Dodaj do ulubionych

programista C/C++ - praca, rozwój, perspektywy

31.07.09, 11:47
Witam wszystkich,

Chcialbym rozpoczac dyskusje na temat zycia programisty C/C++ w Polsce. :)

Programuje od wielu lat w C/C++ (liceum, studia, praca inz i mgr napisana w
C++), zawodowo zdecydowanie mniej (zycie ukierunkowalo mnie na bazy danych
oracle oraz mssql - programowanie PL/SQL), ale caly czas cos mnie ciagnie do
tej specjalizacji. Co o tym myslicie?
Jakie sa perspektywy dla takiego progamisty? W jakim kierunku mozna sie
rozwijac? Czy ta praca daje satysfakcje? Jakie sa zarobki maz/Warszawa?
Generalnie wszystkie spostrzezenia mile widziane. :)

pozdrawiam,
K.
Obserwuj wątek
    • ekspert.powermedia Re: programista C/C++ - praca, rozwój, perspektyw 05.08.09, 11:09
      Witam serdecznie,
      jeżeli chodzi o oferty pracy dla programistów C/C++ to jest ich dosyć sporo na rynku. Dlatego wydaje mi się, że nie powinien się Pan martwić o znalezienie pracy.
      Znajomość baz danych Oracle oraz umiejętność programowania PL/SQL to dodatkowe atuty.
      Zarobki oczywiście różne w zależności od poziomu doświadczenia i umiejętności.
      Proponuję spróbować i się przekonać. Zawsze może Pan powrócić do baz danych.

Pozdrawiam

Specjalista ds. rekrutacji
      Power Media SA
    • Gość: koder Re: programista C/C++ - praca, rozwój, perspektyw IP: *.cust-83.exponential-e.net 05.08.09, 17:00
      Problem jest taki, ze w Polsce sie nie programuje w C++. W Polsce
      sie programuje uzywajac malego podzbioru jezyka C++ (tzw. C z
      klasami).
      3 na 10 "programistow C++" uzywa biblioteki standardowej, 2 na 10
      wie co to boost, 1 na 10 go uzywa, 1 na 10 wie co z grubsza bedzie w
      C++0x i zaznajamia sie z zaimplementowanymi juz ficzerami w gcc lub
      vs.
      Nie badz rozczarowany jak nauczysz sie jezyka, a w pracy nie dadza
      Ci z niego w pelni korzystac "bo koledzy nie rozumieja co piszesz" -
      cytat z mojego ex-managera.

pozdrawiam
      • karolski4n Re: programista C/C++ - praca, rozwój, perspektyw 06.08.09, 08:34
        To chyba zle nie jest, bo nie dosc, ze wiem co to jest boost to jeszcze zdarza
        mi sie go uzywac. :D

A tak na powaznie, to nie jest tak, ze bede sie go uczyl od podstaw. Programuje
        w C oraz w C++ od lat wielu. Przy czym to byly raczej projekty niekomercyjne, na
        wlasny badz akademicki uzytek. Takze zawodowego doswiadczenia w programowaniu
        brak. :(

Ostatnio nawet widzialem oferte pracy w Accenture z wymaganiami sql, pl/sql,
        oracle, c++ co w pelni pokrywa sie z moimi umiejetnosciami. Musze to przemyslec...

thx!
        • Gość: j23 Re: programista C/C++ - praca, rozwój, perspektyw IP: *.209.77.41.bredband.tre.se 19.09.09, 12:37
          Accenture?? radziłbym sobie odpuscić. Byłam tam przez kilka lat po studiach i
          jedno słowo mi się nasuwa : Fabryka dla niewolników- a teraz ponoć jest jeszcze
          gorzej. Ludzie , którzy tam jeszcze są to albo muszą zostać bo mają lojalki albo
          są uwikłani w jakieś niezdrowe układy, reszta , któym się wydaje , że jest to
          dobra firma ma "wyprane mózgi" Jestem teraz szcześliwa z powodu ,że pracuje dla
          normalnej firmy.

A odnośnie wątku głównego, to wydaje mi się, że pracy rzeczywiście jest sporo
          ale: jeśli będziesz szukał pracy jako koder w soft hausie to będą się Ciebie
          pytać także o jave i inne wynalazki. A przyszlość moim zdaniem wcale nie jest
          różowa dla nas programistów c, c++

j23

• karolski4n Accenture 29.09.09, 13:03
            Gość portalu: j23 napisał(a):
            > Accenture?? radziłbym sobie odpuscić. Byłam tam przez kilka lat po studiach i
            > jedno słowo mi się nasuwa : Fabryka dla niewolników

Bo? :) Juz drugi raz spotykam sie z taka opinia, ale nikt nie podaje konkretow.
            Co jest nie tak z tą firmą? :)
      • warmi2 Re: programista C/C++ - praca, rozwój, perspektyw 03.10.09, 12:51
        Hehe .. niedawno uczestniczylem w job interview programisty C++( jako
        jeden z pytajacych nie szukajacych pracy) tutaj w USA i zawsze jedno z
        pierwszych pytan jakie zadajemy jest o "storing" auto_ptr w
        std::vector i jakie sa tego implikacje.
        Jezeli gosciu tego nie wie to do widzenia.

• Gość: knx Re: programista C/C++ - praca, rozwój, perspektyw IP: *.chello.pl 03.10.09, 14:21
          Przypomniales mi historie jak wylecialem na zbity pysk z interview w
          jednej z najwiekszych firm online-betting w Londynie. Zapytany o
          auto_ptr odpowiedzialem dlaczego jest to jedna z najwiekszych
          pomylek w C++ i dlaczego zawsze zakazywalem jego uzywania w
          zespolach, ktorymi kierowalem. Pan prowadzacy interview skrzywil sie
          i rzekl, ze z auto_ptr wszystko jest w porzadku tyle, ze trzeba
          umiec z niego korzystac :) Po czym zakonczyl interview. W sumie nie
          zaluje. Chyba nie pasowaloby mi pracowac w firmie gdzie programisci
          skupiaja sie na tym jak poprawnie uzywac auto_ptr gdy wokol sa
          dziesiatki innych, lepszych smart pointers.
    • Gość: Zaratustra Re: programista C/C++ - praca, rozwój, perspektyw IP: 208.185.6.* 19.09.09, 19:24
      Szukaj w finansach, i.e. gieldy, hedge funds, firmy ktore specjalizuja sie w
      tzw. low-latency trading. To jeden z ostatnich bastionow C++ - prace bardzo
      ciekawa naogol, a i zarobic mozna wielokrotnosc tego co w 'przemysle'
      • knx1 Re: programista C/C++ - praca, rozwój, perspektyw 19.09.09, 21:30
        Tak z ciekawosci - jakie sa pozostale "ostatnie bastiony" C++? I gdzie
        wedlug Ciebie C++ zostalo juz bezpowrotnie wyparte?
        • Gość: zz Re: programista C/C++ - praca, rozwój, perspektyw IP: 94.254.219.* 20.09.09, 11:54
          Z pewnością najbardziej zaawansowane gry są programowane w C++.
          • warmi2 Re: programista C/C++ - praca, rozwój, perspektyw 03.10.09, 12:47
            Praktycznie wszystkie gry sa pisane w C++.

• Gość: tamtam Re: programista C/C++ - praca, rozwój, perspektyw IP: *.bmly.cable.ntl.com 01.11.09, 16:23
              Wiekszosc oprogramowania wymagajacego albo duzej szybkosci, albo wydajnego
              zarzadzania pamiecia napisana jest w C++ -> embedded, wiekszosc implementacji
              maszyny virtualnej Javy, duza czesc .NET framework itd. Tylko C++ teraz to
              templaty, STL i Boost. Pracuje w Londynie i 'legacy code' (czyli stare
              oprogramowanie) w naszym projekcie jest napisane z glownym uzyciem tych 3
              ostatnich, natomiast wszystkie nowe projekty startujemy juz w C# - branza
              finansowa i po prostu nie ma czasu na bawienie sie wskaznikami itd, bo kompy w
              bankach i tak swietnie dzialaja z C#. C++ nie umrze, ale co raz mniej sie go
              uzywa. Ale znajac go dobrze prace znajdziesz, a przejscie z C++ na nowsze jezyki
              nie jest trudne, jesli w pracy masz okazje.
    • Gość: AnnPaz Re: programista C/C++ - praca, rozwój, perspektyw IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.03.14, 13:18
      Witam,
      Dla osób , które poszukują pracy w branży IT, polecam odwiedzenie strony www.pracooj.pl .
      Jest to bezpłatny portal rekrutacyjny, ukierunkowany na najlepszych specjalistów IT na rynku polskim i zagranicznym.
      Różnorodność ofert jest zjawiskowa i każdy znajdzie tam to, co go najbardziej interesuje.
      To, co szczególnie mi się w nim podoba to brak reklam, to, że ogłoszenia są darmowe oraz to, że jest on bardzo prosty w obsłudze. Strona godna polecenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka