Dodaj do ulubionych

IMIENINY JURIJA

07.03.05, 13:55
Czy w Rosji obchodzi się imieniny???
Czy wiecie kiedy imieniny obchodzi Jurij???
Obserwuj wątek
    • krutikow Re: IMIENINY JURIJA 08.03.05, 10:19
      Imieniny, inaczej nazywane po rosyjsku "dzien' angieła" , jak wszystko ,
      zwiazane z religia i cerkwia zostało w czasach sowieckich wyparte
      przez "obyczajowosc świecka". I dzis w zasadzie Rosjanie w Rosji nie obchodza
      imienin, choc wielu z nich wie, ze np. 12/25 stycznia /dwie daty- wg. tzw.
      nowego i starego stylu/ jest dniem św. Tatiany, albo 17/30 wrzesnia - Wiery.
      Natomiast na Zachodzie i w Polsce Rosjanie i ich emigracyjni potomkowie/jak ja/
      zachowali wiare, wyznanie, zwiazane z tym tradycje i obchodza imieniny. Stad
      wiem, ze Jurij i Gieorgij obchodza imieniny 23 kwietnia, tak robil zawsze moj
      ojciec.W naszym domu zawsze tez swietowano moje imieniny 11/24 lipca, pokrywaja
      sie one z polskim kalendarzem, bylam nawet specjalnie chrzczona tego dnia.
      Mysle, ze sprawe imienin mozna wyjasnic przy pomocy kalendarza prawoslawnego,
      ktory jest do kupienia we wszystkich polskich cerkwiach. Nie mam w tej chwili
      takiego pod reka, ale jesli to dla Ciebie wazne , daj znac na GG, to sie tym
      zajme.
      • magdalena1811 Re: IMIENINY JURIJA 08.03.05, 18:16
        Dziękuję Ci bardzo. Ta informacja w zupełności mi wystarczy.
      • okeanelzy Re: IMIENINY JURIJA 08.03.05, 22:29
        można gdzieś dostać taki kalendarz?
        a może jest w internecie???
        • krutikow Re: IMIENINY JURIJA 09.03.05, 18:50
          Jak pisalam wyzej kalendarze /rozne, male i duze/ sa do kupienia w kazdej
          cerkwi, wydaje mi sie , ze TY Okeanelzy jestes z Gdanska, a tam cerkiew jest we
          Wrzeszczu. Jesli nie dostaniesz, a zapalasz wielka checia posiadania
          takowego , daj znac, kupie w Warszawie i Ci wysle, ilez to roboty.
          Pozdrowienia i uklony.
          • okeanelzy Re: IMIENINY JURIJA 09.03.05, 22:06
            OK, dzięki! Podjade do Cerkwi, a jak nie dostane to dam znać.
      • wasas Re: IMIENINY JURIJA 12.03.05, 23:23
        Na Podlasiu Jurija obchodzi się zawsze 6 maja. Jest to miłe święto połączone
        kiedyś z tzw. taczaniem korowaja. Kiedy byłam mała intrygowała mnie wielkość
        owego korowaja i jak takowy upiec, żeby można było go taczać po polach. Potem
        okazało się, że to "imprezka imieninowa" w plenerze, na polu wśród zieleni
        zbóż. Dzisiaj nikt z moich znajomych tego nie praktykuje, ale pamięta się o
        solenizantach, a w cerkwi jest to dzień świąteczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka