Dodaj do ulubionych

Pomoc dla uchodzcow

24.03.22, 18:14
Jureek, co robi partia Razem? Dzialasz?

Stefan, udzielasz sie w Warszawie?

Do naszej gminy ma przyjechac na dniach ok 700 osob, zobacze co im potrzeba.

Obserwuj wątek
    • jureek Re: Pomoc dla uchodzcow 15.04.22, 07:28
      maria421 napisała:

> Jureek, co robi partia Razem? Dzialasz?

Tak. Działamy. Roboty jest do cholery i trochę. Ja mam jeszcze obowiazki zawodowe, ale Pytlik, ktory może sobie sam ustawiać czas pracy, jest w centrum pomocy codziennie. No i trzeba jeszcze pilnować, żeby nasze nasze byznesmeny nie wykorzystały sytuacji do obniżania i tak już niskich standardów zatrudnienia. Mieliśmy już sytuacje, że w patogastronomii proponowano Ukraince robotę na takich warunkach, że dwa tygodnie okresu próbnego za darmo, a potem umowa zlecenie ze stawką poniżej minimalnej. Na szczęście większość przedsiębiorców też pomaga i nie wykorzystuje sytuacji.
      No a w niedziele nadal gotujemy dla bezdomnych, tak jak i przed wojną
      • maria421 Re: Pomoc dla uchodzcow 15.04.22, 09:10
        Bardzo dobrze, Jureek. Najwazniejsze jest dzialanie na miejscu, tak sie zdobywa wyborcow.

Jestem dumna z moich rodakow pomagajacych uchodzacym przed wojna matkom z dziecmi, mam nadzieje ze ten zapal szybko nie wygasnie lub- co gorzej- nie przerodzi sie we wrogosc.

• jureek Re: Pomoc dla uchodzcow 22.04.22, 07:18
          maria421 napisała:

> Bardzo dobrze, Jureek. Najwazniejsze jest dzialanie na miejscu, tak sie zdobywa
          > wyborcow.

Tu nie chodzi o zdobywanie wyborców, nie robimy tego pod partyjną flagą. Tu chodzi o to, żeby ludziom pomóc. To jest fajna robota, bo widać jej sens. Nie można tylko zapominać, że żadna działalność charytatywna nie zastąpi polityki społecznej i zmian systemowych.
          • maria421 Re: Pomoc dla uchodzcow 22.04.22, 08:45
            Wiem, ze wiekszosc ludzi pomaga z dobrego serca, nie dla reklamy, (jak Terlecki), ale wsrod lokalnej ludnosci i tak jestescie rozpoznawalni, mysle.

W czasie naglego naplywu tak duzej ilosci potrzebujacych nie ma czasu na zmiany systemowe, potrzebne jest szybkie uruchomienie srodkow na dorazna i dluzsza pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka