Dodaj do ulubionych

! Elsnerów

IP: 212.160.172.* 24.01.05, 14:54
Zapraszam do nowego wątku wszystkich z I i II etapu. Powinniśmy się
zintegrować.:-)))
pozdrawiam
Y
Obserwuj wątek
    • Gość: zainteresowana Re: ! Elsnerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 19:26
      Chciałabym zakupić mieszkanie w II etapie budowy w Osiedlu Elsnerów, lecz
      proponowana cena jest wyjtkowo niska, czy to aby wiarygodna transakcja
      • Gość: zawiedziona Re: ! Elsnerów IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.05, 13:46
        Po raz kolejny w moim przypadku okazalo sie,ze to co tanie na poczatku nie
        zawsze tanim jest.
        Prezes spoldzielni potrafi ladnie opowiadac, obiecywac wspaniale
        rzeczy...CUDOWNE OSIEDLE TU BEDZIE.... tak jak by sie chcialo uslyszec. Jak juz
        kupi sie mieszkanie konca problemow nie widac. Wspolpraca i porozumienie z
        prezesem gwaltownie odwraca sie przeciwko nowemu czlonkowi spoldzielni.
        Wszystko jest inaczej niz obiecywal. Osobiscie bardzo zaluje zakupu... i radze
        dobrze sie zastanowic nad kupnem...
        • Gość: zainteresowana Re: ! Elsnerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 10:33
          Może to zbyt duży pesymizm, bo wszędzie zdarzaja się wpadki, ale niestety
          rynek jest taki że nie ma za bardzo w czym wybierać (głównie małe mieszkania)
          więc mi udzielisz informacji, czy trzeba się liczyć jeszcze na duże koszty poza
          wartościa mieszkania. Muszę wziać kredyt i nie wiem czy podołam wszystkim
          obciażeniom. Pozdrawiam
          • Gość: zawiedziona Re: ! Elsnerów IP: 195.136.109.* 08.02.05, 11:18
            W przypadku osiedla Elsnerow trzeba sie liczyc z duzymi nieprzewidzianymi
            oplatami: ja kupilam mieszkanie w I etapie. m kosztowal wtedy 2400zl. a czynsz
            mial byc po 5zl za metr. Po wyliczeniu ile bedzie mnie kosztowac mieszkanie,
            wzielam kredyt na jego rownawartosc. Po otrzymaniu kluczy okazalo sie, ze
            trzeba jeszcze duzo wylozyc. Mieszkancow obarczono oplatami dodatkowymi w
            postaci sfinansowania drogi do osiedla i przepapowni w wysokosci 2-4tys. na
            jedno mieszkanie,
            -ochrona fizyczna i monitoring osiedla kosztuje miesziecznie 120zl i z tego nie
            mozna zrezygnowac, karta uzytkownika osiedla miesiecznie 3zl, fundusze napraw
            kazdy srednio 20-35zl i inne wydatki. Pozycji do zaplacenia na fakturze 18. Po
            podliczeniu wszystkiego, wychodzi czynsz za srednie mieszkanie 10zl za metr.
            Tak wysokie czynsze mozna spotkac jedynie w najdrozszych dzielnicach Wa-wy. Czy
            inwestycja sie oplaca? Chyba tylko osobom z grubszym portwelem. pozdrawiam
            • aalik Re: ! Elsnerów 08.02.05, 14:05
              Gość portalu: zawiedziona napisał(a):

> W przypadku osiedla Elsnerow trzeba sie liczyc z duzymi nieprzewidzianymi
              > oplatami: ja kupilam mieszkanie w I etapie. m kosztowal wtedy 2400zl.

Uściślę:
              na dzień dzisiejszy metr mieszkania z tytułu opłat za drogę i kanalizację
              wzrósł o ok.60 zł

Monitoring i ochrona kosztuje nie 120 ale ok. 80 zł

Wszyscy I etapowcy strasznie narzekają, ale nikt nie zaproponował, że odsprzeda
              swoje mieszkanie.
              Powiem tak cena 2600 jest kusząca nawet jak juz wzrosła o 60 zł. Ponieważ jest
              to spółdzilenia to nie radzę brać kredytu w wysokości maks.zdolności
              kredytowej. Trzeba mieć na ewentualną dopłatę. Poza tym należy się liczyć ze
              sporymi kosztami wykończenia mieszkań (glazury, parkiety,wanny itp). Przy
              odbiorze należy się liczyć z boksowaniem ze spółdzielnią, ale w granicach
              normy. Trzeba się wtedy nałazić, naprosić, nakrzyczeć, i coś się wkońcu załatwi.
              Poza tym każdy musi sam przemyśleć swoją decyzję. Ja jeszcze nie narzekam, a
              jak zacznę to będzeie znaczyć, że już wycofałem swój wkład budowlany, a sprawa
              jest w sądzie.

AALIk
              PS.polecam inne posty o tej inwestycji. Kilka jest rozsądnych.;)

• Gość: iv Re: ! Elsnerów IP: 81.210.22.* 24.02.05, 10:38
                Przyznam, ze jestem bardzo zainteresowana ta oferta i zastanawiam sie nad
                zakupem. Mam w zwiazku z tym wielka prosbe o pomoc: bardzo prosze o informacje
                czy warto i na jakie sprawy nalezy zwrocic uwagę. Mam również pytanie czy
                podana cena 2600 brutto za m2 uwzglednia opłate za wykonczenie tzn. parkiet,
                glazura itp. czy koszty z tym zwiazane nalezy doliczyc do ceny za metr2.
                Dziekuje i pozdrawiam
                • Gość: Andrzej Re: ! Elsnerów IP: *.pkobp.pl 24.02.05, 11:15
                  Oczywiście parkiety z drewna egzotycznego, marmurowe posadzki, wanna z
                  hydromasażem i samochód na miejscu garażowym w standarcie :-)
                  • Gość: iv Re: ! Elsnerów IP: 81.210.22.* 24.02.05, 11:26
                    gratuluje poczucia humoru:-)
                    w standardzie:-))))))))
                    • Gość: cinek Re: ! Elsnerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 15:30
                      hmm... rozumiem to poczucie ;)

a powaznie to jest to lokal bez bialego montazu, czyli standard na rynku. Sa
                      same sciany (otynkowane miekkim tynkim gipsowym, pomalowane biala emulsja) na
                      podlodze szlichta betonowa, w lazience brak szlichty i tynkow. Wiec cale
                      wykonczenie na Twojej glowie.

Czy warto kupic? Powiem tak - najbardziej mnie denerwujace tematy to zarzad, w
                      kwesti przyjmowania uwag i sugestii czlonka spoldzielni i w temacie
                      dotrzymywania terminow, do dzis nie wiem, kiedy bede wlascicielem mieszkania,
                      kiedy dostane akt notarialny, kiedy w ogole budynek zostanie zgloszony do
                      oficjalnego zamieszkania i jakie sa przyczyny kilkumiesiecznego opoznienia, mam
                      obawy, ze dopiero wraz z koncem drugiego etapu oraz do niskiej jakosci
                      wykonania calej budowy poczawszy od drobnostek natury wykonczeniowej do wg.
                      mnie bledow konstrukcyjnych.

Szczegolowe opinie i watki dyskusyjne sa pod ponizszym adresem:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=21155419&a=21155419
                      pozdrawiam
                      • Gość: Nowa-A0 Re: koszty mieszkania IP: 80.51.198.* 01.03.05, 17:02
                        Do przyszłych kosztów nie zapomnijcie dodać koszty umowy se STOEN.
                        Spółdzielnia wykonała instalacje elektryczna wg własnego widzimisię, bez
                        pytania przyszłych właścicieli o zgodę, a jeżeli podczas budowy zostały
                        zgłoszone zastrzeżenia, to owszem zostały wprowadzone zmiany ale jako usługa
                        dodatkowa.
                        Co w praktyce oznacza (ponieważ budynki po upływie 8 miesięcy od przekazania
                        kluczy nadal nie oddane do użytkowania) dodatkowy koszt w wysokości 37 zł/m-c.
                        Ponieważ Spółdzielnia załatwiała Umowy ze STOEN naszym imieniu, to wpisała do
                        tych umów co tylko chciała, a o skutkach takich wpisów dowiedzieliśmy sie
                        dopiero z faktur STOEN.
                        • Gość: cinek Re: koszty mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 18:04
                          Nowa... co masz na mysli? nic z tego nie rozumiem, jakie wpisy w umowe, co
                          spoldzielnia chciala? wiadomo kiedy beda oddane budynki i temu stoi na
                          przeszkodzie?
                          • Gość: Nowa-A0 Re: koszty mieszkania IP: 80.51.198.* 02.03.05, 11:46
                            1) Na temat terminu oddania budynków do dnia dzisiejszego nic nie wiadomo. Być
                            może kiedyś tam w bliżej nieokreślonej przyszłości zostanie to załatwione.
                            Władzom spóldzielni po prostu się nie opłaca tego przyspieszać ponieważ po
                            przekazaniu budynków mają ustawowe 3 miesiące na wydanie aktów notarialnych. A
                            wtedy koniec ze zdzierstwem. Mogli byśmy ich pożegnać.
                            2) A ze względu na brak przekazania burynków do urzytkowani płacimy za prąd wg
                            taryfy budowlanej, co w praktyce oznacza kilkunastokronie większą opłatę
                            przesyłową za prąd.
                            A że nasza Spółdzielnia bez naszej wiedzy i zgody wykonała w wielu mieszkaniach
                            instalację 3 fazową (chociaż my jej nie chcieliśmy i pisaliśmy podania o
                            przyłącza do kuchenek gazowych a nie elektrycznych) i wpisała nam do umów ze
                            STOEN moc przesyłową 10 KW co powoduje naliczenie miesięcznej opłaty
                            przesyłowej w wysokości 37 zł/m-c. A to z kolei oznacza dla takich osób jak ja
                            (mieszkam sama i cały dzień jestem w pracy) że opłata przesyłowa jest wyższa od
                            opłaty za prąd.
                            • Gość: iv Re: koszty mieszkania IP: 81.210.22.* 02.03.05, 13:27
                              Bardzo dziekuje za informacje. Chyba jednak nie zdecyduje sie na ta
                              spoldzielnie.
                              Serdecznie pozdrawiam
              • Gość: ... Re: ! Elsnerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 17:19
                z wielka przyjemnoscia sprzedam ten bubel jak tylko
                beda akty.
                nie wiem jak u Was ale u mnie sciany pekaja wszedzie gdzie mozna (przy tej
                konstrukcji nie powinno tak byc ;)
                ale to tam..
                i tak sa zwolennicy i przeciwnicy
                • Gość: ? Re: ! Elsnerów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.03.05, 18:18
                  zachwalaj tak dalej a napewno cena bedzie satysfakcjonujaca :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka