Dodaj do ulubionych

Impotencja

19.04.05, 22:37
Tak ostatnio przegladam telegazete i widze tytuly w stylu "bezrobocie spada"
(a w srodku zaszyta informacja ze z 19.5% do 19 czy jakos tak). Moze ktos ma
nadzieje ze bedzie budowal taka informacja optymizm spoleczny - dla mnie
takim czytelnym sygnalem byloby zeby spadlo z 19 do 14. No dobra, a niejaki
pan Belka twierdzi ze bedzie brakowalo rak do pracy...
A ja porownalbym to do impotencji, gospodarka - pacjent, i uzdrawiacze -
zielarze ;) Co i raz ktos wrzasnie: drgnęło! ech...stoi, spada ale bedzie
rosnać...i tak w kólko....
Wierzycie ze bedzie to kiedys kraj z bezrobociem powiedzmy 8%?
Obserwuj wątek
    • roman_j Re: Impotencja 19.04.05, 23:16
      ernest_pinch napisał:

> Tak ostatnio przegladam telegazete i widze tytuly w stylu "bezrobocie spada"
      > (a w srodku zaszyta informacja ze z 19.5% do 19 czy jakos tak). Moze ktos ma
      > nadzieje ze bedzie budowal taka informacja optymizm spoleczny - dla mnie
      > takim czytelnym sygnalem byloby zeby spadlo z 19 do 14.

Z 19% na 14% to bezrobocie może spaść w ciągu kilku lat i to dotyczy nie tylko
      Polski. Takie spektakularne spadki się nie zdarzają w ciągu miesiąca, a zwykle o
      takim przedziale czasu jest mowa.

> Wierzycie ze bedzie to kiedys kraj z bezrobociem powiedzmy 8%?

Tak. Przecież idzie głęboki niż demograficzny. W tej sytuacji nawet jeśli nic
      nie będziemy robić, aby rosła liczba miejsc pracy, to i tak za jakieś 50 lat
      może nam bardzo spaść bezrobocie. ;-))
      • ernest_pinch Re: Impotencja 19.04.05, 23:34
        roman_j napisał:

> Z 19% na 14% to bezrobocie może spaść w ciągu kilku lat i to dotyczy nie tylko
        > Polski. Takie spektakularne spadki się nie zdarzają w ciągu miesiąca, a
        zwykle o
        > takim przedziale czasu jest mowa.

no, a 0,5% to sukces? blad metod pomiarowych podejrzewam wiekszy... jesli ja
        dojde do wladzy, sadze ze zmniejsze bezrobocie znaczaco.. (ale nie bedzie
        lekko, bat, bat i jeszcze raz bat) ;-)

> Tak. Przecież idzie głęboki niż demograficzny. W tej sytuacji nawet jeśli nic
        > nie będziemy robić, aby rosła liczba miejsc pracy, to i tak za jakieś 50 lat
        > może nam bardzo spaść bezrobocie. ;-))

Pewnie milosciwie nam panujacy politycy przygotowali odpowiedz na to, ze
        przyrost demogr. jest ujemny: "patrzajta ludzie, bedzie wiecej roboty". A
        gawiedz slucha... ;-))
    • hiubi Re: Impotencja 23.04.05, 17:07
      ja jak zwykle jestem optymistą. Ale jest tylko jedna droga do celu - uprościć procedury, biurokrację i co najważniejsze podatki oraz inne opłaty zmiejszyć/zlikwidować.
      Niestety jest to niepopularne, osatnio mowa tylko o nowych urzedach etc. (np było coś aby z podatków od razu 2% na kinematografię - toż to paranoja i populistyka :-((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka