alpepe 18.11.15, 09:42 Ostro. Do mojego brata (35) przyszedł wczoraj policjant , kazał mu podać rozmiar odzieży, wzrost i nr buta. Brat jest prawnikiem, nie był w wojsku. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Mobilizacja 18.11.15, 09:43 Aha i możecie mi nie wierzyć niewierne Tomaszunie, jak nie wierzyłyście w sprawie klękania przed księdzem i całowania męża w d..., tj. chciałam powiedzieć w rękę. Odpowiedz Link
astra18 Re: Mobilizacja 18.11.15, 09:56 alpepe napisała: > Aha i możecie mi nie wierzyć niewierne Tomaszunie, jak nie wierzyłyście w spraw > ie klękania przed księdzem i całowania męża w d..., tj. chciałam powiedzieć w r > ękę. Mogę Ci nie wierzyć, bo ostatnio pisałaś że z powodu jego gwary nie chce Ci się z nim gadać:) Odpowiedz Link
astra18 Re: Mobilizacja 18.11.15, 09:59 alpepe napisała: > Ostro. Do mojego brata (35) przyszedł wczoraj policjant , kazał mu podać rozmia > r odzieży, wzrost i nr buta. > Brat jest prawnikiem, nie był w wojsku. Tekst z maja, ale tryb nadal obowiązujący: www.dziennikzachodni.pl/artykul/3782205,mobilizacja-rezerwistow-stawiennictwo-w-4-h-pytania-odpowiedzi-pobor-do-wojska-2015,id,t.html Odpowiedz Link
alpepe Re: Mobilizacja 18.11.15, 10:24 Cytat: "Jeśli jest zapotrzebowanie to reagujemy, zaglądamy do naszej bazy. Wybieramy osobę i ją wzywamy. Według informacji z MON liczba osób do przeszkolenia ma rosnąć - podkreśla rzecznik WKU, a płk Kazimierz Misiaszek ze sztabu wojskowego w Katowicach dodaje, że w sferze zainteresowania wojska jest w tej chwili nie więcej niż 9 tys. cywilów z naszego regionu. Przy liczbie ok. 1 mln mężczyzn w wieku 18-50 lat zameldowanych w województwie śląskim - to margines." Nie powiesz mi, że to normalne, by brać ojca dzieciom w wieku 35 lat nagle w kamasze. Tyle czasu od wizyty w WKU nic się nie działo, a nagle jest zapotrzebowanie na starego chłopa, co to dwudziestolatkowie bez zobowiązań wybyli z kraju? Odpowiedz Link
astra18 Re: Mobilizacja 18.11.15, 10:33 alpepe napisała: > Nie powiesz mi, że to normalne, by brać ojca dzieciom w wieku 35 lat nagle w ka > masze. Tyle czasu od wizyty w WKU nic się nie działo, a nagle jest zapotrzebowa > nie na starego chłopa, co to dwudziestolatkowie bez zobowiązań wybyli z kraju? Ja nie wiem czy to rozsądzać w kwestii "normalności", podałam Ci tylko link do zarządzenia. Nie wiem również czy przewidziane jest rozróżnienie ze względu na stan rodzinny i czy w ogóle coś takiego istnieje. Poza tym nie przesadzaj z tym "starym chłopem" w wieku 35 lat:) > > Odpowiedz Link
lepian4 Re: Mobilizacja 18.11.15, 10:37 Do mnie jeszcze niestety sie nie zjawili. Jesli mam wybor: poczekac, az mnie skurwysyny Allaha wysadza w pociagu w drodze do pracy, czy aktywnie rozwalic im te durne lby, to dlugo nie bede sie zastanawial. Odpowiedz Link
alpepe Wywiedziałam się u źródła 18.11.15, 18:36 Wczoraj przyszedł do brata policjant po cywilnemu. Brat dziś musiał iść na policję z danymi dot. swojego stanu zdrowia i wielkości odzieży. Powiedziano mu, że jakby co, to go biorą do służby DO POLICJI (sic!). Może dlatego, że jest radcą prawnym. U bratowej w pracy z kolei mężowie koleżanek będą bronić a to tamy, a to innych obiektów. Nie zgadza się to z artykułem w DZ, wygląda to na spontaniczną akcję. Odpowiedz Link
astra18 Re: Wywiedziałam się u źródła 18.11.15, 18:53 alpepe napisała: > Nie zgadza się to z artykułem w DZ, wygląda to na spontaniczną akcję. A brat nie dopytywał się na podstawie jakiego zarządzenia taka akcja? Prawnicy tak mają że "z automatu"dopytują. Odpowiedz Link
alpepe Re: Wywiedziałam się u źródła 18.11.15, 18:56 Rozmawiałam z bratową, a ona jest w ciąży i niewyspana, następnym razem skonsultuję z TOBĄ pytania o tym. W każdym razie nie było mowy o czterogodzinowym terminie stawienia się do jednostki na ćwiczenia, no i pierwsze słyszę, by ktoś był oddelegowany do policji, zamiast do koszar wojskowych. Odpowiedz Link
astra18 Re: Wywiedziałam się u źródła 18.11.15, 19:02 alpepe napisała: > Rozmawiałam z bratową, a ona jest w ciąży i niewyspana, następnym razem skonsul > tuję z TOBĄ pytania o tym. Przecież ja ze zwykłej ciekawości zapytałam a nie sugerowałam konsultacji, więc po co ten "jeż"?:) > W każdym razie nie było mowy o czterogodzinowym terminie stawienia się do jedno > stki na ćwiczenia, no i pierwsze słyszę, by ktoś był oddelegowany do policji, z > amiast do koszar wojskowych. Odpowiedz Link
a000000 Re: Wywiedziałam się u źródła 18.11.15, 19:17 alpepe napisała: >wygląda to na spontaniczną akcję. czyli co? obywatele organizują się sami? Odpowiedz Link
alpepe Re: Wywiedziałam się u źródła 18.11.15, 19:55 Czyli nie według ustaleń, które zostały przedstawione w zalinkowanym artykule. Odpowiedz Link
maria421 Re: Mobilizacja 18.11.15, 11:11 Widac ze Antoni wzywa do broni. Poniewaz zadna regularna armia nie chce na nas napadac, a do misji NATO potrzebni sa zawodowcy a nie mieso armatnie, to taka mobilizacja jest bez sensu. Odpowiedz Link
a000000 Re: Mobilizacja 18.11.15, 11:35 maria421 napisała: > Widac ze Antoni wzywa do broni. Antoni był ministrem obrony już w maju 2015? > Poniewaz zadna regularna armia nie chce na nas napadac, nie ma znaczenia, czy armia regularna, czy zielone ludziki.... żołnierze już tu przyleźli, podwiezieni i żywieni na nasz koszt przez durnych lewackich polityków, broń leży w magazynach, słabo pilnowana przez zniewieściałą Europę... Odpowiedz Link
maria421 Re: Mobilizacja 18.11.15, 11:53 a000000 napisała: > Antoni był ministrem obrony już w maju 2015? Alpepe pisze ze do jej brata WCZORAJ przyszedl policjant. > nie ma znaczenia, czy armia regularna, czy zielone ludziki.... żołnierze już tu > przyleźli, podwiezieni i żywieni na nasz koszt przez durnych lewackich polityk > ów, broń leży w magazynach, słabo pilnowana przez zniewieściałą Europę... Na tych wystarczy regularna policja i wojsko. Co innego w Niemczech... Odpowiedz Link
astra18 Re: Mobilizacja 18.11.15, 12:19 maria421 napisała: > a000000 napisała: > > > Antoni był ministrem obrony już w maju 2015? > > Alpepe pisze ze do jej brata WCZORAJ przyszedl policjant. A ja zalaczylam link z maja tego roku z zarządzeniem, droga pani, wyczulona na obiektywizm. > > > nie ma znaczenia, czy armia regularna, czy zielone ludziki.... żołnierze > już tu > > przyleźli, podwiezieni i żywieni na nasz koszt przez durnych lewackich p > olityk > > ów, broń leży w magazynach, słabo pilnowana przez zniewieściałą Europę... > > > Na tych wystarczy regularna policja i wojsko. > > Co innego w Niemczech... Odpowiedz Link
maria421 Re: Mobilizacja 18.11.15, 12:40 astra18 napisała: > A ja zalaczylam link z maja tego roku z zarządzeniem, droga pani, wyczulona na > obiektywizm. Oczywiscie ze Macierewicz nie zdazyl jeszcze wyprodukowac takiej podstawy prawnej, ze korzysta z podstawy prawnej juz istniejacej. Ale widac ze bardzo dziarsko z niej korzysta. Moze jednak nie wszystko co zrobilo PO bylo takie zle, skoro Macierewiczowi sie przysluzylo? :) Odpowiedz Link
astra18 Re: Mobilizacja 18.11.15, 18:08 maria421 napisała: > > Oczywiscie ze Macierewicz nie zdazyl jeszcze wyprodukowac takiej podstawy prawn > ej, ze korzysta z podstawy prawnej juz istniejacej. > Ale widac ze bardzo dziarsko z niej korzysta. > > Moze jednak nie wszystko co zrobilo PO bylo takie zle, skoro Macierewiczowi sie > przysluzylo? :) To jak jest: zrobiło dobrze PO skoro uważasz że taka mobilizacja jest bez sensu?:) Odpowiedz Link
maria421 Re: Mobilizacja 18.11.15, 18:25 astra18 napisała: > > To jak jest: zrobiło dobrze PO skoro uważasz że taka mobilizacja jest bez sensu > ?:) Nadal uwazam ze jest bez sensu, chociaz zrobilo to PO. Odpowiedz Link
astra18 Re: Mobilizacja 18.11.15, 18:31 maria421 napisała: > astra18 napisała: > > > > To jak jest: zrobiło dobrze PO skoro uważasz że taka mobilizacja jest bez > sensu > > ?:) > > Nadal uwazam ze jest bez sensu, chociaz zrobilo to PO. Ja w ogóle nie wypowiadałam się o tym czy jest z sensem czy bez sensu, gdybyś była łaskawie zauważyć. Podałam link dla Alpepe do zarządzenia. Odpowiedz Link
lepian4 Re: Mobilizacja 18.11.15, 12:53 To wojsko dzis biega w szpilowkach i krotkich sukienkach. W razie powazniejszego ataku to nasze wojsko nawet nie trafi do schronow. O ratowaniu cywili nawet nie wspomne Odpowiedz Link
a000000 Re: Mobilizacja 18.11.15, 15:27 lepian4 napisał: > To wojsko dzis biega w szpilowkach i krotkich sukienkach takie wojsko ma wielkie zalety. Otóż muslimy wierzą, że gdy zginą z ręki kobiety - nie pójdą do nieba. Boją się tego jak ognia. Odpowiedz Link
a000000 Re: Mobilizacja 18.11.15, 15:29 maria421 napisała: > Alpepe pisze ze do jej brata WCZORAJ przyszedl policjant. ale rozporządzenie wydano kilka miesięcy temu. Rząd działa niezależnie od zmian personalnych - ciągłość musi być zachowana. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Mobilizacja 18.11.15, 16:14 a000000 napisała: > nie ma znaczenia, czy armia regularna, czy zielone ludziki.... żołnierze już tu > przyleźli, podwiezieni i żywieni na nasz koszt przez durnych lewackich polityk > ów, broń leży w magazynach, słabo pilnowana przez zniewieściałą Europę... W Niemczech istnieje pojęcie Stammtischpolitik, które określa wymądrzanie się ignorantów przy knajpianym stoliku. Niestety, przy lekturze takich tekstów, takie właśnie skojarzenia mi do głowy przychodzą. Odpowiedz Link
lepian4 Re: Mobilizacja 18.11.15, 18:02 Stammtisch byl kiedys synonimem rozmow bez zbednej ideologii. Dzis w Niemczech sa raczej tacy medrcy jak ty, januszek, Jureeku.. Przy pomocy Nazikeule wszystko udowodnice. Potrficie wszystkim wszstko doradzic, tylko uczciwej pracy sobie zwykle nie potraficie znalezc. Odpowiedz Link
jureek Re: Mobilizacja 18.11.15, 18:40 lepian4 napisał: > Stammtisch byl kiedys synonimem rozmow bez zbednej ideologii. Dzis w Niemczech > sa raczej tacy medrcy jak ty, januszek, Jureeku.. Przy pomocy Nazikeule wszyst > ko udowodnice. Potrficie wszystkim wszstko doradzic, tylko uczciwej pracy sobie > zwykle nie potraficie znalezc. Co Ty teraz pierniczysz? Że nie mam uczciwej pracy? To z moich podatków utrzymywani są miedzy innymi bezrobotni i asocjalni kibole, co to tylko wrzeszczeć potrafią (i tylko jak są w grupie). Odpowiedz Link