Dodaj do ulubionych

ksiązki o Tatrach

04.12.02, 10:08
Cześć,
ciekaw jestem jakie są wasze ulubione ksiązki o Tatrach?
Czy nie wiecie o jakichś wznowieniach książek o kurierach tatrzańskich. Była
taka ksiązka Bahdaja "Trzecia granica" - potem sfilmowana. Zdaje się, że
naten temat pisał tez Cezary Chlebowski?
Obserwuj wątek
    • czyzunia Re: ksiązki o Tatrach 04.12.02, 14:34
      chyba najlepszym znawcą tematu byl/jest[chyba jeszcze żyje] w każdym razie w
      zeszlym roku jeszcze żyl ALFONS FILAR. przez dlugi czas byl kierownikiem domów
      wczasowych msw na jagiellońskiej.byl na ty z wszystkimi żyjącymi kurierami,
      przyjażnil sie z nimi. zaznajomił mnie z nieżyjącym już dziś staszkiem
      marusarzem.
      tytuly ktore zapamiętale,
      palace-katownia podhala
      szlakami tatrzańskich kurierów.
      książki jego sa od czasu do czasu wznaiwane.pa
      • janskap Re: ksiązki o Tatrach 04.12.02, 21:23
        Dzięki za poradę, rzeczywiście coś sobie przypominam ... te szlaki tatrzańskich
        kurierów. Ale wznowień tych pozycji chyba nie ma. Zawsze jak jestem w Zakopanem
        to zaglądam do księgarń . Teraz po raz kolejny przeczytałem Na Przełeczy
        Witkiewicza. Dla niewtajemniczonych, to m in. opis wycieczki przez Halę
        Gąsienicową, Zawrat, Zawory, Przełęcz Koprową, na Przełęcz pod Chłopkiem i do
        Morskiego Oka. Oczywiście z przewodnikami,Sabałą, basetlami itd. To były czasy -
        kiedy do tego dojdziemy że będzie można bez granic wędrować po górach, bo
        trudno tylko ciągle przez Rysy wte i we wte no nie?
        • miki46 Re: ksiązki o Tatrach 05.12.02, 02:50
          W latach siedemdziesiątych Wydawnictwo Literackie wydawało "Serię Tatrzańską".
          W moim domu zgromadziliśmy około 20 tomów tej serii. Radzę popytać
          w bibliotekach. Na pewno będą. W tamtych czasach biblioteki miały pieniądze na
          zakup książek, teraz gorzej. Pozdrawiam wszystkich miłośników Tatr!
        • mamalgosia Re: ksiązki o Tatrach 08.07.03, 13:08
          "Na przełęczy" jest rewelacyjna. Ma swojego ducha.
          Kurierów mogę Ci pozyczyć
      • janskap Re: ksiązki o Tatrach 05.12.02, 23:09
        Jeszcze a propos kurierów. W ostatnim Dużym Formacie Wyborczej jest artykuł o
        Jozefie Krzeptowskim - królu kurierów. Jest tam też o ksiązce Filara i to
        niezbyt pochlebnie. Ciagle mam wrazenie że ten temat jeszcze czeka na swojego
        autora, a szkoda.
        • czyzunia Re: ksiązki o Tatrach 06.12.02, 09:52
          kwestia oceny filara-to raczej subiektywna.
          wynika prawdopodobnie z tego gdzie pracował. autor artykułu zarzruca mu że ktoś
          kiedyś mówił ale nic konkretnego. siedziałem przy jednym stole z st.marusarzem
          i filarem i nie zuważyłe miedzy nimi jakichś negatywnych reakcji.
          a o kurierach coraz trudniej. jest to wiedzaktórą tylko oni znali i abrali z
          sobą.pa
    • just-tyna Re: ksiązki o Tatrach 06.12.02, 15:11
      Ja mam wiele ksiazek o Tatrach, ale ostatnio w ŚWIECIE KSIĄŻKI
      (www.swiatksiazki.pl) kupilam sobie piekny, ilustorany przewodnik po Tatrach.
      Ksiazka jet napisana przez slowackich autorow wiec jest to troche inny puntk
      widzenia niz nasz. Ksiazka opowiada o tych gorach w podziale na doliny. Po
      koleji sa omowione wszystkie doliny i lezace wzdluz lancuchy gorskie.
      Oddzielnie omowione sa tez najwyzsze i najbardziej znaczace szczyty. Oczywiscie
      ksiazka zawiera wiele przepieknych zdjec. Dlaczego ta ksiazka wydaje mi sie tak
      ciekawa, bo jest szczegolnie przydatna dla osob odwiedzjacych tatry Slowackie.
      Ja sama znam dosc dobrze polskie Tatry, ale wlasnie brakuje mi literatury o
      tych zza granicy. Co mi sie jeszcze podoba w tej ksiazce? Jest ona szczegolnie
      piekna, bo i jest to przewodnik i album za razem. Mozna i poczytac i poogladac.
      szczegolnie ta ksiazke polecam jako prezet.

PS Dla milosnikow gor w ogole bardzo polecam ksiazke pt. GÓRY EUROPY (maja byc
      kolejne tomy tzn Azji itd!) gdzie jest wiele informacji (map, zdjec itd) o
      wszystkich łancuchach gorskich Europy. Prawdziwa gratka.
      • miki46 Re: ksiązki o Tatrach 06.12.02, 21:46
        Możesz podać tytuł tego przewodnika słowackiego?
        • just-tyna Re: ksiązki o Tatrach 08.12.02, 10:25
          Ksiazka jest po prostu pt: Tatry przewodnik.
          Z gor o Tatrach bardzo lubie "wolanie w gorach" napisana przez M. Jagiellę.
          Jest to ksiazka poswiecona ratownictwu tatrzanskiemu. Natomiast druga ulubiona
          to " Z dziejow taternictwa" B. Chwalinskiego. Obie ksiazki czytalam na poczatku
          lat 90, wiec juz nie pamietam dokladnie ich tresci, ale teraz moze dzieki temu
          watkowi wroce do nich.
          • just-tyna Re: ksiązki o Tatrach slowackich po slowacku 11.12.02, 14:13
            jezeli ktos chce to mam ta ksiazke po slowacku i moge komus oddac w prezencie
            swiatecznym.
    • koszysta Re: ksiązki o Tatrach 07.12.02, 12:45
      Lubię "Sklep potrzeb kulturalnych" Antoniego Kroha.Żona twierdzi,że miło się
      czytało nową książkę pana Cywińskiego.
    • kicia7 Re: ksiązki o Tatrach 10.12.02, 11:45
      A ja bardzo lubie taki straszny staroć "Skalne lato" Wawrzyńca Żuławskiego.Tez
      bym sobie pomieszkała w kolebie nad Litworowym Stawem.
      • janskap Re: ksiązki o Tatrach 10.12.02, 18:32
        Staroc, ale jaroć. Też mam caly taki zbiorek: Sygnały ze skalnych ścian,
        Tragedie tatrzańskie, Wędrówki alpejskie i Skalne lato. Bardzo dobrze się to
        czyta. Coś podobnego do Tragedii tatrzańskich wydał ostatnio M. Kuczyński -
        Tatrzańskie Dramaty, oczywiście o czasach bardziej wspolczesnych i dodatkowo są
        tam niesamowite historie speleologiczne.
    • rb13 Re: ksiązki o Tatrach 10.12.02, 19:02
      Tatry!...czemuż jak siedzib szukajace ptaki
      Myśli moje ku waszej zamarłej pustyni
      Lecą przez mgłę tęsknoty i przez marzeń szlaki

te słowa napisał poeta Franciszek Nowicki na pzrełomie XIX i XX wieku
      I tak zacyna sie ksiązka "Bedeker Tatrzański" wg mnie każdy miłośnik Tatr
      powinien ją mieć lub raz przeczytać. Gorąco polecam
    • aheloy02 Re: ksiązki o Tatrach 26.12.02, 13:04
      Ksiazek o Tatrach jest sporo, udalo mi sie zebrac mala biblioteczke. Na I
      miejscu w mojej klasacji jest "Komin Pokutnikow" Jana Dlugosza i "Legenda
      Tatr "Jalu Kurka. Potem jest Tetmajer, Bochenski ii. Niestety nie mam
      mozliwosci sledzenia co nowego na rynku ksiazkowym w PL w dziedzinie
      tatrzanskiej. Pozdrowienia!!!!!!!!!!!!
      • czyzunia W STRONĘ PYSZNEJ 03.01.03, 18:31
        to taka książeczka o józiu oppenchaimie.byl to szef topru zaraz po zaruskim.
        postać chyba nieslusznie zapoznana. a książka bardzo milutka.pa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka