bonitta1 28.06.05, 21:12 CZy ktos z was zdawal Telc z wloskiego lub innego jezyka i moglby opowiedziec jak bylo? Jakie tematy na ustnym? Jak sie przygotowywaliscie? Bede wdzieczna za kazda informacje... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fortuna81 Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 00:24 Zdawałam niedawno telca poziom B2 z włoskiego, egzamin był podzielony na 2 dni: część pisemna - moim zdaniem dosyć łatwa, mało gramatyki, dużo czytania ze zrozumieniem; egzamin ustny polegał na swobodnej rozmowie dwóch egzaminowanych osób ze sobą, egzaminatorzy nie biorą czynnego udziału w tej rozmowie(nie zadają pytań, nie komentują). Wczesniej dostaje sie kartę z instrukcjami i ma się 20 min na przygotowanie wypowiedzi: 1.należało porozmawiać ze sobą na temat jakiejś książki, filmu, itp. 2. streścić artykuł i porozmawiać o nim. 3.zapalnowac wspolnie dzien, tzw. negocjacje. Tu znajdziesz przykładowe testy www.telc.pl/ Pozdrawiam! Odpowiedz Link
capretta Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 01:03 Nie zawsze jest to podzielone na 2 dni. U nas w ośrodku robi się to w jeden. Masz rację, gramatyki mało, ale trzeba ją znać, bo to uzupełnianie tekstu i trzeba się orientować we wszystkim (nigdy nie wiesz co będzie). Jeśli chodzi o teksty to zależy, nie są trudne, ale można trafić na zestaw, w którym jest specyficzne sownictwo (np. związane ze wsią), ale wszystko to jest do przejścia :) Ustny jest łatwy, trzeba tylko wykazać się inwencją i kierować rozmową. Pozdrowienia od egzaminatora Telc'a. Powodzenia Odpowiedz Link
bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 18:51 Capretta...widze, ze jestes egzaminatorem? W jakim miescie? Ja zdawalam wlasnie B2 w Lodzi. WLasciwie bez przygotowania...tu gdzie mieszkam nie mam co liczyc na zaden kurs, uroki zycia na prowincji :) i zupelnie nie moglam sie niczego dowiedziec wczesniej wiec zalozylam ten watek...a odpowiedzi przyszly za pozno. Test okazal sie w opini wszystkich zdajacych trudniejszy niz ten z netu i ten , ktory niektorzy kupili ze strony niemieckiej...ale mam jeszcze nadzieje, ze jakos poszlo...niestety na wyniki trzeba dlugo czekac. Fajnie, ze sie tu odezwalas to moze inni , ktorzy chca zdawac taki egzamin czegos sie dowiedza i bedzie im latwiej. Bardzo malo jest opini w necie...to ciagle malo znany typ egzaminu. Odpowiedz Link
capretta Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 09:31 Hmmm.....ja egzaminowalam teraz w sobotę :) Dziwne, że nikt w Łodzi nie mógł udzielić Ci żadnych info na temat tego egzaminu. Wiem, że w Łodzi taki egzamin przeprowadza między innymi szkoła językowa "Perfekt". Pewnie tam coś bliżej by Ci powiedzieli. Ja mieszkam na Śląsku(w mniejszym mieście niż Łódź)i czasem dzwonią do mnie ze szkoły językowej, żebym umówiła się z osobami zainteresowanymi Telc'iem i zrobiła małe konsultacje oraz sprawdziła ich poziom (oczywiście jest to odpłatne, ale przynajmniej osoby te wychodzą z niezbędnymi informacjami). Pozdrawiam P.S. Trzymam kciuki Odpowiedz Link
bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 10:45 Ja zdawalam w Centrum Jezykow Romanskich ...taka informacje znalazlam na stronie TELC ...napisalam i dostalam ogolna odpowiedzi...ale niewiele mniej dowiedzialam sie ze stron internetowych. Proponowano mi konsultacje ale ja mieszkam daleko,na egzamin musialam wyjechac dzien wczesniej (8 godzin pociagiem mieszkam na polnocnym wschodzie) ...i cala wyprawa z hotelem kosztowala mnie przeszlo 200 zl...wiec wyjazd na jakies konsultacje byl wlasciwie niemozliwy. Tu gdzie mieszkam nie ma egzaminatora TELC, przynajmniej z wloskiego wiec nie moglam sie niczego dowiedziec. Decyzje musialm podjac wlasciwie natychmiast wlasciwie po przejzeniu testu z internetu i rozmowie z pania z osrodka...Troszke mnie rozczarowal tryb egzaminu bo przeprowadzac go moze osoba , ktora wczesniej przygotowuje do egzaminu...jestem nauczycielem i wiem , ze nie zawsze jest sie wtedy obiektywnym :) Jak juz napisalam gdzies wyzej , troszke obawiam sie pisemnego bo byl jednak troszke trudniejszy...no i skopalam list zle planujac czas...okropnie pisze , jestem dyslektyczka wiec zaczelam na brudno...no i troszke przybraklo czasu..jesy go niewiele jesli sie przeczyta instrukcje...jedna i druga...wybierze cos dla siebie to zostaje 15-20 minut...Bardzo zaluje, ze nie natknelam sie na Ciebie wczesniej wiedzialabym pewnie duzo wiecej...i tak bardzo dziekuje za informacje...moze sie jeszcze przydadza. Odpowiedz Link
capretta Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 11:04 Jak wiesz część pisemna składa się z kilku części, z każdej części (o ile dobrze pamiętam, bo to egzaminatora nie interesuje aż tak bardzo, bo i tak tego nie sprawdza) trzeba mieć przynajmniej 60% dobrze i wtedy możesz sobie powiedzieć "Huuuraaa". Jeśli w jakiejś części potknie Ci się noga (nikomu nie życzę :)) to poprawkę piszesz tylko z tego co zawalone, a nie całość, więc...głowa do góry. teraz wakacje, pozytywne myślenie, szkoda życia na zmartwienia ;) Jeszcze raz gorąco pozdrawiam. Odpowiedz Link
bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 11:15 Myslalam , ze wystarczy miec 60 % ogolnie z czesci pisemnej? A to moze udaloby sie nawet bez listu...ale tak to juz nie wiem. A jakie sa oplaty za powtarzanie tylko jednnej czesci? ...bo ustny chyba raczej zdalam. Juz musze przestac sie zamartwiac...bo zoladek mnie juz rozbolal...chyba wyszlam juz z wprawy egzaminacyjnej...moze dlatego jest tak ciezko. Czas na wakacje. Pozdrawiam i zycze milego urlopu. Odpowiedz Link
capretta Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 11:38 Każda część jest liczona osobno (z każdej trzeba mieć 60%), więc... Oceniając list patrzą się na to czy wszystki informacje, o które prosili są zawarte, czy treść byłaby dla Włocha zrozumiała...no to czy wysyłając taki list otrzymałabyś właściwą odpowiedź na zadane przez Ciebie pytania. To jest najważniejsze. Oczywiście sprawdzają błędy gramatyczne i ortograficzne, ale najważniejsza w tym egzaminie jest komunikatywność! Na ustnym jest nikły procent ludzi, którzy oblewają, więc.....jeszcze raz powtarzam, nie martwić się, pozytywne myślenie, teraz to już tylko to co ma być to będzie...i nie będzie źle;) Odpowiedz Link
bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 12:18 Troche sie zmartwilam , ze kazda czesc jest odzielnie oceniana , rowniez list, w instrukcji bylo , ze ogolnie 60 % z pisemnego czyli 135 punktow i 45 punktow z ustnego...takie minimum...ale coz teraz pozostaje byc tylko dobrej mysli. O ustny sie nie martwie...ale nie bardzo chcialabym pisac ponownie :( kolejny wyjazd...i kolejne koszta. Szkoda , ze nie ma w mojej okolicy kogos z kim moznaby sie skonsultowac tak jak z toba:) Pozdrawiam i dziekuje. Odpowiedz Link
capretta Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 13:23 Niemcy ciągle coś zmieniają, więc możliwe, że licząteraz jako całość. Jeszcze 1,5 roku temu nie było B1 i B2 tylko B, a następny stopień był C (z danej dziedziny). My egzaminatorzy potrzebni jesteśy im do przypilnowania na pisemnym i ocenienia rozmowy pary zdających (tacy mali z nas "statyści"). Odpowiedz Link
bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 14:05 To prawda, ze rola egzaminatora jest ograniczona...Mnie troszke wydal sie ten egzamin malo powazny, troszke inaczej go sobie wyobrazalam przed...No ale teraz juz trzeba czekac tylko na wynik. A moze wiesz jak czesto odbywaja sie egzaminu z wloskiego na tym poziomie? Jak wiele osob statystycznie musi ponownie zdawac czesc pisemna? Odpowiedz Link
capretta Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 14:41 U nas w ośrodku zdaje tylko parę osób w sesji zimowej i parę w letniej. Francuski tez jest mało oblegany. Jeśli chodzi o o angielski, niemiecki i rosyjski, no to inna sprawa, na to przychodzą tłumy :) Egzaminuję od 2 lat i nie przypominam sobie by ktoś oblał, ale przyznam, że angielskim, niemieckim i rosyjskim tak bardzo się nie interesuję. Z tego co mówią to na palcach jednej ręki można policzyć niezdających. Odpowiedz Link
bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 08.07.05, 09:25 Troszke mnie pocieszylas. Wlasciwie ten egzamin nie byl ponad moj poziom ale stress egzaminu zrobil swoje i wiem , ze nie pokazalam swoich prawdziwych umiejetnosci. Ale skoro az tak malo osob oblewa to moze jakos bedzie. Bardzo Ci dziekuje za informacje i pocieszenie :) Odpowiedz Link
bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 18:44 Dzieki za odpowiedz...choc za pozno...zdawalam w niedziele, moj egzamin byl jednego dnia... dosc stresujace. Odpowiedz Link
bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 19:06 Fortuna81 a masz juz moze wyniki z twojego egzaminu? Jak oceniasz test , ktory mialas w stosunku do tego z netu? Jak dlugo uczylas sie jezyka przed przystapieniem do egzaminu? W jaki sposob? Ja juz po egzaminie mam duzo watpliwosci...ustny wydal mi sie zdecydowanie latwiejszy...ale wynikow nie znam wiec sie okaze jak je dostane :) Odpowiedz Link
fortuna81 Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 00:29 Nie, nie mam jeszcze wyników. Zdawałam na początku czerwca, wyniki miały być za ok. 6 tygodni. Moim zdaniem poziom testu B2 ze strony telca i tego z egzaminu był b.podobny. Ten sam typ ćwiczeń i poziom gramatyczny. Zagadnienia z części ustnej niemal identyczne. Języka uczę się od kilu lat, na kursach językowych, ostatnio korzystaliśmy z książki "L'italiano e l'Italia. Livello medio e superiore". Lepiej wspominam część pisemną, była dosyć łatwa i mniej stresująca niż ustna. Wydaje mi się, że na ustnym zawaliłam, bo nie użyłam chyba ani razu congiuntivo:) Ja też miałam sporo wątpliwości po egzaminie, szczególnie po części ustnej: dziwny to egzamin bez udziału egzaminatora:) Tak naprawde, czy było łatwo czy trudno okaże się, gdy będą wyniki:) Odpowiedz Link
capretta Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 09:24 Jeśli chodzi o egzamin pisemny to macie rację, długo trwa jego sprawdzanie, bo wszystko wysyłane jest do Frankfurtu. Niemcy trochę trzymają wszystkich w niepewności ;) Zawsze są tego samego typu zadania, o to samo w nich chodzi. Od początku tych egzaminów chyba nic się nie zmieniło, ale później...któż to wie. Jeśli chodzi o ustny to nie znam nikogo kto by tego nie zdał, jeśli ktoś się decyduje na zdawanie egzaminu to chyba musi go jakoś znać, bo wyrzucać pieniądze w błoto ... (nie martw się, że nie użyłaś congiuntivo). Egzaminator ma za zadanie sprawdzić czy jesteś komunikatywna i czy da się z Tobą dogadać. Fakt faktem ocenia się 4 różne rzczy przy ustnym, ale to nie takie straszne (ocenia się wymowę, prawidłowość językową, bogactwo słownictwa ect) Bądźcie dobrej myśli dziewczyny :) Pozdrawiam Odpowiedz Link
bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 05.07.05, 10:33 Ja nie balam sie wloskiego, choc uczylam sie go trybem szkolnym tylko okolo 2 lat to spedzilam sporo czasu we wloszech i mowie wlasciwie plynnie choc zdarzaja mi sie male bledy wiec o ustny jestem raczej spokojna. Natomisat na tescie bylo pare drobiazgow , ktore mogly byc trudne. Pytania na , ktore nie bylo konkretnej odpowiedzi w tekscie...a mozna bylo sie dymyslac , ze tak moglo byc...i ty trzeba bylo wykluczyc pozostale....a zajmowalo to troszke czasu. Dosc trudny tez tekst do uzupelniania...Dosc trudne tez byly te kerotkie artykuly...sporo o jakis funduszach strukturalnych... Wlasciwie duzo mialam kontaktu z zywym jezykiem z roznych dziedzin wiec rozumiem dobrze ale mialam pare watpliwosci w wielu miejscach. No i sluchowe...bardzo dobrze bylo slychac , jezyk zrozumialy ale zdarzylo mi sie zdekoncentrowac i nie zwrocic na cos uwagi...i juz sie nie odpowie. Skopalam natomiast list, zupelnie nie rozplanowalam czasu i musialam go zakonczyc w dwuch zdaniach...wiec nie wiem co z tego wyjdzie. Pozostaje juz tylko czekac na wyniki...Jak bedziesz cos wiedziala daj znac... Odpowiedz Link
tus_cany Re: TELC B1 lub B2 07.07.05, 14:26 Witam, może wiecie, czy można gdzieś kupić te testy do włoskiego. Bo nijak nie mogę ich ściągnąć ze stronki (mam komputer bez drukarki, a na dyskietce nie mogę przenieść :(((). Pozdrawiam! Odpowiedz Link
bonitta1 Re: TELC B1 lub B2 08.07.05, 09:37 Najtaniej to byloby wydrukowac ten z netu...jest tylko do poziomu B2 . Mozna kupic rozne materialy na stronie niemieckiej... www.sprachenzertifikate.de/Sprachpr0uefungen_ablegen/Pr0uefungsvorbereitu ngsmaterialien/index.html wybierz co cie interesuje i zobacz ceny to kilkanascie euro i nie wiem ile przesylka. Jak zamawialam do rosyjskiego w polsce to kosztowal 30 zl juz z przesylka...moze za jakis czas bedzie mozna zamowic rowniez wloski u nas byloby taniej i latwiej. Odpowiedz Link
capretta Re: TELC B1 lub B2 08.07.05, 13:15 Oj ciężko będzie gdzieś je zdobyć, praktycznie tylko to co jest na stronce. W ośrodkach, w których przygotowują do takich egzaminów powinni mieć książkę, określającą zakres materiału do danego poziomu egzaminu i właśnie ten egzamin ze stronki. Niemcy więcej tajemnicy dotyczącej tego egzaminu nie chcą zdradzić ;) Odpowiedz Link
gonia.pk Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 10:24 To ja mam pytanie, po jakim poziomie mozna zdawac pierwszy certyfikat? Czy sa gdzies w necie przykladowe testy? Na stronie TELC nie znalazlam :( Odpowiedz Link
capretta Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 11:15 Na stronie Telc'owskiej zawsze były przykładowe testy, a jak nie ma ich teraz to zawsze możesz wybrać się do ośrodka, w którym są przeprowadzane takie egzaminy i dopytać się o nie. Nie rozumiem Twojego pytania dotyczącego poziomu po jakim można zdawać pierwszy certyfikat. Pierwszy certyfikat to A1, który praktycznie nic Ci nie daje, nawet do A2 nie warto podchodzić. Najlepiej rzucić się na głębsze wody i zacząć zdawanie od B1 (niektórzy twierdzą, że to poziom naszej matury z języka - podstawa, a nie rozszerzenie, choć znajdziesz i takich, którzy twierdzą, że to poziom między podstawą i rozszerzeniem matury z języka obcego). Zdania są podzielone, może dlatego, że tak w 100% nikt jeszcze nie poznał naszych nowych matur ;) (Omówiłam Ci opinie usłyszane w różnych kręgach osób) Odpowiedz Link
capretta Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 11:41 Teraz sprawdziłam stronkę Telc'a i znalazłam te przykładowe testy ;) Lewa strona na granatowym tle pisze u góry "Strona główna", niżej "O egzaminach", a następnie "Testy językowe" no i musisz sobie ściągnąć to co chcesz ( www.telc.pl/ ) Masz tam między innymi B-2 Certificato Superiore d'Italiano (Modello di Test 1) oraz B-2 Certificato Superiore d'Italiano (Obiettivi didattici e struttura del test) [200 KB] Odpowiedz Link
gonia.pk Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 12:19 Dzieki. A w niezrozumialym pytaniu chodzilo mi o to, po jakim mniej wiecej czasie od rozpoczecia nauki (ile semestrow) podchodzi sie do pierwszego certyfikatu. Rozumiem, ze on "nic nie daje" ale fajnie by bylo sie w ktoryms momencie nauki sprawdzic :) pozdrawiam Odpowiedz Link
capretta Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 12:37 Znasz książkę "Ciao" do nauki włoskiego? Pewnie tak. Nie przepadam za ta książką, ale na jej podstawie mogę Ci wytłumaczyć poziom A1 i A2. A1 "osiągasz" gdy jesteś w Ciao I, partita II, unita 1, natomiast A2 gdy przebrniesz przez Ciao II, partita I, unita 2. Tak przynajmniej podają w ośrodku szkoleniowym egzaminatorów w Łodzi. Odpowiedz Link
gonia.pk Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 14:24 No niestety (a moze stety wlasnie ;)) nie znam tej ksiazki. Uczylam sie do tej pory z Bravissimo, a teraz koncze bardzo fajna ksiazke Linea Diretta 1A (wiec pewnie sie nie zalapie nawet na A1). W kazdym razie dzieki za pomoc. pozdrawiam Odpowiedz Link
krowkasmieszka Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 14:27 moimm zdaniem nie masz co rozpaczac - wiekszego gniota od ciao to jeszcze ten swiat nie widzial. a linea diretta tez mi sie podoba - sama wieki temu zaczynalam sie z niej uczyc a teraz korzystam z tej ksiazki na lekcjach. Odpowiedz Link
gonia.pk Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 14:32 teraz ucze sie z Linea diretta w Niemczech i mam nadzieje, ze przed powrotem do Polski przeskocze do drugiej czesci. Rozumiem w takim razie, ze istnieje polska wersja tej ksiazki i nie musze jej tutaj na zapas kupowac? Naprawde bardzo fajnie sie z niej uczy i spokojnie by sie nadawala nawet do samodzielnej nauki. A gdzie uczysz, jesli mozna spytac? Odpowiedz Link
krowkasmieszka Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 14:59 jak ja sie uczylam z tej ksiazki to byly jeszcze czasy kiedy czesc 1 to byla po prostu czesc pierwsza. a od jakiegos czasu jest 1A i 1B. ale nie wiem czy tam sa objasnienia po polsku... jak bede buszowac po ksiegarniach to moge ci przy okazji sprawdzic, bo moja wersja byla tylko wloska (z bohaterami o niemieckich imionach hihi). udzielam prywatnych lekcji :-) Odpowiedz Link
gonia.pk Re: TELC B1 lub B2 04.07.05, 15:44 no tak, ja juz mam wersje A/B. Tutaj jest fajna ksiegarnia wloska, wiec kupie sobie pewnie nastepne czesci, zeby w razie trafienie w Polsce na kurs z podrecznikiem Ciao ;)) miec w domu cos do samodzielnej nauki. Odpowiedz Link