napisał(a):

> Bezdmni sami organizują się w paczki.Wczoraj widziałem paczkę
              > meneli pod Biedronką na osadzie Jana.

bezdomny nie zawsze znaczy menel...szkoda, że tak płytko to pojmujesz...
              • Gość: carlos Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 21:49
                Fakt,że nie zawsze,prawie zawsze.
        • Gość: Jop Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 21:50
          Jestem pewien, że kiedy zostaniesz burmistrzem - czego serdecznie życzę -
          problem choinki na Rynku zostanie rozwiązany raz na zawsze.
          • oryginal23 Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek 12.11.08, 21:58
            Masz moje słowo.
            23.
          • malinka8619 Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek 12.11.08, 22:00
            otóż powiadam ci, że nie zamierzam zostawać pania burmistrz, a skromnie chciałam zwrócic uwagę na to co ciebie drogi Jopie też po trochu dotyczy, gdyż jesteś tarnogórzaninem...Nie interesuje Cię jak wygląda twoje miasto? Wiesz ja się zastanawiam cały czas na co miasto przeznacza swoje fundusze, a jeśli cię to aż tak ubodło, że mnie jednak ta choinka zainteresowała to najmocniej przepraszam, że przeze mnie musiałeś marnować swój cenny czas i czytać to, co się tu przecież samo z siebie nie napisało...czasowstrzymywacz...
            • Gość: Jop Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 06:38
              Tylko spokojnie malinko. Starałem się tylko znaleźć logiczne wytłumaczenie,
              dlaczego ktoś tylko połowicznie stroi choinkę na Rynku i podzieliłem się swoimi
              przemyśleniami.
              • malinka8619 Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek 13.11.08, 08:16
                Każdy ma prawo wyrażać swoje zdanie...Pozdrawiam ;]
                • oryginal23 Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek 13.11.08, 18:23
                  Prawo ma każdy,ale wielu nie powinno niczego wyrażać.
                  23.
                  • Gość: Jop Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 18:30
                    Czy to odnosi się konkretnie do mojej uwagi o powodach strojenia połowy choinki
                    na rynku? Czy Twoim zdaniem należę do grupy osób, które nie powinny "niczego
                    wyrażać"?
                    • oryginal23 Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek 13.11.08, 18:38
                      Dlaczego?Jesteś komunikatywny i normalny,do tego liczę na Twój głos
                      na wyborach.
                      Ja mam na myśli całe baraństwo naszego grodu,które powinno
                      milczeć i niczego nie wyrażać.
                      23.
                      • Gość: Jop Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 19:15
                        Nie martw się. Mój głos w wyborach masz zagwarantowany. Będę czekał już godzinę
                        przed otwarciem lokali wyborczych, żeby oddać głos jako pierwszy.
                        Wracając do rzeczy. Jak tak się przyglądam temu forum, to też dostrzegam
                        wypowiedzi, których autorzy powinni mieć zakaz zbliżania się do komputera.
                        P.S. a mianujesz mnie swoim zastępcą??
                        • oryginal23 Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek 13.11.08, 19:19
                          Wszystko kwestia ceny,ale się dogadamy.
                          Pozdrawiam.
                          23.
                          • Gość: Jop Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 19:29
                            Chyba pensji. Za grosze nie pracuję.
                            • Gość: kielonek Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 19:33
                              Nie warto pracować,nic nie warto.
                              Jedno co warto to upić się warto.
                              • Gość: Jop Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 20:16
                                Kochać nie warto, lubić nie warto,
                                Znaleźć nie warto i zgubić nie warto!
                                Chodzić nie warto i leżeć nie warto,
                                Przysiąc nie warto, uwierzyć nie warto!
                                Pieścić nie warto, pobić nie warto,
                                Stracić nie warto, zarobić nie warto,
                                Sprzedać nie warto, kupić nie warto.
                                Jedno co warto - to upić się warto!
                                • malinka8619 Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek 13.11.08, 23:34
                                  i tu nie masz racji... nie ma jak coś na zagrychę do flachy...mówiąc waszym językiem;)...A tak poza tym to chłopcy nie warto się kłócić...Pozdrowionka
                                • Gość: sołtys Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek IP: *.uk2net.com 14.11.08, 08:54
                                  Dziwne że do tej pory nie wydrukowano twojej twórczości w Gwarku.
                                  • malinka8619 Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek 14.11.08, 10:04
                                    Gość portalu: sołtys napisał(a):

> Dziwne że do tej pory nie wydrukowano twojej twórczości w Gwarku.

Nie bardzo wiem o co ci chodzi...istnieje chyba jeszcze coś takiego jak wolność słowa ...
                                    • Gość: Qlka Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek IP: *.rootnode.net 14.11.08, 11:27
                                      malinka , ty co napiszesz to sie kompromitujesz, sołtys pisał do
                                      jopa a nie do ciebie , nie widzisz tego?
                                      co do wolności słowa juz ktoś ci tu na forum napisał że źle tą
                                      wolność interpretujesz.
                                      nie myl wolnosci słowa z głupotą.
                                      • malinka8619 Re: Świąteczno- sylwestrowy tarnogórski ryneczek 14.11.08, 11:34
                                        a więc Qleczko wykulaj się...jeżeli sądzisz, że mówienie tego co się myśli jest kompromitujące według ciebie, to już mi cię szkoda...A co do głupoty...to nie skończę...
                                        • malinka8619 do Qlka 14.11.08, 11:40
                                          a i jeszcze jedno, na forum toczy się dyskusja, więc każdy ma prawo pisać co uważa za stosowne jeśli zgadza się z tematem...poza tym Jop wtrącił coś od siebie i raczej chodziło mi o to, że nie rozumiem po co ktoś ironicznie stwierdza, że się dziwi czemu jeszcze nie dali tego do gwarka...Wiesz w szkole uczyli takiego czegoś jak czytanie ze zrozumieniem...może warto wrócić do podstawówki Qleczko...Czy to nie jest dla ciebie kompromitujące...nie zamierzam więcej roztrząsać tego tematu...
                                          • Gość: Qlka Re: do Qlka IP: *.rootnode.net 14.11.08, 11:46
                                            malinka8619 napisał:

> a i jeszcze jedno, na forum toczy się dyskusja, więc każdy ma
                                            prawo pisać co uw
                                            > aża za stosowne jeśli zgadza się z tematem...

jeżeli w/g ciebie pisanie o piciu w temacie swiąteczny rynek to
                                            widać że jesteś bardzo bystra,
                                            co do ironii , nie była do ciebie, do ciebie bym nie napisała...
                                            • Gość: gosc Re: do Qlka IP: 84.16.235.* 14.11.08, 11:49
                                              ale dajecie czadu, jak dzieci, nic dodać nic ująć.
                                            • Gość: Kaja Re: do Qlka IP: *.stk.vectranet.pl 14.11.08, 12:38
                                              no widać Qlko, że lubisz błyszczeć szkoda, że nie o to tu chodzi.Nie masz nic ciekawego do powiedzenia to się nie odzywaj,tym bardziej, że masz zerowe poczucie humoru, a twoje wypowiedzi są mdłe. Po co obrażasz malinkę, skoro sama na temat tego świątecznego ryneczku nie powiedziałaś ani słowa, może chcesz pokazać jak to jesteś mądra stwierdzając, że do malinki byś nie napisała - więc może so mnie też nie odpiszesz bo widzę, że uważasz się za najmądrzejszą na tym forum. Poza tym powinnaś przeczytać cały wątek aby wtrącać swoje trzy grosze, może miałabyś większe pojęcie o co tutaj chodzi. No nic może zmień nick na :bystra Qlka, będziemy wiedzieli, ze nia warto się tobą przejmować.

Do mlinki:
                                              nie warto z nią nawet gadać, zbyt wysokie IQ nie pozwala damie rozmawiać na forum dla normalnych ludzi.
                                              • oryginal23 Re: do Qlka 14.11.08, 20:50
                                                Dobra,dobra,ale co z naszym świątecznym drzewkiem na Rynku?
                                                23.
                                                • Gość: Kaja Re: do Qlka IP: *.stk.vectranet.pl 26.11.08, 00:03
                                                  zapytaj się burmistrza...
                                                  • Gość: mitorg Re: do Qlka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 21:13
                                                    A może postawić na Rynku plastikową palmę!
                                              no widać Qlko, że lubisz błyszczeć szkoda, że nie o to tu chodzi.Nie masz nic ciekawego do powiedzenia to się nie odzywaj,tym bardziej, że masz zerowe poczucie humoru, a twoje wypowiedzi są mdłe. Po co obrażasz malinkę, skoro sama na temat tego świątecznego ryneczku nie powiedziałaś ani słowa, może chcesz pokazać jak to jesteś mądra stwierdzając, że do malinki byś nie napisała - więc może so mnie też nie odpiszesz bo widzę, że uważasz się za najmądrzejszą na tym forum. Poza tym powinnaś przeczytać cały wątek aby wtrącać swoje trzy grosze, może miałabyś większe pojęcie o co tutaj chodzi. No nic może zmień nick na :bystra Qlka, będziemy wiedzieli, ze nia warto się tobą przejmować.

Do mlinki:
                                              nie warto z nią nawet gadać, zbyt wysokie IQ nie pozwala damie rozmawiać na forum dla normalnych ludzi.

Do mlinki:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka