Gość: Yonas IP: 212.160.172.* 24.01.05, 14:54 Zapraszam do nowego wątku wszystkich z I i II etapu. Powinniśmy się zintegrować.:-))) pozdrawiam Y Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zainteresowana Re: ! Elsnerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 19:26 Chciałabym zakupić mieszkanie w II etapie budowy w Osiedlu Elsnerów, lecz proponowana cena jest wyjtkowo niska, czy to aby wiarygodna transakcja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziona Re: ! Elsnerów IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.05, 13:46 Po raz kolejny w moim przypadku okazalo sie,ze to co tanie na poczatku nie zawsze tanim jest. Prezes spoldzielni potrafi ladnie opowiadac, obiecywac wspaniale rzeczy...CUDOWNE OSIEDLE TU BEDZIE.... tak jak by sie chcialo uslyszec. Jak juz kupi sie mieszkanie konca problemow nie widac. Wspolpraca i porozumienie z prezesem gwaltownie odwraca sie przeciwko nowemu czlonkowi spoldzielni. Wszystko jest inaczej niz obiecywal. Osobiscie bardzo zaluje zakupu... i radze dobrze sie zastanowic nad kupnem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: ! Elsnerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 10:33 Może to zbyt duży pesymizm, bo wszędzie zdarzaja się wpadki, ale niestety rynek jest taki że nie ma za bardzo w czym wybierać (głównie małe mieszkania) więc mi udzielisz informacji, czy trzeba się liczyć jeszcze na duże koszty poza wartościa mieszkania. Muszę wziać kredyt i nie wiem czy podołam wszystkim obciażeniom. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziona Re: ! Elsnerów IP: 195.136.109.* 08.02.05, 11:18 W przypadku osiedla Elsnerow trzeba sie liczyc z duzymi nieprzewidzianymi oplatami: ja kupilam mieszkanie w I etapie. m kosztowal wtedy 2400zl. a czynsz mial byc po 5zl za metr. Po wyliczeniu ile bedzie mnie kosztowac mieszkanie, wzielam kredyt na jego rownawartosc. Po otrzymaniu kluczy okazalo sie, ze trzeba jeszcze duzo wylozyc. Mieszkancow obarczono oplatami dodatkowymi w postaci sfinansowania drogi do osiedla i przepapowni w wysokosci 2-4tys. na jedno mieszkanie, -ochrona fizyczna i monitoring osiedla kosztuje miesziecznie 120zl i z tego nie mozna zrezygnowac, karta uzytkownika osiedla miesiecznie 3zl, fundusze napraw kazdy srednio 20-35zl i inne wydatki. Pozycji do zaplacenia na fakturze 18. Po podliczeniu wszystkiego, wychodzi czynsz za srednie mieszkanie 10zl za metr. Tak wysokie czynsze mozna spotkac jedynie w najdrozszych dzielnicach Wa-wy. Czy inwestycja sie oplaca? Chyba tylko osobom z grubszym portwelem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aalik Re: ! Elsnerów 08.02.05, 14:05 Gość portalu: zawiedziona napisał(a): > W przypadku osiedla Elsnerow trzeba sie liczyc z duzymi nieprzewidzianymi > oplatami: ja kupilam mieszkanie w I etapie. m kosztowal wtedy 2400zl. Uściślę: na dzień dzisiejszy metr mieszkania z tytułu opłat za drogę i kanalizację wzrósł o ok.60 zł Monitoring i ochrona kosztuje nie 120 ale ok. 80 zł Wszyscy I etapowcy strasznie narzekają, ale nikt nie zaproponował, że odsprzeda swoje mieszkanie. Powiem tak cena 2600 jest kusząca nawet jak juz wzrosła o 60 zł. Ponieważ jest to spółdzilenia to nie radzę brać kredytu w wysokości maks.zdolności kredytowej. Trzeba mieć na ewentualną dopłatę. Poza tym należy się liczyć ze sporymi kosztami wykończenia mieszkań (glazury, parkiety,wanny itp). Przy odbiorze należy się liczyć z boksowaniem ze spółdzielnią, ale w granicach normy. Trzeba się wtedy nałazić, naprosić, nakrzyczeć, i coś się wkońcu załatwi. Poza tym każdy musi sam przemyśleć swoją decyzję. Ja jeszcze nie narzekam, a jak zacznę to będzeie znaczyć, że już wycofałem swój wkład budowlany, a sprawa jest w sądzie. AALIk PS.polecam inne posty o tej inwestycji. Kilka jest rozsądnych.;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iv Re: ! Elsnerów IP: 81.210.22.* 24.02.05, 10:38 Przyznam, ze jestem bardzo zainteresowana ta oferta i zastanawiam sie nad zakupem. Mam w zwiazku z tym wielka prosbe o pomoc: bardzo prosze o informacje czy warto i na jakie sprawy nalezy zwrocic uwagę. Mam również pytanie czy podana cena 2600 brutto za m2 uwzglednia opłate za wykonczenie tzn. parkiet, glazura itp. czy koszty z tym zwiazane nalezy doliczyc do ceny za metr2. Dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: ! Elsnerów IP: *.pkobp.pl 24.02.05, 11:15 Oczywiście parkiety z drewna egzotycznego, marmurowe posadzki, wanna z hydromasażem i samochód na miejscu garażowym w standarcie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iv Re: ! Elsnerów IP: 81.210.22.* 24.02.05, 11:26 gratuluje poczucia humoru:-) w standardzie:-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinek Re: ! Elsnerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 15:30 hmm... rozumiem to poczucie ;) a powaznie to jest to lokal bez bialego montazu, czyli standard na rynku. Sa same sciany (otynkowane miekkim tynkim gipsowym, pomalowane biala emulsja) na podlodze szlichta betonowa, w lazience brak szlichty i tynkow. Wiec cale wykonczenie na Twojej glowie. Czy warto kupic? Powiem tak - najbardziej mnie denerwujace tematy to zarzad, w kwesti przyjmowania uwag i sugestii czlonka spoldzielni i w temacie dotrzymywania terminow, do dzis nie wiem, kiedy bede wlascicielem mieszkania, kiedy dostane akt notarialny, kiedy w ogole budynek zostanie zgloszony do oficjalnego zamieszkania i jakie sa przyczyny kilkumiesiecznego opoznienia, mam obawy, ze dopiero wraz z koncem drugiego etapu oraz do niskiej jakosci wykonania calej budowy poczawszy od drobnostek natury wykonczeniowej do wg. mnie bledow konstrukcyjnych. Szczegolowe opinie i watki dyskusyjne sa pod ponizszym adresem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=21155419&a=21155419 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowa-A0 Re: koszty mieszkania IP: 80.51.198.* 01.03.05, 17:02 Do przyszłych kosztów nie zapomnijcie dodać koszty umowy se STOEN. Spółdzielnia wykonała instalacje elektryczna wg własnego widzimisię, bez pytania przyszłych właścicieli o zgodę, a jeżeli podczas budowy zostały zgłoszone zastrzeżenia, to owszem zostały wprowadzone zmiany ale jako usługa dodatkowa. Co w praktyce oznacza (ponieważ budynki po upływie 8 miesięcy od przekazania kluczy nadal nie oddane do użytkowania) dodatkowy koszt w wysokości 37 zł/m-c. Ponieważ Spółdzielnia załatwiała Umowy ze STOEN naszym imieniu, to wpisała do tych umów co tylko chciała, a o skutkach takich wpisów dowiedzieliśmy sie dopiero z faktur STOEN. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinek Re: koszty mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 18:04 Nowa... co masz na mysli? nic z tego nie rozumiem, jakie wpisy w umowe, co spoldzielnia chciala? wiadomo kiedy beda oddane budynki i temu stoi na przeszkodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowa-A0 Re: koszty mieszkania IP: 80.51.198.* 02.03.05, 11:46 1) Na temat terminu oddania budynków do dnia dzisiejszego nic nie wiadomo. Być może kiedyś tam w bliżej nieokreślonej przyszłości zostanie to załatwione. Władzom spóldzielni po prostu się nie opłaca tego przyspieszać ponieważ po przekazaniu budynków mają ustawowe 3 miesiące na wydanie aktów notarialnych. A wtedy koniec ze zdzierstwem. Mogli byśmy ich pożegnać. 2) A ze względu na brak przekazania burynków do urzytkowani płacimy za prąd wg taryfy budowlanej, co w praktyce oznacza kilkunastokronie większą opłatę przesyłową za prąd. A że nasza Spółdzielnia bez naszej wiedzy i zgody wykonała w wielu mieszkaniach instalację 3 fazową (chociaż my jej nie chcieliśmy i pisaliśmy podania o przyłącza do kuchenek gazowych a nie elektrycznych) i wpisała nam do umów ze STOEN moc przesyłową 10 KW co powoduje naliczenie miesięcznej opłaty przesyłowej w wysokości 37 zł/m-c. A to z kolei oznacza dla takich osób jak ja (mieszkam sama i cały dzień jestem w pracy) że opłata przesyłowa jest wyższa od opłaty za prąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iv Re: koszty mieszkania IP: 81.210.22.* 02.03.05, 13:27 Bardzo dziekuje za informacje. Chyba jednak nie zdecyduje sie na ta spoldzielnie. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: ! Elsnerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 17:19 z wielka przyjemnoscia sprzedam ten bubel jak tylko beda akty. nie wiem jak u Was ale u mnie sciany pekaja wszedzie gdzie mozna (przy tej konstrukcji nie powinno tak byc ;) ale to tam.. i tak sa zwolennicy i przeciwnicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: ! Elsnerów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.03.05, 18:18 zachwalaj tak dalej a napewno cena bedzie satysfakcjonujaca :-) Odpowiedz Link Zgłoś