01.05.17, 19:38
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114871,21754192,beata-kempa-przemawiala-w-kosciele-na-pielgrzymce-odebralismy.html#MT2
Wyszlabym z kosciola podczas takiego kazania.

Obserwuj wątek
    • stephen_s Re: Kazanie? 01.05.17, 22:59
      Bardzo smutne, że nikt nie zaprotestował. :( Czy ludziom na tamtej mszy nie przeszkadzało, że na ambonę wchodzi przedstawiciel partii i robi polityczną agitkę..?
      • maria421 Re: Kazanie? 02.05.17, 08:38
        stephen_s napisał:

> Bardzo smutne, że nikt nie zaprotestował. :( Czy ludziom na tamtej mszy nie prz
        > eszkadzało, że na ambonę wchodzi przedstawiciel partii i robi polityczną agitkę
        > ..?

Gorzej ze proboszczowi nie przeszkadzalo.
        • a000000 Re: Kazanie? 02.05.17, 19:56
          maria421 napisała:

> Gorzej ze proboszczowi nie przeszkadzalo.

A dlaczego miało przeszkadzać? Kościół jest integralną częścią społeczeństwa i nie wolno go wyrzucać poza nawias pod pretekstem rozdziału kościoła od państwa....
          Historia pokazuje, że od ołtarza często królowie, marszałkowie i inni możni przedstawiciele władzy przemawiali do ludu.... a że czasy się na tyle zmieniły, ze czyni to kobieta? mnie to nie wadzi.
          • maria421 Re: Kazanie? 02.05.17, 20:19
            a000000 napisała:

> A dlaczego miało przeszkadzać? Kościół jest integralną częścią społeczeństwa i
            > nie wolno go wyrzucać poza nawias pod pretekstem rozdziału kościoła od państwa.
            > ...
            > Historia pokazuje, że od ołtarza często królowie, marszałkowie i inni możni prz
            > edstawiciele władzy przemawiali do ludu.... a że czasy się na tyle zmieniły, ze
            > czyni to kobieta? mnie to nie wadzi.

Czy komus wadzi ze byla to kobieta?
            Nie zauwazylam.

Mnie tez by nie wadzilo gdyby Kempa odczytala jakies modlitwy wiernych, list apostolski, czy cos co nalezy do liturgii.
            Sprzeciwiam sie jednak agitce politycznej w czasie mszy sw.
            A to wlasnie mialo miejsce w "kazaniu" Kempy w kosciele.
            • a000000 Re: Kazanie? 02.05.17, 22:20
              maria421 napisała:

> A to wlasnie mialo miejsce w "kazaniu" Kempy w kosciele.

bo to nie była zwykła msza tylko to była pielgrzymka i msza dedykowana określonej grupie społecznej do której różni przemawiają okolicznościowo.
              Wcale mnie nie zachwyca, gdy na takich pielgrzymkach przemawiają politycy czy działacze. Tyle, że ja się odnoszę do Twego oburzenia że nikt nie wyszedł, nie protestował... a nie przyszło Ci do głowy, że ludziom to nie przeszkadza? Ja na pewno zachwycona bym nie była, ale do ostentacyjnego wyjścia z kościoła , jak to Ty byś zrobiła, jest mi bardzo daleko.

• maria421 Re: Kazanie? 03.05.17, 08:25
                a000000 napisała:

> bo to nie była zwykła msza tylko to była pielgrzymka i msza dedykowana określon
                > ej grupie społecznej do której różni przemawiają okolicznościowo.

Wiem jaka to byla okolicznosc i nie mialabym nic przeciw temu, zeby Kempa przed oltarzem dziekowala Bogu za dotychczasowe laski i prosila o dalsze.
                Sprzeciwiam sie, jak juz pisalam, uzywania oltarza do agitki politycznej.

> Wcale mnie nie zachwyca, gdy na takich pielgrzymkach przemawiają politycy czy d
                > ziałacze. Tyle, że ja się odnoszę do Twego oburzenia że nikt nie wyszedł, nie p
                > rotestował... a nie przyszło Ci do głowy, że ludziom to nie przeszkadza? Ja na
                > pewno zachwycona bym nie była, ale do ostentacyjnego wyjścia z kościoła , jak t
                > o Ty byś zrobiła, jest mi bardzo daleko.

Nie wychodzilabym "oscentacyjnie". Po prostu bym wyszla.
          • stephen_s Re: Kazanie? 02.05.17, 20:25
            > A dlaczego miało przeszkadzać? Kościół jest integralną częścią społeczeństwa i nie wolno go wyrzucać poza nawias pod pretekstem rozdziału kościoła od państwa....

Kościół jest częścią społeczeństwa, ale władza nie jest częścią Kościoła. Kościoły nie służą promowaniu partii politycznych i sam Kościół katolicki ma takie stanowisko!
            • a000000 Re: Kazanie? 02.05.17, 22:26
              stephen_s napisał:

> Kościół jest częścią społeczeństwa, ale władza nie jest częścią Kościoła. Kości
              > oły nie służą promowaniu partii politycznych i sam Kościół katolicki ma takie s
              > tanowisko!

owszem, władza w sensie LUDZIE (a o ludzi wszak chodzi) należy do kościoła, gdy ci ludzie władzę wykonujący są wierzącymi.
              Ale aby potępić treść wypowiadanego przemówienia należałoby się z nim zapoznać. Z doniesień medialnych nic nie wynika.
              • maria421 Re: Kazanie? 03.05.17, 08:29
                a000000 napisała:

> owszem, władza w sensie LUDZIE (a o ludzi wszak chodzi) należy do kościoła, gdy
                > ci ludzie władzę wykonujący są wierzącymi.
                > Ale aby potępić treść wypowiadanego przemówienia należałoby się z nim zapoznać.
                > Z doniesień medialnych nic nie wynika.

Wystraczy to zdanie wygloszone przez Kempe:

Dzisiaj nadeszła sprawiedliwość - odebraliśmy emerytury waszym oprawcom i mimo wielkiego krzyku nie cofniemy się - oświadczyła minister Kempa. (www.tvn24.pl)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka