Gość: 123* Re: WERSAL PODLASKI IP: *.mpips.gov.pl 18.01.02, 15:33 Nie przejmowałabym się zbytnio wątkiem związanym z ewentualną niewypłacalnością Wersalu w związku z jego inwstycją na Bartyckiej. Zastanawia mnie naiwność ludzka. Jak można wpłacić 2 raty na mieszkanie w kwocie przekraczającej 100.000 zł. , jeżeli nie ma pozwolenia na budowę. Osoba , która tak postępuje jest niewiarygodna i nie sądzę aby należało się przejmować informacjami przez nią przekazywanymi. Z drugiej strony proszę o fachowość i skrupulatność. Jak się pisze, że czeka się na pieniądze to dobrze byłoby napisać od kiedy, bo może od np. tygodnia. A czy w takim przypadku to takie nadużycie? Jak się podpisuje umowę z Wersalem i oni idą na rękę z czekaniem na pierwszą wpłatę nawet miesiąc ( tak było w moim rzypadku)to wszyscy uważają , że się tak należy i prosi o wyrozumiałość. Czy ta zasada nie powinna działać w dwie strony? MOże pieniądze mają na lokacie albo coś podobnego, ale żeby od razu banktuctwo. Jak zresztą widzę domy przy Ken budują się imponująco. Dzisiaj nie widać już oszałamijących postępów przy budowie 2 pierwszych budynków-są wykańczane, ale proszę zobaczyć w jakim tempie budują się następne. POzrawiam wszystkich czekających z niecierpliwością na lucze do własnego M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek Re: WERSAL PODLASKI IP: *.ipartners.pl 21.01.02, 09:54 Kto wie na jakim etapie jest bodajże trzeci budynek w alei KEN ten w kształcie litery "U". Ostatnio kończono II piętro ? Odpowiedz Link Zgłoś
brawurka Re: WERSAL PODLASKI 22.01.02, 09:33 Gość portalu: sylwek napisał(a): > Kto wie na jakim etapie jest bodajże trzeci budynek w alei KEN ten w kształcie > litery "U". > Ostatnio kończono II piętro ? Odnośnie II etapu budowy, to byłam tam jakiś tydzień temu; w bloku w kształcie litery "u" chyba kończyli III piętro, a w klocku obok, w ktorym jest moje mieszkanko robili coś z drugim. Jako, że nie jest to jeszcze 50% stanu surowego, odroczono mi wpłatę IV raty - jeden dobry aspekt. Mam jednak pytanie do osób, którym budują sie mieszkania w II etapie, czy ktoś coś wie na temat wzorstu cen odnośnie VATu na materiały budowlane, czy płacimy bez zmian, czyli kwoty jakie mamy w umowach. Wg mnie, jeżeli miałoby się coś zmienić Wersal powienien nas poinformować - jak dotąd jest cisza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek Re: WERSAL PODLASKI IP: *.ipartners.pl 22.01.02, 14:24 Zadzwon do nich ale z tego co się orientuję przymierzają się do dolożenia nam 7% dodatku wynikającego właśnie z VAT. Umowa nie precyzuję, że automatycznie cena wzrośnie o zmianę podatku, tylko daję tką możliwość. Obowiązuje nas pisemny obieg informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fokal Garaże... IP: 217.153.24.* 08.05.03, 10:04 Może ktoś z Was wie, kiedy zostaną oddane do użytku garaże... bo każdego ranka brama jest otwarta ale nie wiem czy to tylko proces długo trwałego wietrzenia, tworzenie pozoru, że coś tam się w środku dzieje, czy rzeczywiście trwają tam prace wykończeniowe... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek Re: WERSAL PODLASKI IP: *.ipartners.pl 22.01.02, 14:26 Czy w alei KEN widać jakieś ożywienie na budowie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: WERSAL PODLASKI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 19:50 Wczoraj byłem na budowie, dostałem się po niesamowitym błocie do wieżowca. Aż przyjemnie było popatrzeć, kilka ekip tynkowało na czwartyn pietrze, do trzeciego mieszkania były otynkowane (przynajmniej te od podwórza. Na zewnątrz układano ocieplanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: WERSAL PODLASKI IP: *.chello.pl 22.01.02, 21:35 Ja mam mieszkanie w pierwszym etapie, ale my mamy w umowie zapisane (art2.pra.2p.1):"wysokosc ceny ustalona w niniejszej umowie jest stala. Moze ulec zmianie z zastrzezeniem ust.1(o powierzchni- to 5% zmiany)jedynie w wypadku zmiany przepisow podatkowych majacych wplyw na wysokosc ceny lokalu, a w szczegolnosci stawek naleznego podatku Vat". To praktycznie oznacza, ze zostaniecie obciazeni tym 7%vatem, bo inaczej to WP musialby wziasc na siebie ten Vat co znacznie wplyneloby na marze na inwestycji, wiec to sie im na pewno nie oplaca. Bardzo mi przykro, mozecie probowac to negocjowac, ale wydaje mi sie to bez szans, skoro taki zapis jest w umowie. Przyznam sie, ze my zwrocilismy uwage na ten zapis jak podpisywalismy umowe, ale wtedy termin vatu byl odroczony chyba jeszcze o rok i nie przyszlo nam do glowy ze to sie zmieni,na szczescie zdazylismy przed nim uciec podpisujac aneks i wplacajac ostatnia rate za mieszkanie (a nie grunt i garaz) jeszcze w grudniu. Pozdrawiam wszystkich i zycze powodzenia w wysuplywaniu dodatkowych 7%. Odpowiedz Link Zgłoś
brawurka Re: WERSAL PODLASKI 22.01.02, 23:03 Gość portalu: Kasia napisał(a): > Ja mam mieszkanie w pierwszym etapie, ale my mamy w umowie zapisane > (art2.pra.2p.1):"wysokosc ceny ustalona w niniejszej umowie jest stala. Moze > ulec zmianie z zastrzezeniem ust.1(o powierzchni- to 5% zmiany)jedynie w > wypadku zmiany przepisow podatkowych majacych wplyw na wysokosc ceny lokalu, a > w szczegolnosci stawek naleznego podatku Vat". To praktycznie oznacza, ze > zostaniecie obciazeni tym 7%vatem, bo inaczej to WP musialby wziasc na siebie > ten Vat co znacznie wplyneloby na marze na inwestycji, wiec to sie im na pewno > nie oplaca. Bardzo mi przykro, mozecie probowac to negocjowac, ale wydaje mi > sie to bez szans, skoro taki zapis jest w umowie. Przyznam sie, ze my > zwrocilismy uwage na ten zapis jak podpisywalismy umowe, ale wtedy termin vatu > byl odroczony chyba jeszcze o rok i nie przyszlo nam do glowy ze to sie > zmieni,na szczescie zdazylismy przed nim uciec podpisujac aneks i wplacajac > ostatnia rate za mieszkanie (a nie grunt i garaz) jeszcze w grudniu. > Pozdrawiam wszystkich i zycze powodzenia w wysuplywaniu dodatkowych 7%. Kasiu, Wersal ubezpieczył sie przytoczonym przez Ciebie zapiskiem w każdej umowie dotyczącej inwestycji przy KEN - groźba vatu wisiała już nad nami od dawna. Miejmy nadzieję, że może nas te 7% tak bardzo nie dotknie, ponieważ budowa od jakiegoś czasu wre; a może kupili część cegieł na "zapas" ;-) Nie wiem jednak jednej rzeczy: czy grunt jest obłożony vat'em?! Z optymistycznym pozdrowieniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: WERSAL PODLASKI IP: *.man.polbox.pl 23.01.02, 09:01 Sprzedaz gruntu nie jest obciążona VAT-em. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tp Re: WERSAL PODLASKI IP: *.HINET-IP.hinet.net 24.01.02, 02:23 Z zalaczonego listu widac ze nie zna pan/pani podstawowych zasad dot. umowy prawnej i bankowosci. Jesli ktos komus jest cos winien, to zobowiazania nie maja dodatkowych warunkow (pieniadze na lokacie?!!). Gdzie jest uczciwosc firmy i wiarygodnosc podawanych przez nia faktow w umowie (cytuje niezbyt doslownie: "przedsiebiorca oswiadcza ze ma wszelkie pozwolenia na rozpoczecie budowy.." - jak widac do dnia dzisiejszego pozwolenia nie ma!!). Pozdrawiam i zycze powodzenia - tp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: WERSAL PODLASKI IP: 217.96.48.* 27.01.02, 18:57 Wczoraj byliśmy na budowie, praca wre, choć z powodu mrozu mają jeden miesiąc opóźnienia, które Kierownik budowy ma nadzieję nadrobić. W lutym chcą (w jaju) zainstalować windy i otynkować wszystkie mieszkania, pod warunkiem, że nie bedzie dużych mrozów. Przedtem byliśmy w biurze na Wąwozowej i nie ma juz wątpliwości co do Vat-U. Każda rata płacona w tym roku , oprócz ostatniej za grunt musi być powiększona o 7%. To chyba nie jest najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
brawurka Re: WERSAL PODLASKI 28.01.02, 09:20 Gość portalu: 123 napisał(a): > Wczoraj byliśmy na budowie, praca wre, choć z powodu mrozu mają jeden miesiąc > opóźnienia, które Kierownik budowy ma nadzieję nadrobić. W lutym chcą (w jaju) > zainstalować windy i otynkować wszystkie mieszkania, pod warunkiem, że nie > bedzie dużych mrozów. Przedtem byliśmy w biurze na Wąwozowej i nie ma juz > wątpliwości co do Vat-U. Każda rata płacona w tym roku , oprócz ostatniej za > grunt musi być powiększona o 7%. To chyba nie jest najgorzej. Czy Wersal stosuje to wobez wszystkich swoich klientów? Jak to wygląda w przypadku tych, u których wpłacone raty przekraczają 50%. Zgodnie z ustawą o podatku VAT po wpłacie 50% + 1PLN powstaje obowiązek podatkowy VAT na dany towar i wszelkie późniejsze wpłaty powinny być opodatkowane tą samą wartością VATu, czyli 0%. Mam rację, czy się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: WERSAL PODLASKI IP: *.stacje.agora.pl 28.01.02, 09:50 Witam, zaskoczylas mnie. Zgodnie z info z WP - kazda nowa wplata powinna byc obciazania 7% podatkiem. WYDAWALO mi sie zawsze, iz granica 50% przedplaty oznacza, ze: - jesli przed wejsciem podatku zaplacilas mniej niz 50%, to vat dotyczy calej kwoty; - jesli wiecej niz 50%, to tylko pozostalej kwoty (czyli nastepnych rat) Wg Twojego pytania mialo by byc inaczej, czyli: - jesli wplacono mniej nic 50%, to vat dotyczy pozostalej kwoty, - jesli wiecej niz 50%, to w ogole nie ma vatu. Wiem, ze ta kwestia byla walkowana na forum wiele razy, czy ktos moglby pomoc w rozstrzygnieciu tego problemu? Przypomne, iz wg pani-sprzedawczyni w WP, Vat dotyczy rat wplacanych w 2002 roku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 28.01.02, 12:03 Masz rację 123. Jeśli do 31/12/2001 wpłacono ponad 50%, VAT dotyczy tylko rat wpłacanych od 2002 roku, w przeciwnym przypadku VAT dotyczy całego mieszkania. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: WERSAL PODLASKI IP: *.chello.pl 28.01.02, 21:17 To prawda, ale w przypadku WP nawet jesli sie nie wplacilo 50 % w 2001 roku to na to co sie wplacilo juz vat 7% nie grozi, bo juz macie wystawione faktury. 50% procent to prog od ktorego sprzedawca musi wystawic fakture vat, to ze WP wystawial wczesniej faktury juz ze stawka vat, to ich dobra wola. Niestety 7% bedzie dotyczylo wszystkich wplat w 2001 roku, z wyjatkiem raty za grunt - zwolniona i raty za miejsce parkingowe, niestety dalej 22%, bo nie byly obowiazkowe. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tania Re: WERSAL PODLASKI IP: 10.47.3.* 04.02.02, 09:48 Odwiedziłam budowę w ubiegłą środę,trochę przerażona informacjami, że mogą mieć lekką obsuwę czasową (dotarła do mnie plota, że opóźnienie sięga nawet trzech miesięcy). Przycisnęłam do muru kierowników budowy, wyjaśniłam im swoją sytuację (od lipca nie mam gdzie mieszkać)i poprosiłam o szczerą prawdę, jakakolwiek by ona nie była. Panowie przyznali, że w tej chwili nie ma co marzyć o zakończeniu budowy przed końcem czerwca - to jest termin, na który oni się nastawiają, i który jest jak najbardziej realny (jeśli nie będzie tąpnięć pogodowych). Tak więc realny termin rzeczywistego wprowadzenia się do mieszkań to lipiec - z tym, że jest to termin dla tych osób, które kupiły mieszkania w podstawowym standardzie (podwyższony standard powinien dodać ze dwa miesiące!). Nie jest wiec najgorzej, chociaż mi to chyba przyjdzie przez miesiąc w hotelu robotniczym mieszkać ze wszystkimi klamotami. No i jeszcze pocieszająca informacja - nie ociągają się z robotą, aż miło popatrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek Re: WERSAL PODLASKI IP: *.ipartners.pl 04.02.02, 12:11 Odwiedziłam budowę w ubiegłą środę i oglądałem budowę budynku w kształcie litery U w ciągu miesiąca urosło ponad 1 piętro miło popatrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 04.02.02, 12:46 A ja byłem w ubiegłą sobotę. Stwierdzam, że: 1. Jakość kładzenia tynków - bardzo wysoka 2. Podobają mi się okna (wg nalepek współczynnik 1,1) 3. Wykończenie budynku nr 1 (8-piętrowy) jest o wiele bardziej zaawansowane niż 16-pietrowca. W tym pierwszym widziałem już większość tynków wewnętrznych (czyli instalacja elektryczna już jest), część instalacji wodnych i co, wstawione ościeżnice drzwi do mieszkań. W wieżowcu są jeszcze mieszkania bez ścian dzialowych no i wiele nie ma instalacji elektrycznej. Tynki są częściowo zrobione do 4 piętra i trochę na szóstym. Również z zewnątrz widać, że niższy budynek powinien być gotowy szybciej. Poza tym mam w salonie trzy palety cegły dziurawki. Czekam na oferty. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek Re: WERSAL PODLASKI IP: *.ipartners.pl 05.02.02, 11:34 Dobra robota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: WERSAL PODLASKI IP: 194.204.172.* 05.02.02, 11:51 Wczoraj przeczytalam, ze w odleglosci ok. 100m od tych budynkow przebiega planowana trasa autostrady. Czy wiecie cos blizej na ten temat? (np., czy ona bedzie biegla pod czy nad ziemia?) Beata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PANTERRA Re: WERSAL PODLASKI IP: 3.40.128.* 05.02.02, 12:11 Witam sasiadow !!! W grudniu podpisalem umowe na zakup mieszkania w "jajku" na 12 pietrze. Podobal mi sie WP. W pracy mam na codzien kontakt z roznymi deveoperami i ich klientami (pracuje w banku hipotecznym) i z tego co slyszalem raczej nikt na WP nie narzekal, wiec i ja dolaczylem do grona klientow WP. W poniedzialkowej gazecie przeczytalem jednak artykul o planowanej trasie szybkiego ruchu tuz pod moimi oknami. Strasznie mnie to wkurzylo. Chociaz nie wiem czy na 12 pietrze bedzie dochodzil halas z ewentualnej trasy, ale wspolczuje pozostalym sasiadom z nizszych pieter. Zastanawiam sie tez o ile spadnie wartosc naszych mieszkan gdy taka trasa bedzie przebiegala tuz pod oknami ??? Wiem, ze przy obecnych "dziurach" budzetowych na ta trase mozemy jeszcze sporo poczekac ale trzeba miec to na uwadze. Jak Wy sie na to zapatrujecie ??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 05.02.02, 14:30 Mam wrażenie, że w artykule w GW maczała palce konkurecja. Co do autostrady, to żadna nowość. Od zawsze było wiadomo, że jest tam planowana. Jeśli już ją kiedykolwiek zbudują (najwcześniej za 15 lat), to na pewno w tunelu. Hałasu się nie boję. Mogą być natomiast odczuwalne drgania budynku. Pracowałem kiedyś w Paryżu w bydynku przy autostradzie. Drgania najbardziej były odczuwalne jak się siedziało za przeproszeniem na kiblu. Pzdr Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PANTERRA Re: WERSAL PODLASKI IP: 3.40.128.* 05.02.02, 15:20 Wacek, a nie bedzie Ci przeszkadzalo to siedzenie na drgajacym "kiblu" (cytat) ;-)))) Pozdrawiam PANTERRA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 05.02.02, 17:02 Pożyjemy zobaczymy. Mam jednak nadzieję, że tej autostrady nie wybudują tak szybko i zdążę się wyprowadzić. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
nikita!! Re: WERSAL PODLASKI 05.02.02, 15:35 nie chce wyjsc na osobe malej wiary w panstwo polskie, ale jak spojrzymy na dotychczas wybudowane autostrady (kiedy to koncesje zostaly sprzedane ? 10 lat temu ?) to autostrada pod naszymi oknami za 15 lat to wersja optymistyczna !:) Poza tym ma byc w tunelu - wiec nie ma problemu, a plusem jest to, ze bedzie mozna szybko wyjechac z miasta, a nie tak jak ja teraz zeby wyskoczyc na katowicka wyjezdzam z Tarchomina przez bita godzine !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PANTERRA Re: WERSAL PODLASKI IP: 3.40.128.* 06.02.02, 10:45 A skad wiesz ze bedzie w tunelu??? A jak nie bedzie kasy na tunel i puszcza ja na powierzchni? Wtedy nie bedzie tak ciekawie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.117.240.* 06.02.02, 13:22 Wszystkim przyszłym współmieszkańcom proponuję zajrzeć na stronę www.natolin.waw.pl, jako przykład zorganizowania się lokatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI-garaz IP: 195.134.192.* 13.02.02, 09:40 Czesc! Rozwazam dokupienie garazu i chcialbym sie poradzic. WP zada 28.000PLN, co jest chyba zbyt duzo. Czy ktos z nimi negocjowal i co z tego wyszlo? Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: WERSAL PODLASKI IP: *.stacje.agora.pl 13.02.02, 15:26 Witam, jak donosi dzisiajsza Wyborcza, obok Jaja powstanie ratusz gminy (dzielnicy?) Ursynow. Mam nadzieje, iz to ucywilizuje troche okolice, zlikwiduje zwlaszcza "park samosiejkowy" (ulubione miejsce spotkan koneserow taniego wina). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza1 Re: WERSAL PODLASKI IP: 213.158.195.* 13.02.02, 17:00 No to gdyby tak się stało ( Ratusz pod jajem) to myślę , że radni będą przeciwko budowaniu autostrady także pod ich oknami. Będziemy mieli sojusznika w walce z drogą ekspresową na powierzchni. BTW - byłem dzisiaj na budowie ( mieszkanie w części VII piętrowej)- mam założoną całą hydraulikę rozpuszczoną po podlodze i uwaga .. grzejące kaloryfery (?!). Bardzo mile zachowali się panowie z budowy , poniewaz zadzwonili do mnie aby ustalić poziomy pod wylewkę na podłogę ( tam gdzie jest terakota , a gdzie parkiet) Mam nadzieję , że skończą przed VII. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.117.240.* 14.02.02, 15:15 W "jaju" wbrew zapowiedziom, że drzwi wejściowe będą Gerdy, montowane są już ramy do drzwi "Juwenus". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PANTERRA Re: WERSAL PODLASKI IP: 3.40.128.* 19.02.02, 09:32 Witam, Szanowni Sasiedzi nie chce mi sie juz szukac kto wpadl na pomysl, ze planowana trasa szybkiego ruchu bedzie przebiegala pod ziemia. Ja tez ten pomysl podchwycilem dopuki nie wybil mi go z glowy Pan kierownik z budowy. Uzmyslowil mi ze pod ziemia trasa nie bedzie poniewaz tam jest METRO !!!! NIe slyszalem o skrzyzowaniu metra i trasy szybkiego ruchu. Mam nadzieje ze trasa nie powstanie pod naszymi oknami, a jesli juz powstanie to badzmy pewni ze na powierzchni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 19.02.02, 10:56 Wkopanie trasy pod metro nie jest aż tak skomplikowane, acz kosztowne. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: WERSAL PODLASKI IP: *.future-net.pl 24.02.02, 19:39 Hej, dlaczego od razu likwidowac te "samosiejkowe" drzewa? W koncu to jedno z niewielu tak rozleglych (he,he)zielonych miejsc w tej okolicy. Niech nie likwiduja, tylko uporzadkuja z walajacych sie plastikowych workow, butelek i innych smieci. Mam nadzieje, ze zamienia ten park w sypatyczne miejsce kolo Jaja i... ratusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAGÓDKA Re: WERSAL PODLASKI IP: *.2a.pl 27.02.02, 11:42 Witam przyszłych mieszkańców! Mam prośbę, czy mógłby mi ktoś udzielić informacji na temat opłat dotyczących aktów notarialnych? Wersal wskazuje nam biuro notarialne, a ja nie mam pojęcia, czy istnieją różnice w opłatach w zależności od kancelarii pomijając fakt, że nie mogą stosować wyższych stawek, niż podaje ustawa. Jak się mają opłaty do mieszkania hipotecznego? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123* Re: WERSAL PODLASKI IP: *.mpips.gov.pl 27.02.02, 16:03 Wejdź na stronę www.trader.com.pl, następnie na nieruchomości i w końcu na kalkulator opłat. Tam zostanie wyliczona kwota jaką trzeba będzi uiścić u notariusza. Są to całkowite koszty związane z aktem notarilnym tj wpis do księgi wieczystej itp. Miłej lektury. Uwaga kwotę, którą tam ujrzysz nie bedzie mała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAGÓDKA Re: WERSAL PODLASKI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.02, 11:32 Wielkie dzięki za przydatne wskazówki, chociaż rzeczywiście podłamałam się. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIKODEM Re: WERSAL PODLASKI IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 04.03.02, 19:14 DRODZY SASIEDZI! Mam pytanie, które kiedyś juz sie przewinęlo tutaj, związane z ostatnią ratą za grunt. Rozumiem, ze tej kwoty (grunt) nie można odpisac w ramach dużej ulgi budowlanej? A jak jest w przypadku gdy ktoś finansuje część inwestycji ze środków zgromadzonych w Kasie Mieszkaniowej. Jedną z możliwości przeznaczenia środków jest ZAKUP GRUNTU, ale nie wiem czy dotyczy to rowniez gruntu pod budynkiem wielorodzinnym. JESLI tak, wtedy moge chyba skorzystac i odpisac ratę gruntowa? jak myslicie? Czy ktoś z Was może ma podobny przypadek? Jedno co wiem, że moge tez wplacic pieniadze z Kasy Mieszkaniowej jako jedną z rat za mieszkanie, ale wtedy to co odpisalem w Kasie Mieszkaniowej musze odjąć od ulgi z tytulu zakupu mieszkania i ulga sie zmniejsza. Chce tego uniknać. Moze ktos z Was sie w tym orientuje. Pozdrowienia dla WSZYSTKICH WERSALOWCOW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123* Re: WERSAL PODLASKI IP: *.mpips.gov.pl 06.03.02, 10:09 Moim zdaniem kwotę za grunt można odliczyć w ramach dużej ulgi budowlanej. Natomiast sama rata za grunt na pewno nie je podstawą do uzyskania ulgi przysługujacej na zakup gruntu, bez wzgledu na to to kiedy zostałą uiszczona- na samym poczatku czy końcu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 06.03.02, 13:14 zainteresował mnie wątek raty "gruntowej" Ja nie planowałem jej odliczać w ramach dużej ulgi budowlanej teraz zastanawiam się czy słusznie Jak Wy robicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: WERSAL PODLASKI IP: *.stacje.agora.pl 06.03.02, 14:36 Ja odliczam! Przynajmniej probuje. Mam wszak od WP konkretna umowe i fuckture na zakup mieszkania (w tym grunt) i mam zamiar wszystko zglosic do odliczenia. Jesli zakup gruntu od developera przy zakupie mieszkania nie uprawnia do korzystania z ulgi na grunt (i tak naprawde jest), to oznaczac to powinno, ze uprawnia na ulge budowlana. Wydaje mi sie to logiczne (i mam nadzieje, ze jest zgodne ze stanem prawnym). Ide w zaparte! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Do Zosi IP: *.handlowy.com.pl 08.03.02, 13:38 Niestety Zosiu nie masz racji. Ulga budowlana z tytułu zakupu gruntu pod budownictwo mieszkaniowe jest ulgą z odddzielnym limitem wydatków. W przypadku zakupu mieszkania od developera nie radzę Ci wpisywać wydatków na zakup gruntu w ramy jakiejkolwiek ulgi budowlanej, ponieważ w tym przypadku ulga podatkowa z tytułu zakupu gruntu nie przysługuje bez względu na jej nazwę, a US-esy lubują się w sprawdzaniu poprawności odpisów ulg budowlanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123* Re: Do Zosi IP: *.mpips.gov.pl 08.03.02, 14:28 Nie bardzo rozumiem o czym mówisz. Znam osobiście przypadek, kiedy osoba zakupiła mieszkanie za 230 tys. W tym 160 tys. to była kwota za lokal , reszta to grunt. Kiedy składała zeznanie roczne Pani w US ( w Warszawie)kazała wpisać jej max.kwotę do odliczenia czyli 161 tys. To oznacza, że kwota za grunt jest wliczna do kosztów związanych z zakupem mieszkania. Zreszta co tak naprawdę oznacza zakup gruntu w przypadku Wersalu Podlaskiego? Pewne jest, że nie można kupić mieszkania bez tego gruntu tak więc wchodzi on w koszt zakupu mieszkania i całość stanowi podstawę do odliczeń związanych z dużą ulga budowlaną. Mam przynajmniej taką nadzieję. Może ktoś kto kupił w ten sposób mieszkanie podzieliłby się własnymi doświadczeniami. Te przepisy chyba się nie zmieniły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Do 123* IP: *.bh.com.pl 08.03.02, 15:20 Z twojej wypowiedzi wnioskuję, że nigdy w rękach nie miałeś(aś) "updf". Lokal mieszkalny to nie jest to samo co grunt lub udział w wieczystym użytkowaniu i zawsze na fakturze lub w akcie występują w osobnych pozycjach. Dlatego też pod limit ulgi na zakup między innymi lokalu mieszkalnego nie można podciągać zakupu gruntu, a pod limit ulgi na zakup gruntu pod budowę budynku mieszkalnego nie można podciągać zakupu lokalu mieszkalnego. Życzę sukcesów w US, ale osobiście nie daję Ci wielkich tam szans. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Do 123* IP: 195.205.132.* 11.03.02, 17:15 Doradca podakowy - specjalista od PIT potwierdził mi, że w przypadku budynku wielorodzinnego, ułamkową część gruntu wlicza się do ceny mieszkania i co za tym idzie do dużej ulgi budowlanej w ramach obowiązującego limitu. Ułamkowej części gruntu nie można natomiast rozliczyć w ramach ulgi na zakup gruntu (ta ulga dotyczy tylko zakupu działki pod budowę domu jednorodzinnego) Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 07.03.02, 10:46 Troche zostalem uspokojony. Dzieki za wypowiedz. Czy wszyscy maja rate gruntowa jako ostatnia? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirex Re: WERSAL PODLASKI IP: *.astercity.net / 10.128.129.* 08.03.02, 01:22 ale budują, aż miło popatrzeć.... , kupiłem mieszkanie w w KEN 4 i jeśli się nie mylę to od połowy grudnia 2001 do dziś przybyły już cztery piętra. Szkoda, że w tym tempie nie przebudowują swojej strony internetowej, choć dziś próbowałem na nią wejść i coś tam przy niej robią, tak że ma być nieczynna do 15 marca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI - sąsiedzi obudzić sie :-) IP: 212.244.51.* 13.03.02, 13:02 Drodzy Sasiedzi! Czemu nic nie piszecie? Budowa posuwa sie do przodu, a Wy nic nie dysktujecie na forum. Trzeba to zmienić. Więc co ciekawego słychac? Odpowiedz Link Zgłoś
brawurka Re: WERSAL PODLASKI - sąsiedzi obudzić sie :-) 13.03.02, 17:20 ...no to może się policzmy - ile osób jest z każdego bloku. Z tego co obserwuję, to dominują tu mieszkańcy "jaja" czy jak kto woli "okrąglaka". Moje mieszkanie będzie 8mio piętrowym klocku, budowanym jako 4ty w kolejności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robson Re: WERSAL PODLASKI - sąsiedzi obudzić sie :-) IP: *.acn.waw.pl 18.03.02, 21:03 Witam sąsiadów. Wyrwany ze snu zimowego przez Sebka ;-) zgłaszam się na forum. Mój budynek to trójka, mieszkanie na 7-mym piętrze (właśnie powstaje mój sufit). Czy jest ktoś jeszcze z tego budynku? Jeśli tak to przy okazji pytanko - czy dostarczyliście już plany ścianek działowych? Wersal chciał je już w lutym, ale zdecydowałem się skorzystać z pomocy architekta i trochę to się przeciągnęło - projekt dostanę dopiero w tym tygodniu. Pozdrawiam wszystkich, a mieszkańców "jaja" z lekką zazdrością - nasze mieszkania dopiero za rok ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: WERSAL PODLASKI - sąsiedzi obudzić sie :-) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.03.02, 22:16 to ja tylko w tym miejscu wcisne sie i przedstawie - jako ze dopiero wczoraj znalazlem ten watek :) Nazywam sie Krzysztof Rakowski i razem z rodzina bede mieszkal na VI pietrze w bloku znajdujacym sie najblizej skrzyzowania Plaskowickiej z KEN (nr. 1, bodajze). A temat, ktory mnie bardzo interesuje, to sposob, w jaki zorganizujemy sobie dostep do Internetu w naszym nowym miejscu zamieszkania :) pozdrawiam, Krzysiek Rakowski czeslaw@emusearch.net GG: 1268288 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tania Re: WERSAL PODLASKI IP: *.dialup.medianet.pl 13.03.02, 20:08 Ja 13-te w jaju. No to może skoro taka posucha z dyskusjami, to rzucam nowy wątek. Panowie na budowie (ten sympatyczny kierownik budowy, p. Czyżewski) twierdzi, że w jaju, szczególnie mieszkania na wyższych piętrach mogą mieć lekką obsuwę terminową - mówi, że lipiec. W umowie mam II kwartał, a jak nie, to odsetki. Jak sądzicie, powinni mi odsetki płacić, czy zwalą na warunki pogodowe (raptem 3 tyg. ostrej zimy). Może ktoś się już coś dowiadywał? Osobiście wolę bez odsetek, ale w terminie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casia Re: WERSAL PODLASKI IP: *.chello.pl 13.03.02, 20:56 Skoro robimy spis ludnosci przed planowanym, to ja i moja druga polowa mamy mieszkanko na 8 p w jajku. Jesli chodzi o ta zime i obsuwe, to powinni placic odsetki, jak podpisywalismy umowe zmusilismy prezesa zeby nam wyjawil co to moga byc za warunki, w ktorych by nie wyplacali i podal kataklizmy przyrodnicze i strajk generalny, mysle ze zime ktora mielismy w tym roku nie mozna uznac za kataklizm. Swoja droga ja tez wole mieszkanko w terminie. Pozdrawiam wszystkich sasiadow. Casia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: WERSAL PODLASKI IP: *.mpips.gov.pl 14.03.02, 08:58 Nie wiem co oznacza kataklizm na budowie, ale chyba trochę przesadzacie z tymi odsetkami. Bądźmy realistami. Opóźnienia na budowie widoczne są przede wszystkim w sferze kładzenia tynków. Pragnę przypomnieć, że kataklizmu podczas tegorocznej zimy nie było, ale przypominam, iż tynków nie można kłaść przy minusowej temperaturze, a ta podczas zimy występowała nawet do -20. Tak więc zgonienie opóźnienia na warunki atmosferyczne jest logiczne i uzasadnione. Teraz budynki są już ogrzewane i mam nadzieję , że wszystko będzie szło zgodnie z planem. Z drugiej strony to jest budowa i określenie dokładnego terminu wydaję mi się trudne. Prawie każdy budynek oddawany jest po tak zwanym "terminie" Cierpliwości. Lepiej później niż wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuskus Re: WERSAL PODLASKI IP: 193.172.25.* 14.03.02, 10:18 Szczerze mowiac wolalbym, zeby oddali miesiac pozniej, ale zrobili solidnie, a nie pedzili na lapu capu zeby sie wyrobic z czasem i cos sknocili. Wtedy moge im nawet odpuscis te pare zlotych kar umownych. Byloby szkoda bo do tej pory nie mozna bylo narzekac na standardy wykonczenia. Z innej beczki: Jutro maja ponoc uruchomic nowa, poprawiona strone internetowa: www.wersalpodlaski.com.pl Zobaczymy. Na koniec mieszkam w budynku numer II (nie Jaju) na VII pietrze. Pozdrawiam sasiadow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: WERSAL PODLASKI IP: *.stacje.agora.pl 14.03.02, 13:38 co do kar umownych, to zwracam uwage na zapis w umowie (przynajmniej mojej), ze kary za opoznienia nie przysluguja wtedy, jesli placi sie zgodnie z postepem robot, a nie zgodnie z harmonogramem wplat. Ja, wg harmonogramu powinienem zaplacic ktoras tam rate do 20 stycznia 2002, nie wczesniej jednak niz po polozeniu tynkow w lokalu, a poniewaz tynkow w lokalu nie ma, wiec od 2 miesiecy raty nie place. Oznacza to jednak, ze i odsetek za spoznienie budowy nie otrzymam. A jak z Waszymi umowami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 15.03.02, 11:14 A co mnie obchodzi zima! Zawarłem umowę z prywatną firmą i żadam jej wykonania. Ja wynegocjowałem z Wersalem karę umowną za opóźnienie 2,5 razy wyższą niż w umowie standardowej i mam zamiar skrupulatnie ją egzekwować. Każdy dzień opóźnienia to dla mnie przedłużenie wynajmu dotychczasowego mieszkania za który muszę słono płacić. Niedoinformowanym przypominam, że w pierwszych ogłoszeniach prasowych na temat tej inwestycji (z roku 2000) podawano jako termin oddania grudzień 2001. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kora Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.106.* 15.03.02, 13:52 A co zrobisz jeżeli przedstawią Ci propozycję albo rezygnujesz z karnych odsetek, albo oni odstępują od umowy? Jestem aktualnie w takiej sytuacji :-( kora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 20.03.02, 12:45 Gość portalu: kora napisał(a): > A co zrobisz jeżeli przedstawią Ci propozycję albo rezygnujesz z karnych > odsetek, albo oni odstępują od umowy? > Jestem aktualnie w takiej sytuacji :-( > kora Mam nadzieję, że nie jesteś klientką Wersalu. Developer nie może tak po prostu odstąpić od umowy, jeśli nie chce jej realizować np. płacić odsetek. No chyba, że tak przemyslnie sformułował umowę. W każdym razie jeśli otrzymałaś propozycję nie do odrzucenia to ostatecznością jest sąd. Najlepiej wywiązać się z całej umowy, tzn. wpłacić wszystkie pieniądze, odebrać mieszkanie, podpisać akt notarialny, a potem pozywać dewelopera o odsetki i odszkodowanie. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 14.03.02, 14:09 No widze ze troche Was rozruszalem. Cieszy mnie to. Zmartwila mnie informacja o mozliwym opoznieniu. Jeszcze 2 tygodnie temu nic o tym na budowie nie wspominano. Wole, zeby oddano mieszkania w terminie nie chce zadnych kar za zwloke. Ciekawi mnie czy juz zaczynacie szukac czegos na wykonczenie mieszkan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karena Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.187.84.* 18.03.02, 12:55 Porozmawiajmy o przyszłości...... Czy ktoś z Was jest zorientowany jakich opłat czynszowych możemy się spodziewać i za co? Jakie są np w Wersalu przy ul. Wąwozowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 18.03.02, 14:57 Mnie informowano, ze czynsz bedzie okolo 4 zl/m2, ale tak naprawde nie sprecyzowano co bedzie wchodzilo w jego sklad. Gminna wiesc niesie, ze czynsze na Wawozowej nie sa duze. Niestety nie znam nikogo kto moglyb to na 100% potwierdzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: WERSAL PODLASKI IP: *.mpips.gov.pl 19.03.02, 09:00 Robiłam rekonesans na Wąwozowej i znajomy opowiadał , że za 100 metrowe mieszkanie płaci czynsz ok. 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI - pomysly US IP: 212.244.51.* 19.03.02, 09:32 Cos malo sasiadow obudzilo sie z zimowego snu. Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa - dotyczy padatkow i ulgi mieszkaniowej. Wiekszosc z nas mieszkania odbierze w stanie surowym, potrzebne beda roboty wykonczeniowe. Kilka dni temu uslyszalem, ze podatnikom ktorzy ropoczeli inwestycje w 2001 roku, a koncza w 2002 nie przysluguje powiekszenie duzej ulgi budowlanej o wydatki na wykonczenie mieszkania. Dla mnie to kompletna bzdura, ale jeden z US twierdzi, ze jezeli nie rozpoczelo sie tych wydatkow (na wykonczenie) w 2001 roku to w 2002 nie mozna ich odliczac. Co o tym myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: WERSAL PODLASKI - pomysly US IP: *.uk.deuba.com 19.03.02, 12:24 Witam wszystkich Z tego, co sie orientuje (ale moze sie nie znam ;-) to wykonczenie mieszkania podpada raczej pod ulge remontowa a nie budowlana, i slusznie US nie chce Ci ich zaakceptowac, bo przeciez takich wydatkow w 2001 chyba jeszcze nie poniosles. Poza tym (znowu z zaslyszenia, bo w US jeszcze sie o to nie pytalem), zeby moc skorzystac z ulgi remontowej musisz miec akt notarialny wlasnosci mieszkania albo chociaz protokol odbioru technicznego o zgodnosci z nromami budowlanymi (czy jak to sie tam nazywa), a takiego protokolu to nie ma chyba jeszcze nikt z nas. Pozdr Pawel Gość portalu: Sebek napisał(a): > Cos malo sasiadow obudzilo sie z zimowego snu. > Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa - dotyczy padatkow i ulgi mieszkaniowej. > Wiekszosc z nas mieszkania odbierze w stanie surowym, potrzebne beda roboty > wykonczeniowe. > Kilka dni temu uslyszalem, ze podatnikom ktorzy ropoczeli inwestycje w 2001 > roku, a koncza w 2002 nie przysluguje powiekszenie duzej ulgi budowlanej o > wydatki na wykonczenie mieszkania. > Dla mnie to kompletna bzdura, ale jeden z US twierdzi, ze jezeli nie rozpoczelo > > sie tych wydatkow (na wykonczenie) w 2001 roku to w 2002 nie mozna ich odliczac > . > Co o tym myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI - pomysly US IP: 212.244.51.* 20.03.02, 09:38 Niestey Pawle nie masz racji. Ulga na wykonczenie mieszkania wchodzi/la w limit duzej ulgi budowlanej i tak jak napisala Misia ponizej, wszystkie wydatki zwiazane z wykonczeniem mieszkania odebranego w stanie surowym przed MOMENTEM ZASIEDLENIA mogly byc wliczone w duza ulge. Ulga remontowa rzeczywiscie moze byc wykorzystana wtedy, gdy ma sie tzw. tytul prawny do mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: WERSAL PODLASKI - pomysly US IP: *.uk.deuba.com 20.03.02, 15:44 Ooops, to dobrze, ze zastrzeglem, ze moge sie mylic ;-)) Gość portalu: Sebek napisał(a): > Niestey Pawle nie masz racji. > Ulga na wykonczenie mieszkania wchodzi/la w limit duzej ulgi budowlanej i tak > jak napisala Misia ponizej, wszystkie wydatki zwiazane z wykonczeniem > mieszkania odebranego w stanie surowym przed MOMENTEM ZASIEDLENIA mogly byc > wliczone w duza ulge. > Ulga remontowa rzeczywiscie moze byc wykorzystana wtedy, gdy ma sie tzw. tytul > prawny do mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI - pomysly US IP: 195.205.132.* 19.03.02, 12:28 Zawsze można wrzucić wydatki na wykończenie do ulgi remontowej. Limit jest przyzwoity i trzeba go wykorzystać do końca 2002 roku. Jest to rozwiązanie dla tych, którzy nie korzystali z ulgi remontowej (czyli nie wykorzytsali limitu w latach 2000-2002). Z tej ulgi można skorzystać dopiero po podpisaniu aktu notarialnego. Czy ktoś wie ile na to trzeba będzie czekać? Jeśli chodzi o ulgę budowlaną, to rzeczywiście niektóre US uważają, że wykończenie mieszkania nie należy do praw nabytych. Jednak biorąc pod uwagę ceny mieszkań w Wersalu, większość sąsiadów wykorzystała już jednak cały limit płacąc za mieszkanie. W związku z tym ulga i tak się wyczerpała. Pozdrawiam Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: WERSAL PODLASKI - pomysly US IP: *.mpips.gov.pl 19.03.02, 15:12 Poukładajmy sprawy zwiazane z ulgą budowlaną. Jeżeli ktoś zakupił mieszkanie w roku 2001 i wykorzystał cały limit czyli 161.tys. i kontynuuje budowę w roku nastepnym , tzn, że ponosi wydatki na zakup mieszkania, to przysługuje mu limit ale juz z roku 2002 to jest chyba powyżej 185 tys. ( odliczenie = 36tys. - mozna to sprawdzić na stronach ministerstwa finansów www.mf.gov.pl) I jeszcze jedno wszystkie wydatki poniesione w związku z mieszkaniem przed ZASIEDLENIEM wchodzą w skład dużej ulgi budowlanej.( to jest np. zakup podłogi itp.) Co do aktu notarialnego to może to nastapić dopiero jęzeli gmina odbieże od Wersalu budynek mieszlakny wraz z infrastrukturą czyli z pełnym wykończeniem terenów otaczająch budynki. Akty miały być na pewno do końca roku 2002. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI - pomysly US IP: 212.244.51.* 20.03.02, 09:28 Misia dzieki za bardzo rzeczowa wypowiedz! Myslisz ze akty notarialne beda dopiero na koniec roku? To oznacza ze nie bedzie mozna skorzystac z ulgi remontowej, az do ich podpisania. Obawiam sie takiej sytuacji, gdy US nie pozwoli wliczyc kosztów wykonczenia do duzej ulgi budowlanej (nie wykorzystalem jej calej) a z zakupem wszystkich materiałow na wykonczenie bede musial czekac do podpisania aktua notarialnego. Oznaczaloby to, ze przez pol roku nie moge nic robic w mieszkaniu i sie do niego wprowadzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: WERSAL PODLASKI - pomysly US IP: *.mpips.gov.pl 20.03.02, 09:45 Ale chyba US nie bardzo ma się na co zgadzać. Polecam lekturę PIT D załącznik str.3 duża tabelka pkt.3 w tejże tabelce. Sprawdziłam limit obowiazujący w 2002. Odliczenie od podatku to kwota 35.910 tj 19% od 189.000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI - pomysly US IP: 212.244.51.* 20.03.02, 12:10 To prawda ze limit wynosi 189 tysięcy, ale coraz wiecej głosów mówi, że ulga na wykończenie może być kontynuowana jedynie jeśli została ropoczęta w 2001 roku. Mam informacje, ze znów USkarbowe różnie interpretują tą kwestię. Wydaje mi sie ze koniecznne bedzie zwrocenie sie na pismie do urzedu o opinie. Nie wiecie jak to sie robi? Chyba trzeba jakies znaczki skarbowe dolaczac? :-) Nie uśmiecha mi się czekanie z wykończeniem do czasu podpisania aktu notarialnego. Odpowiedz Link Zgłoś
brawurka Re: WERSAL PODLASKI - mieszkanie pod klucz 20.03.02, 14:02 Moje mieszkanie Wersal będzie wykańczał "pod klucz". Mam pytanie, czy ktoś z Was ma podobną umowę, czy rozmawiał już z Wersalem na temat jak będzie wyglądała kwestia wyboru materiałów wykoczeniowych, urządzeń sanitarnych, etc. A może ktoś z wcześniejszej inwestycji Wersala mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami. Z góry wielkie dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIKODEM Re: WERSAL PODLASKI IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 21.03.02, 19:25 Czy wile osob sposrod Was kupilo mieszkanie z wykonczeniem "pod klucz"? Ile taka przyjemnosc kosztuje w przeliczeniu na m2 ? Prosze o wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek KEN - dostep do internetu IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.03.02, 13:31 czy ktos wie, jakie beda mozliwosci dostepu do internetu w blokach, ktore buduje WP przy KENie? A moze zorganizowalibysmy jakas lokalna siec i podlaczyli do jakiegos dobrego lacza? :) W razie czego - prosze o kontakt. pozdrawiam, Krzysztof Rakowski czeslaw@emusearch.net GG: 1268288 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirex Re: KEN - dostep do internetu IP: *.acn.pl / 10.128.129.* 30.03.02, 18:49 Sam sie nad tym zastanawialiem. Ostatnio mialem nieprzyjemnosc pracowac na laczach z firmy TDC ktora obsluguje spoldzielnie Dembud. Niby stale lacze ale w porownaniu do Aster City ktore mam w domu jest o połowe wolniejsze. Mysle ze warto sie tym zajac. mirex17@poczta.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GROCHÓW Re: WERSAL- GROCHÓW IP: *.waw.cdp.pl 25.03.02, 14:24 PROPONUJĘ ZADAWANIE PYTAŃ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza1 Re: WERSAL- GROCHÓW IP: 213.158.195.* 25.03.02, 17:57 Na stronie www.baus.com.pl ( to jest chyba biuro architektoniczne związane z Wersalem P.)jest dużo ciekawych zdjęć realizacji już zakończonych przez WP oraz zdjęcia z budowy Etapu I i II oraz innych projektów architektonicznych. WP odpalił też nową stronę WWW - mogliby takie zdjęcia umieszczać u siebie. Druga uwaga do ich stron to możliwość składania opinii ( na razie jest tylko kilka )- może warto skorzystać i przenieśc forum na ich strony - szczególnie jeżeli ktoś z biura uczestniczyłby na takim forum. Jestem pod wrażeniem forum Zielonego Zacisza ( także w GW) gdzie developer odpowiada na pytania internautów bądź komunikuje ważne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karena Re: WERSAL- GROCHÓW IP: 195.187.84.* 26.03.02, 14:41 Gość portalu: Misza1 napisał(a): > ............ możliwość składania opinii ( na razie jest tylko > kilka )- może warto skorzystać i przenieśc forum na ich strony - szczególnie > jeżeli ktoś z biura uczestniczyłby na takim forum. Nie marnujcie czasu na czytanie opinii - nie są wiarygodne! Po pierwsze: zanim pojawiły się nowe strony WP tajemnicze moce Anonimowych Pochlebców już zdążyły umieścić tam swoje opine. Po drugie: jakieś inne moce selekcjonują wypowiedzi, dopuszczając tylko te pozytywne. Po trzecie: wyobraźcie sobie nasze forum działające na takich zaczarowanych stronach....... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: WERSAL- GROCHÓW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 15:50 ty jestes jakas nawiedzona odbilo Ci masz schizofrenie czy co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 25.03.02, 18:39 Byłem w sobotę na budowie. Sprawdzałem jakość położonych w moim mieszkaniu (w jaju) tynków i nie jestem zachwycony. Więkoszość jest to poprawki, co już przez samych wykonawców zostało wyraźnie zaznaczone na ścianie. Na niższych piętrach jakość jest lepsza. Chyba panowie zaczynają się spieszyć. Proponuje zacząć im patrzeć na ręce. Tymczasem na ostatnich piętrach są jeszcze gołe cegły i żadnych tynków czy instalacji. Moim skromnym zdaniem, niefachowca, nie ma szansz, żeby się wyrobili na czerwiec z oddaniem budynku. Wacek Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 26.03.02, 10:46 Chyba Wacek ma racje, Wersla nie zdazy oddac budynkow w czerwcu. Na budowie tez mniej optymizmu, nic nie chca mowic o terminach. Wacek, jakie masz zastrzezenia do tynkow. Podziel sie z nami swoją opinią. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_rakowski Re: WERSAL PODLASKI 26.03.02, 20:44 W naszym bloku (8-pietrowy) tez panowie tynkarze niezbyt sie postarali: tynki sa brudne, pochlapane, nierowne, podrapane, w niektorych miejscach 'wychodza' cegly. Przy podlodze pobrudzone sa wylewka. Szef od wykonczen powiedzial, ze te usterki usuna malarze, jak zamowimy malowanie w WP. pozdrawiam, Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: WERSAL PODLASKI IP: *.stacje.agora.pl 27.03.02, 14:11 Hmmm, w sprawie tych tynkow: 1. w jaju jak na razie tynki, ktore widzialem, beda najlepszymi z dotychczasowych, ktore mialem przyjemnosc ogladac w zamieszkiwanych przez siebie mieszkaniach... 2.... pomimo, iz sa to tynki "pierwsze", na ktore powinno sie jeszcze przed malowaniem scian nalozyc gladz (kazdy we wlasnym zakresie! Uwagi o brudnych czy zadrapanych tynkach sa zatem - delikatnie mowiac - nieszczegolnie trafne. 3. a z innej beczki - do czerwca Jaja na pewno nie oddadza. Kierownik budowy nie powiedzial tego wprost, ale "dal wyraznie odczuc". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 27.03.02, 14:33 Gość portalu: 123 napisał(a): > Hmmm, w sprawie tych tynkow: > 1. w jaju jak na razie tynki, ktore widzialem, beda najlepszymi z > dotychczasowych, ktore mialem przyjemnosc ogladac w zamieszkiwanych przez > siebie mieszkaniach... > 2.... pomimo, iz sa to tynki "pierwsze", na ktore powinno sie jeszcze przed > malowaniem scian nalozyc gladz (kazdy we wlasnym zakresie! Uwagi o brudnych czy > > zadrapanych tynkach sa zatem - delikatnie mowiac - nieszczegolnie trafne. > 3. a z innej beczki - do czerwca Jaja na pewno nie oddadza. Kierownik budowy > nie powiedzial tego wprost, ale "dal wyraznie odczuc". 1. Jeśli porównujesz do mieszkań z PRL to się zgodzę, ale żyjemy w XXI wieku i płacimy za nasze mieszkania jak za zboże. 2. Tynki gipsowe muszą być tak zrobione by były gotowe do pomalowania. Zadnej gładzi się już nie kładzie. Ona służy do wyrównywania tynków betonowych w starym budownictwie. 3. No to ich sprawa. Będą płacić kary. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: WERSAL PODLASKI IP: *.mpips.gov.pl 27.03.02, 15:09 Gość portalu: Wacek napisał(a): > Gość portalu: 123 napisał(a): > > > Hmmm, w sprawie tych tynkow: > > 1. w jaju jak na razie tynki, ktore widzialem, beda najlepszymi z > > dotychczasowych, ktore mialem przyjemnosc ogladac w zamieszkiwanych przez > > siebie mieszkaniach... > > 2.... pomimo, iz sa to tynki "pierwsze", na ktore powinno sie jeszcze prze > d > > malowaniem scian nalozyc gladz (kazdy we wlasnym zakresie! Uwagi o brudnyc > h czy > > > > zadrapanych tynkach sa zatem - delikatnie mowiac - nieszczegolnie trafne. > > 3. a z innej beczki - do czerwca Jaja na pewno nie oddadza. Kierownik budo > wy > > nie powiedzial tego wprost, ale "dal wyraznie odczuc". > > > 1. Jeśli porównujesz do mieszkań z PRL to się zgodzę, ale żyjemy w XXI wieku i > płacimy za nasze mieszkania jak za zboże. > 2. Tynki gipsowe muszą być tak zrobione by były gotowe do pomalowania. Zadnej > gładzi się już nie kładzie. Ona służy do wyrównywania tynków betonowych w stary > m > budownictwie. > 3. No to ich sprawa. Będą płacić kary. > > Wacek Wacku czy masz jakieś kwalifikacje wzgledem tych tynków? Co do kładzenia samych tynków to jednak nie masz racji. Rozmawiałam z kierownikiem budowy i tak sie składa , że te tynki to sa tynki "pierwsze" i na nie powinno kłaść się gładz. Wynika to choćby z opcji jakie proponuje Wersal Podlaski. Wersja , która ja wybrałam to tyklo te tynki pierwsze, a dwie pozostałe gwarantują dodatkowao gładź. Gdy rozmawiałm z kierownikiem budowy to powiedział, że te tynki są tak wysokiej jakośći , że mozna je bezpośrednio malować. Jak komuś to nieodpowiada to może położyć coś dodatkowo. Nie mozna mieć pretensji do kogoś , że wybrało się niższy standard. Poza tym naprawdę nie liczyłabym na te kary. Warunki pogodowe sa wystarczjącym usprawiedliwieniem. Zresztą nie wynika to ze złej woli WP. Np producent tynków przyjedza na budowę i sprawdza wilgotniość ścian. Jeżeli jest zbyt wysoka nie godzi sie na kładzenie tynków. Z tego powodu w mieszkaniach nie jest połozony np. tynk na sufitach. Wolę żeby budynek był oddany później ale pożadnie wykończony z pełna gwarancja na kilka lat.( Ja tez wynajmuję mieszkanie i to za niemałe pieniądze - jak zresztą wszyscy w Warszawie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 27.03.02, 16:16 Nie wiem, kiedy podpisaywałaś umowę z Wersalem. Może teraz proponuje jakieś opcje w kwestii tynków. W roku 2000 była tylko opcja z malowaniem lub bez. A co do pogody, to nie zauważyłem, żeby w tym roku była jakaś szczególna jak na nasze waunki klimatyczne. Powiedziałbym, że zima była raczej łagodna. Ja wychodzę z założenia, że podpisuję umowę z firmą profesjonalną, która m. in. potrafi profesjonalnie oszacować termin oddania budynku. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: WERSAL PODLASKI IP: *.pl 29.03.02, 10:42 Drogi Panie Wacku. Poczytaj Pan (chociaż trochę) sobie o tynkach wszelkiego rodzaju i w momencie, gdy znajdziesz coś w jakiejkolwiek literaturze (pomijając Twoje wypociny) o tynkach betonowych to Ci postawię skrzynkę najlepszej wódki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
craker Re: WERSAL PODLASKI 29.03.02, 09:03 WESOŁYCH ŚWIĄT wszystkim przyszłym sąsiadom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: WERSAL PODLASKI IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 30.03.02, 13:03 Wesołych Świąt dla wszystkich sąsiadów. Marta (IIIp. JAJO) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Nowa strona internetowa Wersalu... IP: *.stacje.agora.pl 04.04.02, 19:08 ...w koncu jest normalna. Czy zauwazyliscie, iz nie maja juz w ofercie budowy na Bartyckiej? Rok temu jeszcze sprzedawali tam mieszkania, dzis nawet o tej lokalizacji nie wspominaja. Pewnie nie dostali w koncu pozwolenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Niekoniecznie tylko do mieszkańco piętra 5/16 IP: 195.117.240.* 05.04.02, 11:11 Nasze osiedle, tj. „jajo” i otaczający budynek ośmio- piętrowy będzie ogrodzone, z furtką strzeżoną domofonem (prawdopodobnie z zamkiem szyfrowym), wejścia do jaja także będzie strzegł domofon. Prawdopodobnie przy tak dużej ilości mieszkańców, zarówno przy furtce, jak i przed wejściem do Jaja zawsze będzie duży ruch. Wobec czego będzie dużo prawdopodobieństwo, że do budynku będzie można wejść bez pomocy domofonu. Jako, że będę mieszkał na piętrze 5/16 mam propozycję dla sąsiadów z mojego piętra. Zarówno z klatki schodowej, jak i z wind, na piętro będą wejścia przez drzwi. Można by rozważyć, po zamieszkaniu, możliwość założenia dodatkowego domofonu z zamkami szyfrowymi strzegącego wejść na piętro. Dopóki nie są położone tynki na korytarzach można poprosić „Wersal Podlaski” o położenie dodatkowych przewodów od drzwi na klatkę schodową do pionu domofonów w okolicy mieszkania 44. Przewody domofonowe prowadzące do każdego mieszkania mają wolne pary. W przyszłości w łatwy sposób będzie można rozbudować istniejący system domofonowy. W przypadku jednego z producentów systemów domofonowych, jeden aparat w mieszkaniu obsługiwał by furtkę, wejście do budynku i wejście na piętro. Gdybym znalazł poparcie sąsiadów z pietra, mógłbym próbować zainstalowanie owych przewodów uzgodnić z Wersalem Podlaskim na budowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Niekoniecznie tylko do mieszkańco piętra 5/16 IP: *.acn.pl / 10.128.139.* 05.04.02, 18:08 Mirku, a co na to przepisy przeciwpożarowe? Sprawdzałeś? Przymierzam się do podpisania umowy z Wersalem, poradźcie na co zwrócić uwagę, co można wynegocjować (czy np. płaciliście za przestawianie ścianek działowych i kaloryferów), jaką formę mają konkretne uzgodnienia z kierownikiem budowy (jakiś aneks do umowy, czy co?). Ogólnie z tego co piszecie wydaje się, ze firma jest elastyczna i współpracująca, ale może czegoś nie udało wam się osiągnąć? Pomóżcie, bo nie bardzo się na tym wszystkim znam. Majka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek ochrona + videdomofony IP: 212.244.51.* 08.04.02, 09:16 Uważam, że w takim budynku jak "jajo" powinna byc profesjonalna ochrona z recepcją oraz videodomofony. Myslę, że konieczne jest skuteczne monitorowanie i ograniczenie dostępu do budynku - oczywiście dla naszego bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Zmiany IP: 195.117.240.* 08.04.02, 11:28 W cenie mieszkania mieszczą się ścianki działowe pokazane w projekcie. Można ich układ dowolnie zmieniać bez dodatkowych kosztów, pod warunkiem zachowania tej samej długości, jaka była w projekcie mieszkania. Projekt mojego układu dostarczyłem kierownikowi budowy, na zasadzie potwierdzenia na kopii. W ten sam sposób dostarczyłem projekt instalacji elektrycznej (bez kosztów - przy zachowaniu tej samej liczby punktów). Drobne zmiany kierownik zapisywał w swoim zeszycie- np. rezygnacja z kuchenki. Prosiłem także z powodzeniem o zmianę kierunku otwierania drzwi, zasilania grzejników z podłogowego na ścienne (potem się z tego wycofałem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek ken3 IP: *.ipartners.pl 08.04.02, 12:10 Nie byłem 3 tygodnie na budowie, kto wie na jakim etapie jest budowa 3 budynku w al.KEN ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: Zmiany IP: 212.244.51.* 12.04.02, 10:28 Powiedz Mirku, czy zmiany są kosztowne jeśli wykraczają poza długość w projekcie mieszkania... bardzo mnie interesuje czy Wersal jest elastyczny czy drogi jeśli już trzeba wykonać coś niestandardowego. W jaju widziałem wiele ciekawych rozwiązań. Może są tu osoby któe mogłyby się podzielić swoim doświadczeniami prz budowie ścian :-) Sąsiedzi mówcie coś... bo trochę tu nudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Zmiany IP: 195.117.240.* 12.04.02, 12:17 Ja akurat zlikwidowałem ścianę i mam nadzieję, że to pokryje zmiany w instalacji elektrycznej i coś jeszcze zostanie na inne. Jeśli dobrze pamiętam, to metr ściany dodatkowo kosztuje 80 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: Zmiany IP: 212.244.51.* 12.04.02, 14:58 Bardzo dziękuję za info, ja akurat wymysliłem sobie sciany po 'łuku' i troche się boje ich kalkulacji, ale może nie będzie tak źle. a nie wiesz ile kosztuje dodatkowy punkt elektryczny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: Zmiany IP: 212.244.51.* 12.04.02, 15:13 a zapomnialem jeszcze zapytac, cena 80 zł to za m2? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Zmiany IP: 195.117.240.* 12.04.02, 15:19 Bałem się tego pytania- nie pamiętam. Chyba za metr bieżący, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Zmiany IP: *.acn.pl / 10.128.139.* 12.04.02, 15:28 Punkt elektryczny kosztuje 50zł. A może wiecie ile odpisują w przypadku rezygnacji z kuchenki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: Zmiany IP: 212.244.51.* 12.04.02, 17:13 Mnie powiedzieli ze rezygnujac z kuchenki dostane 1100 zł Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Termin oddania IP: 212.244.51.* 15.04.02, 10:16 Drodzy sąsiedzi! Czy komuś udało się może wyciągnąć od kierowników budowy aktualny termin oddania "jaja"? Coś ostatnio nic nie chcą na ten temat mówić... Proszę o jakiekolwiek info... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: Termin oddania IP: *.mpips.gov.pl 15.04.02, 13:49 Nie chcą mówić bo tak dokładnie sami nie wiedzą. Ja umówiłam fachowca na sierpień i kierownik budowy zapewniał mnie , że będzie możliwe wykańczanie w tym terminie mieszkania. Nie wiem jak to się ma do zamieszkania i terminu oddania mieszkań bez wzgledu co to oznacza. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Termin oddania IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 15.04.02, 22:49 Nam powiedziano, ze zaczynajac od konca czerwca beda sukcesywnie oddawac pietrami w gore. Dzisiaj uslyszlam, ze chca oddac wszystkie mieszkania jak najszybciej i ze postaraja sie to zrobic do konca wakacji, chociaz kierownik budowy nie byl zbytnio przekonywujacy mowiac te slowa. Pozdrawiam P.S lada moment zaczna robic wylewke na podlogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tania Re: Termin oddania IP: *.electrolux.pl / 10.47.3.* 16.04.02, 11:50 Ludzie, jaka wylewka, jakie oddania w terminie? Widzieliście klatkę schodową - przecież tam jest nic nie ruszone. Tak jak zawsze podchodziłam entuzjastycznie do tempa działania, tak teraz jestem trochę podłamana. Byłam na budowie w zeszłym tygodniu i po prostu się załamałam - na wyższych piętrach w jaju w zasadzie nic się nie rusza - nie ma nawet tynków. Co tu mówić o wylewaniu podłogi? Przecież oni jeszcze nie ruszyli klatki schodowej, wind, a gdzie balkony, elewacja, itp.? Nie rozumiem jeszcze dlaczego Wersal tak leci z budową trzeciego budynku (rośnie jak na drożdżach), a nasz jest olany. Przecież gdyby oddali a terminie to mieliby kasę z czynszów, a tak będą płacić kary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Termin oddania IP: 195.205.132.* 16.04.02, 15:04 Myślę, że kto inny buduje budynki w stanie surowym, a kto inny je wykańcza. Ci pierwsi są zdecydowanie bardziej efektywni. Co do oddania budynków w terminie też jestem raczej pesymistą, patrząc na postęp robót. Być może Wersal będzie chciał oddać same mieszkania, a później będzie wykańczał powierzchnie wspólne. Opóźnienie będzie można wkrótce łatwo oszacować. Zgodnie z pierwotnym harmonogramem, wszystkie tynki wewnętrzne (łącznie z sufitami i klatkami schodowymi)powinny być oddanne do końca kwietnia (informacja od pana Staśka - pracownika podwykonawcy kładącego tynki). A jak bedzie zobaczymy. Obawiam się, że Wersal trochę eksperymentuje z budową tego wysokiego budynku. Podobno takie budynki rządzą się swoimi prawami, a Wersal nie ma jeszcze doświadczenia w ich budowaniu. Stąd ta obsuwa. W związku z powyższym ja jeszcze nie umawiam żadnych fachowców i raczej nastawiam się, że wakacje spędzę w jakimś przyjemnym miejscu, a nie na budowie. Pozrawiam, Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: Termin oddania - moje STANOWISKO IP: 212.244.51.* 16.04.02, 15:37 Uważam, ze jak najszybciej powinnismy sie zorganizowac i postawic sprawe jasno. Ja osobiscie nie chce spedzac wakacji w jakims innym miejsca, a chce wykanczac sowje mieszaknie. "Jajo" jest opustoszale nic sie tam nie dzieje. Potrzebna jest grupa nacisku, aby przyspieszyc prace. Jesli nic nie bedziemy robic to nas calkowicie oleja. Naszym argumentem mogą być kary finansowe za opóżnienia i to ze nie bedziemy placic kasy skoro nic sie nie dzieje... Co Wy o tym myslicie? Moze trzeba pogadac z Prezesem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Termin oddania - moje STANOWISKO IP: *.uk.deuba.com 16.04.02, 16:29 Ja zdecydowanie jestem za! Gość portalu: Sebek napisał(a): > Uważam, ze jak najszybciej powinnismy sie zorganizowac i postawic sprawe jasno. > Ja osobiscie nie chce spedzac wakacji w jakims innym miejsca, a chce wykanczac > sowje mieszaknie. "Jajo" jest opustoszale nic sie tam nie dzieje. Potrzebna > jest grupa nacisku, aby przyspieszyc prace. Jesli nic nie bedziemy robic to nas > > calkowicie oleja. > Naszym argumentem mogą być kary finansowe za opóżnienia i to ze nie bedziemy > placic kasy skoro nic sie nie dzieje... > Co Wy o tym myslicie? > Moze trzeba pogadac z Prezesem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIKODEM Re: Termin oddania - moje STANOWISKO IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 16.04.02, 18:34 Wydaje mi sie, ze Sebek ma rację. Musimy sie zorganizowac i powiedziec o myslimy o tej sprawie. Juz kilka razy bylem ostatnio na budowie i jestem przerazony. DOSLOWNIE NIC SIE TAM NIE DZIEJE! Proponuje akcje telefonowania do biura i żądanie spotkania z Prezesem. Jak tak dalej pojdzie to na Boze Narodzenie sie nie wprowadzimy. A co na to Wacek? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: Termin oddania - moje STANOWISKO IP: 195.205.132.* 17.04.02, 09:56 Jeśli chodzi o rozmowy z Prezesem, to jestem jak najbardziej za. Jeśli chodzi o niepłacenie kolejnych rat to obawiam się, że może się to obrócić przeciwko nam. Nie wiem jak jest w Wersalu z gotówką, ale jesli jej nie mają to może jest to jeden z powodów opóźnienia. Poza tym, zgodnie z umową, jeśli nie zapłacimy rat w terminie, kara za opóźnienie oddania mieszkania sie nie należy. Na marginesie w umowie standardowej ta kara jest śmiesznie niska i dlatego Wersalowi może się bardziej opłacać późniejsze oddanie mieszkań niż zaciągniecie kredytu i oddanie w terminie. Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Pozdrawiam, Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tania Re: WERSAL PODLASKI IP: *.electrolux.pl / 10.47.3.* 22.04.02, 10:06 No dobra, to może jakieś konkrety. Zobowiązuję się uzgodnić z prezesem termin spotkania (tzn. zadzwonić, itp.), ale najpierw my musimy się dogadać. Z forum wynika, że chętnych do spotkania jest kilka osób - nie wiem, czy to nie za mało. Niech wszyscy, którzy mogliby się spotkać się zgłoszą. Może być telefonicznie. W przyszłym tygodniu chyba większość z nas jest na urlopach (długi weekend, ale może tak w okolicach 9 maja byśmy umówili prezesa - no chyba, że się da na koniec tego tygodnia. Możecie do mnie dzwonić na komórkę, żeby się umówić: 0 602 223 703. Rzeczywiście trzeba coś zadziałać, bo budowa stoi!!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 22.04.02, 11:05 Czy ktoś był w ostatnim czasie na budowie? Czy roboty nadal stoją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: WERSAL PODLASKI IP: 129.9.145.* / *.156.100.23.62.rev.coltfrance.com 22.04.02, 12:02 Hmmmmmmmm.....wydaje mi sie, ze nie jest tak zle! Z mojego skromnego doswiadczenia budowlanego wynika, ze stan surowy stawia sie mniej wiecej tyle, ile reszte. Ogladalem jajo z zewnatrz w czwartek, 18/4. Tynki zewnetrzne sa juz niezle zaawansowane, pomimo tego, ze kilka dni wczesniej dopiero je zaczeli. Moi znajomi, ktorzy mieszkaja obok (jakies 20m) sa zachwyceni praca Wersalu, przynajmniej w porownaniu do swojej spodzielni. Na pewno nie ma powodow do paniki, choc zawsze lepiej jest patrzyc na rece komus, komu powierzylismy nasze pieniadze (poprzednio utopilem pianiadze w War Inwescie). Prezes na pewno bedzie chetny do spotkania. Mysle, ze powinien oficjalnie okreslic termin oddania budynku. Ja osobiscie zgodzilbym sie nawet, zeby oddali mi mieszkanie a klatke schodowa pozniej. Po prostu odbieram je w stanie surowym i bede mial jeszcze duzo roboty. Wydaje mi sie, ze budowa ma to do siebie, ze po okresie intensywnej pracy trzeba zaczekac. Powodem moze byc np.schniecie tynkow, podlaczenia itp. a potem znow wszystko ruszy. Pozdrawiam, Mariusz, 11p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 22.04.02, 12:10 Ja byłem w budynku w tamtym tygodniu. W moim mieszkaniu (X p.) są tynki na ścianach, instalacja elektryczna, grzeją kaloryfery. Do zrobienia pozostała instalacja wod-kan, wylewka na podłodze, zabudowanie instalacji w kuchni i łazience, tynk na sufitach. Na wyższych piętrach widziałem tymaczsowe kaloryfery w kilku mieszkaniach. Myślę, że budynek schnie wolniej niż się spodziewano, stąd brak tynków w wielu mieszkaniach. Myślę jednak, że spotanie z Prezesem jest uzasadnione. Pewne sprawy można sobie wyjaśnić, no i może zmotywuje to trochę bardziej Wersal. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: WERSAL PODLASKI IP: *.stacje.agora.pl 22.04.02, 12:47 Mysle, iz o tym, ze budyni nie beda oddane w czasie, wiadomo bylo dla Wersalu juz pod koniec 2001 roku. Spojrzcie na II etap budowy - I etap wygladal tak w sierpniu 2001, jak II etap w kwietniu 2002. A czas oddania oba maja okreslony na II kw. (odpowiednio 2002 i 2003). Juz teraz zatem widac, iz poslizg poza II kw. wynosi co najmniej jeden miesiac. Trudno jednak mowic, ze budowa I etapu stoi i ze trzeba interweniowac. Budynek jest powoli wykanczany, choc nie da sie ukryc, ze przed nimi roboty jeszcze huk. Mam nadzieje, ze nasze budynki nie beda oddawane tak powoli, jak te Juvenesa czy nie daj Bog Centrum Natolin. Chetnie wezme udzial w spotkaniu z prezesem, zeby sie dowiedziec o przyczyny opoznienia i planowany termin oddania mieszkan, budynku, terenu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 22.04.02, 13:28 Myślę, że termin spotkania 8-9 maj jest OK. Jeśli można prosić Tanię o umówienie spotkania z Prezesem to ja na 100% się stawię. Problem myślę będzie trochę z godziną ponieważ większość z nas chyba chciałaby się spotkać w godzinach popołudniowych (po pracy)???, a myślę, że wtedy Prezesa już nie będzie w Warszawie. Jakie są propozycje co do godziny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: WERSAL PODLASKI IP: *.mpips.gov.pl 22.04.02, 13:52 Gratuluje rozsądku Mariuszowi. Choć jedna osoba nie ulaga jakiejś histerii. Co do spotkania nie mam nic przeciwko, ale czego się tak naprawdę spodziewacie? Obiecać mozna wszystko, a opóźnienie i tak już jest i należy sie z tym pogodzić. Mieszkanie w Warszawie wynajmuję prawie 5 lat. Dodatkowe 3 miesiące przeżyję. Więcej optymizmu!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 22.04.02, 14:58 Mnie też podoba się wypowiedź Mariusza, ale skoro tak wszyscy "piejemy" z zachwytu nad Wersalem, to chyba możemy pomarudzić Prezesowi, że chcemy nasze mieszkania dostać przynajmniej w terminie zbliżonym do pierwotnie zakładanego. Faktu, że patrzymy na ręce ludziom, którym powierzyliśmy nasze pieniądze nie można porównywać do histerii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tania Re: WERSAL PODLASKI IP: *.electrolux.pl / 10.47.3.* 23.04.02, 10:46 Brawo, Sebek! To co tu prezentujemy na forum, to nie jest histeria. Owszem, z opóźnieniem trzeba się pogodzić, ale jeśli nie będziemy naciskać na Wersal, to być może opóźnienie będzie większe. Tak jak powiedział Sebek - wywaliliśmy kupę kasy i po prostu mamy prawo dowiedzieć się, kiedy nasze mieszkania będą oddane. Mnie nie satysfakcjonuje odpowiedź kierwonika budowy, że być może lipiec, ale raczej sierpień - a tak właściwie to wrzesień. Wolęjakieś zapewnienie od prezesa. Zgadzam się jednak z tym, ze i tak jak na razie jesteśmy w dobrej sytuacji - budowa jakoś tam postępuje, firma (odpukać) nie bankrutuje i chyba możemy mieć pewność, że mieszkania oddadzą. Jednak lepiej trzymać rękę na pulsie. Dzisiaj spróbuję ustalić, czy prezes w ogóle się z nami spotka - będę umawiać na 09.05.2002 po godz. 17-tej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 23.04.02, 10:59 Ja też nie uważam, że to histeria tylko obrona własnych interesów. Myślę, że delikatny lobbying zmotywuje Wersal i zminimalizuje opóźnienie. Nie będziemy już dla Prezesa anonimowi. Poza tym można np. ustalić by mieszkania były oddawane przy niewykończonej klatce schodowej. Przecież i tak sporo czasu zajmie nam doprowadzanie naszych mieszkań do stanu używalności. W tym czasie Wersal może wykańczać powierzchnie wspólne. Dostosuję się do terminu spotkania, choć im później tym lepiej. Oficjalnie pracuję do 18. Pozdrawiam, Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 23.04.02, 14:54 Dziękuję za słowa poparcia. W końcu to nasza wspólna sprawa. Dobrym pomysłem jest wykańczanie powierzchni wspólnych już po oddaniu mieszkań. Popieram! Dostosuje się do godziny spotkania którą uda się ustalić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: WERSAL PODLASKI IP: 5.2.1R1D* / *.uk.deuba.com 25.04.02, 09:40 Hej Ja tez zglaszam chec uczestnictwa w spotkaniu z prezesem, o godzinie tak poznej, jak to tylko mozliwe. Pozdr Pawel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tania Re: WERSAL PODLASKI IP: *.electrolux.pl / 10.47.3.* 25.04.02, 16:43 Udało mi się ustalić termin spotkania z prezesem na środę 08 maj, o godz. 17:30 - to niestety jest najpóźniejsza możliwa godzina. Spotykamy się w biurze Wersalu. Mam potwierdzać ten termin 6-go maja - tego samego dnia na wszelki wypadek przypomnę wszystkim zainteresowanym o spotkaniu. Proszę Was o możliwie liczne uczestnicto! Pozdrawiam, Tania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kryśka Re: WERSAL PODLASKI IP: *.acn.waw.pl 25.04.02, 19:59 Zastanawiam sie nad kupnem mieszkania w budynku nr 3. Jednak przerazil mnie troche fakt, jak poinformowala mnie pani w biurze na Wawozowej, iż dzialka na ktorej miesci sie cala inwestycja jest obciazona hipoteka z tytulu zaciagnietego przez WP kredytu. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: WERSAL PODLASKI IP: *.ipartners.pl 26.04.02, 10:39 Pierwsze słyszę kupując mieszkanie w tym budynku nikt mnie o tym nie informował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: WERSAL PODLASKI IP: *.pl 26.04.02, 10:47 Tak jest rzeczwiście, widocznie XXX nie zapytałeś(aś). Mają kredyt hipoteczny, ale spłacają go regularnie, podobno przed podpisaniem aktów notarialnych, hipoteka ma być zdjęta (moje pytanie dotyczyło bud.1 i 2, jak w przypadku następnych nie wiem). Czy ktoś z pierwszego etapu ma w umowie zapis o terminie podpisania aktu notarialnego? Ja niestety chyba to przegapiłam. Mowili, że do końca roku i tak mnie to jakoś "uśpiło". Jak jest u was? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 26.04.02, 11:13 Fajnie, że Tani udało się umówić spotkanie. Myślę, że powinniśmy licznie na nie przybyć i zapytać Prezesa jak sprawy się mają i kiedy będziemy mogli odebrać nasze mieszkanka. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Www Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 26.04.02, 13:24 Czy jeśli nie mam tynku na suficie, a na ścianach mam to powinienem płacić kolejną rate? Harmonogram wpłat jest uzależniony od postępu robót. Proszę o wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.205.132.* 26.04.02, 14:57 Do Tani: Dzięki za umówienie spotkania. Postaram się przybyć. Do Krysi: Przyznam się, że sprawę hipoteki przeoczyłem. Do Majki: Nie mam w umowie terminu podpisania aktu notarialnego i w związku z tym nie sądzę, żeby nastapiło to prędko. A wiąże się to z wymiernymi stratami (Brak możliwości skorzystania z ulgi remontowej). O ryzyku ogólnym niebycia właścicielem mieszkania, w które inwestuję już ni wspomnę. Do www: To czy powinieneś zapłacić ratę, zalezy trochę od konstrukcji Twojej umowy. Przyjmując, że jest to umowa standardowa, to ratę powinineś zapłacić. Przeczytaj dokładnie umowę. Poza tym płacąc z opóźnieniem tracisz pewne uprawnienia np. do kary umownej. Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: WERSAL PODLASKI IP: PLWAWSRV* / 195.94.201.* 26.04.02, 15:58 Witam wszystkich. Kupilam mieszkanie w tzw. jaju na VI pietrze. ide zobaczyc co sie dzieje na budowie w sobote tj. 27 kwietnia. bardzo jestem ciekawa czy cokolwiek uleglo zmianie od mojej ostatniej wizyty 3 tygodnie temu. Rozmawiajac te 3 tyg. temu kierownik budowy twierdzil ze co prawda wczesniej to nie ale do konca czerwca to juz powinni oddac te mieszkania. Mam jednak, tak jak wiekszosc z was, duze watpliwosci bo ostatnio nic tam sie nie zmienialo. co do spotkania z prezesem to rzeczywiscie dobry pomysl i o ile tylko uda mi sie zwolnic wczesniej z pracy to postaram sie tam dotrzec. mam prosbe na wypadek gdybym nie dala rady dojechac - niech ktos na forum opisze co prezes powiedzial. z tego co mowi moj kolega (on budowal sie z Wersalem niedaleko KEN) to tym co chcieli oddali mieszkania przed oddaniem calego budynku. tak ze on juz mieszkal tam przed oddaniem budynku. troche to chyba ryzykowne i uciazliwe ale mozliwe. co do ulg to wiem ze US kwestionuja zaliczanie niektorych rzeczy do ulgi remontowej .. w tym np. podłóg. parkiety, ściany itp. powinny wchodzic w duza ulge budowlana i to mnie troche martwi bo juz ja cala wykorzystalam. ja w kazdym razie jestem optymistka bo musze jako ze mam mieszkanie wynajete do konca sierpnia ... w ostatecznosci bede mieszkac katem u znajomych :)) pozdrawiam wszystkich i do uslyszenia/zobaczenia. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: WERSAL PODLASKI IP: *.stacje.agora.pl 26.04.02, 17:25 Moj bank nie chcial wyplacic raty dopoki nie bedzie "tynkow wewnetrznych w lokalu", tak, jak jest to ujete w umowie. W koncu wyplacil - po polozeniu tynkow na sciany. Na suficie ich nie bylo. Uznal chyba, ze polozenie tynkow w mieszkaniu tyczy sie scian, a nie scian i sufitu. Dziwne to troche... Ja na Twoim miejscu nie placilbym jeszcze raty, w koncu sufit tez jest "wewnatrz lokalu". A skoro w ogole sie pytasz, tzn. ze oplacasz zgodnie z postepem robot, a nie datami, wiec i tak juz przepadlo Ci prawo do odsetek za opoznienie. Hipoteka: zapytalem sie przy podpisywaniu umowy; poinformowali, ze jest, zaciagnieta pod inwestycje, podobno splacana. Akt notarialny: bedzie wydany po odbiorze terenu przez gmine, podobne 3 miesiace od daty zakonczenia budowy. Do umowy wpisalem paragraf, ktory daje im czas na podpisanie akty not. do konca lutego 2003 (kupa czasu...) No, zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 26.04.02, 17:31 Korzystając z okazji życzę wszystkim udanego długiego weekendu. Ja będe na urlopie więc odpoczniecie ode mnie :-) Mam nadzieję, że na spotkanie z Prezesem przybędzie dużo osób, myślę, że warto przypomnieć, że czuwamy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nick Re: WERSAL PODLASKI IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 29.04.02, 13:53 Zaciekawiła mnie sprawa płatności rat. W mojej umowie wpłata uzależniona jest także od postepu robót. Mam część tynków wewnętrznych na ścianach, ale nie ma ich na suficie. Ratę zapłaciłem, ale chyba niesłusznie? Powinienem chyba czekać aż zrobią wszystkie tynki. Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nick Re: WERSAL PODLASKI IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 29.04.02, 13:54 Droga Magdo! Jakie wrażenia po wizycie na budowie? Co ciekawego tam się dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: WERSAL PODLASKI IP: *.stacje.agora.pl 30.04.02, 10:21 Czesc, Magdą co prawda nie jestem, ale bylem na budowie w sobote, tez po ok 3-4 tygodniowej przerwie, wiec niesmialo przekaze swoje wrazenia. W budynku sie dzieje, otynkowano 1/2 elewacji, pomalowano 1/4 (jest bialo- zielonkawy - zielonkawosc bardzo delikatna), polozono zewnetrzne parapety tam, gdzie jest elewacja. W srodku na parterze zbudowano sciany klatki (tez jajowate), polozono tynk na sufit, na klatce schodowej do 3-go pietra zamontowano balustrady. Oczywiscie przez te kilka tygodni wytynkowano iles tam mieszkan. Zamontowano jakies rury na klatkach schodowych, klada na klatkach kable elektryczne. Nigdzie nie zauwazylem tynkow na sufitach w mieszkaniach. I to by bylo tyle widocznych zmian. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nick Re: WERSAL PODLASKI IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 30.04.02, 14:11 "123" kimkolwiek jesteś bądź błogosławiony za takie wieści. Więc coś sie rusza :-) Już się nie mogę doczekać aż zacznę urządzać swoje gniazdko. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: WERSAL PODLASKI IP: PLWAWSRV* / 195.94.201.* 06.05.02, 09:17 Witam po długim weekendzie. Moje wrażenia z wizyty na budowie: w moim mieszkaniu (tj. VI piętro) nic sie zupelnie nie zmienilo. wręcz przeciwnie .. z tygodnia na tydzień jest tam coraz to większy bałagan ...jakiś nowy gruz i puste butelki. z postępów zauważyłam jednak że od "mojej" strony bloku tj. południowo-wschodniej zrobiona została już elewacja i na klatce schodowej do 3 piętra zamontowano poręcze ... na razie chyba tylko szkietel bo mam nadzieję że nie będą one tak wyglądać. poza tym chyba do 3 pietra są przygotowane podłogi pod wylewkę tj. położony styropian i pokryty folią. oprócz tego bez większych zmian. rozmawiałam chwilę z tym panem od elektryczności i podłóg (nie pamiętam jego nazwiska). powiedział że miesięczne opóźnienie jest już pewne na 100%. będą się jednak starali oddać część mieszkań na początku lipca. jak z resztą ... nie wiadomo. pani Dąbrowska (ta od doprowadzenia wody) powiedziała że teraz będą robić podłączenia wody w łazienkach i kuchni wg indywidualnych projektów. trochę to chyba im zabierze czasu jako że większość osób chyba pozmieniała sobie wyjściowy projekt. no to tyle z mojej relacji. mam nadzieję że uda mi się dotrzeć na spotkanie z prezesem. tymczasem pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tania Re: WERSAL PODLASKI IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.02, 19:46 Witam serdecznie po weekendzie. Potweirdziłam spotkanie z prezesem - środa, 17:30, przybądźcie licznie. Pomyślcie o czym chcemy gadać. Pierwsze propozycje to: - opóźnienie oczywiście - kiedy oddanie, w jakim stanie będzie budynek, itp; - jak Wersal zamierza nam zrekompensować opóźnienie; Dodatkowo chcę się dowiedzieć (nie wiem, czy kogoś jeszcze ta kwestia interesuje), czy można odebrać mieszkanie bez wykończonego całego budynku (tj. np. klatek schodowych) - jak wówczas wygląda sytuacja. Jeśli macie jakieś inne tematy do dyskusji, to zgłoście na forum. Pozdrawaim i do zobaczenia w środę. Jeśli możecie bądźcie 5 minut wcześniej pod biurem, to się zapoznamy! Pozdrawiam. Tania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuskus Re: WERSAL PODLASKI IP: 193.172.25.* 07.05.02, 11:05 Mam prosbe. Nie bede wstanie przyjsc na spotkanie (przebywam obecnie za granica), ale dajcie znac na forum, jakie byly jego wyniki. Podrzucam temat: czy Wersal zamierza odgrodzic "jajo" i osmiopietrowiec, ktore beda oddane w wakacje od reszty budowy, ew. ochrona itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goska Re: WERSAL PODLASKI IP: *.dialup.supermedia.pl 07.05.02, 14:10 Jajo i osemka beda odgrodzone od drugiego etapu. Pomiedzy jajem i osemka nie bedzie ogrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebek Re: WERSAL PODLASKI IP: 212.244.51.* 08.05.02, 13:42 Kto wybiera się na spotkanie z Prezesem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: WERSAL PODLASKI IP: 195.117.240.* 08.05.02, 14:06 Gość portalu: Sebek napisał(a): > Kto wybiera się na spotkanie z Prezesem? Ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: WERSAL PODLASKI IP: PLWAWSRV* / 195.94.201.* 08.05.02, 14:32 ja również się wybieram na to spotkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: WERSAL PODLASKI IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 08.05.02, 14:44 Ja sie tez wybieram Odpowiedz Link Zgłoś