Dodaj do ulubionych

Choroby informatyków

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 10:28
Temat trochę odbiega od tematyki forum ale dotyczy Nas, osób, które długie godziny spędzają przed komputerem. Przecież siedzenie codziennie przez wiele godzin jest niebezpieczne. Macie jakieś schorzenie związane z długim czasem siedzenie przed komputerem? Właśnie wracam od chirurga naczyniowego, przestrzegł mnie, że jak nie zmienię trybu życia będzie ze mną źle. Siedzę przed komputerem non-stop 12 godzin. Mniej w weekendy. Miałem ostatnio bóle nogi, jakby ktoś mi zaciskał żyły w łydkach i w udzie oraz pod kolanem. Lekarz rodzinny wystraszył się, bo to typowe objawy zakrzepicy żył dolnych. Chirurg powiedział, że jednak nie ale jak nie zmienię trybu życia może być za kilka lat bardzo źle. Do tego dochodzą, że mam strasznie opuchnięte oczy, problem z nadgarstkami. No i już pojawiła się nadwaga wraz z wysokim pulsem (maniakalnie pije energetyczne napoje by się nie zamulać przed komputerem pod koniec dnia).
Ale komputery i nauki ścisłe to moja pasja, jak sobie radzicie z podobny schorzeniami. Bo jak wyczytałem takie schorzenia to typowe dla osób siedzących.
Obserwuj wątek
    • bach2k Re: Choroby informatyków 03.06.11, 13:49
      i co ci zalecił ?

Ja bym wyrzucił napoje energetyczne.
      Jeśli nie masz energii to musisz raczej kondycje poprawić.
      Mi bardzo odpowiada bieganie, 15 min dziennie na początek wystarczy. Pobudzasz krążenie, jesteś bardziej zrelaksowany, dotleniasz płuca, poprawia samopoczucie, ułatwia myślenie, zwiększa kreatywność i nic nie kosztuje . same plusy. Natomiast nie wiem jak wpływa na te dolegliwości dokładnie.
      • bach2k Re: Choroby informatyków 03.06.11, 13:59
        Bieganie imho najlepiej rano przed pracą, zaraz po wstaniu z wyra. Ciężko jest na początku ale po 2mc na trasie <3Km nawet sie nie spocisz.
        Spacery w ciągu dnia też jak najbardziej polecam nawet po 2-3x. To tylko parę minut w końcu.
      • Gość: passionplace1 Re: Choroby informatyków IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.11, 15:20
        Na siłownię idź po pracy, daj sobie spokój z energetykami, to szkodliwe.

---
        wyniki na żywo | rozwój osobisty szkolenia | działki mazury | radzymin nieruchomości | radzymin | domy łódź | doniczki | działki radzymin | zakopane apartamenty
    • thelma.3333 Re: Choroby informatyków 03.06.11, 13:53
      ale dlaczego siedzisz non stop 12 godzin przed kompem? masz prace, gdzie zamiast 8 godzin masz siedziec 12? praca nie zajac, nie ucieknie, nie wiem czy wiesz, ale kazdej osobie pracujacej przed kompem nalezy sie 5 minut przerwy co godzine, trzeba sobie przerwy robic; a po pracy nie dalej przed kompa tylko troche sportu pouprawiac;
      a z tymi napojami to nie wiem o co Ci chodzi, ja pije tylko wode mineralna i nie czuje sie zamulona, wrecz przeciwnie; troche sie zdrowiem zajmij, i nie szukaj wymowek dla lenistwa (bo latwiej powidziec, ze to praca , niz ruszyc d... i isc pobiegac); u mnie w pracy to w przerwie obiadowej ludzie biegaja, i chodza na spacery; jak sie chce, to sie da;
      • fuks0 Re: Choroby informatyków 03.06.11, 14:35
        > a z tymi napojami to nie wiem o co Ci chodzi, ja pije tylko wode mineralna i ni
        > e czuje sie zamulona,

No widzisz, a tak jak założyciel tematu często się tak czuję, zapewne z powodu niedosypiania, częściowo pewnie też dlatego że się nieco od energetyków uzależniłem.

> u mnie w pracy to w przerwie obiadowej ludzie biegaja, i chodza n
        > a spacery; jak sie chce, to sie da;

A prysznice macie dostępne w pracy? Czy też może biegacze umilają pracę pozostałym osobom zapachem swojego potu?
        • thelma.3333 Re: Choroby informatyków 03.06.11, 15:18
          sa dostepne; jak u Was nie , to idz na spacer, nie spocisz sie, a ruchu tez bedziesz mial;
          juz Ty mi tu wymowek nie szukaj ;-)
          • fuks0 Re: Choroby informatyków 03.06.11, 17:04
            Spacerować spaceruję do autobusu ;)

Wymówek nie szukam, a sport generalnie bardzo lubię :)
    • allerune Re: Choroby informatyków 03.06.11, 15:40
      to nie choroba "informatyków" tylko po prostu prowadzisz bardzo niezdrowy tryb życia. Ja nie siedzę nigdy dłużej niż godzinkę, wstaję żeby się rozruszać itd. Po pracy siłownia itd. Fakt, piję kawę, ale ograniczam się do 2 dziennie (jedna o 10, druga o 14), wiem że powinno być mniej. Słodycze i napoje ograniczam, tzn. piję w knajpach do jedzenia, słodyczy nie kupuję żeby mnie nie kusiły. Ziarniste pieczywo, jak najmniej smażonego, no i najważniejsze, siłownia 2-3x w tygodniu.
      Przestały mnie boleć plecy (po roku pracy, gdy zbytnio nie ruszałem się, zacząłem mieć z tym problem). Wiem, że jeszcze jest dużo do zrobienia (za mało robię aerobów), ale i tak uważam, że jest nieźle :-)
    • Gość: art Re: Choroby informatyków IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.11, 21:55
      Przed poprzednimi wakacjami zastanawiałem się czy wysiedzę półtorej godziny bez przerwy na zajęciach. Wystarczyło, że pół godziny siedziałem przed komputerem i nie tylko plecy mi siadały. Nie mogłem złapać pełnego oddechu, a jak miałem przez dłuższy czas biec do autobusu, przez długi czas nie mogłem normalnie oddychać. Od tamtej pory zacząłem ćwiczyć nie tylko rano na rozgrzewkę, lecz w każdej chwili jak robię sobie przerwę przy komputerze. W czasie jednego spaceru chodzę tyle co dawniej przez tydzień. Zacząłem też siedzieć przy biurku nie "noga na nogę" lecz w zdrowej prostej pozycji. Teraz mogę biec kilkaset metrów i w autobusie po kilku minutach czuję się tak jakbym maszerował. Kręgosłup nadal często mnie boli ale nie tak jak dawniej i nie mam już takiej drętwoty w dłoniach jak przestałem je trzymać na krawędziach. Łatwiej i szybciej się uczę, poprawiła mi się też pamięć. Ważnie jest jednak, aby robić to nie od czasu do czasu, lecz ZAWSZE nawet jak się nie chce i nie szukać wymówek w stylu "zaraz to zrobię, jeszcze chwilę poczekam, no dobra, to jutro na pewno ...". Podstawa to regularność i konsekwencja. Nie tylko w tej dziedzinie. Nie miałem poprawy z dnia na dzień, ani nawet miesiąca na miesiąc. I na pewno jak zrobię sobie przerwę wszystko wróci do poprzedniego, albo jeszcze gorszego stanu.
    • Gość: maszczas Re: Choroby informatyków IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.11, 10:27
      Spokojnie, masz jeszcze czas! Potem pojawiają się zawroty głowy, ból z tyłu głowy, nie można spać, nie można położyć głowy na poduszce, cisną Cię skarpetki i okulary, boli Cię prysznic (ale orgazm na plecach super sprawa), masz tiki, kołacze Ci serce, lądujesz na zwolnieniu. ;)
      • Gość: m Re: Choroby informatyków IP: 195.182.9.* 14.06.11, 15:38
        niepłodnosć, niskie parametry nasienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka