Dodaj do ulubionych

Mam wolierę!!!

28.08.11, 11:05
Długo się namyślałam (niestety, za długo). Może dlatego, że nie bardzo wiedziałam, jak podejść do tego tematu. Po wypadku Rodzynki podjęłam decyzję. Dodatkowym impulsem było przekonanie się, gdzie te moje cholercie łażą. Praktycznie całe osiedle jest już przez nie opanowane. Pewnego dnia Lisiczka nie wróciła po rannym spacerze. Wołałam, wręcz darłam się, obeszłam (z duszą na ramieniu) wszystkie ulice. Nie było jej kilkanaście godzin. Był to dla moich kitek ostatni samodzielny spacer. Teraz pół doby siedzą w wolierze, drugie pół w domu. Za chwilę wstawię zdjęcia
Obserwuj wątek
    • mitta Re: Mam wolierę!!! 28.08.11, 11:14
      I zdjęcia. Na pierwszym z okien mojego salony, więc mam podgląd smile
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/gg/wb/qpz8/f8bn4rS7IcJL1Ap0qB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/gg/wb/qpz8/aoldqQPhsIcyAW9UJB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/gg/wb/qpz8/nPgscEuGZBEhaWVhPB.jpg
      • mitta Re: Mam wolierę!!! 28.08.11, 11:42
        I jeszcze kilka uwag:
        1. Raczej nie spodziewam się wdzięczności ze strony moich kitek, ale nie są w owej klatce jakoś specjalnie nieszczęśliwe. Owszem, próbują znaleźć wyjście. Co więcej, Lisiczce się to udało! i odkryła słaby punkt. Został już zlikwidowany, a ona szuka dalej. Jednak większość czasu spędzają leniwie na drzemce.
        2. Odkąd koty są w wolierze zniknął mój niepokój o nie, który zawsze towarzyszył mi, kiedy wychodziły. Odzyskałam spokój i jest to ulga dla mojej psychiki.
        3. O wolierach wiem już bardzo dużo, mam zdjęcia i namiary na osoby, które je robią - w razie zainteresowania służę pomocą.
        4. Na różnych kocich forach będę propagowała ten sposób zapewnienia wychodzącym kotom bezpieczeństwa. Wiem, że również na tym forum są osoby, które wypuszczają koty. Kochani, żadne modlitwy i zaklęcia nie pomogą. Jeśli nie chcecie stracić kochanego kociaka, a macie kawałek ogródka - zróbcie mu wolierę, nawet całkiem niedużą (mam super zdjęcia takich rozwiązań). Na moją wolierę poszły pieniądze na wakacje, ale to jednorazowy wydatek, a życie moich kotków ważniejsze niż moje wylegiwanie się na plaży.
      • wladziac Re: Mam wolierę!!! 28.08.11, 11:48
        no proszę i jest wybieg dla kotów pod kontrolą,oczywiste jest że koty czują się jak w więzieniu po tym jak mogły swobodnie spacerować i nie pojmą że to dla ich bezpieczeństwa ale na to nie ma rady,położenie woliery jest dobre bo widzę że mają trochę słonka i trochę cienia do odpoczynku ale przydałaby się dla nich mały domek w przyszłości jak przyjdą chłody,zaoszczędzisz trochę zdrowia bez nerwówek codziennych
        • mitta Re: Mam wolierę!!! 28.08.11, 12:26
          Władziu, domek już jest!, był pierwszy, taki ogrodowy na narzędzia. Wokół niego powstała woliera, właśnie po to, by koty miały się gdzie schować. Chociaż zimą, zmarzluchy, będą siedzieć w domu. I jeszcze jedno - to Twój wpis ostatecznie przekonał mnie do budowy tego ustrojstwa. Dzięki wink
          Zdjęcie z domkiem ogrodowym
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/gg/wb/qpz8/tfDkgl9eGZB4hJazJB.jpg
          • 0ffka Re: Mam wolierę!!! 28.08.11, 12:37
            Piękną jest. Gratulacje!
            • wladziac Re: Mam wolierę!!! 28.08.11, 13:22
              ooo,teraz wyraźnie widzę że koty mają warunki wyśmienite,cieszę się że chociaż w sposób słowny pomogłam,koteczki z czasem przyzwyczają się do ograniczeń,ja miałam trochę perypetii po założeniu siatki na balkonie jak Pipciuś był malutki bo wspinał się po siatce i próbował wyrwać się na wolność przeciskając się między siatką a stropem bo siatka odchylała się pod jego ciężarem,ale po wzmocnieniu siatki już się nie dało a teraz to nawet nie pamięta że istnieje droga ucieczki i nie próbuje nic zwojować,powodzenia
              • schiraz Re: Mam wolierę!!! 28.08.11, 14:32
                Mitta jaki jest mniej więcej koszt postawienia takiej woliery? Koszt materiałów i robocizny?
                • mitta Re: Mam wolierę!!! 28.08.11, 14:57
                  Ja za wszystko (materiały + robocizna) zapłaciłam 2 tys. Szkielet woliery wykonany jest z okorowanych pniaków drzew osadzonych na kotwach. Do tego siatka na bokach i górze. Woliera wewnątrz jest dość spora, chociaż trudno mi wyliczyć, ile ma m kw.
                  • salimis Re: Mam wolierę!!! 28.08.11, 19:53
                    No to teraz tylko patrzeć jak koty dogadają się z kretami i zaczną podkopy wink
                    • pi.asia Re: Mam wolierę!!! 28.08.11, 20:10
                      Może zabrzmi to okropnie ale nasunęła mi się taka myśl:
                      śmierć Rodzynki nie poszła na marne

Przecież gdyby koteczka nie zginęła, to nie szukałabyś (jeszcze) rozwiązania dylematu wolność czy bezpieczeństwo!
                      Znalazłaś świetny sposób, woliera piękna, gratuluję.
                      A Rodzynka patrzy na to zza Tęczowego Mostu i się uśmiecha.
                      Całuski.
                  • seidhee Re: Mam wolierę!!! 29.08.11, 13:43
                    To nie tak drogo, ja za fachowe zabezpieczenie balkonu zapłaciłam ponad tysiąc. (Wiadomo, że taniej byłoby zrobić samemu, ale to jednak strach tak majstrować na wysokościwink ).

A Twoja woliera jest świetna!
    • mysiulek08 Re: Mam wolierę!!! 28.08.11, 21:49
      bardzo udana budowla smile

tak sobie mysle, ze jak sie ma w domu srednio zapalonego majsterkowicz to i da sie koszty zmniejszyc. Najwiekszy chyba problem do dziury po pale, a sa specjalne wiertnice smile
      • mitta Re: Mam wolierę!!! 28.08.11, 22:10
        Myślę, że średnio uzdolniony chłop plus jakiś pomocnik daliby radę, oczywiście trochę dłużej by to trwało. Dziur się nie kopie. W marketach budowlanych są takie kotwy, które wbija się w ziemię. W nią wsadza się pal i gotowe. Tu masz zdjęcie takiej kotwy:
        beta-sklep.pl/domax-kotwa-podstawa-slupa-wbijana-psg-45-550.html
        • kr_ka_11 Re: Mam wolierę!!! 29.08.11, 10:39
          woliera świetna!! dobrze, że futra już bezpieczne, napewno szybko się przyzwyczają.
          • mitta Re: Mam wolierę!!! 29.08.11, 14:48
            Obserwowałam dzisiaj rano moje kitki i powiem Wam, że świetnie się bawiły w swojej zagródce. Szczególnie lubią wchodzić na ten "koziołek" pozostawiony przez murarzy. Mają tam jeszcze trzy drzewa no i własny smile domek. Jesienią wokół woliery posadzę jakieś rośliny i wreszcie zabiorę się za trawnik. Trzeba go spryskać środkiem na chwasty, a dopóki koty po nim chodziły nie chciałam tego robić. Na razie więc same korzyści. Pozdrawiam wszystkich kociarzy.
            • sonrisa06 Re: Mam wolierę!!! 29.08.11, 19:08
              Piękna sprawa taka woliera. Ale ona nie ma połączenia z domem, prawda? Po prostu bierzesz koty pod pachę i zanosisz?
              W telewizji widziałam takie woliery połączone z domem, fajna sprawa, koty wychodziły i przychodziły kiedy chciały. W ścianie domu robiono otwór i z niego, aż do woliery prowadziła kładka, czasen bardzo długa, kilkumetrowa nad ziemią otoczona siatką (żeby kot nie zwiał). Strasznie mi się to podobało.
              • mitta Re: Mam wolierę!!! 29.08.11, 19:36
                Niestety, przejścia z domu nie ma, bo za daleka droga. Zanoszę więc i przynoszę swoje kitki, ale to nie problem tylko dodatkowa okazja do przytulaniasmile. Gdy szukałam wykonawcy woliery - zgłosił się do mnie pan, który właśnie takie woliery z przejściem robi.
                • annb Re: Mam wolierę!!! 30.08.11, 10:36
                  bardzo mi się podoba ta woliera i zazdroszczę smile
        • mysiulek08 Re: Mam wolierę!!! 30.08.11, 17:05
          aa, to widzisz jestem zapozniona smile w tym moim Trzecim Swiecie na koncu swiata ciagle sie dziury kopie pod pale smile
          • macarthur Re: Mam wolierę!!! 30.08.11, 17:47
            świetna budowla - gratuluję i czekam na dalsze zdjęcia z bliższym ujęciem futerkowatych jakbyś potrzebowała dodatkowej ozdoby to mam jedną piękną pannę na wydaniu
            smile
            • mitta Re: Mam wolierę!!! 30.08.11, 22:07
              Arturze, a foto owej panny posiadasz? Jaki ma charakter i w jakim wieku jest? A zbliżenie futer będzie, jak przestaną wychodzić mi same ogony. Chyba słaby refleks mam wink
    • uwazna Re: Mam wolierę!!! 03.09.11, 10:48
      Pomysł mi się bardzo podoba. Uzupełniłam jednak taką wolierę częściowym zadaszeniem (na wypadek niespodziewanego deszczu), wygodnymi legowiskami, pieńkami, grubymi gałęźmi, które można by drapać lub ganiać się po nich. Połączenie z budynkiem mieszkalnym uczyniłoby wolierę idealną.
      • mitta Re: Mam wolierę!!! 03.09.11, 21:56
        Woliera jest połączona z domkiem ogrodowym, w którym jest nawet leżak! z kocykiem. W obejściu rosną cztery drzewa, stoi drewniany "koziołek" murarski, na którym koty uwielbiają się bawić i spać. Rzeczywiście, brakuje przejścia do domu, ale za daleko było.
        • macarthur Re: Mam wolierę!!! 04.09.11, 09:44
          jakbyś potrzebowała kogoś do transportu kotów na trasie dom-woliera-dom
          to ja mam trochę wolnego czasu
          smile
          • mitta Re: Mam wolierę!!! 04.09.11, 15:02
            A potrzebowałabym. Tylko uprzedzam, że praca zaczyna się o czwartej rano, a kończy po dwudziestej drugiej. I nie ma wolnych łykendów.
            • macarthur Re: Mam wolierę!!! 04.09.11, 21:40
              to jeszcze przemyślę swoją deklarację bo nie myślałem że to taka harówa
              smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka