ale121 08.01.07, 16:21 Czy warto się uczyć języka rosyjskiego? W jakich branżach będzie on miał znaczenie? Dodam, że studiuję Automatykę i Robotykę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krutikow Re: Rosyjski-czy warto 11.01.07, 23:52 Zawsze warto uczyc sie jezykow obcych. Jesli stosunki z Rosja poprawia sie jezyk ten bedzie mial znaczenie i zastosowanie w roznych branzach, natomiast obecnie ma zastosowanie w turystyce, hotelarstwie, w kancelariach prawnych, obslugujacych rosyjskie podmioty gospodarcze, dzialajace w Polsce, w firmach transportowych oraz w zachodnich koncernach, ktore z Polski obsluguja Rosje. Odpowiedz Link
xingxing Re: Rosyjski-czy warto 10.04.24, 11:25 Jakoś nie widać by te stosunki kiedykolwiek miały się poprawić Odpowiedz Link
szmyciai Re: Rosyjski-czy warto 14.01.07, 10:42 Zgadzam sie z krutikowem, zawsze warto się uczyć języków, świadczy o tym np.angielski, rosyjskiego również warto,jestem tego przykładem, uczę się już go długo, kończę aktualnie filologię rosyjską, pracuę w polskiej firmie , którza współpracuję z wieloma firmami rosyjskimi,(nie mam zadnego technicznego wykształcenia, sama uczyłam się tej technicznej terminologii), dzięki językowi rosyjskiego miesiąc temu wróciłam z Syberii, gdzie poznałam bliżej tą kulturą, więc naprawdę warto uczyć się tego języka Odpowiedz Link
agnieszeeek Re: Rosyjski-czy warto 22.01.07, 14:36 na filologii nie poznasz fachowej branżowej terminologii, tylko ogólną a na niektórych handlową, ofert pracy z rosyjskim nadal nie jest wiele i mało płatne jeśli już coś Odpowiedz Link
richter.fm Re: Rosyjski-czy warto 24.01.07, 00:52 warto znac jezyk, ale: -jesli chcesz tlumaczyć teksty literackie, byc przysieglym, znosic fanaberie nauczycieli akad.- to sobie idz na filologię:-) i miej satysfakcje - jesli chcesz tym zarabiac na zycie - szukaj pracy w firmie handlujacej z ZSRR / tak, tak - byłe ZSRR:-) w tym Pribaltika, zawsze chetnie rozmawiaja, jak czuja pieniadz:-)/ - jesli to hobby, znajdz sobie jakas prace i po filologii na umowe tlumacz sobie dla biur tlumaczen:-) - jesli chcesz zarabiac naprawde duze pieniadze, musisz znac jakis jezyk niszowy + angielski + na dodatek rosyjski - o! i to jest cos ! np. japonski /ze spiewaniem piosenek i haiku/, angielski, niemiecki, rosyjski i troche francuski... :-) wot tak richter.fm Odpowiedz Link
jeriomina Re: Rosyjski-czy warto 24.01.07, 12:06 jeśli automatyka i robotyka to raczej postaw na angielski i to perfekt oraz niemiecki. W ofertach dla inżynierów o twojej specjalności rosyjski pojawia się rzadko. Najczęściej jednak angielski - ze względu na programy, oraz niemiecki - często współpraca odbywa się z niemieckimi firmami - niedawno przeglądalam np. oferty firmy Man. Wymagany albo niemiecki albo angielski, ale za to biegle... Odpowiedz Link