Dodaj do ulubionych

Pierogi ruskie

05.03.05, 12:11
Robilyscie we wloszech ruskie kiedys? Ja sie nosze z zamiarem,ale nie mam
zielonego pojecia jaki, z tych miliona dostepnych serow, jest najbardziej
zblizony do naszego sera bialego? A moze jest stricte taki bialy gdzies? Zeby
mi pozniej jakies swinstwo zamiast pysznych pierozkow nie wyszlo:)
Obserwuj wątek
    • bartys3 Re: Pierogi ruskie 05.03.05, 13:08
      moze sprobuj znalezc w jakims polskim sklepie...//
      • tartavacca Re: Pierogi ruskie 05.03.05, 13:19
        Jak mieszkalam w Hiszpani to zawsze uzywalismy do pierogow greckiego sera feta.
        Jest idealny. Jako, ze jest bardzo slony, nie sol ziemniakow podczas gotowania.
        • halink1 Re: Pierogi ruskie 06.03.05, 22:42
          ja ostatnio uzywalam jakiegos takiego bialego sera w pudelku, co to wygladal na
          twardy i przypominal nasz twarog. niestety nie pamietam jak sie nazywal :( cos
          z lombardone albo jakos tak. <:)
          • eeddkkaa Re: Pierogi ruskie 06.03.05, 23:16
            A ja robiłam z ricotty. Troszkę rzadkie wyszły... ;)
            Ale co tam, i tak się wszyscy zajadali!
          • makda Re: Pierogi ruskie 07.03.05, 10:52
            ..pewnie quartirolo lombardo
            • testardo Re: Pierogi ruskie 18.03.05, 22:40
              No to poszlam za waszymi wskazowkami i po bezskutecznych poszukiwaniach
              quartirolo lombardo w sklepach, nawet tych wielgachnych z samymi serami, kupilam
              Ricotte. Jednazke wiadomo, maniana i mnie sie udzielila, wiec zanim sie wzielam
              do roboty to sie ricotta popsula. I co sie okazalo? Nic sie nie dzieje bez
              przyczyny - quartirolo lombardo znalazlam w markecie SIGMA przed domem, mowia,ze
              maja go tam non stop, wiec pewnie w calej sieci takie zaopatrzenie, zatem jakby
              ktos potrzebowal to niech probuje pierw tam,a nie jak ja glupia cale miasto
              zlatalam zamiast pod latarnia szukac :) Troche twardy ten serek, twardszy niz
              nasz bialy, ale przecisnelam przez praske razem z ziemniakami i naprawde wyszly
              niesamowicie pyszne, nie przypuszczalam,ze jestem taka zdolna :) Rodzinka tez
              zachwycona, teraz to ich ulubione danie, wiec zapowiada sie powtorka z rozrywki :)
              • stokrocja Re: Pierogi ruskie 19.03.05, 09:36
                :) Ja we wrzesniu prawdopodobnie wyjade do Wloch na dluzej i mam ambitny plan
                zrobic sama twaróg :) Moja babcia robiła z siadłego mleka, któe nasępnie na
                minimalnym gniu PODGRZEWAŁA - UWAGA - NIE MOŻNA ZAGOTOWAC! No i to zsiadłe
                mleko ścinało się :) i powstawał twrożek i serwatka :) Poza tym moja koleżanka
                siadła mi na ambicję, bo ona robiła sernik w Jordanii :) Też sama robiła ser. Z
                tego co mówiła to nie czekała, aż mleko się zsiądzie tylko gotowała takie
                zwykłe (oczywiście nie UHT) z dodatkiem jogurtu... Hm... ZObaczymy czy mi sie
                uda ;) Jak się uda to dam przepis na forum :) Na polski twarożek :)
                • dorrit Re: Pierogi ruskie 21.03.05, 09:12
                  A uda Ci sie osiagnac tutaj we Wloszech zsiadle mleko...?
                  Jak dotad, to "przetrzymane" swieze mleko jedynie zmienialo smak na wsciekle
                  gorzki...
                  • stokrocja Re: Pierogi ruskie 21.03.05, 09:33
                    Tego nie wiem ;) ale w razie czego skorzystam z porad koleżanki. SKoro ona w
                    Jordanii (gdzie pewnie cieplej niż na północy Włoch) zrobiła twaróg to dlaczego
                    mi ma się nie udać? :)))))))) Pożyjemy zobaczymy :) A jak sie uda przepis rzuce
                    na forum :)
                  • makda Re: Pierogi ruskie 21.03.05, 09:34
                    No wlasnie.. Tez probowalam zrobic bialy ser z mleka, i nie wyszlo.
                    (a co do quartirolo lombardo, to tutaj jest w kazdym sklepie..no, ale to jest
                    Lombardia ;-) )
                    • linn_linn Re: Pierogi ruskie 21.03.05, 09:42
                      Trzeba uzyc mleka typu "latte fresco" / dobrej jakosci /.
                      • makda Re: Pierogi ruskie 21.03.05, 10:07
                        ..ale "latte fresco" i tak jest juz pasteryzowane... wiec sie raczej z trudem
                        kisi..
                        • dorrit Re: Pierogi ruskie 21.03.05, 10:20
                          Moze w Jordanii bywa swieze mleko jak w PL, nie pasteryzowane? Albo wrecz
                          typu "prosto od krowy"???
                          Mleko mleku nierowne...
                          pozdrawiam

PS Jestem wielbicielka pierogow ruskich, ale nie umiem ich robic, chyba za
                          wczesnie wyjechalam z PL...
                          • stokrocja Re: Pierogi ruskie 21.03.05, 10:37
                            :) Hmmm to sie okaze :) Robilam pierogi ruskie z ricotty w wakacje. Wyszly
                            smaczne. Ale co do ricotty to dla mnie jest taka "mdla"... Dlatego tak mi
                            zalezy, na zrobieniu tego twarogu :) Dorrit jesli umiesz robic ciasto
                            makaronowe - to wierz mi! Umiesz robic tez pierogi :) Co do ciasta to wystarczy
                            maka, woda, zoltko - ja nie dodaje bialka i wsio! Zagnieść, ale tak, zeby
                            ciasto bylo bardziej "luzne" i ciato gotowe. co do farszu na ruskie to ja robie
                            tak: gotuje ziemniaczki - potem rozgniatam na puree, do tego ziemniaczanego
                            puree dodaje twaróg - moze byc ricotta, a to wszystko lacze z tluszczykiem Tzn.
                            Na patelni na oleju zrumieniam cebulke i dodaje to do ziemniaczano-serowej
                            masy. Mase doprawiam do smaku sola i pieprzem i nadziwam pierogi :)Ulepione
                            pierogi wrzucam na osolony wrzatek, do ktorego dodaje kapke oliwy - zeby
                            pierogi sie nei sklejaly i nie przywieraly :) Jak wyplyna i pogotuja sie kapke
                            są już gotowe do konsumpcji - ale najlepsze przypieczone na patelence ;)))) W
                            wakacje zrobilam caly zamrazalnik pierogow - 3 rodzaje. Ufff caly dzien
                            siedzialam i kleilam az szlag mnie trafial ;))) A zarcia bylo na caly m-c :)
                        • linn_linn Re: Pierogi ruskie 21.03.05, 15:32
                          W zeszlym roku zostawilam mleko w kartonie na 2 dni / byly upaly 40
                          stopniowe /. Po otwarciu z kartonu... wyskoczyla kostka bialego sera / nawet
                          nie musialam odcedzac serwatki /. Miala ksztalt wiezowca, ale smak dobry.
                          Temat ten byl poruszany na forum kuchnia. Do mleka dodaje sie troche soku
                          cytrynowego i wszystko jest ok. No chyba, ze mleko jest podle...
    • karolina_mb Re: Pierogi ruskie 14.05.05, 12:38
      ja próbuję z serkiem ricotta i dodaję trochę gęstego jogurtu naturalnego, żeby
      uzyskać kwaśniejszy smak:) Niektóre jogurty (im gęściejszy, tym lepiej) owarzyć
      i przecedzić przez gazę, w ten sposób wychodzi coś podobnego do polskiego
      twarożku domowego:)
      • koekast Re: Pierogi ruskie 14.05.05, 21:58
        Zmieszaj ricote z grecka feta tak pol na pol. Fete raczej kupisz w normalnym
        sklepie.
        Jak sie uzyje do nadzienia na ruskie to efekt jest taki prawie jak polski bialy
        ser - probowalem :)
        pozdr,
        Kk
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka