grakow 21.06.04, 11:13 jak jest poprawnie: biernik: kogo? co? Panią czy Panię. Według mnie prawidłowi jest Panią, np. lubię Panią. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: deklinacja 21.06.04, 12:17 Odpowiem jak wyrocznia delficka: - prawidłowo jest "panię" - poprawnie jest "panią" Pozdrawiam יאצעך PS. Prawidłowo, bo prawidłem polskiej deklinacji jest biernikowe "-ę" w rzeczownikach rodzaju żeńskiego zakończonych w mianowniku na -a. Poprawnie, bo 'pani' zajmuje wyjątkową pozycję w naszej deklinacji. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: deklinacja 21.06.04, 12:31 ja22ek: > PS. Prawidłowo, bo prawidłem polskiej deklinacji jest biernikowe "-ę" w > rzeczownikach rodzaju żeńskiego zakończonych w mianowniku na -a. Zaraz, a czy ,,pani'' kończy się na ,,-a''? Może ,,pańcia''? ,,Widzę pańcię'', zgadza się. ja22ek: > Poprawnie, bo 'pani' zajmuje wyjątkową pozycję w naszej deklinacji. Czyli poprawnie jest ,,widzę tę panią'' a prawidłowo ,,widzę tą panię''? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: deklinacja 21.06.04, 13:42 stefan4 napisał: > ja22ek: > > PS. Prawidłowo, bo prawidłem polskiej deklinacji jest biernikowe "-ę" w > > rzeczownikach rodzaju żeńskiego zakończonych w mianowniku na -a. > >Zaraz, a czy ,,pani'' kończy się na ,,-a''? Może ,,pańcia''? ,,Widzę pańcię'', >zgadza się. Ale palnąłem :) Powiedzmy, że chodziło mi także o te zakończone na '-ni' (np. gospodynię, mistrzynię). > Czyli poprawnie jest ,,widzę tę panią'' a prawidłowo ,,widzę tą panię''? Tak właśnie. Pozdrawiam Jazzuch Odpowiedz Link Zgłoś
empeka Re: deklinacja 21.06.04, 13:20 ja22ek napisał: > Odpowiem jak wyrocznia delficka: > > - prawidłowo jest "panię" > - poprawnie jest "panią" Sądziłam, że żartujesz. > > PS. Prawidłowo, bo prawidłem polskiej deklinacji jest biernikowe "-ę" w > rzeczownikach rodzaju żeńskiego zakończonych w mianowniku na -a. Prawidłowo, nie oznacza mechanicznie. Wyjątki też są prawidłowe w języku, bo weszły w 'swoje prawa" ;-) > Poprawnie, > bo 'pani' zajmuje wyjątkową pozycję w naszej deklinacji. Sam widzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: deklinacja 21.06.04, 13:45 empeka napisała: > Sądziłam, że żartujesz. Ja przeważnie żartuję. Tylko jest to na ogół dowcip przyciężkawy, nie taki lotny jak u Stefana... >Prawidłowo, nie oznacza mechanicznie. Wyjątki też są prawidłowe w języku, bo we >szły w 'swoje prawa' ;-) Korzystam z subtelności pozwalającej mi odróżnić prawidła od uprawnień :) Prawidłowo, to w tej subtelności mechanicznie. Pozdrawiam Ja¢y Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: deklinacja 22.06.04, 23:39 Biernik rzeczownika „pani” ma formę panią, a wołacz pani. Proszę pani - gdy bezpośrednio zwracamy się do kobiety, np. Proszę pani, czy mogę wyjść? Proszę panią (o coś), np. Proszę panią o herbatę (proszę panią o tę książkę, proszę panią o rękę). Odpowiedz Link Zgłoś