Dodaj do ulubionych

pytanie do izykop

21.11.03, 18:36
Mozesz mi powiedziec czy swiadectwo maturalne z Polski tez musialas tlumaczyc
wraz z dyplomem.Ja najpierw zrobilam licencjata z angielskiego 3 lata,a potem
studia magisterskie uzupelniajace 2 lata.Nie wiem czy musze skladac obie
prace-licencjacka i magisterska.Moze orientujesz sie?A tak w ogole to jak
dlugo jestes w Belgii?Ja od 6 miesiecy i w koncu musze sie zabrac za te swoje
dyplomy choc przeraza mnie caly ten proces.Rozumiem,ze najpierw dyplom do
tlumacza,a potem?Za wszelka podpowiedz bede ogromnie wdzieczna.Pozdrawiam
serdecznie i gratuluje,ze masz to juz za soba!
Obserwuj wątek
    • izakop Re: pytanie do izykop 21.11.03, 19:18
      Nie, swiadectwa maturalnego nie musialam tlumaczyc. Nie wiem jak ze studiami
      3+2, bo moje to byly ciagle 5 letnie studia. Ale mysle, ze bedziesz musiala
      dac oba dyplomy. Ja musialam zlozyc:
      dyplom mgr, potwierdzony w polskim Ministerstwie Edukacji, potem w
      Ministerstwie Spraw Zagranicznych, potem w Ambasadzie Belgii w Warszawie. Tak
      potwirdzony dyplom zostal tu przetlumaczony i jeszcze kserokopia potwierdzona
      w tutejszym Urzedzie Miasta.
      Potem 4 kopie pracy magisterskiej.
      Wyciag z indeksu, znowu kserokopia potwierdzona w tutejszym Urzedzie Miasta i
      potem wyciag zostal prztlumaczony.
      Potem zlozylam oswiadczenie, ze moja uczelnia mi nie wyda dokladnego opisu
      wszystkich zajec, ktore pokazaly sie w wyciagu z indeksu.
      Hmmm, mysle, ze to wszystko. Ale najlepiej isc tam osobiscie z papierami i
      zobaczyc co jeszcze moze brakowac.

Jestem w Belgii od konca czerwca, ale papiery o uznanie dyplomu zlozylam w
      kwietniu. Trwalo to jak widzisz grubo ponad pol roku, mimo tego, ze informuja,
      ze caly proceder trwa maksymalnie 4 miesiace.

Zycze powodzenia! Iza
      • carlam1 Re: pytanie do izykop 21.11.03, 20:24
        Jesli mozesz jeszcze napisac cos o tym dyplomie pOtwierdzonym przez
        Ministerstwo Edukacji-gdzie to sie zalatwia?A to oswiadczenie,ze uczelnia nie
        wyda Ci planu i przebiegu zajec to bralas bezposrednio z uczelni?Juz sie boje
        tego zalatwiania przeciez czesc tych papierow trzeba zalatwiac w Polsce(jak
        rozumiem).Na poczatek zrobie tak jak radzisz,wezme ksera dokumentow i pojade do
        konsulatu zapytac co dalej,a i pewnie za kazdy papierek trzeba grubo zaplacic
        (przerobilam to w maju z zalatwianiem papierow przed slubem):(
        • izakop Re: pytanie do izykop 21.11.03, 20:46
          Ja zalatwialam wszystko jeszcze bedac w Polsce. Uczelnia nie wydala mi
          zaswiadczenia, ze nie wydadza mi szczegolowego opsu planu studiow, po prostu
          sama podpisalam taki papier, bo jak zadzwonilam do dziekanatu, to kobieta mnie
          wysmiala...
          W polskim Ministerstwie Edukacji pokazuje sie swoj dyplom, oni cos tam
          sprawdzaja i od reki wbijaja pieczatke, ze potwierdzaja prawdziwosc dyplomu.
          Potem sie z tym idzie do Ministerstwa Spraw Zagranicznych i oni tam wbijaja w
          dyplom kolejna pieczatke, a Ambasada Belgii wbija trzecia piecztke. Wszystko
          niestety kosztuje... Ale zapytaj w Konsulacie Polskim, moze da sie to zrobic
          inaczej.
          • carlam1 Re: pytanie do izykop 21.11.03, 21:55
            Serdeczne dzieki,mam nadzieje,ze nie obrazisz sie gdyby wpadlo mi do glowy
            jakies pytanie i zadam je Tobie?To duza ulga miec troche informacji na ten
            temat.Milego weekendu!:)
            • pszemcio Re: pytanie do izykop 21.11.03, 23:22
              rozważ też czy ci się nie opłaca i czy nie jest możliwe otrzymanie kopii
              dyplomu w języku obcym już na twojej uczelni. Mi na UW coś takiego wydali a to
              ułatwia wiele rzeczy.
              owocnych zmagań z biurokracją
    • bachatka Re: pytanie do izykop 22.11.03, 05:27
      Chyba dlatego wlasnie zrobilam sobie po prostu studia masterskie tu w Belgii.
      Przerazilo mnie straszliwie wszystko co musialam zrobic w celu uznania dyplomu.
      Carlam trzymam kciuki, zeby Ci jak najszybciej i jak najtaniej poszlo.
      • carlam1 Re: pytanie do izykop 22.11.03, 14:07
        Dziekuje wszystkim za informacje.Niestety nie mialabym w sobie tyle zaparcia,by
        jeszcze raz zaczac studowanie,a slyszalam o takich przypadkach-lekarz z polskim
        dyplomem powtarzajacy studia tutaj.Uff...
        • izakop Re: pytanie do izykop 22.11.03, 16:06
          Jasne mozesz pytac o wszystko. Jesli wolisz mozesz napisac do: izakop@yahoo.com
        • bachatka Re: pytanie do izykop 22.11.03, 20:08
          Medycyna to co innego, tez bym nie chciala powtarzac na Twoim miejscu.
          To powodzenia i oglos sie jak juz zostaniesz lekarzem rodzinnym, bo flamandzcy
          tylko chca wszystkich szpikowac antybiotykami.
          • carlam1 Re: pytanie do izykop 22.11.03, 22:37
            Bachatko,ja nie studiowalam medycyny tylko slyszalam o takim przypadku.Jak
            patrze na krew to mdleje wiec zadnego ze mnie pozytku w sluzbie zdrowia:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka