Dodaj do ulubionych

Pocztówki z... Czeladzi

28.02.06, 13:28
Jak sie ma dobrego fotografa i kadruje się zachody słońca / błękit nieba
to z każdej dziury można zrobic miejsce , które chciałoby się odwiedzić
(zwracam uwagę, że zdjęcia nie pokazują Czeladzi i jej pożal się boże ulic,
tylko niebiosa nad Czaladzią. Ale szczytem bezczelności było pokazanie na
głównej stronie portalu zdjęcia malowniczych szyn kolejowech.
To zdjęcie zaintrygowało mnie i skłoniło do kliknięcia na rozwinięcie galerii.
Tymaczasem w Czeladzi _nie_ma_ dworca kolejowego. I nie będzie.
Jeśli chodzi o szyny to do Czeladzi dociera nitka tramwaju 22 i na tym kończy
się kontakt Czeladzi z cywilizacją. Nie mam nix do mieszkańców Czeladzi, ani
do samego miasta, ale wzburza mnie mamienie internauty sielskimi widokami
miasta, gdzie szarość. I wioska a nie miasto.

-uklony dla mieszkańców Zagłębia, zniesmaczenie dla manipulatorow z Gazety.

p.s.
Poza tematem: uwazam, ze zamiast szukac sielskich widoków tam, gdzie ich nie
ma, na portalu Gazety moznaby walnąć baner informujący o aktualnym zadłużeniu
Polski. O tym się nie mówi, a to ważniejsze niż tematy zastępcze.

Obserwuj wątek
    • usenetposts Pocztówki z... Czeladzi 28.02.06, 13:29
      Bardzo ladnie. Skad pochodzi nazwa tego miasta?
      • Gość: Hanonim Nazwa miasta? IP: *.aster.pl 28.02.06, 13:40
        anegdotycznie:
        Rzekł raz król rozbijajac oboz wojsk w drodze pod Wiedeń: My będziem (Będzin) tu, a czeladź (Czeladź) tam. Będzin i Czeladź to sąsiadujące ze sobą 'miasta'.
        :)
        • Gość: nifares Re: Nazwa miasta? IP: *.plusgsm.pl 28.02.06, 16:42
          Ta anegdota związana jest z Kazimierzem Wielkim, a on nie miał zbyt wiele
          wspólnego z Wiedniem :) Chociaż też nie do końca prawdziwa - Czeladź uzyskała
          prawa miejskie w I poł. XIII wieku, a Kazimierz Wielki to historia późniejsza o
          stulecie.

Co do tego Wiednia: jest faktem, że w trakcie przemarszu Sobieskiego pod Wiedeń
          modlił się on w miejscowym kościele.
          • maclaren Re: Nazwa miasta? 28.02.06, 17:50
            Co do tej modlitwy Sobieskego w kościele to nie koniecznie musi być to prawda.
            Sobieski i jego armia jechali z Warszawy do wiednia około 4-5 dni. Miejsc, gdzie
            się po drodze modlił są setki. Jakby się miał w tych wszystkich miejscach
            modlić, to by do Wiednia miesiąc jechał.
            A Czeladź mi się nie podoba. I tyle. Jak i całe Zagłębie.
          • Gość: aabb Re: Nazwa miasta? IP: *.dsl.swic.bdi.inetia.pl 28.02.06, 22:20
            Biedny Sobieski. Ileż on szedł pod ten Wiedeń? Każda parafia, każdy zamek czy
            dwór między Warszawą a Wiedniem chwali się że gościł J III S.
        • usenetposts Re: Nazwa miasta? 28.02.06, 18:06
          Gość portalu: Hanonim napisał(a):

> anegdotycznie:
          > Rzekł raz król rozbijajac oboz wojsk w drodze pod Wiedeń: My będziem (Będzin)
          t
          > u, a czeladź (Czeladź) tam. Będzin i Czeladź to sąsiadujące ze sobą 'miasta'.
          > :)

Ciekawostka!
          Dzieki za info.
        • do-las Re: Nazwa miasta? 02.03.06, 13:03
          Prawdziwie:
          My pędzim tu,atam trza lać.
    • swoboda_t Re: Pocztówki z... Czeladzi 28.02.06, 14:01
      Jam w Czeladzi zrodzony i chrzczony w widocznym na zdjęciu kościele. Nigdy tam
      nie mieszkałem, ale czasem bywam - szaroburo i nijako. Miasto starszych ludzi -
      tak je postrzegam. Kilka ciekawych starych budynków, to wszystko. Mam wrażenie,
      że gdyby nie położenie - bliskość Sosnowca i Katowic - nie byłoby tam co robić,
      ani gdzie pracować(będę wdzieczny za ew. wyprowadzenie z błędu). Poza
      postawieniem C.H. M1 niewiele zmieniło się tam przez 20 lat. Z brakiem
      cywilizacji to jednak przegięcie - wszak pomiędzy Czeladzią i Będzinem
      przebiega trasa Katowice - Warszawa, nasza duma narodowa :P
      • Gość: blwe Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 14:23
        Czeladź, Sosnowiec, Będzin, Zawiercie - miasta Zagłębia, wszystkie obleśne.

Śląsk jest zdewastowany, ale mimo wszystko ciekawszy, poza tym nie ma
        dziewiętnastowiecznych drewnianych domków dla robotników tylko dość przyzwoite
        jak na tamten czas familoki, a nawet eleganckie osiedla jak Giszowiec.
        Tym m/in się różniła Rosja od Prusów.
        • Gość: Zagłębie Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: 213.227.98.* 28.02.06, 14:39
          Chyba facet z tej swojej śląskiej dziury nie wyglądasz za często i Sosnowca nie
          odwiedzasz, bo może byś zdanie zmienił. A z tymi familokami to tak dowaliłeś że
          się na podłodze poskładałem :) Chyba za długo przebywałeś w Szopienicach albo
          na innym śląskim zadupiu
          • Gość: umpapa A wiesz skad sie wzieli ludzie w Sosnowcu? IP: 199.2.128.* 28.02.06, 18:45
            Pan Bog siadl sobie nad rzeczka i lepil ludzi z gliny, gdy mu sie jakis ludzik
            nie udal wyrzucal go za Przemsze.
            • dyngos Tko śmiecie bez przyszłości kłucą się o przeszłość 01.03.06, 10:33
              Denerwuje mnie to ciągłe wzajemne dowalanie sonbie Ślązaków i Zagłębiaków (choć
              Ślązacy w tym przewodzą. To chyba jakiś efekt biedy, czy co? Jakieś kompleksy?
              Pewnie jednak jest to zgryzota "zużytego śmiecia", który wspomina to co było,
              bo tylko to mu pozostało. Nie ma już przyszłości. Tacy ludzie powinni już
              wymrzeć, bo tylko psują i i ciążą przyszłym pokoleniom i ich szansom rozwoju.
              Cześć!
              • rozterka47 Re: Tko śmiecie bez przyszłości kłucą się o przes 01.03.06, 12:09
                dyngos napisał: Tko śmiecie bez przyszłości kłucą się o przeszlość

Tobie na przyszłość...polecam słownik ortograficzny.

• Gość: JoeTF Re: Tko śmiecie bez przyszłości kłucą się o przes IP: 83.238.226.* 13.11.06, 20:44
                Najbardziej zajebiste jest to, ze granica miedzy Zagłebiem a Śląskiem
                przebiega(ła) na rzece Brynicy. Czyli nomen-omen pół Czeladzi to Śląsk, a pół
                Zagłebie.
        • Gość: michał Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: 194.204.148.* 28.02.06, 16:20
          zapomniałeś/aś dodać Dąbrowy Górniczej - pruska (niemiecka) dokładność he he, w
          Dąbrowie są budynki mieszkalne obok Huty Bankowej, które wyglądaja jak te twoje
          przyzwoite familoki i powstały mniej więcej w tym samym czasie, ale przecież ty
          nie musisz tego wiedzieć... Zagłebie nie jest szare a trójkolorowe!
          • Gość: blwe Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 16:24
            e tam, faktem jest, że czworaków drewnianych to na Śląsku nie ma.
            Chyba jednak ceglany familok był lepszy od parterowego, drewnianego domku.
            I nie zaprzeczysz, że Rosja to jednak w porównaniu z Prusami nędza.
            • Gość: Kajo Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 14:10
              Nie do końca...najlepiej rozwinięte w tamtym okresie polskie miasta to Warszawa
              i Łódź - które leżały w zaborze Pruskim....
              • Gość: blwe Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 14:37
                no jasne, warszawa w zaborze pruskim.
                Żenada.
                Warszawa była w Rosji, tak jak i Czeladź.
                I dlatego i tu i tu jest syf, po prostu wspólne tradycje:)
        • dami7 Re: Pocztówki z... Czeladzi 01.03.06, 00:01
          Nie wiem, co obleśnego widzisz w Zagłębiu, mnie się tu całkiem dobrze mieszka. A
          domy - richtig jak śląskie familoki - znajdziesz w Czeladzi na Piaskach, w
          Dąbrowie Górniczej koło Huty Bankowej czy na Zielonej, pewnie też w Sosnowcu i
          Będzinie.
        • tasman69 Familoki z... Czeladzi 01.03.06, 00:58
          Te "domki", to zbudowali Francuzi, którzy byli właścicielami kopalni Saturn i
          dla jej potrzeb zbudowali Kolonię Piaski. O takich "domkach" to pomarzyć
          jedynie mogli - nic im nie ujmując - górnicy z większości familoków. Osiedle
          przy kopalni Saturn na Piaskach to było - w swoim czasie - modelowe
          rozwiązanie. Drewniane "fińskie domki" powstały kilkadziesiąt lat później, a te
          które są na zdjęciach są - o ile się nie mylę- wpisane do rejestru zabytków.
          Również Francuzi zbudowali Kościół na Piaskach pod wezwaniem Matki Boskiej
          Bolesnej, w którym mieści się obecnie sanktuarium patrona proboszczów Św. Jana
          Vianey. Obecny proboszcz parafii jest fantastycznym gospodarzem (zachęcam do
          wizyty - mało takicH Kościołów w okolicy) a poprzedni Śp. Prałat Stanisław
          ŁOPACIŃSKI to..., to był WIELKI CZŁOWIEK, brak mi słów, bo miałem zaszczyt znać
          go osobiście.
          Zamiast wydziwiać nad hanysowem i gorolstwem warto ruszyć cztery litery i
          trochę poznać sąsiadów

• qwertys22 Re: Familoki z... Czeladzi 01.03.06, 07:48
            nie mylisz się, z tego co wiem faktycznie cały ten kompleks zbudowany przez Francuzów bodajże pod koniec XIX wieku jest wpisany do rejestru zabytków.

a osiedle domków fińskich o ile ja się tym razem nie mylę powstało dopiero po drugiej wojnie światowej i miało być prowizoryczne...ale jak każda prowizorka w naszym pięknym kraju przetrwało lata... ;)

pozdrawiam
            • Gość: :)) Re: Familoki z... Czeladzi IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 09:53
              to Żeromski o tym tak źle pisał w "Ludziach bezdomnych"?
              O osiedlu przy kopalni Saturn na Piaskach - w swoim czasie - modelowo
              rozwiązanym!
              :))
      • qwertys22 Re: Pocztówki z... Czeladzi 28.02.06, 18:29
        No proszę, czego to się człowiek dowiaduje. Osoba mi znana z forum A-M okazuję się być zrodzona w tym samym mieście co i ja i na dodatek chrzczona w tym samym kościele ;)

Co do miasta-ja nim co prawda już od kilku lat nie mieszkam, ale ze względu na rodzinę dość regularnie je odwiedzam.

Niestety muszę się z Tobą zgodzić co do jednego-w tym mieście raczej nie ma co robić ani gdzie pracować. Ja dla siebie nie widziałem w nim zbyt korzystnej przyszłości, dlatego przy nadarzającej się okazji (studia) wyjechałem i to dość daleko:) Na chwilę obecną powrotu raczej nie planuję, chociaż kto wie co przyniesie przyszłość ;)

Dla mnie osobiście to miasto ma jeden olbrzymi atut-kiedy do niego wracam (fakt, że z reguły na bardzo krótko) pozwala mi to na chwilę spokoju i odpoczynku. i powiem zupełnie szczerze, że po kilku latgach spędzonych w zdecydowanie większym mieście coraz bardziej zaczynam doceniać w/w atut...

pozdrawiam
    • Gość: tolek Antyreklama miasta okiem pseudofotoreportera. IP: *.ame.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 14:25
      W sam raz na łamy GW, która z miesiąca na miesiąc schodzi na jeszcze gorsze psy.
      • Gość: ślązok Re: Antyreklama miasta okiem pseudofotoreportera. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 17:51
        a ty co z Czeladzi?? że sie tak puszysz.Fajny tam dworzec mocie....
    • Gość: Czeladzianin Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 16:22
      Jeśli nie znasz Czeladzi, nie możesz być obiektywny. Są piękne miejsca m. in.
      kościół, parki, piękne kamienice. Czeladź to nie wioska lecz miasto, które cały
      czas się rozrasta. Zapraszam Cię do Czeladzi a po powrocie z wycieczki
      zapraszam do zamieszczenia komentarza. Pozdrawiam serdecznie.
      • Gość: Ja ,ja,ja, Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.pools.arcor-ip.net 28.02.06, 23:13
        Mosz racje koscioj jest bardzo piekny po gorka gdzie konczy sie linia
        tranwajowa. no i rynek tez jeszcze obleci.Mieliscie kiedys nawet jako taki
        zuzel tam ale Czeladzioki to chamy i niechciel zuzlu finansowac i zdech.
        • Gość: blwe Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 09:56
          przecież żużlu to tam jest chyba dostatek!
          Nie mów, że rozkradli?
    • Gość: nifares Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.plusgsm.pl 28.02.06, 16:44
      > Tymaczasem w Czeladzi _nie_ma_ dworca kolejowego. I nie będzie.
      > Jeśli chodzi o szyny to do Czeladzi dociera nitka tramwaju 22 i na tym kończy
      > się kontakt Czeladzi z cywilizacją

Są szyny kolejowe w Czeladzi jak najbardziej - jeździły po nich składy kolejowe
      do kopalń, kiedy te jeszcze były czynne.
    • Gość: :O) Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: 62.172.134.* 28.02.06, 16:58
      Miejsce, ktore chcialoby sie odwiedzac??? Co ty masz na mysli??? Poczekaj... ty
      mowisz ze na tych zdjeciach to miasto wyglada ok? Przeciez to jakas totalna,
      okropna i smierdzaca dziura!!!
      • Gość: alladyn Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 18:12
        ooo widze,ze kolega tudziez kolezanka ma umiejetnosc synestezji. Brawo,brawo:P
        Zdjecia nie sa najlepsze i to jest fakt, baa twierdze ze zostaly na nich
        umieszczone jedne z gorszych miejsc w tym miescie. Jesli szyny kolejowe maja
        byc jedynym wyznacznikiem tego,ze w danym miejscu istnieje cywilizacja czy tez
        nie, to sie wybierz w podroz koleja transsyberyjska i szukaj cywilizacji za
        Uralem :]
        A tak w ogole nie mamy dworca i dzieki temu czasem ktos o Czeladzi slyszal,
        mamy za to Media markt a media markt nie dla idiotow:P
        • milionynas Re: Pocztówki z... Czeladzi i MediaMarkt 28.02.06, 21:23
          Gosc : Alladyn napisal, ze:

>A tak w ogole nie mamy dworca i dzieki temu czasem ktos o Czeladzi slyszal,
          > mamy za to Media markt a media markt nie dla idiotow:P

Zwracam uwage, ze kompleks Real-M1-Mediamarkt jedynie administracyjnie znajduje
          sie w granicach Czeladzi. A tak naprawde to z Bedzina do tego Hipermarketu idzie
          sie wiaduktkem z Będzinskiej Syberki 5 minut (100 m.)
          A z centrum Czeladzi do tego samego miejsca jedzie sie 5 godzin furmanka.
          Po prostu w miastach ziemia jest za droga dla Hipermarketow, wiec buduja je za
          miastem czyli w Czeladziach i tym podobnych peryferiach cywilizacji.

Teraz calkiem inaczej patrze na swiat.
          Na kazde pytanie odpowiedz mam...
          • Gość: Tasman69 Re: Pocztówki z... Czeladzi i MediaMarkt IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.03.06, 00:25
            Alladynie, potrzyj swą lampkę i przypomnij sobie jak bardzo Syberka chciała
            zagarnąć "brzózki" nad stawikami... a to jednak z drugiej strony dwupasmówki.
            Co do brzydkich haseł to może pamiętasz taką zagadkę: co by było gdyby insekty
            świeciły i jak by wtedy wyglądała Syberka???
            Dawne czasy nie warto wracać do tego nie sądzisz??

Pzdr
          • Gość: Byłem.. Re: Pocztówki z... Czeladzi i MediaMarkt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 14:14
            Na dworcu autobusowym w Będzinie miałem okazję być.... hmm...
            Macie niezłe poczucie humoru wyśmiewając Czeladź;]
      • Gość: kika Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 20:59
        nie byłeś(łaś) to się nie odzywaj
      • Gość: hmmm Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 10:00
        A Ty pewnie Warsiawiak, co?
    • Gość: kate Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 18:11
      Trzeba zacząć od tego, że Czeladź nie leży na Śląsku, a jedynie po ostatnim
      podziale administracyjnym znalazła się w obecnym województwie śląskim.

P.S.
      fotoreportaż o Cz. jest dowodem na to, że za pomocą odpowiedniego kadrowania i
      doboru obiektów można z "niczego" zrobic "coś".
      • dami7 Re: Pocztówki z... Czeladzi 28.02.06, 23:46
        Zgadza się - Czeladź leży w wojewodztwie śląskim, tylko że nie po ostatnim
        podziale administracyjnym ale ciut dłużej - po II wojnie powstało województwo
        śląsko - zagłębiowskie, później zmienione na katowickie, a później już na
        śląskie. Zawsze mieszkaliśmy obok siebie - hanysy i gorole - po obydwu stronach
        Przemszy i Brynicy. I niech tak zostanie. O co się kłócić? Czy pył węglowy lub
        gaz wielkopiecowy inaczej zatruwał płuca górników i hutników w Szopienicach a
        inaczej Dąbrowie Górniczej? Ktoś powyżej napisał, że na Śląsku budowano familoki
        a w Zagłębiu drewniane domy. Może i tak - ale i tu i tu mieszkali ludzie, którzy
        ciężko pracowali a z ich pracy powstawały majątki innych - Niemców, Belgów,
        Francuzów, Żydów a w końcu "dobrobyt socjalistycznej ojczyzny". Tak to było,
        jest i chyba będzie.
        PS. Kate - kiedy i gdzie zobaczymy fotoreportaż o Tobie, oczywiście odpowiednio
        kadrowany?
        • Gość: kate Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 09:58
          mój drogi/a, nie wszyscy muszą uciekać się do kadrowania.
      • rozterka47 Re: Pocztówki z... Czeladzi 01.03.06, 12:04
        Gość portalu: kate napisał(a):

> Trzeba zacząć od tego, że Czeladź nie leży na Śląsku, a jedynie po ostatnim
        > podziale administracyjnym znalazła się w obecnym województwie śląskim.
        >
        > P.S.
        > fotoreportaż o Cz. jest dowodem na to, że za pomocą odpowiedniego kadrowania
        i
        > doboru obiektów można z "niczego" zrobic "coś".

A może po prostu na to , że w zasadzie wszędzie są miejsca, na kóre warto
        popatrzeć, również w Czeladzi, i nie myślę tutaj o chmurach.
        Byłam kiedys w Czeladzi i na przykład Kośćiół Św. Stanisława robi wrażenie,
        chociaz tutaj jego fotka nie należy do najciekawszech.
    • amatorka Re: Pocztówki z... Czeladzi 28.02.06, 18:43
      wydaje mi sie, ze Czeladz to straszne zadupie i chyba o to chodzilo w tych zdjeciach
      ale to chyba tez troche wyglada jak kadry z filmu "zmroz oczy"
      bo w sumie chociaz to wyglada jak zadupie, to calkiem spokojne zadupie
      i moze lepiej sie tam zyje niz w wiekszych miastach
    • Gość: Darek z Czeladzi Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 19:34
      ...dla jednych dziura, dla innych nie. Ja jestem dumny, że mieszkalem tam ponad
      ćwierć wieku. A dom mojego pradziadka ma więcej lat,niż historia niejednego
      sąsiadującego miasta.To miasto z bogatą przeszlością! A jeśli komuś zdjęcia nie
      przypadly do gustu, to polecam sięgnąć glębiej niż internet - DO KSIĄŻEK.Tam
      można znaleźć dużo więcej...
      • Gość: Niepowiem ci kto j Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.pools.arcor-ip.net 28.02.06, 23:20
        Ale jak tys taki madry to pamietasz jak w czeladzi byl tylko jeden most
        drewniany i jak sie jechalo w strone kosciola teraz ta droga jest
        jednokierunkowa byly chatki ,ze pis nasikal im tam przez okno .Popytaj
        rodzicow bo moze,moze oni to pamietaja.To byl zaraz za CPN przez mosz i w
        prawo ta dzielnica ,,Willowa´´
      • Gość: jojojojo Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.pools.arcor-ip.net 28.02.06, 23:22
        Tysie popytaj starszych ludzi twoich dziadkow jak to bylo w Czeladzi a nie
        szukaj to co tacy jak ty tam napisali.
      • Gość: jojojojo Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.pools.arcor-ip.net 28.02.06, 23:24
        Sklamalem cie drugi drewniany byl przy CKS-sie.
      • rozterka47 Re: Pocztówki z... Czeladzi 01.03.06, 12:49
        Dobrze jest kochać miejsce, w którym się żyje :)
    • Gość: Heinrich Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.pools.arcor-ip.net 28.02.06, 22:47
      To jest prawda Czeladz to juz gorole a czesto nazywani szwedami.Fajne zdjecia
      nawet dali tam ale gdzie sa te ,,wiezowce´´ co jak kiedys furmanka jechala a
      koniowi sie pic chcialo to mogl sie z renny tego (wiezowca) napic.A opowiem wam
      jak to bylo jak bylem mlody i pojechalismy tam na podryw.Ja bylem nieogolony co
      kolega mi w autobusie 27 zwrocil uwage.I pierwsze kroki byly do fryzjera i
      poprosilem azeby mnie ogolil.OK i zaczyna mnie mydlic ale najpierw pluje na
      pedzel i ja oburzony mowie co on robi a on mowi masz szczescie bo w Bedzinie
      prosto na pysk pluja a nie na pedzel.I teraz macie pelny obraz ze zasranej
      Czeladzi.Jest jeszcze takie powiedzonko ,,Tomciu we swoim domciu a w Czeladzi
      kto poradzi´´
    • Gość: Heinrich Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.pools.arcor-ip.net 28.02.06, 23:01
      Czy wierzycie czy nie znom to wszystko lepi jak wy wszyscy do kupy. Czeladz
      to ,,szwedy´´ nigdy niebyla Slöaskiem dopiero Gierek zrobil Czerwone zaglebie
      Slaskiem.A te tory to sa pomiedzy Czeladzia i Siemianowicami Slakimi i to sa
      tory z centrali pisakowej co przechodzili w poblizu granicy miedzy tymi
      miastami.Jak macie sie kogos starszego spytac to Zollamt byl troche dalej jak
      jadac z Czeladzi do Siemianowic jest tam stow i na tej gorce byl
      Zollamt.Niedaleko tam jest teraz szyb Graniczny i nie nazywa sie nadarmo
      Graniczy bo tam byla granica miedzy Slaskiem a gorolami.
    • Gość: Heinrich Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.pools.arcor-ip.net 28.02.06, 23:09
      Jak chcecie richtich wiedziec jako jest historia Slaska to kliknicie na glownej
      stronie nalewej stronie na miasto Katowice a nastepnie tez po lewej stronie
      jest Historia Slaska i gorole uczcie sie poki nie jest zapozno tam stoi calo
      prowda,ze Gierek byl cudo tworca z goroli porobil slazokow tak jak z niego
      poloka .On byl w Belgi urodzony a znaloz sie w Zaglebiu bo byl wydalony z
      Belgii.Swiadczy to otym,ze jak byl I Sekretarzem PZPR niedostal wizy wjazdowej
      jako E. Gierek tylko jako sekretarz PZPR.Jego rodzice i zona Stasia pochodzili
      ze Zagorza ipojechali na Sachse do Belgii.
      • Gość: Tasman69 Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.03.06, 00:39
        Święta prawda Heinrich. Ale ja Szwed z urodzenie, ani myślałem się do Śląska na
        siłę zapisywać. A przez tę granicę o której wspominasz, to z korzyścią dla obu
        stron kwitła najlepsza z możliwych wymiana handlowa, a że sobie Gorole i Hanysy
        po pysku dały czasem to tak dla zasady :-)
        Czeladź nigdy śląska nie była ani jej na tym specjalnie nie zależało a co
        Gierek robił to zrobił. Nie pamiętasz już jak Sosnowiec "WALCZYŁ o dostęp do
        morza" i za Gierka wchłaniał okoliczne miejscowoći. A Katowice - cóż, jako
        wioska Dąb zaczynały swój żywot i trzeba było Niemców i węgla żeby
        zawłaszczyły sobie miano stolicy Śląska ( co tam jakiś Wrocław )
        Jest sobie Czeladź bez dworca i niech będzie, bo jak budowali kolej Warszawsko -
        Wiedeńską i geodeci się w Szwcji pojawili, to jeden z naszych zacnych
        mieszczan, obwieścił, że nie zgadza się by kolej przez jego stodołę dwa razy
        dziennie szła, bo nie będzie mu się chciało wrót otwierać :-)))

Pozdrawiam wszystkich Szwedów i nieSzwedów też
        P.S. mówią, że mam skazę na całe życie bo mi się dowód osobisty (stary) nie
        domyka. Znaczy urodziłem się w Czeladzi i mi liść kapusty z dowodu wystaje ;0)
        • Gość: Heinrich Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.pools.arcor-ip.net 01.03.06, 07:58
          Ty jako jeden to inaczej przyjmujesz ale ty patrzysz na swiat z otwartymi
          oczami i nie boisz sie prawdy. Mozesz jeszcze potwierdzic to ,ze Slask a nie
          inny region utrzymywal Polskie przez 40 pare lat.teraz te kombinatorzy z
          Warszawy by chcieli Slask zagrzebac ale przyjdzie czaj ,ze przyjda na kolanach
          do Slaska o pomoc.Niewiem w jakim jestes wieku ale kiedys calymi pociagami
          przyjzdzali do roboty w kopalniach a z butow im sloma wychodzila.Wulce to
          byli.Pozniej zarobil 2 500 zl i chodzil po miescie i spluwal na 3 metry wieki
          swiatowiec z kieleckiego lub rzeszowskiego.A dzisiaj dzieci i wnuki piers
          wypinaja jako slazaki falszywe.To sie pamieta tylko nie kazdy gorol umi sie do
          tego przyznac lub niezna tego.Czeladz niebyla Slaskiem i nieje ,natomiast jest
          miastem zaglebia (Czerwonego Zaglebia)
    • Gość: Znajacy te zadupie Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.pools.arcor-ip.net 28.02.06, 23:16
      Czeladz ,Bedzin Sosnowiec to zydowskie miasta ale teraz zydy sa w Ameryce a
      tam zostali ino gorole.
      • Gość: blwe Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 10:09
        a to też fakt, jakby nie patrzeć to pod zamkiem w Będzinie było żydowskie
        miasteczko, do dzisiaj zresztą te brzydkie domki tam stoją.
    • Gość: sebap@post.pl Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.zamek.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 23:23
      A ja kiedyś tam mieszkałem i też zrobiłem kilka fotek. Racja niewątpliwa, że
      mogłyby nie być z Czeladzi, ale co tam, ponoć przyjemnie się je ogląda :)
      Taki był widok z okna mojego pokoju:
      www.photosig.com/go/photos/view?id=815277&forward=user
      , a tak w parku niedaleko:
      www.photosig.com/go/photos/view?id=833932&forward=userpzdr
      • tasman69 Re: Pocztówki z... Czeladzi 01.03.06, 00:44
        A w samej Szwecji mieszkałeś? Bo mnie szczególnie miło na zdjęcia z Piasków
        popatrzeć.
    • Gość: Warto przeczytac. Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.pools.arcor-ip.net 28.02.06, 23:29

Pieniądze państw zaborczych
      Przed 1914 r. w Katowicach płaciło się niemieckimi markami, w Sosnowcu
      obowiązywały carskie ruble, a w Cieszynie austro-węgierskie korony. Każde z
      tych miast znajdowało się na terenie innego państwa. (16-05-2003 17:14) »
      Skopiowane ze dalszej strony ,,Pienadze na Slasku.
    • tasman69 Bar GENEWA 01.03.06, 01:01
      Czy ktoś pamięta jeszcze Panią Basię z Restauracji "Zagłębianka" lok. kat. V :-)
    • greg111 Re: Pocztówki z... Czeladzi 01.03.06, 08:50
      Musze sie zgodzic, jest to dziura okropna, wydeptana ziemia i pare barow
      watpliwej kategorii. Juz lepiej byloby reklamowac ten reportaz jako Dziki
      Zachod trzeciej RP. Byloby to blizsze prawdy a i na turystach mozna zarobic.
    • Gość: sigma Słabo mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 09:10
      Słabo mi ja to czytam. Zero dyskusji o fotografi tylko pierdoły o ślązakach i
      zagłębiakach. Najlepsze jest to że o Czeladzi wypowiadają się osoby które w
      niej nigdy nie były. Jest też o Gierku, Sląsku co to Polskę utrzymywał i inne
      bzdety. Są tacy co to się wielokrotnie wpisują, za każdym razem jako ktoś inny
      byle tytlko pare kamyków rzucic. Prawda jest taka ten co innych oczernia i
      obraża to zakompleksiony matoł. Bezwzględu czy jest Ślazakiem, Zagłebiakiem,
      Mazurem, Kaszubem, Góralem czy Warszawiakiem.
      Pozdrawiam normalnych
      • Gość: blwe Re: Słabo mi IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 09:58
        zdjęcia są słabe, więc o czym tu dyskutować?
    • Gość: :O) Sorry, ale jak musialbym tam mieszkac... IP: 62.172.134.* 01.03.06, 10:49
      Sorry, ale jak musialbym tam mieszkac to prawdopodobnie popelnilbym
      samobojstwo. To miasto wyglda naprawde zle, mimo 'podrasowanych' zdjec... Czuje
      sie te totalna beznadzieje, smrod potu, dziurawa koszulke p. Stanisalwa, ktory
      idzie rano w kapciach do sklepu za rogiem, grupka pijaczkow propszoczych
      o 'zeta', brak pracy, ogolny dol!!! Co za beznadziejna sytuacja beznadziejnej
      dziury. Dziekuje ci Panie ze sie tam nie urodzilem.
      • Gość: psychiatra Re: Sorry, ale jak musialbym tam mieszkac... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 10:53
        Jesteś żałosny. Szkoda że się wogóle urodziłeś, tak głupoty w tym kraju było by
        mniej...
        A tak na marginesie, Warszawka co?
        • jola_dywity Re: Sorry, ale jak musialbym tam mieszkac... 01.03.06, 11:08
          Warszawka? Czlwieku, niedobrze mi sie robi jak sobie pomysle ze mialbym
          mieszkac w Warszawie - tym absurdalnym pod wzgledem architektury i
          obyczajowosci (blisko wschodu) miescie.
      • rozterka47 Re: Sorry, ale jak musialbym tam mieszkac... 01.03.06, 12:47
        Dziwne "rzeczy" z tych fotek czujesz. Obrazki jakie opisałeś widać dobrze znasz
        z autopsji. Czyżby wyemigrowało się z "dziury" i nie chce się pamiętać? A tu
        wspomnienia cisną się na usta,spływają z klawiatury....

A i tak piszesz bzdury, bo smród potu, dziurawa koszulke p. Stanisalwa, ktory
        idzie rano w kapciach do sklepu za rogiem, grupkę pijaczkow proszących
        o 'zeta', brak pracy,to obrazki z każdego miejsca w Polsce, w jednych wystepują
        w mniejszym wymiarze , w innych w większym. Ja widywałam je również w Krakowie,
        Katowicach,Wrocławiu....
        • Gość: :o) Rozterka... IP: 62.172.134.* 01.03.06, 13:05
          Rozterka, propnowalbym nie podchodzic do mojej wypowiedzi w az tak emocjonalny
          sposob. Obrazki, ktore wyaje ci sie ze znam a autopsji to wymyslone na
          poczekaniu bzdury, ktore w jakiz to idealny sposob pasuja do zdjec, powyzej...
          Nieprawdaz? Zaraz zaczniesz mnie przekonywac ze Czeladz to jednak super miejsce
          z ogromny zapleczem intelektualno-rozrywkowym, ha? Kazdy ma prawo do swojej
          wyopowiedzi i ja tegoz wlasnie prawa uzylem. Zawartosc mojego posta to
          dokladnie to co przyszlo mi do glowy w momencie przegladania zdjec.
          Jest to nic innego jak totalna D Z I U R A !!!
          • Gość: bartek Re: Rozterka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 13:21
            To w twojej głowie człowieku jest totalna dziura. Ja na podstawie kilku zdjęc
            nie byłbym w stanie wydac takiej opini. Każde miasto, miasteczko i wieś ma
            swoje piękne i brzydkie strony. Ja Ci tak Kraków sfotografuję że wyjdzie z tego
            najokropniejsze miasto w Polsce. Wystarczy wiedziec gdzie iśc i jak kadrowac
            obraz. Ja akurat sporo podróżuje i nie jedno widziałem ale nie powiedział bym o
            żadnym z tych miejsc że jest okropne. Po pierwsze z szacunku do ludzi którzy
            tam mieszkają, po drugie bo wszędzie znalazłem coś co mnie urzekło. Jesteś
            małostkowy i prowincjonalny i masz wrażliwośc jak moj długopis(czyli zadną) w
            swoich wypowiedziach. Co prawda jest wolnośc slowa, ale jak masz pisac takie
            brednie to lepiej zachowaj je dla siebie. Bo jak czytam takie małointeligentne
            wypociny to chce mi się wyłączyc komputer. Myślę że dopiero byś to zrozumiał
            gdyby ktoś po jednym wypowiedzianym przez Ciebie zdaniu stwierdził - głupek.
            Przez Czeladz przejeżdżałem. Nie jest to moze perła architektury polskiej ale
            nie odstaje od innych miast jej wielkości w Polsce. Poprostu jest zwyczajna.
            • Gość: :O) Kolejny emocjonalny post... IP: 62.172.134.* 01.03.06, 13:32
              Wez sie lepiej za robote Bratek a nie za internetowe klotnie. Z tym 1000
              zl/miesiac na reke nie mozesz chyba nikomu i niczemu na okolo pomoc, leniwy
              cwiercinteligencie. Jezeli ptrzenaczylbys kolena 1/4 swojego zycia na nauke i
              prace moze uda ci sie dolozyc swoj grosik to tego zeby taka przyslowiowa
              Czeladz nie byla Czeladzia smierdzaca i beznadziejna. Siedzenie w domu i
              gadanie o glupotach z kolesiami nic tutaj nie pomoze. Twoja rewolucja jest
              skonczona penerze - wez sie za robote!!!
              • Gość: bartek szkoda słów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 14:28
                Ale mi dowaliłeś dzieciaku. Jesteś żałosny a słoma Ci z butów wyłazi. Lepiej
                odrób lekcje zanim mama i da ci klapsa. Bo pisac napewno nie potrafisz, sądząc
                po błędach i ilości liter które zjadasz. Nie jestem ani leniwy ani
                cwiercinteligentem, przynajmniej tak uważa promotor mojej pracy doktorskiej.
                Nie baw się wiecej internetem i zastanów się kto się tu emocjonuje.
                • Gość: :O) Re: szkoda słów... IP: *.server.ntli.net 01.03.06, 14:55
                  Gość portalu: bartek napisał(a):

> Ale mi dowaliłeś dzieciaku. Jesteś żałosny a słoma Ci z butów wyłazi. Lepiej
                  > odrób lekcje zanim mama i da ci klapsa. Bo pisac napewno nie potrafisz,
                  sądząc
                  > po błędach i ilości liter które zjadasz. Nie jestem ani leniwy ani
                  > cwiercinteligentem, przynajmniej tak uważa promotor mojej pracy doktorskiej.
                  > Nie baw się wiecej internetem i zastanów się kto się tu emocjonuje.

przynajmniej tak uważa promotor mojej pracy doktorskiej...
                  hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
                  hahahahahahhhhhhhhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahaha
                  Idz sie jeszcze pochwal wszystkim dzieciakom z ulicy ty... doktorze!!!
                  hahahahahahahahahaahahahahahahahaahahahahahahhahaha
                  Az mi lzy polecialy ze smiechu!!! Ale mnie ubawiles... Twoje posty w sumie
                  mialyby sens gdyby nie zdradzila cie pyszalkowatosc zawarta w tym zdaniu...
                  hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah
                • lol76 Re: szkoda słów... 01.03.06, 15:05
                  Gość portalu: bartek napisał(a):

> Ale mi dowaliłeś dzieciaku. Jesteś żałosny a słoma Ci z butów wyłazi. Lepiej
                  > odrób lekcje zanim mama i da ci klapsa. Bo pisac napewno nie potrafisz,
                  sądząc
                  > po błędach i ilości liter które zjadasz. Nie jestem ani leniwy ani
                  > cwiercinteligentem, przynajmniej tak uważa promotor mojej pracy
                  doktorskiej.
                  > Nie baw się wiecej internetem i zastanów się kto się tu emocjonuje.

Bartek, ten gosc, ktory z Toba rozmawia zwyczajnie Cie prowokuje a Ty mu sie
                  dajesz.
                  Co do twojego posta: wytykasz mu bledy a sam zaczynasz zdanie od 'Bo'. Po
                  pierwsze od takiego slowa nie zaczyna sie zadnego zdania (w zadnym kontekscie).
                  Po drugie to slowo zwyczajnie nie istnieje.
                  Ten glupek mial rowniez racje smiejac sie z twojej linijki o twoim promotorze i
                  pracy doktoranckiej... Zenujace!
                  • Gość: bartek Re: szkoda słów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 15:13
                    Masz rację. Z tym doktoratem dowaliłem specjalnie żeby młokos nie myślał ze
                    każdy jego adwersaż to też gimnazjalista jak on. Inna spraw że się zirytowałem
                    się tym "cwiercinteligentem"
                    A pomyślec ze wszystko przez zdjęcia, do tego słabe...
          • tow.stalin o... 01.03.06, 13:22

drogi o. czeladź leży w samym centrum największej w polsce aglomeraqcji
            miejskiej, liczącej ponad 2 miliony ludzi, przy której każde inne miasto lub
            aglomeracja to sielska wiocha i zadupie. wystarczy wyjść na przystanek
            autobusowy lub tramwajowy i całe zaplecze intelektualno-rozrywkowo-gospodarcze
            jest w zasięgu ręki. na sławetny dworzec w czeladzi można się dostać w 15 minut
            jadąc komunikacją miejską do sosnowca lub będzina. mogę się założyć, że w
            większych miastach zajmuje to dużo więcej, no ale tak to jest z takimi wielkimi
            zadupiami.

miałem ostatnio nieszczęście poznać takiego "wielkomiastowego" wsioka. dupkiem
            z "wielkiego miasta" to sobie może być, ale do cholery on jest jeszcze
            niekompetentny i leniwy!
            • Gość: :o) Re: o... IP: 62.172.134.* 01.03.06, 13:39
              No i prosze bardzo tow. Stalinie. Mamy tutaj historyczna sygnaturke o
              intelektualnym przekazie... historyczny pseudonim... hmmm szkoda tylko ze
              zarbki nie te... szkoda tylko ze mozgu nie wykorzystujemy na 100%. Perfumy
              adidasa dla sowjej dziewczyny pod choinke i juz mamy niezly prezent. Tania
              wodka w sobote ze znajomymi (wszyscy wygladaja jak banda morusow) i zyje sie
              fajne. Ale ze zeby popsute i ciuchy z lumpexu to nie wazne.
              (...)miałem ostatnio nieszczęście poznać takiego "wielkomiastowego" wsioka.
              dupkiem z "wielkiego miasta" to sobie może być, ale do cholery on jest jeszcze
              niekompetentny i leniwy (...)... czlowieku czy ty sie wogole zastanawiasz jak
              to brzmi? Conajmniej jakbys to na poczekaniu wciagnal to z 'Zamku' Kafki.
              Podsumowujac... ja pochodze ze wsi a nie z jakiejs tam warszawki czy czeladzi.
              Moja wies to tez totalna dziura? I co z tego? Ano nic? Ja sie nei przejmuje gdy
              ktos nazywa moja wies dziura. A wiesz dlaczego? Poniewaz to jest DZIURA!!!
              • krakow Re: o... 01.03.06, 14:13
                Ten o to ma strasznego fioła na punkcie zarobków, nie? Musi żyć pod presją finansów.
              • tow.stalin Re: o... 01.03.06, 14:22

> No i prosze bardzo tow. Stalinie. Mamy tutaj historyczna sygnaturke o
                > intelektualnym przekazie... historyczny pseudonim... hmmm szkoda tylko ze
                > zarbki nie te...

hmmm, mnie ciebie szkoda, żeś musiał ze swojej wiochy uciekać za robotą. ja tam
                za pracą jeździć nigdzie nie musiałem.

Perfumy
                > adidasa dla sowjej dziewczyny pod choinke i juz mamy niezly prezent. Tania
                > wodka w sobote ze znajomymi (wszyscy wygladaja jak banda morusow) i zyje sie
                > fajne. Ale ze zeby popsute i ciuchy z lumpexu to nie wazne.

o sobie piszesz? takie zwyczaje w tej twojej buraczanej wiosce panują? a może
                tam gdzie teraz mieszkasz są takie zwyczaje, bo to miasto pełne jest takich
                buraczanych uchodźców? słuchaj no synku, nie obchodza mnie twoje kompleksy ani
                tym bardziej poglądy na to co jest dziurą a co nie jest. po prostu wypad stąd
                bo ci zakompleksiona słoma z butów wystaje :)
      • Gość: CZELADZIANIN Re: Sorry, ale jak musialbym tam mieszkac... IP: *.saint / 195.117.38.* 01.03.06, 13:54
        CO TY SYNKU PIEPRZYSZ,PRZYJEDŹ I ZOBACZ ALE WCZEŚNIEJ SIĘ UMYJ BO TO TY CHYBA
        WALISZ POTEM.POPEŁNIJ LEPIEJ SAMOBÓJSTWO JUŻ TERAZ PAJACU
    • rozterka47 Re: Pocztówki z... Czeladzi 01.03.06, 11:53
      Zdjęcie torów do nikąd świetne:)
    • Gość: ja Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.pgi.waw.pl 01.03.06, 13:23
      Jaki Śląsk???? Znowu jakiś ignorant pisał.
    • Gość: scamp Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 13:40
      Zdjęcia są fatalne. Znam to miasto i wiem, że jest tam wiele miejsc "godnych"
      obiektywu. Ktoś zrobił Czeladzi czarny PR. Jedyne dobre zdjęcie to tory. Ten
      czerwony znak oznacza - tor zamkniety. Zamkniety tak jak kopalnia, której
      słuzył. Zamknięte kopalnie to problem wspólny Zagłębia i Śląska.
      • Gość: blwe Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 14:33
        niemniej Zagłębie było pod tym samym zaborem co Mazowieckie, a to wiele
        wyjaśnia - w kwestii syfu.
        Tradycja...
    • Gość: Siemianowiczanin. Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.pools.arcor-ip.net 01.03.06, 14:38
      Znam to miasto jak swoja kieszen.Mieszkam wlasnie za tymi torami centrali
      piskowej ,ktora jest wozony piasek do zamulki.Jakis baran niewychodzac z domu
      lub biura napieprzyl tam zdjec co sam niewie skad ma. OK kosciol jest piekny
      trzeba przyznac ale co dalej zdjecia co ktos porobil niemajac pojecia o
      aparacie fotograficznym.Dlaczego nie zrobiono zdjec z rynku i wiele jeszcze
      innych lepszych miejsc nadajacych sie do zdjec.Przykro ale nie tylko w Celadzi
      bo tak mowia Slazacy sa takie talenty jak autor tego artykulu.Wstydz sie tego
      co pokazales.
      • Gość: fan tych ziemi Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 14:45
        Gdyby nie kościół to bym nie uwieżył że to Czeladz. Zwłaszcza po tych torach.
        Każdy kto zna żarty o dworcu w czeladzi i szwedach wie o co mi chodzia
        • Gość: DG Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 18:49
          Po raz pierwszy siedzę i czytam te... ale tylko dlatego,że żona pokazala mi
          kilka zdjęć z miasta,gdzie się urodzilem.Śmiać się chce a raczej plakać,bo
          internet internetem,ale te wszystkie wypisywane bzdury - to wstyd dla ich
          autorów.Nie szanuję ludzi,którzy siedzą na czacie lub bawią się w "listowne"
          prowokacje...
          Ja wykorzystuję komputer tylko do celów slużbowych,bo w przeciwieństwie do
          wielu z Was, mam ciekawsze zajęcia,a internet to nalóg i choroba!
          A Czeladź pozostanie Czeladzią.Kto tam nie mieszka,nie zrozumie.Ja zostawilem
          tam mile wspomnienia.Pozdrawiam
          • marcin.boruta Re: Pocztówki z... Czeladzi 01.07.06, 23:06
            żałosna dyskusja ....... a wyłania się z niej tylko wielka niewiedza o miescie
            i jego historii

zapraszam na www.czeladz.prv.pl i www.forum.czeladz.prv.pl
    • Gość: myk Re: Pocztówki z... Czeladzi IP: 213.17.143.* 11.08.07, 14:53
      Nie wiem czy ktoś jeszcze ogląda te zdjęcia ale według mnie to ten co je robił
      to albo mieszkaniec Czeladzi i chciał w ten sposób pokazać inne oblicze miasta
      albo zaciekły przeciwnik wszystkiego co Czeladzkie. Przecież te zdjęcia w ogóle
      technika ich wykonania dla mnie jako dla fotograficznego laika oceniajacego to
      coś to jakaś mara. Być może maja one wartość ale to powinny być pokazywane na
      specjalistycznej wystawie. Dobór miejsc do fotografowania jest tak samo idealny
      jak dobranie barw na tych zdjęciach po prostu żałosny. Jak można z jednego z
      największych kościołów w Polsce zrobić niemal rozlatującą się ruinę? o tym że
      nie ma tu nawet rynku nie wspominam zdjęcia miały za zadanie pokazać dupowatość
      i pokazały. taka dupowatość jest wszędzie. równie dobrze można było podać że to
      pocztówki z Lipin z Redenu czy z warszawskiej Szmulcowizny.
      Półinteligentów dal których Czeladź to wiocha nawet nie mam zamiaru do niczego
      przekonywać niech siedzą sobie na tych swoich miastach i pierdzą w tapczan na
      którym siedzą piusząc swoje daremne opinie ale ktoś kto nie zna Czeladzi
      powinien te zdjęcia wywalić z pamięci albo zostawić sobie jako przykład
      spieprzenia fotograficznej roboty. Z samego szacunku dal histori jednego z
      najstarszych miast na obecnych polskich ziemiach nie należącego przez wieki ani
      do Polski ani Do Śląska a do kościelnego państewka Księstwa Siewierskiego idioci
      powinni mieć zabronione możliwości robienia tutaj zdjęć. Może to własnie dlatego
      tak wszystkich boli że Czeladź ma tak niesamowitą historię i niektórzy mają
      problemy z jej akceptacją.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka