magdalena1811 07.03.05, 13:55 Czy w Rosji obchodzi się imieniny??? Czy wiecie kiedy imieniny obchodzi Jurij??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krutikow Re: IMIENINY JURIJA 08.03.05, 10:19 Imieniny, inaczej nazywane po rosyjsku "dzien' angieła" , jak wszystko , zwiazane z religia i cerkwia zostało w czasach sowieckich wyparte przez "obyczajowosc świecka". I dzis w zasadzie Rosjanie w Rosji nie obchodza imienin, choc wielu z nich wie, ze np. 12/25 stycznia /dwie daty- wg. tzw. nowego i starego stylu/ jest dniem św. Tatiany, albo 17/30 wrzesnia - Wiery. Natomiast na Zachodzie i w Polsce Rosjanie i ich emigracyjni potomkowie/jak ja/ zachowali wiare, wyznanie, zwiazane z tym tradycje i obchodza imieniny. Stad wiem, ze Jurij i Gieorgij obchodza imieniny 23 kwietnia, tak robil zawsze moj ojciec.W naszym domu zawsze tez swietowano moje imieniny 11/24 lipca, pokrywaja sie one z polskim kalendarzem, bylam nawet specjalnie chrzczona tego dnia. Mysle, ze sprawe imienin mozna wyjasnic przy pomocy kalendarza prawoslawnego, ktory jest do kupienia we wszystkich polskich cerkwiach. Nie mam w tej chwili takiego pod reka, ale jesli to dla Ciebie wazne , daj znac na GG, to sie tym zajme. Odpowiedz Link
magdalena1811 Re: IMIENINY JURIJA 08.03.05, 18:16 Dziękuję Ci bardzo. Ta informacja w zupełności mi wystarczy. Odpowiedz Link
okeanelzy Re: IMIENINY JURIJA 08.03.05, 22:29 można gdzieś dostać taki kalendarz? a może jest w internecie??? Odpowiedz Link
krutikow Re: IMIENINY JURIJA 09.03.05, 18:50 Jak pisalam wyzej kalendarze /rozne, male i duze/ sa do kupienia w kazdej cerkwi, wydaje mi sie , ze TY Okeanelzy jestes z Gdanska, a tam cerkiew jest we Wrzeszczu. Jesli nie dostaniesz, a zapalasz wielka checia posiadania takowego , daj znac, kupie w Warszawie i Ci wysle, ilez to roboty. Pozdrowienia i uklony. Odpowiedz Link
okeanelzy Re: IMIENINY JURIJA 09.03.05, 22:06 OK, dzięki! Podjade do Cerkwi, a jak nie dostane to dam znać. Odpowiedz Link
wasas Re: IMIENINY JURIJA 12.03.05, 23:23 Na Podlasiu Jurija obchodzi się zawsze 6 maja. Jest to miłe święto połączone kiedyś z tzw. taczaniem korowaja. Kiedy byłam mała intrygowała mnie wielkość owego korowaja i jak takowy upiec, żeby można było go taczać po polach. Potem okazało się, że to "imprezka imieninowa" w plenerze, na polu wśród zieleni zbóż. Dzisiaj nikt z moich znajomych tego nie praktykuje, ale pamięta się o solenizantach, a w cerkwi jest to dzień świąteczny. Odpowiedz Link