Dodaj do ulubionych

Do Norwegii z psem

29.02.16, 09:17
Jedziemy na wakacje do Norwegii samochodem z psem - labradorem retrieverem. Pies jest zachipowany, ma paszport i regularnie jest szczepiony. Czy można bez problemu i ograniczeń podróżować z psem po Norwegii czy należy spełnić jakieś dodatkowe wymogi. Będę wdzięczna za wszelkie praktyczne informacje. Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • magnusg Re: Do Norwegii z psem 29.02.16, 15:25
      ja zwiedzalem Norwegie bez psow i kotow,wiec moge doradzic tylko tyle co pisze w poradnikach z informacji turystycznych,ktore tam na miejscu dostalem.
      Wyglada,ze sa dosyc ostre obostrzenia dla zwierzakow,bo Norwegia uchodzi za kraj wolny od wscieklizny
      Napisze ci co pisze tutaj w moim poradniku.
      Pies musi miec niebieski unijny paszport dla zwierzecia domowego.
      Tydzien przed wjazdem powinien przebyc kuracje na odrobaczenie
      Szczegolowe informacje w konsulatach albo
      pod ta strona
      mattilsynet.no
      To chyba taki ich sanepid
      mam nadzieje,ze troche pomoglem
      • ania7654 Re: Do Norwegii z psem 29.02.16, 18:48
        Dzięki za informację. W przewodnikach też czytałam o tym, że Norwedzy nie odnotowują u siebie wścieklizny od dobrych kilku lat stąd są te obostrzenia. W sumie zrozumiałe. Ale gdzieś na forum mój mąż wyczytał o kwarantannie tygodniowej, którą musi przejść pies (może dotyczy to takiego bez wymaganych szczepień czy odrobaczywienia). A my jedziemy tylko na dwa tygodnie, zatem żadna kwarantanna nie wchodzi w grę...;) Nasz ma wszystkie szczepienia i paszport i od dwóch lat od kiedy jest z nami wszędzie go zabieramy. We Francji czy Austrii mogliśmy zwiedzać z nim nawet zamki czy jaskinie lodowe. Myślę, że faktycznie najlepiej uzyskać najrzetelniejsze informacje w konsulacie czy ambasadzie. Dzięki raz jeszcze!
        • magnusg Re: Do Norwegii z psem 29.02.16, 19:17
          Nie ma za co:)Norwegia to piekny kraj i napewno wam sie spodoba.Pogody sie tez nie bojcie.Coprawda zadnej gwarancji na dobra pogode tam oczywiscie nie ma,ale to ze tam zawsze pada to tez nieprawda.Sa w lecie tez piekne sloneczne i cieple dni.Ja mialem w sierpniu takich duzo wiecej niz deszczowych.
          A natura i widoki poprostu zniewalaja.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka