Dodaj do ulubionych

Pax-Wiatraczna

IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 18.01.05, 15:06
Czy warto kupić mieszkanie w tej inwestycji?Może ktoś wie kiedy pierwsze
odbiory mieszkań?Z której strony kupić od Alej czy Męcińskiej?Na co uważać
kupując mieszkanie od wykonawcy-INSBUD.Jakie stawki od m2 wynegocjowaliście?
Obserwuj wątek
    • Gość: kocia Re: Pax-Wiatraczna IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 19.01.05, 10:57
      Jak nie szkoda Ci pieniędzy.Budują to juz 7 lat a końca nie widać.Ale gdyby to
      przed decyzją sprawdź hipotekę. U wykonawcy może być taniej,chcą szybko się
      pozbyć problemu. Z odbiorem też nic nie wiadomo-miało być już ich kilka.
      Oddawać będą (jak będą) po kawałku,najwcześniej późna wiosna.Zastanów się trzy
      razy nim raz zapłacisz.Od Stanów głośno i spalinki a od Męcińskiej bazarek.
      • zuzia_fruzia Re: Pax-Wiatraczna 19.01.05, 15:50
        Przesadziłaś stanowczo z czasookresem budowy, koniec nadejdzie jak ludzie będą
        kupować lub przynajmiej deklarować zakup. Lokalizacja jest super bo wszędzie
        blisko (komunikacja, zakupy). Można powiedzieć centrum miasta a nie blokowisko
        na peryferiach. Co kto lubi. Od St. Zjednoczonych planują tunel pod Rondem
        Wiatraczna. Sprawa do przemyślenia, na pewno nie odrzucenia.
        • Gość: 3wdar Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 19:03
          No to szykuje się przy Wiatracznej nieustająca budowa (nie wiedzialem o tym
          tunelu)Sprawa warta przemyślenia.Ale może chociaz z bazarem czas się szybciej
          upora.Mam mieć nadzieję? I co tu robic?
          • masstah Re: Pax-Wiatraczna 19.01.05, 19:14
            Ten tunel to fikcja, poczytaj forum pragi południe, była z miesiac-dwa temu
            duża dyskusja na ten temat. To tylko gruszki na wierzbie kaczora.

Aczkolwiek rondo na pewno pewnego pięknego dnia będzie przebudowywane - i
            alleluja bo jest komunikacyjnym koszmarkiem, ale niekoniecznie z użyciem
            tuneli, wiaduktów itp.

A co do mieszkań post-paksowych - jeśli sprzedaje to wykonawca i oferuje
            własność hipoteczną i akt notarialny - to ja myślę że można spokojnie to brać,
            oczywiscie po sprawdzeniu hipoteki. Natomiast od tej złodziejskiej spółdzielni
            nic bym nie kupił.
            • Gość: 3wdar Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 19:30
              Wykonawca oferuje akt notarialny bez własności hipotecznej ale z aktualnym
              wypisem hipotecznym.Nie potrafi jednak okreslic momentu odbioru kluczy i w tym
              sęk bo to zależy w dużej mierze od wpływu gotówki ze Spółdzielni i min ze
              sprzedaży mieszkań będących w gestii wykonawcy. Sprawy mocno pogmatwane ale
              może ryzyk-fizyk?
              • Gość: Mat Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 22:41
                Się wetnę. Akt notarialny ale bez własności - czyli co? Przyznam że nie
                rozumiem...

Co do terminów to ja myślę że na takim etapie na jakim to już jest to jakoś to
                skończą siłą rozpędu - choć na pewno nie mniej niż pół roku im jeszcze
                potrzeba. No i też bym się trochę obawiał stanu murów po kilku zimowaniach w
                stanie otwartym...

Ale generalnie może warto zaryzykować. Wszystko kwestia ile sobie za to życzą.
                • Gość: 3wdar Re: Pax-Wiatraczna IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 20.01.05, 07:29
                  Oferują spółdzielczy akt własności. Mają mieszkania od spółdzielni zamiast
                  gotówki za wykonane prace.Próbują sprzedać na rynku wtórnym za m2 3600-3800
                  brutto.Stan surowy (nawet bardzo) bez gwarancji terminów umową. Kupujesz co
                  jest i się z tym wozisz. Ale można wynegocjować niższe ceny ok 10% ale to
                  kupowanie kota w worku. Siła rozpędu może w tym układzie trwać następne kilka
                  lat chyba,że spółdzielnia zbankrutuje i zmieni się właściciel. Ale moim zdaniem
                  zadziała to jeszcze bardziej odstraszająco.
                  • Gość: Mat Re: Pax-Wiatraczna IP: 5.6R* / *.nokia.com 20.01.05, 18:18
                    Powiem tak: za tyle, w tej przeterminowanej inwestycji i bez pełnej własności
                    tylko spółdzielcza namiastka i to w takiej spółdzielni to moim zdaniem niech
                    sobie to w d. wsadzą. Ja bym im się kazał postukać w czoło. Chyba liczą na to
                    że potencjalny klient nie będzie wiedział w co się pakuje.
                    • Gość: 3wdar Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 15:17
                      A ja powtórzę "niech sobie tam wsadzą !!!"
                      Ale trochę szkoda bo ładne mieszkania.
                      • Gość: marzena Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 17:09
                        ja znam nawet wyzsze ceny: mieszkanie, ktore mnie interesowalo, bylo liczone na
                        4k z hakiem.
                        • Gość: Raf Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 02:37
                          Negocjowalem ceny na Wiatracznej w grudniu 2004 i zbilem cene do 3000 pln
                          brutto za metr. Takze wykonawcy potrafia byc ustepliwi. Jednak jak pobadalem
                          jaka ta PAX jest solidna to dalem spokoj. Obiecywano oddanie pod klucz na
                          marzec wtedy.
                          Pozdrowienia i udanych decyzji.
            • Gość: kajtek Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 22:03
              naprawdę można się wku... na te głupie dyskusje, Pax jest żywym organizmem
              składającym się z ludzi. Są uczciwi i nie uczciwi, poprzedni zarząd krótko
              mówiąc doprowadził do takiego stanu rzeczy i kłopotów finansowych spółdzielni,
              ale powinno brać się pod uwagę fakt że gdy powstał pomysł budowy stryjeńskich i
              Wiatracznej mieszkania sprzedawały się jak ciepłe bułeczki. Który z obecnych
              developerów porywa się na tak duże inwestycje, a jeśli są już duże to powstają
              wieloetapowo i często są budowane przez kilka lat ( mniejsze ryzyko utraty
              płynności finansowej ) Pax był spółdzielnią gdzie za mieszkaniem trzeba było
              się wystać w kolejce jak w PRL-u. Był to naprawdę dobry pomysł ale nie w naszym
              kochanym kraju w którym wszystko się zmienia jak w kalejdoskopie. Rynek
              nieruchomości się załamał ceny się zmieniały, no i wszystko szlag trafił. Ja
              uważam że obecny zarząd postępuje słusznie chcąc uratować spółdzielnię. Gdyby
              spółdzielnia upadła to wiatraczna ze swoimi murami warta była może 4 miliony
              wykończona warta jest 50,000 mln chyba jest różnica. Jeszcze słówko co do
              lokalizacji inwestycji PaX-u, uważam że jest doskonała a zwłaszcza Męcińska,
              doskonały punkt komunikacyjny, bazarek sklepy blisko do centrum, a że rondo
              jest koszmarem to już nie nasza wina że urodziliśmy się w komunie. W Warszawie
              jest wiele koszmarów choćby Pałac Kultury na który codziennie muszę patrzeć ale
              ciekawy jestem jaki koszmar by postawili jak by go nie było i z tego powodu
              wolę by on pozostał. I jeszcze jedno chyba ważne, w budynku przy wiatracznej
              będa galerie handlowe doskonały powód by kupić tam mieszkanie a zwłaszcza dla
              leniwych.
              Pozdrawiam
        • Gość: Blekota Re: Pax-Wiatraczna IP: *.mofnet.gov.pl 13.12.05, 15:40
          To prawda budują tylko 6 lat. Najdłuższa inwestycja w Warszawce.
    • Gość: xyz Re: Pax-Wiatraczna IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 19.01.05, 14:26
      Nie warto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: marzena Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chello.pl 19.01.05, 20:22
      tez interesowalam sie mieszkaniem w tej inwestycji. fakt1: ta budowa przeciaga
      sie mocno, przez kilka lat nie robiono zupelnie nic, gole mury niszczaly i
      straszyly otoczenie. teraz cos sie ruszylo- ale nie masz gwarancji na jak
      dlugo. fakt2: obecnie ustalone terminy odbiorow raczej nie maja szans na
      realizacje. wszystko posuwa sie bardzo wolno, a musialoby nabrac tempa
      normalnego developera, a nie hipopotamiej spolki na slabych nozkach.
      3. jezeli chcesz na to mieszkanie zaciagnac kredyt- mozesz go nie uzyskac. to
      bardzo prawdopodobne- tez dowiadywalam sie u doradcow finansowych. hipoteka na
      tym gruncie jest obciazona, do tego dochodza duze dlugi inne spoldzielni.
      4. sadzac po mieszkaniach ktore mi pokazywano- widzialam kilka z przerobkami-
      nawet ludzie zdecydowani juz formalnie na nie- rezygnowali. nie
      bagatelizowalabym tego.
      5. czytalam na forum inne watki o tej samej spoldzielni- mieszkancy innych
      takze NOWYCH blokow skarzyli sie na bardzo odstraszajace utrzymanie tych
      budynkow: ptasie odchody, brudne mury, brak osoby regularnie sprzatajacej;
      5. nie dalej jak wczoraj zainteresowana inna inwestycja na Pradze Południe
      (wierzylam, ze ta dzielnica jest juz w miare bezpieczna) napadnieto na mnie na
      czerwonym swietle, zbito szybe z samochodzie, i probowano zabrac torebke. tejze
      nie oddalam, postanowilam nie poddac sie latwo, ale trauma pozostanie mi chyba
      na zawsze. Straz miejska twierdzi, ze w okolicach Grochowskiej 250 zdarza sie
      to calkiem czesto. moze patrze malo obiektywnie- jestem (jeszcze)mloda
      dziewczyna,tzw. "singielka" calkiem bezbronna w obliczu takich sytuacji. Ale
      przy okazji calej procedury zeznan itp zasiegnelam dzis w nocy na policji
      jezyka. i to nie jest bezpieczna okolica. jesli juz- to np okolice nowych
      budynkow rsm osiedla mlodych przy garwolinskiej i kobielskiej. mnie oczywiscie
      promien kilku kilkometrow nawet nie przekona do zadnej inwestycji w okolicy...
      zycze powodzenia w poszuliwaniu mieszkania, i mam nadzieje, ze uczulilam, ale
      nie odstraszylam. pozdrawiam.
      • Gość: Mat Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 22:39
        Z punktami 1-4 nie polemizuję. Co do bezpieczeństwa na Grochowie - sorry ale
        nie masz racji. Jest spoko, takie zdarzenie o jakim mówisz mogło cię spotkać na
        każdych światłach w Warszawie, po prostu tak się torebki nie zostawia... To
        jest proszenie się o kłopoty.

Ale fakt że jest to bliskie sąsiedztwo bazaru i męty się kręcą - ale męty,
        menele, raczej nie bandyci.
    • Gość: marzena Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chello.pl 19.01.05, 20:24
      a jesli pytasz o strony- to zdecydowanie mecinska, ale jest tez drozsza. jest
      to kierunek mniej wiecej poludniowy i cichy. czyli optimum.
      • Gość: 3wdar Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 21:03
        Wielkie dzięki, Garwolińską przespałem-szukam 3 pokojowego,zostały 2 pokojowe
        ostatki. Po tym co Cię spotkało to trudne ale szybko wracaj do siebie. A ja
        czuję jak mnie opuszcza beztroska podjęcia decyzji na tak.
      • Gość: marzena Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chello.pl 20.01.05, 11:28
        gdyby to byl bandyta- nie jakis smarkacz- to mogloby byc duzo gorzej ze mna
        teraz. czyli tu sie zgadzamy. ale na policji powiedzieli, zeby sobie spokojnie
        darowac mieszkania bezposrednio przy grochowskiej. to cos juz chyba znaczy. a z
        torebka- oczywiscie, ze glupio robilam, teraz juz zawsze bedzie ona jezdzic w
        bagazniku... tylko ze ten, kto mnie napadl- jedynie sie domyslal jej
        lokalizacji, wybiegl z bramy z boku, nie mogl jej widziec. i jeszcze jedno: w
        tej lokalizacji o poznej porze znalazlam sie pierwszy raz w zyciu i juz mialam
        przygode. na szczescie doszlam juz do siebie.
        • zuzia_fruzia Re: Pax-Wiatraczna 20.01.05, 18:31
          I właśnie lokalizacja przy samym Rondzie W. jest super bo nigdy nie jest tu
          pusto, jest to obskurne, na razie (mam nadzieję) ale centrum dzielnicy, z
          kamerami i przez to nie bałabym się tu zamieszkać
          • Gość: 3wdar Re: Pax-Wiatraczna IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 21.01.05, 14:24
            Tylko kiedy to zamieszkanie stanie się realne? I jak komfortowe (to z
            przekąsem)? Jestem coraz bardziej sceptyczny. Chyba zrezygnuję z tego miejsca.
    • Gość: 3wdar Re: Pax-Wiatraczna IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 24.01.05, 13:24
      Proszę o nowe opinie na temat celowości lub nie zakupu w tym miejscu
      mieszkania - w szczególności tych co już kupili.
      • Gość: up Re: Pax-Wiatraczna IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 02.09.05, 14:35
        up
    • Gość: paco PAX to spółdzielnia wymagająca naprawy IP: *.aster.pl 30.01.05, 20:30
      Nie znam inwestycji na wiatracznej ale znam ich poczynania na ursynowie. Warto
      pójśc na jakieś zebranie grupy członkowskiej i posłuchać o problemach lokatorów
      z tą spóldzielnią . Można tez przejrzec archiwa w gazetach.
      • Gość: xxx Re: PAX to spółdzielnia wymagająca naprawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 06:45
        Z obserwacji moich widzę ze napewno w SM pax dzieje się lepiej a nie gorzej i
        tak trzeba trzymac a co tobie da wracanie do tyłu i podpuszczanie ludzi jak
        jest spokój
        • Gość: kazur PAX gorzej już być nie może IP: *.aster.pl 15.02.05, 14:19
          w tej spółdzielni jedynie dozorcy i ochroniarze stają na wysokości zadania
          przynajmniej na osiedlu przy Pileckiego. Jeśli ktoś marzy o kłopotach związanych
          z odbiorem i eksploatacją mieszkania, lubi dreszyk emocji i chciałby zaznać
          realiów PRl-u to własnie inwestycja w tej spółdzielni może być dla niego
          idealnym poligonem doświadczalnym.
          • Gość: PCh Re: PAX gorzej już być nie może IP: *.acn.waw.pl 15.02.05, 22:04
            Komentarz jak to się mówi "jak kulą w płot"... Akurat na Pileckiego ukradziono
            kamery służące do monitoringu przez ochronę. PRL w Paxie się skończył. Już
            zapewne zorientowali się wszyscy nie płacący czynszy. No nie ?
            • Gość: Helmut Re: PAX gorzej już być nie może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 11:14
              No nie PCH dawno cie nie było, dozorcy w Paxie to czysty PRL a i zarząd się
              dzielnie stara. A może cos o wydawaniu pieniędzy z funduszy remontowych na inne
              cele czyli klasycznym wyłudzeniu w myśl K.K.
              • Gość: PCh Re: PAX gorzej już być nie może IP: 213.17.181.* 21.02.05, 12:03
                Proszę podziel się znami konkretami:
                kto, ile, kiedy wyłudził ?
                Może zgłoś doniesienie do prokuratury to urayujesz nasze pieniądze !!!
              • Gość: PCh Re: PAX gorzej już być nie może IP: 213.17.181.* 22.02.05, 09:05
                No Helmut nie daj się prosić. Podziel się z nami głęboką wiedzą o przekrętach
                obecnego PAXu. A może coś o starym Zarządzie ? Może tam coś nie grało ? Nie, no
                skąd: tam było wszystko ok. To teraz jest taka nie gospodarność i, no, te,
                tam "fundusze remontowe" ?
              • Gość: PCh Re: PAX gorzej już być nie może IP: *.acn.waw.pl 23.02.05, 11:40
                Nie daj się prosić. Nalegam. Nic? Naprawde nic zlego nie masz na na PAX ? Taka
                szkoda ...
              • Gość: PCh Re: PAX gorzej już być nie może IP: *.acn.waw.pl 23.02.05, 14:33
                Moze jednak masz jakies uwagi do dzialania PAXu ? No prosze ...
                • Gość: Helmut Re: PAX gorzej już być nie może IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 18:23
                  No nie ma co się denerwować, niektórzy pracują i nie mają czasu na bieżące
                  śledzenie forum. Fundusz Remontowy jest to opłata specjalna (wydzielona) którą
                  powinna być przeznaczona tylko i wyłącznie na remonty, a jak jest sam wiesz
                  najlepiej. Chociaż teraz najbardziej mnie interesują (jest zima) Pax - owscy
                  dozorcy odpoczywacze którzy uważają że odśnieżanie chodników i parkingów to
                  prześladowanie a już posypanie ich piaskiem to co najmniej syndrom "biedronki".
                  • Gość: PCh Re: PAX gorzej już być nie może IP: 193.0.236.* 07.03.05, 11:30
                    Mnie interesuje, żeby wyremontowali windy przy Pileckiego za składki z tej
                    posesji a nie ocieplali za to bloku przy Wiatracznej. Zwykły egoizm. Ochrona na
                    Pileckiego jest faktycznie ok.
            • Gość: kazur Re: PAX gorzej już być nie może IP: *.aster.pl 25.02.05, 19:35
              Co i jak stało się z kamerami najlepiej wie ten co wszedł w ich posiadanie. Nie
              znam okoliczności tej sprawy, ale skoro już mowa o ochronie, to jeszcze raz chcę
              podkreślić że pracownicy ochrony przy Pileckiego wiedzą co do nich nalezy i
              zachowują się właściwie. Nie mogę tego samego powiedzieć o członkach zarządu
              spółdzielni Pax.
    • Gość: xxx Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 10:26
      Co tam Panie w Pax-ie słychać?
      • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chomiczowka.net.pl 20.02.05, 18:15
        na wiatracznej jest winda w klatce A i niestety będzie na razie tylko w tej
        klatce. Kończa ocieplać blok i tynkują. Pan na budowie powiedział mi, że
        pieniadze mają ale jest mróz i nic nie mogą robić. Ja mu tam nie wierze ale
        nadal twardo czekam na mieszkanie
    • Gość: 3wdar Re: Pax-Wiatraczna IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 07.03.05, 09:47
      up!
    • lohengrin77 Re: Pax-Wiatraczna 07.03.05, 10:05
      Mieszkam niedaleko - budowa stoi od 1998 roku; dla ryzykantów.
      • Gość: 3wdar Re: Pax-Wiatraczna IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 11.03.05, 10:30
        Jak stoi to znaczy, że się wzięli za robotę a to się chwali. A może tutaj kupić
        mieszkanie? Czy lepiej się jeszcze troszeczkę zastanowić? Albo może pomyśleć?
        No ale to się może wiązać z utratą reszty włosów. Czy warto?
        • Gość: mrówka Re: Pax-Wiatraczna IP: *.devs.futuro.pl 11.03.05, 10:43
          Jak chcesz stracic kase to kupuj. Poszukaj czegos innego na Grochowie albo
          nawet na wtornym, idz na targi mieszkaniowe -poszukaj ale nie trac ciezko
          zarobionych pieniedzy!!!
          • Gość: 3wdar Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 20:04
            No tak sobie myślę, ze być może na Wiatracznej trwa boom budowlany (czyta się
            bum ale czy to nieprzypadkowa? zbieżność przeciwstawnych dźwięków)i omija mnie
            niepowtarzalna okazja zasiedlenia ronda pod szyldem organizacji miłującej pokój
            i budującej pokoje.Czy ten PAX to aby nie jaka sekta? W końcu czerwonym się
            sprzedali. No ale w trosce o moje cięzko zarobione pieniądze i te które pożyczę
            dalej zbieram informacje nie tracąc jednak z horyzontu zdarzeń tej historycznej
            budowli. Pozdrawiam niewątpiących ale i tych słabej wiary. Dużo mi wszyscy
            pomogliście.
            • Gość: XXX Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 23:24
              zASTANWIAM SIĘ CZY CHODZI CI OKUPNO MIESZKANIA CZY CHCESZ PISAC GŁUPOTY .sWOJE
              ZAANGAZOWANIE POLITYCZNE NIE POWINIENES POKAZYWAC NA TYM FORUM PISZESZ GŁUPOTY
              I CIESZYSZ SIĘ Z TEGO JAKI TY JESTES MĄDRY GŁUPEK
              • Gość: 3wdar Re: Pax-Wiatraczna IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 15.03.05, 08:15
                No to zastanawiaj się dalej mędrku.A na marginesie: wygląda na to,że żeby
                dobrze kupić mieszkanie to trzeba mieć szczęście,głupi je ponoć ma najczęściej.
                Czy nie jest to jakieś rozwiązanie dla sfrustrowanych szukających-kupujących
                mędrku skoro rozum na niewiele się zdaje a kupno mieszkania to prawie wyprawa
                wojenna? A życie takie króciutkie.
                Wiatraczna w końcu zostanie i tak zasiedlona, żal tylko,że różne fajne
                budowlane miejsca W Warszawie są marnowane na dziesiątki lat przez różnych
                łobuzów dla szybkiej forsy? Jak myślisz mędrku komu to zawdzięczamy?
                • Gość: Bruseczek Re: Pax-Wiatraczna IP: 193.109.212.* 21.03.05, 13:54
                  Oglądałam niedawno mieszkania w klatce L, tej która ma być skończona w II
                  kwartale. Mieszkanie bardzo zgrabne i ustawne a przede wszystkim całkowicie
                  skończone (jeszcze jedno malowanie i można mieszkać). Mój domowy w pełni
                  wykwalifikowany i doświadczony expert budowlany to potwierdza. Klatka jest
                  rozgrzebana ale, znów expert, to kwestia miesiąca - dwóch średnio intensywnej
                  pracy ekipy budowlanej.Pewnie będzie jakiś poślizg bo państwo na budowie mieli
                  niezbyt pewne miny w kwestii oddania inwestycji w czerwcu. Cena mnie nie
                  odstraszyła ale postanowiłam jeszcze sprawdzić opinie przyszłych mieszkańców. Z
                  tego co rozumiem znacząca większość wypowiedzi na forum należy do osób które
                  nie kupiły mieszkania w tym bloczydle (bo perełką architektury współczesnej to
                  to nie jest. od zawsze mieszkam na grochowie i ani mi przez myśl nie przeszło,
                  ze mogłabym się stamtąd wyprowadzić. Bardzo żałuje, że przegapiłam Garwolińską,
                  ale Rondo jest super punktem komunikacyjnym i uważam że warto trochę poczekać,
                  zwłaszcza ze mieszkanie które oglądałam jest zdecydowanie najładniejszym
                  lokalem jaki widziałam do tej pory (w sprawie potworków architektonicznych
                  polecam zwiedzenie słonecznego stoku). Uszy do góry.
                  PS. Do pytającego: kieruj się raczej własnym osądem i faktami, które uda ci się
                  zweryfikować osobiście a nie subiektywnymi opiniami innych.
                • Gość: PCh Re: Pax-Wiatraczna IP: 193.0.236.* 22.03.05, 12:03
                  Ale o co właściwie chodzi ?
    • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chomiczowka.net.pl 26.03.05, 17:39
      słuchajcie zadzwonili do mnie żebym przyszła odebrać klucze!!!!!Czy ja śnie????
      • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 12:17
        a w której klatce masz mieszkanie? Ja kupiłam w B.
      • Gość: surjohn Re: Pax-Wiatraczna IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 30.03.05, 02:10
        ktora klatka jest gotowa?prosze o odpowiedz czy wiesz kiedy bedzie
        gotowa b kupiec z florydy
        • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 10:21
          rozmaiwalam wczoraj z kierownikiem budowy. Uzyskałam informacje ze chcą oddać
          równocześnie trzy klatki na początku czerwca. Taka sama informacje przekazano
          mi w spóldzielni w dziale inwestycji, wiec nie wiem ska kltos ma info o
          odbiorze kluczy....
          • Gość: surjohn Re: Pax-Wiatraczna IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 31.03.05, 04:28
            dziekuje za informacje,moze wreszcie dostaniemy klucze w tym roku
            czy masz numer telefonu do kierownika budowy?
            • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 13:32
              oczywiście:) to jest Pan Tarasiuk-600 0137 13.
              A Ty w ktorej klatce masz mieszkanie? fajnie by było gdybysmy juz teraz zaczeli
              sie poznawac w ramach sąsiedzkich wymian uprzejmości:):) pozdrawiam.
              • Gość: surjohn Re: Pax-Wiatraczna IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 01.04.05, 01:28
                dziekuje za telefon do kierownika.mam mieszkanie w klatce b
                narazie mieszkam na florydzie ale mam zamiar pomieszkac w polsce
                bardzo chetnie poznam przyszlych lokatorow.
                • Gość: Helmut Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 07:07
                  Wczoraj odbyło się spotkanie poszkodowanych przez "PAX" w inwestycji przy
                  Stryjeńskich z udziałem zarządu i rady nadzorczej. Info z spotkania:
                  -Żadnych nowych konkretów, stroszenie piór przez zarząd.
                  -Ostateczne rozliczenie najmniej 4100zł, najwięcej ile się da. (praktycznie bez
                  możliwości ustanowienia odrębnej nieobciążonej hipoteki)
                  -Hipoteki nadal zablokowane na nowych inwestycjach ok.100 mln zł (informacja
                  zgromadzonych).
                  -Rozliczenie ostateczne dotyczy wszystkich nowych inwestycji w tym także
                  (według przew. Rady Nadzorczej) mieszkań sprzedanych przez Insbud. I to
                  niezależnie od kwoty wpisanej w umowie (taka "tajna" broń) (chociaż co do
                  insbudu to chyba kolejna dziwna informacja). Kwota ostatecznego rozliczenia
                  będzie wynikała z kosztów spółdzielni czyli długów także.
                  -Audyt inwestycji (o czym poinformowali obecni mieszkańcy) był robiony w
                  prawdziwie Paxowskim stylu przez co zawiera wiele dziur, przemilczeń oraz
                  nieścisłości.

Moje subiektywne konkluzje:
                  Chyba jednak ok. 100 lokatorów spotka się z spółdzielnią w Sądzie ( i bardzo
                  dobrze nikt się nie dał zastraszyć, nareszcie będzie można wyjaśnić wiele
                  tajemnic spółdzielni).
                  Po zakończeniu inwestycji Wiatraczna (czynnik ludzki- lokatorzy będą mieli
                  swoje mieszkania) należy zakończyć męczarnie wszystkich (zarządu też) i ogłosić
                  upadłość spółdzielni. Mimo wszystkich minusów od syndyka będzie można uzyskać
                  faktyczny ostateczny koszt mieszkania (bez żadnych królików z kapelusza),
                  ustanowić odrębną nieobciążoną hipotekę lokalu, pozbyć się kosztów
                  funkcjonowania spółdzielni oraz kwot wynikłych z ich innych działań.
                  Działacze spółdzielni to dla mnie aktorzy z filmów Barei żadne opowieści tego
                  nie oddadzą, to trzeba poczuć i zobaczyć (no chociaż nie koniecznie finansowo).
                  Pozdrawiam
                  • Gość: PCh Re: Pax-Wiatraczna IP: *.acn.waw.pl 01.04.05, 11:02
                    Czołem Helnut. A powiedz Helmut jaki będzie koszt mieszkań w momencie
                    wyodrębnienia własności ? Kto zapłaci obiążenia hipoteczne ? Eskimosi ? A może
                    właśnie spółdzielcy ? Wyjaśnij nam to, proszę ?
                  • Gość: Spoldzielca Re: Pax-Wiatraczna IP: 217.8.186.* 01.04.05, 11:14
                    Helmut, na jakim spotaniu ty byles?
                    Cena ostateczna to 3905 lub 3910 zl/m2. Jest mozliwosc ustanowienia hipoteki po
                    ostatecznej wplacie calosci i tym samym uzyskania odrebnej wlasnosci lokalu.
                    Audyt rzeczywiscie zrobiony nierzetelnie, ale to juz chyba bez wiekszego
                    znaczenia. Hipoteka jest tylko na Wiatracznej i tam zostanie bo nie ma jej
                    gdzie przeniesc. Z Insbudem to nieprawda. Wyrok SN z marca 2004 mowi, ze po
                    podpisaniu aktu notarialnego spoldzielnia nie moze dochodzic zadnych roszczen
                    wobec spoldzielcy. Dlatego osoby ktore kupily udzial od Insbudu nic juz nie
                    doplaca.
                    • Gość: PCh Re: Pax-Wiatraczna IP: *.acn.waw.pl 01.04.05, 11:24
                      Tak jest. Po ostatniej modyfikacji prawa spółdzielczego nie jest możliwe
                      obciążenie hipoteki bez zgody właścicieli.
                  • Gość: obywatel komisja śledcza IP: *.aster.pl 01.04.05, 11:18
                    Komisja śledcza zakresie funkcjonowania spółdzielczości mieszkaniowej
                    wyjaśniłaby wiele interesujących kwestii. Ugrupowanie polityczne które podejmnie
                    się tego wyzwania moze liczyc na mój głos poparcia. Sprawy mieszkanowe z uwagi
                    na ich społeczny wydźwięk nie mogą wymykać się spod kontroli organów, które z
                    mocy ustawy są powołane do stania na straży porządku prawnego.
                  • Gość: PCh Re: Pax-Wiatraczna IP: *.acn.waw.pl 02.04.05, 09:24
                    No Helmut czekamy na informacje. Czemu milczysz ? Kawiarenka Internetowa
                    zamknięta ?
                    • Gość: Helmut Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 09:26
                      Nie wiem jak wy, ale ja w minionym tygodniu nie chciałem się zajmować brudami
                      tego świata (co jak co ale działacze „PAX”u powinni o tym wiedzieć, choćby
                      teoretycznie).
                      Teraz konkrety:
                      1. Działka przy Stryjeńskich jest obciążona hipoteką i to dużą (jeśli nie
                      brać pod uwagę restrukturyzacji to bardzo dużą) . Kwota wpłat od lokatorów nie
                      stanowi nawet ułamkowej wartości obciążenia. Władze spółdzielni by nas
                      pocałowały w zasłonięte miejsce jak byśmy zgodzili wyodrębnić własność lokali w
                      aktualnym stanie rzeczy (podpisując akt notarialny przejmujemy obciążenie
                      hipoteki przypadające na dany lokal (na dzisiaj grubo powyżej wartości rynkowej
                      + koszty jakie już zapłaciliśmy spółdzielni). Bossowie spółdzielni dobrze o tym
                      wiedzą (no i co z tego).
                      2. Koszt po lustracji 3910zł/m2 tak, ale jako zakończenie etapu, trzeba
                      było dobrze słuchać. Chłopaki szykują jeszcze rozliczenie sumujące, podobno
                      ostateczne minimum 200zł ekstra. Mówiono o tym na spotkaniu co prawdo jakoś tak
                      nieśmiało i „półgębkiem”.
                      3. Co do mieszkań kupionych w „Insbudzie” to przytoczyłem tu wypowiedź
                      przew. Rady Nadzorczej czyli władz PAX, temat jest bardzo rozwojowy ale
                      pozwólcie zostawię to na razie bez komentarza.
                      4. Co do losów hipoteki po upadku spółdzielni (i kto za to zapłaci) to
                      ruszcie klawiaturami, obszerna literatura jest na stronach internetowych..
                      5. Koszty wyodrębnienia lokalu jak ustęp 4. dla lokalu 60m2 około 7000zł

PS. Drogi PCh no może faktycznie muszę oszczędzać, ale wy w spółdzielni
                      czujecie się dobrze, macie dostęp do dobrego sztywnego łącza, no i macie dużo
                      wolnego czasu i tak trzymać.

Pozdrawiam

• Gość: Spółdzielca Re: Pax-Wiatraczna IP: 217.17.46.* 13.04.05, 09:40
                        1. Hipoteka na Stryjenskich nie zostanie przepisana na mieszkanie, jezeli uda
                        sie uzyskac odrebna wlasnosc. Sa juz pierwsze ksiegi wieczyste z czysta
                        hipoteka. Jezeli pierwsze z mieszkan uzyskalo odrebna wlasnosc, to nastepne tez
                        nie beda obciazone.
                        2. Cena ostateczna (3905 lub 3910 w zaleznosci od etapu) rzeczywiscie moze sie
                        jeszcze zmienic (jak znajda sie dodatkowe faktury), natomiast w przypadku
                        wydzielenia odrebnej wlasnosci Spoldzielnia nie moze domagac sie juz zadnych
                        roszczen od spoldzielcow. Dlatego wydaje mi sie, ze jest wprost przeciwnie niz
                        piszesz, tzn. Spoldzielni nie zalezy na przyspieszeniu aktow notarialnych.

Pozdrawiam
                        • Gość: XX Re: Pax-Wiatraczna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.05, 08:53
                          Szkoda ża w Paxie wszystkie faktury nie są jak w każdej firmie wkładane do
                          segregatorów. Wtedy nie było by możliwości że fkktury znajdą się później i
                          koszt ostatecznego rozliczenia byłby już znany
                          Gość portalu: Spółdzielca napisał(a):

> 1. Hipoteka na Stryjenskich nie zostanie przepisana na mieszkanie, jezeli uda
                          > sie uzyskac odrebna wlasnosc. Sa juz pierwsze ksiegi wieczyste z czysta
                          > hipoteka. Jezeli pierwsze z mieszkan uzyskalo odrebna wlasnosc, to nastepne
                          tez
                          >
                          > nie beda obciazone.
                          > 2. Cena ostateczna (3905 lub 3910 w zaleznosci od etapu) rzeczywiscie moze
                          sie
                          > jeszcze zmienic (jak znajda sie dodatkowe faktury), natomiast w przypadku
                          > wydzielenia odrebnej wlasnosci Spoldzielnia nie moze domagac sie juz zadnych
                          > roszczen od spoldzielcow. Dlatego wydaje mi sie, ze jest wprost przeciwnie
                          niz
                          > piszesz, tzn. Spoldzielni nie zalezy na przyspieszeniu aktow notarialnych.
                          >
                          > Pozdrawiam
                      • Gość: PCh Re: Pax-Wiatraczna IP: 193.0.236.* 13.04.05, 11:23
                        Co fakt, to fakt - mam sztywne łącze. Po upadłości spółdzielni możemy liczyć na:
                        1. przerwy w dostawie mediów, wywozu śmieci itd. - da się żyć;
                        2. włączenie lokali w masę upadłościową spółdzielni - syndyk zdecyduje co dalej
                        z tym zrobić (no bo rozumiem, że mienia raczej nie przejmie inna spółdzielnia);
                        w takim razie przegrani są spółdzielcy z prawem lokatorskim ponieważ faktycznie
                        tracą mieszkania;
                        3. długotrwałe procesy, nerwy i koszty;
                        4. organizację wspólnot mieszkaniowych przez najcwiańszych "towarzyszy" (no nie
                        Helmut) a później ich długotrwałą "opiekę" nad mieszkańcami;

Szkoda, że upadłość nie została ogłoszona za starego prezesa - masa
                        upadłościowa była by dużo mniejsza a dług większy i w takim razie może
                        wierzyciele by prostu odpuścili.
                  • Gość: PCh Re: Pax-Wiatraczna IP: *.u.mcnet.pl 18.04.05, 07:44
                    www.realtor.waw.pl/wniosek%20o%20upadlosc%20dewelopera.htm
          • Gość: Emilia Re: Pax-Wiatraczna IP: *.crowley.pl 24.02.06, 11:56
            Zastanawiam się nad zakupem mieszkania w tej inwestycji, mieszkanie jest wykończone "pod klucz",
            rozkład jest naprawdę piękny (oglądałam tam kilka mieszkań i pod względem rozplanowania
            przestrzennego naprawdę nic im nie brakuje - poszukajcie w innych lokalizacjach nie koniecznie na
            Pradze a wtedy dopiero przekonacie się jak pomyslłowymi "niszczycielami przestrzeni" potrafią być
            architekci). Proszę o kontakt osoby, które już tam mieszkają i są obiektywne w ocenie a nie kierują się
            tym co bliżej nieokreślony "ktoś" powiedział.
      • Gość: Zielona Re: Pax-Wiatraczna IP: 217.17.46.* 31.03.05, 13:38
        Rzeczywiście odebrałaś lub masz na dniach odebrać KLUCZE ? Czy to nie pomyłka ?
        Możesz to potwierdzić ???
        • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chomiczowka.net.pl 02.04.05, 12:25
          przepraszam wprowadzilam was w bład z tymi kluczami ale taka jedna pani z paxu
          też mi źle powiedziała. oczywiście nie odbieram żadnych kluczy
          • Gość: ŁŚ Re: Pax-Wiatraczna IP: *.flashnet.pl / *.atman.pl 13.04.05, 07:03
            No i długo nie odbierzesz bo to jedna z najdlużej prowadzonych budów w
            Warszawie :-(
            • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 14:52
              Bez dramatyzowania. Prace wolno,bo wolno ale zmierzają ku końcowi,przynajmniej
              jeśłi chodzi o pierwsze klatki.Bywam przynajmniej raz w tygodniu na budowie i
              widze postępy....
              • Gość: surjohn Re: Pax-Wiatraczna IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 15.04.05, 19:33
                malinko, mieszkam w usa i nic nie wiem o postepach w budowie
                co sie zmienilo od stycznia 2005? czy sa juz windy?
                • Gość: K 42/02 Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 21:14
                  www.trybunal.gov.pl/Rozprawy/2005/k_42_02.htm
                  • Gość: Ja Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chello.pl 16.04.05, 19:01
                    Jak czytam niektóre wypowiedzi "mądrych głów" z tego forum, to aż się włos jeży
                    na głowie. Mianowicie:

Kredyt zabezpieczony hipoteką całej inwestycji został udzielony przez bank: aby
                    wyodrębnić z ogólnej księgi wieczystej księgę dla konkretnego lokalu bez
                    obciążenia ułamkową częścią hipoteki ogólnej księgi wieczystej, bank
                    kredytujący musiałby wydać na to zgodę w formie pisemnej. Dlaczego bank miałby
                    wydać na to zgodę, pozbawiając się ZABEZPIECZENIA swojego kredytu??

Jeśli się mylę, to bardzo proszę o oświecenie mnie. Moim zdaniem w takiej
                    sytuacji, póki kredyt zabezpieczony hipoteką na księdze wieczystej całej
                    inwestycji nie będzie spłacony w 100%, możecie zapomnieć o przeniesieniu na Was
                    prawa własności lokali mieszkalnych (czy też nabyciu spółdzielnczego
                    własnościowego prawa do lokalu).

Czarno widzę ale pozdrawiam
                    • Gość: Spółdzielca Re: Pax-Wiatraczna IP: 217.17.46.* 18.04.05, 10:28
                      Nie masz racji. Po pierwszym przewlaszczeniu (co mialo juz miejsce) kolejne
                      lokal nie sa obciazane czescia hipoteki. Pierwsze przewlaszczenia na
                      Stryjenskich mialy juz miejsce i hipoteki sa czyste. Na Stryjenskich jest tylko
                      hipoteka Pekao, ale byla ustanawiana przed 2001 i z zgodnie z ustawa nie jest
                      wazna (zostala przeniesiona na Wiatraczna). Mowie oczywiscie o Stryjenskich. Na
                      Wiatracznej sytuacja jest zupelnie inna i wspolczuje osobom, ktore wplacily tam
                      na mieszkanie.

Pzdr
                      • Gość: PCh Re: Pax-Wiatraczna IP: *.u.mcnet.pl 18.04.05, 10:32
                        A czy orientujesz sie ktore jeszcze lokalizacje PAXu maja obciazone hipoteki ?
                        Czy to znaczy ze zabezpieczeniem wszystkich dlugow jest teraz Wiatraczna ?
                        • Gość: Spółdzielca Re: Pax-Wiatraczna IP: 217.8.186.* 18.04.05, 11:25
                          Z tego co wiem zabezpieczeniem wszystkich długów jest Wiatraczna i co gorsza
                          stamtad nie ma juz jak przeniesc obciazenia hipoteki. Dlatego osoby z
                          Wiatracznej nie moga sie wylaczyc ze spoldzielni i tym samym beda do konca
                          restrukturyzacji ponosili jej koszty. Nie wiem jak wyglada hipoteka pozostalych
                          inwestycji, mozna to sprawdzic nawet w spoldzielni.

Pzdr
                    • Gość: XX Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 09:50
                      Według mnie hipoteka nie stanowi przeszkody w ustanowieniu spółdzielczego
                      własnościowego prawa do lokalu. Jakie według Cciebie konkretnie przepisy
                      miałyby stanowić, że nie można ustanowić spółdzielczego własnościowego prawa do
                      lokalu na nieruchomości na której jest hipoteka ?

Gość portalu: Ja napisał(a):

> Jak czytam niektóre wypowiedzi "mądrych głów" z tego forum, to aż się włos
                      jeży
                      >
                      > na głowie. Mianowicie:
                      >
                      > Kredyt zabezpieczony hipoteką całej inwestycji został udzielony przez bank:
                      aby
                      >
                      > wyodrębnić z ogólnej księgi wieczystej księgę dla konkretnego lokalu bez
                      > obciążenia ułamkową częścią hipoteki ogólnej księgi wieczystej, bank
                      > kredytujący musiałby wydać na to zgodę w formie pisemnej. Dlaczego bank
                      miałby
                      > wydać na to zgodę, pozbawiając się ZABEZPIECZENIA swojego kredytu??
                      >
                      > Jeśli się mylę, to bardzo proszę o oświecenie mnie. Moim zdaniem w takiej
                      > sytuacji, póki kredyt zabezpieczony hipoteką na księdze wieczystej całej
                      > inwestycji nie będzie spłacony w 100%, możecie zapomnieć o przeniesieniu na
                      Was
                      >
                      > prawa własności lokali mieszkalnych (czy też nabyciu spółdzielnczego
                      > własnościowego prawa do lokalu).
                      >
                      > Czarno widzę ale pozdrawiam

• Gość: PCh Re: Pax-Wiatraczna IP: *.u.mcnet.pl 19.04.05, 13:06
                        Hipoteka nie stanowi przeszkody w przyznaniu spółdzielczego prawa własności ale
                        stanowi przeszkodę w wyodrębnieniu własności.
    • Gość: PCh Re: Pax-Wiatraczna IP: *.u.mcnet.pl 19.04.05, 07:15
      Czy ktoś zna listę obowiązków dozorcy ?
      • Gość: Ja Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chello.pl 19.04.05, 20:16
        Nie będę sypał "paragrafami", bo mi się nie chce wertować ustawy o
        spółdzielniach mieszkaniowych, ale z tego co pamiętam, żeby przenieść na
        spółdzielcę tzw. spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu, musi on:
        1. Uzupełnić tzw. wkład budowlany - w przypadku nowych lokali będzie to dopłata
        do wyliczonej przez spółdzielnię na podstawie rzeczywistych kosztów budowy
        kwoty do tzw. ostatecznego rozliczenia
        2. Spłacić koszt kredytu zaciągniętego przez spółdzielnię na sfinansowanie
        kosztów remontu/budowy danego lokalu (tutaj oczywiście to drugie) w wysokości
        odpowiadającej udziałowi procentowemu powierzchni lokalu do powierdzchni całej
        inwestycji.

Jako potwierdzenie moich "teorii" mogę posłużyć się wcześniejszymi postami
        moich przedmówców, którzy pisali o tym, że aby przenieść na nich spółdzielcze
        własnościowe prawo do lokalu, spółdzielnia "spuszczała" hipoteki z ich
        nieruchomości na inne, będące jeszcze w trakcie budowy.
        • Gość: PCh Re: Pax-Wiatraczna IP: *.acn.waw.pl 20.04.05, 14:28
          Powyższe pod rozwagę orłom chcącym upadłości PAXu.
        • Gość: Ja Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chello.pl 20.04.05, 18:12
          W uzupełnieniu mojego poprzedniego postu i po przeprowadzeniu w dniu
          dzisiejszym stosownej rozmowy z koleżanką - prawniczką, zajmującą się
          windykacją: istnieje rzeczywiście możliwość przeniesienia własności (lub
          spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu) części nieruchomości obciążonej
          hipoteką (tutaj tą częścią byłby dany lokal), ale .... w obecnej sytuacji
          spółdzielni (a właściwie gruntu inwestycji tj. jego obciążeniu hipotecznym)
          notariusz sporządzający akt notarialny musiałby dopisać klauzulę, że
          nieruchomość obciążona jest hipoteką w kwocie X. Chyba, że spółdzielnia miałaby
          zawarte jakieś porozumienie w tej sprawie z bankami - wierzycielami: jeśli nie
          mają (radzę dowiedzieć się w spółdzielni), innej opcji niż powyższa nie widzę.
          Sad but true
          • Gość: PCh Re: Pax-Wiatraczna IP: *.acn.waw.pl 20.04.05, 21:00
            Helmut, przeczytaj proszę powyższe posty i wytłumacz ludziom, że po upadłości
            spółdzielni nie poniosą kosztów zadłużenia PAXu. Bardzo liczę na twoją
            optymistyczną odpowiedź.
            • Gość: Ja Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chello.pl 20.04.05, 21:22
              Tu nie ma co tłumaczyć: owszem, nie ponoszą, ale zdaje się, że mając co
              najmniej lokatorskie prawo do lokalu (chociaz i w przypadku lokatorskiego
              miałbym wątpliwości - moim zdaniem dopiero spółdzielcze własnościowe prawo daje
              taką gwarancję - następuje niejako automatyczne przekształecenie we własność
              jeśli inna spółdzielnia nie przejmie upadającej). Osoby które podpisały ze
              spółdzielnią umowę o wybudowanie lokalu mieszkalnego w gruncie rzeczy
              mają "prawo do prawa do lokalu". Czyli są w kolejce z wierzycielami
              hipotecznymi i innymi, oczekującymi na zaspokojenie z majątku wchodzącego w
              skład masy upadłościowej spółdzielni (jeśli ona upadnie).
              Nie pamiętam jaka jest w tej chwili kolejność zaspokajania po upadłości, ale
              zmieniło się ostatnią nowelizacją ustawy zdaje się tylko to, że skarb państwa +
              zus nie znajduje się automatycznie przed wierzycielem hipotecznym. Tak czy siak
              niedoszli mieszkańcy są za tymi dwoma grupami w jednym "worku" z wykonawcami,
              podwykonawcami itp. itd.

Gdyby Twoja opinia PCh była prawdziwa, zabezpieczenie kredytu przez bank
              hipoteką byłoby de facto dla niego bezużyteczne - pozostawiam pod rozwagę, jaki
              byłby sens jego stosowania, gdyby po upadłości dłużnika bank pozostawał bez
              zabezpieczenia, przekazując prawo do poszczególnych częsci nieruchomości tj.
              lokali (oczywiście pośrednio poprzez syndyka) osobom mającym umowę o
              wybudowanie lokalu ze spółdzielnią.
              • Gość: PCh Re: Pax-Wiatraczna IP: *.acn.waw.pl 20.04.05, 21:41
                Wręcz przeciwnie: o zabezpieczenie banku zadba syndyk proponując spółdzielcom
                wykupienie (ponowne ?) mieszkań. Lokatorzy znajdują się na końcu kolejki
                windykacyjnej, 7 czy też 9 miejsce. Czy ktoś ma inne, bardziej optymistyczne
                wiadomości ?
                • Gość: Helmut Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 09:06

No nie wiem co ty tam robisz w tym Internecie, bo do kwestii merytorycznych to
                  raczej słabo (już raz zachęcałem do przejrzenia zasobów Internetu, literatura
                  dotycząca upadku spółdzielni mieszkaniowej jest bardzo obszerna) poniżej
                  artykuł z wyborczej 05.10. 2004. Żeby uniknąć dalszych przekłamań uważam że
                  zejście PAXu powinno nastąpić po oddaniu Wiatraka czyli jesienią tego roku.
                  Szczegółowe info bardzo dokładne, w artykule upadłość spółdzielni
                  mieszkaniowej Stanisława Gurgula w monitorze prawniczym
                  www.monitorprawniczy.pl/artykul.php?idart=2921 niestety dostęp płatny 6
                  zł i mimo iż nie zarabiam tyle co wysocy funkcjonariusze paxu udostępnił bym
                  go ale kłaniają się prawa autorskie. Moi drodzy raczej już nie będę się
                  odzywał w tym temacie bo:
                  1) Ofiary już są poinformowane, Władze spółdzielni i tak z pełną premedytacją
                  głoszą swoje prawdy objawione. Nowi naiwni i tak się znajdą.
                  2) Z paxem będę się już tylko kontaktował przez prawników lub sąd (w związku z
                  tym trzeba trzymać karty przy sobie).
                  3) Ludzie od czasu Ptolemeuszy do Kopernika sądzili że ziemia jest płaska i
                  dobrze im z tym było a nieliczni którzy głosili że jest inaczej drogo za to
                  zapłacili.
                  Pozdrawiam

Helmut

Skutki bankructwa spółdzielni dla jej mieszkańców
                  kk 05-10-2004, ostatnia aktualizacja 05-10-2004 12:32

Gdy domy stoją, a ludzie mieszkają

• Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu przekształca się w prawo odrębnej
                  własności (po zamknięciu upadłości i wykreśleniu spółdzielni z rejestru
                  sądowego). To korzystna zamiana, bo tzw. własność hipoteczna jest mocniejszym
                  prawem, niż własność spółdzielcza.

• Lokatorskie prawo przekształca się w umowę najmu. Spółdzielcy na tym tracą.
                  Wielu musi się liczyć ze wzrostem stawki czynszu.

• Syndyk lub zarządca spółdzielni ma prawo sprzedać budynki razem z
                  lokatorami, ale tylko innej spółdzielni. Mogą ją założyć sami mieszkańcy i w
                  ten sposób wykupić się z masy upadłości.

• Jeśli nie ma chętnych, syndyk przekazuje grunt wraz z budynkiem gminie. Po
                  zamknięciu upadłości zawiązuje się wspólnota mieszkańców, której członkami są
                  właściciele mieszkań oraz gmina będąca właścicielem mieszkań zajmowanych przez
                  najemców.

Gdy zostaje rozgrzebany plac budowy

• Wszyscy, którzy wpłacali na mieszkania, ale nie doczekali się przydziału,
                  wpisują się na listę wierzycieli upadłej spółdzielni. Pieniądze dostaną na
                  szarym końcu, po pracownikach, ZUS-ie, fiskusie, bankach i wierzycielach
                  hipotecznych. Nie mogą domagać się przekształcenia swoich umów realizacyjnych w
                  umowy własności, bo nie ma czego przekształcać.

• Niedoszli mieszkańcy mogą założyć własną spółdzielnię (wystarczy 15
                  chętnych), za zgodą sądu przejąć inwestycję i ją kontynuować. Warunek:
                  wierzyciele muszą się dogadać między sobą, a potem przekonać syndyka lub
                  zarządcę.

Kto może złożyć wniosek o upadłość spółdzielni?

• Każdy jej wierzyciel - wykonawca, dostawca mediów, członek, któremu obiecała
                  wybudować mieszkanie lub zarząd spółdzielni.

Kiedy składa się wniosek?

• Gdy długi rosną, a spółdzielnia ich nie spłaca.

Po czym poznać, że spółdzielnia ma kłopoty?

• W spółdzielni eksploatacyjnej (takiej, która jedynie administruje
                  budynkami) - po niewywożonej od dawna górze śmieci, przerwach w dostawie wody
                  lub zimnych kaloryferach. W spółdzielni inwestycyjnej (takiej, która buduje
                  nowe domy) - po pustoszejących placach budów, stale przesuwającym się terminie
                  zakończenia inwestycji, żądaniu kolejnych wpłat bez związku z postępami na
                  budowie.

kk

--------------------------------------------------------------------------------

Tekst pochodzi z portalu Gazeta.pl - www.gazeta.pl © Agora SA

--------------------------------------------------------------------------------
                  • Gość: PCh Re: Pax-Wiatraczna IP: *.acn.waw.pl 22.04.05, 14:47
                    Sam sobie przeczysz. Z jednej strony piszesz, ze zdajesz sobie sprawe z
                    problemow po upadlosci spoldzielni. Z drugiej strony chcesz aby spoldzielnia
                    upadla. Napisz, prosze w punktach 1, 2, 3 itd. co nam da upadlosc spoldzieni.
                    Poza twoja satysfakcja oczywiscie.
    • Gość: Dziwny Zebranie członków 21.04.2005 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.05, 19:25
      Był ktoś na tym zebraniu? Co na nim było omawiane bo niestety nie mogłem
      przyjsć. Moze ktoś powiedzieć?
      • Gość: Anna Re: Zebranie członków 21.04.2005 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 14:20
        Słyszałam, że we wtorek jest rozprawa o upadłość spółdzielni, a zarzad zbiera
        podpisy pod petycją, przeciwko wierzycielowi - cżłonkowi naszej spółdzieleni
        pod pozorem, żeby go powstrzymać od podtrzymania wniosku, a w rzeczywistości,
        aby przygotować grunt pod usunięcie go z naszej spółdzielni
        • Gość: xyz Re: Nowe zobowiązania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 20:44
          Podobno rada nadzorcza bezprawnie, łamiąc prawo spółdzielcze, wyraziła zgode
          zarządowi na nowy 30 milionowy kredyt
          • venus8 Re: Nowe zobowiązania 25.04.05, 15:34
            Czy mogę kogoś z Was prosić o kontakt?
            Nasza budowa też stoi, od prawie roku, wcześniej były już przestoje. Generalnie
            robi się cienko. Inna spółdzielnia, ale kłopoty podobne, jak widzę.

Jak zamierzacie sprawdzić koszty budowy osiedla, bez dostępu do dokumentów?
            I co z tą hipoteką, przeniesioną ze Stryjeńskich na Wiatraczną? To jest
            bezprawne, czy się mylę?

Mail do mnie: venus8@gazeta.pl
            Dzięki,
            V.
            • Gość: ron Re: Nowe zobowiązania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 04:41
              jakie tam bezprawie to po prostu nowe wróciło, ale po wyborach się im zrobi
              gorąco koło d....
              • Gość: PCh Re: Nowe zobowiązania IP: *.acn.waw.pl 26.04.05, 10:28
                A co chcemy powrotu tego starego co zaczęło i zostawiło rozgrzebane i z długiem
                Stryjeńskich i Wiatraczną ? Fajnie było jak nam wyłączali ogrzewanie, no nie ?
                No i te fajne pozwy Insbudu o upadłość ! Wtedy to były czasy ! Teraz jakaś nuda
                zapanowała. No ale zmienimy tę nudę !
                • Gość: skl Re: sprawa o upadłość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 07:43
                  nie wiecie czy odbyła się rozprawa i jaki jest jej wynik?
                  • Gość: PCh Re: sprawa o upadłość IP: *.u.mcnet.pl 27.04.05, 09:14
                    Taki jak zawsze.
                    • Gość: gg Re: sprawa o upadłość IP: *.aster.pl 27.04.05, 09:26
                      napiszcie co bylo na zebraniu i kiedy planuja oddac wiatraczna.
                      • Gość: PCh Re: sprawa o upadłość IP: *.acn.waw.pl 27.04.05, 12:49
                        Wystarczy zadzwnonić do PAXu i spytać.
                        • Gość: jenu Re: sprawa o upadłość IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 29.04.05, 05:15
                          straszny jestes mondrala
                          • Gość: PCh Re: sprawa o upadłość IP: *.acn.waw.pl 29.04.05, 15:07
                            No fakt.
                            • Gość: malinka1977 jest winda-to już coś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 14:03
                              dla zainteresowanych newsami z budowy na Wiatraku..... w klatca A jest winda:)
                              • Gość: jonny Re: jest winda-to już coś IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 06.05.05, 01:24
                                malinko nie newsami a wiadomosciami.to jest polski jezyk
                  • Gość: PK To k.. upadł ten Pax czy nie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 09:14
                    jw
                    • Gość: Dziwny Re: To k.. upadł ten Pax czy nie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.05.05, 22:19
                      Nie upadł i długo nie upadnie. Nie bój...
    • Gość: 3wdar SETA IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 06.05.05, 07:28
      Na zdrowie za tych co nie mogą bo budują.
      • Gość: gg Re: SETA IP: *.aster.pl 06.05.05, 22:48
        ja pije bo buduje (ZE SZCZESCIA )ALE MAM DWA MIESZKANIA KUPIONE NA WIATRAKU
        ALE SIE NIE INTERESUJE BO NIE CHCE SIE DENERWOWC JEDYNE INFORMACJE MAM OD WAS
        (TRAGEDIA PODAJCIE ADRESY PREZESA I ZARZADU )...
      • Gość: malinka1977 a w łazienkach są grzejniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:42
        Kolejna nowa wiadomość z budowy na Wiatraku. W mieszkaniach są kontakty :) w
        łazienkach są grzejniki...
        • Gość: jenu Re: a w łazienkach są grzejniki IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 10.05.05, 03:56
          thanks
        • Gość: W-wa Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 06:31
          Malinka ty jestes chyba porąbana
          • Gość: malinka1977 Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:44
            no popatrz nie wiedziałam o tym, dzięki że mnie uświadomiłeś;)Choć nie mam
            zielonego pojęcia skąd takie twoje przypuszczenie, ale coż...widocznie znasz
            mnie lepiej niz ja sama siebie...
            • Gość: 3wdar Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 10.05.05, 10:57
              Malinko a kiedy odbiory klatek A,B,L?
              Jechałaś nową windą?
              A co ze schodami-nadal tylko beton?
              Może jakieś nowości?
              Z góry dzięki.
              • Gość: malinka1977 Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:52
                klatka A cała wyłożona terakotą-wygląda ok. Klatka B-terakota położona na
                ostatnich piętrach i ciągną ku dołowi z pracami...Winda ok - jest w klatce A. W
                klatce B - nadal dziura w szybie:( Jesli chodzi o L - to nie zaglądałam.
              • Gość: malinka1977 Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:56
                A Ty 3wdar w ktorej klatce masz mieszkanie?
                • Gość: 3wdar Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 10.05.05, 12:31
                  Malinko dopiero jestem na etapie przymiarki do jednej z tych klatek.A nie chcę
                  nic zapeszać.Dziękuję Ci za informacje i pozdrawiam.
                  • venus8 Re: a w łazienkach są grzejniki 10.05.05, 13:37
                    Jaką macie cenę m2 przed ostatecznym rozliczeniem?
                    V.
                    • Gość: malinka1977 Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 15:59
                      ja płaciłam 3200 brutto/m
                      • Gość: Gosc Re: a w łazienkach są grzejniki IP: 217.17.46.* 11.05.05, 09:49
                        Przeciez ta cena jest kompletnie bez znaczenia. I tak zaplacicie tyle ile
                        naprawde kosztowala ta budowa. Przeciez to spoldzielnia a nie deweloper!
                        • Gość: PCh Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.acn.waw.pl 11.05.05, 17:26
                          Jasne: u dewelopera placimy ponizej kosztow budowy; a w spoldzielni tyle co
                          budowa kosztowala, tak ? Stara wiara nie umiera: kiedys to byly czasy: mozna
                          bylo pomieszkac sobie za darmo.
                          • Gość: 3wdar Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 12.05.05, 07:39
                            Brawo PCh!!! Świetna riposta.
                            Może z innych źródeł coś wiecie o terminach zasiedleń I etapu (klatki A,B,L)?
                            Ja z oficjalnych - biuro sprzedaży - ponoć czerwiec-lipiec-sierpień TEGO ROKU.
                          • Gość: Gosc Re: a w łazienkach są grzejniki IP: 217.17.46.* 12.05.05, 13:26
                            Chyba nie zrozumiales o co mi chodzi. U dewelopera umawiasz sie na konkretna
                            cene i taka placisz, obojetnie czy koszty dewelopera beda wieksze czy mniejsze
                            niz ta cena. W spoldzielni placisz dokladnie tyle ile kosztowala budowa, bez
                            wzgledu na to na jaka cene sie umawiales. Na Stryjenskich w umowie byla cena
                            ok. 2.5 tys./m2 (po indeksacji na koniec budowy wychodzilo ok. 3 tys), a
                            mieszkancy musza zaplacic prawie 4 tys./m2. Tak bedzie tez na Wiatracznej,
                            tylko cena bedzie jeszcze wyzsza, bo przeciez budowa przez wiele lat finansuja
                            banki i od kredytu placi sie odsetki. Co wiecej spoldzielnia jest zadluzona i z
                            czegos ten dlug przeciez trzeba splacic.
                            "Riposta" byla moze i zlosliwa ale chyba niezbyt merytoryczna
                            • Gość: Diva Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:07
                              Jak się odnosisz do Przewodniczącego Rady Nadzorczej, jego riposty są zawsze
                              celne i merytoryczne, przecież on tyle dobrego dla "nas" robi i tak sie stara.
                              • Gość: PCh Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.acn.waw.pl 12.05.05, 21:33
                                Ale o co Ci konkretnie chodzi ?
                            • Gość: 3wdar Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 12.05.05, 14:17
                              Deweloper, który się przeliczy z kosztami odbija sobie to jakością materiałów i
                              robocizny oraz odpowiednimi stawkami eksploatacyjnymi gdy zarządza
                              nieruchomością. W efekcie tak dużo domopodobnych obiektów.Przykładów na tym
                              forum jest dość. Nie bronię społdzielni mieszkaniowych bo to często mało
                              elastyczne twory ale nasi developerzy choć prężniejsi to rynek jeszcze zbyt
                              młody i spętany małosensownym prawem aby wykrystalizowało się na nim wiele
                              godnych pochwał organizmów. Architekta czy wykonawcę oceniać można teraz ale
                              docenić naprawdę dopiero po latach gdy jego dzieło go przeżywa i niema wtedy
                              znaczenia czy był łysy czy może rudy.Rzecz w tym, że Rzeczpospolita potrzebuje
                              nowego ładu znacznie w szerszym zakresie niż ten, który obejmuje
                              mieszkalnictwo.
                              • Gość: Jarek Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.aster.pl 12.05.05, 21:38
                                jedna ze spoldzielni na Ursynowie - budowa startuje w 1999r. z cena 2900/m2 -
                                2002 - ostateczne rozliczenie 4300/m2 - bo podobno tyle to kosztowalo, budynek
                                do dzis nie jest oddany do uzytku !
                                Oby u was tak nie bylo, ja jednak wole deweloperow
                                • Gość: Gosc Re: a w łazienkach są grzejniki IP: 195.42.249.* 13.05.05, 10:36
                                  Czy to zart? Przeciez to wlasnie PAX
                            • Gość: PCh Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.acn.waw.pl 12.05.05, 21:37
                              Jasne: cena mieszkania na Ursynowie w nowym domu powinna wiec wynosic 2,5 k pln
                              za m^2. Tak ? To ja kupuje Twoje mieszkanie (o ile nie jest zapuszczone)za taka
                              cene.

Realny problem polega na tym, ze ludzie nie rozumieja przejscja z komunizmu do
                              gospodarki rynkowej. Teraz placi sie realne pieniadze za realne metry
                              kwadratowe.
                              • Gość: Helmut Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 09:16
                                PCH miałem już nie zabierać głosu ale twoja zła wola, mam nadzieję że nie
                                głupota przekroczyła już wszelkie granice. Jeśli ktoś wpłacił w 98 roku za m2
                                ok. 2750zł czyli wtedy normalną cenę rynkową (nawet nieco wyżej od rynkowej z
                                uwagi na ówczesną reputacje paxu), to jest z spółdzielnią kwita i tyle – w
                                końcu w tym 98 chyba zapłacili komuś za tereny materiały i wykonawstwo. Ja ci
                                chętnie odsprzedam te mieszkanie po kosztach (liczę tylko inflację nie stopy
                                procentowe, aby odeprzeć twój ulubiony argument że zamieszkujemy w tym cudzie i
                                za to powinniśmy płacić dodatkową rentę użytkową).

WSKAŹNIKI CEN TOWARÓW I USŁUG KONSUMPCYJNYCH
                                W LATACH 1998 - 2004

Rok Wskaźnik cen

1998 11,8
                                1999 07,3
                                2000 10,1
                                2001 05,5
                                2002 01,9
                                2003 00,8
                                2004 03,5
                                Dane: GUS

Czyli w 99r m2 – 2950zł, w 00r. m2 -.3245zł, w 01r m2 -3407zł, w 02 r.m2-
                                3441zł, w 03m2 -3475zł, w 04r. m2 – 3599zł.

I dalej, plus roszczenie z paxu minimum 1000zł za m2 wychodzi jakieś 4600zł za
                                m2 , w upadającej spółdzielni, bez możliwości ustanowienia czystej księgi
                                wieczystej,oraz innymi opisywanymi już wcześniej raryratasami. REFLEKTUJESZ.
                                • Gość: 2k Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.proxy.bosbank.pl / *.bosbank.pl 13.05.05, 10:01
                                  J.W.

Miałem kupić mieszkanie od podwykonawcy tej inwestycji.
                                  NAPRAWDE NIE POLECAM.

Tyle ludzi ile pracuje na tej budowie to wystarczy na budowę domu
                                  jednorodzinnego.
                                  Popatrzcie na inne budowy np: EDBUD tam pracują dziesiątki.
                                  W takim tempie to będzie budować sie jeszcze kilka lat.
                                  Jak widziałem klatkę A to były tam już terakoty na klatkch teraz doszła tylko
                                  winda...a widziałem ją prawie 3 miesiące temu.
                                  Społdzielnia nie wystawi zaświadczenia o ostatecznym terminie oddania
                                  inwestycji. To że masz klucze do mieszkania to znaczy tyle że możesz do niego
                                  wejść...nic więcej (cała inwestycja musi być oddana aby można było się
                                  zameldować przykład : Słoneczny Stok).
                                  Spółdzielnia nie wystawi zaświadczenia o wysokości ostatecznego rozliczenia.

RADZĘ PRZEMYŚLEĆ

Pozdrawiam
                                  • Gość: 3wdar Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 13.05.05, 10:06
                                    Mącisz.Budowa jest etapowa.Do meldunku wystarczy że etap zostanie oddany a nie
                                    cała inwestycja.
                                • Gość: PCh Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.acn.waw.pl 13.05.05, 21:09
                                  Lepiej jak nie piszesz na forum. Wszyscy (ja też) zdawaliśmy sobie sprawę z
                                  tego, że budowanie mieszkania w Pax-e od 98 roku jest związane z indeksacją cen
                                  matra kwadratowego. W tej chwili podobne mieszkania na Ursynowie ceni się w
                                  granicach 4,5 - 5,5 k pln. Jest to skorelowane z cenami przy Stryjeńskich choć
                                  wszyscy myśleli, że będzie taniej. W moich postach nie kwestionuję porażki Pax-
                                  u w latach 2000-2003. To fakt. Wielu ludzi miało (i ma) przez Pax bardzo
                                  poważne problemy. Jednak obecny prezes wyprowadził bardzo wiele spraw na
                                  prostą. Chociażby budowę przy Stryjeńskich. Więc teraz nie bazujmy jedynie na
                                  obrazie i nie chęci lecz popatrzmy na sprawy pozytwnie. Pax nie upadł - i to
                                  bardzo dobrze opnieważ nie ponosimy dodatkowych kosztów. Dług zmalał - i to też
                                  bardzo dobrze. Ludzie mieszkają już przy Stryjeńskich i za chwilę będą
                                  mieszkali przy rondzie Wiatraczna. Itd. No nie wiem czy powinienem aż tak wiele
                                  pisać bez cynizmu i dowalania komuś. Czy ktoś to doceni ? Nie sądzę.
                                  • Gość: sara Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 21:24
                                    przekretasy, którym sie upiekło na razie
                                    • Gość: PCh Re: a w łazienkach są grzejniki IP: *.acn.waw.pl 15.05.05, 09:25
                                      Oby udało się rozliczyć ekipę która wpędziła Pax w problemy. Obawiam się
                                      jednak, że tak się nie stanie. Dochodzenie prokuratorskie chyba niczego nie
                                      wykazało. Pewnie oficjalnym powodem zapaści Paxu pozostaną zmiany ustrojowe i
                                      przeinwestowanie.
                                      Teraz problemem są zawistni pieniacze którzy chcą dokopać Prezesowi za sowje
                                      straty przy poprzedniej ekipie oraz ci którym wydaje się, że mogą zarobić na
                                      obecnej sytuacji.
                                  • Gość: jenu Re: a w łazienkach są grzejniki IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 14.05.05, 23:52
                                    tak,duzo ludzi to docenia.
        • gamma9 Re: co obecnie na Stryjeńskich? 18.05.05, 14:04
          Zamierzam kupić mieszkanie na Stryjeńskich (Spółdzielnia PAX) na rynku wtórnym.
          Właśnie poczytałam sobie poprzednie wątki.
          Jaka jest obecnie kondycja Spółdzielni? Czy nadal grozi jej upadłość? Czy na
          tym gruncie nadal jest zaciągnięta hipoteka?
          • Gość: Gosc Re: co obecnie na Stryjeńskich? IP: 195.42.249.* 25.05.05, 14:26
            Kondycja spoldzielni bardzo sie poprawila, ale spoldzielnia nadal ma duze
            dlugi. Wiem, ze prowadza proces restrukutryzacji, ale nie wiadomo jak sie
            skonczy. Na gruncie jest stara hipoteka PKO, ale zgodnie z nowa ustawa o prawie
            spoldzielczym wygasla. A poniewaz czesc osob wydzielila sie bez obciazenia
            hipoteki, obciazenie nie grozi rowniez pozostalym. Pod tym wzgledem mieszkanie
            jest bezpieczne. Trzeba tylko sprawdzic czy zostal uregulowany pelen wklad
            czlonkowski. Pozdrawiam
            • Gość: xyz Re: co obecnie na Stryjeńskich? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 05:14
              Jak wygasła na Stryjeńskich to kogo obciążyła bo przecież długi zostały.
              Zapewne SM PAX praktycznego bankruta
              • Gość: Gosc Re: co obecnie na Stryjeńskich? IP: 217.17.46.* 15.06.05, 14:47
                Obciazyla Wiatraczna.
    • Gość: 3wdar Kiedy pierwsze odbiory mieszkań? IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 13.06.05, 12:36
      Może ktoś wie kiedy pierwsze
      odbiory mieszkań?
      • Gość: zyta Re: Kiedy pierwsze odbiory mieszkań? IP: 157.25.24.* 20.06.05, 09:11
        Jeśli wierzyć zapewnieniom Prezesa i bandy darmozjadów przesiadujących w biurze
        sprzedaży na Wiatracznej, klucze do mieszkań w klatce A przekazywane bedą
        spółdzielcom po 30 czerwca-co ważne- tego roku!Cóż, ponoć wiara czyni
        cuda..Jednak nie wiem czy spodziewać sie ich w lipcu czy też np. w
        październiku;)Usłyszałam także, że stary kochany Pax chce oddać do końca roku
        cały budynek, co przyznac muszę wywołało u mnie salwę śmiechu.Nic tam, pożyjemy-
        zobaczymy.
        A co do windy w klatce A- malinka chyba Ci sie ona przyśniła...
    • mcbag kredyt hipoteczny na Pax-Wiatraczna 16.06.05, 11:45
      Czy jakiś bank na 'to' daje czy odmawia współfinansowania ? Jeśli tak to który ?

Z góry dziękuję
      Marek
      • Gość: Kasia Re: kredyt hipoteczny na Pax-Wiatraczna IP: 213.76.146.* 20.06.05, 07:57
        Tak. Daje na te mieszkania kredyt Polskie Towarzystwo Finansowe PTF S.A. i to
        całkiem na dobrych warunkach
        • Gość: jola Re: walne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 20:28
          Słyszałam, że nasza spółdzielnia w poprzednim roku zrobiła ponad 10 milionów
          strat. Co robi rada nadzorcza?
          • Gość: xyz Re: walne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 22:05
            a spółka Wiatraczna ponad 3 miliony
            • Gość: Roman Re: walne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 06:53
              Zaczynamy płacić za słynny PROGRAM NAPRAWCZY obecnego Zarządu
            • Gość: PK Re: walne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 09:32
              Ludziska, na księgowości się nie znata. Starta w spółdzielni czy spółce to nie
              jest że ktoś coś ukradł albo zmarnotrawił ale że przychody są niższe niż
              koszty. Spółka Wiatraczna nic innego nie robi tylko buduje mieszkania dla Pax-u
              ponosząc koszty - a jako przychody - dostaje od PAX-u i od członków zapłatę za
              tą usługę. Jak Pax płaci mniej niż koszty wykonanych robót to jest strata.
              Chceta zysku - to zwiększcie swoje czynsze i koszty jakie płacicie spółdzielni -
              będą zyski Wiatracznej.
              • Gość: look Re: walne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 22:12
                Każdy głupi bez znajomości kreatywnej księgowości wie że jak jest strata to
                ktos musi ją z czegos dzisiaj, jutro czy pojutrze pokryć, a tym kimś jest
                naogół właściciel czyli w przypadku spółdzielni my wszyscy członkowie. Teraz
                już rozumiem skąd pojawiają się w paxowskim periodyku brednie członków zarządu
                na temat dopłat
                • Gość: PK Re: walne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 12:26
                  Rozumiem twoje rozgoryczenie ale to co piszesz to z merytorycznego punktu
                  widzenia bzdety, takiego przepisu aby straty musiały być pokryte ani dziś ani
                  kiedykolwiek nie ma.
                  • Gość: look Re: walne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 08:21
                    ksh Art. 233. § 1. Jeżeli bilans sporządzony przez zarząd wykaże stratę
                    przewyższającą sumę kapitałów zapasowego i rezerwowych oraz połowę kapitału
                    zakładowego, zarząd jest obowiązany niezwłocznie zwołać zgromadzenie wspólników
                    w celu powzięcia uchwały dotyczącej dalszego istnienia spółki.

Art. 586. Kto, będąc członkiem zarządu spółki albo likwidatorem, nie zgłasza
                    wniosku o upadłość spółki handlowej pomimo powstania warunków uzasadniających
                    według przepisów upadłość spółki
                    - podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do
                    roku.

• Gość: lola klucze IP: *.chomiczowka.net.pl 25.06.05, 15:37
                      kto z was odbiera niebawem klucze? macie jakieś info?
                      • wojtek_mal Re: klucze 25.06.05, 16:01
                        Podobno mają oddawać klucze 1/07 ale bez możliwości zamieszkania
                        • Gość: lola Re: klucze IP: *.chomiczowka.net.pl 25.06.05, 16:33
                          co to znaczy bez mozliwosci zamieszkania? i rozumiem ze mowimy o klatkach A B L?
                          • wojtek_mal Re: klucze 25.06.05, 16:45
                            Ta to właśnie następny pomysł naszej SM. Co do klatek powiedziano mi że na
                            razie zostanie oddana tylko kl A a B i L w Sierpniu albo we Wrześniu ale to się
                            wszystko zmienia jak w kalejdoskopie, nie ma żadnych sprawdzonych informacji
                            żona się tego dowiedziała od kierownika budowy p.Tarasiuka.
                            No ale i tak do września nie będzie można zamieszkać (podobno) oddają klucze po
                            to aby można było sobie wykończyć mieszkanie.
                            • Gość: lola Re: klucze IP: *.chomiczowka.net.pl 25.06.05, 23:36
                              no wlasnie bo ja w poniedzialek odbieram klucze i bede tam klasc glazury
                              terakoty itp ale myslalam ze juz bedzie mozna sie wprowadzic!!!!!!!!!! a czemu
                              tak jest moze wiesz?
                              • Gość: malinka1977 Re: klucze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 11:13
                                Ja jutro odbieram klucze...Mam tylko pytanie - co z odbiorem technicznym? Kiedy
                                to następuje? Moze ktos z was sie orientuje?
                                • Gość: janu Re: klucze IP: *.bellsouth.net 30.06.05, 04:20
                                  malinko w ktorym bloku odbierasz klucze a czy b [klatce/]
                                  • Gość: malinka1977 Re: klucze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 10:12
                                    W klatce B:):)
                    • Gość: G.Z Re: walne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 22:02
                      Masz rację tylko patrzyc jak ogłoszą upadłość spółki wiatraczna
                    • Gość: PK Re: walne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 09:03
                      Umiesz kopiować teksty na kopmuterze i wiesz że gdzieś dzwonią ale dokładniej
                      nie wiesz co i gdzie. Te przepisy dotyczą społek handlowych a nie spółdzielni.
                      Do spółdzielni i obowiązku zgłaszania upadłości spółdzielni odnoszą sie ogólne
                      przepisy prawa upadłościowego i szczególne - prawa spółdzielczego.
                      • Gość: xyz Re: walne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 13:00
                        A od kiedy spółka wiatraczna jest spółdzielnią? Chyba komuś za bardzo w uszach
                        dzwoni i z tego huku bredzi
                        • Gość: PK Re: walne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 10:59
                          To już Ci się zupełnie pomieszało. Piszemy o spółdzielni. Cytuję głupawy list
                          na który odpowiadałem:
                          "Każdy głupi bez znajomości kreatywnej księgowości wie że jak jest strata to
                          ktos musi ją z czegos dzisiaj, jutro czy pojutrze pokryć, a tym kimś jest
                          naogół właściciel czyli w przypadku spółdzielni my wszyscy członkowie. Teraz
                          już rozumiem skąd pojawiają się w paxowskim periodyku brednie członków zarządu
                          na temat dopłat"
                          Może mi wytłumaczysz na jakiej podstawie według Ciebie za długi spółki
                          Wiatraczna mieliby odpowiadać członkowie spółdzielni - myślę, że mógłbyś na tym
                          zrobić doktorat, byłoby to niezłe odkrycie. Za zobowiązania społdzielni
                          członkowie też zresztą nie odpowiadają – wyszukaj sobie odpowiedni przepis w
                          prawie spółdzielczym. Członkowie są oczywiście obowiązani pokryć koszty budowy
                          mieszkań, które nabyli od spółdzielni – i stąd obecne dopłaty np. na
                          Stryjeńskich, albo koszty eksploatacji budynków w wysokości opłat czynszowych,
                          które spółdzielnia sama ustala – ale to zupełnie coś innego. Za straty ani
                          długi spółdzielni członkowie osobiście nie odpowiadają ani nie muszą ich
                          pokrywać.

Gość portalu: xyz napisał(a):

> A od kiedy spółka wiatraczna jest spółdzielnią? Chyba komuś za bardzo w
                          uszach
                          > dzwoni i z tego huku bredzi
                          • Gość: G.Z Re: walne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 13:12
                            P.CH dlaczego zmieniłeś swoje inicjały na P.K.
                            • Gość: PK Re: walne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 13:11
                              Nie zmieniłem, ja i PCH to dwie różne osoby. Z częscią postów PCH się nie
                              zgadzam. Ale szlag mnie trafia jak różni domorośli prawnicy wypisują brednie
                              zamiast sięgnąć do przepisów i ustaw, które łatwo znaleźć na sejm.gov.pl
                          • Gość: Jarek Re: walne IP: *.ssmb.com 30.06.05, 13:49
                            > prawie spółdzielczym. Członkowie są oczywiście obowiązani pokryć koszty
                            budowy
                            > mieszkań, które nabyli od spółdzielni – i stąd obecne dopłaty np. na
                            > Stryjeńskich, albo koszty eksploatacji budynków w wysokości opłat
                            czynszowych,
                            > które spółdzielnia sama ustala – ale to zupełnie coś innego. Za straty an
                            > i
                            > długi spółdzielni członkowie osobiście nie odpowiadają ani nie muszą ich
                            > pokrywać.

Ustawa o spoldzielniach mieszkaniowych, Art. 4 pkt 1.
                            Czlonkowie spoldzielnie.. sa obowiazani uczestniczyc...oraz w zobowiazaniach
                            spoldzielni z innych tytulow przez uiszczanie oplat zgodnie z postanowieniami
                            statutu.

To za co placa czlonkowie zalezy od statutu, a w statutach sa z reguly nic nie
                            mowiace zapisy o zarzadzeniach wydanych przez Zarzad.
                            • Gość: PCh Re: walne IP: *.acn.waw.pl 01.07.05, 07:02
                              No tak czytam sobie kolejne posty ale nie chwytam o co tym razem idzie. Prosze
                              o krótkie rezime.
                            • xmarcinx Re: walne 08.07.05, 12:33
                              www.trybunal.gov.pl/Rozprawy/2005/sk_20_03.htm
      • Gość: 3wdar Re: kredyt hipoteczny na Pax-Wiatraczna IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 22.07.05, 09:23
        PKOBP-Własny Kąt
        • Gość: kupiec Re: kredyt hipoteczny na Pax-Wiatraczna IP: *.bellsouth.net 23.07.05, 04:03
          otrzymalem list od pax albo doplac reszte albo mieszkanie nie bedzie
          wykonczone.co to znaczy?
          • Gość: G.Z Re: kredyt hipoteczny na Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 17:09
            Stara metoda moze się przestraszy i zapłaci nic nie szkodzi mozna spróbować
    • Gość: ABC Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 10:28
      Jakie nastroje w Pax-sie po walnym zgromadzeniu najbardziej z wyniku cieszy się
      Rada Nadzorcza że ocaliła stołki
      • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chomiczowka.net.pl 07.07.05, 20:25
        dla osob z klatek a, b, l
        mozna wziac klucze i powoli sie urzadzac( glazury, terakoty itp)
        ja to wlasnie robie , mam swoja przepustke i zawsze to szybciej...

• Gość: Zyta Re: Pax-Wiatraczna IP: 157.25.24.* 08.07.05, 11:12
          Lola czy dostałas jakies zawiadomienie o tym, że mozesz zjawic się po odbiór
          kluczy?Od kierownika budowy usłyszałam że powinnam wystąpić do spółdzielni z
          prośbą o wydanie kluczy(mam mieszkanie w klatce A)Wczesniej jednak zapewniano
          mnie,ze kiedy zarząd zezwoli na odbiór kluczy wszyscy zainteresowani zostana
          powiadomieni.Nie wiem juz co myśleć.Prosze o info.
          • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chomiczowka.net.pl 08.07.05, 21:41
            sprawe zaałatwilam nastepujaco: napisałam pismo, ze w związku z tym że chce
            połozyć inna glazure i terakote niż oni proponuja, to proszę o dostarczenie mi
            wcześniej kluczy.Pojechałam do Paxu na Narbutta, prezes przybił mi pieczęć i z
            tym udałam sie do kierownika budowy. On dał mi klucze i od poniedziałku w moim
            mieszkaniu siedzi pan który wykonuje całą pracę. Kierownik jest bardzo miły,
            poszedł na rękę, udostępnia wodę , prąd itp.
            Powiedział mi także, że to, że wszytsko zrobie w mieszkaniu nie oznacza, że w
            nim zamieszkam. Mieszkania w klatkach A,B, L będą oddawane we wrześniu.
            Tak więc proponuję zrobić to samo, jeśli chcesz coś zrobić. Prawda jest taka,
            że trzeba sporo poprawiać. Mury nie leca ale ściana pierwotnie biała jest szara
            i muszę ją pomalowac na nowo.
            Nie wiem jak jest w klatce A, ale u nas w L jest jeszcze sporo pracy, klatki są
            wykończone, ale nie ma windy, parapetów w mieszkaniach, drzwi.

Życzę powodzenia!!!!
            • Gość: Zyta Re: Pax-Wiatraczna IP: 81.219.11.* 09.07.05, 08:10
              Dzięki serdeczne!Zabieram się do pisania podania.
              • Gość: xyz Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 09:35
                Lola podobno juz otrzymałaś garaz itrzymasz tam samochód
                • Gość: goska Re: Pax-Wiatraczna IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 12.07.05, 15:05
                  czy ta terakota bardzo brzydka ?
                  • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chomiczowka.net.pl 13.07.05, 20:02
                    taka kawa z mlekiem, i glazura i terakota. W łazience i w kuchni to samo
                    • Gość: goska Re: Pax-Wiatraczna IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 14.07.05, 08:19
                      czy na obejrzenie lokalu trzeba się wcześniej umówić ?
                      • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chomiczowka.net.pl 14.07.05, 09:17
                        wiem, że w weeknd zawsze jest taki miły pan , który oprowadza po mieszkaniach,
                        proponuję zadzwonic i spytać czy akurat będzie i śmiało jechać
                        • Gość: goska Re: Pax-Wiatraczna IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 04.08.05, 10:10
                          lola czy widać jakieś postępy na budowie ?
                          • Gość: Piotrek Re: Pax-Wiatraczna IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 04.08.05, 13:26
                            Przechodzę codziennie obok do pracy i muszę powiedzieć, że powoli ale budowa
                            idzie. Pracują nawet w soboty i trochę w niedziele. Jedyna bolączka to niewielka
                            ilość robotników. Niedawno rusztowania przestawili i kolejną scianę juz tynkują.
                            Wewnątrz też coraz lepiej
                          • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.05, 09:44
                            piotrek ma racje-powoli ale do przodu, codziennie widać coś nowego. nadal
                            polecam wchodzić ze swoimi ludźmi do środka(klatka A,B,L), bo robotników jest
                            mało. Kierownik budowy ma w magazynie już rzeczy dla osób z mieszkań
                            lokatorskich ( osprzęt do WC, zlewy, kuchenki, parapety itp.) i bez problemu
                            można wziąć i instalować(jeśli ktoś ma kogoś od siebie).
                            Kierownik mówił mi też że te 3 klatki będą oddawane we wrześniu, zostaną
                            odgrodzone od reszty, żeby móc spokojnie mieszkać więc stworzymy swój mały
                            świat ;)
                            • Gość: goska Re: Pax-Wiatraczna IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 12.08.05, 13:32
                              Skorzystałam z Twojej rady i też zrezygnowałam ze stadardowego wykończenia.
                              Z wprowadzeniem swojej ekipy muszę jeszcze poczekać, bo moje mieszkanie jest w
                              klatce I.Według pana który oprowadza po budowie może to jeszcze trochę potrwać
                              (wersja optimistyczna dwa miesiące, mniej optymistyczna cztery miesiące,
                              pesymistyczna razem z całą inwestycją).
                              • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chomiczowka.net.pl 20.08.05, 14:00
                                trzymam kciuki. Tam ostatnio na prawde sie spieszą, codziennie jest zrobione
                                coś nowego.
                                • Gość: goska Re: Pax-Wiatraczna IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 01.09.05, 10:52
                                  lola czy jest szansa, że pierwsi lokatorzy wprowadzą się we wrześniu ? Czy są w
                                  tych trzech klatkach zamontowane windy ?
                                  • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 16:52
                                    winda na razie jest tylko w klatce A. W klatce B ma być za 3 tygodnie
                                    (informacja od kierownika budowy).Podobnie sytuacja wyglada z prądem i ciepła
                                    woda. Zamieszkać bedzie mozna przynajmniej w klatce B dopiero w pazdzierniku.
                                    • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chomiczowka.net.pl 02.09.05, 19:40
                                      w klatce L oczywiście tez nie ma windy.
                                      kierownik mi powiedział ze oni chca odgrodzić te 3 klatki, tak żeby ludzie
                                      mogli zamieszkać a panowie robotnicy będą dalej budować.
                                      tak myślałąm że we wrześniu się uda, ale widzę że się przeliczyłam
                                    • kaczydlo Re: Pax-Wiatraczna 29.09.05, 17:40
                                      Malinko, widze, ze jestes dobrze zorientowana. Może przypadkiem wiesz coś o
                                      klatce K?
                • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chomiczowka.net.pl 13.07.05, 20:02
                  garazu nie mam gdyz nie jest mi on potrzebny-nie posiadam prawa jazdy!
                  nie wiem po co ta ironia,dobrze chciałam
    • Gość: Piotrek Rodzaj własności IP: *.chello.pl 25.07.05, 12:23
      Zastanawiam się właśnie jakie rodzaje własności mogę mieć kupując mieszkanie na
      Wiatracznej

- Spółdzielcze własnościowe plus członkostwo w spółdzielni
      - Spółdzielnie własnościowe ale nie jestem członkiem spółdzielni
      - Odrębna własność

Jak sądzicie czy wszystkie 3 ewentualności są możliwe? Co się najbardziej
      opłaca? Czy jeśli budynek będzie oddany wszyscy mogą wydzielić odrębną własność
      i tym samym uciec od spółdzielni?
      • Gość: piotr Re: Rodzaj własności IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.07.05, 19:58
        Mam pytanie do osób które wykańczają mieszkania w klatce A - jaka jest
        procedura odbioru kluczy czy przed wprowadzeniem "swoich ludzi" od prac
        wykończeniowych, mieliście zrobiony protokół zdawczo odbiorczy, słyszałem że
        jest to istotne ze względu na gwarancję i rękojmię. Będę wdzięczny za każde
        informacje, ponieważ kupiłem mieszkanie w tej właśnie klatce
        • casper80 Pytanko?? 14.09.05, 12:29
          czytam te całe historie i nie wiem w końcu, czy kupić mieszkanie przy
          Wiatracznej ,czy nie?? POMOCY!! Jak z hipoteką, oddaniem itd. Czy jest to
          bezpieczna inwestyczja?
          • Gość: Piotrek Re: Pytanko?? IP: *.chello.pl 14.09.05, 19:02
            Obecnie stan prac jest bardzo zaawansowany. Planowany termin oddania całości to
            marzec, a przed czerwcem na pewno będzie już totalnie wszystko gotowe. Natomiast
            poajawiają się inne sprawy. Prawdopodobnie będzie trzeba dopłacić po rozliczeniu
            kosztów (ja osobiście liczę się z kwotą + 100-200zł metr). Co do hipoteki to PTF
            Ban na pewno udziela kredytu, co do innych banków nie jestem pewien, ale nie
            jest z tym źle. Jesli spółdzielnia ma hipotekę na ziemi pod wiatraczną to Ciebie
            w żaden sposób nie powinno to dotknąć. Ja dość długo się zastanawiałem i
            zdecydowałem się na zakup i sądzę, że nie będę żałował. Pozdrawiam
    • Gość: Piotrek Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chello.pl 27.09.05, 10:50
      W weekend wieczorem przechodziłem obok pierwszego etapu i zauważyłem świecące
      się światła, co znaczy, że są już pierwsi mieszkańcy klatek ABL. Gratuluję wam
      :) i z utęsknienim czekam na moją klatkę F.
    • Gość: goska Re: Pax-Wiatraczna IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 30.09.05, 11:29
      Malinko czy zamieszkasz w październiku ?
      • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 12:01
        Przeprowadzam się już w sobotę:):) W mieszkaniach w klatce B jest już ciepła
        woda, prąd, do mieszkań wchodzi się już od Al.Stanów:):) a nie brnąc przez plac
        budowy...Jesli chodzi o pozostałe klatki to dziś bede znow na Wiatraku to
        popytam sie:).pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów:)
        • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chomiczowka.net.pl 01.10.05, 19:51
          u nas w L ciepłej wody jeszcze nie ma (albo ja nic o tym nie wiem) ale prąd
          owszem!
          I sąsiadów coraz więcej którzy już mieszkają
          dziś się dowiedziałam że za chwilę będzie winda i domofony są, aż się wierzyć
          nie chce że to tak szybko idzie!!!!
          Pozdrowienia dla wszystkich którzy wiedzą co to czekać latami na mieszkanie!!!!
          • Gość: maja Re: Pax-Wiatraczna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.10.05, 20:34
            a jaka z nimi podpsialiscie umowe? z tym paragrafem ze CENA MOZE SIE
            ZMIENIC ??? i tyle? bez okreslenia dlczego sie zmieni?
          • Gość: kupiec Re: Pax-Wiatraczna IP: *.mco.bellsouth.net 03.10.05, 03:25
            co to znacz winda bedzie za chwile?dzien,miesiac? winda nie dziala w klatce b
            • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 10:00
              Pierwszą noc w nowym M. mam za sobą:) Winda w klatce B bedzie uruchomiona za
              dwa tygodnie, w klatce A dzisiaj. Na moim 6 pietrze (klatka B) juz mam prawie
              wszystkich sasiadów:)
              • Gość: kogut Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 22:18
                A wolno zapytać czy seksik był udany?
                • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.mco.bellsouth.net 05.10.05, 02:26
                  tak
          • Gość: nieznajomy 3 Re: Pax-Wiatraczna IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 03.10.05, 08:35
            Przy drzwiach lub pobliżu są takie metalowe skrzynki które można otwierać np.
            śrubokrętem; tam jest schowany zawór ciepłej wody prócz tego w dużo większej
            skrzynce przy windzie.
            • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chomiczowka.net.pl 03.10.05, 17:38
              no własnie to odkryłam, czyli woda ciepła w klatece L jest! I piesek też tam
              mieszka :)
        • Gość: goska Re: Pax-Wiatraczna IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 05.10.05, 12:10
          czy wiadomo kiedy będą oddawać następne trzy klatki ?
    • ceiwatal Pax-Wiatraczna Etap I 05.10.05, 09:48
      Witam,

czy ktoś może się juz pochwalić odebranym mieszkaniem w pierwszym etapie? PAX
      twierdzi, że już przekazują mieszkania - prawda li to?

L.
      • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna Etap I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 09:38
        prawda, prawda:)
        • Gość: A.B. Re: Pax-Wiatraczna Etap I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 17:59
          Malinka ty zawsze gadasz tak jak wiatr wieje masz garaż winda dojeżdza edo
          twojego mieszkania w lato masz gorące kaloryfery
          • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna Etap I IP: *.chomiczowka.net.pl 07.10.05, 22:16
            ja jej wierze bo sama już tam mieszkam, chociaz nadal bez windy!
            • kaczydlo Re: Pax-Wiatraczna Etap I 08.10.05, 21:23
              Czy ktoś czeka na klatke K? Mnie dzisiaj powiedzieli, że najwcześniej za 2
              miesiące.
              • Gość: goska Re: Pax-Wiatraczna Etap I IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 10.10.05, 12:56
                za dwa miesiące - możliwość zamieszkania , czy wkańczania mieszkania ?
                • Gość: arak Re: Pax-Wiatraczna Etap I IP: 217.153.29.* 10.10.05, 13:30
                  Osoby niecierpliwie czekające na wykończenie kolejnych trzech klatek powinny się
                  zainterować faktem, że nowy podwykonawca zmienił kolejność wykańcznia klatek.
                  Ostatnie trzy klatki wykańczane są teraz, co widać na budowie. Trzy klatki,
                  które miały być oddane w kolejnym etapie (czyli do klatki J), bedą oddane
                  później. Jak bardzo później, nie wiem, odpowiedzi jakie otrzymywałem nie są
                  wiarygodne.
                  Jęśli ktoś wie lepiej lub więcej, to czekam na odpowiedź.
                  • Gość: A Re: Pax-Wiatraczna Etap I IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.10.05, 17:10
                    Czy można wiedzieć kto udzielił Ci takich informacji? W Dziale Inwestycji nic o
                    tym nie wiedzą i nadal twierdzą, że kolejny etap do klatki G będzie następnym
                    oddanym etapem - planują do końca roku.
                • kaczydlo Re: Pax-Wiatraczna Etap I 10.10.05, 16:48
                  Obiecywali zamieszkanie, ale czarno to widze. Ja w srode odbieram klucze w celu
                  samodzielnego wykończenia.
                  • Gość: goska Re: Pax-Wiatraczna Etap I IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 10.10.05, 19:09
                    Jeżeli w środę mają dać Ci klucze, to znaczy że jednak będą w pierwszej
                    kolejności oddawać klatki h,i,k.Ja też nic nie wiem o zmianie kolejności a byłam
                    w Dziale Inwestycji w piątek. Trochę dziwi mnie ta zmiana bo w kl. h,i,k
                    mieszkania są już "pod klucz" do samodzielnego wykańczania, czego nie można
                    powiedzieć o mieszkaniach od strony Al. Stanów Zjednoczonych.
                    • kaczydlo Re: Pax-Wiatraczna Etap I 11.10.05, 09:02
                      Jutro upewnie się u Pana Inżyniera Nadzoru Budowlanego, od którego mam odebrać
                      mieszkanie co z tą kolejnością oddawania klatek.
                      • Gość: kupiec Re: Pax-Wiatraczna Etap I IP: *.mco.bellsouth.net 12.10.05, 01:09
                        czy ktos wie o miejscach parkingowych?czy mozna juz zarezerwowac lub kupic?
                    • kaczydlo Re: Pax-Wiatraczna Etap I 12.10.05, 11:43
                      Gosiu,
                      najświeższe wiadomości: klatka K przewidziana jest do oddania w I kwartale 2006
                      r. Winda ma się pojawić do końca grudnia. Ciepła woda, prąd i ogrzewanie są już
                      w mieszkaniach. Można spokojnie odbierać klucze i dopieszczać sobie
                      mieszkanko...
                      • Gość: pin Re: Pax-Wiatraczna Etap I IP: 80.72.40.* 12.10.05, 11:48
                        Kto u was sprzedaje mieszkania? Pax, Insbud czy ktoś inny. Czy wasz etap buduje
                        Insbud?
                      • Gość: goska Re: Pax-Wiatraczna Etap I IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 12.10.05, 12:38
                        Diękuję za wiadomości.
                        • Gość: Piotrek Re: Pax-Wiatraczna Etap I IP: *.chello.pl 13.10.05, 14:00
                          Zna ktoś może wieści odnośnie innych klatek (CDEFGH)? Na kiedy planoway jest
                          termin oddania i od kiedy można sobie zacząć wykańczać?
          • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna Etap I IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 09:01
            Nie gadam jak wiatr wieje -niedowiarku...Na temat windy, ze dziala, nic nie
            mowilam, a grzejniki nadal zimne, ale przynajmniej w klatce B zakladaj
            liczniki, zaloza - beda grzac (info dzis z rana od kierownika budowy).
            • Gość: mnk Re: Pax-Wiatraczna Etap I IP: 217.153.29.* 12.10.05, 13:08
              Czy ktoś dopłacił, albo zamierza dopłacić brakujące pieniądze żeby wykańczali
              mieszkanie? I kiedy wreszcie te mieszkania będą nasze i przestaniemy się bać
              kłopotów Paxu.
    • smaczek11 Re: Pax-Wiatraczna 14.10.05, 17:03
      Kupiłam mieszkanie od Męcińskiej.Loggię szpeci gruba czerwona rura- jest w
      większości loggi.Usiłowałam wywalczyć obudowanie lub otynkowanie jej, ale
      kierownik budowy powiedział, że nie ma mowy - "zresztą co pani przeszkadza rura
      na balkonie"? Ciekawa jestem, czy rzeczywiście tylko ja "robię problem" z tą
      rurą???
      • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chomiczowka.net.pl 15.10.05, 21:02
        moja rura jest brązowa i prawdę mówiąc mi nie przeszkadza, po prostu cieszę się
        że w końcu można tam mieszkać.
        I nowa informacja-dziś mają włączyć ogrzewanie! Zimno tam strasznie!
        • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 09:36
          no i nie włączyli:(
          • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chomiczowka.net.pl 17.10.05, 18:24
            A wiesz coś może o terminie włączenia ogrzewania?
            • kaczydlo Re: Pax-Wiatraczna 18.10.05, 08:34
              Odpowiedź PAX-u: żeby włączyć ogrzewanie musi być zasiedlonych co najmniej 4-5
              mieszkań, bo inaczej się nie opłaca. (Pytałam o klatkę K)
            • kaczydlo Re: Pax-Wiatraczna 18.10.05, 14:05
              Lolu, przed chwilą wróciłam z mojego mieszkania w klatce K. Kaloryfery są
              gorące.
              • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chomiczowka.net.pl 18.10.05, 19:27
                oooo to bardzo się cieszę!!!!!
              • Gość: gostek Re: Pax-Wiatraczna IP: *.whb.pl / *.whb.pl 19.10.05, 14:27
                tez miałem kupić mieszkanie w klatce K, jednak zrezygnowałem!! ludzie!! ta
                inwestycja jest załużona na 180 000 zł plus odsetki, kredyty zaciągniete przez
                PAX są już w działąch windykacji, np. PeKaO S.A., są 3 hipoteki na księdze
                wieczystej, w tym 1 przypusowa! jeśli możecie, rezygnujecie z tej inwestycji
                NATYCHMIAST!!! wtopicie pieniądze, a mieszkanie nigdy nie będzie WaszE!! dobrze
                Wam radzę!!!
                • Gość: Wiatrak Re: Pax-Wiatraczna IP: *.aster.pl 19.10.05, 21:43
                  Co ty opowiadasz? 180.000 to koszt malego mieszkania. Przeciez to zaden kredyt.
                • Gość: 3wdar Re: Pax-Wiatraczna IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 20.10.05, 09:05
                  Spadaj gOSTKU.Tutaj mogą mieszkać tylko ludzie o silnych charakterach.A jakby
                  co poradzimy sobie.
                • kaczydlo Re: Pax-Wiatraczna 20.10.05, 09:26
                  Nie siej grozy! Jakbyś czekał na mieszkanie 5 lat to też byś się cieszył, że
                  możesz wnosić swoje rzeczy choćby po schodach na 10 piętro, ale do swojego!
                  mieszkania. Chyba, że kupujesz mieszkanie w celu zarobienia na nim mniejszej
                  lub większej kaski. Pozdrawiam wszystkich przyszłych Sąsiadów!
                  • Gość: gostek Re: Pax-Wiatraczna IP: *.whb.pl / *.whb.pl 20.10.05, 12:22
                    rzeczywiście, sorki... pomyliłem kwotę... opuściłem 3 zera... dług to zatem 180
                    000 000 plus odsetki!!! naprawdę, to nie jest dobre inwestycja! i nie chcę siać
                    grozy! chcę tylko przestrzec, w dobrej wierze, osoby, które chciałby kupić tam
                    mieszkanie! :):) a wszystkim, którzy odebrali już swoje mieszkanie, życzę
                    powodzenia! oby Wam się dobrze mieszkało, bez najmniejszych kłopotów i
                    problemów! :):)
                  • Gość: goska Re: Pax-Wiatraczna IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 07.11.05, 14:43
                    Kaczydło czy twoja kl. jest już z zewnątrz otynkowana i czy wiesz kiedy będzie
                    odbiór mieszkań w II etapie ? W spółdzielni mówią, że już niedługo, ale nie
                    podają żadnych terminów.
                    • kaczydlo Re: Pax-Wiatraczna 09.11.05, 11:08
                      Gosiu,
                      klatka nie jest otynkowana, jeszcze nie odgrodzona (wejscie przez budowe).
                      Terminy, o ktorych mi mowiono: oficjalne oddanie klatki przez swietami Bozego
                      Narodzenia (mam nadzieje, ze tego roku), podlaczenie skrzynek bezpiecznikowych
                      w celu mozliwosci korzystania z pradu w mieszkaniu - koniec listopada.
                      Ja juz sobie mieszkanko wykanczam i pare innych osob w mojej klatce tez (nie
                      widzialam ale slyszalam).
              • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chomiczowka.net.pl 19.10.05, 20:11
                PO oględzinach w mym mieszkaniu stwierdzam że nie grzeją!W pokoju kaloryfer z
                bardzo zimnego zrobił się tylko zimny. Więc nie rozumiem dlaczego w K grzeją.
                Zagadka.
                • kaczydlo Re: Pax-Wiatraczna 20.10.05, 09:22
                  Lolu, ja się na tym nie znam, ale w mieszkaniu w skrzynce (tej białej na
                  kluczyk-u mnie jest w przedpokoju) trzeba przekręcić jakiś zaworek.
                  • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 10:27
                    W klatce B-grzeją, no oprocz kaloryfera w łazience:(
                  • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.chomiczowka.net.pl 20.10.05, 19:20
                    A owszem zaworek nie jest mi obcy! Ale to może rozkreca się z predkością całej
                    budowy ;). Nie, nie- nie narzekam, nawet jakbym miała tam siedzieć w puchówce
                    to będzie świetnie!
      • kaczydlo Re: Pax-Wiatraczna 17.10.05, 10:16
        Rura rzeczywiście jest fatalna, ale mam nadzieję, że chociaż latem będzie można
        ją wykorzstać jako stelaż do kwietnika. W której kalatce mieszkasz? Czy ktoś ma
        zamiar wprowadzic się w najbliższym czasie do klatki K?
    • ceiwatal Re: Pax-Wiatraczna Internet 21.10.05, 11:26
      Witam,

widzieliście plakaty na drzwiach? Ktoś już się orientował co to za firmy? Jak
      wrażenia?

L.
      • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 11:43
        ja czekam na aster city
        • ceiwatal Re: Pax-Wiatraczna Internet 24.10.05, 10:56
          Witam,

jak to "czekasz"? Nie można się jeszcze do nich podłaczyć?

L.
          • Gość: mdos Re: Pax-Wiatraczna Klatka J IP: 217.153.29.* 25.10.05, 13:12
            Czy ktoś z klatki J szykuje się do prac adapacyjnych lub wie coś o ogrzewaniu w
            tej klatce, kiedy je włączą?
        • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna Internet IP: *.chomiczowka.net.pl 28.10.05, 19:26
          a u mnie nadal zimno! Uparli sie nie grzać i już
          • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna Internet IP: 82.160.253.* 29.10.05, 00:44
            a u mnie gorąc aż do przesady, no nie wliczając łazienki. Natomisat mimo
            zapewnień o środowym odbiorze technicznym windy,winda jak sobie nieruchomo
            stała tak stoi...
            • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna Internet IP: *.chomiczowka.net.pl 29.10.05, 10:32
              Nastroiłaś mnie Malinko do załatwienia sprawy ogrzewania po męsku!W kwestii
              windy pociesze Cie tym, że u nas nie ma ani windy, ani drzwi do windy jest
              natomiast całe to oprzyrządowanie, po którym panowie robotnicy spuszczają sobie
              wiadra itp.
              A wysoko mieszkasz?
              • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 10:06
                Mieszkam na 6 pietrze:) Juz sie przyzwyczailam do tego biegania...zawsze mozna
                stracić parę kalorii. Ale tak na powaznie to mogli by ja juz uruchomić, bo 10
                listopada kuchnia mi przyjezdza i ganianie z szafkami na 6 pietro do
                przyjemnych nie nalezy:(
                • Gość: goska Re: Pax-Wiatraczna Internet IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 02.11.05, 15:23
                  czyli żadna klatka nie ma windy ?
                  • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna Internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 14:37
                    chyba jest w A ale nie wiem na pewno.
                • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna winda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.05, 14:40
                  heheheh też czekam na szafki do kuchni. Zmywanie w wannie-wiesz coś o tym
                  prawda? Pozdrawiam
                  • Gość: malinka1977 Pax-Wiatraczna winda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 15:52
                    uwielbiam swoja łazienkową zlewową zmywareczkę:)A jesli chodzi o windę - to
                    niezależnie od tego kiedy dzwonię, czy osobiście sie pytam to tylko słyszę - za
                    dwa tygodnie. Magiczne dwa tygodnie:)Te dwa tygodnie to juz ciagna sie od 3
                    miesiecy....
                    • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna winda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 17:49
                      ale słuchaj, jak sie dzwoniło spytać o mieszkanie to termin był o wiele
                      dłuższy, więc co to dla nas magiczne 2 tygodnie?????przynajmniej brzmi jakos
                      tak obiecująco :)
                      • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna winda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 09:16
                        :) no w sumie racja...w razie co będę prosiła sąsiadów o pomoc przy targaniu
                        szafek:)Sama młodzież mieszka więc damy radę;)
                        • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna winda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 15:29
                          ...bo młodzież przyszłością narodu. Tak, to była głęboka myśl
                        • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna winda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.05, 00:19
                          targali targali i wtargali, od dziś zmywam jak człowiek!
                          • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna winda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 08:59
                            gratuluje lolu:):)
                          • Gość: goska Re: Pax-Wiatraczna winda IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 17.11.05, 09:22
                            Czy są już windy ?
                            • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna winda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 14:30
                              wind jak nie było tak nie ma:(
                              • Gość: malinka1977 stoen-opłąta za energię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 15:10
                                dostałam fakture ze STOENU. Kwota mnie powaliła.Licza nam do momentu oddania
                                budynku stawkę C11-prad budowlany. W ten sposob spoldzielnia ponoc obronila sie
                                by sama nie placic takiej stawki...tylko wkrecila w to mieszkancow...
                                • Gość: dubrownik Re: stoen-opłąta za energię IP: *.devs.futuro.pl 17.11.05, 17:39
                                  Sorry, ze "a teraz z inneh beczki", ale trafilismy na Traderze na oferte Insbudu
                                  sprzedazy mieszkan oprzy ul. Stanow Zjednoczonych 72. Rozumiem, ze chocdzi o
                                  Panstwa blok. Czy warto w to wchodzic? 37 m2 za okolo 145 TPLN?. Nie trzeba
                                  kupowac garazu, wie brzmi niezle, ale wlasnie, pytanie czy nie za dobrze?

Z gory dziekujemy za odpowiedz
                                  • Gość: malinka1977 Re: stoen-opłąta za energię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 09:17
                                    Insbud dostał jakąś pulę mieszkań w rozliczeniu za wykonywane prace dla
                                    Spóldzielni.Cena jest rozsądna...aczkolwiek bez rewelacji.Plusem jest
                                    faktycznie brak konieczności kupowania miejsca postojowego w garażu...Kupujac
                                    mieszkanie musisz liczyc sie z pewnymi niedogodnościami-zalezy jeszcze w ktorej
                                    klatce chcesz kupic mieszkanie...
                                    pozdrawiam,
                                    malinka
                                    • Gość: dubrownik Re: stoen-opłąta za energię IP: *.rz / *.basf-ag.de 18.11.05, 09:35
                                      Dzieki za odpowiedz. A z jakimi niedogodnosciami.?
                                      Czy mam pewnosc, ze bedziemy wlasicielami mieszkanie , ktore kupujemy. Co jesli
                                      spoldzielnia upadnie, czy nie ma teakiego ryzyka, ze ktos zglosi sie po nasze
                                      mieszkanie
                                      pozdrawiam
                                      • Gość: malinka1977 Re: stoen-opłąta za energię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 09:48
                                        Niedogodności - np. nieczynna winda. Wysokie oplaty za energie - taryfa C11
                                        (stawka za prąd budowlany). A z wlasnością...poczytaj wczesniejsze watki-tam
                                        znajdziesz sporo informacji...
                                      • Gość: gostek - życzliwy Re: stoen-opłąta za energię IP: *.whb.pl / *.whb.pl 18.11.05, 10:20
                                        ABSOLUTNIE odradzam kupowania mieszkania w tej inwestycji!!! Inwestycja jest
                                        zadłużona na ponad 80 mln zł plus odsetki, kredyty są już w windykacji w
                                        bankach, w których zostały zaciągnięte, poza tym, na nieruchomośc nałożone są 3
                                        hipoteki, w tym 2 przymusowe. Miałem kupic tam mieszkanie, ale ZDECYDOWANIE
                                        odradził mi jeden z dyr. banków, w którym spółdzielnia pax zaciągnała kredyt na
                                        tę inwestycję. Natychmiast zerwałem umowę z paxem! Nie polecam zupełnie!!!
                                        Chyba, ze nie zależy Ci na spokojnym mieszkaniu...? ;) a co do właśności, to
                                        jest nikła szansa na księgę wieczystą, w której wpisane będzie pełne prawo do
                                        lokalu plus fragmentu gruntu. Pax wymyslił sobie, że można założyć księgę, ale
                                        tylko na własnościowe prawo do lokalu, oznacza to, ze mieszkanie, jako takie,
                                        nigdy nie będzie Twoje... Przemysl to dobrze... :):)
                                        • Gość: PCh Re: stoen-opłąta za energię IP: *.acn.waw.pl 18.11.05, 11:19
                                          > odradził mi jeden z dyr. banków, w którym spółdzielnia pax zaciągnała kredyt
                                          na ...
                                          A co to za dyrektor który daje Paxowi kredyt a potem upublicznia negatywną
                                          opinię o Paxie ? Po takiej wiadomości cała twoja wypowiedź staje się całkowicie
                                          nie wiarygodna. Kilkukrotnie weryfikując Pax prywatnie i przez agencję
                                          prawników w bankach np. Kredyt Banku przekonałem się, że takie informacje są
                                          bardzo ściśle chronione.

> Pax wymyslił sobie, że można założyć księgę, ale
                                          > tylko na własnościowe prawo do lokalu, oznacza to, ze mieszkanie, jako takie,
                                          > nigdy nie będzie Twoje...

W czym własnościowe prawo do lokalu jest gorsze od innych form własności ? Jezd
                                          nie zbywalne czy może nie dziedziczne ? Pochwal się wiedzą.
                                          • Gość: Helmut Re: stoen-opłąta za energię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.05, 12:06
                                            Skończ już te farmazony ja już z nimi co prawda skończyłem, ale niektórzy się
                                            jeszczę męczą. A dla tych prawda jest jak powietrze. Każdy z uprawnionych
                                            pracowników banków w których Pax ma kredyt, powie że by się trzymać od PAXu jak
                                            najdalej, dla nich te kredyty są w kategorii niesciągalne/dramatycznie
                                            zagrożone.
                                          • Gość: gostek Re: stoen-opłąta za energię IP: *.whb.pl / *.whb.pl 18.11.05, 12:14
                                            Jesli nie wiesz "czym własnościowe prawo do lokalu jest gorsze od innych form
                                            własności" dowiedz się w "agencji prawników w bankach"... ;) wówczas będziasz
                                            miał/a sprawdzone i wiarygodne informacje.
                                            Dyrektor nie upublicznia, ja to zrobiłem ;) i nie ma to nic wspólnego z brakiem
                                            wiarygodności! :):) a zrobiłem tylko dlatego, żeby inni uważali i mieli
                                            świadomość tego, co się dzieje... ale ok, skoro uważacie, że to niepotrzebne,
                                            już więcej nic nie napiszę!

życzę powodzenia!!! :):) i super mieszkania, z drogą energią elektryczną i bez
                                            windy... ;) (tak wynika z poprzednich wpisów, zeby nie było, ze znowu
                                            przekazuję niewiarygodne informacje...)

p.s. do PCh: krótki kurs polskiej ortografii by Ci się przydał... nie pisze
                                            się "Jezd", tylko Jest ;)
                                            • Gość: 3wdar Zegnaj gostek i juz tu nie wracaj Chyba że... IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 18.11.05, 12:28
                                              sprawdzisz dokładnie te długi bo wcześniej pisałeś, że ponad 180 000 PLN.To
                                              może PAX jednak spłaca.Sprawdź to koniecznie. Ja się boję,ty się nie
                                              bój.Pozdrawiam być może przyszłego sasiada.
                                        • Gość: 3wdar Ble ble gostka IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 18.11.05, 11:35
                                          A czyje? Możesz mnie oświecić?
                                          • Gość: Nikt Re: Ble ble gostka IP: *.honda.com / 62.233.165.* 18.11.05, 12:27
                                            Gość portalu: 3wdar napisał(a):

> A czyje? Możesz mnie oświecić?

WIERZYCIELI!

Skoro nieruchomość jest obciążona hipoteką łączną to wszyscy właściciele lokali
                                            będą zmuszeni splacać tą hipotekę w razie np. upadłości SM.
                                            Poza tym, skąd SM weźmie pieniądze na spłaty zaciągniętych kredytów i
                                            zwolnienie hipotek?

Pzdr.
                                            • Gość: 3wdar Re: Ble ble gostka IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 18.11.05, 12:33
                                              Insbud sprzedaje mieszkania z czystą hipoteką.
                                              • Gość: Nikt Re: Ble ble gostka IP: *.honda.com / 62.233.165.* 18.11.05, 12:58
                                                Hipoteka jest czysta, gdy np.:
                                                -taki wpis jest w księdze wieczystej nieruchomości.
                                                Faktycznie można zrobić "numer" np. taki: Nieruchomość dzielimy na kilka innych
                                                (np. 60 na 61, 62 itd) i wówczas któraś z tych nieruchomości może być z wolną
                                                hipoteką. Ale. Inwestycja jest zrealizowana na całej nieruchomości nr 60 i
                                                wówczas powstaje "hipoteka łączna".
                                                SM PAX przetrenowała to w inwestycji przy Stryjeńskich.

Pzdr.

P.S. Nie chcę siać defetyzmu, ale nie jest dobrze. Sam NIESTETY tez jestem
                                                członkiem tej SM.
                                                • Gość: 3wdar Re: Ble ble gostka IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 18.11.05, 13:08
                                                  Poczytaj:
                                                  www.rejent.com.pl/ar/ar_2004_maj.html#1
                                • kaczydlo Re: stoen-opłąta za energię 18.11.05, 15:19
                                  Malinko,
                                  co to znaczy? Jak duża jest różnica w stawkach za prąd budowlany a "zwykły"?
                                  Ile jeszcze takich niespodzianek nas czeka? Bo do zakończenia inwestycji mamy
                                  jeszcze chyba sporo czasu.... niestety....
                                  • Gość: kupiec Re: stoen-opłąta za energię IP: *.mco.bellsouth.net 19.11.05, 00:52
                                    prad budowlany to calosc uzycia budowa plus lokatorzy i jest rozdzielany na
                                    wszystkich tzn my placimy za prad uzyty n a budowie
                                    • kaczydlo Re: stoen-opłąta za energię 21.11.05, 09:23
                                      Ale czy to jest w ogóle zgodne z prawem? Ja się na tym nie znam, ale logicznie
                                      rzecz biorąc: przecież umowa pomiędzy STOEN-em a lokatorem jest umową
                                      indywidualną. Dlaczego ja mam płacić za prąd budowlany skoro moje mieszkanie
                                      będzie oddane oficjalnie jako lokal mieszkalny, a nie w budowie? A tak w ogóle
                                      to kiedy podpisywaliście umowę ze STOEN-em?
                                      • Gość: malinka1977 winda w klatce B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 09:23
                                        i od wczoraj mamy windę. tylko, że strach do niej wsiadać. Pomijajac kwestię
                                        niesamowitego hałasu i trzesienia, jeździ jak chce. Ja mialam dzisiaj mało
                                        wątpliwą przyjemność utknąć pomiędzy pietrami. 10 minut strachu w oczach i
                                        zostałam wyciagnieta przez jakąś ekipe...przez najbliższe dni bede miala
                                        windowstręt...
                                        • Gość: GOSKA Re: winda w klatce B IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 22.11.05, 12:59
                                        • Gość: lola Re: winda w klatce B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 22:12
                                          eeee, luksus. My w L mamy oprócz drzwi również przyciski do windy! I nadal
                                          wchodzimy po schodach, bosko jest, bo tak zimno na tych klatkach ;)
                                          • Gość: goska Re: winda w klatce B IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 23.11.05, 10:00
                                            Lola, czy coś się dzieje w pozostałych klatkach od ul. Męcińskiej ?
                                            • Gość: lola Re: winda w klatce B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 21:21
                                              klatka L jest zamieszkiwana przez coraz większą ilość lokatorów, pozostałe są
                                              niekatywne. Niedawno postawili rusztowania na dalszej części bloku i od samego
                                              rana malują tynkują!Praca wre
                                              • Gość: gość Re: winda w klatce B IP: *.kosson.com 24.11.05, 00:18
                                                Niektórzy już nawet powykańczali i puścili w najem, z tego co czytałam w
                                                ogłoszeniach. Chyba, że jest inny nowo wybudowany budynek przy rondzie
                                                Wiatraczna, z przystankiem "pod samą klatką" :)). Nawet niedrogo chcą...
                                              • kaczydlo Re: winda w klatce B 24.11.05, 11:51
                                                Klatki z rusztowaniami (między innymi moja K) są teoretycznie nieaktywne. Ja
                                                już od miesiąca mam klucze i praktycznie mogę mieszkać (jest ogrzewanie, woda),
                                                ale pewnym utrudnieniem jest konieczność podłączenia się do prądu na klatce
                                                schodowej.
                                                Obiecali przed Bożym Narodzeniem oddać klatkę oficjalnie...
                                                • Gość: malinka1977 opłata eksploatacyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 13:09
                                                  Czy ktos z was wie jaka jest podstawa prawna naliczania przez Spoldzielnie PAX
                                                  oplaty eksploatacyjnej? Czy jest to zgodne z prawem, ze w sumie jeszcze budynek
                                                  czy tez jego czesc jest oddana do uzytku a my juz placimy za to? Z tego co sie
                                                  dowiedzialam 3 pierwsze klatki maja zostac oddane do uzytku juz formalnie do
                                                  konca stycznia 2006 roku.
                                                  • Gość: malinka1977 Re: opłata eksploatacyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 13:41
                                                    SPRAWDZIŁĄM-ową "uczciwie" i arbitralnie ustalona wysokość tzw. opłaty
                                                    eksploatacyjnej. Wszystko zaczyna się od tego, że absolutnie nie ma podstawy
                                                    prawnej, a jest wręcz zakaz pobierania pożytków za wynajmowanie / udostępnianie
                                                    obiektów będących w budowie tzn. przed przekazaniem ich (zgodnie z odnośnymi
                                                    przepisami) do użytkowania. Deweloperzy - z "dobrego" serca i narażając się na
                                                    duże kary (patrz Prawo Budowlane art. 57 ust.7)- zmuszają (znów łamiąc prawo)
                                                    swoich klientów, odnośnymi zapisami w umowach o "kupnie lokalu", do odbioru
                                                    lokali przed zakończeniem budowy, doprowadzają tych ostatnich do
                                                    współuczestnictwa w łamaniu prawa. A owa "opłata" eksploatacyjna stanowi -
                                                    najprawdopodobniej -nigdzie nie zaksięgowany dochód
                                                • Gość: lola Re: winda w klatce B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 19:55
                                                  taaaak, pamiętam te piękne czasy kiedy to prąd był tylko na klatce.To było w
                                                  wakacje i na pewno było o tyle prościej, bo było ciepło i długo jasno za oknem.
                                                  Ale chłopcy na prawdę się spieszą , startują codziennie o 7 rano witając mnie
                                                  piękną, siarczystą mową polską! Budzik mi zupełnie niepotrzebny
                                                  • Gość: malinka1977 czynsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 09:40
                                                    dostałam pisemną informację od spółdzielni ze od grudnia płacę normalny czynsz -
                                                    7,64 zł/m. Czy to znaczy ze w grudniu planuja dokonać odbioru technicznego
                                                    klatki B?
                                                  • kaczydlo Re: czynsz 25.11.05, 16:19
                                                    Malinko, czy to jest stawka za mieszkanie lokatorskie czy własnościowe? Jak
                                                    wygląda stawka za ten prąd budowlany?
                                                  • Gość: malinka1977 Re: czynsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 16:43
                                                    jest to oplata za mieszkanie wlasnościowe. Prad budowlany w rozliczeniu
                                                    wychodzi o 50% wiecej niz wg.normalnej taryfy:(
                                                  • Gość: 3wdar Re: czynsz IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 29.11.05, 12:06
                                                    W sprawie opłat eksploatacyjnych wymieniłem z SM PAX następującą mail'ową
                                                    korespondencję:

24.11.05(moje pytanie)
                                                    W związku z wprowadzeniem od dnia 01.12.05 opłaty eksploatacyjnej w miejsce
                                                    ryczaltu za mieszkania w formalnie nieoddanym do użytkowania budynku przy
                                                    Al.Stanów Zjednoczonych 72 oznacza to, że do tego czasu nastąpi formalne
                                                    przekazanie mieszkań I etapu (klatki A,B,L)?

29.11.05(odpowiedź Pax-u)
                                                    Odpowiadając na Pana zapytanie odnośnie wprowadzenia z dniem 01.12.2005r
                                                    miesięcznych opłat za używanie lokali mieszkalnych wyjasniamy, że zgodnia z
                                                    par.28 ust.1 statutu Członek Spółdzielni jest obowiązany wnosić do spółdzielni
                                                    opłaty za używanie lokali, które to kwoty stanowią pokrycie kosztów utrzymania
                                                    tych lokali. O terminie uzyskania formalnego pozwolenia na użytkowanie zostanie
                                                    Pan poinformowany.
                                                    Kierownik Działu Członkowsko-Mieszkaniowego

29.11.05 (Moja odpowiedź)
                                                    1.Nie jestem członkiem spółdzielni PAX
                                                    2.Opłacam ryczałtem (co miesiąc) koszty utrzymania lokalu,niezależnie od opłat
                                                    za energię elektryczną, za którą płacę od pażdziernika 2005 według stawek
                                                    budowlanych (wyzszych!) a którą opłacałem i opłacam również w ryczałcie (czy
                                                    tak powinno byc?)
                                                    3.Brak jest komisyjnego spisania liczników, które by odgrodziło czas opłat
                                                    ryczałtowych od tych wprowadzonych od 1.12.05,
                                                    (opłaty się przecież nie mogą dublować)
                                                    Dlatego też póki nie ma spisu liczników i formalnego odbioru przeze mnie lokalu
                                                    z przyczyn ode mnie niezależnych obowiązuje mnie nadal miesięczny system
                                                    ryczałtowy i taką opłatę zobowiązuję się wnieść za miesiąc grudzień 2005

Jeśli będzie odpowiedź Pax-u nie omieszkam się jej tutaj zaprezentować.
                                                  • kaczydlo Re: czynsz 29.11.05, 14:56
                                                    I jest w tym jakaś logika. Ja również nie mam zamiaru płacić za prąd budowlany,
                                                    a już na pewno nie wtedy kiedy liczniki nie bedą spisane w mojej obecności. I
                                                    mam nadzieję, że biedny PAX jest teraz w kropce. Szczególnie, że jak sprawdziła
                                                    Malinka ryczałt też jest pobierany od nas bezprawnie.
                                                  • Gość: malinka1977 Re: czynsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 15:43
                                                    dla mnie z tego co zrozumialam - jest naliczany czynsz - to znaczy jest odbior
                                                    techniczny= obnizenie stawki za prad. Nie ma odbioru technicznego - bnadal
                                                    place oplate oksploatacyjna czyli 3,50 zl za metr. a nie jak chce spoldzielnia
                                                    ponad 7 zl. Za chwile za mieszkanie 34 metrowe bede placila jak za utrzymanie
                                                    50 metrowego mieszkania po podliczeniu wszystkich kosztow - a to jest jak dl
                                                    amnie nie do przyjecia!!! W czynsz jest w dodatku wliczona o ironio winda (bez
                                                    komentarza) i monitoring (no chyba ze za monitoring uznac Pana ochroniaza ktory
                                                    raz na 3 godziny obchodzi blok dookola - no to zwracam honor spoldzielni)
                                                  • Gość: 3wdar Re: czynsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 17:43
                                                    Czynsz płaci się za mieszkanie niewłasnościowe-lokatorskie. Od 1.12.05 SM Pax
                                                    chce wprowadzić zamiast opłaty ryczałtowej opłaty eksploatacyjne( w moim
                                                    przypadku prawie dwa razy wwyższe od ryczałtu) -takie jakie płacą pełnoprawni
                                                    właściciele mieszkań, jednak nie dając nam możliwości zameldowania się - nie
                                                    ma wszakże odbioru przez gminę.Ponadto rozliczani mamy być z liczników i to by
                                                    było normalne gdyby były one spisane lub wyzerowane (od 01.12) bo przecież
                                                    kiedy opłacaliśmy ryczałtem media liczniki już były,działały i coś tam
                                                    naliczały. Nie wchodząc głębiej w temat czy SM miało prawo pobierać ryczałt czy
                                                    nie uważam takie rozwiązanie za wyjście opłacalne dla obydwu stron-korzystam to
                                                    płacę,spółdzielnia ma mniejsze koszty,ja nie wynajmuję u kogoś mieszkania. A
                                                    teraz jednym zdaniem na koniec nie odnosząc sie do wszystkich wątków
                                                    sytuacji:jeśli do 1.12 nic się nie zmieni na pozytyw opłacę za miesiąc grudzień
                                                    swoją tutaj obecnosć ryczałtowo a gdy zostanę pełnoprawnym właścicielem dopiero
                                                    wtedy pełną opłatę eksploatacyjną (nie mylić z czynszem).Polecam takie
                                                    rozwiązanie wszystkim nie wiedzącym co zrobić.Bo grunt to organizacja.
                                                  • Gość: cerry Re: czynsz IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.11.05, 19:14
                                                    czy ktoś ze szczęśliwych mieszkańców ma mieszkanie lokatorskie?
                                                  • kaczydlo Re: czynsz 30.11.05, 09:17
                                                    Ja po świętach przeprowadzam się do lokatorskiego w klatce K. I tak jak radzi
                                                    3wdar nie mam zamiaru płacić żadnych innych opłat oprócz 3,5 za m2 (co zresztą
                                                    czynię już od miesiąca-od momentu odbioru kluczy "w celu wykończenia
                                                    mieszkania"). A PAX niech się spieszy z oddaniem mieszkania, bo dopóki nie będę
                                                    zameldowana nie zapłacę ani grosza więcej. I tak dosyć mnie kosztowały ich
                                                    problemy.
                                                  • Gość: goska Re: czynsz IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 30.11.05, 09:48
                                                    Kaczydło, czy bardzo naciskałaś na PAX, by dali Ci wcześniej klucze ? Ja mam
                                                    mieszkanie w klatce I i przynajmniej z podłogami chcę się załapać na ulgę
                                                    remontową.
                                                  • kaczydlo Re: czynsz 30.11.05, 12:25
                                                    Gosiu,
                                                    w październiku przeczytałam na forum, że ludzie wprowadzają się do budynku.
                                                    Poszłam więc do biura sprzedaży na Wiatracznej i zapytałam kiedy przewidywana
                                                    jest klatka K do oddania. Pani stwierdziła, że w tym roku, ale jak chcę klucze
                                                    to mogę je sobie zabrać - trzeba tylko zawieźć do Prezesa na Narbutta podanie z
                                                    prośbą o wydanie kluczy. Ja otrzymałam podpis od ręki. Jeśli tylko zastaniesz
                                                    Prezesa to nie zostawiaj podania w sekretariacie tylko idź bezpośrednio do
                                                    niego. Powodzenia!
                                                  • Gość: goska Re: czynsz IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 30.11.05, 13:19
                                                  • Gość: goska Re: czynsz IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 30.11.05, 13:21
                                                    Kaczydło, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
                                                  • Gość: 3wdar Re: czynsz_ciąg dalszy IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 30.11.05, 12:42
                                                    30.11.05 (odpowiedź Pax-u)

Zgodnie z prawem spółdzielczym oraz ustawą o spółdzielniach mieszkaniowych (art
                                                    4 ust 1z znacz.1 ze znak.(3)) osoby nie będące członkami spółdzielni, a
                                                    posiadające tytuł prawny do lokalu są obowiązane również tak jak członkowie
                                                    spółdzielni uczestniczyć w wydatkach związanych z eksploatacją lokalu.
                                                    Składnikiem tych opłat jest energia elektryczna związana z utrzymaniem budynku
                                                    (oświetlenia terenu, klatek schodowych, energia zużywana przez urządzenia
                                                    techniczne obsługujace budynek). Pana indywidualny licznik poboru energii
                                                    elektrycznej obejmuje wyłącznie zużycie prądu w lokalu.
                                                    Jednocześnie informujemy, że nie może Pan samowolnie decydować o wysokości
                                                    wnoszonych opłat. W przypdku podważania ich zasadności może Pan to uczynić na
                                                    drodze sądowej co również nie zwalnia Pana z obowiązku ich wnoszenia w
                                                    wysokości wskaznej przez Spółdzielnię (art 4 ust 8 ze znaczk. 10 ustawy o
                                                    spółdzielniach mieszkaniowych).
                                                    Kierownik Działu Członkowsko-Mieszkaniowego

30.11.05 (moja odpowiedź)
                                                    Uczestniczę w wydatkach związanych z eksploatacją lokalu płacąc ryczałt.Proszę
                                                    z dniem 1.12.05 albo wyzerować liczniki co i wody i innych albo je spisać
                                                    komisyjnie tak aby z dniem 1.12.05 opłaty ryczałtowe nie dublowały się z nowo
                                                    wprowadzonymi (liczniki przecież cały czas pracują i będę z nich
                                                    rozliczany).Dlaczego za prąd doprowadzony do mieszkania muszę płacić według
                                                    wyższych stawek budowlanych? Dlaczego mam płacić na fundusz remontowy budynku,
                                                    który jest nie odebrany i na gwarancji.Skąd takie wysokie stawki za wywóz
                                                    śmieci czy za prąd związany z utrzymaniem budynku? Nie uważam aby sugerowana
                                                    droga sądowa była korzystna w świetle obowiązujących przepisów dla spółdzielni
                                                    bo ja nie uchylam się od opłat tylko domagam się poważnego traktowania a
                                                    wygląda na to, że spółdzielnia nie ma chyba właściwego nadzoru nad prowadzoną
                                                    budową .Dlatego powtarzam pytanie; kiedy będę się mógł zameldować w moim
                                                    mieszkaniu i w pełni korzystać z przysługujących mi praw właściciela?Jak długo
                                                    będzie jeszcze trwała ta budowa? Co z etapowym oddawaniem mieszkań do użytku?
                                                    Właściwym momentem wprowadzenia pełnych opłat eksploatacyjnych jest moment
                                                    odbioru budynku przez gminę. Wtedy też standard oddawanych mieszkań do użytku
                                                    powinien osiągnąc 100% tego co było w umowie.Teraz tak jeszcze nie jest.
                                                    Szczególnie dotyczy to kompletnego opomiarowania mieszkań czy monitoringu i
                                                    danie mieszkańcom rownorzędnych narzędzi kontroli poczynań spółdzielni w
                                                    ustalaniu faktycznych opłat bo te ryczałtowe i te nowe mam nadzieję nie były
                                                    ustalane z sufitu? Dobrym obyczajem powinno stać się również szczegółowe
                                                    uzasadnienie wprowadzanych opłat wraz z podaniem zakresu usług jakich
                                                    mieszkaniec może oczekiwać za wpłacane na konto spółdzielni opłat.Nie każdy
                                                    jest przecież członkiem spółdzielni i nie ma takiego samego dostępu do
                                                    informacji./Na Waszych stronach internetowych brak np. treści uchwał, na które
                                                    się powołujecie./
                                                  • Gość: malinka1977 Re: czynsz_ciąg dalszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 16:12
                                                    bravo 3wdar...nie ma co sobie pozwolic wejsc na glowe. Wczoraj rozmawialam o
                                                    oplatach z sasiadami i tez maja poruszyc ta sprawe piszac do spoldzielni a jak
                                                    to nie poskutkuje to do Rzecznika Praw Obywatelskich...
                                                    pozdrawiam,
                                                  • Gość: 3wdar Re: czynsz_ciąg dalszy IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 07.12.05, 09:26
                                                    Niedoczekawszy się na odpowiedź od SM udałem się do jaskini PAX-u (ul. Narbuta
                                                    4)aby w Kasie opłacić ryczałt. Od bardzo miłej Pani Kasjerki dowiedziałem
                                                    się,że czeka mnie wyższa opłata esploatacyjna za grudzień.Po mojej informacji,
                                                    że nie zapłacę takiej stawki (o czym poinformowałem SM)Pani kasjerka przyjeła
                                                    ode mnie ryczałt w kwocie przedgrudniowej-na co dostałem pokwitowanie.
                                                    Hasło na grudzień: Owsiki trzymajcie się kupy! Wszak w kupie rażniej. A co
                                                    dalej? - zobaczymy.
                                                  • Gość: malinka1977 Re: czynsz_ciąg dalszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 09:34
                                                    ja tez zamierzam taki manewr wykonać:)
                                                  • Gość: lola Re: czynsz_ciąg dalszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 21:46
                                                    A wiecie co? Do mnie nic nie przysyłają, żadnych rachunków, nic. A mieszkam tu
                                                    już ponad miesiąc!Może jestem niewidoczna?
                                                  • Gość: 3wdar Re: czynsz_ciąg dalszy IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 09.12.05, 07:08
                                                    Jak się uzbiera to Ci przyślą.I nie mieszkasz tylko przebywasz.Pozdrawiam.
                                                  • Gość: lola Re: czynsz_ciąg dalszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 14:39
                                                    no tak przebywam-wybacz pomyłkę!Ale prawdę mówiąc trochę się obawiam, bo jak
                                                    już przyślą to wszystko na raz!
                                                  • Gość: 3wdar Re: czynsz_ciąg dalszy IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 09.12.05, 15:05
                                                    Sprawdź treść cyrografu jaki dawali do podpisania przy odbiorze kluczy do
                                                    prowadzenia prac wykończeniowych. Jest tam coś o opłacie ryczałtowej i o
                                                    zasiedleniu.
                                                  • bartoszkropka Re: czynsz_ciąg dalszy 03.01.06, 11:03
                                                    Mam pytanie o pomiar powierzchni lokali.Jestem "szczęśliwą" poisadaczką
                                                    mieszkania w klatce "A" z odbiorem czekam na odbiór gnminy i techniczny, gdyż
                                                    nie mam siły walczyć z bandycką spółdzielnią i jej aroganckimi
                                                    przedstawicielami, czekam już kilka lat na mieszkanie, poczekam jeszcze kilka
                                                    miesięcy. Spóldzielnia jak zwykle zaskakuje "miło" i właśnie otrzymałam aneks
                                                    mówiący, że moje mieszkanie ma powierzchnię większą o 0,5 m2, co skutkuje dla
                                                    mnie koniecznością wpłaty 1.800 zł netto. Wg mojego obmiaru mieszkania to mu
                                                    brakuje 0,5m2 do tego co wpisane było do umowy. Chciałam zapytać, czy ktoś wie
                                                    wg jakiej normy budowlanej jest mierzona powierzchnia, wcześniej była to norma
                                                    mówiąca o pomiarze powierzchni od muru do muru, czyli bez tynków, ale ta norma
                                                    chyba się zmieniła na ISO, która mówi o pomiarze od tynku do tynku.
                                                    Oczywiście chcę sprawdzić normę, aby nie dopłacać kolejnych pieniędzy
                                                    spółdzielni, jeśli każdy lokal ma "dodane" 0,5 m2 powierzchni, i ma to stanowić
                                                    1.800 zł, to mam nieodparte wrażenie, że spółdzielnia po raz kolejny wyciąga od
                                                    nas kasę...
                                                    Czy osoby, które już mieszkają w budynku lub właśnie zamierzają odebrać swoje
                                                    mieszkanie miały problem z rozbieżnościa powierzchni lokalu?
                                                    Pozdrawiam
                                                    Bkropka
                                                  • bartoszkropka Re: czynsz_ciąg dalszy 03.01.06, 11:20
                                                    Jeszcze jedno pytanie do członków spóldzielni, do mojej umowy z roku 2000 mam
                                                    ankes o wykończeniu , gdzie okna miały być drewniane. Obcenie okna są
                                                    plastikowe, i wierzę w to, że są najtańszym produktem na rynku, czy ktoś
                                                    podejmował ze spółdzielnią rozmowy nt. dotrzymania umowy i zażądał wymiany
                                                    okien na drewniane zgdonie z umową lub czy negocjował obniżenie ceny
                                                    mieszkania, ze względu na obniżenie wartości mieszkania?
                                                    Wiem, że moje pytania to pobożne życzenia, gdyż wszyscy będziemy radośni mogąc
                                                    legalnie wprowadzić się do wymarzonych mieszkań, ale ja ciągle mam wrażenie, że
                                                    spółdzielnia robi z nas idiotów, a my w zamian za klucze mamy być dozgonnie
                                                    wdzięczni...
                                                    Bkropka
                                                  • Gość: 3wdar Re: czynsz_ciąg dalszy IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 03.01.06, 11:30
                                                    Zerknij tutaj:
                                                    dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,2080091.html
                                                  • Gość: goska Re: czynsz_ciąg dalszy IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 04.01.06, 12:22
                                                    Czy to prawda, że mieszkania przed tzw. zgłoszeniem budynku do uzytkowania, nie
                                                    mogą być rozliczone w ramach ulgi remontowej ?
                                                  • Gość: 3wdar Re: czynsz_ciąg dalszy IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 04.01.06, 13:25
                                                    Znalazlem takie informacje w linku poniżej:
                                                    www.infor.pl/?rodzaj=2&news=24106
                                                    Trochę przez te różne interpretacje tematu, który poruszasz
                                                    zgłupiałem.Informacje w linku wyglądają na wiarygodne ale widać nie obejdzie
                                                    się bez telefonu do US w tej sprawie. Chociaż doświadczony w podobnych
                                                    sytuacjach, wiem że US potrafi tak odpowiedzieć, że nawet głupiemu wydaje się
                                                    że jest głupszy. Może najdzie się jakis mądry co zajmie sie wyjaśnieniem sprawy?
                                                  • Gość: decker Re: czynsz_ciąg dalszy IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.03.06, 16:57
                                                    U mnie również zmierzyli o 0,6m więcej. Byłem w spółdzielni, wg dokumentów,
                                                    które mi pokazali, mierzą zgodnie z normą PN 70/B-02365, czyli bez tynków.
                                                    Raczej nie wierzę, aby udało się odebrać mieszkanie bez dopłaty
    • Gość: 3wdar Warto poczytać. IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 13.12.05, 12:54
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=32703990
      • Gość: Jaga Co z windą w klatce L? IP: *.aster.pl 17.12.05, 12:00
        Właśnie jak w temacie, czy coś wiadomo. A może już uruchomili? Bedę wdzięczna za
        info.
        • Gość: lola Re: Co z windą w klatce L? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 19:18
          NIejaki Pan Andrzej nasz administrator mówiła mi że będzie dziś albo jutro i że
          mam kciuki trzymać. Jeszcze wczoraj była na -4 dziś już jest na 9. Wciskałam te
          przyciski ale nic nie jechało, więc może jutro? I oto sie módlmy my tu zebrani
          w klatce L
          • Gość: 3wdar Re: Co z windą w klatce L? IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 20.12.05, 09:35
            Za bardzo intensywnie się nie módlcie bo wyżej niż 9 i 10 to tylko jest już
            niebo a stamtąd windy już nie wracają.Ponoć.
            A administrator nijaki p. Andrzej lubi wciskać kit w końcu nic go to nie
            kosztuje a może mu się uda zgadnąć. Lepiej pogońcie delikatnie panów
            windziarzy. Życzę świątecznej windy.
            • Gość: lola Re: Co z windą w klatce L? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 18:49
              no i świąteczny klimat prysł!Podcinasz skrzydła 3wdar!Na windę czekam dalej,
              wiarę mam, pozdrowienia
              • Gość: 3wdar Re: Co z windą w klatce L? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:48
                To marny był to klimat. Nie ma czego żałowac. A windziarze też ludzie , moze na
                Święta zechcą zrobić dobry uczynek? Czego szczerze Ci życzę - takiej
                małej,niepsującej się i bombowej windy. A klimat wróci, tak jak śnieg.
                • Gość: lola Re: Co z windą w klatce L? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 20:11
                  bombowa winda?
                  wrrrrrr, atrakcje świąteczne nadciągają!
                  I od dziś będę ją tak nazywać-moja bombo-winda!
                  • Gość: 3wdar Re: Co z windą w klatce L? IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 21.12.05, 07:16
                    Winda świąteczna do nieba musi być z bombką. Ale nie smuć się jakby nie wyszło.
                    Ten dom ma tyle innych atrakcji i niespodzianek, że trudno tu się nudzić. W
                    końcu gorzej by było gdyby np. schodów nie było. Ale ciągle jeszcze są i można
                    z nich korzystać do woli. Przy okazji czerpiąc radość z wykończonej drewnem
                    balustradki.
                    Sama natura i to jest to.
                    • Gość: lola Re: Co z windą w klatce L? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 20:27
                      3dwar dobrze się modliłam!Dzis wsiadłm do windy, ruszyłam i nawet się nie
                      zacięłam. Winda w końcu jest i pokój jej za to!NIe ma tam co prawda drewnianych
                      balustradek ale ale jak dobrze zauważyłeś (łaś)niespodzianki to specjalność
                      PAX-u
                      • Gość: 3wdar Re: Co z windą w klatce L? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 21:23
                        Gratuluję. Drewniane balustradki są przy schodach, ktorych nie życzę Ci już
                        oglądać.
                        • Gość: p:k: czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 03:20
                          czesc,
                          zastanawiamy sie powaznie..po wplaceniu zaliczki, czy sa jakiekolwiek szanse na
                          realne zamieszkanie w tym budynku..nasze przyszle lokum miesci sie w klatce
                          C..moze ktos juz mieszkajacy? lub niedlugo wprowadzajac sie? moglby nam
                          udzielic wskazowki? lub np pozwolic zobaczyc efekt wieloletnich staran
                          spoldzielni?? dziekuje.
                          • Gość: malinka1977 czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 15:48
                            warto warto:) to przynajmniej moje odczucia...subiektywne po 4 miesiacach
                            mieszkania przy Wiatraku. Gdziez bym indziej miala takich sąsiadów jak tu:)na
                            VI pietrze w klatce B. Wiecej szczegółów o sąsiadach na mojej stronce:
                            www.malinowa-aleja.hostdmk.net/_do_publikacji/
                            • kaczydlo Re: czy warto? 06.01.06, 09:47
                              Malinko,
                              czy jesteś już zameldowana na Wiatraku? Jeśli nie, to czy masz jakieś
                              wiadomości kiedy będzie można to uczynić? Czy STOEN może wystawiać rachunki na
                              adres, pod którym nikt oficjalnie nie mieszka (nie jest zameldowany)? Dla mnie
                              to jest zupełnie nielogiczne i bezprawne, ale pewnie się na tym nie znam.
                              • Gość: goska Re: czy warto? IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 08.01.06, 15:56
                                Kaczydło,
                                czzy już mieszkasz i czy prąd masz w mieszkaniu czy z klatki
                                schodowej ?
                                • kaczydlo Re: czy warto? 09.01.06, 10:40
                                  Gosiu,
                                  niemożliwe stało się możliwe - mieszkam! A prąd mam z klatki schodowej. Podobno
                                  do końca stycznia mają się pojawić liczniki w mieszkaniach.... Bardzo bym
                                  chciała w to wierzyć!
                                  • Gość: goska Re: czy warto? IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 09.01.06, 16:07
                                    Ja sobie odpuściłam, bo przeraża mnie wnoszenie wszystkiego na 8 piętro. Jak Ty
                                    sobie poradziłaś z remontem i wnoszeniem mebli ? Czy nadal masz widok zasłonięty
                                    folią.
                                    • kaczydlo Re: czy warto? 09.01.06, 16:47
                                      Gosiu,
                                      ja odżałowałam trochę pieniążków na firmę przeprowadzkową, ponieważ nie
                                      wyobrażam sobie wnoszenia mojego dobytku własnoręcznie - nie żebym go tyle
                                      miała, ale niektóre rzeczy trochę ważą. Okna na razie zasłonięte, ale tu znów
                                      pojawia się magiczna odpowiedź - do końca stycznia.
                                      • Gość: goska Re: czy warto? IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 14.01.06, 11:57
                            • Gość: Muggsy Re: czy warto? IP: *.acn.waw.pl 15.01.06, 18:12
                              Malinka,

Bylismy obok Twojego mieszkania dzis, ale hałasy:). Bo jedno z 75.0 m2 mieszkan
                              jest do kupienia. Mozesz udzielic porady czy kupowac? Problemy? I jak tam ksiegi
                              wieczyste? Jakies obciazenia? I czy sa problemy z aktem notarialnym, pewnie
                              dalej czekasz? Nam sie podobalo

Pozdrawiamy,
                              • Gość: malinka1977 Re: czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 09:34
                                Ej no jakie halasy:):)cisza jak makiem zasiał:):)była.Ja akt notarialny juz
                                mam. Zbankiem problemow nie mialam mimo pewnych obciazen hipoteki. A mieszkanko
                                ktore ogladaliscie jest rewelacyjne-duze przestronne.Przez pewein czas
                                zastanawialismy sie z sasiadami czy tam siłowni albo takiej swietlicy"
                                pietrowej nie zrobic:):)NO ale jak tam zamieszkasz to pomysl pewnie nie
                                zostanie zrealizowany. Coz moge jeszcze podpowiedziec....Kwestie oplat
                                eksploatacyjnych znasz, rozliczani jestesmy z pradu stawka za prad budowlany -
                                niestety. Winda - jest. Sasiedzi - rewelacyjni:):) Rachunek ostateczny musisz
                                zrobic sam:):)Zdradz szczegóły-skad jestes i wogole kogo bysmy mieli za
                                sasiada:)?
                                • Gość: Muggsy Re: czy warto? IP: *.acn.waw.pl 16.01.06, 21:35
                                  silownia zamiast sasiadow no pieknie pieknie

a sasiadow byscie mieli takich: mlode malzenstwo:)

i jak sie mieszka?

zaoferowali nam 280.000 trza cos zbic:)
                                  • Gość: malinka1977 Re: czy warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 16:50
                                    mieszka sie rewelacyjnie:)Czekamy z niecierpliwoscia na parapet korytarzowy:)Na
                                    gdybym ci podala nasz rozklad czesci wieczornej to bys jeszcze zrezygnowal z
                                    kupna i by bylo:(:( Czasem bywamy glosni to fakt, ale ja zawsze
                                    uciszam "mlodziez":) i po reprymendzie uspokaja sie...Cena faktycznie bajońska,
                                    no ale mysle ze takie mieszkanie jest warte takich no moze ciut mniejszych
                                    pieniedzy:) Jak bedziecie w weekend to zajrzyjcie pod 77:)zawsze na zywo
                                    podziele/podzielimy sie z wami szczegolami zycia we wspolnocie:)
                                    • Gość: lola wody, wody dajcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 22:36
                                      Czu u was też rury szaleją? Mój problem polega na tym, że w rurach mam szum
                                      rwącego potoku górskiego a w kranach ledwo ciepłą wodę. Ten cały Anrzej B jak
                                      zwykle udaje wariata i na moje pytanie odpowiedział: "tak już musi być". Ja
                                      rozumiem że mrozy ale to nowy blok i nowe rury i cała ta reszta!
      • Gość: 3wdar Ulga remontowa IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 04.01.06, 13:44
        www.gazetaprawna.pl/dzialy/27.html?numer=1611&dok=1611.27.3.2.7.2.0.1.htm
    • Gość: Gość Re: Pax-Wiatraczna IP: .254.* / *.amigon.de 30.12.05, 17:42
      hmmm, każdy ma swoje doświadczenia. Przeczytałem to wszystko i dalej nie wiem
      czy warto kupować mieszkanie w tym molochu. Podpowiedzcie mi jeszcze raz,
      warto to kupić? i jaką cenę zapłacilibyście? Dziekuję za wszystkie sugestie.
      • Gość: ABC Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 18:45
        Nie hrumkaj tylko sam podejmuj decyzje 70 % osób które tu się wypowiadają nie
        mają nic wspólnego qani ze spółdzielnią ani z mieszkancami tego budynku piszą
        aby pisać idenerwować mieszkańców sam wiesz jesli ktos mieszka to chce aby było
        lepiej a nie gorzej bo przy wsólnej pracy napewno mozna wszystko poprawic jesli
        jest zle pisząc bzdury co tel tylko wrogów mieszkańcow Wiatracznej i spółdzilni
        w której nie jest zle jest tak jak w kazdej innej spółdzielni warszawskiej
      • Gość: DEFG Re: Pax-Wiatraczna IP: 195.42.249.* 06.01.06, 14:47
        Odradzam. Przeciez inwestycja nie jest jeszcze rozliczona. Znajac przypadek
        Stryjenskich, gdzie doplaty wyniosly 1 tys zl/m2 mam obawy, ze na Wiatracznej
        beda jeszce wieksze. Przeciez przestoje na budowie kosztuja. Poza tym budowa
        jest finansowana z kredytu, a za wszystko zgodnie z prawem spoldzielczym musza
        zaplacic mieszkancy inwestycji. A na dodatek jest to ostatnia szansa na poprawe
        sytuacji finansowej spoldzielni, wiec wyciagna z niej co tylko sie da. Na
        Stryjenskich tez pocieszalismy sie, ze nie moga przeciez zazadac sumy z sufitu,
        a jednak to zrobili. I pomimo dwuletnich przepychanek wiekszosc osob zaplacila,
        zeby tylko mozna bylo dostac akt notarialny (notabene nie wiem czy sa juz
        podpisywane). Ciesze sie, ze wiekszosc osob sie juz wprowadzila i zycze im
        wszystkiego najlepszego, ale obawiam sie, za rok, dwa kiedy nastapi ostateczne
        rozliczenie moze przyjsc zimny prysznic. A obecny zarzad jest bezwzgledny. I
        mowie to nie jako osoba z zewnatrz, ale jako spoldzielca ze Stryjenskich.
        Pozdrawiam
        • Gość: sos_pax Re: Pax-Wiatraczna IP: *.eranet.pl 09.02.06, 20:26
          Niezadowoleni lokatorzy, zainteresowani działaniem na rzecz poprawy
          administrowania budynkiem SM PAX przy ulicy Stanów Zjednoczonych 72, proszeni
          są o kontakt na adres sos_pax@wp.pl w celu podjęcia wspólnych działań.
        • Gość: zorro Re: Pax-Wiatraczna IP: *.eranet.pl 09.02.06, 20:37
          DEFG proszę Cię o kontakt sos_pax@wp.pl. Interesują mnie kwestie ewentualnych
          dopłat na Wiatracznej.
          • Gość: kupiec Re: Pax-Wiatraczna IP: *.mco.bellsouth.net 17.02.06, 00:16
            przylecialem w styczniu ze st zj do mojego mieszkania w klatce b wyglada
            wszystko bardzo dobrze.doplata byla za i m wiekszego mieszkania jak oni to
            wyliczyli?ogrzewanie dobre woda jest ciepla i goraca pan andrzej b.nie jest
            wcaletaki zly.robi co moze.wrazenie o pax raczej pozytywne,budoea idzie
            dobrzenie wiecie jakie tu sa problemy z developerami ktorz takze bankrutuja na
            lewo i prawo.znajomi stracili 40 tys.dolarow bo developer wyparowal
            • Gość: opłata za ogrzewan Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 15:51
              Czy ktos z forumowiczów (mieszkańców przy Wiatraku) orientuje sie w jaki sposób
              bedziemy rozliczani za ogrzewanie? Drugą sprawą jest sprawa opłat czynszowych,
              czy komuś udało się wyjaśnić kwestię podwyższenia opłaty do "normalnej " stawki
              w momencie jeśłi jeszcze budynek nie jest oddany do użytku?
              pozdrawiam serdecznie malinka
              • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 21:54
                Malinko gdzie ta Twoja piekna malinowa strona zaginela?
                • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 09:19
                  opłaty mieszkaniowe tak mnie finansowo wykończyły, że już nie starczyło na
                  opłacenie domeny z moją stronką, wrrr...
                  A jak Tobie się mieszka lolu?
                  • Gość: malinka1977 Pax-Wiatraczna-oddanie budynku do użytku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 14:17
                    Poirytowana kolejnym rozliczeniem energii elektrycznej wg.stawki C11
                    (budowlanej) zadzwonilam do szanownej Spółdzielni z pytaniem o termin oddania
                    budynku a raczej mojej klatki B. Dostałam informację, że planowany termin to 1
                    maja 2006. Wiec moi drodzy sąsiedzy trzymajmy sie nadal za portfele, bo nadal
                    bedziemy dostawać zawyżone rachunki.
                    • Gość: Krop Re: Pax-Wiatraczna-oddanie budynku do użytku IP: *.europe.hp.net 21.02.06, 16:54
                      Żeby oddać pewnie musieliby najpierw np. skończyć tynkować. A chyba dali sobie
                      z tym spokój prawda? Czy coś może wiadomo kiedy zamierzają skończyć tynkowanie?
                  • Gość: lola Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 22:03
                    jeśli chodzi o stronę to wejdź na www.republika.pl tam maja za darmo
                    a mieszka mi sie oprócz tych dziwnych, bardzo wysokich opłat za energię bardzo
                    dobrze. U nas w L towarzystwo mieszane, sporo rodzin z dziećmi, mniej singli:),
                    ale dajemy radę!!!Czasem nie mamy ciepłej wody , czasem coś stęka w
                    kaloryferach, ale jest ok!
                    • Gość: malinka1977 Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 12:07
                      wczoraj widziałam przez chwilę porozwieszane na klatkach informacje że ktos
                      założył nowe forum dotycząc strocte spraw Wiatracznej.Dzisiaj z rana nie było
                      juz ich.Moze ktos z obecnych wie jaki jest adres strony net zaintersowanych
                      sprawami inwestycji przy Wiatracznej?
                      • kaczydlo Re: Pax-Wiatraczna 27.02.06, 12:13
                        Malinko,
                        adres forum: www.paxwiatraczna.fora.pl. Zapraszamy!
                        Ja z kolei wczoraj widziałam porozwieszane kartki ze strzałkami kierującymi
                        na "zebranie SM PAX". Czy wiesz może co to było za zebranie i co mnie ominęło?
                        • Gość: malinka1977 Re: Pax-Wiatraczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 12:34
                          Dziekuje za adres stronki:) Ja dzisiaj tez wlasnie widzialam te kartki,ale ze w
                          weekend mnie nie było wiec zupelnie nie wiem co to za spotkanie było i czego
                          dotyczyło.Jak znam zycie, niebawem i to bolesnie sie dowiemy:(
                        • Gość: goska Re: Pax-Wiatraczna IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 06.03.06, 09:44
                          Kaczydło,
                          skoro już mieszkasz, to może wiesz kiedy będą windy bo widziałam już zamontowane
                          drzwi ?
                          • kaczydlo Re: Pax-Wiatraczna 07.03.06, 15:19
                            Gosiu,
                            nie tylko windy ale i kabiny w środku też są. Czasem nawet jeżdżą, ale kiedy my
                            nimi pojedziemy to tego nie wie nikt. Na razie PAX nie ma pieniędzy, żeby je
                            odebrać. Czyli nic nowego.
                            • Gość: GOSKA Re: Pax-Wiatraczna IP: *.profarm.pl / 212.160.154.* 09.03.06, 12:06
                      • Gość: kupiec Re: Pax-Wiatraczna IP: *.mco.bellsouth.net 03.03.06, 00:47
                        wszystkim polecam nowe forum wiatracznej www.paxwiatraczna.fora.pl
                        wszyscy przeniesmy sie tam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka