wkkr 30.05.17, 07:42 Jak Beata Szydło godzi sprzeczność swojego stanowiska w sprawie uchodźców ze stanowiskiem Episkopatu? PS No chyba że polscy biskupi ściemniają..... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
astra18 Re: A mnie zastanawia 30.05.17, 10:06 wkkr napisał: > Jak Beata Szydło godzi sprzeczność swojego stanowiska w sprawie uchodźców ze st > anowiskiem Episkopatu? A gdzie widzisz sprzecznosc? Czy Episkopat apelowal o zgode na kwotowe przyjecie uchodzcow? > PSf > No chyba że polscy biskupi ściemniają..... Sciemniaja ci ktorzy nie potrafia uxgodnic jednej wersji przekazu. A jak przychodzi do odp.na pytanie :gdzie? Odp.:parafie moga przyjac. Niech przyjmie najpiew ten,do siebie po jednym, ktory glosno apeluje o kwotowe przyjecie. > > Odpowiedz Link
wkkr Re: A mnie zastanawia 30.05.17, 11:47 Episkopat wyraźnie zaapelował o przyjecie uchodźców. Rząd się sprzeciwia. To są fakty a ty nie stosuj sztuczek erystycznych bo jesteś w tym kiepska. Odpowiedz Link
astra18 Re: A mnie zastanawia 30.05.17, 13:22 wkkr napisał: > Episkopat wyraźnie zaapelował o przyjecie uchodźców. Rząd się sprzeciwia. Rzad sie sprzeciwia narzuceniu kwotowemu. > To są fakty a ty nie stosuj sztuczek erystycznych bo jesteś w tym kiepska. Za cienki jestes w uszach z tymi tekstami do mnie. A fakty sa takie jak napisalam powyzej. > Odpowiedz Link
wkkr Re: A mnie zastanawia 31.05.17, 06:57 Czyli co? Rząd się zgadza na przyjęcie uchodźców w liczbie 0. W ten sposób Beata Szydło pozostanie w zgodzie z Episkopatem.... ============== Astra nie trzymaj się kwot jak pijany płotu. Biskup Pieronek ostatnio określił postawę Beaty Szydło jako antychrześcijańską. Matka księdza obnosząca się ze swoja wiarą swoimi czynami zaprzecza chrześcijaństwu! Odpowiedz Link
astra18 Re: A mnie zastanawia 31.05.17, 09:00 wkkr napisał: > Czyli co? Rząd się zgadza na przyjęcie uchodźców w liczbie 0. Przyjmie wtedy kiedy bedzie chcial i kogo chcial,po selekcji,jakiej nie sa w stanie zapewnic sluzby do tego wyznaczone do tej pory przez UE. Wn ten sposób Beat > a Szydło pozostanie w zgodzie z Episkopatem.... > ============== > Astra nie trzymaj się kwot jak pijany płotu. Przeciez wlasnie o tym mowa w tej calej awanturze, w tych grozbach ze strony urzednikow UE, a w zassdzie wiadomo ze chodzi o stanowisko Niemiec,ktorzy nie mogac poradzic sobie z problemem sciagnietm na swoja glowe na wlasne zyczenie,probuja wcisnac go innym. Biskup Pieronek ostatnio określił > postawę Beaty Szydło jako antychrześcijańską. Moze biskup jest slabo poinformowany i nie wie jaka kasa plynie w strone tych ludzi,na miejscu. A uchodzcow z Donbasu to nie przyjeto? > Matka księdza obnosząca się ze swoja wiarą A niby jak sie obnosi? Ma zakazac paparazzim latania za nia? swoimi czynami zaprzecza chrześcijań > stwu! > Odpowiedz Link
jureek Re: A mnie zastanawia 31.05.17, 10:46 astra18 napisał: > Przeciez wlasnie o tym mowa w tej calej awanturze, w tych grozbach ze strony ur > zednikow UE, a w zassdzie wiadomo ze chodzi o stanowisko Niemiec,ktorzy nie mog > ac poradzic sobie z problemem sciagnietm na swoja glowe na wlasne zyczenie,prob > uja wcisnac go innym. Powyższe to demagogia, zaś fakty są takie, że nie mamy przyjmować uchodźców przebywających w Niemczech, lecz uchodźców z obozów w Grecji i we Włoszech, które to kraje nie mogą sobie z problemem uchodźców i którym to krajom Niemcy właśnie okazały solidarność i przyjęły od nich tylu uchodźców, ile nie przyjął żaden inny europejski kraj. > > Biskup Pieronek ostatnio określił > > postawę Beaty Szydło jako antychrześcijańską. > > Moze biskup jest slabo poinformowany i nie wie jaka kasa plynie w strone tych l > udzi,na miejscu. Rozumiem, że Ty jesteś lepiej poinformowana i zdradzisz nam, jaka kasa tam płynie. > A uchodzcow z Donbasu to nie przyjeto? Chodzi Ci o ten milion, o którym mówiła Szydło? Że też Boga się pani premier nie boi, żeby tak kłamać w żywe oczy. Odpowiedz Link
astra18 Re: A mnie zastanawia 31.05.17, 11:15 jureek napisał: > astra18 napisał: > > Przeciez wlasnie o tym mowa w tej calej awanturze, w tych grozbach ze str > ony ur > > zednikow UE, a w zassdzie wiadomo ze chodzi o stanowisko Niemiec,ktorzy n > ie mog > > ac poradzic sobie z problemem sciagnietm na swoja glowe na wlasne zyczeni > e,prob > > uja wcisnac go innym. > > Powyższe to demagogia, zaś fakty są takie, że nie mamy przyjmować uchodźców prz > ebywających w Niemczech, lecz uchodźców z obozów w Grecji i we Włoszech, które > to kraje nie mogą sobie z problemem uchodźców i którym to krajom Niemcy właśnie > okazały solidarność i przyjęły od nich tylu uchodźców, ile nie przyjął żaden i > nny europejski kraj. Przeciez nie napisalam ze z Niemiec tylko ze Niemcy nie radza sobie ze swoja "goscinnoscia"-tania sila robocza-i ribua wszystko aby to spadlo na inne kraje. Wczirajszy artykul z Politico o " sugestiach"Berlina ws karania krajow nie chcacych uczestniczyc w tym armageddonie jest przykladem dyktatu. > > > > > Biskup Pieronek ostatnio określił > > > postawę Beaty Szydło jako antychrześcijańską. > > > > Moze biskup jest slabo poinformowany i nie wie jaka kasa plynie w strone > tych l > > udzi,na miejscu. > > Rozumiem, że Ty jesteś lepiej poinformowana i zdradzisz nam, jaka kasa tam płyn > ie. Na dzien dzisiejszy ok.3 mld. Zadna to tajemnica poliszynela wiec sie nie wysilaj. > > A uchodzcow z Donbasu to nie przyjeto? > > Chodzi Ci o ten milion, o którym mówiła Szydło? Że też Boga się pani premier ni > e boi, żeby tak kłamać w żywe oczy. Nie, Szydlo nigdy nie mowila ze przyjeto milion z Donbasu. Odpowiedz Link
jureek Re: A mnie zastanawia 31.05.17, 11:35 astra18 napisał: > Przeciez nie napisalam ze z Niemiec tylko ze Niemcy nie radza sobie ze swoja "g > oscinnoscia"-tania sila robocza-i ribua wszystko aby to spadlo na inne kraje. > Wczirajszy artykul z Politico o " sugestiach"Berlina ws karania krajow nie chca > cych uczestniczyc w tym armageddonie jest przykladem dyktatu. I nadal powtarzasz demagogiczne sugestie, że to Niemcy sobie nie radzą i dlatego trzeba im pomóc. Tymczasem nie radzą sobie przede wszystkim Grecja i Włochy i to te kraje oczekują solidarności i pomocy ze strony reszty Europy. > Na dzien dzisiejszy ok.3 mld. > Zadna to tajemnica poliszynela wiec sie nie wysilaj. 3 miliardy złotych pomocy dla uchodźców? Gdzie znajdę dokładniejsze dane, na co dokładnie te pieniądze są przeznaczane? > > > A uchodzcow z Donbasu to nie przyjeto? > > > > Chodzi Ci o ten milion, o którym mówiła Szydło? Że też Boga się pani prem > ier ni > > e boi, żeby tak kłamać w żywe oczy. > > Nie, Szydlo nigdy nie mowila ze przyjeto milion z Donbasu. Fakt, Szydło mówiła o milionie uchodźców z Ukrainy. Ponieważ na terenie Ukrainy właśnie w Donbasie jest wojna, to przyjąłem, że to stamtąd są ci ukraińscy uchodźcy z bajek opowiadanych przez panią premier. No to ilu tych uchodźców z Donbasu Polska przyjęła, jeśli to nie ten milion miałaś na myśli? Odpowiedz Link
astra18 Re: A mnie zastanawia 31.05.17, 11:48 jureek napisał: > astra18 napisał: > > > Przeciez nie napisalam ze z Niemiec tylko ze Niemcy nie radza sobie ze sw > oja "g > > oscinnoscia"-tania sila robocza-i ribua wszystko aby to spadlo na inne kr > aje. > > Wczirajszy artykul z Politico o " sugestiach"Berlina ws karania krajow ni > e chca > > cych uczestniczyc w tym armageddonie jest przykladem dyktatu. > > I nadal powtarzasz demagogiczne sugestie, że to Niemcy sobie nie radzą i dlateg > o trzeba im pomóc. No a gdzie ci "uchodzcy" wybieraja sie docelowo??? Stad ten dyktatorski ton z Berlina w tej sprawie, e Politico. Polacz te fakty,moze przestaniesz pisac cos o demagogii. . Tymczasem nie radzą sobie przede wszystkim Grecja i Włochy i > to te kraje oczekują solidarności i pomocy ze strony reszty Europy. > > > Na dzien dzisiejszy ok.3 mld. > > Zadna to tajemnica poliszynela wiec sie nie wysilaj. > > 3 miliardy złotych pomocy dla uchodźców? Gdzie znajdę dokładniejsze dane, na co > dokładnie te pieniądze są przeznaczane? Nie wiem, jak chcesz jakis konkretny exel to wyslij zapytanie,w trybie dostepu do informacji publ. > > > > > A uchodzcow z Donbasu to nie przyjeto? > > > > > > Chodzi Ci o ten milion, o którym mówiła Szydło? Że też Boga się pan > i prem > > ier ni > > > e boi, żeby tak kłamać w żywe oczy. > > > > Nie, Szydlo nigdy nie mowila ze przyjeto milion z Donbasu. > > Fakt, Szydło mówiła o milionie uchodźców z Ukrainy. Ponieważ na terenie Ukrainy > właśnie w Donbasie jest wojna, to przyjąłem, że to stamtąd są ci ukraińscy uch > odźcy z bajek opowiadanych przez panią premier. No to ilu tych uchodźców z Donb > asu Polska przyjęła, jeśli to nie ten milion miałaś na myśli? Pisaalam do Wkrr w kontrze do jego argumentu o nue przyjeciu zadnego. Poza tym jakie znaczenie ma ilosc???? Odpowiedz Link
a000000 Re: A mnie zastanawia 31.05.17, 13:17 jureek napisał: > Fakt, Szydło mówiła o milionie uchodźców z Ukrainy. Ponieważ na terenie U > krainy > > właśnie w Donbasie jest wojna, to przyjąłem, że to stamtąd są ci ukraińs > cy uch > > odźcy z bajek opowiadanych przez panią premier. Ukraina jako państwo jest w stanie wojny. A więc ci, którzy przed tą wojną uciekają to uchodźcy. Jednakowoż podejrzewam, że znakomita większość z tych uchodźców to migranci ekonomiczni, którzy nie zamierzają "zostać Polakami" i przyjechali na tak zwane "saksy". Odpowiedz Link
a000000 Re: A mnie zastanawia 30.05.17, 15:31 wkkr napisał: > Episkopat wyraźnie zaapelował o przyjecie uchodźców. Rząd się sprzeciwia. > To są fakty a ty nie stosuj sztuczek erystycznych bo jesteś w tym kiepska. to nie są fakty. Rząd nie chce przyjąć MIGRANTÓW!!! Uchodźców chciał, nawet do Włoch pojechała specjalna ekipa i co się okazało? Ano około 90 % osób wytypowanych do kontyngentu ma po kilka fałszywych paszportów. I nie wiadomo kim są....jeden nawet miał w paszporcie: lat 15, a przed wysłanym tam urzędnikiem stał 40 letni bysio..... Hipcio, widziałeś tą rzekę ludzi wlewającą się do Europy? czy tak wyglądają uchodźcy? Prawie sami młodzi umięśnieni faceci z najnowszymi smartfonami przy uchu.... A gdzie są ich kobiety? ich dzieci? ich starcy? UCHODŹCY to całe rodziny, nie bysio wysłany na zwiad. To nie są uchodźcy. I co oni w Europie chcą robić? dekować się? a kto ma bronić ICH ojczyzny? ICH kobiet i dzieci? ICH matek? Wkurza mnie takie gadanie, że im trzeba pomagać.... Pomagać trzeba tym, którzy w piekle zostali. A nie tym, którzy siedzą w obozach przejściowych i nawet po sobie sprzątać nie chcą. w TV jakieś migawki były jacy to oni w tych obozach biedni.... kamera pokazała grupę młodych czarnych i smagłych, siedzących na jakiejś desce pod ścianą, a drobna młoda blondynka przynosiła im na tacy jakieś picie.... czy im ręce poodpadały, że nie mogli sami sobie przynieść? Ten kto chce przyjąć migranta, niech go przyjmie. Ale do swojego domu. Na swój koszt, wikt i opierunek. I niech nie dysponuje cudzym domem. To się tyczy również niektórych biskupów - mają wielkie metraże w swych pałacach, niech pokażą parafianom, jak się migrantów przyjmuje pod swój dach. Ostatnio w TV mówił dawny imam naszych tatarów, Chazbijewicz. Otóż przyjął do swojego domu migrantów..... ugościł jak należy. W podzięce go ... okradli i przepadli na dalekim zachodzie. To są ludzie z obcego kręgu kulturowego i nie mają zamiaru go porzucać by wejść do naszej kultury. Wyraźnie to widać, gdy kolejne pokolenie, w Europie wychowane i urodzone, robi zamachy i krzyczy allah akbar... A ja burki nie założę, gdy oni większość zdobędą i demokratycznie szariat narzucą... Dlatego absolutnie nie zgadzam się na osiedlanie pośród nas, Europejczyków, ludzi o odmiennej agresywnej kulturze.... Ciekawe, dlaczego feministki milczą, gdy do Europy wchodzi islamski faszyzm i dyskryminacja kobiet. Odpowiedz Link
wkkr Re: A mnie zastanawia 31.05.17, 06:59 Ja nie mówię o imigrantach, ale mniejsza o to, Azerko rząd nie przyjął żadnego uchodźcy. Takie są fakty. PS Episkopat apeluje a rząd ma to w doopie. No ale ten rząd może bo przecież solidnie płaci kościołowi za nieczepianie się. Odpowiedz Link
stephen_s Re: A mnie zastanawia 30.05.17, 11:49 > Czy Episkopat apelowal o zgode na kwotowe przyjecie uchodzcow? Szkoda, że rząd Szydło stoi na stanowisku, że nie możemy przyjąć uchodźców w ogóle. nie tylko kwotowo. > Niech przyjmie najpiew ten,do siebie po jednym, ktory glosno apeluje o kwotowe przyjecie. Czysta demagogia. Żenujące. Odpowiedz Link
astra18 Re: A mnie zastanawia 30.05.17, 13:24 stephen_s napisał: > > Czy Episkopat apelowal o zgode na kwotowe przyjecie uchodzcow? > > Szkoda, że rząd Szydło stoi na stanowisku, że nie możemy przyjąć uchodźców w og > óle. nie tylko kwotowo. > No to ptzyjmij jednego,albo cala rodzinke,mam nadzieje ze nie bedziesz odsylac do parafii tak jak to mamy w wypowiedziach niektorych. > > Niech przyjmie najpiew ten,do siebie po jednym, ktory glosno apeluje o kw > otowe przyjecie. > > Czysta demagogia. Żenujące. > Odpowiedz Link
a000000 Re: A mnie zastanawia 30.05.17, 15:35 stephen_s napisał: > Czysta demagogia. Żenujące. nie Stefciu, to nie demagogia. To sprawiedliwość. Niech ci którzy chcą przyjmować migrantów pokażą na własnym przykładzie jak to się robi. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: A mnie zastanawia 30.05.17, 21:53 a000000 cytuje żywcem z "Mein Kampf" - pilna uczennica... Odpowiedz Link
wkkr Re: A mnie zastanawia 31.05.17, 07:01 Azerko niech choć jednego uchodźcę rząd przyjmie i zrobi zadość apelom Episkopatu.... Choć jednego.... Odpowiedz Link
astra18 Re: A mnie zastanawia 31.05.17, 10:22 wkkr napisał: niech choć jednego uchodźcę rząd przyjmie i zrobi zadość apelom Episkopa > tu.... Choć jednego.... 2016: www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/urzad-ds-cudzoziemcow-38-uchodzcow-w-polsce-od-poczatku-2016-r,642258.html > Odpowiedz Link
wkkr Re: A mnie zastanawia 01.06.17, 10:22 Mówię o tych którzy stanowią problem dla EU i których ma na myśli Episkopat. Odpowiedz Link
wkkr Re: A mnie zastanawia 31.05.17, 07:13 Twoim zdaniem palace biskupie powinny być przerobione na ośrodki dla uchodźców? Bardzo śmiałe podejście.... Antyklerykalne.... Żaden lewak na cos takiego by sienie odważył wpaść.... Odpowiedz Link
jureek Re: A mnie zastanawia 31.05.17, 11:28 a000000 napisała: > nie Stefciu, to nie demagogia. To sprawiedliwość. Niech ci którzy chcą przyjmow > ać migrantów pokażą na własnym przykładzie jak to się robi. Owszem, to jest demagogia. Dobrze wiesz, że to nie Kowalski, choćby miał najszczersze chęci, decyduje o tym, kto ma prawo wjechać do kraju. Przykład Sopotu, które to miasto chciało przyjąć sieroty z Alepo i było przygotowane na to przyjęcie, ale rząd się nie zgodził, doskonale pokazuje, że wcale to nie jest tak, jak piszesz, że jak ktoś chce przyjąć uchodźców, to może to zrobić. Odpowiedz Link
astra18 Re: A mnie zastanawia 31.05.17, 11:52 jureek napisał: > a000000 napisała: > > > nie Stefciu, to nie demagogia. To sprawiedliwość. Niech ci którzy chcą pr > zyjmow > > ać migrantów pokażą na własnym przykładzie jak to się robi. > > Owszem, to jest demagogia. Dobrze wiesz, że to nie Kowalski, choćby miał najszc > zersze chęci, decyduje o tym, kto ma prawo wjechać do kraju. Przykład Sopotu, k > tóre to miasto chciało przyjąć sieroty z Alepo i było przygotowane na to przyję > cie, ale rząd się nie zgodził, doskonale pokazuje, że wcale to nie jest tak, ja > k piszesz, że jak ktoś chce przyjąć uchodźców, to może to zrobić. Slownie:10 sierot, z ktorej to liczby szybko sie wycofali i udawali ze to byl skrot myslowy. Poza tym zadne same sieroty same tu nie przyjada,o czym mowila Ochojska,jak juz to z valym klanem rodzinnym. No i tak szybko upadla ta szopka polityczna. Odpowiedz Link
wkkr Re: A mnie zastanawia 01.06.17, 10:24 Wycofali się? A to ciekawe, bo niedawno słyszałem prezydenta Sopotu który wyraźnie podtrzymywał deklaracje miasta w tej sprawie. Odpowiedz Link
a000000 Re: A mnie zastanawia 31.05.17, 13:00 jureek napisał: Przykład Sopotu, k > tóre to miasto chciało przyjąć sieroty z Alepo i było przygotowane na to przyję > cie, ale rząd się nie zgodził, doskonale pokazuje, że wcale to nie jest tak, ja > k piszesz, że jak ktoś chce przyjąć uchodźców, to może to zrobić. a teraz ja napiszę magiczne słowo: DEMAGOGIA. Sopot chciał przyjąć na leczenie (nie mając ani jednego szpitala na swym terenie, ale załóżmy, że chciał tylko sfinansować) dziesięcioro SIEROT z Syrii. Na pytanie kto i w jakim języku ma się komunikować z dziećmi wyszło, że zatrudnieni muszą być tłumacze, a pojęcie "sierota" w Syrii jest nieznane, bo gdy giną rodzice, opiekę nad dzieckiem przejmuje rodzina. I do Sopotu mieli z dziećmi przyjechać "opiekunowie", czyli nie wiadomo kto. Niby rzecz szlachetna godna pochwały. Ale dęta, jak się okazało. Władze Sopotu doskonale wiedzą, że w naszym prawodawstwie nie ma legislacji dla takiego działania, nie wiadomo kto niby miałby po te dzieci jechać, jak je wraz z opiekunami przywieść...kto miałby ich wszystkich zaszczepić ochronnie co jest wymagane prawem..... kto miałby transport ubezpieczyć.... A poza tym - nawet gdyby wszystkie warunki zostały spełnione - koszt takiej transakcji przypadający na jedno dziecko byłby tak ogromny, że w to miejsce można by na miejscu w Syrii uratować wiele dzieci.... Platformerskie władze Sopotu doskonale wiedziały że zamysł w obecnym stanie prawnym jest nie do przeprowadzenia, ale będzie można rzucić kamieniem na rząd, że wstrętny i nawet dzieci ratować nie chce. Odpowiedz Link
wkkr Re: A mnie zastanawia 31.05.17, 07:21 Oczywiście pytanie z postu rozpoczynającego wątek postawiłem w kontekście bezkrytycznej wobec kościoła postawy Beaty Szydło. Gdyby w umyśle Beaty Szydło tliła się choćby iskierka inteligencji, to musiałby się w jej sumieniu pojawić dysonans. A za dysonansem musiała by pójść krytyka. Ja tego nie obserwuję.... Czyżby Bog nie obdarował Beaty Szydło inteligencją? Czy ona jest aż tak głupia że nie widzi sprzeczności w jakiej żyje? ==== Ja się w paru sprawach z kościołem nie zgadzam, ale nie udaję że jest inaczej. Mam odwagę by mówić o tym wprost. Odpowiedz Link
stephen_s Kraśko 31.05.17, 11:32 Dobrze to ujął: www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,21888919,jak-mozna-deklarowac-katolickosc-i-nazywac-uchodzcow-towarem.html Odpowiedz Link
wkkr Re: Kraśko 01.06.17, 10:33 stefan niech oni nawet będą w kontrze do stanowiska Episkopatu ale nie otwarcie to powiedzą. Ja teko nie rozumiem? Jak można być tak zakłamanym? Ja wieża w Boga, do kościoła chodzę ale w pewnych sprawach nie zgadzam się z nauczaniem kościoła i otwarcie to mówię! ==== Znalazł się jeden biskup który nazwał postawę Beaty Szydło antychrześcijańską ale nikt nie proponował nawet odebrania Beacie Szydło prawa do komunii świętej. Natomiast gdy Komorowski podpisał konwencje przeciw przemocy w rodzinie paru biskupów stwierdziło że Komorowski nie ma prawa przyjmowania komunii świętej! Widzisz różnice w podejściu biskupów wobec Szydło i wobec Komorowskiego? Wiesz z czego wynika? Z ilości pieniędzy jakie dostaje teraz KK. Odpowiedz Link
maria421 Re: Kraśko 01.06.17, 13:53 Polska musi przyjac kazdego uchodzce ktory pojawi sie na jej terytorium i poprosi o azyl. Do tego zobowiazuje konstytucja i umowy miedzynarodowe. Jezeli uchodzca nie dostanie w Polsce azylu, Polska ma prawo go deportowac, co sie moze okazac jednak niewykonalne. Opowiadanie wiec ze Polska "nie przyjmie zadnych uchodzcow", czy ze "powinna przyjac uchodzcow" jest demagogia tak ze strony tych, ktorzy by nie chcieli ani jednego uchodzcy w Polsce, jak i ze strony tych ktorzy by ich chcieli bez ograniczenia. Szydlo moze z czystym sumieniem zapewnic Episkopat ze Polska przyjmie i otoczy odpowiednia opieka kazdego uchodzce ktory sie znajdzie na terenie Polski . Takim oswiadczeniem narazilaby sie jednak tym, ktorzy glosowali na PiS meidzy innymi dlatego ze nie chce uchodzcow. Co do relokacji uchodzcow z Grecji czy z Wloch to nalezy rozroznic czy jest to pomoc dla uchodzcow (ktorzy i tak nie chca do Polski) czy tez pomoc dla Grecji i dla Wloch. Odpowiedz Link