Dodaj do ulubionych

Administrator Baz Danych - Obowiązki

25.09.09, 20:02
Mam do was pytanie:

Co należy do obowiązków Administratora Baz Danych? Rozumiem ze bedzie to ich
projektowanie ale co poza tym ?

Obserwuj wątek
    • allerune Re: Administrator Baz Danych - Obowiązki 25.09.09, 20:20
      > Rozumiem ze bedzie to ich
      > projektowanie

źle rozumiesz, gdyby administrator miał projektować, to nazywałby się
      projektantem (lub architektem). Praca administratora to utrzymywanie bazy i
      administrowanie ją. Odpowiada za to, aby była ona dostępna dla użytkowników 24h
      na dobę. On decyduje, czy kod napisany przez programistów jest na tyle dobry i
      bezpieczny, aby go wdrożyć "na produkcję".
      • jamesonwhiskey Re: Administrator Baz Danych - Obowiązki 08.10.09, 18:01
        > na dobę. On decyduje, czy kod napisany przez programistów jest na tyle dobry i
        > bezpieczny, aby go wdrożyć "na produkcję".

o tym to akurat decyduje Quality Assurance

• allerune Re: Administrator Baz Danych - Obowiązki 09.10.09, 00:21
          nie
          • jamesonwhiskey Re: Administrator Baz Danych - Obowiązki 09.10.09, 13:12
            gleboka odpowiedz
            ale jednak tak
            • allerune Re: Administrator Baz Danych - Obowiązki 09.10.09, 13:52
              pokaż mi firmę, gdzie QA ostatecznie zatwierdza czy coś pójdzie na produkcję to
              może zmienie zdanie na "czasem tak, czasem nie".

Miałem do czynienia z paroma organizacjami, wiele z nich było całkiem sporych.
              Bazy danych mają swoich administratorów, którzy wstają w nocy gdy z bazą jest
              problem. Niektórzy z tych administratorów mają specjalną rolę, są tzw. "gate
              keeperami", których zadaniem i odpowiedzialnością jest zapewnianie aby nic co
              idzie na produkcję nie stwarzało ryzyka dla systemu. Jeśli wpuszczą coś, przez
              co system padnie, mają przerąbane, dlatego z nimi czasem prowadzi się prawdziwe
              batalie.
              Miałem sytuacje, gdzie system zatwierdzony przez QA wracał odrzucony przez
              admina, który powiedział, że "czegoś takiego nie wpuści na swój serwer". Co
              ciekawe, szef wysoko nad nami, do którego w desperacji się zwróciliśmy, przyznał
              mu rację i powiedział "sorry, ale gość ma taką pracę, to od niego zależy czy ten
              cały system chodzi czy nie, on ma ostatnie słowo".

QA jest dużo wcześniej, ludzie ci nie mają takiej wiedzy aby móc ostatecznie
              zdecydować czy coś jest dobre i czy nie będzie negatywnie wpływać na wydajność
              systemu (mogą nie wiedzieć, że w godzinie, w której dany proces miałby chodzić,
              chodzi już coś innego).
              • embercadero Re: Administrator Baz Danych - Obowiązki 09.10.09, 15:17
                Tak generalnie to nie masz racji. W poprawnie skonstruowanej organizacji takie
                decyzje podejmuje service manager albo service operations manager (generalnie
                właściciel aplikacji czyli ktoś z businessu bądź jego przedstawiciel), na
                podstawie tego co twierdzi QA, adminowi absolutnie nic do tego, on jest od tego
                by wykonać to co mu service manager każe. Service delivery (czyli w tym
                przypadku admin) może doradzać klientowi/właścicielowi aplikacji czy coś ma sens
                czy nie ale absolutnie jego rolą nie jest decydowanie o takich rzeczach.

Tyle teorii, teorii która jest wykonalna w zasadzie wyłącznie w przypadku
                external service providera, w przypadku gdy mamy IT wewnątrz firmy jest to
                zwykle nie do zaimplementowania i ten będzie decydował co można a co nie, kto
                jest mocniejszy w gębie. I dlatego IT najlepiej działa gdy jest
                wyoutsourcingowane ;)
              • Gość: majkel Re: Administrator Baz Danych - Obowiązki IP: 195.188.191.* 09.10.09, 18:21
                > pokaż mi firmę, gdzie QA ostatecznie zatwierdza czy coś pójdzie na produkcję to
                > może zmienie zdanie na "czasem tak, czasem nie".

najwiekszy na swiecie procesor tranzakcji kartami kredytowymi
                nazwe znajdz sobie sam ,
                zreszta proponuje zapoznac sie z cyklem produkcji oprogramowania

> QA jest dużo wcześniej,

ostatnia faza przed implementacja

>ludzie ci nie mają takiej wiedzy aby móc ostatecznie
                > zdecydować czy coś jest dobre i czy nie będzie negatywnie wpływać na wydajność

wlasnie widzisz , chodzi o to ze maja miec taka wiedze

> Miałem do czynienia z paroma organizacjami, wiele z nich było całkiem sporych.

no ja tez, vide najwiekszy na swiecie procesor

> Bazy danych mają swoich administratorów, którzy wstają w nocy gdy z bazą jest,
                problem.

nikt nie wstaje w nocy ( znaczy wstaja ale nie admini bazy) , w razie problemow
                przelacza sie na baze zapasowa wszytko leci dalej

> zdecydować czy coś jest dobre i czy nie będzie negatywnie wpływać na wydajność
                > systemu (mogą nie wiedzieć, że w godzinie, w której dany proces miałby chodzić,
                > chodzi już coś innego).

za duzy i zbyt wrazliwy system zeby sobie wrzucac cos wedlug swojego widzimisie,
                kazdy upgrade jest testowany na wszytkie strony , wydajnosc rowniez

• allerune Re: Administrator Baz Danych - Obowiązki 09.10.09, 23:27
                  Jeśli mówisz o tego typu bazie danych (operacyjna BD największej firmy
                  karcianej) to może rzeczywiście tam jest inaczej, bo obsługą takiego molocha
                  zajmują się dziesiątki ludzi, wiadomo, że w takiej sytuacji jest zupełnie inny
                  podział obowiązków,

nie zmienia to faktu, że w firmach, w których ja miałem okazję pracować,
                  wyglądało to nieco inaczej :-)
    • krakuseklove1992 Re: Administrator Baz Danych - Obowiązki 25.09.09, 21:04
      Mozesz rozwinac stwierdzenie "administrowanie" ? Bo tyle to wiem z nazwy zawodu xD
      • embercadero Re: Administrator Baz Danych - Obowiązki 26.09.09, 00:48
        Nie ma reguły. Generalnie można założyć że: backupy, monitoring, zarządzanie
        kontami użytkowników, obsługa incydentów, jak starczy czasu to jakiś tuning ;)
        No i oczywiście wszelkie "wdrożenia" - instalacje, upgrejdy, patche, nowe
        releasy aplikacji itp itd. Ale tak naprawdę zależy od firmy, szczególnie jej
        wielkości. Co innego robisz jak jesteś do tej pracy sam a co innego jak jest was
        pięciu. I czy baza jest jedna czy jest ich dwieście oraz czy użytkowników jest
        dziesięciu czy potencjalnie pół internetu.
    • krakuseklove1992 Re: Administrator Baz Danych - Obowiązki 26.09.09, 12:38
      dzieki wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka