Dodaj do ulubionych

Współczesna literatura włoska-co polecacie?

21.04.05, 15:29
Zawsze lubiłam czytać włoskie książki- szczególnie te z lat 70-tych. Teraz
chciałabym znowu coś włoskiego przeczytać, coś nowego co teraz się wydaje we
Włoszech. Chodzi mi o powieści, nie czytam kryminałów ani fantasy. Moze
wiecie co włosi aktualnie czytają? Dajcie znać, z góry dzięki!
Obserwuj wątek
    • koraliki Re: Współczesna literatura włoska-co polecacie? 21.04.05, 20:33
      Aldo Nove...
    • kubissimo Re: Współczesna literatura włoska-co polecacie? 21.04.05, 22:33
      rozumiem, ze odpowiedzi z forum KSIAZKI nie byly zadawalajace
    • flora_palmieri Re: Współczesna literatura włoska-co polecacie? 21.04.05, 23:13
      jaki mily temat :0)

moje najnowsze wloskie odkrycie: Susanna Tamaro!!! (wlasnie zakupilam nowiutka
      ksiazke "Ogni parola e' un seme" zaraz po przeczytaniu "Fuori" i "Va dove ti
      porta il cuore", ta ostatnia jest tez na pewno po polsku!)

poza tym ze wspolczesnych lubie bardzo Alessandro Baricco, ktorego przeczytalam
      wiekszosc ksiazek (jest bardzo modny wsrod modziezy, najwazniejsze tytuly:
      Seta, Novecento, Oceano mare, Castelli di rabbia, City) i moge powiedziec
      spokojnie, ze sa naprawde niezwykle.

ostatnio dostalam od przyjaciela ksiazke Andrei De Carlo "Due di due", ale to
      ksiazka bardziej dla chlopakow moim zdaniem, mi bardziej podobala sie druga
      ksiazka tego autora, ktora przeczytalam "Pura Vita". De Carlo to mlody facet
      okolo czterdziestki, rowniez poczytny.

z innych wspolczesnych (i to do bolu, ze sie tak wyraze...) moge wymienic
      jeszcze dobre pioro Niccolo Ammanitiego, ktorego kilka ksiazek przetlumaczono
      juz na polski. tak sie zlozylo, ze wczoraj skonczylam czytac jego tekst
      dramatyczny przeznaczony dla radia "Anche il sole fa schifo" o czworce mlodych
      przyjaciol. Ammaniti to taki troche brutalista (skoro juz jestesmy w poblizu
      dramaturgii, to posluze sie tym terminem) we wloskiej wersji. soft ;-)

Lubie tez Margaret Mazzantini (czytalam dwie jej ksiazki: swietna "Non ti
      muovere" i "Zorro") autorka to mloda i w dodatku piekna, pelna wdzieku kobieta,
      ktora pisze nie tylko powiesci, ale takze teksty dla teatru i kina, dostala juz
      sporo nagrod, m.in. slynna Streghe.

hmmm wlasciwie moge tak jeszcze dlugo, ale nie wiem w sumie najwazniejszej
      rzeczy o Tobie! czytasz po polsku czy po wlosku? przy wielu innych autorach
      (np. wlasnie zakupilam ksiazke pana o nazwisku diego cugia, ktorego jak i wielu
      innych wloskich autorow nie znajdziesz u nas) to podstawowe kryterium! a z
      innych aktualnosci, to najnowsza powiesc Umberto Eco "La misteriosa fiamma
      della regina loana" mozesz na razie przeczytac tylko po wlosku. poza tym taki
      Andrea Camilleri u nas znany jest wylacznie z kryminalow, ktorych nie lubisz. a
      on pisze inne fajne rzeczy! mam np.jego bardzo przyjemna ksiazeczke "Le parole
      raccontate, piccolo dizionario dei temrini teatrali", ktory jest w zasadzie
      zbiorem historyjek, wspomnien i anegdot o teatrze, bo Camilleri to rowniez
      rezyser!

napisz moze cos wiecej o sobie i jakich autorow lubisz (polskich i
      zagranicznych), bedzie latwiej zorientowac sie jak Ci pomoc ;-)

pozdrawiam
      flo

• funghettino Re: Współczesna literatura włoska-co polecacie? 22.04.05, 03:15
        ostatni eco jakos mi sie nie podobal bardzo, a wam??
        natomiast jezeli szukasz czegos latwego i przyjemnego to camillieri bedzie w
        sam raz, z tym ze raczej w oryginale bo po polsku tylko kilka ksiazek jest
        dostepnych...
      • kubissimo Re: Współczesna literatura włoska-co polecacie? 22.04.05, 11:18
        jakie wrazenia z lektury NON TI MUOVERE?
        bo film mnie rozczarowal i tak sie zastanawiam jak on sie ma do ksiazki
        • flora_palmieri Re: Współczesna literatura włoska-co polecacie? 22.04.05, 11:43
          problem w tym, ze ja nie widzialam filmu. wiec trudno mi odpowiedziec jak ma
          sie do ksiazki...
          flo
          • viki2lav Re: Współczesna literatura włoska-co polecacie? 22.04.05, 12:01
            wyslac ci? ;-)
          • flora_palmieri 23 kwietnia świętujemy Światowy Dzień Książki. 23.04.05, 11:25
            23 kwietnia świętujemy Światowy Dzień Książki.

"(...)Także wydawnictwa przygotowały się do święta. Wydawnictwo Naukowe PWN
            przygotowało dla czytelników ofertę specjalną. W księgarniach PWN, które będą
            otwarte cały dzień, klienci dokonujący zakupu otrzymają tradycyjny upominek
            wręczany tego dnia (obyczaj wywodzi się z Katalonii, gdzie w dniu św. Jerzego,
            patrona regionu, mieszkańcy od lat dają sobie książki i róże.)
            (...)
            Światowy Dzień Książki został ustanowiony w 1996 roku na wniosek rządu
            Hiszpanii i Międzynarodowej Unii Wydawców. Dzień 23 kwietnia został wybrany z
            uwagi na fakt, iż tego dnia przypada rocznica śmierci Cervantesa i Szekspira."

• cucciolo Re: Współczesna literatura włoska-co polecacie? 29.04.05, 17:37
      oh, jesli ktos lubi sensacyjno-kryminalne klimaty to genialnie pisze Giorgio
      Faletti "Io uccido"
    • testardo Re: Współczesna literatura włoska-co polecacie? 04.06.05, 22:08
      A mi przypadkiem w rece wpadl pikny wierszyk Pablo Neruda, moze inne tez sa
      fajne? Dla chetnych wklejam ponizej
      Ode alla Vita
      Lentamente muore chi diventa schiavo dell'abitudine, ripetendo ogni
      giorno gli stessi percorsi, chi non cambia la marca, chi non
      rischia e cambia colore dei vestiti, chi non parla a chi non conosce.

Muore lentamente chi evita una passione, chi preferisce il nero su
      bianco e i puntini sulle "i" piuttosto che un insieme di emozioni,
      proprio quelle che fanno brillare gli occhi, quelle che fanno di uno
      sbadiglio un sorriso, quelle che fanno battere il cuore davanti
      all'errore e ai sentimenti.

Lentamente muore chi non capovolge il tavolo, chi è infelice sul
      lavoro, chi non rischia la certezza per l'incertezza, per inseguire un
      sogno, chi non si permette almeno una volta nella vita di fuggire ai
      consigli sensati. Lentamente muore chi non viaggia, chi non legge, chi
      non ascolta musica, chi non trova grazia in se stesso. Muore lentamente
      chi distrugge l'amor proprio, chi non si lascia aiutare; chi passa i
      giorni a lamentarsi della propria sfortuna o della pioggia incessante.

Lentamente muore chi abbandona un progetto prima di iniziarlo, chi non
      fa domande sugli argomenti che non conosce, chi non risponde quando gli
      chiedono qualcosa che conosce.

Evitiamo la morte a piccole dosi, ricordando sempre che essere vivo
      richiede uno sforzo di gran lunga maggiore del semplice fatto di respirare.
      Soltanto l'ardente pazienza porterà al raggiungimento di una splendida felicità.
      • bagnarola Re: Współczesna literatura włoska-co polecacie? 04.06.05, 22:19
        tez sa "fajne"
        tylko, ze to ani wspolczesna, ani wloska literatura

;-)))
    • julie_bella2001 Re: Tre metri sopra il cielo 05.06.05, 19:38
      Federico Moccia "Tre metri sopra il cielo" Na podstawie tej ksiazki nakrecono
      film "Il sole sta salendo e' una bella mattinata. Babi sta andando a scuola,
      Step non e' ancora andato a dormire dalla notte prima.Un giorno come un altro.
      Ma al semaforo si trovano uno accanto all'altro. E' allora quello non sara un
      giorno come tutti gli altri" Polecam :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka