Dodaj do ulubionych

problem z odżywianiem kota POMOCY

08.01.06, 15:44
mam 3miesiecznego kota, ktory nie chce jeść. problem nie w tym, że jest
niejadkiem, ale w tym, że moj kotek jest bardzo wybredny. mozliwe, że od
malego karmiony był w jakiś sposób, niestety nie wiem jak, dostalam go
niedawno, darczyńca nie zapytal sie poprzedniej wlascicleki co jadal moj kot.
w kazdym razie teraz sytuacja wygląda tak, że kot prawie nic nie chce jeść.
suchej karmy nie, ani na sucho ani namoczonej w mleku/wodzie. gotowe mokre
karmy tez nie. ryby gotowanej nie, tunczyka z puszki, jak zalecil wterynarz
tez nie. jakis nabial wogole nawet nie powącha. na gotowane mieso kręci
nosem. surowe do niedawna jadł, od jakiś dwóch dni już nie zabardzo. ma wiec
pelne dwie, nawet czasem trzy miski i nic nie chce zjesc. czasami skubnie z
ręki ode mnie, ale przecież nie moge go wiecznie karmić z ręki, bo sie nauczy
i bedzie jeszcze wiekszy problem. za to kot naokroglo pije wode, czuje sie
jak zbrodniarz, bo moj kot jest prawie o samej wodzie, mimo, ze miski pelne.
poradzcie, co ja mam zrobic? nie chce kota przegladzac, ale w tej sytuacji on
sam sie przegładza. nie mam pojecia, co mu moge dac. nie mam tez mozliwosci
dawania mu zawsze, czyli w praktyce kilka razy dzienie tylko surowego miesa,
ktore jakos najbardziej mu podchodzi. zreszta osatnio srednio je je. z kolei
wet zalecil przystosowanie go do jakiejs innej karmy takze, bo samo surowe
mieso jes zbyt ubogie w witaminy itp. wiec jak ja mam postepowac? po prostu
zostawiac mu te pelne miski z czyms innym niz surowe mieso, moze w koncu sie
skusi? czy moze na zmiane, raz dawac mu to co lubi, a nastepne karmienie cos
innego?
serce mi sie kraje, jak widze, że chodzi głodny, a miski pelne... poradzcie
cos, please

ps. sorry za tak dlugi wywod, ale juz nie wiem co robic uncertain
Obserwuj wątek
    • misia007 Re: problem z odżywianiem kota POMOCY 08.01.06, 16:13
      Problem jest poważny, bo kotek w tym wieku powinien mieć apetyt.Nie wydaje mi
      się, ze można to tłumaczyc grymasami kotka, te wybredne są zazwyczaj sporo starsze.
      Skoro pije to moze spróbuj z kocim mlekiem jak nie pomoze to do weta, bo z całą
      pewnoScia coś z nim nie jest w porządku.
      • pluszowa Re: problem z odżywianiem kota POMOCY 08.01.06, 17:08
        kot jest pod stala opieka weterynarza. jest akurat w okresie odrobaczania i
        pierwszych szczepien, wiec jestesmy z nim u weta praktycznie co tydzien. wet
        badal kota doslownie trzy dni temu, kot jest zdrowy, wszystko z nim w porzadku.
        w domu zachowuje sie tak samo jak zwykle, jest bardzo ruchliwy, bawi sie, humor
        dopisuje, wszystko ok poza tym jedzeniem. wet stwierdzil, ze najprawopodobniej
        kot byl karmiony od poczatku tylko surowym miesem i stad jego przyzwyczajenia i
        niechec do innych karm. i ze trzeba go sprobowac przestawic, ale jak??
        macie moze jakies sposoby, ktore sprawdzily sie na waszych kotach odnosnie
        przyzwyczajania kota do nowej karmy??
        aha, zapomnialam dodac, od piatku do dzis kot przyjmowal lekarstwo na
        odrobaczenie, moze dlatego wogole nie chce jesc??

ps. na trzy, cztery dni bede z kotem znow u weta, wiec oczywiscie porozmawiam z
        nim o tym problemie, ale moze wy macie jakies przemyslenia/doswiadczenia w tej
        materii

pozdrawiam
        • pluszowa Re: problem z odżywianiem kota POMOCY 08.01.06, 17:15
          ps2. wlasnie dalam kotu sparzone mieso z kurczaka i je, a przez caly dzisiejszy
          dzien bojkotowal wszystko inne w miskach. wyglada to jak niechec do karm poza
          miesiem surowym/sparzonym.
          sama nie wiem, jak go przestawic, zeby chociaz polubil inna karme. zastosowane
          przeze mnie triki nie daly rezultatu
        • misia007 Re: problem z odżywianiem kota POMOCY 08.01.06, 17:16
          Może to rzeczywiście z powodu leków.Z własnego doświadczenia wiem, ze maluchy są
          bardzo żarloczne, więc się przestraszyłam ,że mu coś dolega.
          • barba50 Re: problem z odżywianiem kota POMOCY 08.01.06, 18:07
            Jeżeli sytuacja się nie zmieni po odrobaczeniu, szczepieniach i jeśli będziesz
            miała pewność, że kot jest zdrowy to jedyna metoda jest dość drastyczna, ale
            skuteczna. Po prostu dać do miseczki jedzenie i jesli kot przez godzinę np. nie
            zje miskę zabierać. Po kilku godzinach "kolejne" karmienie jak poprzednio.
            Jeśli kot jest zdrowy to zacznie jeść. W ten sposób przestawiałam ok. 8-9
            miesięczną kocicę na suchy pokarm RC vet dla kotek sterylizowanych. Trwało to
            cztery dni. Po prostu przez cztery dni nic nie jadła. To były dla mnie
            najdłuzsze chyba cztery dni w życiu. Z tym, że po pierwsze kocica była znacznie
            starsza od Twojego, juz po sterylizacji, po drugie nie była niejadkiem.
            Napisałam, ale mam wątpliwości - moze jednak spytaj weta?
            Ja mam problem z jednym kotem raczej w drugą stronę, ale w wolnej chwili założę
            osobny watek, żeby nie zaśmiecać Twojego.
            Pozdrawiam
            Baśka z trójką
    • dzingiel Re: problem z odżywianiem kota POMOCY 08.01.06, 19:48
      Do karmy którą kot jada dodajesz trochę karmy np. suchej (ja osobiście polecam
      Royal Canin dla odpowiedniego wieku - dobra i zdrowa). Zaczynasz od kilku
      chrupków, a tego co normalnie zjada dajesz tyle żeby kota zjadła wszystko - bez
      nadmiarów (nawet lepiej dać odrobinkę zamało). Sypiesz i przememłujesz to
      paluchami z tym co zjada, żeby jedno nabrało nieco aromatu drugiego i
      odwrotnie smile Co jakiś czas kota niechcący zje chrupka przyklejonego do mieńsia
      i jednocześnie zacznie się przyzwyczajać do zapachu. Po trochu zwiększasz ilość
      tych chrupków. Nie przejmuj się tym, że początkowo większość zostanie na dnie
      miski i nastąpi wywalenie. Po jakimś czasie możesz próbować zacząć stosować
      próby z przygładzaniem kota i dawaniem na miske samych chrupków (patrz któryś z
      pow. postów)
      • bswm Re: problem z odżywianiem kota POMOCY 15.01.06, 22:39
        Dokladnie, ja w ten sposob przestawilam moje 3 wybredne kotki, ktore jadly tylko
        tacki Animondy na suche jedzenie, teraz chrupia az milo, ale trwalo to okolo
        tygodnia... wink
        • pluszowa Re: problem z odżywianiem kota POMOCY 16.01.06, 12:49
          probowalam na sposob dzingla przestawic mojego kota na sucha karme, ale na razie
          jeszcze mi sie nie udalo sad dopsypuje po trochu tej suchej karmy, kot zostawia,
          mieso wyjada. mam inne pytanie: czy podczas tego przestawiania kota na sucha
          karme powinien miec miseczke z nią wystawiona, czy sucha na poczatek dawac tylko
          w formie tych kilku chrupkow na miske? bo moj kot ma zawsze miske z sucha karma
          wystawiona i bardzo rzadko zje z niej pare chrupkow, zauwazylam jednak, ze
          podchodzi do tej miski i łapka rozsypujete chrupki z miski. ciekawe dlaczego?
          • babka71 Re: problem z odżywianiem kota POMOCY 16.01.06, 14:01
            wybiera sobie smaczne chrupki a zostawia mniej smaczne...
            chrupki je ? je
            mięsko z ręki je ?
            je
            kot jest zdrowy?
            jest
            postaw miseczkę z suchą karmą niech stoi
            a obok miseczkę z mięskiem.. ,wybierze sobie i nie przeżywaj tak z głodu nie
            umrze
            pozdrawiam
    • joanny Re: problem z odżywianiem kota POMOCY 08.01.06, 21:37
      A próbowałaś ze smakołykami? Ja nauczyłam tak moją kotkę jeść suchą karmę.
      Najpierw wypróbowałam kikla smakołyków ze sklepu np kocie witaminki itp, a potem
      do miseczki z suchą karmą "dosypywałam" pokruszone smakołyki. Efekty były już po
      tygodniu! Spróbuj tez na ser żółty.
      A moze Twój kotek ma coś z przełykaniem? Woda i mokry pokarm (surowe mięso) mogą
      nie podrażniać ale sucha karma i inne pokarmy i owszem.
      • pluszowa Re: problem z odżywianiem kota POMOCY 09.01.06, 17:27
        witam, dziekuje za wszystkie odpowiedzi smile
        na razie stosuje sposob dzingla, czyli do kazdej porcji surowego lub gotowanego
        miesa, ktore kot jada, dodaje troszeczke chrupkow suchej karmy, tak, zeby
        poznal i zaakceptowal jej smak i zapach. jak narazie zjada mieso razem z sucha
        karma. zauwazylam, ze kot niektore rzeczy, ktorych nie chce zjesc z miski zjada
        mi z reki.co prawda nie chce go uczyc karmienia z reki, ale jak narazie jest to
        jedyny sposob, zeby zjadl rybe czy wlasnie sucha karme w ilosci wiekszej niz 10
        chrupkow smile mam nadzieje, ze to poczatki i ze pozniej te rzeczy bedzie jadal
        takze z miski. trzymajcie kciuki
        pozdrawiam
        • pluszowa jeszcze jedna watpliwosc :/ 10.01.06, 15:03
          sorry, ze was tak mecze, ale przyszla mi do glowy jedna mysl. moj kot wogole
          nie chce jesc ze swoich misek, ale te same niechciane rzeczy z miski zje z
          mojej reki. czy to mozliwe, ze mu nie pasują miski? ma dwie plastikowe
          miseczki. moze powinnam mu kupic nowe, np metalowe? czy zdaza sie, ze kot nie
          lubi swojej miski i trzeba mu zmienic? prosze o rade... bede wdzieczna
          • kotbert Re: jeszcze jedna watpliwosc :/ 10.01.06, 20:35
            Co do tych misek, to nie do końca mamy u nas powtórzenie tej sytuacji, ale nasze kicie bardzo chętnie piją ze wszystkiego, co nie jest ich miską - wchodzą na wazon, łapią krople z kranu albo wręcz wylizują umywalkę big_grin
            z tym że jednak michy z wodą gremialnie nie bojkotują i czasem z niej korzystają (pewnie im się czasem nie chce wspinać do umywalki smile
          • bswm Re: jeszcze jedna watpliwosc :/ 15.01.06, 22:46
            Kot powinien miec nie za gleboko miske, bo inaczej "haczy" wasami o nia i jest
            to dla niego nieprzyjemne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka