Dodaj do ulubionych

Mania się drapie

02.02.13, 22:03
Jak w temacie. Namiętnie i z pełnym zaangażowaniem drapie się w okolicy uszu, "czółka" i szyi. Z przewagą lewej strony. Sierść ma czystą, skórę ładną bez podrażnień, żadnych pcheł ani innych żyjątek, uszka też czyste. Nie mam pojęcia, o co jej chodzi, dlaczego ją swędzi. Co ciekawe, wszystkie trzy koty odrzuciły wszelkie puszki, suche jedzą półgębkiem i to tylko bozitę i whiskas, więc daję im mięso i ryby. Dunia i Misia jedzą chętnie, Mania niestety niespecjalnie zainteresowana jedzeniem. Je mniej niż zwykle, dość wybrednie, najchętniej to co ja. Schudła trochę, ale jej zachowanie nie pozostawia nic do życzenia. Wszystko zaczęło się 3 tygodnie temu po szczepieniu.
Obserwuj wątek
    • lampka_nocna5 Re: Mania się drapie 04.02.13, 10:16
      a porobiła sobie ranki? Często jest tak, że alergia pokarmowa objawia się w rankach w okolicach głowy i szyi, które są wydrapywane (swędzi - drapie - ranka). Spróbuj przez 2 tygodnie dawać karmę przeciwalergiczną, jak przestanie się drapać, będziesz miała odpowiedź.
      Szatanek sobie takie coś wydrapał, a był uczulony na jedne mokre saszetki; biedak całe wakacje przechodził w kołnierzu zawinięty, bo co się zagoiłam i zdjęłam bandaż, to się zaczynał drapać. Po odstawieniu saszetek jak ręką odjął.
      • lampka_nocna5 Re: Mania się drapie 04.02.13, 10:17
        oczywiście, że co się ranka zagoiła, nie jabig_grin
        • estelka1 Re: Mania się drapie 04.02.13, 16:04
          Ranek sobie nie porobiła, na szczęście. Też właśnie wzięłam pod uwagę możliwość alergii, ewentualnie jakieś niedobory, na skutek których ma przesuszoną skórę... jeśli ma, bo nie widzę zadnego łupieżu, ani nic w tym stylu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka