zed-is-dead 24.06.14, 09:24 kolejarzy nie stać nawet na taśmę mierniczą? finanse.wp.pl/kat,1033703,title,Pendolino-nie-miesci-sie-na-torach,wid,16704680,wiadomosc.html?ticaid=112f69 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: W wyniku cięć na kolei 24.06.14, 10:00 Kiedy czytam takie wiadomości, jestem pewna, że jakaś urzędnicza biurwa na wysokim stołku za garść paciorków podpisała kontrakt, który nijak nam się nie opłaca... Odpowiedz Link
frostu Re: W wyniku cięć na kolei 24.06.14, 15:49 Jak czytam takie wiadomości, to jestem pewien, że media mają jakiś interes w rozsiewaniu bzdur i kłamstw o tym pociągu. To jest kolejne kłamstwo: intercity.pl/pl/site/o-firmie/aktualnosci/nieprawdziwe-informacje-dziennika-gazety-prawnej.html Odpowiedz Link
old.bear Re: W wyniku cięć na kolei 24.06.14, 15:51 Kolejarzy a tym bardziej decydentów powinno być stać na zdrowy rozsądek. Jaki zryty ryj kupuje pociągi które nie mają po czym jeździć. Ale jednak kupił ... . Już o Bastylii nie wspominam Odpowiedz Link
frostu Re: W wyniku cięć na kolei 24.06.14, 17:21 Mają po czym jeździć, te budowle nazywają się torowiskiem. Takie dwie szyny złączone podkładami z podbudową i wiszącym drutem gdzie płynie prąd. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: W wyniku cięć na kolei 24.06.14, 18:49 Taaa, tylko że całkiem spora część tych torowisk jest w takim stanie, że jazda z prędkością powyżej 60/godz. grozi katastrofą... Odpowiedz Link
frostu Re: W wyniku cięć na kolei 24.06.14, 19:24 Jest. Ale jest też coraz więcej dobrych torowisk, trwają modernizacje, część się już skończyła. Po nich będą jeździć te pociągi, po to zostały zakupione. Na linie z prędkościami 60 km/h szkoda nawet puszczać regionalny szynobus, a co dopiero pociągi dużych prędkości. Jak kupujesz dobry samochód, to nikt ci nie zarzuca po co ci taki szybki, skoro po osiedlu możesz jechać 20 km/h, a po mieście 50 km/h. Bo jest takie coś jak autostrada. Odpowiedz Link
old.bear Re: W wyniku cięć na kolei 24.06.14, 19:49 Trwają modernizacje ... tiaaaaa ... na chyba najbardziej uczęszczanej trasie Łódź - Warszawa modernizacja trwa i trwa. Od 2008 r. I końca nie widać A to niespełna 140 km. Wiem również co to takiego torowisko. Tak, to dwie szyny na tych poprzeczkach. I nad nimi wisi drut z prądem. Szkopuł w tym że z tym prądem są problemy o jakich się szeroko nie mówi. Mówiąc prozaicznie tego prądu zaczyna brakować. Bo infrastruktura energetyczna jest jeszcze bardziej z tyłu niż remonty torowisk. Odpowiedz Link
frostu Re: W wyniku cięć na kolei 24.06.14, 20:21 Problem opóźnionych inwestycji infrastrukturalnych obok problemu dogadania się Alstomu z PKP IC to jest temat warty dyskusji. O czym się mało mówi, a właśnie pasażerowie najbardziej cierpią. Jeżeli chodzi o modernizację linii Wwa-Łódź to wiele wskazuje, że się w końcu skończy w tym roku. Tak samo jak inne, mimo opóźnień się skończą. Zakup Pendolino mimo wszystko przyśpieszył wiele inwestycji. Problemem z zasilaniem nie będzie, bo Pendolino są mniej prądożerne niż np. Husarze, czy EP09 (jadąc 160 km/h). Modernizacja zasilania również się w toku i przy ok. 75% mocy dało się Pendolino rozpędzić do blisko 300 km/h. Więc przy 200 km/h i w przyszłości szybciej również nie będzie problemu. Odpowiedz Link
old.bear Re: W wyniku cięć na kolei 24.06.14, 20:38 Problem z zasilaniem jest. Wiem to od człowieka który całe zawodowe życie się tym zajmował. Rozmawialiśmy o tym jadąc ... pociągiem który wlókł się jak flaki z olejem Odpowiedz Link
zed-is-dead Re: W wyniku cięć na kolei 24.06.14, 21:12 Na linii Katowice-Kraków pociągi jadą niemal dwukrotnie dłużej, niż przed II wojną światową. Burdel, to najdelikatniejsze ze słów, jakim można określić to, co dzieje się z polskimi kolejami. Chociaż burdel też odpada - bo tam jest porządek... Odpowiedz Link
frostu Re: W wyniku cięć na kolei 24.06.14, 21:14 To oczywiście katastrofa, że ta linia jest w tak fatalnym stanie, ale powiedz mi jaki ma to związek z Pendolino skoro tam jeździć nie będzie? Odpowiedz Link
old.bear Re: W wyniku cięć na kolei 24.06.14, 21:41 A czy na Pendolino kolejowy świat się kończy ? Są jeszcze tysiące innych pociągów. Odpowiedz Link
frostu Re: W wyniku cięć na kolei 24.06.14, 21:54 Oczywiście. Ale przez polityków i dziennikarzy w Polsce o kolei się dyskutuje prawie wyłącznie w kontekście Pendolino. O ledwie 20 pociągach kupionych na 2 najszybsze linie w Polsce. O pozostałych inwestycjach, m.in. zakupionych 40 pociągach czy 10 lokomotywach mało co się mówi. Ale gdyby nie Pendolino to w Polsce tak jak kiedyś prawie nic by się nie mówiło. Na linii Kraków-Katowice trwa już modernizacja do 160 km/h, gotowa jest już dokumentacja projektowa na ostatni odcinek Kraków-Trzebinia i tam też niedługo ruszą roboty. To jest linia z gigantycznym potencjałem, zarówno w ruchu regionalnym, dalekobieżnym jak i towarowym. Ale nie wiem czy dyskutujemy o Pendolino i bzdurach rozsiewanych o tych pociągach, czy o modernizacji poszczególnych odcinków linii kolejowych. Odpowiedz Link
old.bear Re: W wyniku cięć na kolei 24.06.14, 22:07 Już pisałem - Pendolino to pikuś. Chodzi o setki czy nawet tysiące pociągów które mogły by wozić więcej pasażerów ale przy dzisiejszym stanie polskich koleji mamy to co mamy. I jeszcze jedno, po jaką cholerę PKP podzieliło się na pierdylion spółek i spółeczek ? Odpowiedz Link
frostu Re: W wyniku cięć na kolei 24.06.14, 22:30 Większość taboru kolejowego w Polsce to niestety 30-40 letnie szroty, trwa ich wymiana albo modernizacja, ale 20 lat zaniedbań na kolei szybko nie nadrobimy. Wjazd Pendolino na tory w kontekście reszty kolei jest też bardzo ważne: te 20 składów zwolni około 25-30 starych, ale szybkich (160 km/h) lokomotyw EP09 i ze 150 bardzo dobrych wagonów które obecnie jeżdżą na ekspresach. Wagony pójdą głównie na polepszenie standardu innych ekspresów, ale większość lokomotyw pójdzie na pociągi TLK, głównie relacji Przemyśl-Rzeszów-Kraków-Częstochowa (później Katowice)-Opole-Wrocław-Poznań-Szczecin. Bo w przyszłym roku dojdzie wiele odcinków torów na 160 km/h, ale szybkich lokomotyw jest mało. Spółek kolejowych nie jest dużo, jeżeli to porównamy z innymi krajami. Oczywiście patologią jest tworzenie się kolejnych kolei samorządowych, mimo, że nawet dobrze funkcjonują. Najważniejszy jest podział zarządcy infrastruktury od przewoźników. Odpowiedz Link
old.bear Re: W wyniku cięć na kolei 25.06.14, 07:57 Znając szybkość inwestycji i zadłużenie kraju to czarno widzę poprawę na koleji Odpowiedz Link
ewa9717 Re: W wyniku cięć na kolei 26.06.14, 17:30 No właśnie. I informacja z wczoraj: jadę sobie z mojego pipidówka szynobusem do sporszego miasta kilkadziesiąt kilometrów dalej. Pociąg mknie, wyświetla mi się nawet prędkość (dochodzi do 90 km/godz.) i nagle noga za nogą przez prawie wleczemy się do stacji w tym większym miescie. Powód? Roboty na torach. Niby fajnie, tylko że roboty w tym miejscu trwają już coś koło roku... Odpowiedz Link
old.bear Re: W wyniku cięć na kolei 27.06.14, 06:29 Hihihihihihi ... . Ja miałem też coś podobnego. Otóż niedawno przyszło mi jechać popołudniowym pociągiem z Łodzi do stolicy. Do pewnego momentu było ok, ale po dwóch godzinach zacząłem budzić niezdrowe zainteresowanie współpasażerów. A ja nic na to nie mogłem poradzić. Musiałem robić uniki. Żeby mnie kurwica nie trafiła. Bo na pokonanie ok 130 km pociąg potrzebował trzech godzin Odpowiedz Link
frostu Re: W wyniku cięć na kolei 27.06.14, 07:51 Warszawa-Łódź skończy się w tym roku. Poza tym na linii Wwa-Uć świat się nie kończy - modernizacje trwają na wielu innych głównych magistralach w kraju. U mnie się jedzie 111 km przez prawie 3 h. Polecam mapkę: www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=83759578&postcount=45 Odpowiedz Link
old.bear Re: W wyniku cięć na kolei 27.06.14, 16:32 Oby się wreszcie ten remont skończył I wiem że na linii Uć - Wawka świat się nie kończy, ale ... bliższa koszula ciału Odpowiedz Link