Dodaj do ulubionych

Praca dla studenta

03.03.14, 21:27
Na czym polegała praca i czy mieliście problem z jej znalezieniem w trakcie studiów.
Jestem po 3 latach zakończonych licencjackich studiów informatycznych. Teraz skończyłem 1 z 4 semestrów informatyki drugiego stopnia na politechnice. Czyli łącznie 3,5 z 5 lat studiów magisterskich.
Jednak jeśli chodzi o doświadczenie to więcej teorii niż praktyki. Po trochu z wszelkich możliwych dziedzin (Windows, Linux, C,C#, Java, aplikacje internetowe z HTML, XML, SQL, bazy danych PostgreSQL, modelowanie UML itp.), ale nie na tyle aby uczestniczyć w zaawansowanych projektach jako normalny uczestnik zespołu programistów.
Ofert pracy z portali pracodawców dostaję dużo, ale raczej dla ludzi z doświadczeniem nie studenta.
Obserwuj wątek
    • Gość: MM Re: Praca dla studenta IP: *.rfc.pl 10.03.14, 02:00
      Ja zatrudniam studentów. Dostają normalne prace, jak inni członkowie zespołu, tyle, że prostsze (projekt nie składa sie z samych trudnych funkcji i jest mnóstwo pracy także dla studenta). Przydzielam takiemu studentowi opiekuna, który go wprowadza i robi przeglądy kodu. Dzięki przeglądom kodu, taki student szybko idzie w górę i dorównuje do reszty zespołu. Z czasem co raz mniej nadzoru potrzebuje i dostaje trudniejsze zadania.
      • Gość: MM Re: Praca dla studenta IP: *.rfc.pl 10.03.14, 02:08
        Sama z resztą też, jak zaczynałam pracę jako programista, nie miałam żadnego, większego doświadczenia. Dostawałam normalne prace programistyczne. Nikt mnie nie traktował specjalnie ulgowo. Jak czegoś nie widziałam, to pytałam tych bardziej doświadczonych. Gdzieś po roku pracy nie tylko pracowałam na pełnych obrotach, ale nawet zdarzało mi sie prowadzić warsztaty dla innych osób z zespołu. Trzeba wskoczyć na głęboką wodę i tyle.
        W pracy człowiek uczy sie na przyspieszonych obrotach.
      • Gość: CCLine Re: Praca dla studenta IP: *.dynamic.chello.pl 16.08.14, 20:48
        A może Centrum Reklamy? Studenci dzienni będą zadowoleni, bo praca jest elastyczna, nie ma znaczenia w jakich godzinach masz zajęcia.
        centrum reklamy.com/pages/index.php?re fid=admin
    • Gość: klavier Re: Praca dla studenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.14, 19:58
      Tak, miałam problem ze znalezieniem. Od zawsze z zasady zgłaszałam się tam, gdzie spełniałam wymagania wszystkie lub większość, a na te niespełniane może dałoby się przymknąć oko. Brak odpowiedzi oznaczał więc zapewne, że albo jednak się nie dało, albo brak pełnej dyspozycyjności jest zły. Zaczepiłam się w firmie - jak się później okazało - opartej mocno na studentach i mającej problemy kadrowe, gdzie przyjęli mnie z otwartymi ramionami.

Na czym polegała praca? Normalne programowanie, najpierw jakieś drobiazgi jak dodanie przycisku z prostym zachowaniem, potem stopniowo coraz trudniej, aż można było mnie zostawić bez nadzoru przez cały dzień. ;)

Co do wiedzy na starcie - ogólnie też nie miałam wielkiej, ale za to w konkretnym języku dość dobrą i w tym kierunku poszłam. W pierwszych kilku miesiącach dużo się douczałam. Zaczynałam na 4. roku, czyli podobnie jak autor wątku. Najważniejsze, żeby wybrać sobie jakiś węższy obszar i w nim się doskonalić, warto też szukać pracy niby na wakacje, ale może stanowiącej też niejawny wstęp do dłuższego pobytu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka