Dodaj do ulubionych

Mobilizacja

18.11.15, 09:42
Ostro. Do mojego brata (35) przyszedł wczoraj policjant , kazał mu podać rozmiar odzieży, wzrost i nr buta.
Brat jest prawnikiem, nie był w wojsku.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Mobilizacja 18.11.15, 09:43
      Aha i możecie mi nie wierzyć niewierne Tomaszunie, jak nie wierzyłyście w sprawie klękania przed księdzem i całowania męża w d..., tj. chciałam powiedzieć w rękę.
      • astra18 Re: Mobilizacja 18.11.15, 09:56
        alpepe napisała:

> Aha i możecie mi nie wierzyć niewierne Tomaszunie, jak nie wierzyłyście w spraw
        > ie klękania przed księdzem i całowania męża w d..., tj. chciałam powiedzieć w r
        > ękę.

Mogę Ci nie wierzyć, bo ostatnio pisałaś że z powodu jego gwary nie chce Ci się z nim gadać:)
    • astra18 Re: Mobilizacja 18.11.15, 09:59
      alpepe napisała:

> Ostro. Do mojego brata (35) przyszedł wczoraj policjant , kazał mu podać rozmia
      > r odzieży, wzrost i nr buta.
      > Brat jest prawnikiem, nie był w wojsku.

Tekst z maja, ale tryb nadal obowiązujący:
      www.dziennikzachodni.pl/artykul/3782205,mobilizacja-rezerwistow-stawiennictwo-w-4-h-pytania-odpowiedzi-pobor-do-wojska-2015,id,t.html
      • alpepe Re: Mobilizacja 18.11.15, 10:24
        Cytat:
        "Jeśli jest zapotrzebowanie to reagujemy, zaglądamy do naszej bazy. Wybieramy osobę i ją wzywamy. Według informacji z MON liczba osób do przeszkolenia ma rosnąć - podkreśla rzecznik WKU, a płk Kazimierz Misiaszek ze sztabu wojskowego w Katowicach dodaje, że w sferze zainteresowania wojska jest w tej chwili nie więcej niż 9 tys. cywilów z naszego regionu. Przy liczbie ok. 1 mln mężczyzn w wieku 18-50 lat zameldowanych w województwie śląskim - to margines."
        Nie powiesz mi, że to normalne, by brać ojca dzieciom w wieku 35 lat nagle w kamasze. Tyle czasu od wizyty w WKU nic się nie działo, a nagle jest zapotrzebowanie na starego chłopa, co to dwudziestolatkowie bez zobowiązań wybyli z kraju?
        • astra18 Re: Mobilizacja 18.11.15, 10:33
          alpepe napisała:

> Nie powiesz mi, że to normalne, by brać ojca dzieciom w wieku 35 lat nagle w ka
          > masze. Tyle czasu od wizyty w WKU nic się nie działo, a nagle jest zapotrzebowa
          > nie na starego chłopa, co to dwudziestolatkowie bez zobowiązań wybyli z kraju?

Ja nie wiem czy to rozsądzać w kwestii "normalności", podałam Ci tylko link do zarządzenia.
          Nie wiem również czy przewidziane jest rozróżnienie ze względu na stan rodzinny i czy w ogóle coś takiego istnieje.
          Poza tym nie przesadzaj z tym "starym chłopem" w wieku 35 lat:)
          >
          >
        • lepian4 Re: Mobilizacja 18.11.15, 10:37
          Do mnie jeszcze niestety sie nie zjawili. Jesli mam wybor: poczekac, az mnie skurwysyny Allaha wysadza w pociagu w drodze do pracy, czy aktywnie rozwalic im te durne lby, to dlugo nie bede sie zastanawial.
      • alpepe Wywiedziałam się u źródła 18.11.15, 18:36
        Wczoraj przyszedł do brata policjant po cywilnemu. Brat dziś musiał iść na policję z danymi dot. swojego stanu zdrowia i wielkości odzieży.
        Powiedziano mu, że jakby co, to go biorą do służby DO POLICJI (sic!). Może dlatego, że jest radcą prawnym.
        U bratowej w pracy z kolei mężowie koleżanek będą bronić a to tamy, a to innych obiektów.
        Nie zgadza się to z artykułem w DZ, wygląda to na spontaniczną akcję.
        • astra18 Re: Wywiedziałam się u źródła 18.11.15, 18:53
          alpepe napisała:

> Nie zgadza się to z artykułem w DZ, wygląda to na spontaniczną akcję.

A brat nie dopytywał się na podstawie jakiego zarządzenia taka akcja?
          Prawnicy tak mają że "z automatu"dopytują.
          • alpepe Re: Wywiedziałam się u źródła 18.11.15, 18:56
            Rozmawiałam z bratową, a ona jest w ciąży i niewyspana, następnym razem skonsultuję z TOBĄ pytania o tym.
            W każdym razie nie było mowy o czterogodzinowym terminie stawienia się do jednostki na ćwiczenia, no i pierwsze słyszę, by ktoś był oddelegowany do policji, zamiast do koszar wojskowych.
            • astra18 Re: Wywiedziałam się u źródła 18.11.15, 19:02
              alpepe napisała:

> Rozmawiałam z bratową, a ona jest w ciąży i niewyspana, następnym razem skonsul
              > tuję z TOBĄ pytania o tym.

Przecież ja ze zwykłej ciekawości zapytałam a nie sugerowałam konsultacji, więc po co ten "jeż"?:)

> W każdym razie nie było mowy o czterogodzinowym terminie stawienia się do jedno
              > stki na ćwiczenia, no i pierwsze słyszę, by ktoś był oddelegowany do policji, z
              > amiast do koszar wojskowych.
        • a000000 Re: Wywiedziałam się u źródła 18.11.15, 19:17
          alpepe napisała:

>wygląda to na spontaniczną akcję.

czyli co? obywatele organizują się sami?
          • alpepe Re: Wywiedziałam się u źródła 18.11.15, 19:55
            Czyli nie według ustaleń, które zostały przedstawione w zalinkowanym artykule.
    • maria421 Re: Mobilizacja 18.11.15, 11:11
      Widac ze Antoni wzywa do broni.

Poniewaz zadna regularna armia nie chce na nas napadac, a do misji NATO potrzebni sa zawodowcy a nie mieso armatnie, to taka mobilizacja jest bez sensu.
      • a000000 Re: Mobilizacja 18.11.15, 11:35
        maria421 napisała:

> Widac ze Antoni wzywa do broni.

Antoni był ministrem obrony już w maju 2015?

> Poniewaz zadna regularna armia nie chce na nas napadac,

nie ma znaczenia, czy armia regularna, czy zielone ludziki.... żołnierze już tu przyleźli, podwiezieni i żywieni na nasz koszt przez durnych lewackich polityków, broń leży w magazynach, słabo pilnowana przez zniewieściałą Europę...
        • maria421 Re: Mobilizacja 18.11.15, 11:53
          a000000 napisała:

> Antoni był ministrem obrony już w maju 2015?

Alpepe pisze ze do jej brata WCZORAJ przyszedl policjant.

> nie ma znaczenia, czy armia regularna, czy zielone ludziki.... żołnierze już tu
          > przyleźli, podwiezieni i żywieni na nasz koszt przez durnych lewackich polityk
          > ów, broń leży w magazynach, słabo pilnowana przez zniewieściałą Europę...

Na tych wystarczy regularna policja i wojsko.

Co innego w Niemczech...
          • astra18 Re: Mobilizacja 18.11.15, 12:19
            maria421 napisała:

> a000000 napisała:
            >
            > > Antoni był ministrem obrony już w maju 2015?
            >
            > Alpepe pisze ze do jej brata WCZORAJ przyszedl policjant.

A ja zalaczylam link z maja tego roku z zarządzeniem, droga pani, wyczulona na obiektywizm.
            >
            > > nie ma znaczenia, czy armia regularna, czy zielone ludziki.... żołnierze
            > już tu
            > > przyleźli, podwiezieni i żywieni na nasz koszt przez durnych lewackich p
            > olityk
            > > ów, broń leży w magazynach, słabo pilnowana przez zniewieściałą Europę...
            >
            >
            > Na tych wystarczy regularna policja i wojsko.
            >
            > Co innego w Niemczech...
            • maria421 Re: Mobilizacja 18.11.15, 12:40
              astra18 napisała:

> A ja zalaczylam link z maja tego roku z zarządzeniem, droga pani, wyczulona na
              > obiektywizm.

Oczywiscie ze Macierewicz nie zdazyl jeszcze wyprodukowac takiej podstawy prawnej, ze korzysta z podstawy prawnej juz istniejacej.
              Ale widac ze bardzo dziarsko z niej korzysta.

Moze jednak nie wszystko co zrobilo PO bylo takie zle, skoro Macierewiczowi sie przysluzylo? :)
              • astra18 Re: Mobilizacja 18.11.15, 18:08
                maria421 napisała:

>
                > Oczywiscie ze Macierewicz nie zdazyl jeszcze wyprodukowac takiej podstawy prawn
                > ej, ze korzysta z podstawy prawnej juz istniejacej.
                > Ale widac ze bardzo dziarsko z niej korzysta.

>
                > Moze jednak nie wszystko co zrobilo PO bylo takie zle, skoro Macierewiczowi sie
                > przysluzylo? :)

To jak jest: zrobiło dobrze PO skoro uważasz że taka mobilizacja jest bez sensu?:)
                • maria421 Re: Mobilizacja 18.11.15, 18:25
                  astra18 napisała:
                  >
                  > To jak jest: zrobiło dobrze PO skoro uważasz że taka mobilizacja jest bez sensu
                  > ?:)

Nadal uwazam ze jest bez sensu, chociaz zrobilo to PO.
                  • astra18 Re: Mobilizacja 18.11.15, 18:31
                    maria421 napisała:

> astra18 napisała:
                    > >
                    > > To jak jest: zrobiło dobrze PO skoro uważasz że taka mobilizacja jest bez
                    > sensu
                    > > ?:)
                    >
                    > Nadal uwazam ze jest bez sensu, chociaz zrobilo to PO.

Ja w ogóle nie wypowiadałam się o tym czy jest z sensem czy bez sensu, gdybyś była łaskawie zauważyć. Podałam link dla Alpepe do zarządzenia.
          • lepian4 Re: Mobilizacja 18.11.15, 12:53
            To wojsko dzis biega w szpilowkach i krotkich sukienkach. W razie powazniejszego ataku to nasze wojsko nawet nie trafi do schronow. O ratowaniu cywili nawet nie wspomne
            • a000000 Re: Mobilizacja 18.11.15, 15:27
              lepian4 napisał:

> To wojsko dzis biega w szpilowkach i krotkich sukienkach

takie wojsko ma wielkie zalety. Otóż muslimy wierzą, że gdy zginą z ręki kobiety - nie pójdą do nieba. Boją się tego jak ognia.
          • a000000 Re: Mobilizacja 18.11.15, 15:29
            maria421 napisała:

> Alpepe pisze ze do jej brata WCZORAJ przyszedl policjant.

ale rozporządzenie wydano kilka miesięcy temu. Rząd działa niezależnie od zmian personalnych - ciągłość musi być zachowana.
        • zbyfauch Re: Mobilizacja 18.11.15, 16:14
          a000000 napisała:
          > nie ma znaczenia, czy armia regularna, czy zielone ludziki.... żołnierze już tu
          > przyleźli, podwiezieni i żywieni na nasz koszt przez durnych lewackich polityk
          > ów, broń leży w magazynach, słabo pilnowana przez zniewieściałą Europę...

W Niemczech istnieje pojęcie Stammtischpolitik, które określa wymądrzanie się ignorantów przy knajpianym stoliku. Niestety, przy lekturze takich tekstów, takie właśnie skojarzenia mi do głowy przychodzą.
          • lepian4 Re: Mobilizacja 18.11.15, 18:02
            Stammtisch byl kiedys synonimem rozmow bez zbednej ideologii. Dzis w Niemczech sa raczej tacy medrcy jak ty, januszek, Jureeku.. Przy pomocy Nazikeule wszystko udowodnice. Potrficie wszystkim wszstko doradzic, tylko uczciwej pracy sobie zwykle nie potraficie znalezc.
            • jureek Re: Mobilizacja 18.11.15, 18:40
              lepian4 napisał:

> Stammtisch byl kiedys synonimem rozmow bez zbednej ideologii. Dzis w Niemczech
              > sa raczej tacy medrcy jak ty, januszek, Jureeku.. Przy pomocy Nazikeule wszyst
              > ko udowodnice. Potrficie wszystkim wszstko doradzic, tylko uczciwej pracy sobie
              > zwykle nie potraficie znalezc.

Co Ty teraz pierniczysz? Że nie mam uczciwej pracy? To z moich podatków utrzymywani są miedzy innymi bezrobotni i asocjalni kibole, co to tylko wrzeszczeć potrafią (i tylko jak są w grupie).
          • a000000 Re: Mobilizacja 18.11.15, 18:03
            Dobrze zapamiętaj swoje słowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka