Dodaj do ulubionych

Autonomia Slaska

29.07.12, 10:30
katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,12212883,Dlaczego_warto_bac_sie_autonomii.html
Przyznam ze nie mam wlasnej opinii na ten temat, nie wiem jak sie do tego ustosunkowac.

A Wy?
Obserwuj wątek
    • manny-jestem Re: Autonomia Slaska 06.08.12, 16:38
      Jestem zwolennikiem. Choc wolalbym jak najdalej diac decentralizacje panstwa a niekoniecznie autonomie ktoregos z regionow.
      • manny-jestem Errata 06.08.12, 16:38
        Mialo byc: "jak najdalej idaca"
        • a000000 Re: Errata 06.08.12, 18:47
          a ja jestem przeciwna. To obudzi upiory nacjonalizmu. Decentralizacja władzy - TAK, autonomia Śląska - NIE.
          • manny-jestem Re: Errata 06.08.12, 20:01
            a ja jestem przeciwna. To obudzi upiory nacjonalizmu. Decentralizacja władzy -
            > TAK, autonomia Śląska - NIE.=

No ale czemu jestes przeciwna Azerko? Ja przeciez napisalem to samo tylko: decentralizacja tak, jak autnomia to dla wszystkich regionow kraju: Slask, Mazowasze, Pomorze, wielkopolska, Malopolska.
            • a000000 Re: Errata 06.08.12, 22:18
              manny-jestem napisał:

>jak autnomia to dla wszystkich regionow kraju:

rozbicie dzielnicowe? to już przerabialiśmy.

w jedności siła. Tak pokazała historia. Uważam, że samorządy wystarczą.
              • manny-jestem Historia tez pokazala 06.08.12, 22:32
                a wspolczesnosc dowodzi ze wspolczesne panstwo uzurpuje sobie kontrole nad co raz wieksza iloscia aspektow zycia. Autonomia i decentralizacja przynajmniej mialyby ten efekt ze wiecej wladzy byloby blizej obywatela co daloby mu wieksza szanse na kontrole nad rzadzymi i bezposredni wplyw na decyzje samorzadowe.

Przy dzisiejszej technologii nie ma powodu obawiac sie "rozbicia dzielnicowego".
                • astra18 Re: Historia tez pokazala 07.08.12, 06:25
                  manny-jestem napisał:

> a wspolczesnosc dowodzi ze wspolczesne panstwo uzurpuje sobie kontrole nad co
                  > raz wieksza iloscia aspektow zycia. Autonomia i decentralizacja przynajmniej mi
                  > alyby ten efekt ze wiecej wladzy byloby blizej obywatela co daloby mu wieksza s
                  > zanse na kontrole nad rzadzymi i bezposredni wplyw na decyzje samorzadowe.
                  >
                  > Przy dzisiejszej technologii nie ma powodu obawiac sie "rozbicia dzielnicowego"

Ha! Autonomia "pachnie" mi rewoltą, a tego pewnie nikt by nie chciał, decentralizacja jak najbardziej, tylko pytanie czy te dwie formy można oddzielić?
                  > .
                  • manny-jestem Re: Historia tez pokazala 07.08.12, 15:16
                    > Ha! Autonomia "pachnie" mi rewoltą, a tego pewnie nikt by nie chciał, decentral
                    > izacja jak najbardziej, tylko pytanie czy te dwie formy można oddzielić?=

Mysle ze mozna.
    • ja.nusz Re: Autonomia Slaska 07.08.12, 08:37
      Możnaby wprowadzić w Polsce federalizm - ale rodacy, jako naród lubiący sobie ponarzekać i poużalać się nad sobą, byliby skołowani i nie wiedzieliby przeciwko komu mieliby w razie czego protestować.
      • manny-jestem Re: Autonomia Slaska 07.08.12, 15:17
        ja.nusz napisał:

> Możnaby wprowadzić w Polsce federalizm

Jestem za.
    • maitresse.d.un.francais OT - przepraszam, ale ciągle czytam tytuł 08.08.12, 00:14
      "Anatomia Śląska".
      • jureek Re: OT - przepraszam, ale ciągle czytam tytuł 08.08.12, 09:32
        maitresse.d.un.francais napisała:

> "Anatomia Śląska".

Dobrze, że nie "Anatomia Ślązaka" :)
        Jura
        • ja.nusz Re: OT - przepraszam, ale ciągle czytam tytuł 08.08.12, 09:39
          jureek napisał:

> Dobrze, że nie "Anatomia Ślązaka" :)
          > Jura

No to pozaostała jeszcze Anatema :)
        • maitresse.d.un.francais Re: OT - przepraszam, ale ciągle czytam tytuł 08.08.12, 17:11
          jureek napisał:

> maitresse.d.un.francais napisała:
          >
          > > "Anatomia Śląska".
          >
          > Dobrze, że nie "Anatomia Ślązaka" :)
          > Jura

:-)))
    • jureek Re: Autonomia Slaska 08.08.12, 13:32
      Moje zdanie jest takie, że autonomia niepotrzebna, ale mniej centralizacji w Polsce jak najbardziej by się przydało.
      I chociaż jestem Ślązakiem, to z RAŚ nie chcę mieć nic wspólnego, bo są to nacjonaliści, a nacjonalizm obojętne czy polski, niemiecki, czeski czy śląski to nie moja bajka.
      Pod względem politycznym RAŚ powinna najbardziej obawiać się mniejszość niemiecka, bo to ona traci w wyborach głosy na rzecz autonomistów.
      Jura
      • manny-jestem Re: Autonomia Slaska 08.08.12, 13:55
        jureek napisał:

> I chociaż jestem Ślązakiem, to z RAŚ nie chcę mieć nic wspólnego, bo są to nacj
        > onaliści, a nacjonalizm obojętne czy polski, niemiecki, czeski czy śląski to ni
        > e moja bajka.

Nacjonalisci slascy? :)
        • jureek Re: Autonomia Slaska 08.08.12, 14:05
          manny-jestem napisał:

> Nacjonalisci slascy? :)

No tak, ci ludzie wokół Gorzelika to nacjonaliści całą gębą. Oni nie definiują się pozytywnie, oni definiują śląskość zawsze w przeciwstawieniu do polskości czy niemieckości.
          Jura

• manny-jestem Re: Autonomia Slaska 08.08.12, 14:22
            Znam ich. Miedzy 1998 i 2002 mieszkalem w Polscwe. W zabrzu konkretnie i przez rok uczeszczalem na spotkania kolka RAS w Zabrzu. Nawet o malo wlos nie wzialem udzialu w wyborach lokalnycn z ich listy w 2002, ale dostalem oferte pracy i wrocilem do USA. Gorzelikla osobiscie nie znam , ale znam inne wazne RASiowe osobistosci :)

Nie trafili mnie jako zagorzali nacjonalisci. Bardziej jako polakozercy :) Nie powiem ze mi sie to podobalo, ale z drugiej strony, w znacznym stopniu potrafilem ich zarzuty zrozumiec.
            • ja.nusz Re: Autonomia Slaska 08.08.12, 14:30
              I chciało ci się śmigać przez rok na spotkania kółka, które ci się nie podobało?
              Masochizm jaki, czy co?
              • manny-jestem Re: Autonomia Slaska 08.08.12, 14:43
                Nie, chec wiedzy. Zreszta, inne kolka podobaly mi sie jeszcze mniej.
            • jureek Re: Autonomia Slaska 08.08.12, 15:03
              No to znasz problem lepiej ode mnie. Ja rasiowców nie znam osobiscie, znam tylko ich "twórczość" w internecie, a tam ten ich nacjonalizm jest aż nadto widoczny.
              Jura
              • manny-jestem Re: Autonomia Slaska 08.08.12, 15:12
                Wyjde Ci naprzeciw- oficjalna tworczosc jest niewatpliwie nacjonalistyczna. Chcialem tylko napisac ze to troche inaczej wyglada kiedy sie spotka tych ludzi osobiscie. Niewatplwie jednak Ci co takiej mozliwosci nie maja oceniac moga tylko przez oficjalne komunikaty i wypowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka