Dodaj do ulubionych

TELC B1 lub B2

28.06.05, 21:12
CZy ktos z was zdawal Telc z wloskiego lub innego jezyka i moglby opowiedziec
jak bylo? Jakie tematy na ustnym? Jak sie przygotowywaliscie? Bede wdzieczna
za kazda informacje...
Obserwuj wątek
    • fortuna81 Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 00:24
      Zdawałam niedawno telca poziom B2 z włoskiego, egzamin był podzielony na 2 dni: część pisemna - moim zdaniem dosyć łatwa, mało gramatyki, dużo czytania ze zrozumieniem; egzamin ustny polegał na swobodnej rozmowie dwóch egzaminowanych osób ze sobą, egzaminatorzy nie biorą czynnego udziału w tej rozmowie(nie zadają pytań, nie komentują). Wczesniej dostaje sie kartę z instrukcjami i ma się 20 min na przygotowanie wypowiedzi: 1.należało porozmawiać ze sobą na temat jakiejś książki, filmu, itp. 2. streścić artykuł i porozmawiać o nim. 3.zapalnowac wspolnie dzien, tzw. negocjacje. Tu znajdziesz przykładowe testy www.telc.pl/ Pozdrawiam!
      • capretta Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 01:03
        Nie zawsze jest to podzielone na 2 dni. U nas w ośrodku robi się to w jeden.
        Masz rację, gramatyki mało, ale trzeba ją znać, bo to uzupełnianie tekstu i
        trzeba się orientować we wszystkim (nigdy nie wiesz co będzie). Jeśli chodzi o
        teksty to zależy, nie są trudne, ale można trafić na zestaw, w którym jest
        specyficzne sownictwo (np. związane ze wsią), ale wszystko to jest do
        przejścia :)
        Ustny jest łatwy, trzeba tylko wykazać się inwencją i kierować rozmową.
        Pozdrowienia od egzaminatora Telc'a.
        Powodzenia
        • bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 18:51
          Capretta...widze, ze jestes egzaminatorem? W jakim miescie? Ja zdawalam wlasnie
          B2 w Lodzi. WLasciwie bez przygotowania...tu gdzie mieszkam nie mam co liczyc
          na zaden kurs, uroki zycia na prowincji :) i zupelnie nie moglam sie niczego
          dowiedziec wczesniej wiec zalozylam ten watek...a odpowiedzi przyszly za pozno.
          Test okazal sie w opini wszystkich zdajacych trudniejszy niz ten z netu i ten ,
          ktory niektorzy kupili ze strony niemieckiej...ale mam jeszcze nadzieje, ze
          jakos poszlo...niestety na wyniki trzeba dlugo czekac.
          Fajnie, ze sie tu odezwalas to moze inni , ktorzy chca zdawac taki egzamin
          czegos sie dowiedza i bedzie im latwiej. Bardzo malo jest opini w necie...to
          ciagle malo znany typ egzaminu.
          • capretta Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 09:31
            Hmmm.....ja egzaminowalam teraz w sobotę :)
            Dziwne, że nikt w Łodzi nie mógł udzielić Ci żadnych info na temat tego
            egzaminu. Wiem, że w Łodzi taki egzamin przeprowadza między innymi szkoła
            językowa "Perfekt". Pewnie tam coś bliżej by Ci powiedzieli.
            Ja mieszkam na Śląsku(w mniejszym mieście niż Łódź)i czasem dzwonią do mnie ze
            szkoły językowej, żebym umówiła się z osobami zainteresowanymi Telc'iem i
            zrobiła małe konsultacje oraz sprawdziła ich poziom (oczywiście jest to
            odpłatne, ale przynajmniej osoby te wychodzą z niezbędnymi informacjami).
            Pozdrawiam

P.S. Trzymam kciuki
            • bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 10:45
              Ja zdawalam w Centrum Jezykow Romanskich ...taka informacje znalazlam na
              stronie TELC ...napisalam i dostalam ogolna odpowiedzi...ale niewiele mniej
              dowiedzialam sie ze stron internetowych. Proponowano mi konsultacje ale ja
              mieszkam daleko,na egzamin musialam wyjechac dzien wczesniej (8 godzin
              pociagiem mieszkam na polnocnym wschodzie) ...i cala wyprawa z hotelem
              kosztowala mnie przeszlo 200 zl...wiec wyjazd na jakies konsultacje byl
              wlasciwie niemozliwy. Tu gdzie mieszkam nie ma egzaminatora TELC, przynajmniej
              z wloskiego wiec nie moglam sie niczego dowiedziec. Decyzje musialm podjac
              wlasciwie natychmiast wlasciwie po przejzeniu testu z internetu i rozmowie z
              pania z osrodka...Troszke mnie rozczarowal tryb egzaminu bo przeprowadzac go
              moze osoba , ktora wczesniej przygotowuje do egzaminu...jestem nauczycielem i
              wiem , ze nie zawsze jest sie wtedy obiektywnym :) Jak juz napisalam gdzies
              wyzej , troszke obawiam sie pisemnego bo byl jednak troszke trudniejszy...no i
              skopalam list zle planujac czas...okropnie pisze , jestem dyslektyczka wiec
              zaczelam na brudno...no i troszke przybraklo czasu..jesy go niewiele jesli sie
              przeczyta instrukcje...jedna i druga...wybierze cos dla siebie to zostaje 15-20
              minut...Bardzo zaluje, ze nie natknelam sie na Ciebie wczesniej wiedzialabym
              pewnie duzo wiecej...i tak bardzo dziekuje za informacje...moze sie jeszcze
              przydadza.
              • capretta Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 11:04
                Jak wiesz część pisemna składa się z kilku części, z każdej części (o ile
                dobrze pamiętam, bo to egzaminatora nie interesuje aż tak bardzo, bo i tak tego
                nie sprawdza) trzeba mieć przynajmniej 60% dobrze i wtedy możesz sobie
                powiedzieć "Huuuraaa". Jeśli w jakiejś części potknie Ci się noga (nikomu nie
                życzę :)) to poprawkę piszesz tylko z tego co zawalone, a nie całość,
                więc...głowa do góry. teraz wakacje, pozytywne myślenie, szkoda życia na
                zmartwienia ;)
                Jeszcze raz gorąco pozdrawiam.
                • bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 11:15
                  Myslalam , ze wystarczy miec 60 % ogolnie z czesci pisemnej? A to moze udaloby
                  sie nawet bez listu...ale tak to juz nie wiem. A jakie sa oplaty za powtarzanie
                  tylko jednnej czesci? ...bo ustny chyba raczej zdalam.
                  Juz musze przestac sie zamartwiac...bo zoladek mnie juz rozbolal...chyba
                  wyszlam juz z wprawy egzaminacyjnej...moze dlatego jest tak ciezko. Czas na
                  wakacje.
                  Pozdrawiam i zycze milego urlopu.
                  • capretta Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 11:38
                    Każda część jest liczona osobno (z każdej trzeba mieć 60%), więc...
                    Oceniając list patrzą się na to czy wszystki informacje, o które prosili są
                    zawarte, czy treść byłaby dla Włocha zrozumiała...no to czy wysyłając taki list
                    otrzymałabyś właściwą odpowiedź na zadane przez Ciebie pytania. To jest
                    najważniejsze. Oczywiście sprawdzają błędy gramatyczne i ortograficzne, ale
                    najważniejsza w tym egzaminie jest komunikatywność!
                    Na ustnym jest nikły procent ludzi, którzy oblewają, więc.....jeszcze raz
                    powtarzam, nie martwić się, pozytywne myślenie, teraz to już tylko to co ma być
                    to będzie...i nie będzie źle;)
                    • bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 12:18
                      Troche sie zmartwilam , ze kazda czesc jest odzielnie oceniana , rowniez list,
                      w instrukcji bylo , ze ogolnie 60 % z pisemnego czyli 135 punktow i 45 punktow
                      z ustnego...takie minimum...ale coz teraz pozostaje byc tylko dobrej mysli.
                      O ustny sie nie martwie...ale nie bardzo chcialabym pisac ponownie :( kolejny
                      wyjazd...i kolejne koszta. Szkoda , ze nie ma w mojej okolicy kogos z kim
                      moznaby sie skonsultowac tak jak z toba:) Pozdrawiam i dziekuje.
                      • capretta Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 13:23
                        Niemcy ciągle coś zmieniają, więc możliwe, że licząteraz jako całość. Jeszcze
                        1,5 roku temu nie było B1 i B2 tylko B, a następny stopień był C (z danej
                        dziedziny).
                        My egzaminatorzy potrzebni jesteśy im do przypilnowania na pisemnym i ocenienia
                        rozmowy pary zdających (tacy mali z nas "statyści").
                        • bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 14:05
                          To prawda, ze rola egzaminatora jest ograniczona...Mnie troszke wydal sie ten
                          egzamin malo powazny, troszke inaczej go sobie wyobrazalam przed...No ale teraz
                          juz trzeba czekac tylko na wynik. A moze wiesz jak czesto odbywaja sie egzaminu
                          z wloskiego na tym poziomie? Jak wiele osob statystycznie musi ponownie zdawac
                          czesc pisemna?
                          • capretta Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 14:41
                            U nas w ośrodku zdaje tylko parę osób w sesji zimowej i parę w letniej.
                            Francuski tez jest mało oblegany. Jeśli chodzi o o angielski, niemiecki i
                            rosyjski, no to inna sprawa, na to przychodzą tłumy :)
                            Egzaminuję od 2 lat i nie przypominam sobie by ktoś oblał, ale przyznam, że
                            angielskim, niemieckim i rosyjskim tak bardzo się nie interesuję. Z tego co
                            mówią to na palcach jednej ręki można policzyć niezdających.
                            • bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 08.07.05, 09:25
                              Troszke mnie pocieszylas. Wlasciwie ten egzamin nie byl ponad moj poziom ale
                              stress egzaminu zrobil swoje i wiem , ze nie pokazalam swoich prawdziwych
                              umiejetnosci. Ale skoro az tak malo osob oblewa to moze jakos bedzie.
                              Bardzo Ci dziekuje za informacje i pocieszenie :)
      • bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 18:44
        Dzieki za odpowiedz...choc za pozno...zdawalam w niedziele, moj egzamin byl
        jednego dnia... dosc stresujace.
      • bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 19:06
        Fortuna81 a masz juz moze wyniki z twojego egzaminu? Jak oceniasz test , ktory
        mialas w stosunku do tego z netu? Jak dlugo uczylas sie jezyka przed
        przystapieniem do egzaminu? W jaki sposob? Ja juz po egzaminie mam duzo
        watpliwosci...ustny wydal mi sie zdecydowanie latwiejszy...ale wynikow nie znam
        wiec sie okaze jak je dostane :)
        • fortuna81 Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 00:29
          Nie, nie mam jeszcze wyników. Zdawałam na początku czerwca, wyniki miały być za ok. 6 tygodni. Moim zdaniem poziom testu B2 ze strony telca i tego z egzaminu był b.podobny. Ten sam typ ćwiczeń i poziom gramatyczny. Zagadnienia z części ustnej niemal identyczne. Języka uczę się od kilu lat, na kursach językowych, ostatnio korzystaliśmy z książki "L'italiano e l'Italia. Livello medio e superiore". Lepiej wspominam część pisemną, była dosyć łatwa i mniej stresująca niż ustna. Wydaje mi się, że na ustnym zawaliłam, bo nie użyłam chyba ani razu congiuntivo:) Ja też miałam sporo wątpliwości po egzaminie, szczególnie po części ustnej: dziwny to egzamin bez udziału egzaminatora:) Tak naprawde, czy było łatwo czy trudno okaże się, gdy będą wyniki:)
          • capretta Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 09:24
            Jeśli chodzi o egzamin pisemny to macie rację, długo trwa jego sprawdzanie, bo
            wszystko wysyłane jest do Frankfurtu. Niemcy trochę trzymają wszystkich w
            niepewności ;)
            Zawsze są tego samego typu zadania, o to samo w nich chodzi. Od początku tych
            egzaminów chyba nic się nie zmieniło, ale później...któż to wie.
            Jeśli chodzi o ustny to nie znam nikogo kto by tego nie zdał, jeśli ktoś się
            decyduje na zdawanie egzaminu to chyba musi go jakoś znać, bo wyrzucać
            pieniądze w błoto ... (nie martw się, że nie użyłaś congiuntivo). Egzaminator
            ma za zadanie sprawdzić czy jesteś komunikatywna i czy da się z Tobą dogadać.
            Fakt faktem ocenia się 4 różne rzczy przy ustnym, ale to nie takie straszne
            (ocenia się wymowę, prawidłowość językową, bogactwo słownictwa ect)
            Bądźcie dobrej myśli dziewczyny :)
            Pozdrawiam
            • bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 10:33
              Ja nie balam sie wloskiego, choc uczylam sie go trybem szkolnym tylko okolo 2
              lat to spedzilam sporo czasu we wloszech i mowie wlasciwie plynnie choc
              zdarzaja mi sie male bledy wiec o ustny jestem raczej spokojna. Natomisat na
              tescie bylo pare drobiazgow , ktore mogly byc trudne. Pytania na , ktore nie
              bylo konkretnej odpowiedzi w tekscie...a mozna bylo sie dymyslac , ze tak moglo
              byc...i ty trzeba bylo wykluczyc pozostale....a zajmowalo to troszke czasu.
              Dosc trudny tez tekst do uzupelniania...Dosc trudne tez byly te kerotkie
              artykuly...sporo o jakis funduszach strukturalnych... Wlasciwie duzo mialam
              kontaktu z zywym jezykiem z roznych dziedzin wiec rozumiem dobrze ale mialam
              pare watpliwosci w wielu miejscach. No i sluchowe...bardzo dobrze bylo
              slychac , jezyk zrozumialy ale zdarzylo mi sie zdekoncentrowac i nie zwrocic na
              cos uwagi...i juz sie nie odpowie. Skopalam natomiast list, zupelnie nie
              rozplanowalam czasu i musialam go zakonczyc w dwuch zdaniach...wiec nie wiem
              co z tego wyjdzie. Pozostaje juz tylko czekac na wyniki...Jak bedziesz cos
              wiedziala daj znac...
      • tus_cany Re: TELC B1 lub B2 07.07.05, 14:26
        Witam,
        może wiecie, czy można gdzieś kupić te testy do włoskiego. Bo nijak nie mogę
        ich ściągnąć ze stronki (mam komputer bez drukarki, a na dyskietce nie mogę
        przenieść :((().
        Pozdrawiam!
        • bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 08.07.05, 09:37
          Najtaniej to byloby wydrukowac ten z netu...jest tylko do poziomu B2 . Mozna
          kupic rozne materialy na stronie niemieckiej...
          www.sprachenzertifikate.de/Sprachpr0uefungen_ablegen/Pr0uefungsvorbereitu
          ngsmaterialien/index.html wybierz co cie interesuje i zobacz ceny to
          kilkanascie euro i nie wiem ile przesylka. Jak zamawialam do rosyjskiego w
          polsce to kosztowal 30 zl juz z przesylka...moze za jakis czas bedzie mozna
          zamowic rowniez wloski u nas byloby taniej i latwiej.
        • capretta Re: TELC B1 lub B2 08.07.05, 13:15
          Oj ciężko będzie gdzieś je zdobyć, praktycznie tylko to co jest na stronce.
          W ośrodkach, w których przygotowują do takich egzaminów powinni mieć książkę,
          określającą zakres materiału do danego poziomu egzaminu i właśnie ten egzamin
          ze stronki. Niemcy więcej tajemnicy dotyczącej tego egzaminu nie chcą
          zdradzić ;)
    • gonia.pk Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 10:24
      To ja mam pytanie, po jakim poziomie mozna zdawac pierwszy certyfikat? Czy sa
      gdzies w necie przykladowe testy? Na stronie TELC nie znalazlam :(
      • capretta Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 11:15
        Na stronie Telc'owskiej zawsze były przykładowe testy, a jak nie ma ich teraz
        to zawsze możesz wybrać się do ośrodka, w którym są przeprowadzane takie
        egzaminy i dopytać się o nie.
        Nie rozumiem Twojego pytania dotyczącego poziomu po jakim można zdawać pierwszy
        certyfikat.
        Pierwszy certyfikat to A1, który praktycznie nic Ci nie daje, nawet do A2 nie
        warto podchodzić. Najlepiej rzucić się na głębsze wody i zacząć zdawanie od B1
        (niektórzy twierdzą, że to poziom naszej matury z języka - podstawa, a nie
        rozszerzenie, choć znajdziesz i takich, którzy twierdzą, że to poziom między
        podstawą i rozszerzeniem matury z języka obcego). Zdania są podzielone, może
        dlatego, że tak w 100% nikt jeszcze nie poznał naszych nowych matur ;)

(Omówiłam Ci opinie usłyszane w różnych kręgach osób)
      • capretta Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 11:41
        Teraz sprawdziłam stronkę Telc'a i znalazłam te przykładowe testy ;)
        Lewa strona na granatowym tle pisze u góry "Strona główna", niżej "O
        egzaminach", a następnie "Testy językowe" no i musisz sobie ściągnąć to co
        chcesz ( www.telc.pl/ )
        Masz tam między innymi B-2 Certificato Superiore d'Italiano (Modello di Test 1)
        oraz B-2 Certificato Superiore d'Italiano (Obiettivi didattici e struttura del
        test) [200 KB]
        • gonia.pk Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 12:19
          Dzieki. A w niezrozumialym pytaniu chodzilo mi o to, po jakim mniej wiecej
          czasie od rozpoczecia nauki (ile semestrow) podchodzi sie do pierwszego
          certyfikatu. Rozumiem, ze on "nic nie daje" ale fajnie by bylo sie w ktoryms
          momencie nauki sprawdzic :)
          pozdrawiam
          • capretta Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 12:37
            Znasz książkę "Ciao" do nauki włoskiego? Pewnie tak. Nie przepadam za ta
            książką, ale na jej podstawie mogę Ci wytłumaczyć poziom A1 i A2. A1 "osiągasz"
            gdy jesteś w Ciao I, partita II, unita 1, natomiast A2 gdy przebrniesz przez
            Ciao II, partita I, unita 2. Tak przynajmniej podają w ośrodku szkoleniowym
            egzaminatorów w Łodzi.
            • gonia.pk Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 14:24
              No niestety (a moze stety wlasnie ;)) nie znam tej ksiazki. Uczylam sie do tej
              pory z Bravissimo, a teraz koncze bardzo fajna ksiazke Linea Diretta 1A (wiec
              pewnie sie nie zalapie nawet na A1). W kazdym razie dzieki za pomoc.
              pozdrawiam
              • krowkasmieszka Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 14:27
                moimm zdaniem nie masz co rozpaczac - wiekszego gniota od ciao to jeszcze ten
                swiat nie widzial. a linea diretta tez mi sie podoba - sama wieki temu
                zaczynalam sie z niej uczyc a teraz korzystam z tej ksiazki na lekcjach.
                • gonia.pk Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 14:32
                  teraz ucze sie z Linea diretta w Niemczech i mam nadzieje, ze przed powrotem do
                  Polski przeskocze do drugiej czesci. Rozumiem w takim razie, ze istnieje polska
                  wersja tej ksiazki i nie musze jej tutaj na zapas kupowac? Naprawde bardzo
                  fajnie sie z niej uczy i spokojnie by sie nadawala nawet do samodzielnej nauki.
                  A gdzie uczysz, jesli mozna spytac?
                  • krowkasmieszka Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 14:59
                    jak ja sie uczylam z tej ksiazki to byly jeszcze czasy kiedy czesc 1 to byla po
                    prostu czesc pierwsza. a od jakiegos czasu jest 1A i 1B. ale nie wiem czy tam
                    sa objasnienia po polsku... jak bede buszowac po ksiegarniach to moge ci przy
                    okazji sprawdzic, bo moja wersja byla tylko wloska (z bohaterami o niemieckich
                    imionach hihi).
                    udzielam prywatnych lekcji :-)
                    • gonia.pk Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 15:44
                      no tak, ja juz mam wersje A/B. Tutaj jest fajna ksiegarnia wloska, wiec kupie
                      sobie pewnie nastepne czesci, zeby w razie trafienie w Polsce na kurs z
                      podrecznikiem Ciao ;)) miec w domu cos do samodzielnej nauki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka