Dodaj do ulubionych

Niemcy-Dania-Szwecja-Norwegia

12.06.08, 20:48
Przepraszam, jeśli taki wątek już był. Szukałam, ale nie znalazłam, więc
zaczynam nowy.
Wybieram się z całą rodziną camperem do Norwegii. Podróż planuję przez Niemcy
(Rostock), Danię (z Kopenhagą po drodze, Helsingor), Szwecję do Norwegii. Czy
ktoś może odbył taką drogę i mógłby mi udzielić kilku wskazówek?
Interesują mnie przede wszystkim połączenia promowe: który armator ma
najtańsze połączenia? Znalazłam bilet Sandlines Rostock-Gedser i
Helsingor-Helsinborg w cenie 165 euro za camper powyżej 6 m i do 9 osób. Czy
to korzystna cena? czy też bardziej opłaca się pojedynczo wykupować bilety? I
czy trzeba je dużo wcześniej rezerwować?
I jak to jest z noclegami w Skandynawii?
Będziemy jechać camperem, ale ten camper trzeba gdzieś zaparkować. Może ktoś
mógłby mi polecić stronę z campingami? Słyszałam też, że w Norwegii można sie
zatrzymać na dowolnym parkingu, nie trzeba na campingach. Czy tak jest też w
Danii i Szwecji?
I jeszcze może ktoś wie, jak to jest z uzupełnianiem wody do campera? Gdzieś
wyczytałam, że na stacjach benzynowych w Norwegii można bezpłatnie opróżnić
zbiorniki i napełnić je czystą wodą. Czy to prawda?

Dziękuję za jakiekolwiek wskazówki:)
Ava
Obserwuj wątek
    • a_va Re: Niemcy-Dania-Szwecja-Norwegia 12.06.08, 21:03
      i jeszcze gdyby ktoś miał sugestie, co warto zwiedzić po drodze... Myślałam,
      żeby jechać z Oslo przez Lillehammer do Trondheim i wracać przez Bergen i oraz
      Stavanger. Ale co można zobaczyć poza tym? Jakieś perełki nieopisane w
      przewodnikach, jakieś urocze miasteczka...
      Dzięki:)
      • Gość: boski diego Re: Niemcy-Dania-Szwecja-Norwegia IP: *.bb.online.no 16.06.08, 00:24
        Witam . Nie na wszystkie pytania znam odpowiedzi , ale po kolei.
        Bilet na prom laczony jest sporo tanszy niz 2 pojedyncze bilety. Jest to roznica
        sto kilkadziesiat koron dunskich ( moze 15-20 Euro ). Promy plywaja bardzo
        czesto . Helsingborg - Helsingor co 30 minut ( w nocy co godzine ). Z Rostocku
        juz nie tak czesto ale jest tez kilka dziennie. Ja zawsze jechalem na zywiol i
        nigdy nie mialem klopotow z dostaniem sie na prom bez rezerwacji. Scandilines
        jest troche drozszy niz HH ferries ale plywa zdaje sie nieco czesciej. W
        scandilines masz o ile sie nie myle do wyboru pakiet standard i budget. Budget
        jest sporo tanszy i jesli nie chcesz miec w cenie posilku czy czegos tam jeszcze
        to dowiedz sie o bilet budget. Roznica moze byc nawet kilkadziesiat Euro. W
        sezonie wakacyjnym jednak radzilbym chyba zarezerwowac bilet wczesniej.
        W Danii parkingi przy autostradach sa najlepiej wyposazone. Ludzie spia w wozach
        campingowych , biora wode ( czasem sa nawet specjalne stanowiska w tym celu ),
        czasem jest mozliwosc wziecia prysznica. W Szwecji juz jest troche slabiej pod
        tym wzgledem. W Norwegii natomiast jestes zdana raczej na siebie. Nie ma tam
        duzo autostrad a na stacjach benzynowych raczej liczylbym tylko na toalete. Nikt
        sie nie doczepi jak bedziesz spac na parkingu lub przy stacji. Paliwo w Norwegii
        radze tankowac w niedziele wieczorem lub w poniedzialek rano . Cena jest wtedy
        najnizsza . W poniedzialek przed poludniem podnosza ceny o 2 korony na litrze i
        potem powoli obnizaja przez tydzien. Trondheim to osobiscie bym pominal.
        Skrecilbym wczesniej na zachod na Alesund i potem przez najwieksze fiordy ,
        Bergen , Stavanger pojechal do Kristiansandu. Pomiedzy Kr-sandem a Oslo jest juz
        niewiele ciekawego. Z Kr-sandu plywaja promy do Hirtshals i Hantsholm w Danii.
        Biorac ten prom zaoszczedzisz pareset kilometrow.
        www.colorline.no/
        www.masterferries.com/?AreaID=5
        Masterferries duzo tanszy ale jak bardzo mocno wieje , moga przelozyc rejs.
        Sporo mozesz wydac na promy wewnatrz Norwegii, mosty , platne odcinki drog i
        tunele. Kalkulujac wyjazd wez to pod uwage.
        Pozdrawiam i zycze milej podrozy
        • bromboosia Re: Niemcy-Dania-Szwecja-Norwegia 18.06.08, 11:40
          ja bym pojechala do Trondheim, a pominela Lillehamer...
          W Norwegii zdana na siebie?? tam maja super wypasne kempingi! z kuchnia,
          lazienkami, pralniami i wszystkim co Ci sie zamarzy. Poza tym na wielu stacjach
          benzynowych bralam prysznic, wiec to nie tak, ze jest sama toaleta!
          Bilety laczone sa zwykle tansze niz kupowane osobno. Ale warto sprawdzic na
          stronie i poprzeliczac. Jesli nie jedzie Was za wiele osob to moze sie okazac
          niekorzystne kupowanie opcji na auto plus duzo pasazerow.
          Po drodze masz droge Troli, masz lodowce, najwyzsze szczyty, parki narodowe.
          Czego chciec w norwegii wiecej? nie skupiaj sie na miastach bo tam nic ciekawego
          nie ma. bergen i trondheim sa ladne na pol dnia nie wiecej.
          Zatrzymywac mozesz sie WSZEDZIE! majac campera nie spalabym na kempingach a
          jedynie wymieniala tam wode i oprozniala zbiorniki. Niektore drogi w Norwegii sa
          nieprzejezdne dla duzych aut (sa znaki przy drogach mowiace o zakazie wjazdu),
          wiaze sie to z tym, ze sa one waskie, nie ma mijanek, ani miejsc do nawracania.
          Nie warto sie wtedy tam pchac za wszelka cene bo mozna niezle utknac.
          Generalnie to po Skandynawii w kazde lato jezdzi taka masa camperow ze wogole
          bym sie nie obawiala, bo miejsc na postoj i pobranie wody jest pod dostatkniem.
          Ostatnia moja uwaga - ja zawsze rezerwuje promy. nie jezzdze na zywiol, bo nie
          lubie sobie psuc wakacji, zwlaszcza jak sie ma limitowany czas.
          Powodzenia i milych wrazen!
          • a_va Re: Niemcy-Dania-Szwecja-Norwegia 21.06.08, 20:36
            Dziękuję za wszystkie wskazówki :) Mam nadzieję, że to będą udane wakacje.
            A jeszcze nasunęło mi się jedno pytanie: na kempingach można pobrać wodę i
            opróżnić zbiorniki za darmo czy trzeba coś zapłacić? I czy jest to możliwe, gdy
            nie mam zamiaru nocować na takim kempingu?
            Z góry dzięki za odpowiedź:)
            • iwonka55h witaj 22.06.08, 15:36
              i jeszcze gdyby ktoś miał sugestie, co warto zwiedzić po drodze...
              Myślałam,żeby jechać z Oslo przez Lillehammer do Trondheim i wracać
              przez Bergen i oraz Stavanger. Ale co można zobaczyć poza tym?
              Jakieś perełki nieopisane w przewodnikach, jakieś urocze miasteczka..

ja jechałam trochę inną trasą i raczej odwrotnie, opis znajdziesz
              tutaj
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,985,69097773,69097773,0,2.html?v=2
              jeżeli nie byłaś jeszcze w Norwegii, to Ci zdradzę, że całą Norwegia
              jest perełką. Nie piszesz na jak długo jedziesz, ale żeby zwiedzić
              wszystko na tej trasie ( a nie tylko przejechać) to musiałabyś
              jechać na conajmniej miesiąc. Moim zdaniem kierunek jazdy (odwrotny
              do mojego) jest ciekawszy. Jak już tu ktoś wspomniał na duże miasta
              wystarczy po 1 dniu ( w tym Trondheim), warto poświęcić więcej czasu
              na widoki nad fiordami, po drodze warto zawsze odżałować kilka koron
              na wstępy do małych, drewnianych kościółków, króre są prześliczne.
              Ja nie zdążyłąm dojechać do Stavanger, Priekestolen i Kjeraga - jak
              dasz radę to zajrzyj tam. Wg mnie nie warto zapisywać się na
              wycieczki stateczkiem po fiordach (oprócz może Lysefiord), po
              przeprawy promowe trochę je zastąpią. Ja nocowałam na kempingach w
              domkach i nigdy nie było problemu z noclegiem, więc z kamperem też
              nie powinnaś mieć problemów. Tubylcy mają tę jedną "wadę", że są
              bardzo przyjaźnie nastawieni do turystów...
              Całą trasę opracowałam z Pascala, więc poczytaj trochę.
              pozdrawiam
              iwona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka