ms.piggy 19.11.16, 17:15 Co savoir vivre na podszywanie się pod inne osoby? np. udajemy młodą studentkę, udajemy ciocię, babcię, jak również inna płeć..... czy to jest niezgodne z zasadami dobrego wychowania, czy raczej jakieś zaburzenie psychiczne? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Oszustwo 21.11.16, 20:28 Jeśli to zaburzenie, to reguły s-v nie imają się, bo to trochę inna kategoria. Jeśli nie ma zaburzenia, to jest to kłamstwo, a ono jest niezgodne z zasadami dobrego wychowania. Jak złe intencje, które się czasem za tego typu przebierankami kryją. Odpowiedz Link
chris1970 Re: Oszustwo 22.11.16, 13:24 Właśnie bene, zwróciłaś uwagę na kwestię intencji. Moja znajoma, naukowiec na wydziale socjologicznym prowadziła badania na temat relacji między ludźmi w Internecie, jak się poznają, w jakim celu itp. Opowiadała mi, że wchodziła na fora hobbystyczne, ale też i w różne czaty randkowe. Aby uzyskać zgodę rozmówcy na przeprowadzenie rozmowy badawczej musiała poudawać najpierw kogoś aby w ogóle móc zaproponować badanie, bo takie wprost: "cześć nazywam się Ania, jestem adiunktem w katedrze bla bla bla, prowadzę badanie socjologiczne. Czy możesz poświęcić 15 minut na wypełnienie ankiety..." raczej byłoby skazane na porażkę. Z tego co wiem, to jak już się dwie osoby polubiły i trochę pogadały, to dopiero wtedy mogła powiedzieć czym się zajmuje i dostać zgodę na badanie anonimowe. W badaniu podawano tylko nick internauty i była mała metryczka typu wiek, stan cywilny, wykształcenie. Znajoma wcielała się w różne role osób np. kobiet czy mężczyzn. W trakcie naszej rozmowy odnosiłem się sceptycznie do takich metod, bo uważałem, że to nie jest w porządku na początku wprowadzając w błąd badane osoby, jak już to lepiej byłoby coś przemilczeć niż podać nieprawdę. Znajoma przekonywała mnie, że to nic groźnego, bo to Internet i z definicji należy mieć ograniczone zaufanie. To słowa osoby pracującej naukowo zajmującej się tematem, ale jednak były przypadki osób, które brały osoby po drugiej stronie na serio. Były nawet przypadki, gdzie kobieta zostawiła rodzinę dla postaci internetowej, oczywiście fałszywej. Odpowiedz Link
kora3 Re: Oszustwo 22.11.16, 13:43 Myslę, ze intencja ma tu kluczowe znaczenie. Moja kolezanka kiedyś udawała pacjentke pewnego lekarza. Dzięki temu udało się znaleźć na niego dowody na łapówkarstwo. Pewnie gdyby przyszła i przedstawiła się pan doktor nie mówilby do niej tego co mówił. Odpowiedz Link
ms.piggy Re: Oszustwo 22.11.16, 18:08 o, to to, coś właśnie w tym stylu miałam na myśli....takie szlachetne, wzniosłe .....żeby np. podtrzymać rozmowę, nabić wątków na forum.....<rotfl> Odpowiedz Link
baba67 Re: Oszustwo 22.11.16, 18:43 Ja tam lubię trolle animacyjne pod warunkiem że jest o czym podyskutować. Odpowiedz Link
kora3 Re: Oszustwo 22.11.16, 19:56 No ja widzę sporą różnicę pomiędzy kłamstwem w celu zdobycia dowodów na lekarza łapówkarza, a nabijaniem wątków. ALE na forum zwykle dyskusja jest o problemie/zagadnieniu/zjawisku a nie osobista. Na pewno czesc ludzi zmienia szczegóły tego co opisuje - nie po to by oszukiwać, a po to by zminimalizować ryzyko identyfikacji - nie uważam tego za nadużycie, raczej za dobrze pojeta ostrożność. Natomiast nawiązanie z kims bliskiej relacji via net udając kogoś innego niż się jest uważałabym za takie nadużycie. Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: Oszustwo 22.11.16, 19:46 Badania naukowe to też zupełnie inna kategoria. Wielu nie da się przeprowadzić, nie wprowadzając uczestników w błąd, po prostu. Jeśli ta twoja znajoma incognito nie wciągała rozmówców w tematy osobiste i dla nich ważne, to nie ma w tym nic złego. Oczywiście, każde tego typu badanie trzeba 'odczarować', czyli powiedzieć prawdę i zadbać o samopoczucie uczestników. Odpowiedz Link
chris1970 Re: Oszustwo 23.11.16, 14:17 Z tego co wiem, to z tych badań nic wielkiego nie powstało np. habilitacja czy seria liczących się publikacji. Jedynie badania posłużyły do powstania kilku prac magisterskich. Byłem namawiany na takie wywiady z magistrantami nawet, bo byłem moderatorem na forum podróżniczym / dla często latających. Sam wywiadu udzieliłem, ale odmówiłem pomocy w zdobyciu kontaktów do członków grupy. Jeżeli chodzi o wciąganie w osobiste tematy, to głowy nie dam, ale to dobrze wychowana osoba, więc wydaje mi się, że zachowywała się taktownie zważając na godność drugiej osoby. Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: Oszustwo 23.11.16, 19:02 Po pierwsze - nie tobie oceniać użyteczność publikacji naukowej, chyba, że siedzisz naukowo w temacie. Ta praca mogła być początkiem/istotnym elementem większego działania (samej naukowczyni czy jej współpracowników). Po drugie - jeśli zachowanie badacza nie jest nieetyczne (a każdy badacz ma jasne reguły działania, i jeśli je złamie, w konsekwencji może się nawet pożegnać z karierą naukową), to w czym problem? Odpowiedz Link
minniemouse Re: Oszustwo 24.11.16, 00:39 W Surrey, BC ostatnio dziala wigilancka grupa ktora w internecie podszywa sie pod mocno nieletnich i wylapuje pedofilow. w ten sposob m. inn. nakryli niedawno jednego z policjantow naszego RCMP co bylo mocno szokujace i nieprzyjemne. Policja oficjalnie odzegnuje sie od tego typu dzialan i przestrzega grupe przed taka samowolka, ktora moze byc niebezpieczna (bo moze) i twierdzi iz mimo szlachetnych celow grupa takze czasem nieswiadomie przeszkadza podczas tajnych sledztw. i zleca zaniechanie. ale widac ze w glebi duszy sa zadowoleni bo cywile moga to czego policja nie moze np gdy potrzebuje nakazu od sedziego na przetrzepanie mieszkania badz wlamnie sie do komputera itp. zlapali juz sporo pedofilow, sporo trafilo za kratki. Policjant zostal aresztowany. tak ze ... no ale z drugiej strony mowi sie "dobrymi checiami jest wybrukowane pieklo"... Minnie Odpowiedz Link
chris1970 Re: Oszustwo 24.11.16, 21:31 Bene, użyłem sformułowania " z tego co wiem", a to nie oznacza, że to moja ocena. Gdybym oceniał, użyłbym sformułowania "moim zdaniem" lub coś podobnego. Sama zainteresowana tak określiła swoje poczynania. Problemu nie ma. Zwyczajnie opisałem sytuację, którą można oceniać jako oszustwo, czy też nie. Widzisz sama jakiś problem? Poza tym, co do kwestii co komu oceniać. Jakoś tak się złożyło, że nie zadałem pytania ani prośby o ocenę. Po co więc ocena? Odpowiedz Link
bene_gesserit Re: Oszustwo 24.11.16, 22:45 Badania naukowe, które nie łamią zasad etycznych, nie powinny być oceniane w kategoriach s-v. Tak samo jak np nie powinny być w tychże kategoriach oceniane sytuacje, bo ja wiem, podczas ratowania topiącego się. To trochę jak próba odcieni różu na skali zieloności, o ile rozumiesz, co chcę powiedzieć. Odpowiedz Link