Dodaj do ulubionych

sud o nord?

• isis! Re: sud o nord? 14.01.03, 18:22
      Certo che NORD! Forza Padania!
      • melinek Re: sud o nord? 14.01.03, 18:31
        Czy Lazio to juz sud czy jeszcze nord?
        • samartinaro il Centro 15.01.03, 01:05
          Osobiście ani północ ani południe, a najbardziej Środkowe Włochy!
          Moim ulubionym regionem są Marche, z takimi wspaniałymi miejscami jak chociażby
          Urbino, Ancona, Riviera di Conero i setkami średniowiecznych miasteczek. To
          naprawdę cudowny region. Jeśli już będziecie w Toscanii, to zahaczcie o Marche,
          nie pożałujecie!

P.S. Lazio (jak i Toscana, Marche i Umbria) zaliczane jest do Włoch Środkowych.
          • isis! Re: il Centro 15.01.03, 11:56
            samartinaro napisała:

> Osobiście ani północ ani południe, a najbardziej Środkowe Włochy!
            > P.S. Lazio (jak i Toscana, Marche i Umbria) zaliczane jest do Włoch
            Środkowych.

Jak to przemyslałam, chciałam sprostować, że środek (właśnie Toscania), ale mi
            się strona Gazety nie otwierała... :(
    • izzo Re: sud o nord? 15.01.03, 16:55
      Tylko Południe! Dla tych, którym nie wystarcza bycie turystą, a chcą posmakować
      czegoś więcej, spotkać ludzi, którzy nie mówią w żadnym innym języku poza swoim
      dialektem, posmakować prawdziwej mozzarelli, pizzy z prawdziwego pieca itd.
      itp. Ach, Calabria, dobrze powspominać.
    • lara8 Re: sud o nord? 15.01.03, 17:03
      Sud Italia- byłam parę razy i czułam się jakbym była w zacofanym kraju (np.
      Afryce). Ludzie nie kulturalni (cafoni), w pracy mało profesionalni, wszędzie
      brud, itd.
      Osobiscie wolę nord !!!!
      • samartinaro Sta volta hai rotto proprio il c... 15.01.03, 21:59
        lara8 napisała:

> Sud Italia- byłam parę razy i czułam się jakbym była w zacofanym kraju (np.
        > Afryce). Ludzie nie kulturalni (cafoni), w pracy mało profesionalni, wszędzie
        > brud, itd.
        > Osobiscie wolę nord !!!!

Takiego steku bzdur i uproszczeń to już dawno nie widziałam. A byłaś kotuś w
        Puglii(chociażby w Bari) albo Campanii? W każdym regionie znajdzie się jakaś
        dziura, mało profesjonalni czy mało kulturalni ludzie i brud. Może byś tak
        konkretnie powiedziała które miejsce na południu jest dokładnie takie jak
        mówisz, a nie uogólniała to do całago regionu południowego, bo jest to bardzo
        krzywdzące i mija się z prawdą.
        P.S. Sorka za nagłówek, ale pomyśl najpierw dziewczyno, co piszesz.
        • laws Re: Sta volta hai rotto proprio il c... 15.01.03, 22:18

nie wiem kim jestes aniu, ale z calego tego forum ty od razu spodobalas mi sie
          najbardziej ;)

auguri,

agatka.

ps, forza sud!
      • gioia Re: sud o nord? 15.01.03, 22:24
        lara8 napisała:

> Sud Italia- byłam parę razy i czułam się jakbym była w zacofanym kraju (np.
        > Afryce). Ludzie nie kulturalni (cafoni), w pracy mało profesionalni, wszędzie
        > brud, itd.
        > Osobiscie wolę nord !!!!

Nie zgadzam się z Tobą. To prawda, że południe Włoch różni się od
        północy...podobnie jak w Polsce, nie można porównać śląska do pomorza!!!, ale
        dlaczego uwazasz, że ludzie są bez kultury??? Mało profesjonalni w
        pracy...czyżbyś przeprowadzała badania socjologiczne?
        Ja uważam, że znacznie bardziej życzliwi i gościnni są ludzie na południu.
        Jadąc po raz pierwszy na Sycylię nasłuchałam się takich odpowiesci jak Twoje
        (pojechałam przygotowana na to, ze jest brudno - nie było, kobiety ubrane są na
        czarno - okazało się, że czarną to mają bieliznę, bieda okropna- hmmm ... to
        nie jest prawda)- ale na szczęćcie mile się rozczarowałam. Zakochałam się w tej
        pięknej wyspie...może dlatego, że kocham morze, góry i słońce...i gwarne
        miasta:)
        Pozdrawiam
        J.

• samartinaro Re: sud o nord? 15.01.03, 23:21
          Aga, WIELKIE DZIĘKI ZA MIŁE SŁOWA !!! Chociaż larze8 to pewnie podpadłam na
          całego. Taka ze mnie trochę spontaniczna i bezpośrednia kobitka. A jeśli chodzi
          o wątek południa, to po prostu naprawdę sporo tam przebywałam i jej wypowiedź
          zwyczajnie znaczy o małej/żadnej (niepotrzebne skreślić) znajomości tego
          regionu. Z drugiej strony nie znaczy to wcale, że południe jest całe takie
          wspaniałe. Nienawidzę generalizowania i tyle.

P.S. Aga, mi się z kolei podobał Twój ostatni post na "Związkach". Tak sobie
          myślę, że możnaby zacząć nowy wątek, już bardziej sexualny. Isis, co Ty na to
          (no wiesz, żeby nie było tak "cukierkowo" :-)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka