swps 04.06.09, 16:28 Jak najtaniej dotrzeć do Norwegii za koło polarne komunikacją publiczną? Okolice Tromso. Czy ktoś tam w ten sposób jechał albo się wybiera w lipcu? Proszę o wskazówkę na maila krakus.krakus@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bromboosia Re: Norwegia Północna - jak tam dojechać najtanie 04.06.09, 17:27 skad? z POlski? samolotem norwegiana z przesiadka w Oslo. Ze Szwecji? pociagiem/samolotem/autobusami W samej Norwegii najlepiej wlasnym autem bo po drodze sporo zobaczysz. Albo rowerem. Niektorzy proboja stopem, ale z tutejsza pogoda, to moze sie skonczyc czekaniem kilkugodzinnym w deszczu/wietrze. Mozna tez lodkami/promami, wzdluz wybrzeza. Albo samolotami - polnoc jest generalnie niezle przygotowana, prawie kazde miasteczko ma swoje lotnisko. Mozna leciec z Bergen do Narviku, albo do Tromso. Powpisuj sobie w googla Oslo - Narvik - Tromso (ewentualnie Bergen/Trondheim) - wszystkie kombinacje i poszukaj autobusow. Albo zobacz tutaj:www.visitnorway.com/en/Articles/Theme/Getting-here-and-around/Buses-and-coaches/ Odpowiedz Link Zgłoś
swps Re: Norwegia Północna - jak tam dojechać najtanie 06.06.09, 23:41 Dzięki za odpowiedź! To wszystko już wiem, tyle, że to skazuje mnie na ceny absolutnie zaporowe. Nie mam 4 tys. zł na dwutygodniowe wakacje. Biorę rower, zatem samolot odpada (min. 2200 zł przelot z rowerem). Do pociągów dalekobieżnych wg informacji otrzymanych z kolei szwedzkich i norweskich nie ma możliwości zabrania roweru. Przewoźnik autobusowy NOR-WAY nie ma zaś serwisu mailowego dla podróżnych, ale wg cennika i tak jest bardzo drogi. Zatem zmieniam kierunek: Portugalia. Odpowiedz Link Zgłoś
bromboosia Re: Norwegia Północna - jak tam dojechać najtanie 07.06.09, 10:51 W takim razie mi przykro, ale Skandynawia jest troszke nie dla Ciebie. Tutaj ceny tak wygladaja i 4 tys to wcale nie duzo jak za wakacje w Norwegii. Nie mowie tego zlosliwie. Przelot z rowerem wcale nie kosztuje wiele wiecej niz przelot bez roweru, bo rower nadajesz jako bagaz sportowy i placisz okolo 20 euro wiecej. Przynajmniej w norwegianie. Wiem, bo przewozilam. Do pociagow rzeczywiscie nie ma jak wziasc roweru, to nie Polska. Niestety tak to tutaj wyglada, albo ma sie ponad miesiac na przyjechanie Norwegii rowerem od poczatku do konca (napewno sporo googlales i wiesz, ze wiele ludzi tak robi,tylko potrzeba na to czasu i sporo samozaparcia, bo pogoda zwykle nie sprzyja), albo jak sie nie ma ani czasu ani kasy to trzeba zmienic kierunek wyprawy i troche uzbierac zanim sie zdecyduje tu przyjechac. Ja do wyjazdu na Islandie przygotowywalam sie trzy lata. Odpowiedz Link Zgłoś
swps Re: Norwegia Północna - jak tam dojechać najtanie 09.06.09, 12:21 Witam! Z tymi cenami za przelot z rowerem to jesteś jakieś 2 lata do tyłu ;) I też bez złośliwości,a le jest to tak: Norwegian liczy po 40 euro za każdy odcinek, czyli razem 160 euro z Krakowa np. do Tromso, a SAS 80 euro w obie strony, tak czy inaczej daje to min 2200 zł na dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Portugalia 07.06.09, 12:47 Gratuluje zmiany miejsca urlopu! W Portugalii pogode bedziesz miec zapewniona, ceny nizsze, nie zmarzniesz na campingach no i ludzie bardzo zyczliwi - jak to poludniowcy ... Pozdrawiam Pia swps napisał: Zatem zmieniam kierunek: Portugalia. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka55h Re: Norwegia Północna - jak tam dojechać najtanie 04.06.09, 20:40 >Czy ktoś tam w ten sposób jechał albo się wybiera w lipcu? nawet kilka osób, musisz poczytać sąsiednie wątki. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Norwegia Północna - jak tam dojechać najtanie 06.06.09, 11:31 Znajomi Niemcy byli w Tromsö w listopadzie. Jechali sypialnym pociagiem ze Sztokholmu. Podroz zajela im chyba 20 godzin ... O szczegoly sie nigdy nie pytalam, bo tego typu wycieczki mnie nie interesuja. Odpowiedz Link Zgłoś