Dodaj do ulubionych

Pytanie od pracodawcy-czy popelnilam gafe?

01.12.15, 18:25
Bardzo lubie czytac Wasze opinie wiec zapytam rowniez o to.
Ostatnio spotkala mnie taka syt.a,ze zycie mam ciekawie urozmaicone,to bylo tak.Jestem za granica,dosc krotko i ostatnio wybieralam sie na polska impreze po czym juz jakis czas wczersniej pochwalilam sie tym w pracy.A,ze byl poczatek miesiaca dostalam wyplate.Ta impreza byla 2tyg pozniej.Moj pracodawca,dosc bogaty,czasami dorzuci grosza aby komus pomoc np.kupi bilet miesieczny i da pracownikowi,po tych 2tyg od czasu dostania wyplaty,przyniosl pieniadze i polozyl na stole-kwota niewielka ale zawsze cos.Po czym zapytal mnie; Masz pieniadze na ta impreze?
I co tu odpowiedziec?Jakbym powiedziala nie,nie mam.Sklamalabym bo przeciez wyplata byla.Odpowiedzialam,ze mam...i schowal te swoje pieniadze,no bo przeciez ja mam swoje.
Czy popelnilam gafe ze strata dla mnie?
Czy w takich syt.powinnam klamac aby cos zyskac?
Co w takiej syt.odpowiedziec?
Jak Wy byscie sie zachowali,sklamali?
(prosze o odpowiedzi bo Wasze zdanie chce poznac)
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Pytanie od pracodawcy-czy popelnilam gafe? 01.12.15, 18:39
      Kłamstwo jest zawsze złe. Byłaś uczciwa i nie popełniłaś gafy. Ale mogłaś spokojnie powiedzieć, że zawsze jakiś grosz więcej się przyda.
      • redlinkatoja Re: Pytanie od pracodawcy-czy popelnilam gafe? 01.12.15, 18:47
        Ale nie powiedzial,ze te pieniadze sa dla mnie,polozyl tylko na stole.
        • horpyna4 Re: Pytanie od pracodawcy-czy popelnilam gafe? 01.12.15, 19:29
          Nie bardzo rozumiem, ale mam wrażenie, że to nie Twoje zachowanie było nietaktowne, tylko pracodawcy. Mógłby podarować sobie to kładzenie pieniędzy na stole do czasu, aż usłyszałby, że ich potrzebujesz.

• salsa.lover Re: Pytanie od pracodawcy-czy popelnilam gafe? 01.12.15, 19:49
      Dla mnie to zachowanie pracodawcy było conajmniej dziwne. Położyć kasę a potem schować?
      Czy raczej chodzi Ci o to, że plujesz sobie teraz w brodę, że nie skłamałaś i tej kasy nie wzięłaś?
    • ortolann Re: Pytanie od pracodawcy-czy popelnilam gafe? 01.12.15, 20:10
      Myślę, że pracodawca w taki sposób testował pracowników.
      Wybacz to pytanie, ale piszesz o nim w czasie teraźniejszym, a w sąsiednim wątku wspominasz, że nie masz pracy. Ten czas teraźniejszy to tylko udramatyzowanie historii?
      • kora3 Ortolann 01.12.15, 20:15
        Może ja źle zrozumiałam, ale w sasiednim wątku watkodawczyni nie pisze, że nie ma pracy, tylko pyta jak odpowiadac komuś natretnemu, gdy o pracę pyta, a pracy się aktualnie nie ma. Ciotka - horror mogła ją o to pytać w okresie, gdy pracy nie miała
    • kora3 Re: Pytanie od pracodawcy-czy popelnilam gafe? 01.12.15, 20:19
      Nie, żadnej gafy nie popełniłaś i nie wiem skad powzięłaś mysl, ze popełnić moglaś. Dośc hmm niekonwencjonalnie zachował się Twoj szef. A to dlatego, że mając ładny poniekąd zwyczaj "poratowania" swoich pracowników w sytuacjach ze tak powiem kryzysowych powinien spytać Cię najpierw czy masz pieniądze na impreze i dopiero uzyskawszy tweirdzacą odp. wyjąc je i przekazać Tobie.
      • minniemouse Re: Pytanie od pracodawcy-czy popelnilam gafe? 02.12.15, 03:41
        Szef zachowal sie bardzo niestosownie.
        A ty moglas powiedziec "nie, przepraszam, dzisiaj na impreze nie jestem w stanie sie dolozyc" - z naciskiem "na impreze".
        Jesli istotnie nie zamierzalas wydawac na to.

Ludzie maja rozne wydatki i czekaja z utesknieniem na wyplate aby je poplacic.
        Otrzymanie owej wyplaty nie znaczy wcale ze sie oplywa w dostatki a czasami wrecz przeciwnie,
        mimo jej otrzymania dalej brakuje na wszystko.

Minnie
        • kora3 Re: Pytanie od pracodawcy-czy popelnilam gafe? 02.12.15, 11:06
          Minnie - to czy pracodawca zachował się niestosownie jest dośc dyskusyjne. A to dlatego o czym wiele razy pisałam -pewne zachowania, czy standardy sa typowe dla okreslonej nacji, grupy zawodowej, czy kultury. Trudno je rozpatrywać pod kątem zasad ogólnych, bo one w tym srodowisku nie funkcjonują po prostu.
          Jak czytamy wątkodawczyni pracuje za granicą. W firmie, której szef standardowo wspomaga pracowników. Dla mnie nie jest to jakieś dziwne, ale dziwne jest, że szef przed zapytaniem położyl kasę na stole. Jednoczesnie zdaję sobie sprawę, że dziwne jest, bo nie stykam się z takim zachowaniem w PL. W PL taki szef zwyczajnie zapytałby pracownika czy ma kasę na imprezę, co przy układach w których wspomaga pracowników w takich sytuacjach, byłoby jasnym sygnalem, że jest gotowy wspomóc, a nie np. z czystej ciekaowsci pyta.
          Być moze w tym kraju o jakim mowa wyłozenie kasy jest sygnałem, że szef jest gotowy przeznaczyć tyle, a tyle na wsparcie pracownika i ujawnia to.
        • madzioreck Re: Pytanie od pracodawcy-czy popelnilam gafe? 02.12.15, 20:36
          > A ty moglas powiedziec "nie, przepraszam, dzisiaj na impreze nie jestem w sta
          > nie sie dolozyc" - z naciskiem "na impreze".
          > Jesli istotnie nie zamierzalas wydawac na to.
          >
          > Ludzie maja rozne wydatki i czekaja z utesknieniem na wyplate aby je poplacic.
          > Otrzymanie owej wyplaty nie znaczy wcale ze sie oplywa w dostatki a czasami wre
          > cz przeciwnie,
          > mimo jej otrzymania dalej brakuje na wszystko.

Minnie, o czym Ty piszesz? Jakie dokładanie się do imprezy? Ja zrozumiałam, że chodzi o imprezę, na którą autorka wybiera się całkowicie prywatnie i po prostu wspomniała o tym w pracy.
    • mozambique Re: Pytanie od pracodawcy-czy popelnilam gafe? 02.12.15, 10:42
      pracodawca skandynawski ?
    • czesio77 Re: Pytanie od pracodawcy-czy popelnilam gafe? 02.12.15, 13:00
      pracodawca zachowała sie dziwnie bo jak juz kase połozył to mógł nie pytac tylko powiedziec ....prosze to na impreze wink
      albo chciał Cie sprawdzic czy pazerna na kase jesteś , wyszłaś z twarzą z tej sytułacji wink
      • redlinkatoja Re: Pytanie od pracodawcy-czy popelnilam gafe? 03.12.15, 18:18
        Pracodawca szwajcarski.
        Dzieki za rady.Praca sezonowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka