Dodaj do ulubionych

Kolejny problem z weselem

22.07.11, 13:45
No, może nie problem, a "problemik", ale chętnie przeczytam jak grzecznie go rozwiązać.
Moja bardzo bliska przyjaciółka zaprosiła mnie na wesele. Oznajmiła, że to oni, państwo młodzi, organizują nocleg gościom. Ostatnio jednak dowiedziałam się, że z tego noclegu skorzystamy tylko my, inni goście mieszkają w okolicy i młodzi zapewniają im tylko transport. Prawdę mówiąc głupio mi obarczać młodych dodatkowymi kosztami, tym bardziej, że mieszkamy daleko i musimy zostać na 2 noce, a im się nie przelewa.
W jaki sposób odciążyć młodych? Uprzeć się, że to my pokrywamy koszty noclegu? Umówić się, a przynajmniej spróbować, że oni zapewnią jeden, a my drugi nocleg? Czy po prostu powiększyć prezent (koperta) o te pieniądze (tylko że wtedy wyjdzie dość duża kwota, o jakieś 50% większa niż zazwyczaj wręcza się w moim środowisku i obawiam się, czy to też nie będzie źle odebrane)? Co sugeruje SV w takich okolicznościach?
Obserwuj wątek
    • velluto Re: Kolejny problem z weselem 22.07.11, 13:51
      Może spróbuj postawić ich przed faktem dokonanym, żeby uniknąć kurtuazyjnych "przepychanek". Czyli poinformować, że już sobie za pobyt zapłaciliście.
      • dzika.zurawina Re: Kolejny problem z weselem 22.07.11, 19:31
        Niestety już zarezerwowali dla nas pokój, więc ciężko z tym będzie, ale dziękuję smile
        • velluto Re: Kolejny problem z weselem 22.07.11, 19:39
          Rezerwacja nie oznacza zapłaty, u nas płaci się zazwyczaj posmile
          możesz dogadać się z hotelem bezpośrednio, zapłacić przelewem i już.
          • kklekss Re: Kolejny problem z weselem 22.07.11, 20:52
            Zrób tak jak młodzi zaproponowali, nie bój się nie zbiednieją.Zrobisz im tylko przykrość .Miłej zabawy.
            • matylda1001 Re: Kolejny problem z weselem 22.07.11, 23:29
              Kklekss ma rację, nie zbiednieją, a jak sama zapłacisz, będzie im przykro. Poza tym nie wypada nie zgodzić się na proponowane przez zapraszających rozwiązanie.

• bene_gesserit Re: Kolejny problem z weselem 23.07.11, 02:19
                E tam, to nie przyjecie u krolowej Anglii, ale slub bliskiej przyjaciolki, czyli siostry z wyboru. Imo obie panie powinny uzgodnic to miedzy sobą, delikatnie i z wyczuciem, ale bez certolenia sie, w najgorszym razie skonczy sie placzem ze wzruszenia po obu stronach sluchawki smile
    • claratrueba Re: Kolejny problem z weselem 23.07.11, 08:36
      Pogadać i powiedzieć o swoich skrupułach, jednak bez wspominania o tym, że sytuację materialną młodych oceniasz jako kiepską. Tylko po prostu "wesele to taki wydatek koszmarny, pozwól, że jednak zapłacimy za ten nocleg". Natomiast jeśli się przyjaciółka nie zgodzi, trzeba to uszanować. I Twój pomysł "zwiększenia koperty" jest bardzo dobry wtedy. Natomiast zapłacenie "potajemne" to demonstracja, która może młodych urazić. Gdybyś to Ty była na jej miejscu, dobrze byś się czuła gdyby Twoi goście tak postąpili? Nie czułabyś, że podkreślili swoją lepszą sytuację materialną? Że to taki gest litości?
      • kklekss Re: Kolejny problem z weselem 23.07.11, 09:26
        Ten temat nie powinien nawet zaistnieć , to głupie co napisze, ale młodzi dostaną trochę prezentów w kopercie więc nie ma co się zamartwiać o ich trudną sytuację materialną.Chyba wynajęcie pokoju nie kosztuje parę tysięcy.Szukasz problemu gdzie go nie ma.
    • dzika.zurawina Re: Kolejny problem z weselem 23.07.11, 11:27
      Dziękuję Wam wszystkim.
      Wiem, że problem może wydawać się błahy, ale to będzie małe wesele i wiem, ile wysiłku kosztowało ich zorganizowanie zabawy dla najbliższych, bo chcieli wraz z nimi cieszyć się tym dniem. I wiem, że nawet gdyby nie dostali żadnych prezentów, byliby zadowoleni, że mogą to zrobić. Ja po prostu chciałabym jak najbardziej ich odciążyć i nie urazić, wiadomo, dla drogich nam osób chcemy jak najlepiej, stąd moje pytanie tutaj smile
      Zrobię jak radzą bene_gesserit i claratrueba, pogadam z przyjaciółką raz jeszcze, jeśli uprze się, że to oni organizują nocleg, nie będę kombinować, trochę zwiększę zawartość koperty.
      Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam, miłego weekendu!

• kklekss Re: Kolejny problem z weselem 23.07.11, 11:43
        Już nie rozmawiaj z przyjaciółką na temat zapłaty za pokój , włóż do koperty więcej kasy i po problemie.Chyba, że chcesz jej udowodnić że jest biedna albo ty bogata .
        • bene_gesserit Re: Kolejny problem z weselem 23.07.11, 14:05
          Jesli rzeczywiscie sa przyjaciolkami, to sie dobrze orientuja w swoich sytuacjach materialnych. Zupelnie normalne, ze mlode malzenstwo liczy kazdy grosz, a takie z paroletnim stazem moze sobie pozwolic na pewną swobodę.

Caly watek jest wzruszajacy, bo dotyczy siostrzanej troski o drugą osobę i obojetnie jak ta sytuacja sie skonczy (tzn kto zaplaci za ten hotel), to sie i tak dobrze skonczy. Gdyby sie nie kochaly, nie byloby watpliwosci, a autorka wątku machnelaby ręką 'a, niech placą, co mnie to'. Jesli rozmowie na ten temat bedzie slychac tę samą troskę i inne cieple uczucia, dziewczyny na pewno sie dogadają.
          • kklekss Re: Kolejny problem z weselem 23.07.11, 23:12
            Najlepiej nie jechać na wesele, przyjaciólkę wtedy się odciąży finansowo w 100%.
            • zawsze_shinylipsofangel Re: Kolejny problem z weselem 24.07.11, 04:18
              Obyśmy wszyscy mieli takich prawdziwych i cudownych przyjaciół.Życzę szampańskiej zabawy i oby Wasza pzyjażń przetrwała na wieki.Amen.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka