kotek013 17.07.06, 09:37 w jaki sposób lekarz powinien zwracać się do dziewczyny, która ma powiedzmy 16-17 lat? per panii, ty czy fotmą bezosobową? nie jest to zbyt poważny problem, ale czasem powoduje śmieszne sytuacje Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e._ Re: u lekarza 17.07.06, 09:55 Nie powinna czuc się urażona, jeśli po imieniu. Zwłaszcza, gdy jest jego pacjentką od dawna. Tak myślę z jednej strony o lekarzu, z którym nigdy nie przechodziłam na ty ale który zawsze mówił mi po imieniu - był moim pediatrą, kiedy byłam mała, a potem znakomicie prowadził moje dzieci, więc to "ty" tak już zostało. Z drugiej strony znam laryngologa - pediatrę, który do dzieciaków w wieku od 9- 10 lat z całą atencją mówi "proszę pani, proszę pana". Pewnie chce być zabawny i wiele dzieci tak to odbiera, ale niektóre czują się strasznie skrępowane i okropnie tego nie lubią. Tyle o praktyce. Co do S-V to chyba u lekarza, jak i gdzie indziej! Odpowiedz Link
buba011 Re: u lekarza 17.07.06, 20:13 Kotek, nie można uogólniać, ale specyfika zawodu, fałszywe budowanie sobie autorytetu. Będąc kelnerem (przed nim, nie trzeba zdejmować ubrania), zwróciłby się, do Ciebie inaczej. Gdy będziesz miała 80 lat, 30-letni lekarz może, użyć zwrotu ....Babciu. Osoba subtelna wyczułaby Twoją niechęć do...Ty. buba Odpowiedz Link
aga857 Re: u lekarza 17.07.06, 20:54 Jesli dziewczyna 15-18 letnia jest pacjentką lekarza po raz pierwszy to Pani. Ale jesli chodzi do danego lekarza juz długo, to czemu nie- Ty. Ale jest to generalnie bardzo indywidualne i zalezy od relacji między danym lekarzem a pacjentką. Tem wątek podpowiedział mi temat kolejnego wątku Odpowiedz Link