Dodaj do ulubionych

Programowanie - zacząć coś nowego?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 16:37
Przeglądałem ostatnio oferty pracy w internecie i zauważyłem, że wiele z nich
dotyczy programowania w Javie czy C++. Ja niestety najlepiej mam opanowane
Delphi (pisałem w nim pracę magisterską) oraz oczywiście Pascala. Oprócz tego
skończyłem podstawowy kurs tworzenia stron WWW więc takie rzeczy jak CSS,
JavaScript czy PHP też nie są mi zupełnie obce. Najchętniej zostałbym
programistą, ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć pracy, bo przeprowadzka do
większego miasta nie wchodzi w grę. A z drugiej strony myślę, że aby pracować
zdalnie mam jednak zbyt małe umiejętności. Stoję przed dylematem: czy dalej
próbować się dokształcać w Delphi lub tworzeniu stron internetowych czy zacząć
programować coś w Javie lub C++. Jeśli to drugie to lepiej robić to w
programach typu "builder" czy pisać aplikacje konsolowe?
Obserwuj wątek
    • Gość: yhym Re: Programowanie - zacząć coś nowego? IP: *.chello.pl 29.10.08, 12:16
      wybierz to, co cie bardziej kreci ;)
      ja np zdecydowalam sie pojsc w strone aplikacji internetowych - postawilam na
      jave (a konkretniej j2ee), ror i php.
      • Gość: len Re: Programowanie - zacząć coś nowego? IP: *.eastwest.com.pl 29.10.08, 15:31
        Bardzo poszukiwani są phpowcy i programiści w javie. Jeśli lubisz eksperymenty może spróbuj Ruby:)
        • Gość: Andrzej Re: Programowanie - zacząć coś nowego? IP: *.zone4.bethere.co.uk 29.10.08, 21:43
          hej jestem programista od 2000r. Wtedy to (na 3 r. studiow) zaczalem sie bawic w c++, pozniej od 2002 java etc. Pamietaj! ZAWSZE ROB TO CO LUBISZ. Naprawde znajdziesz miejsce na rynku, malo tego, jesli robisz cos z pasja to okaze sie po pewnym czasie, ze jestes ekspertem i wracamy do poczatku pytania. Podazaj w kierunku tym co lubisz, reszta przyjdzie sama. Jesli myslisz tak - java aaa po tym jest kasa to to robie to se daruj. Pozdrowienia!
          • Gość: miniprogramista Re: Programowanie - zacząć coś nowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 22:01
            > Jesli myslisz tak - java aaa po tym
            > jest kasa to to robie to se daruj

Prawdę mówiąc to trochę tak myślałem, bo chciałbym w końcu gdzieś pracować. Od
            ukończenia studiów w zeszłym roku nigdzie nie pracowałem (podczas studiów też
            nie). Poza tym jak próbuję składać CV w internecie to praktycznie wszędzie
            wymagają jakiegoś portfolio, a ja niestety nic takiego nie mam i
            najprawdopodobniej nie będę miał. Nie jestem niestety osobą zbyt kreatywną. Na
            studiach pisanie programów szło mi bardzo dobrze, ale to tylko dlatego, że nie
            były to zbyt duże programy i miałem z góry narzucony temat. Już naprawdę nie
            wiem co mam robić.
            • ekspert.powermedia Re: Programowanie - zacząć coś nowego? 30.10.08, 11:04
              Witam serdecznie,
              na rynku pracy pojawia się wiele ofert dla absolwentów uczelni technicznych, którzy nie mają doświadczenia komercyjnego a chcą je dopiero zdobyć. Jeżeli posiada się gruntowną wiedzę akademicką i wykonywało się projekty programistyczne na uczelni to nie powinno być problemu ze znalezieniem pracy jako programista. Problemem mogą być faktycznie ograniczenia wynikające z miejsca zamieszkania. W większych miastach z pewnością wybór ofert, zwłaszcza dla absolwentów, jest dużo większy. Pracować zdalnie są w stanie osoby samodzielne i z doświadczeniem. Dlatego zachęcam do poszukiwania ofert dla młodszych programistów, bez doświadczenia.

Pozdrawiam
              Marta Stranc
              Młodszy specjalista ds. rekrutacji
              Power Media SA
              • Gość: miniprogramista Re: Programowanie - zacząć coś nowego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 12:21
                Nie jestem absolwentem uczelni technicznej. Nie studiowałem nawet informatyki
                tylko zbliżony kierunek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka