Dodaj do ulubionych

Jak się witać

20.09.15, 19:18
Prosze o radę jak witać się z osobami pracującymi w tym samym budynku? Mam 30 lat (wyglądam na 10 mniej) i prowadzę biuro w kamienicy. Moi sąsiedzi to pracownicy barów i dyskoteki - studenci itp. Glupio mi ich mijac jak wchodzę do budynku, ale "dzień dobry"brzmi dziwnie. Nie macie wrażenia, że w Polsce brakuje neutralnego przywitania, takiego między "cześć" a "dzień dobry "?
Obserwuj wątek
    • majaa Re: Jak się witać 20.09.15, 19:40
      Uważam, że "dzień dobry" to jest jak najbardziej neutralne przywitanie w stosunku do dorosłej osoby, którą znamy w zasadzie tylko z widzenia. Czy to student, czy ktoś starszy - nie ma znaczenia.
    • anastazyl Re: Jak się witać 20.09.15, 22:33
      "Dzień dobry" jest idealne. Również w przypadku, gdy nie wiemy (i nie widać tego) w jakim ktoś jest wieku. Znam ludzi mających lat 20 a wyglądających na po 40-stce i 40-latków, którzy po "zrobieniu się" bywają brani za maturzystów. "Dzień dobry" jest grzeczne dla każdej grupy wiekowej, "cześć" zaś już niekoniecznie.
      • allegra1002 Re: Jak się witać 21.09.15, 07:18
        Też uważam"dzień dobry" za optymalne i neutralne, obojętnie czy do starszych czy młodszych osób. A inna sprawa...."się witać"? tz. samego siebie? czy kogoś witać?
        • ewa9717 Re: Jak się witać 21.09.15, 20:53
          allegra1002 napisała A inna sprawa...."się witać"? tz. samego siebie? czy kogoś wi
          > tać? Czasem warto pomyśleć, zanim się coś napisze...
        • bene_gesserit Re: Jak się witać 22.09.15, 08:30
          allegra1002 napisała:

> Też uważam"dzień dobry" za optymalne i neutralne, obojętnie czy do starszych cz
          > y młodszych osób. A inna sprawa...."się witać"? tz. samego siebie? czy kogoś wi
          > tać?

Witać się i czytać. Słowniki.
          sjp.pwn.pl/sjp/witac-sie;2536645.html
    • horpyna4 Re: Jak się witać 21.09.15, 09:23
      "Dzień dobry" może być różnie powiedziane. Nie musisz przecież stosować takiej intonacji, jak w przypadku witania jakiejś bardzo szanownej osoby. Takie zdawkowe, lekko rzucone "dzień dobry" jest jak najbardziej neutralne.
    • azm2 Re: Jak się witać 21.09.15, 11:05
      Czy "Hej!" już wyszło z mody?
      • apodemus Re: Jak się witać 21.09.15, 15:48
        Czy wyszło z mody, tego nie wiem, ale wydaje mi się, że nigdy nie weszło do kanonu SV smile

Dołączam swoje poparcie dla "dzień dobry".
        • azm2 Re: Jak się witać 22.09.15, 12:19
          Kto ma uprawnienia do decydowania, czy coś jest albo nie jest w kanonie SV??? Gdzie taką decyzję można przeczytać?

Na tym forum publikował swoje werdykty sawuar-wiwrowe niejaki buba. Były to teksty dogłębnie przemyślane i nowatorskie w kształcie - szczególnie nowatorskie było nietypowe użycie interpunkcji. Niestety, kilkanaście miesięcy temu buba zrezygnował z oświecania profanów, wolał założyć własne forum o zbliżonej tematyce.

wink
          • kora3 Re: Jak się witać 21.11.15, 20:36
            Wiesz Azmie - nie jestem tak pryncypialna, jak Bubasmile "Hej" jest ok w stosunku do osób znanych nam może nie blisko, ale takich, z którymi zamienia się przy okazji kilka słów, zna nie tylko tak naprawdę "z widzenia", ze się mija na korytarzu, w budynku. Dlatego tu stawiałbym jednak na "dzień dobry"
    • annthonka Re: Jak się witać 21.09.15, 20:50
      "Dzień dobry" to normalne, neutralne przywitanie. Nie ma w nim nic dziwnego.
      • baba67 Re: Jak się witać 22.09.15, 07:42
        Może być z rózną intonacją-oficjalną i weselszą, bardziej serdeczną. Jest to forma do napełnienia treścia.
        • default Re: Jak się witać 08.10.15, 13:06
          baba67 napisała:

> Może być z rózną intonacją-oficjalną i weselszą

Np. "dziń dybry" wink
    • uwagapolicja3 Re: Jak się witać 22.09.15, 11:50
      Też myślę ,że "dzień dobry " jest ok smile
      • minniemouse Re: Jak się witać 08.10.15, 23:35
        "sie ma, siemanko", "jak tam", "hejka", "szczesc boze", "pochwalony",
        "co slychac", "coz tam" , "serwus",

jak witaja sie metale
        jak witaja sie papieze

wink

Minnie
    • cherry.pie92 Re: Jak się witać 16.11.15, 14:15
      Ja bym ich witała na dzień dobry
    • akle2 Re: Jak się witać 17.11.15, 09:18
      "Dzień dobry" jest ogólnie przyjętą w PL formą powitania i fakt, że wyglądasz na 10 lat mniej niczego nie zmienia. Na pewno sprawę ułatwiałoby, gdyby oni (będąc młodszymi od Ciebie) kłaniali się Tobie pierwsi, wtedy odpowiadasz tą samą formułką. Rozumiem, że widząc Ciebie zapominają języka w gębie?
        • akle2 Re: Jak się witać 19.11.15, 08:58
          big_grin
          oj, następnego dnia wszyscy by się chcieli witać, czy ją znają czy nie
          • minniemouse Re: Jak się witać 19.11.15, 23:37
            a ile znajomych by miala big_grin

M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka