najszczesliwsza 29.11.09, 09:07 Koci nos? Jaki powinien być, Azor raz ma suchy, raz mokry z przewagą nad mokry i kicha z 3 razy na dzień... To norma czy coś się dzieje złego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
p.aulinka Re: Katar? 29.11.09, 18:54 Kot powinien miec raczej suchy nos - czasami jest on chłodny, czasami cieplejszy (np. w trakcie snu) - czasami moje koty mialy lekko wilgotne noski ale nic sie złego nie dzialo wiec nie wiem czy to normalne . Na pewno suchy i goracy moze sugerowac goraczkę (choc nie musi), z kolei jesli Twoj KICHA i ma mokry - moze byc przeziebiony. Choc tak jak wyzej - nie musi ( a kichac moze bo jest uczulony np. na kurz i miec alerg. katar ) Ja bym wet pokazala. Odpowiedz Link
najszczesliwsza Re: Katar? 30.11.09, 09:08 Azor strasznie dużo sika od przedwczoraj, 2 razy musiałam wymienić wszystko w kuwecie a dziś rano kupsko zrobił na dywanik w łazience, bo w kuwecie nie było grama suchego piasku (żwirku, jeden ciul). Wypije pół szklanki mleka krowiego (Bebiko nie chciał) dziennie, wody prawie nie tyka, dziś od rana kichął 3 razy już, ja nie wiem co jest. Mój synek od przedwczoraj chory gorączka 38 stopni, mało sika, lekki katar, czy to może mieć związek? Po południu mąż weźmie kota do weterynarza a ja Was proszę napiszcie czego się możemy spodziewać? Odpowiedz Link
quasi.modo Re: Katar? 30.11.09, 11:01 Koty powinny mieć suchy nos, ale ponieważ często się liżą, miewają też mokry. Podobnie z pojedynczego kichnięcia nie robiłabym tragedii. Czasem kot coś po prostu niuchnie, co mu nie pasuje i kicha. To tak trochę jak z ludźmi, jak 3 razy w ciągu doby kichniesz, to jeszcze nie znaczy, że jesteś przeziębiona. Natomiast jeśli on tak sika, to faktycznie coś może być na rzeczy. Hodowczyni, od której braliśmy nasze koty miała w swoim stadku taką mini epidemię kataru i prawdopodobnie koty zaraziły się właśnie od niej. Odpowiedz Link
p.aulinka Re: Katar? 30.11.09, 11:36 Mój synek od przedwczoraj chory gorączka 38 stopni, mało sika, lekki katar, czy to może mieć związek? Nie raczej, nie - z tego co wiem chyba przeziebienia nie "przeskakuja" miedzy gatunkami ludzko-kocimi Kichaniem sporadycznym [ przy ogolnej dobrej kondycji kota] tak jak juz to zostalo napisane - jakos bardzo bym sie nie przejmowala (choc niektorzy weci strasza ze tak sie np. objawia astma), natomiast tym duzym sikaniem - owszem. Odpowiedz Link
wylinka7 Re: Katar? 30.11.09, 10:07 Hmm, koty powinny mieć raczej suchy nos, ale u nas Migotka ma częściej mokry (i zimny) niż suchy. Przy czym nie kicha i poza tym nic jej nie jest. Odpowiedz Link