Dodaj do ulubionych

Jak się wyrwać z getta .NET / C# ?

IP: *.centertel.pl 30.07.13, 06:41
Witajcie,
pracuję jak programista .NET od 6 lat, obecnie jako senior developer. Rynek dla tej technologii się załamał (a raczej przybyła masa ludzi pracujących w tej technologii, o dobrą pracę/projekt jest coraz trudniej i stawki znacznie spadły). Chciałem się przekwalifikować ale nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać. Od pewnego czasu dłużej siedzę nad JavaScriptem / HTML5 ale nie wiem, czy to jest dobry krok. Awans do managementu jest raczej mało prawdopodobny w instytucji, w której pracuję. Jakieś sugestie?
Obserwuj wątek
    • Gość: pp Re: Jak się wyrwać z getta .NET / C# ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.13, 10:03
      Witaj,

ja także jestem programistą .NET (5 lat stażu) nie zauważyłem jednak oznak załamania rynku (przynajmniej tu gdzie pracuję - we Wrocławiu).
      Czy mógłbyś napisać w jakim mieście pracujesz oraz co rozumiesz przez "stawki znacznie spadły"?
      Pytam ponieważ ja dostaję czasem na LinkedIn oferty kontraktów w Polsce ze stawkami do 800 PLN brutto za dzień pracy a jak co dla mnie wydaje się raczej dużą stawką- przy czym nie ma tam jakiś niezwykle wysokich wymagań, co pozwala mi sądzić, że tak wielu tych programistów nie ma (zwłaszcza takich z paruletnim doświadczeniem).
      Może rzeczywiście wszystko zależy od tego, w jakim rejonie kraju (świata?) pracujesz oraz od wymagań finansowych? (wszystko jest w końcu względne). Ja np. uważam że moja obecna stawka (nie będąca nawet połową powyżej przytoczonej) jest całkowicie wystarczająca i więcej mi nie potrzeba ;)
      • Gość: moody Re: Jak się wyrwać z getta .NET / C# ? IP: 192.193.116.* 31.07.13, 14:52
        W krakowie też nie jest najgorzej. Stawki podobne do przytoczonych da się spokojnie osiągnąć z takim doświadczeniem. Inna sprawa czy jest to ciekawa/kreatywna robota (w większości niestety nie jest).

Ja się z kolei zastanawim czy można by się zająć w branży IT w takiej sytuacji (senior developer) jak się ma dość kodowania i brak widokow na rzeczywisty awans. Oczywiście zakładając podobny poziom wynagrodzeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka