Dodaj do ulubionych

Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi

IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 16.09.03, 08:56
Czy sprawdzaliscie ostatnio postepy prac na budowie ? Na jakim etapie
wykonczenia sa nasze mieszkania ? Podobno bylo wiele klopotow finansowo-
formalnych przy wszystkich poprzednich inwestycjach Wlodarzewskiej, czy teraz
mozemy tez sie spodziewac krolikow wyciagnietych z rekawa ?
Ja bylam na budowie jakies 3 tygodnie temu. Byl kladziony gips na sciany i
miala byc robiona wylewka na podloge. Widzialam, ze kladli beton na klatkach
schodowych i podobno montowali windy.
Czekam na inne wiesci ?
Obserwuj wątek
    • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 16.09.03, 10:11
      Ja widzę postępy jedynie z zew. budynku :) Ostatni raz byłam w środku jakieś 2
      mieś. temu. Będę na budowie dopiero w przyszłym tygodniu :(
      Aga
      • Gość: sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 16.09.03, 10:13
        aga, a gdzie bedziesz mieszkala ?
        sabi
        • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 16.09.03, 11:43
          Witaj Sabi :)

My będziemy mieszkać w lokalu nr 12, II piętro, VII klatka. Okna sypialni mamy
          na wsch [czyli widzimy drugą część budynku], a kuchnia i salon wychodza na
          stronę zach. [widok obecnie na al. Jerozolimskie, a później niestety na budynek
          B, która zaczną budwoać na wiosnę 2004 :(]

A Ty?

Pozdr. Aga
          • Gość: VWaldi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.sas.dk 16.09.03, 11:54
            Ooooo..., to widzę, że będziemy dosłownie sąsiadami! My mamy lok. 10, też VII
            klatka 2. pietro - kierunki pd.-zach. - w przyszłości też pewnie czarujący
            widok na kawałek Etapu II...

Ukłony!
    • Gość: VWaldi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.sas.dk 16.09.03, 11:04
      Dzień dobry Sąsiad(k)om!
      Rzeczywiście, na szczęście dla nas, praca na budowie jakoś idzie do przodu:)
      W mieszkaniu nie byłem już jakiś czas, ale z ulicy widzę, że ściany działowe
      stoją, elektryka jest też, to i pewnie podłogi są również wylane - ale tynku na
      ścianach nie jeszcze nie widać:((. Trzeba będzie niedługo skoczyć i z bliska
      wszystko sprawdzić. Cieszy, że prace zewnętrzne mają się dobrze - już są
      powstawiane drzwi balkonowe, a chłopaki biorą się za montowanie barierek
      ochronnych na balkonach. Sądzę też, że za moment będą robić Drawską, tj. dojazd
      od Włodarzewskiej do Perły Szczęśliwic (tak nazywamy nasz dom), bo jakoś tak
      uporządkowali tę drogę... Już chyba zresztą najwyższy czas, bo jak zacznie
      padać na jesieni, to nie da się dojść do budynku.

Pozdrawiam!
      • Gość: sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 16.09.03, 12:40
        My bedziemy mieszkac w IV klatce 8 pietro. Lokal 47. Widok: poludnie, wschod i
        zachod (czyli obydwa skrzydla bloku). Swoja droga to bardzo madre, ze numeracja
        mieszkan idzie z lewa na prawo (jesli stoi sie tylem do Wlodarzewskiej), a
        numeracja klatek odwrotnie. No drzwi na nasz balkon jeszcze w sobote nie bylo.
        Sciany dzialowe i okablowanie elektryki to bylo chyba jeszcze wiosna.
        A propos drogi, to ostatnio zniknela brama wjazdowa, ale po ostatnich opadach
        bylo tam takie bloto, ze nie zaryzykowalabym ani wjazdu, ani wejscia na budowe.
        • Gość: VWaldi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.sas.dk 16.09.03, 13:11
          Tak Sabi, trafne spostrzeżenie co do tej numeracji! Pewnie listonosz trochę
          sobie pobiega z poleconymi...
          A tak przy okazji; pisałaś, że już kładli u Ciebie gips. Czy możesz napisać
          jak toto wygląda w rzeczywistości?? W umowie jest napisane, że będą tynki 3.
          klasy, czyli "takie sobie".. A może w Twoim mieszkaniu był dodatkowo kładziony
          gips, z wygładzeniem?? Jak pisałem poprzednio u nas jeszcze nie ma tynku, więc
          może Ty albo któryś z sąsiadów przekaże swoje uwagi. Z góry dzięki!

Pozdrawiam:)
          • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 16.09.03, 13:26
            My nic nie zamawialismy ekstra. Nie pamietam tez co mielismy w umowie. Na
            srodku przedpokoju stala wielka, glosna maszyna. Na niektorych scianach juz byl
            polozony gips. Wygladalo to dosyc rowno i gladko. W czesniej planowalam
            polozenie gladzi gipsowej, ale jesli bedzie to co poloza wygladalo dobrze (a na
            razie wydaje sie ok), to chyba zaoszczedze. Podobno w kazda srode mozna
            probowac tam wejsc i sprawdzic co sie dzieje np. w Twoim mieszkaniu. Mi sie
            udalo tam raz dostac i porobic zdjecia. Zalezalo nam na udokumentowaniu gdzie i
            jak przebiegaja rury na podlodze i scianach. Nie mam pojecia jaka jest
            kolejnosc wykanczania mieszkan. Moze ida klatkami ?
            • Gość: VWaldi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.sas.dk 16.09.03, 14:01
              Wielkie dzięki za wlanie odrobiny nadziei w me serce, bo b a r d z o
              chciałbym uniknąć dodatkowego wygładzania ścian.. Tak, muszę to jeszcze
              sprawdzić u nas, ale niestety nie bardzo mam możliwość odwiedzić Perłę w
              wyznaczonych godzinach - choć bywam tam codziennie, ale po 18:00 (mieszkamy w
              okolicy). Nie sądzę też, żeby był jakiś "klucz" kolejności wykańczania
              mieszkań. Być może zależy to od daty podpisania wstępnej umowy/zatwierdzenia
              ewentualnych zmian wnętrzarskich itp.??

Pozdrawiam!
              • Gość: VWaldi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.sas.dk 16.09.03, 14:12
                Acha, jeszcze jedno.. Czy ktoś może zauważył, że na jednej z działek -
                położonej między Włodarzewską i terenem pod przyszły budynek B - pojawiły się
                ze cztery baraczki? Czyżby na tej działce, która teraz jest niezabudowana i
                porośnięta zielenią, coś miało wkrótce powstać?? Mam nadzieję, że nie jakiś
                nowy 10-piętrowiec...
              • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 16.09.03, 14:13
                Bardzo się cieszę, że aż tak bliskiego sąsiada poznałam :)
                Ja w sumie dosyć dobrze dogaduję się z p. Kozłowskim [elektryk]. Jestem z nim
                umówiona na przyszły tydzień. Tyle że w godzinach popołudniowych [18:00 -
                18:30], jak chcesz to możemy razem zobaczyć nasze mieszkanka
                Aga
                • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 16.09.03, 14:46
                  Aga, czy to znaczy, ze u Was jeszcze nie polozyli elektryki ? Czy idziesz
                  zobaczyc, czy to sie mniej wiecej zgadza z tym co chcialas ?
                  • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 16.09.03, 15:26
                    Elektrykę zrobili nam już w kwietniu. Oglądaliśmy i kabelki położone zgodnie z
                    naszym zamówieniem :)) Dogadaliśmy się bez biura Plano. Chcę zajrzeć do
                    wnętrza, bo:
                    1. dawno nie byliśmy [wtedy nie było jeszcze tynków i wylewek wew. budynku]
                    2. chcemy zobaczyć jak wyglądają ściany [czy w końcu trzeba będzie gładzić, czy
                    też nie]
                    3. wstępnie pomierzyć ściany / powierzchnie i zacząć rozglądać się za kafeklami
                    i parkietem oraz zabudową szaf wnękowych :)
                    Podobno Włodarzewska wyrobi się pzred czasem. Elektryk mi powiedział, że od 15
                    listopada zaczną najprawdobodobniej oddawać mieszkanka :)
                    • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.de.ibm.com 16.09.03, 15:33
                      Aga, tzn. ze umawiasz sie z elektrykiem tylko po to, zeby wejsc na budowe ?
                      • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 17.09.03, 15:02
                        Tak. To bardzo miły gość. Wszystko co chcę mi pokazuje, tłumaczy, dużo nam
                        doradził przy rozmieszczaniu elektryki , co słychać o plotkach nt budowy itd. A
                        ponieważ mam takiego pecha, że jak pojadę na budowę to mnie nikt nie chce
                        wpuścić, więc korzystam z jego uprzejmości :) Sam to zaproponował :)

A jak wam udaje się zobaczyć postępy prac na budowie wew. budynku?
                        • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.de.ibm.com 17.09.03, 15:09
                          Agan, a moze jakis najnowsze ploteczki slyszalas o tej budowie ? Podziel sie
                          prosze. Jak ocenia inwestora ? Placa ? Wyrobia sie ?
                          • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 17.09.03, 17:46
                            To co wiem na bieżąco przekazuje Wam na forum. Będę na budowie w przyszłym
                            tygodniu więc popytam dokładnie co i jak. W dziale technicznym niestety nie
                            zawsze przekazują właściwe informacje lub mówią bardzo wymijająco ;)
                • Gość: VWaldi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.sas.dk 16.09.03, 14:54
                  Agan5, mnie też jest bardzo miło:))
                  Byłoby super móc zwiedzić "kwaterę" w przyszłym tygodniu, ale szykuje mi się
                  dwudniowa delegacja... Nie mam jeszcze potwierdzenia co do daty, ale do piątku
                  wszystko będzie jasne. Dam znać na tym poście.

Pozdrawiam ciepło!

• agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 16.09.03, 15:27
                    Ok. Daj znać jakby, co mój tel. 0601 94 44 58
                    • Gość: VWaldi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.sas.dk 16.09.03, 15:36
                      agan5 napisała:

> Ok. Daj znać jakby, co mój tel. 0601 94 44 58

Super, dzięki!! W takim razie zadzwonię i potwierdzę.
                      Byłoby ekstra, gdyby mieszkania były oddawane już od połowy listopada:)))
                      Może jeszcze nie będzie takich upierdliwych mrozów...

Najlepszego!
                      • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 17.09.03, 08:44
                        Witam sasiadow. Wczoraj bylam u developera podpisac umowe ze STOenem -
                        serdeczne dzieki za informacje ze bylo cos takiego wysylane, jakims cudem
                        Wlodarzewska pomylila moje adresy do korespondecji i informacji od nich nie
                        dostalam.
                        Przy okazji dowiadywalam sie o postep prac. Podobno ! ekipa pracuje na ekipie,
                        jedni drugich poganiaja i w zwiazku z tym jest niezly balagan - tak twierdza w
                        dziale technicznym. Dokumenty do gminy o odebranie lokali sa juz
                        przygotowywane, ale prognozowany termin podpisywania umow juz sie zmienil. Ma
                        to być koniec listopada poczatek grudnia. Jak bedzie zobaczymy.

Pozdrawiam
                        • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.de.ibm.com 17.09.03, 10:44
                          no to mnie zmartwilas, a juz chcialam odliczas dni do odbioru. Czy zamierzacie
                          wczesniej sie zaopatrywac w materialy budowlane w zwiazku z szykowana podwyzka
                          VAT ?
                          • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 17.09.03, 13:54
                            Szykowana podwyzka VAT jeszcze nie jest przesadzona - na razie to tylko
                            projekt zmiany w ustawie i plotki. Czekam na opamietanie wladz rzadzacych w
                            tym kraju. Materialow nie kupujemy bo gdzie je trzymac. Po za tym, tak
                            naprawde to tego nowego mieszkania jeszcze nie czuje i nie wiem co do ktorego
                            pomieszczenia chcialabym kupic. Nawet nie moge pojechac obejrzec scian, ktore
                            podobno juz sa, bo zupelnie nie mam kiedy.
                            Pozdrawiam
                            Ela
                            • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 19.09.03, 13:06
                              O rany to zupełnie jak my. W ogóle nie wiem co kupić i jak je urządzić.
                              Przeraża mnie cały ten rytułał z wybieraniem płytek, ekpi wykończeniowych itd.
                              Makabra, aż sie boję o tym myśleć. W dodatku mamy oboje z mężem tyle pracy, że
                              nawet nie mamy kiedy obejrzeć i wybrać płytek :(
                              • Gość: Agan Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 19.09.03, 15:01
                                A mysleliscie o architekcie. Dobry architek pomoze we wszystkim. przyjedzie z
                                katalogami, poleci sprwadzone ekipy etc. My wlasnie rozwazamy za i przeciw (no
                                glowinie pieniadze).
                                • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 19.09.03, 16:29
                                  Rozważałam już wzięcie architekta. Niestety taka przyjemność w W-wie kosztuje
                                  ok. 5-9 tys. przy mieszkaniu 65 metrowym. To trochę dużo :(( A my liczmy każdą
                                  złotówkę, jak każde chyba małżeństwo na dorobku ;) Szczerze mówiąc nie
                                  spotkałam się jeszcze z taką aranżacją wnętrz wykonanych przez architekta, żeby
                                  mnie rzuciło na kolana :(
                                  Poza tym mój mąż uważa, że ja i tak wybiorę lepiej, więc po co tracić kasę na
                                  coś co nam się nie będzie podobać :) Zatem i tak źle i tak nieodobrze.
                          • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 17.09.03, 15:07
                            My tak. Jeżeli nie oddadzą nam mieszkanka wcześniej i nie będziemy mogli
                            zaliczyć rach. za robociznę ekpi, to przynajmniej materiały sobie odliczymy :)
                            Rachunki będziemy brać na obecny adres zamieszkania.
                            • Gość: iradek Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: 217.153.119.* 17.09.03, 16:52
                              a czy planujecie wykorzystać ulgę remontową. Myślełem, że można to zrobić tylko
                              przy starych mieszkaniach, ale kolega powiedizał mi, że przy nowym też.
                              • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 17.09.03, 17:34
                                Poczytaj na forum, dużo było ostatnio informacji na ten temat. Ministerstwo
                                Finansów oficjalnie przyznało możliwość korzystania z ulgi remontowej także
                                przy nowych mieszkaniach. Wejdź na ich stronę, tam powinny być szczegóły na ten
                                temat. I całe szczęście :)
                                Aga
                                • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.de.ibm.com 18.09.03, 09:10
                                  Aga, to jakas nowosc. Ostatnio ich stanowisko bylo takie, ze NIE przysluguje
                                  nowym mieszkaniom ulga remontowa. Jesli tak, to opoznienia z podpisaniem aktu
                                  notarialnego moga nam przeszkodzic w wykorzystaniu ulgi.
                                  • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 18.09.03, 19:24
                                    Polecam lekturę: www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=114&id=24369
                                    prosto ze stron Ministrestwa Finansów. Na forum Naprawy i remonty też było dużo
                                    informacji na ten temat. Wystarczy w wyszukiwarkę wpisać ulga remontowa :)

MF zmieinło zdanie chyba w czerwcu lub lipcu tego roku. Ale z tego co czytałam
                                    na formum znów coś kombinują :(((
                                    Aga
                                    • Gość: iradek Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: 217.153.119.* 19.09.03, 10:48
                                      super, dzięki za pomoc
                                    • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 19.09.03, 11:03
                                      Istotny jest jeden fragment interpretacji MF- Natomiast prawo do odliczeń
                                      wydatków poniesionych od dnia 1 stycznia 2002 r. do dnia 31 grudnia 2004 r. na
                                      wykończenie lokalu mieszkalnego w nowo wybudowanym budynku mieszkalnym, do
                                      dnia zasiedlenia tego lokalu, przysługuje - w związku z likwidacją
                                      przedmiotowej ulgi, o czym mowa wyżej - wyłącznie podatnikom, którzy prawo do
                                      odliczania od podatku wydatków poniesionych na ww. cele nabyli w latach 1997-
                                      2001.
                                      Zatem wazniejsze jest to co napisano
                                      www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=114&id=21001
                                      Mozna jescze kombinowac.

Pozdrawiam
                                      Ela

• Gość: sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 19.09.03, 12:40
                                        jak rozumiem, chodz tu o zaliczenie pewnych wydatkow w poczet tzw. duzej ulgi.
                                        U mnie to odpada, juz ja calkiem wykorzystalam. Ale jesli sie zasiedle :) w tym
                                        roku, to moge miec remontowa. I oto mi wlasnie chodzilo. : )
                                        • Gość: Roberto Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.wa.pl.tetrapak.com / 195.163.136.* 20.10.03, 17:29
                                          Witam... Jak widzę potrzeba aktualnych informacji na temat postępu prac na
                                          Włodarzewskiej-0Drawskiej... Otórz chyba mogę tu trochę pomóc, byłem tam dwa
                                          dni temu (tam tzn w moim mieszkaniu). Otóż jak na razie w całości oddana jest
                                          tylko jedna klatka, w innych trwają jeszcze roboty. Np w mojej klatce nr VI
                                          kładzione są płytki, barierki już są, wstawiane są drzwi i montowana jest
                                          winda... W mieszkaniu wylewki już zrobione - odkryłem że w łazience są odpływy
                                          do wanny i umywalki - cóż ucieszyło mnie to bardzo, ludzie z działu
                                          technicznego Włodarzewskiej mówili że ich nie będzie... prawdę mówiąc nie jest
                                          to jedyna rzecz co do której się mylili...
                                          Fajnie ze robią chodnik, myślę że drogę jakąś też zrobią - z tego co pamiętam
                                          trochę sie o to martwiłem, co do "okolicy budowy" w umowie bowiem jest
                                          niewiele... A mieszka ktoś może pode - nade - obok mnie? Tzn klatka VI??
                                          • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 21.10.03, 09:40
                                            Robert, bylo troche informacji w watku z umowami Stoen. My bylismy na budowie w
                                            weekend, ale juz nie mozna tak sobie wejsc do srodka. Klatki sa zamykane, do
                                            garzu wstawiona jest juz brama, ktora tez byla zamknieta. Dosyc posuniete
                                            roboty sa w klatce II. Dowiadywalismy sie, kiedy rozpoczna odbiory techniczne w
                                            naszej klatce tzn IV - wskazali na koniec listopada. Podobno klatka VII
                                            rozpoczyna odbiory w tym tygodniu. Mam nadzieje, ze kolezanka podzieli sie
                                            informacjami. Mnie pozytywnie tez zaskoczylo, ze klada tarakote na balkonach i
                                            gres na klatkach choc mialo byc tylko lastryko.
                                            Pozdrawiam
                                            • Gość: Roberto Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.wa.pl.tetrapak.com / 195.163.136.* 21.10.03, 21:06
                                              masz rację Sabi, rzeczywiście z tymi płytkami na klatce to fajna sprawa... choć
                                              z drugiej strone przyglądnąłem się podłodze w mieszkaniu obok naszego (akurat
                                              były zamknięte drzwi, przez co, przez prześwit nie widziałem całości podłogi,
                                              ale miałem dobre odniesienie względem ich spodu) cóż, była troche nierówna...
                                              Ale cóż wiadomo, świat idealnym nie jest...
                                              Całkiem fajnie komponują się również parapety - my w końcu zdecydowaliśmy się i
                                              nie żałuję... Wrażenie może robić również ochrona na budowie - pewno
                                              Włodarzewska wiedziona przykładem inwestycji z Wermanem na Kabatach wolała się
                                              ubeapieczyć... choć nikt z "guard-u" nie zaczepił mnie kiedy wchodziłem ani
                                              kiedy wychodziłem...
                                          • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 21.10.03, 09:55
                                            Robert, Mam mieszkanie w klatce VI na 5 pietrze, wiec bedziemy sąsiadami. Na
                                            budowie nie byłam bardzo dawno, wstyd się przyznać,że nawet nie widziałam
                                            swojego mieszkania z postawionymi ściankami działowymi. Dlatego czekam z
                                            niecierpliwością na wszystkie informacje o widzianych postępach a teraz już o
                                            odbieranych mieszkaniach.
                                            Pozdrawiam
                                            Ela
                                            • Gość: Roberto Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.wa.pl.tetrapak.com / 195.163.136.* 21.10.03, 20:46
                                              Elu, ja też muszę ci się do czegoś przyznać... i też ze wstydem :-) Pomieszałem
                                              wczoraj te klatki... otóż mieszkam na VI piętrze w klatce III a nie VI,,,,
                                              moja - jak zwykle doskonała żona (której nic o odwiedzaniu forum nie mówiłem, a
                                              często tu nie jestem - ona też nie) zauważyła moją pomyłkę... oj co ja bym bez
                                              niej zrobił... a więc czy ktoś jeszcze mieszka nade - pode - obok nas???
    • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - komórki 21.10.03, 09:58
      Jeszcze jedno. Czy wyjaśnilo się coś ze sprzedazą tzw. komórek lokatorskich.
      Ela
    • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 22.10.03, 09:08
      Co do komórek lokatorskich to nadal cisza i nic jeszcze nie wiedzą :(( Opiniami
      na temat odbioru tecnicznego będę niestety mogła podzielić się dopiero za
      tydzień, gdyż musieliśmy przełożyć termin odbioru o kilka dni. Ale nasz sąsiad
      odbiera w czwartek [23/10], więc może podzieli się informacjami publicznie. Jak
      będę coś wiedzieć na pewno dam znać.

Wszystko idzie prawie idealnie i aż się boję pomyśleć, że chyba zbyt dobrze,
      aby mogło być prawdziwie [po czytaniu innych postów o developerach :)] Czy Was
      też ogarniają takie obawy?

Pozdarwiam wszystkich obecnych i przyszłych sąsiadów
      Aga
      • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 22.10.03, 09:39
        Aga, wpłyń na sąsiada, niech podzieli się wiedzą. Nie mam kiedy nawet zobaczyć
        drogi do budynku, a co dopiero własnego mieszkania. Też zastanawiam się co
        będzie źle - krzywe ściany, metry nie te, odpadające tynki, chociaż mam
        znajomych którzy mieszkają w budynku Włodarzewskiej i wszystko było super.
        To chyba normalny dyskomfort pozakupowy.
        Pozdrawiam
        Ela
        • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grunt IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 22.10.03, 10:49
          My sie dopytujemy o komorki systematycznie co tydzien. W ten poniedzialek, jak
          zwykle nic nowego nam nie powiedziano.
          Wlasnie mi to tez tak jakos dziwnie, ze wszystko idzie zgodnie z planem.
          Prawde mowiac jedno, czego sie boje to jakiegos kredytu developera na gruncie.
          Okazuje sie, ze nie ma VAT'u przy zakupie gruntu. Co zostalo nam wykazane na
          ostatniej fakturze. Prawde mowiac, nigdy wczesniej nie bylo tej pozycji na
          fakturze. Zgodnie z umowa wykupujemy tez grunt pod inwestycja. Jak do tej pory
          (poza cena za garaz ktora ma 22 %) praktycznie do kazdej raty doliczony
          mielismy 7% VAT'u. Ciekawe jak ten problem zostanie rozwiazany. Bo w zasadzie
          powinni nam wskazac jakas sume (z calosci kosztu zakupu mieszkania), ktora
          bedzie oplata za grunt i od tej sumy nie liczyc VAT'u. Co o tym myslicie
          • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grun 22.10.03, 13:03
            Ja bym się chyba tym Vat-em za grunt nie przejmowała. W umowie mamy zapis,że
            cena obejmuje cenę za grunt i lokal oraz 22% Vatu za garaż. Może ostatnią
            fakturą to jakoś wyprostują?
            Pozdr.
            Aga
            • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grun 22.10.03, 13:11
              Zgadzam się. Na pewno jakoś tak obliczą aby im się zgodzilo potem z aktem
              notarialnym. W akcie będą ceny za grunt wyodrębnione i w najgorszym wypadku
              powstanie nadpłata - moim zdaniem mało prawdopodobne.
              Ela
              • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grunt IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 22.10.03, 13:35
                Moim zdaniem nadplata bedzie na 100%. Rozmawialam z ksiegowa z Wlodarzewskiej i
                ona mi powiedziala, ze rozliczenie ostateczne bedzie obejmowalo O% VAT za
                grunt. Tego nie mozna ukryc jakos w cenie za m2, VAT musi byc rozliczony
                osobno, bo nie placimy go developerowi tylko panstwu. My kupowalismy mieszkanie
                gdy VAT na zakup od developera byl jeszcze 0%. W umowie mamy zapis, ze cena nam
                sie zmienia w zaleznosci od VAT'u.
                • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grun 22.10.03, 14:01
                  Chcesz powiedzieć,że oddzadzą nam gotówkę? Tak po prostu przelewem na konto
                  lub z kasy? To by było fantastycznie. Ale jak tu wierzyć w cuda.
                  Ela

• elz Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grun 22.10.03, 14:20
                    No i wyszło, że faktycznie oddadzą. Rozliczenie końcowe będzie w grudniu.
                    Księgowa sama mi to powiedziała przy okazji określania wysokości ostatniej
                    raty do zapłaty. Niestety również w grudniu rozliczą nadpłaty wynikające z
                    zaniechania prac w lokalu.
                    • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grun IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 22.10.03, 14:40
                      No to fajnie, ostatnia rata bedzie mniejsza niz sie spodziewalismy, czyli
                      wiecej nam zostanie na wykonczenie. Jestem tylko ciekawa jaki procent ceny moze
                      stanowic grunt ? 10%? mniej czy wiecej ?
                      Ela ale chyba juz wiesz, ile powinnas dostac zwrotu za roboty zaniechane ?
                      Mysmy dostali takie wyliczenie. Niestety cala ta nadlpate pochlonely drzwi
                      Gerdy na ktore ostatecznie sie zdecydowalismy.
                      A i pytanie to Roberta. Jak weszles do mieszkania. Podobno wszystko juz jest
                      pozamykane ? Nas ochrona nie wposcila w niedziele.
                      • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grun 22.10.03, 14:56
                        Problem w tym, że Pani w księgowości twierdzi iż ostatnią ratę mam zaplacić
                        tak jak wynika to z umowy, bez potrącania wyliczeń za roboty zaniechane.
                        Po opłaceniu Gerdy do potrącenia jest niewiele, ale zawsze to kilkaset złotych.
                        Mam jeszcze trochę czasu, to zastanowię się czy im zapłacić całość czy
                        potrącić. No i muszę odszukać ten kwitek - bo faktycznie przypominam sobie, że
                        dostalam informację o różnicy.
                        Pytanie za 100 punktów. Czy te parapety są naprawdę fatalne?
                        Dzieki
                        • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grun 22.10.03, 15:20
                          Te parapety to kwestia gustu. Nie są najgorsze, [nie wyglądają jak płyta
                          nagrobna :)], ale na pewno nie są z tego materiału, który nam pokazywano w
                          dziale technicznym. Kolor jest jsany, ale deseń nico większy niż ten na próbce
                          pokazowej.
                          • Gość: AniaZb Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grun IP: 57.67.177.* 22.10.03, 16:25
                            Cześć Sąsiedzi,
                            własnie dzwoniłam do działu technicznego, klatka IV - odbiór techniczny
                            rozpocznie się za 3 tygodnie, na początku grudnia protokół zdawczo-odbiorczy.
                            Jeżeli ktoś z Was zdecydował się na drzwi antywłamaniowe, to Pani poinformowała
                            mnie, że są już wstawione i są ... białe (mnie to nie cieszy :().
                            Codziennie mijam nasz blok - wczoraj świeciły się światła w mieszkaniach :)
                            Ładnie to wygląda!

• Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grun IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 22.10.03, 16:29
                              Ania, najbardziej mnie wkurza, ze tym Panienkom we Wlodarzewskiej, nie chce sie
                              bawic papierami, co jest ich psim obowiazkiem. Oczywiscie, ze byl wybor. Tylko
                              ze ja sie dogadalam na budowie z gosciem, po tym jak Pani w WL. powiedziala,ze
                              juz za pozno. Wredne baby.
                              A tak w ogole to bedziemy sasiadkami. Na ktorym pietrze ?
                              • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grun 22.10.03, 16:40
                                Sabi, czy ja Cię dobrze zrozumiałam, że można było zamówić drzwi Gerdy w innym
                                niż biały kolorze? My się na nie zdecydowaliśmy, ale Pani w technicznym przy
                                składaniu decyzji o przeróbkach powiedziała, że będą dokładnie takie jak te
                                pokazowe na Glogera i nie można zamówić innych :((( Mnie też to martwi, bo
                                myślałam, że będą jasno szare :(( Czy takie drzwi można później czymś okleić
                                [nie myślę tu o skóropodobnym wyciszeniu ze skaju], np. okleiną drewnopodobną
                                lub czyś takim?
                              • Gość: AniaZb Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grun IP: 57.67.177.* 22.10.03, 16:51
                                Sabi,
                                Na 4 piętrze, bardzo mi miło poznać:) widok na ogródki działkowe na północ i
                                tarasy po stronie południowej.
                                Drzwi będę malować jakby co!
                                • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grun IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 23.10.03, 09:24
                                  Mozna bylo zmienic dzrzwi. Te panienki we Wlodarzewskiej mnie powalaja.
                                  Oczywiscie,ze mozna bylo wybrac inny kolor niz bialy - byl dab i machon. My
                                  wybralismy dab Gerdy.
                                  Sabina
                                  • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grun 23.10.03, 09:38
                                    No to mnie zmartwiłaś :(( My chcieliśmy mahoń, ale żadna z tych
                                    nierozgarniętych panienek nawet słówkiem nie pisnęła!!! Powiedzieli nam też, że
                                    nie możemy wstawić swoich drzwi tylko albo to bardziewie, albo pokazowa gerda.
                                    Uh.... zła jestem, że daliśmy się tak spławić. :(

Dobrze, że choć teraz możemy się wymieniać uwagami na temat tej realizacji :))
                                    Za co wszystkim pomocnym dziękuję!!! :))
                                    Aga
                                    • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grun IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 23.10.03, 10:27
                                      Kurcze, My tez dalismy sie splawic. Gdyby nie to, ze mielismy juz kontakt z
                                      kierownikiem budowy i do nas zadzwonil to tez bysmy nie mieli tych drzwi.
                                      Wredne baby.
                                      • Gość: iradek Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grun IP: 217.153.119.* 03.11.03, 12:40
                                        Witam sąsiadki z mojej klatki. Oj gdybym wcześniej wiedział o tych drzwiach -
                                        ja niestety też będę miał białe Gerda.
                                        ..i nie wziąłem parapetów, a okazuje sie, że nie są najgorzsze.
                                        No, ale to moje pierwsze mieszkanie więc będę uczył sie na błędach
                                        pozdrawiam
                                        Radek
        • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grunt IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 22.10.03, 10:50
          My sie dopytujemy o komorki systematycznie co tydzien. W ten poniedzialek, jak
          zwykle nic nowego nam nie powiedziano.
          Wlasnie mi to tez tak jakos dziwnie, ze wszystko idzie zgodnie z planem.
          Prawde mowiac jedno, czego sie boje to jakiegos kredytu developera na gruncie.
          Okazuje sie, ze nie ma VAT'u przy zakupie gruntu. Co zostalo nam wykazane
          na ostatniej fakturze. Prawde mowiac, nigdy wczesniej nie bylo tej pozycji na
          fakturze. Zgodnie z umowa wykupujemy tez grunt pod inwestycja. Jak do tej pory
          (poza cena za garaz ktora ma 22 %) praktycznie do kazdej raty doliczony
          mielismy 7% VAT'u. Ciekawe jak ten problem zostanie rozwiazany. Bo w zasadzie
          powinni nam wskazac jakas sume (z calosci kosztu zakupu mieszkania), ktora
          bedzie stanowila oplate za grunt i od tej sumy nie powinismy placic VAT'u. Co o
          tym myslicie ?
          Pozdrowka
          • Gość: Draszor Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grun IP: *.wa.pl.tetrapak.com / 195.163.136.* 22.10.03, 17:24
            Tak... pod tą ksywą bedę pisał bo Roberto jakoś mi sie przestało podobać...
            Witam Anie Zb. my to chyba sie znamy, co? Tak tak to ten sam Robert... :-)))
            Wyjaśniam sprawę Vatu za grunt - nie wiem co mówiła księgowa ale żadnego zwrotu
            z tego tytułu nie będzie. Otóż punkt widzenia włodarzewskiej jest taki
            (sprawdziłem to):
            Cena za mieszkanie jest stała - wynosi brutto tyle i tyle. Ile z tej ceny
            stanowi grunt - sami nie wiedzą bo wszystko będzie obmierzone przy odbiorze
            mieszkania (tzn mieszkanie) i przy odbiorze inwestycji (jeszcze raz działki).
            Teraz - w umowie notarialnej cena gruntu (na który z urzędu jest zerowa stawka
            Vatu) i cena mieszkania rzecz jasna będzie wyodrębniona, ale w sumie obie te
            wielkości dadzą wartość stojącą w umowie przedwstępnej.
            A jak wszedłem do mieszkania? My nie zdecydowaliśmy się na białą Gerdę,
            chcieliśmy to tańsze badziewie z myślą że po odbiorze je wywalamy i wstawiamy
            kupione przez nas dobre (i w innym kolorze) drzwi. Zadzwonił do nas kierownik
            budowy z pytaniem czy na pewno chcemy to badziewie mieć i po wyjaśnieniu sprawy
            stanęło na tym że wstawiamy swoje drzwi... Na mieszkaniu byłem je odebrać i
            obłożyć tekturą coby się nie zniszczyły... ale nikomu się nie spowiadałem że
            wchodzę - wyszedłem z założenia że jeśli ktoś zapyta to i powiem - nie zapytał
            nikt...
            Pozdrowionka...
            • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grun IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 23.10.03, 09:26
              Ja mam zupelnie co innego w umowie, bo podpisywalam umowe kiedy VAT byl jeszcze
              0% i oczywiscie, ze cena byla stala ale z zastrzezeniem VAT'u. Po zmianie
              stawki z 0 na 7, musielismy wiecej placic. W tej sytuacji dla mnie oczywiste
              jest, ze bede miala nadplate za grunt. Tyle.
              • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi + VAT za grun 23.10.03, 16:51
                W umowie również mam kwoty netto z zastrzeżeniem Vat-u. Jeżeli cena netto ma
                zostać stała ( a w umowie jest gwarancja ceny netto) to faktycznie wychodzi
                nadpłata. Kobieta w księgowości to nijako potwierdziła, ale rozmowy z ludźmi z
                Włodarzewskiej jak już to wiemy nie dają niestety 100 % gwarancji.
                Dobijacie mnie kolorem drzwi. Jakim cudem nie było informacji że są różne
                kolory. Ja też miałam do wyboru tylko białe:(
                Pozdrawiam wszystkich
                Ela

• Gość: VWaldi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.sas.dk 24.10.03, 12:50
      Witam serdecznie Sąsiadów!
      Dawno tu nie zaglądałem i faktycznie, zgodnie z tym, co mówiła mi dziś Aga, w
      tzw. międzyczasie doszło sporo postów - już sobie całość wydrukowałem i
      poczytam w wolnej chwili:) Ale do rzeczy... Miło mi Was poinformować, że
      wczoraj dokonaliśmy odbioru technicznego naszego mieszkania (kl. VII) i
      nareszcie zszedł nam z głów ten stres! Zatem niniejszym wlewam w Wasze serca
      trochę optymizmu, bo nie jest źle!! A nawet powiedziałbym, że JEST DOBRZE:)))
      Co prawda jest to nasze subiektywne wrażenie, ale myślę, że też zgodzilibyście
      się z tym. Nie mając żadnych doświadczeń na tym polu i słysząc co jakiś czas
      relacje różnych osób, spodziewaliśmy się naprawdę najgorszego. Fachowiec, który
      był z nami powiedział nawet, że dawno nie spotkał tak dobrze wykończonego
      mieszkania oddawanego przez developera! Byliśmy naprawdę mile zaskoczeni...
      Jakość tynków jest "wporzo", tylko że cały czas się pocą i w związku z tym z
      sufitów kapie woda... Nie zanosi się, niestety, aby toto jakoś szybko wyschło,
      bo C.O. nie jest jeszcze podłączone (ma być OK ok. połowy listopada), a po
      całym budynku hula wiatr i mroz (tu rada dla Was - idąc na odbiór tech.
      ubierzcie się BAAAARDZO ciepło! My tego nie zrobiliśmy i po jakimś czasie
      kostnieliśmy z zimna.)
      Ściany są gładkie i równe, dobrej jakości wylewki podłogowe, okna bez zarzutu.
      Tynki nie są pomalowane, tak że po ich pomalowaniu podkładówką pewnie wyjdą
      drobne rysy i ubytki tynku, ale to drobna sprawa (sporo z nich poprawiał "od
      ręki" robotnik, który towarzyszył nam w mieszkaniu). Największą usterką, jaką
      znalazł nam nasz Fachowiec (na szczęście!!!!!!) było przesunięcie otworu drzwi
      wewętrznych między dużym pokojem a przedpokojem. Gdyby nasz Pan fachowym okiem
      nie wyłapał tego "drobiazgu", to mielibyśmy big problem - nie byłoby możliwe
      wstawienie ościeznicy drzwi, a poprawka byłaby zapewne na własny koszt...
      Sprawdzcie to koniecznie! To co nas również mile zaskoczyło to podejście ludzi,
      którzy przyjmowali od nas protokoł - byli życzliwi, uprzejmi i bardzo pomocni.
      Żadnej tzw. spychologii i obrażania się za nasze uwagi. Drzwi Gerdy (białe) też
      jakoś nie rażą, choć Aga zaskoczyła mnie dziś informacją, że ponoć były też
      inne opcje kolorystyczne... (???). Dziwne, bo nigdy nie słyszeliśmy żadnego
      takiego newsa przy Glogera... Były TYLKO białe Gerdy lub PRL-owska dykta..

Muszę niestety już kończyć, bo praca wzywa... Gdybyście mieli jakieś dodatkowe
      pytania, to proszę piszcie na Forum - postaram się odpowiedzieć jak
      najszybciej! Nie jestem w stanie zebrać wszystkiego tak na szybko.. W tych
      tygodniach (właściwie już na szczęście tylko dniach) jestem bardzo zajęty.

Pozdrawiam
      Waldek

P.S. Aga, jeszcze raz Ci bardzo dziękuję!
      W.
    • Gość: VWaldi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.sas.dk 24.10.03, 13:01
      Oj, jeszcze taki maly njusik... Czy wiecie (bo my nie wiedzieliśmy), że mamy
      już adres??? I nie jest to ani Drawska, ani Włodarzewska, tylko... Zadumana -
      Nr 1!!

Pzdr Wal
      • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 24.10.03, 13:14
        O widze, ze w tym samym czasie napisalismy i wyslalismy wiadomosc o odbiorze.
        Mam nadzieje Valdi, ze sie nie gniewasz? W koncu od przybytku glowa nie boli :)
        Aga
        • Gość: VWaldi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.sas.dk 24.10.03, 13:19
          Jak to po sąsiedzku:))))) Jest mi bardzo miło i serdecznie Ci dziękuję za pomoc!
          Miłego weekendu...
          Wal

agan5 napisała:

> O widze, ze w tym samym czasie napisalismy i wyslalismy wiadomosc o odbiorze.
          > Mam nadzieje Valdi, ze sie nie gniewasz? W koncu od przybytku glowa nie
          boli :)
          > Aga
    • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - odbior techniczny!!! 24.10.03, 13:02
      Witam wszystkich sasiadow :)
      W imieniu Valdiego [ktory wcziraj szczesliwie przetrwal odbior techniczny]
      spiesze podzielic sie z wami, tym co mnie przekazal :)
      * Na odbior mozna stawic sie nawet godzine wczesniej przed wyznaczona godzina
      [najlepiej z kims, kto sie na tym zna] dokonac stosownych obmiarow i porowan.
      Dzieki temu odbior przebiega duzo sprawniej, a przyszli wlasciele mieszkania na
      spokonie moga wszystko zobaczyc i obejrzec.
      * Gladz na scianach jest rowna i gladka, sciany trzymaja katy i roznic w
      wymiarach jest raczej niewiele!
      * Specjlaista, ktory pomagal odebrac z Valdim lookal, przyznal, ze juz bardzo
      dawno nie spotkal sie z tak dobrze wykonanym lokalem [czytaj prawie bez
      zastrzezen]
      * To co zle wykonano, to przesunieto w 1 strone, o kilka malych cm otwor
      drzwiowy. Niestety to przesuniecie uniemozliwialoby osadzenie drzwi.
      Panowie "majstrowie", grzecznie bez zadnego "ale" poprawia oczywiscie, to co
      przeoczyli w ciagu kilku najblizszych dni.
      * Panowie z "odbioru" sa bardzo mili i pokojowo nastawieni :)
      * W mieszkaniach grzejniki sa juz zamontowane, ale zostana ostatecznie
      podlaczone ok. 15-go listopada, dlatego tez na odbior nalezy ubrac sie bardzo
      cieplo.
      To tyle co wiem. Ogolnie odbior zostal oceniony przez Valdiego [i specjaliste
      od odbiorów tech.] bardzo pozytywnie. Biale drzwi Gerdy nie wygladaja ponoc tak
      zle.
      Reszte wiesci na pewno skrobnie sam Valdi, a jak nie, to we wtorek wieczorem na
      pewno zrobie to ja :))
      Pozdrawiam
      Aga
      • Gość: AniaZb Re: Wlodarzewska-Drawska - odbior techniczny!!! IP: 57.67.177.* 24.10.03, 13:27
        Agnieszko,
        czy macie jakieś namiary na "pana od odbiorów technicznych", chyba lepiej żeby
        przyszedł z nami taki fachowiec i ile kosztuje taka usługa?
        A Tobie wielkie dzięki za pomoc - info na forum i kontakt(mój maż to Bartek:)) -
        bardzo nam pomógł :)

Pozdrowienia dla Sąsiadów.
        • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - odbior techniczny!!! 24.10.03, 13:37
          Witaj :) Milo jest poznawc nowych sasiadow, a pomagac jeszcze milej, dlatego
          tez nie ma za co dziekowac. :)
          Pan, który pomoze nam odebrać mieszkanie, pracuje z moim mezem. Na pewno
          chetnie by pomogl, ale watpie czy bedzie mogl sie zwolinc w godz. pracy.
          Rowniez dlatego nie moglismy odebrac mieszkania w terminie razem z Valdim i
          musielismy zmienic date odbioru. Ale zapytam, moze bedzie zechce polecic kogos
          dobrego. Czy znacie juz termin odbioru mieszkania?
          • Gość: AniaZb Re: Wlodarzewska-Drawska - odbior techniczny!!! IP: 57.67.177.* 24.10.03, 13:45
            Mamy przewidziany termin za 3 tygodnie (info z działu technicznego), ale
            dokładnej daty jeszcze nie znamy. Będę bardzo wdzięczna za informacje dot.
            speca.
            Czy odbiory są też w soboty i tylko w godzinach pracy w tygodniu?
            Cieszy fakt, że mieszkania są ładnie wykończone i bedzie wszystko na czas!
            Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)
            • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - odbior techniczny!!! 24.10.03, 14:22
              Dzieki za informacje. Bardzo to wszystko budujące.
              Pozdrowienia
              Ela
              • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - odbior techniczny!!! IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 27.10.03, 09:19
                Jak co tydzien, bylismy w niedziele na budowie. Droga juz jest wysypana i
                wlasnie trwaly prace wyrownujace (nawet w niedziele). Nie ma juz zadnych
                rusztowan. Niestety ciagle widac nie pomalowany fragment elewacji obok naszych
                drzwi balkonowych. Nie wiem dlaczego zostawili sobie taki fragment. Wyglada na
                to, ze 7 i 1 klatka sa praktycznie gotowe. Nie wiem jak w srodku. W pozostalych
                czesto brakuje barierek na balkonach i plytek.
                Pozdrowienia.
                • Gość: Ewa Re: Wlodarzewska-Drawska - odbior techniczny!!! IP: 217.153.97.* 27.10.03, 18:01
                  Witam!!!
                  Bardzo ucieszyły mnie informacje o poziomie wykończenia mieszkań. Gdy
                  szukaliśmy swojego przyszłego lokum jeden znajomy budowlaniec stwierdził,
                  że "Włodarzewska" porządnie buduje. Miło, że ta opinia się potwierdziła.
                  Czy ktoś potrącił sobie przy płaceniu raty za mieszkanie kwotę za roboty
                  zaniechane?

Pozdrowienia dla przyszłych sąsiadów.
                  Ewa
                  • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - odbior techniczny!!! 28.10.03, 11:01
                    Dzisiaj szykuję ostatnie płatności dla Wlodarzewskiej. I tak robie to z bólem
                    serca w związku z tym potrącę sobie chociaż te grosze za prace zaniechane.
                    Dział techniczny Włodarzewskiej mówił potrącić przy ostatniej płatności.
                    Księgowośc Wlodarzewskiej mówiła żeby zapłacić całość a oni potem zwrócą
                    wszystko co nadpłacone w grudniu. Tak więc robię co dla mnie wygodniejsze.
                    Chodzi mi po głowie, że dla Włodarzewskiej wygodniej będzie zaliczyć wszelkie
                    nadpłaty na poczet czynszów, opłat itp. naliczonych w późniejszym okresie niż
                    oddawać gotówkę.
                    Pozdrawiam Ela
                    • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - odbior techniczny!!! 28.10.03, 16:31
                      Witam,

Jestem juz po odbiorze technicznym lokalu. Ogolnie jest dobrze, za wyjatkiem
                      tego, ze Panowie pomylili sie wstawiajac drzwi wejsciwe Gerdy, wstawiajac je
                      odwrotnie :( Trudno za gapowe sie placi ich strata i ich dodatkowa praca.
                      To na co powinniscie zwrocic uwage to:
                      - czy dobrze wykonczone sa laczenia miedzy oscieza okien i sicany. U nas
                      praktycznie przy wszystkich oknach byly 2-3 mm szpary. Oczywiscie to bez
                      problemu wykoncza;
                      - czy uszczelki w oknach sa prawidlowo wlozone [czy sie nie marszcza lub czy
                      nie sa za krotkie]. U nas byly za dlugie i to podobno bylo powodem ich
                      marszczenia. Nie wiem czy to prawda, ale maja to poprawic.
                      - czy plytki na balkonach sa dobrze wyfugowane. U nas zapomnieli polozyc fuge
                      miedzy cokolem, a podstawa plytek balkonowych.

Spcjalista z ktorym odbieralismy mieszkanie stwierdzil, ze jest w sumie bardzo
                      dobrze wykonczone [np. tynki III klasy wygladaja jakby byly o klase wyzej,
                      dobry material wykonczeniowy Knauf, jak na te klase, barierki na baklonach z
                      lepszego niz w umowie materialu] i nie ma sie do czego przyczepic. Klucze
                      bedizemy miec za 2-3 tygodnie. Pytalam ile orientacyjnie wyniesie czysz w
                      naszych mieszkaniach. Sa w trakcie ustalania i pani nie chciala mi nic
                      powiedziec, ale cos kolo 7,5 za m2, przynajmniej do czasu powstania wspolnoty.
                      Jeden z majstrow, ktory byl na odbiorze tez kupil mieszkanie [wiem ze w klatce
                      IV], wiec mowi ze sam bedzie zabiegal, aby z nas skory nie zdarli :)

Wyjezdzajac o 15:00 z budowy robotnicy konczyli wylewac asfalt na droge
                      dojazdowa do bloku oraz ukladac kostke na chodnikach i miejscach
                      parkingowych!!! Jutro lub pojutrze na pewno skoncza :) Zaczęli takze rownac
                      podloze pod chodniki do klatek. W ciagu kilku najblizszych dni tez pewnie
                      skoncza. W garazach pasy poziome odblaskowe sa juz gotowe na obu poziomach i
                      takze dzis koncza montaz bram garazowych.
                      To tyle z wiesci o Zadumanej 1 :)
                      Pozdarwiam Aga
                      • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - odbior techniczny!!! 29.10.03, 09:00
                        Z tego co mi wiadomo kierownik budowy też kupił mieszkanie na Zadumanej 1,
                        więc może też będzie zabiegał aby czynsze nas nie wykończyły, a budynek aby
                        był w całości wykończony jak najszybciej.
                        Umknęła mi jedna kwestia. Czy osiedle ma być strzeżone?
                        Pozdr.
                        Ela
                        • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - odbior techniczny!!! IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 29.10.03, 09:08
                          Tak kupil, bedzie naszym sasiadem przez sciane. Rozmawialam z nim kilka tygodni
                          temu. Dzieki niemu moglam zrobic zdjecia wszystkich instalacji. Czy wiecie cos
                          w sprawie komorek lokatorskich ?
                          Super, ze prace maja sie ku koncowi. Pewnie jak beda oddawali klucze
                          wszystko juz bedzie zrobione. Czekam na kolejne wiesci o odbiorach etc. My
                          jeszcze nie mamy daty.
                          • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - odbior techniczny!!! 29.10.03, 09:17
                            Dzwonilam wczoraj na Wlodarzewska. Nadal nic nie wiadomo :( Mimo, ze pani z dz.
                            technicznego, ktora byla obecna na odbiorze powiedziala mi, ze ceny sa juz
                            ustalone i przekazali dane do dz. sprzedazy, to tam z kolei powiedzieli mi, ze
                            ustalen nadal brak. Jak beda juz w sprzedazy beda do nas dzwonic.
                            Aga
                          • Gość: Natan Re: Wlodarzewska-Drawska - odbior techniczny!!! IP: 213.241.45.* 29.10.03, 09:35
                            Rozmawiałem wczoraj z inspektorem budowlanym, który przedstawił mi następujące
                            informacje:
                            1.w dniu dzisiejszym nastąpi odbiór budynku przez inspektora pożarnictwa,
                            2.na wszystkich klatkach kładzione są gresy,
                            3.klatka I, II, III są już prawie wykończone,
                            4.pewnie uznacie to za truizm, ale wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują,
                            iż budynek zostanie oddany do użytku z początkiem grudnia. Jeśli nawet zostałby
                            oddany wcześniej (w co osobiście wątpię) to lepiej mile się zaskoczyć.
                            • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - odbior techniczny!!! 29.10.03, 12:34
                              Informacje z działu technicznego - klatkie 7,1 i 3 są teraz powoli oddawane,
                              (około 100 lokali). Kolejne klatki od połowy listopada, jeszcze nie znają
                              kolejności.
                              Dla tych co jeszcze nie zapłacili ostatniej raty. Włodarzewska uzgodniła
                              zeznania i nie zgadzają się na potrącenia tytułem prac zaniechanych :(
                              Ela
                              • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - odbior techniczny!!! IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 29.10.03, 13:22
                                Tak z ciekawosci, bo my bedziemy doplacac, czy maja jakakolwiek podstawe
                                prawna, zeby wymagac pelnej wplaty. Czy jest cos na ten temat w umowie ? No bo
                                rozsadnie myslac placimy za wybudowanie mieszkania, jesli sa jakies roboty
                                zaniechane, to znaczy za nie nie placimy i niestanowia one przedmiotu
                                sprzedazy. Logiczne sie wydaje, zeby nie placic.
                                • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - odbior techniczny!!! 29.10.03, 14:38
                                  Porozumienie o zaniechaniu prac przewiduje że rozliczenie nastapi nie później
                                  niż w dniu oddania lokalu do eksploatacji. Przepisy k.c. przewidują możliwość
                                  kompensaty wzajemnych należności i zobowiązań. Biorąc pod uwagę że na Glogera
                                  każdy mówi co chce, poproś o sporządzenie noty kompensacyjnej zanim dokonasz
                                  potrącenia (lub zrób ją sama) - tak na wszelki wypadek.
                                  Ela
                                  • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - odbior techniczny!!! IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 29.10.03, 14:56
                                    My i tak zastrzeglismy, ze ostatnia rata bedzie wplacana po oddaniu mieszkania
                                    i przed podpisaniem aktu notarialnego, wiec jeszcze sie tym problemem nie
                                    martwie. Ale ciekawi mnie jaki jest tok rozumowania. Dlaczego mamy nie potracac
                                    tego co nam sie nalezy. Jaka jest pewnosc, ze oddadza te pare zloty ?
    • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszkan 30.10.03, 10:36
      Witam wszystkich,

Mam pytanie czy macie juz wybrane ekipy wykonczeniowe do swoich nowych
      mieszkan?
      Jezeli nie to mam do polecenia ekipe, ktora chetnie podejmie sie wykanczania
      takze innych mieszkan w tej lokalizacji. Panowie nie sa z W-wy, zatem ceny maja
      znacznie nizsze niz warszawscy spece. Ekipa pracujaca za rozsądne pieniadze,
      solidna, szybka i godna zaufania. Robia prawie wszystko [parkiety, elektryke,
      hydraulike, nie robia instalacji gazowych]. Widzialam jak robia i co robia w
      realu. Mieszkanie o metrazu około 55-60 metrow robia w 2-3 tygodnie [pkt.
      elektryczne i hydrauliczne, scianki dzialowe o wymyslnych ksztaltach, kladzenie
      parkietu, glazura, terakota]. Jezeli ktos z przyszlych sasiadow bylby
      zainteresowany prosze o kontakt na priva: aniemirowicz@wp.pl :)

Pozdarwiam,
      Aga

P.S. A tak na marginesie, liczyliscie juz ile kosztowac was bedzie wykonczenie
      mieszkan? Mam na mysli robocizne, bo materialy kazdy kupuje takie na ktore go
      stac lub takie jakie chcialby miec, kwestia gustu i zasobności portfela :) My
      za 64 m2 okolo 9 tys [parkiet, glazura, malowanie, sufit podwieszany w kuchni,
      przeniesienie 2 pkt. hydraulicznych].

• Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 30.10.03, 14:45
        Aga,
        nie mam pojecia ile moze nas kosztowac robocizna za wykończenie mieszkania. Czy
        wasze szacunki oparliscie na jakis doswiadczeniach, czy wiesz jakie sa stawki ?
        Dwa-trzy tygodnie na wszystko to uwazam bardzo szybko. Gorzje jak beda robic
        kilka mieszkan jednoczesnie, to juz sie tak szybko nie wyrobia.
        Czy bedziecie sie starali jak najszybciej wszystko wykanczac, czy nie zalezy
        Wam na az takim pospiechu ?
        • elz Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka 30.10.03, 14:58
          Mniej więcej wiemy że bez sprzętu AGD, na urządzenie mieszkania - w tym szafki
          kuchenne pod zabudowę musimy mieć jakieś 20 tys. - i to bez szaleństwa
          wielkiego. Kontakty wyszukane tanie i sprawdzone, ceny bez mała producenta.
          Zmroziły mnie ceny wszystkich tych płytek i podłóg w sklepach. O cenach szafek
          kuchennych nie wspomnę. Już wiem, że łazienki marzeń na razie nie będę miała.
          Inną kwestią jest wielkość mieszkania. Nasze jest stosunkowo duże, a ze
          względu na dziecko musimy je w miarę do końca przed przeprowadzką zrobić.
          Pozdrowienia
          Ela
        • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka 30.10.03, 16:26
          Gość portalu: Sabi napisał(a):

> Aga,
          > nie mam pojecia ile moze nas kosztowac robocizna za wykończenie mieszkania.
          > Czy wasze szacunki oparliscie na jakis doswiadczeniach, czy wiesz jakie sa
          stawki ?

Czytalam na forum naprawy i remonty, wszystkie posty ktore dotycza prac
          wykonczeniowych. Wzielismy ceny srednie za poszczegolne elementy i wyliczylismy
          z jakimi wydatkami na ekipe powinnismy sie liczyc. Ceny sprzetu agd i
          wszelkiego rodzaju plytek, kejow itd. to odzielna dzialka i na to wyznaczylismy
          sobie oddzielny limit. Jezeli kupimy np. plytki drozsze niz nam sie wydawalo,
          to bedziemy musieli oszczedzic na innych elementach. Okeslilismy sobie na czy
          oszcedzac nie chcemy [bo wolimy miec cos lepszej jakosci], a na czym mozemy
          oszczedzic kupujac tansze elementy.

> Dwa-trzy tygodnie na wszystko to uwazam bardzo szybko. Gorzje jak beda robic
          > kilka mieszkan jednoczesnie, to juz sie tak szybko nie wyrobia.

Ci panowie pracuja po kilkanascie gdozin na dobe [mieszkaj w tym wykanczanym
          mieszkaniu]. Nie opaca im sie przedluzac robot, bo cala kwote na dniowki [mimo
          ze ja sie umawiam na calosciowa kwote, moga wyliczyc tez wszystko oddzielnie i
          pojedynczo, jak kto woli]. Tylko na sobote i niedziele [i to tez nie kazda]
          jezdza do domu. W zaleznosci od zakresu robot ekipa moze skladac sie z 2 lub 4
          panow, zatem spokojnie moga wykanczac 2 mieszkania jednoczesnie.
          My na przyklad nie kupilismy jeszcze zadnych elementow [parkiet, glazura,
          terakota] i wcale nie jest powiedziane ze na cos nie bedziemy musieli czekac 2-
          3 tygodnie.

> Czy bedziecie sie starali jak najszybciej wszystko wykanczac, czy nie
          zalezy
          > Wam na az takim pospiechu ?

Tak naprawde to nam nie zalezy na pospiechu :) W naszych planach zalozylismy,
          ze nie wporwadzimy sie tam szybciej niz pod koniec stycznia, poczatek lutego.
          Panowie nas zaskoczyli. Ale wierze, ze jest to mozliwe, bo widzialam na wlasne
          oczy jak wykanczali mieszkanie mojej bliskiej znajomej.
          • Gość: AniaZb Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: 57.67.177.* 31.10.03, 11:41
            Hej!
            co do remontu to potwierdzam informacje Agi - taka ekipa przyjeżdża i po prostu
            robi do oporu. My nasze 55 m2 mamy miec zrobione w tydzień - ja zakładam, że
            potrwa to 2 tygodnie. Zależy też co się robi, bo jeśli masz parkiet, który
            trzeba ułożyć, wycyklinować i polakierować to wydłuża to czas.

... teraz czekają nas wieeeelkie zakupy:) Acha! okres świąteczny nam sprzyja -
            dużo obniżek, przecen i promocji!
            pozdrowienia
            • Gość: Natan Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: 213.241.45.* 31.10.03, 13:09
              Witaj AniuZb,
              pozwolę sobie krótko skomentować treśc Twojego listu:
              Gość portalu: AniaZb napisał(a):

> Hej!
              > co do remontu to potwierdzam informacje Agi - taka ekipa przyjeżdża i po
              prostu
              >
              > robi do oporu. My nasze 55 m2 mamy miec zrobione w tydzień - ja zakładam, że
              > potrwa to 2 tygodnie. Zależy też co się robi, bo jeśli masz parkiet, który
              > trzeba ułożyć, wycyklinować i polakierować to wydłuża to czas.

Czy uważasz, że szybko znaczy dobrze? Panele podłogowe powinny poleżąkować w
              miejscu montażu ok.2 dni. Jest to materiał pracujący i wierz mi, że efektem
              pośpiechu może być poza niespójnością płyt panelowych złe związanie z podłożem.
              W efekcie będziesz się czuła [stąpając boso] jakbyś chodziła po mchu.

>
              > ... teraz czekają nas wieeeelkie zakupy:) Acha! okres świąteczny nam sprzyja -

> dużo obniżek, przecen i promocji!

Nie byłbym tego taki pewien. Producenci, pośrednicy - generalnie podmioty
              handlujące materiałami świetnie orientują się w ustawodawstwie i wiedzą, że
              ludzie dla 7% podatku na niektóre artykuły będą kupować bez względu na stałe
              ceny. Obniżki conajwyżej będą dotyczyć tych materiałów, które od dawna obejmuje
              22% vacik.

> pozdrowienia

równie gorąco pozdrawiam, życząc przyjemnych i udanych zakupów.

• Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 31.10.03, 13:57
                Co do obnizek, to sie zgadzam z Natanem. Materialy budowlane to nie jest towar
                swiateczny.
                Z tego co wiem podloga drewniana powinna lezec jeszcze dluzej - idealnie jeden
                miesiac przed cyklinowaniem. My liczymy na to, ze sie wprowadzimy przed
                Wielkanoca. Na prawde sa rozne ekipy. Sa takie ktore na prawde zrobia dobrze,
                ale i takie ktorych praca na poczatku wyglada dobrze, a ich bledy
                i "oszczednosci" wychodza w trakcie uzytkowania.
                • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka 31.10.03, 14:20
                  Witajcie,
                  Nie sadzilam, ze moj post wywola tyle emocji :) Po czesci zgadzam sie z kazdym
                  z was. Niemniej jednak nie nalezy z gory zakladac, iz znaczenie przymiotnika
                  szybko wiaze sie nirozerwalnie z okresleniem zle! Bedac dobrze zorganiowanym
                  mozna naprade dobrze, porzadnie i dokladnie wykonac prace szybko. Pewnych
                  uwarunkowan techncznych nie da sie jednak mimo tego przeskoczyc, tak jak np.
                  min. 10-14 dniowe lezakowanie parkietu w pomieszczeniu, w którym mam byc
                  ukladany czy tez paneli.
                  Jezeli ktos moze sobie pozwolic na miesiac lezakowania, jego czas, jego sprawa.
                  Nie wszyscy moga miec taki komfort i z tego wzgledu ograniczaja sie [lub tez
                  nawet nie] do odczekania przynajmniej najkrotszego zalecanego czasu.

Niemniej jednak ekipe o ktorej wspominalam, widzialam osobiscie, tak samo jak
                  efekty ich prac. Wiedzac, ze przez najblizsze kilka lat bede mieszkac w tym
                  samym miejscu nie narazalabym siebie, na ewentualne konsekwencje i
                  nieprzyjemnosci ze strony przyszlych sasiadow, z powodu polecenia niewlasciwych
                  ludzi.
                  Mam nadzieje, ze jako sasiedzi bedziemy dla siebie mili i pomocni :) a
                  krytykowac bedziemy jedynie konstruktywnie [wskazujac alternatywne
                  rozwiazania] :)
                  Pozdrawiam Wszystkich weekendowo
                  Aga
              • Gość: AniaZb Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: 57.67.177.* 31.10.03, 15:55
                Cześć Natanie,
                moje panele poleżakują sobie przynajmniej 2 tygodnie, a skoro potrzeba im 2-
                dni, to jest to aż nadmiar czasu :) Zresztą byłam u producenta - Baltic Wood -
                i można je kłaść od razu, a rozmawiałam z dyrektorem zakładu, więc facet się
                chyba na tym zna.
                Z zakupami - zachęcam do negocjowania cen - mi do tej pory to się udaje, a
                świąteczny nastrój sprzyja :)))

pozdrawiam też gorąco ;)
                • elz Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka 03.11.03, 09:04
                  Co do negocjacji cen w sklepach to potwierdzam. W większości przypadków co
                  najmniej 7% można wynegocjować. Co do 22% stawki podatku VAT, to jeżeli
                  wejdzie to dopiero od maja - od daty wejścia do UE. Tyle że sprzedawcy i
                  producenci bazują na naiwności kupujących.
                  Czy ktoś przymierza się do podłogi klejonej do podłoża - podobno przed
                  pierwszym sezonem grzewczym nie jest to najlepszy pomysł - ale może to jest
                  tylko wymysł faceta który zajmuje się podłogami w moim lokum.
                  Pozdr.
                  Ela
                  • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 03.11.03, 09:17
                    No to my chyba jestesmy daleko w tyle. Jeszcze nie robimy zakupow. Nie mamy
                    ekip do wykonczenia etc. Czy ktos moze byl na budowie w ten weekend ? Niestety
                    mielismy wyjazd.
                    • elz Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka 03.11.03, 11:01
                      Sabi, zakupy i ekipy to nie problem biorąc pod uwagę, że i tak jeszcze nie
                      mamy kluczy.
                      Mam pytanie - czy ktoś oglądał miejsca parkingowe? Czy są to zamknięte
                      przestrzenie czy może plac z wyznaczonymi miejscami tak jak w marketach?
                      Ela
                    • Gość: VWaldi Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: *.sas.dk 03.11.03, 11:44
                      Tak, byłem tam w niedzielę - w strugach deszczu, ale doszedłem prawie do klatki
                      schodowej! Zdaje się, że byłem jedynym (lub jednym z bardzo niewielu
                      zapaleńców), który wybrał się na spacerek. Zrobiona jest już droga dojazdowa -
                      ale nie wiedzieć czemu wylali na nią paskudny czarny asfalt, a nie wyłożyli
                      kostką bauma lub klinkierem... Cóż, może przynajmniej będzie można sobie po
                      niej pojeździć na rolkach:)). Na wielu balkonach (szczególnie od południa)
                      nadal nie ma barierek, a frontowa ściana tarasu (ta ze schodami) jest w połowie
                      otynkowana, a w połowie obłożona styropianem. Tym razem nie odważyłem się wejść
                      na tył domu, bo nie wziąłem ze sobą płetw - a byłyby konieczne.
                      Elu, co do miejsc parkingowych, to wyglądają jak supermarket - na wylewce
                      podłogowej (zresztą bardzo dobrej jakości) są naklejone żółte pasy wyznaczające
                      konkretne miejsca.
                      My na razie też jeszcze niczego nie kupiliśmy... Może klucze w ręku nas troszkę
                      zmotywują??

Miłego dnia/tygodnia:))
                      Pozdrawiam Waldek
                      • Gość: iradek Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: 217.153.119.* 03.11.03, 12:24
                        Ja też jeszcze nic nie kupiłem, nawet nie zacząłem się rozglądać. Jeśli odbiór
                        będzie 10-15 grudnia, to i tak przed świetami będzie cięzko zdążyć cokolwiek
                        zrobić

pzdr
                        Radek
                        • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 04.11.03, 09:24
                          No to ja zrobie 100 wpis. Dzwonilam do Wlodarzewskiej spytac sie o te
                          nieszczesne komorki. Placza sie w zeznaniach. Za kazdym razme co innego slysze.
                          Do tego jeszcze mowia, ze komorki dopiero wybudowano, co jest wierutnym
                          klamstwem, bo byly wybudowane juz ze 2 miesiace temu. Oszywiscie cen nadal nie
                          ma.
                          Pozd.
                          • Gość: VWaldi Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: *.sas.dk 04.11.03, 11:14
                            Dzien dobry Sabi,
                            Setny wpis zdecydowanie należał się Tobie - jako założycielce tego postu!
                            Co do tych "nieszczęsnych komórek", to w pełni zgadzam się z Twoimi
                            spostrzeżeniami. Coś tu jest "nie halo"... Rzeczywiście Włodarzewska w tym
                            temacie z tygodnia na tydzień wykazuje zadziwiającą rozbieżność zdań. Mimo
                            upływu czasu i ogólnego postępu prac przy budowie i wykańczaniu naszego domu,
                            kwestia tych komórek jast cały czas owiana mgłą jakiejś tajemnicy i
                            niejasności... Różne osoby - zarówno od developera, jak i z budowy - mówią
                            sprzeczne ze sobą rzeczy. Raz ceny są, drugi raz jeszcze ich nie ma; raz
                            komórki są, innym razem znów ich nie ma (jeszcze)... W końcu okaże się, jak to
                            często bywa w naszym pięknym Kraju, że temat jest już nieaktualny, bo wszystko
                            zostało sprzedane/rozdysponowane itp. Może to tylko moje przewrażliwienie, ale
                            widzę, że nie tylko ja mam taki problem...

A tak przy okazji, czy znasz ceny na etap B?? Czy też przeważają mieszkania do
                            ok. 70 m. kw.?? Mój komputer nie obsługuje Flasha, przez co nie mogę wejść na
                            stronę Włodarzewskiej. Widzę tylko główną stronę. Czy są tam też pokazane
                            przekroje poziome pięter z zarysami mieszkań? Dzięki.
                            Pzdr
                            Waldek
                            • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 04.11.03, 11:43
                              dzieki Waldi. Weszlam na strone wlodarzewskiej. Takie problemy mialam z
                              netscape, ze explorerem dziala wszystko ok. Ale juz donosze. Ceny : 3450 zl +
                              7% VAT. Budynek wydaje sie wiekszy, choc jest nizszy. Rozklady mieszkan sa
                              podobne. Jest kilka wiekszych, troche wiecej niz u nas. Ale wydaje mi sie, ze
                              raczej od Jerozolimskich (czyli pewnie glosniej). Jest troche mieszkan 60-80
                              m2. No i co cieszy, pare lokali uslugowych. Nie wiem, czy w naszym bloku jest
                              cos. Przydalby sie przynajmniej jakis spozywczy, zeby moc rano po chleb
                              wyskoczyc.
                              pozd.
                              • Gość: VWaldi Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: *.sas.dk 04.11.03, 13:12
                                Oooo..., i przeszliśmy już na nową stronę!
                                Dziękuję Ci bardzo za te informacje:) Nie mam niestety możliwości przeskoczenia
                                na explorera, ale dobrze wiedzieć, że to likwiduje problem.
                                Co do etapu B, to jestem zaskoczony ceną - utrzymuje mniej więcej nasz poziom..
                                Kiedy rozmawialiśmy w marcu/kwietniu z Biurem Sprzedaży, to powiedzieli, że
                                cena będzie znacznie wyższa, bo Unia, bo ceny rynkowe itp. Wróżę zatem, że
                                etap B pójdzie wkrótce "od ręki" (jak nowa Włodarzewska na Ursynowie). Budynek
                                będzie bliżej Alej J., ale nie sądzę żeby to stanowiło duży problem dla
                                zainteresowanych mieszkaniami w B. Cena jest nadal atrakcyjna!
                                Swoją drogą zastanawiam się, jak to jest z kosztami tych wszystkich doprowadzeń
                                (kanalizacja, gaz, energia el. itp.) i infrastruktury na naszym osiedlu. Czy to
                                nie jest tak, że to my - jako pierwszy rzut - pokrywamy te koszty, a etap B -
                                jako rzut póżniejszy - jest ich pozbawiony...?? Nie sądzę, bo to byłoby
                                już "przegięcie", ale może lepiej się już teraz zapytać?

Masz rację Sabi, ze przydałby się jakiś miły sklep na dole! Też nie pamiętam,
                                czy w A ma być coś takiego, ale jeśli są plany do B, to super! W razie czego,
                                to najbliżej jest sklep vis-a-vis kościoła przy Włodarzewskiej.

Czy może ktoś miał jeszcze w ostatnich dniach odbiór techniczny?? Jeśli tak, to
                                jakie wrażenia/uwagi??

... Dzięki/Pozdrowienia ...
                                W.
                          • Gość: Ania Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 04.11.03, 14:33
                            Cześć Sabi,

A jak u Was z notariuszem? Czy są jakiekolwiek sygnały świadczące o tym, ze cos
                            jeszcze Developer wymyśli przed podpisaniem aktu?
                            Czyżbyś nadawała z Wiśniowego :)

Pozdrawiam,
                            • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 04.11.03, 14:37
                              To widze, ze bedziemy sasiadkami na 1000%. A tak z Wisniowego. A czy D
                              • Gość: Ania Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 04.11.03, 16:41
                                Sasiadkami... raczej nie, bo ja zainwestowałam w inwestycję przy Ken'ie. Jestem
                                tylko ciekawa, czy oni jeszcze w ostatniej chwili nic nie wymyślą, coby
                                utrudnic Wam życie przed podpisaniem aktu....
                                A co do pracki.... ja stacjonuję na Szyszkowej.... :)

Pozdrawiam,
                                • Gość: Ewa Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: 217.153.97.* 05.11.03, 08:31
                                  Witam wszystkich.
                                  Mam pytanie do sąsiadów, którzy już odbierali swoje lokum: czy pomimo tych
                                  małych usterek podpisaliście protokoły odbioru, czy też zrobicie to dopiero po
                                  poprawkach? I jeszcze jedno, jak w końcu została rozwiązana sprawa liczników
                                  energii (spisują stan podczas odbioru?)

Pozdrowienia
                                  • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka 05.11.03, 09:12
                                    Witaj Ewo,

Te odbiory które się odbyły, to odbiory wstępne. Można zgłaszać usterki, uwagi
                                    itd. dopiero po usunięciu przez developera zgłoszonych wad, nastąpi oststeczny
                                    odbiór lokalu, z protokołem zdawczo-odbiorczym oraz spisanem liczników.
                                    My odbierając mieszkanie nie mieliśmy jeszcze zainstalowanych liczników
                                    [chyba?]. W mieszkaniu nie było ich widać, ale mogły być na klatkach, gdyż tam
                                    są główne zawory i wody, gazu oraz liczniki energii elektrycznej.
                                    Zatem narazie nie ma sie czego onawiać, bo developer raczej dobrze się stara :)
                                    Pozdrawiam Aga

P.S. W której klatce będziesz miała mieszkanko? :)
                                    • Gość: Ewa Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: 217.153.97.* 05.11.03, 17:44
                                      Będę mieszkać w klatce III i właśnie mam odbiór w przyszłym tygodniu.
                                      Oczywiście zdam szczegółową relację...
                                      pozdrawiam serdecznie
                                      • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 07.11.03, 09:18
                                        Czekamy :)
                                        • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 12.11.03, 15:34
                                          No ratuje zanim watek zupelnie zniknie nam z oczu. Mam pytanie, czy w
                                          dni "wolne" mozna wejsc do klatek ? Rozumiem, ze mieszkania sa juz pozamykane.
                                          Jak tam z tymi odbiorami ?
                                          • Gość: Natan Re: Wlodarzewska-Drawska-ekipa do remontu mieszka IP: 213.241.45.* 12.11.03, 16:30
                                            Byłem w poniedziałek i wtorek na Zadumanej. O ile ochrona terenu i robotnicy
                                            przymkną oko na "odwiedzających", o tyle bucowaty kierownik jest nie do
                                            przejednania... ale i tak zobaczyłem tyle ile potrzebowałem.

Interesująca mnie II klatka ma zostać oddana na przestrzeni dwóch najbliższych
                                            tygodni. Generalnie całość inwestycji to w zasadzie roboty kosmetyczne.
                                            A swoją drogą to miłe znów poczuć "świąteczny dreszczyk" w oczekiwaniu na
                                            własne eM.
    • Gość: iradek Wlodarzewska-Drawska - adres IP: 217.153.119.* 12.11.03, 17:18
      już wiadomo dokładnie jaki dares mamy:
      mój to będzie Zadumana 1/106 02-206 Warszawa
      ...nasz częście bo wcześniej miałem mieć numer 13.
      • Gość: sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - adres IP: 212.160.130.* 13.11.03, 10:23
        Iradek, nie przejmuj sie, ja teraz mieszkam pod 13 i nie jest az tak zle
        Oczywiscie o komorka lokatorskich nadal nic nie wiadomo.
        pozd.
      • Gość: Monsieur Włodarzewska - okolica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 12:17
        Czy ktoś ma informacje na temat tego co powstanie wokół osiedla. Jakie śą
        dzlasze plany inwestycyjne spółdzielni??
        • elz Re: Włodarzewska - okolica 13.11.03, 12:21
          Plotek jest wiele, między innymi taka że pod oknami będziemy mieli zajezdnię
          autobusową. Na planach widziałam tylko plac zabaw dla dzieci.

Termin oddawania następnych klatek już się zmienił. Jak w kalejdoskopie.
          Dzisiaj Pani w Dziale technicznym podała mi, że właśnie mają nowy grafik i
          klatka VI (moja) i II - informacja dla Natana będą oddawane dopiero od 01.12.
          Czyli jednak jakiś poślizg mają.
          Pozdrawiam wszystkich
          • agan5 Re: Włodarzewska - okolica 13.11.03, 13:13
            Tym poślizgiem radze sie specjalne nie przejmowac. Ja np. dzwonilam w
            poniedzialek z zapytaniem kiedy zaczna sie odbiory techniczne mieszkan. Mily
            Pan odpowiedzial mi, ze nie wczesniej jak polowa listopada. Dzien pozniej
            zadzwonila rownie mila Pani zeby ustalic termin odbioru naszego lokalu na
            czwartek [jeszcze w tym samym tygodniu]. Mieszkanie wstepnym odbiorem moglismy
            odebrac juz 21 pazdziernika! Zmienia sie jak w kalejdoskopie, ale wszystkim
            zycze jak najszybszych odbiorów :) Piszcie o tym jak sie odbyly i czy duzo
            usterek znalezliscie.
            Aga
            • Gość: Ewa Re: Włodarzewska - okolica IP: 217.153.97.* 13.11.03, 18:46
              Witam wszystkich.
              Wczoraj miałam odbiór techniczny mojego mieszkanka. Zacznę od problemów: jakieś
              dziwne pęknięcia na posadzce (coś jakby dziury), nierówna posadzka wokół rurek
              od kaloryferów, nierówności od spodu parapetów, część ścian wymaga dodatkowego
              przetarcia. Jakości ułozenia płytek na balkonie nie mieliśmy możliwości
              sprawdzić, bo nie mamy jeszcze ani barierek ani tym bardziej płytek. Brak
              uchwytów przy oknach nie pozwolił nam również sprawdzić jak one działają.
              Zalety: proste ściany, utrzymanie kątów. Generalnie jest nieźle, co nasz spec
              budowlany potwierdza.

Mam pytanie: jakiej szerokości macie wewnętrzne otwory drzwiowe? U mnie po
              zmianach jest 90 cm i podobno nie każde drzwi do takiego otworu się zmieszczą.
              Przyznam szczerze, że trochę mnie to martwi. Jak to wygląda u Was?
              pozdrawiam
          • Gość: Natan Re: Włodarzewska - okolica IP: 213.241.45.* 19.11.03, 15:34
            Szanowna Elz,
            dzisiaj dzwoniła do mnie miła osóbka z działu technicznego, z którą umówiłem
            się na odbiór mieszkania na najbliższy poniedziałek. Jak widzisz II klatkę już
            zdają, a resztę zapewno jeszcze przed grudniem.
    • Gość: Szcęśliwy Nie lubię Was :)) IP: *.mostostal / *.mostostal-export.com.pl 14.11.03, 11:09
      Wasz Alcatraz (tak sobie go na prywatny użytek nazwałem) zasłonił mi widok na
      górkę i park. Ten drugi "blockhaus" o kryptonimie B to już pewnie nawet Pałac
      Kultury uczyni dla mnie niewidocznym
      Ale bardziej niż Was, nie lubię urbanisty, który taaaakiego wielgacha postawił
      wśród niskiej zabudowy w bezpośrednim sąsiedztwie parku.
      Z drugiej strony witam Was na Szczęśliwicach drodzy sąsiedzi!!!

Pozdrawiam
      • Gość: Sabi Re: Nie lubię Was :)) IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 14.11.03, 11:34
        Pocieszam "blockhaus" B bedzie wiekszy, ale nizszy. Mozna objerzec plany na
        stronie Wlodarzewskiej. Dlaczego taki duzy ? Pewnie wiesz. Twoja firma zdaje
        sie, tez robi takie inwestycje. A Ty przy Zadumanej mieszkasz ?
        • mr_franek Już Was lubię! :) 14.11.03, 12:10
          Gość portalu: Sabi napisał(a):

> Pocieszam "blockhaus" B bedzie wiekszy, ale nizszy.

Ufff
          Fajnie, tylu nowych mam nadzieję szczęśliwych Szczęśliwiczan :)
          Może nawet Aster dociągną :)

> Mozna objerzec plany na stronie Wlodarzewskiej.

Ciekawa strona (te plany pięter - fiu fiu) - firma też?

> Dlaczego taki duzy ? Pewnie wiesz.

Pewnie tak

> Twoja firma zdaje sie, tez robi takie inwestycje.

Taaaakie wielgachne? :)

> A Ty przy Zadumanej mieszkasz ?

Nie
          Późnymi wieczorami, a nawet nocami widzę w oknach Waszych mieszkanek palące się
          światła - trzyzmianowy system pracy czy lokatorzy niecierpliwi?

Pozdrawiam
    • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 14.11.03, 12:54
      No prosze jakie wiesci. Wlasnie pan we Wlodarzewskiej poinformowal mnie, ze
      odbior naszej klatki zaplanowany jest na poczatek grudnia i co jest pewnie
      ciekawsze beda chcieli jeszcze w GRUDNIU podpisac akty notarialne. Ale ich
      przyszpililo ;) O co tu chodzi ? O komorkach lokatorskich nadal brak
      informacji, a potem juz akt notarialny ?
      • Gość: Mr_B Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: 5.3.1R* / *.oracle.co.uk 14.11.03, 13:35
        Kochani ...
        Napiszcie prosze o ewentualnych "pulapkach" w umowach z Włodarzewską !!!
        Co zmienialiście w umowach ?

Pozdrawiam,
        Prawdopodobnie przyszły mieszkaniec blockhaus'u B.
        • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 14.11.03, 13:53
          Witaj przyszly sasiedzie :)

Standarodwo oferuje swoja pomoc w postaci przeslania wersji zmian jakie my
          nanieslismy w umowie z Wlodarzewska, a ktore zostaly zaakceptowane [nie
          pamietam juz, ale chyba wszystkie :)] przez p. Prezesa :) Negocjuj wszystko co
          Ci sie nie podoba. Nie wszystko uda Ci sie zmienic w umowie, ale wiele rzeczy
          na pewno :) Podaj priva to postaram Ci sie to przeslac.

Pozdrawiam
          Aga
          • Gość: mr_b Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: 5.3.1R* / *.oracle.co.uk 14.11.03, 14:04
            moj adres mailowy: rrebecki@astercity.net

Z gory dziekuje i pozdrawiam,
            R.
          • Gość: dominia Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: 212.244.249.* 26.11.03, 10:29
            czesc,
            planuje kupic mieskznaie na drawskiej, bud B. otrzymalismy umowe przedwstepna,
            czy mozesz podac mi zmiany jakie naniesliscie w swojej umowei.
            bede wdzeczna za pomoc. podaje adres: gdp@poczta.fm
      • Gość: AniaZb Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: 57.67.177.* 14.11.03, 13:49
        Sabi,
        to świetna wiadomość, bo mój US bez aktu notarialnego nie uzna odliczeń w
        ramach ulgi remontowej, a tak to spokojnie się na nią załapię.
        Więcej takich wiadomości dzisiaj proszę :)))
        • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 17.11.03, 15:12
          jak co tydzien pytalismy o komorki. Uzyskalismy ta sama odpowiedz, czyli ... za
          tydzien. Na budowie trwaja prace wykonczeniowe. W sumie to milo, ze bedziemy
          sie wprowadzac do bloku, wokol ktorego teren jest ladnie zagospodarowany, a nie
          jakies sterty gruzow. Ciekawi mnie wedlug jakiego kryterium oddaja klatki.
          Zaskoczylo mnie, ze oddaja III klatke, pomimo ze na balkonie nie bylo barierek
          i plytek.
          Pozdr.
          • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 18.11.03, 09:30
            Ciekawe czy więcej jest takich mieszkań bez barierek i płytek.
            Barierki są o tyle istotne, że bez nich Włodarzewska chyba nie dostanie
            pozwolenia na użytkowanie, a nam w związku z tym nie dadzą kluczy do lokali.

Sabi, moja klatka też dopiero jest przewidziana na XII. Co do aktów
            notarialnych to na początku grudnia może podpisze go np. Aga i Waldi - bo już
            jeden odbiór techniczny maja za sobą i do XII może nawet Włodarzewska zdąży
            poprawić to co było źle. My raczej nie mamy szans - a szkoda w świetle ulgi
            odsetkowej:(
            • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 18.11.03, 10:39
              Elu,

zadzwoń do US, w ktorym bedziesz sie rozliczac za rok 2003, bo moze tak jak w
              moim przypaku wystarczy proktokol zdawczo-odbiorczy. Ten dokument zobowiazuje
              Cie do ponoszenia swiadczen typu: czynsz, oplaty administracyjne i tym samym
              upoważnia do tytulu wlasnosci. Nie bedac pewna czy na pewno uda nam sie
              podpisac akt notarialny w tym roku, zadzwonilam do US. W naszym przypadku [US w
              Pruszkowie] wystarczy juz sam protokol zdawczo-odbiorczy.
              Dzwoniac do US udalam zupelnie zielona w tych sprawach, aby nie sugerowac Pani
              ewentualnej odpowiedzi. Wiem niestety tez, że ile urzedow, tyle interpretacji,
              ale sprobuj moze w Twoim przypadku bedzie podobnie.

Pozdrawiam
              Aga
              • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 18.11.03, 11:11
                Ja na ulge odsetkowa nie licze, bo wykorzystalismy duza ulge budowlana.
                Natomiast dreczy mnie pytanie, ze zalapiemy sie na ulge remontowa. Ostatnia
                interpretacja MF jest, ze mozna ja wykorzystac w przypadku nowych mieszkan
                (trzeba miec tylko tam zameldowanie). Natomiast na stronie US w Wawie napisali,
                ze nie mozna. Niestety Aga masz racje. Jedno prawo, milion interpretacji.
                Ostatnio widzialam sporo ludzi krecacych sie z jakimis deskami, moze ktos juz
                wykancza mieszkanka. Ale bylo by milo...
                Pozdr.
                • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi 18.11.03, 12:50
                  Z opiniami Urzędów Skarbowych to niestety w naszym kraju jest tak że nie są
                  podstawą prawną. Już lepiej opierać się na interpretacjach MF, chociaż też nie
                  do końca. MF jako podstawę do skorzystania z ulgi remontowej uznaje akt prawny
                  do lokalu (u nas akt notarialny) i faktycznie pojawia się gdzieś zameldowanie -
                  ale tutaj pojawiają się różne opinie. Trochę czasu będę miała w grudniu to
                  poszperam w przepisach. Jakoś tak mam że wierzę tylko w to co sama przeczytam.
                  Pozdrawiam

• Gość: AniaZb Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: 57.67.177.* 19.11.03, 10:44
                    Hej!
                    ostatnio bardzo przystępnie opisano ulgę remontową w "Cztereh Kątach" - numer
                    listopadowy w opraciu o interpretację MF. Polecam!
    • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - ostateczny odbior!!! 18.11.03, 15:13
      Kochani,

w piątek 21/11 o godz. 9:00 mamy ostateczny odbiór mieszkania!!!! Podpisanie
      protokołu zdawczo-odbiorczego, a za tydzień lub 2 akt notarialny!!! Uff.... :))

Pozdarawiam
      Aga
      • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - ostateczny odbior!!! IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 18.11.03, 15:24
        matko Agan, jak ja Ci zazdroszcze : ))))))))))))))))))))))))))))
        • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - ostateczny odbior!!! 18.11.03, 15:53
          Sabi,

Ja tez sie ciesze, ale nadal nie moge uwierzyc!! :) Wszystko idzie tak szybko i
          sprawnie, ze az mnie przeraza. Jestem realistką i caly czas probuje doszukac
          sie jakiegos haczyka :))

A tak poza tym nic nie mamy kupionego. Ze wszystkim w lesie i az sie boje tego
          odbioru :)) Ale mimo wszystko sie ciesze :)))
          Aga
          • Gość: Natan Re: Wlodarzewska-Drawska - ostateczny odbior!!! IP: 213.241.45.* 18.11.03, 16:46
            Do wszystkich zainteresowanych. Włodarzewska wreszcie ustaliła cenę komórek
            lokatorskich na 1.600,- zł. Deweloper będzie teraz kontaktował się z osobami,
            które złożyły podania, wg. kolejności złożonych wniosków.
            Mam nadzieję, że dla niektórych będzie to dobra wiadomość.

Pozdrawiam.
          • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - ostateczny odbior!!! 19.11.03, 09:03
            Aga, cieszę się razem z tobą!!!!!!!!! Miłych zakupów.
            Kiedy parapetówka:)
            • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - ostateczny odbior!!! 19.11.03, 23:09
              Opcje sa 2 - pierwsza pewnie juz w najblizszy weekend :) [w gronie bardzo
              kameralnym maz + ja], a druga jak tylko da sie skorzystac uzytkowo z lokalu. O
              ile na ta pierwsza Was z wiadomych przyczyn nie zapraszam ;), o tyle na druga
              juz mozecie sie czuc zaproszeni, gdyz z przyjemnoscia poznam Was w
              osobiscie :)) Wtedy bedzie czas na wymiane uwag doswiadczen itp. spraw
              dotyczacych, tym razem wykanczania naszych mieszkanek :) a to jak sami wiecie
              temat rzeeeeeeka....
              Napisze w pitek jak jest po odbiorze, czy wszystko co mieli naprawic naprawili
              itd.
              Aga
              • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - ostateczny odbior!!! IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 19.11.03, 23:41
                Dopadla mnie skleroza. Przypadlosc malo widoczna, ale przykra. Czy pamietacie
                ile jest poziomow garazu ? Mi sie wydaje, ze dwa. I czy pierwszy poziom jest
                na -1, czy 0 ?
                Agan, blisko bedzie to na pewno sie spotkamy. Mysle, ze na poczatku bedzie
                bardzo glosno w naszym blokhausie (duzo wiercen, a wieczorem parapetowy). Chyba
                tez z tego powodu nie bedziemy pierwszymi lokatorami. Nasz maly wpadl by w
                nerwice. Okropnie boi sie wiertarek.
                Natan dzieki za szybkie info o komorkach.
                Swoja droga niewiele osob sie znalazlo na tym forum biorac pod uwage, ze jest
                ponad 200 mieszkan. Zastanawiam sie, czy nie bedzie rano korkow przy wyjezdzie
                z garazu ?
                • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - ostateczny odbior!!! 20.11.03, 07:51
                  Sabi,

poziom pierwszy garażu [tak potocznie nazywa go Włodarzewska] jest na wyskości
                  0, czyli parteru, natomiast poziom II, to 1 pięterko w dół, czyli -1. Nie
                  jestem pewna czy jasno się wyraziłam, ale chyba o to Ci chodziło :)
                  Aga
                • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - ostateczny odbior!!! 20.11.03, 08:59
                  W budynku jest ponad 260 lokali nie tylko 200. Więc faktycznie mało naszych
                  sąsiadów dociera na forum.
                  Ciekawi mnie kiedy planujecie zasiedlenie. Jak najszybciej się da, czy też na
                  wiosnę, a może macie inne terminy? My chcielibyśmy tak jakoś na początku marca.
                  Sabi ile ma twój mały. Ciekawi mnie to bo może będzie miał koleżankę w swoim
                  wieku. Moja córa też boi się wiertarek i walenia młotem. Ma 2 lata z kawałkiem/
                  Aga, powodzenia z odbiorem
                  • Gość: Natan Re: Wlodarzewska-Drawska - ostateczny odbior!!! IP: 213.241.45.* 20.11.03, 10:07
                    Sabi, jeśli chodzi o korki przy porannym wyjeździe, to poradzę sobie w inny
                    sposób. Myślę, że rower będzie doskonałym rozwiązaniem, tym bardziej, że daleko
                    jechać nie będę musiał [1-go Sierpnia :)]
                    Miłego dnia.
                    • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - ostateczny odbior!!! IP: 212.160.130.* 20.11.03, 11:42
                      Natan, czyzbysmy pracowali w poblizu : )
                      Moj maly ma teraz 16 miesiecy. Ale wlasnie ma taka przyjaciolke, ktora
                      niedawno skonczyla 2 latka. To chyba jest wielka milosc : ) Buziaki i takie
                      tam. Aga bardzo dobrze zrozumialam, jesli chodzi o miejsca garazowe. A moze
                      wiesz jak z wiazdem na ten nizszy poziom.
                      Dzieki za info. Czekamy na info z odbioru ostatecznego.
                      pozdr
    • Gość: Pawel Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.supermedia.pl / *.supermedia.pl 20.11.03, 18:02
      Czy jest mozliwy dostęp do internetu?
      • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 20.11.03, 21:29
        Pawel, to juz pewnie o wlascicieli mieszkan zalezy, a nie od developera.
        • Gość: VWaldi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.sas.dk 21.11.03, 09:26
          Witam Sąsiadów:)
          Wczoraj odebrałem z Glogera aneks do umowy - dostaliśmy zgodę na kupno komórki
          lokatorskiej zwanej w umowie "schowkiem". Wg wcześniejszych informacji od
          developera decyzje plus papiery miały być gotowe na 20/11 i były! Nie wiem jak
          inne, ale nasz schowek ma 1,57 m. kw. i koszt netto wynosi 3974 PLN netto plus
          7% VAT za całość, tj. ok 2500 PLN za m. kw.
          Podobno adres, który dotąd nam podają NIE jest jeszcze stały, zatem uwaga z
          zakupami i fakturami. Wszystko ma być w tym temacie jasne w momencie
          podpisywania umów przez notariusza (prawdopodobnie przyszły tydzień!).
          Co do internetu, to wiem że jest już podciągnięty Aster (przynajmniej tak nam
          powiedział jeden z pracowników Włodarzewskiej przy pierwszym odbiorze
          technicznym) - z gniazdek TV w pokojach wystają kable. Liczę więc, że
          i i-net też będzie dostępny.
          My mamy odbiór mieszkania/kluczy w środę 26/11, a była możliwość już w tym
          tygodniu. Ciekawe jak to przejdzie u Agi??
          Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego weekendowania:)
          Waldek
          • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 21.11.03, 09:43
            Waldi, to jakos drogo za ten schowek. Nasza komorka ma wiecej bo az 3,8 m2, a
            placic za to mamy ponad 5 tys. + 7% VAT'u.
            Moj maz pojechal podpisac aneks w srode i przygotowali wszystko "na miejscu".
            Buuuu, a my jeszcze nawet pierwszego odbioru nie mielismy.
            Pozdr.
            • Gość: VWaldi Re: Wlodarzewska-Drawska - sasiedzi IP: *.sas.dk 21.11.03, 10:20
              Cześć Sabi!
              No to rzeczywiście niezła różnica! Ale czy Wy też macie schowek na piętrze, czy
              może "piwnicę" na poziomie garaży, bo taka powierzchnia - ok. 3-4 m. kw. -
              miała być właśnie tam. Jeśli na piętrze, to mogę Ci tylko BARDZO serdecznie
              pogratulować takiej ceny, no i powierzchni!! Cóż, my zapłacimy ile chcą za to
              co dali... Już bardzo chcemy zamknąć te wszystkie tematy i spokojnie zacząć się
              urządzać. Dobrze, że w ogóle nas uwzględnili...
              Nie martw się, wszystkie znaki na niebie i budowie mówią, że będziecie odbierać
              już wkrótce:)) Trzymam kciuki!
              Pozdrawiam,
              W.
              • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - MAMY KULCZE!!! :) 21.11.03, 11:00
                Drodzy Sąsiedzi,
                Uprzejmie oznajmiam [z uśmiechem szerokim od ucha do ucha :)], że właśnie
                otrzymaliśmy klucze od naszego nowego M, na ulicy Zadumanej!!!

A teraz w skrócie, jak było:
                - wszystkie poprawki zostały usunięte, praktycznie na 5-[wiecie ktoś super
                dokładny pewnie by coś wypatrzył, nam się to nie udało dlatego - jest
                zadatkowy]!
                - światło w kontaktach jest i działają wszystkie włączniki,
                - grzeją kaloryfery, wprawdzie nie na full, ale w mieszkaniu jest ciepło,
                - teren wokół budynku jest już uporządkowany, z chodniczkami i dziś właśnie
                kończą sadzić krzaczki!!!! [z tym elementem już mnie całkiem pozytywnie
                zaskoczyli, bo np. nasi znajomi przez 3 lata przechodzili do własnej klatki
                przez drewnianą kłądkę, takie było błoto]
                - barierki na wszystkich balkonach są już zamontowane, dziś lub jutro skończą
                montować plaskikowe osłony,
                - na klatkach jeszcze troche brudno i wszystko pozabezpieczane foliami, ale tak
                chyba będzie jeszcze przez jakiś czas, zanim się większość z nas nie
                przeprowadzi :)
                - windy są, ale włączają je czasowo [żeby przypadkiem panowie obecnie kręcący
                się po budowie ich nie zniszczyli],
                - akty notarialne można już podpisywać od przyszłego tygodnia!!!!
                - zwrócą nam podatek za grunt [zaliczkowo policzyli 7%, a stawka Vat na grunt
                jest 0%] - zatem jeszcze jakaś kasa nam zostanie, forma i sposób wypłaty do
                uzgodnienia z działem księgowości,
                - CZYNSZ został ustalony na poziomie 4,0 zł za m2 [teraz mieszkamy na Ochocie i
                płacimy 5 zł.], gdzie stawka maksymalna dla Ochoty wynosi 8,5 zł.
                - Za administrację budynku [umowa zawarta z Włodarzewską na okres do 12/2006 r.
                z możliwością 12 mieś. wypowiedzenia] Włodarzewska będzie pobierać opłatę
                miesięczną w wyskokości 1,4 zł. za m2. Czyli razem opłata będzie nas wynosiła
                5,4 za m2 mieś. To chyba niedużo :) Wspólnoty chyba i tak nie uda nam się
                zawiązać wcześniej niż za parę [może nawet naście] miesięcy], a ta kwota jest
                do przełknięcia :)
                - kilku lokatorów w naszej klatce VII już rozpoczęło wykańczanie swoich M. My
                niestety zaczniemy dopiero za 2 tygodnie. Liczymy na to, że pod koniec stycznia
                się wprowadzimy :)

To tyle z wieści o odbiorze :) Nadal nie mogę uwierzyć, że poszło tak gładko i
                sprawnie :) Trzymam za was kciuki i życzę równie pomyślnych odbiorów :) Jeżeli
                macie jakieś pytania, służę informacjami, jeżeli tylko będę umiała
                odpowiedzieć.

Pozdrawiam wszystkich suuuuuuuuuuuper radośnie
                Aga

• Gość: beh Re: Wlodarzewska-Drawska - MAMY KULCZE!!! :) IP: *.int.warszawa.sint.pl 21.11.03, 11:20
                  GRATULACJE!

Jako raczej bierny czytelnik, niezwykle sie ciesze, jak to wszystko ladnie
                  wyglada. Wstepny odbior techniczny mam w poniedzialek.

Pozdrawiam!
                  • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - MAMY KULCZE!!! :) IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 21.11.03, 11:38
                    No nie zaraz pekne z zazdrosci, ale co tam, wytrzymalam 2 lata, to wytrzymam i
                    te kilka tygodni.
                    W chwili wolnej zrobilam spis powszechny mieszkancow. Jesli kogos pominelam, z
                    gory bardzo przepraszam, gdyby ktos chcial uzupelnic liste - czekam, a zatem:
                    Agan nr 12 kl VII 2p. (pietro)
                    Waldi nr 10 kl VII 2p.
                    Elz kl IV 5p.
                    Sabi 47 kl IV 8p.
                    iRadek kl IV 3p
                    Roberto (Draszar) kl III 6p.
                    AniaZb kl IV 4p.
                    Ewa kl III
                    Natan
                    Monsieur
                    Pawel
                    Opleciarz
                    Loukk (Lukasz)
                    AnnaT
                    BEH
                    • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - MAMY KULCZE!!! :) IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 21.11.03, 12:38
                      Zapomnialam napisac, my komorke na poziomie garazy dostalismy.
                      • Gość: VWaldi Re: Wlodarzewska-Drawska - MAMY KULCZE!!! :) IP: *.sas.dk 21.11.03, 13:02
                        Czyli, Sabi, macie "piwnicę"! I teraz wszystko już się zgadza...
                        Pzdr
                        W.
                    • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska - MAMY KULCZE!!! :) 21.11.03, 13:38
                      To ja tylko zgłoszę poprawkę :)) Nr od 1-30 dotyczyły rozróżnienia lokali w
                      poszczególnych klatkach w trakcie budowy. Teraz po wstępnych odbiorach
                      technicznych numeracja zmienia się. Zasada jest taka: I klatka zaczyna
                      numerowanie lokali od 1. ostatnia 7. klatka kończy numerację. I tak teraz nasz
                      lokal to
                      Agan5 - czyli Agnieszka i Andrzej - Klatka VII, II p. nr lokalu 208.
                      Z Waldim dzielimy to samo piętro i on "mieszkać" będzie od wtorku pod nr 206 :)

Pozdrawiam
                      Aga
                      • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - MAMY KULCZE!!! :) IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 21.11.03, 13:54
                        Aga chcialas powiedziec co najmniej od 1 do 47 (nie 30). Acha, no tak, jak
                        moglam naiwnie przypuszczac, ze mieszkajac w srodkowej klatce bede miala numer
                        47. wszystko jasne. Czyli numeracja lokali bedzie leciala zgodnie z numeracja
                        klatek i juz nie trzeba sie martwic o listonosza.
                        Jak bedzie wiecej poprawek na niose zmiany.
                    • Gość: beh Re: Wlodarzewska-Drawska - MAMY KULCZE!!! :) IP: *.int.warszawa.sint.pl 21.11.03, 14:07
                      Dumnie reprezentuje klatke V :)

pzdr.
                      • elz Re: Wlodarzewska-Drawska - MAMY KULCZE!!! :) 21.11.03, 14:19
                        Po pierwsze Aga jak bardzo Wam zazdroszczę :) Mam nadzieję że niedługo i my
                        będziemy mieli własne nowe klucze.
                        Sabi - wnoszę poprawkę - będę w klatce VI p.5
                        pozdrawiam wszystkich
                        Ela
                        • Gość: Natan Re: Wlodarzewska-Drawska - MAMY KULCZE!!! :) IP: 213.241.45.* 21.11.03, 16:13
                          namiar na mnie to II klatka, I piętro
                          • Gość: AnnaT Re: Wlodarzewska-Drawska - MAMY KULCZE!!! :) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.03, 17:52
                            a mój namiar IV klatka 6 piętro
                            • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 24.11.03, 10:26
                              Po poprawkach:
                              Agan 208 kl VII p.2
                              Waldi 206 kl VII p. 2
                              Elz kl VI p. 5
                              Iradek 106 kl IV p. 3
                              Roberto (Daszar) kl III p. 6
                              AniaZb kl IV p.4
                              Ewa kl III
                              Natan kl II p. 1
                              AnnaT kl IV p. 6
                              BEH kl V
                              Monsieur
                              Paweł
                              Opleciarz
                              Louk (Łukasz)

Mamy termin pierwszego odbioru na czwartek :))))))))))))))))))))
                              Poza tym niestety w niektorych klatkach wcale jeszcze nie skonczono prac. Np. w
                              klatce I nie ma jeszcze gresu na klatce. W naszej w niktorych mieszkaniach
                              brakuje drzwi zew. a w mieszkaniach trwaja prace.
                              Pozdr.

• elz Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary 24.11.03, 11:32
                                Sabi, na liście pominelas samą siebie. Wczoraj wybrałam się na spacer na
                                budowę. Widziałam robotników na balkonach - więc wykańczają nawet w niedzielę.
                                A do mnie Włodarzewska nie dzwoni :(
                              • Gość: VWaldi Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: *.sas.dk 24.11.03, 11:51
                                No nareszcie się doczekałaś Sabi!! GRATULUJĘ!!!!!!
                                Teraz to już poleci:))) My mamy drugi odbiór (z kluczami) w tę środę.
                                Też radość wielka!
                                A tak przy okazji Twoich statystyk, to zmień "Opleciarza" na "Opelciarza" - pod
                                takim nickiem występował na Forum.

Aga, jak się udała parapetówka??? Wydaje mi się, że parkowałem wczoraj koło
                                Waszego samochodu - pod STOEN-em..

Krzaczki i porządek na terenie wokół naszego domu bardzo w porządku!
                                Aaaa, i będziemy mieli sklep na dole (w bud. A) - od strony wsch., po prawej
                                od wjazdu do garaży:)))))

Ukłony + pzdr
                                W.
                                • Gość: Natan Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: 213.241.45.* 24.11.03, 13:35
                                  Dopiero co wróciłem z pierwszego odbioru mieszkania. Kilka wrażeń na gorąco z
                                  mojego "EM":
                                  - brak drzwi balkonowych i wejściowych,
                                  - tynki wymagające ponownego oszlifowania,
                                  - brak parapetów wewnętrznych,
                                  - źle osadzone okna, niedokładnie umocowane w otworze okiennym,
                                  - marszczące się uszczelki
                                  a z pozytwnych stron,
                                  - grzeją kaloryfery,
                                  - ściany są równe i podłogi też [poziomica nie kłamie :)],
                                  - ładnie wykończony jest balkon,
                                  - ogólnie widać dbałość.
                                  Niestety w II klatce wciąż pobojowisko. Brak zapału do wykończenia gresów.
                                  Wokół budynku Panowie wmontowują barierki ochronne i jak udało mi się
                                  podpatrzeć - wykończono taras.
                                  Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia.
                                  • Gość: jarek Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: 217.167.147.* 24.11.03, 14:54
                                    czy państwa zdaniem w mieszkaniach tuz nad brama do garazów, bedzie glosno?
                                    dziekuje za opinie,
                                    jarek
                              • Gość: AniaZb Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: 57.67.177.* 24.11.03, 17:00
                                My mamy odbiór w środę! Juz nie mogę się doczekać!
                                Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

• loukk Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary 24.11.03, 20:25
                                Witam!

Spadłem na ostatnie miejsce, niedobrze...
                                moje współrzędne to klatka IV piętro 6

mam przy okazji pytanie, ponieważ mam w tym tygodniu odiór wstępny, czy ktoś z
                                Was dokonywał zamiany wanny na kabinę prysznicową, (co powoduje zmianę sposobu
                                doprowadzenia wody) ?...

Miałem ostatnio możliwość obejrzeć mieszkanko, i wyprowadzenie jest co prawda
                                na wysokości 1,20 m, ale rurki są tylko częściowo schowane w ścianie (tzn. żeby
                                była jasność, na całej ich długośći, schowane są gdzieś do połowy swojego
                                obwodu) W przypadku wanny nie ma to znaczenia bo są one i tak schowane pod
                                wanną, ale w przypadku kabiny uniewmożliwia to położenie glazury (tzn. trzeba
                                je najpierw przykryć tynkiem, a tak naprawdę całą ścianę).
                                Rozmawiałem wstępnie z człowiekiem o nazwisku Mroczek, który uczystniczy w
                                odbiorach (prawdopodobnie z ramienia wykonawcy), który powiedział tak: jeżeli
                                to jest cegła to nie ma problemu, natomiast jeżeli żelbeton to wg. niego nie ma
                                możliwości skucia korytarzyków i schowania w nich rurek. Na moją uwagę że obok
                                na tej samej ścianie jest doprowadzenie wody do zlewu i tam rurki są schowane w
                                ścianie (choć tak naprawdę nie byłoby to konieczne w przypadku zlewu),
                                stwierdził że być może na tej ścianie jest złącze technologiczne i tylko część
                                ściany jest z żelbetonu.... generalnie odłożyliśmy sprawę do czasu odbiorów
                                wstępnych.

Mam jeszcze pytanie, kto uczestniczy w odbiorach (oprócz mnie rzecz jasna) i
                                ile czasu trwało to w Waszych przypadkach ?

Agan: Pisałaś że podczas odbiorów stwierdziłaś że otwór drzwiowy był
                                przesunięty i nie pozwalał na osadzenie ościeżnicy. Czy chodziło o to że otwór
                                znalazł się zbyt blisko którejś z prostopadłych do niego ścian ?

pozdrawiam
                                loukk
                                • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary 25.11.03, 09:23
                                  Witaj,

O przesuniętym otworze drzwiowym pisał Waldi. Jestem w tej kwestii raczej mało
                                  zorientowana, ale chodzi o to, że do montarzu ościeżnicy drzwi potrzebne jest
                                  jakieś min. centymetrów [w zależności od producenta od 2cm do ... wiecej]
                                  inzcej nie da się osadzic ościeżnicy, a tym samym drzwi. Może Waldi lepiej Ci
                                  to wyjśani?

Nawet nie wiecie jak się cieszę, że i wasze odbiory techniczne tak się
                                  pośpieszyły :) Może będę niepoprawną optymistką tym razem, ale na budowie
                                  panowie pracują prawie, że na 3 zmiany i w weekendy także, więc to co w tej
                                  chwili jest jeszcze bałaganem, za parę dni zmieni się w elementy użyteczne :)
                                  Niejednokrotnie się o tym przekonałam :) Trzymam za was kciki i czekam na
                                  relacje :)

Pozdrawiam
                                  Aga
                                  • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 26.11.03, 10:49
                                    Dominia, pliz dopisuj sie na koncu, bo trudno bylo znalesc Twoj post.

Aga, zaczeliscie juz prace w mieszkaniu ???

Przy okazji nowa lista, po kolei klatkami:
                                    Natan kl II 1p.
                                    Ewa kl III
                                    Roberto (Draszar) kl III 6p.
                                    Iradek 106 kl IV 3p.
                                    AniaZb kl IV 4p.
                                    AnnaT kl IV 6p.
                                    Loukk kl IV 6p.
                                    Sabi kl IV 8p.
                                    BEH kl V
                                    Elz kl VI 5p.
                                    Waldi 206 kl VII 2p.
                                    Agan 208 kl VII 2p.
                                    Monsieur
                                    Paweł
                                    Opelciarz
                                    Jarek
                                    • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary 26.11.03, 18:57
                                      Witaj Sabi,
                                      Niestety z rozpoczęciem prac musimy poczekać jeszcze tydzień. Wszystko wydłuża
                                      się przez to, że płytek jakie wybraliśmy do łazienki i wc nie ma dostępnych od
                                      zaraz tylko muszą je skądś przyjechać.
                                      Poza tym mąż ciągle w jakiejś delegacji, a wszystko na mojej głowie :( Już nie
                                      mam siły nic wybierać, oglądać itd. Jest taki wybór w sklepach, że trudno się
                                      na coś zdecydować. Któregoś wieczoru mało się nie popłakałam :) Ale całe
                                      szczęście mąż wrócił i swoim zdecydowanym i mocno skalkulowanym podejściem
                                      ostudził moje pomysły, ograniczył wybór i wszystko stało się prostsze :)
                                      Dokonaliśmy już zamówienia i w przyszłym tygodniu być może rozpoczniemy prace.
                                      Cały czas szukamy drzwi wew. Niestety to co jest w korzystnej cenie, albo jest
                                      kiepso wykonane, albo ma mało ciekawe wzornictwo. A to co nam się zaczyna
                                      podobać zbyt kosztowne na nasz już mocno nadwyrężony budżet.

Całe szczęście, że dostaliśmy bardzo korzystny rabat na zakup całej armatury
                                      łazienkowej i ceramicznej oraz płytek i dzięki temu możemy sobie pozwolić na
                                      ładniejszy okap kuchenny :)

Jeżeli macie jakieś namiary na stolarzy, firmy zajmujące się produkcją drzwi to
                                      chętnie poproszę o namiary :) I czekam na wieści o waszych poczynaniach w
                                      zakresie odbioru i wykańczania mieskzań :)

Pozdarwiam
                                      Aga
                                      • Gość: Anna T Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 21:47
                                        Loukk pod którym nr jesteś ? Ja mam 128 , pewnie będziemy bliskimi sąsiadami.
                                        Już odebrałam mieszkanie.Jutro notariusz.
                                        • elz Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary 27.11.03, 08:40
                                          Aga, jeżeli masz ochotę to mam namiary na faceta od szafek kuchennych i szaf
                                          wnękowych. Niestety stolarza jako takiego nie posiadam. Aniu proszę napisz
                                          jaki jest koszt notariusza i oplat skarbowych bo to co wyliczyłam zgodnie z
                                          ustawa spędza mi sen z oczu - mam nadzieję że gdzieś się pomyliłam. Moja
                                          klatka jeszcze milczy z odbiorem.
                                          • Gość: AniaZb Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: 57.67.177.* 27.11.03, 09:00
                                            Witam wszystkich,
                                            wczoraj mieliśmy odbiór techniczny nr 1.
                                            Ogólnie stan mieszkania bardzo dobry, ale :
                                            brak fug na balkonie, zadrapania na kaloryferze, ściany do poprzecierania, brak
                                            podpięcia do domofonu (chyba jesteśmy jednymi z nielicznych :)). Oprócz tego
                                            kable od oświetlenia górnego albo lekko wystawały, albo prześwitywały,
                                            niedoróbki przy wyjściu na balkon. Mnie natomiast najbardziej zaniepokoił brak
                                            ościeżnicy do naszej sypialnii. Z jednej strony jest po prostu gładka ściana.

Co do drzwi, to Porta ma teraz nową, tańszą ofertę oraz większy wybór kolorów.
                                            Pozdrawiam Wszystkich :-)

• elz Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary 27.11.03, 14:57
                                              Pytanie techniczne: Czy w czasie odbioru biegaliście z poziomicą i centymetrem
                                              po lokalu. Jeżeli tak, czy należy przynieść własne narzędzia czy też
                                              Wlodarzewska je ma? Pierwszy odbiór mam w przyszłym tygodniu i powoli do mnie
                                              dociera fakt, że mieszkanie będzie moje.
                                              Pozdr.
                                              • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 27.11.03, 15:27
                                                My mielismy odbior dzis. Nie wiem z czego to winika, ale bledow bylo sporo.
                                                Fakt, ze czlowiek, ktory z nami przyszedl znal sie na rzeczy i ich mocno
                                                przeczesal. Swietna poziomice i katownik mial ze soba facet z budowy.
                                                Najczestsze bledy:
                                                - sciany nie trzymaja katow prostych,
                                                - nie rowna podloga,
                                                - rozne grubosci scian dzialowych
                                                - jedno gniazdko za blisko drzwi - nie daloby sie zalozyc oscieznicy
                                                - nie wyregulowane okna
                                                - brak plytek na tarasie
                                                - krzywy i fatalny prog na balkon
                                                - ubytki w scianach
                                                - brak niektorych gnizadek
                                                - brak sluchawki domofonowej

Wymierzylismy wszystko dokladnie. Zobaczymy o ile nam sie zmniejszy mieszkanie.
                                                Miejsce garazowe jest tez mniejsze niz zapisano w umowie.

Gdy sprawdzalismy sciany np. przy drzwiach facet przykladal poziomice (dluga na
                                                1,5 m) pod katem 45, zeby sprawdzic czy sciana nie faluje nad otworem
                                                drzwiowym. Czesto falowalo.
                                                Widzialam parapety w innym mieszkaniu. Ciesze sie, ze sie niezdecydowalam. Moim
                                                zdaniem sa zakrotkie i spod nich wystaje kaloryfer.
                                                Okna raczej bez zarysowan, ale niestety byly brudne, wiec dokladnie sprawdzic
                                                sie nie da.

A jak tam z aktami. Czy juz sie z kims umowiono na podpisanie.
                                                Pozdrawiam.
                                                • Gość: Przekaska Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.11.03, 00:26
                                                  A ja się nie mogę skontaktować z prezesem bo "od miesiąca podpisuje akty".
                                                • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary 28.11.03, 10:31
                                                  Sabi, jestem w szoku jak wiele niedoróbek [i zdaje się dość poważnych]
                                                  znaleźliście w mieszkaniu :( Dziwię się tym bardziej, że jak dobrze pamiętam za
                                                  sąsiada macie głownego majstra? Może standard wykończenia zależał od ekipy,
                                                  któa to robiła? My także bardzo dokładnie sprawdzaliśmy kąty, równość ścian,
                                                  prawidłowość działania włączników, sprawność otwierania okien itd., a należę do
                                                  osób bardzo dokładnych :) Mogę pocieszyć Cię tym, że na ostatecznym odbiorze
                                                  większość usterek zostanie usunięta [u nas tak było :)]
                                                  Aga
                                                  • elz Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary 28.11.03, 11:23
                                                    Sabi, to brzmi jakby pół mieszkania musieli budowac od nowa. Ciekawa jestem
                                                    jaki termin na poprawki sobie dają. Ja jeszcze prawie tydzień muszę czekać na
                                                    to co znajdę w moim lokum
                                                    Pozdr.
                                                  • Gość: AniaZb Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: 57.67.177.* 28.11.03, 12:04
                                                    Sabi,
                                                    czy u Was też są jeszcze mokre ściany? Ile powinny schnąć? No bo przecież
                                                    raczej nic nie można robić jeśli są mokre.
                                                    Ja mam odbiór ostateczny w piątek za tydzień.
                                                    Pozdraiwam i życzę miłego weekendu.
                                              • Gość: AniaZb Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: 57.67.177.* 27.11.03, 15:50
                                                Elu,
                                                mieliśmy poziomicę, metr, do tego facet który z nami odbierał mieszkanie miał
                                                specjalne elektroniczne urządzenie do pomiaru wysokości. U nas wszystkie kąty
                                                proste, i ściany też równe, sprawdzaliśmy to kilka razy bo ja się czepiałam
                                                straszliwie. Dla mnie kazda ściana była nierówna więc każdą mi mierzyli!
                                                Natomiast fakt jest faktem - całe mieszkanie jest do "przetarcia".
                                                Powodzenia na odbiorze!
                                                • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: 212.160.130.* 28.11.03, 12:28
                                                  Sciany sa suche. W niektorych pomieszczeniach rownosc scian nie jest dla mnie
                                                  tak istotna, ale w innych bardzo. Widac, ze za bardzo sie spieszyli. Nie wiem,
                                                  moze liczyli na to, ze nie zwrocimy uwagi. Acha, poziomice i katownik
                                                  przyniesli pozniej. Ogolnie mam wrazenie, ze VII klatke robili duzo
                                                  staranniej, bo mieli wiecej czasu, ale teraz na lapu capu.
                                                  Sciany maja bardzo rozna grubosc. Po wprowadzeniu zebranych wymiarow do
                                                  komputera, sciany mi sie nie zeszly. Chyba bede musiala isc jeszcze raz
                                                  wszystko posprawdzac. Nie pamietam, czy pisalam, ze miejsce garazowe, jest
                                                  mniejsze o 3m2, co wydaje mi sie lekka przesada.
                                                  Agan co z tymi aktami notarialnymi ?????? Mysle, ze na to trzeba bardzo
                                                  uwazac.
                                                  • Gość: AnnaT Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: 217.153.119.* 28.11.03, 14:04
                                                    Już wczoraj podpisałam akt a dziś go fizycznie odebrałam. Jeśli chodzi o koszty
                                                    to przede wszystkim informacja dla wszystkich że w tej chwili podpisuje się akt
                                                    dotyczący mieszkań i ewentualnie komórek , natomiast dopiero później będziemy
                                                    to samo robic w sparwie garaży.
                                                    Jeśli chodzi o koszty to :
                                                    taksa notarialna , tutaj obnizyli jedynie 10 % ( mimo mojej uwagi nie chcieli
                                                    obnizyć więcej )a ta jest uzalezniona od wartości mieszkania i komórki, podam
                                                    wg rozporządzenia a każdy będzie mógł sobie obliczyć :
                                                    powyżej 60 000 do 1 000 000 - 1 100 zł + 0,5% od nadwyżki powyżej 60 000zł i do
                                                    tego 22 % VAT
                                                    oprócz tego opłata sądowa czyli wpis i to również wg rozporządzenia
                                                    powyżej 100 000,01 - 6 600+ 5 % od nadwyżki powyżej 100 000, ale pobiera sie
                                                    piątą część z tej wartości , dodatkowo 2 % od wartości gruntu i to jest opłata
                                                    od czynności cywilno prawnych czyli podatek reszta do duperele czyli opłata za
                                                    wniosek i odpisy. Ja dla przykladu zapłaciłam jakieś 6270zł przy wartości
                                                    260 000zł.
                                                    Pozd
                                                  • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary 28.11.03, 17:44
                                                    Aniu, wielkie dzięki za info o opłatach :) Jak sam liczyłam to jakieś 2 mieś.
                                                    temu [to pewnie przez pomyłkę :)] ale wyszło mi 11 tys. z kawałkiem [przy tej
                                                    samej wartości mieszkania] i tyle zostawiliśmy w budżecie na opłaty. Ta kwota
                                                    zdecydowanie poprawiła mi humor :)

Sabi, my akt notarialny podpiszemy za jekieś 2 tygodnie. Musimy jeszcze wpłacić
                                                    resztę rat, a czekamy na kredyt z banku. Z tym garażem to mnie zdziwiłaś. Nam
                                                    przy podpisywaniu nie podawali metrażu miejsca garażowego, więc nawet się
                                                    trudno odnieść do jego wielkości. Czy gdzieś w umowie lub jej załączniku była o
                                                    tym mowa? W sobotę pobiegnę je wymierzyć. Jakie ono miało mieć lub powinno mieć
                                                    wymiary?
                                                    Aga
                                                  • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 29.11.03, 12:48
                                                    Agan, gdy my wybieralismy garaz, to jeszcze nie bylo zbyt wielu klientow. Wtedy
                                                    byl dosc duzy wybor. Wybralismy najwieksze miejsce o pow. 21m2. Ale inne byly
                                                    mniejsze. Zapisane mamy to w umowie, na samym poczatku, tam gdzie zapisana jest
                                                    wielkosc mieszkania.
                                                    Pozdr.
                                                  • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary 30.11.03, 12:19
                                                    Kiedy my kupowaliśmy mieszkanie zostały już tylko 3 miejsca garażowe: 1
                                                    pojedyncze i 2 podwójne [rodzinne na 2 samochody, ale zastawiające się
                                                    nawzajem]. Wybraliśmy to pojedyncze, więc nie przyszło nam do głowy je mierzyć.
                                                    Pamiętam, że mąż o to zapytał i miało być właśnie tyle, aby zmieścił się tam
                                                    samochód.
                                                    Co do garaży, to do garażu A [ten na poziomie -1], wjeżdża się na wprost
                                                    obecnie stojących barakowozów [tak z boku budynku], a do garażu B [ten na
                                                    poziomie 0] od strony wejścia do klatek 3-6, czyli tych ogródków działkowych.

Byłam w sobotę na budowie i poznałam naszego administratora i p. złotą rączkę,
                                                    który będzie naprawiał zgłaszane usterki. Obaj sprawiają miłe wrażenie, ale
                                                    zobaczymy jak będzie dalej. Radzę od razu wymieniać wkładki zamków w drzwiach,
                                                    bo już zdarzyło się kilka kradzieży [włączniki, liczniki itp.]
                                                    Drzwi które nam źle wstawili, wprawdzie są już odwrócone, ale niestety to jak
                                                    ekipa wykończyła ich obsadzenie pozostawia wiele do życzenia. W poniedziałek
                                                    będę to wyjaśniać, bo na pewno nie odpuszczę mimo podpisania protokołu zdawczo-
                                                    odbiorczego.
                                                    Aga
                                                  • elz Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary 01.12.03, 09:29
                                                    Aniu, wielkie dzięki za info o kosztach notariusza. Niestety to co wyliczyłam
                                                    wg ustawy będzie się zgadzało. Agan, powierzchnię miejsca parkingowego
                                                    powinnaś miec w umowie. Ja kupowalam mieszkanie chyba w lipcu i zostaly mi te
                                                    wymiary podane. Powodzenia w negocjacjach o poprawki. Niestety co stwierdziłam
                                                    już po podpisaniu umowy - wady lokalu które da się usunąć (w bliżej nie
                                                    określonym terminie) nie upoważniają do odmowy podpisania protokołu
                                                    odbiorczego. O wymianę wkładek można chyba poprosic pana Złota rączka?
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: Natan Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: 213.241.45.* 01.12.03, 10:49
                                                    Ja także dołączam podziękowania za informacje o kosztach zw.z notariuszem.
                                                    Byłbym niezmiernie wdzięczny gdybyś uszczknęła rąbka tajemnicy i wyjaśniła o
                                                    jaką uwagę chodziło w Twojej rozmowie z notariuszem. Czy mogłabyś także
                                                    powiedzieć, czy łatwo wynegocjować upust?
                                                    Z góry dzięki za info.
                                                  • Gość: AnnaT Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: 217.153.119.* 01.12.03, 14:25
                                                    Cześć wszystkim,jeśli chodzi o koszty notariusza to są one "wynegocjowane" juz
                                                    przez prezesa . Moja uwaga dotyczyła sugestii że przy ponad 200 lokalach upust
                                                    10% jest chyba przesadnie za mały , co miało dać do zrozumienia obecnym (
                                                    notariusz, prezes ) ,że ktos wziął w na boku jakąś kasę . Nie chcieli ze mną
                                                    gadać jeśli chodzi o dalszy rabat.
                                                  • elz Re: Wlodarzewska-Drawska -brakujace metry 03.12.03, 08:57
                                                    Sabi, czy negocjowałaś cenę w związku z niezgodnością wymiarów miejsca
                                                    parkingowego? Czy mieszkanie ma taki metraz jaki powinno mieć?
                                                    Pozdrowienia,
                                                    Ela
                                                  • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska -brakujace metry IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 03.12.03, 22:29
                                                    Ela, jak zwykle w zeszlym tygodniu, nie bylo kogos tam we Wlodarzewskiej, kto
                                                    sie ta sprawa zajmuje, mamy zadzwonic w tym tygodniu, ale ja jestem w
                                                    rozjazdach.
                                                    Bedziemy albo niegocjowac cene, albo o ile to mozliwe, przesuwac kreche na
                                                    parkingu. Miejsce obok jest duzo wieksze, a to niby nasze mialo byc najwieksze.
                                                    Mieszkanie jest mniejsze o ponad 2m2 (po polozeniu tynkow) wedlug jakiegos
                                                    geodety czy cos takiego. Nie wiem, czy powieszchnia uzytkowa czy tez brutto
                                                    jest liczona z tynkami, czy bez. W kazdym razie to i tak chyba sie miesci w
                                                    roznicy 3%, ktora jest dopuszczona w umowie.
                                                    Jak tam poszedl odbior ?
                                                  • agan5 Re: Wlodarzewska-Drawska -brakujace metry 04.12.03, 09:05
                                                    Sabi,
                                                    Z tego co wiem powierzchnię mieszkania liczy się bez tynków. Umowa rzeczywiście
                                                    tego jednoznacznie nie określa, ale chyba prawo budowlane reguluje te sprawy
                                                    [tak mi to mąż tłumaczył]. Co innego z miejscem postojowym w garażu. Tam nie ma
                                                    w zasadzie ścianek odzielających jedne miejsca od drugich, takich dużych różnic
                                                    być chyba nie powinno. Daj znać jak zakończyły się negocjacje.
                                                    Aga
                                                  • elz Re: Wlodarzewska-Drawska -brakujace metry 04.12.03, 10:55
                                                    Cóż, odbiór poszedł zadziwiająco dobrze, albo wszyscy byliśmy jeszcze
                                                    zaspani. Przekazanie kluczy nastąpi w przyszłą środę. Do przetarcia mają
                                                    ściany przy oknach, uzupełnić kontakty i klamki, zacementować ogromną dziurę w
                                                    suficie w łazience i schować w ścianie rury doprowadzające wodę też w
                                                    łazience. Sciany są jeszcze mokre, ale proste. Reszta poprawek to chyba nasze
                                                    błędy wynikające z przestawiania ścian, chociaż nie przypominam sobie żebym
                                                    kaloryfer w łazience obsadziła tak nisko. To właśnie łazienka wypadła w
                                                    mieszkaniu najgorzej - ale też nie jest dla mnie tak istotne co będzie pod
                                                    glazurą.
                                                    A, i jeszcze jedno okno chyba porysowane - ale dopiero się upewnimy jak będą
                                                    klamki - czyli na odbiorze ostatecznym.
                                                    Jak mówił kierownik budowy, kradną na potęgę więc dlatego nie zakłada klamek.
                                                    Męczy mnie - ile te ściany potrzebują czasu na wyschnięcie.
                                                    Czy ktoś wie ile może kosztować zaciągnięcie całego mieszkania (73m) Cekolem -
                                                    coś takiego sugerował kierownik budowy.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: Anna T Re: Wlodarzewska-Drawska -brakujace metry IP: 217.153.119.* 04.12.03, 11:53
                                                    W akcie notarialnym podawane są wielkości bez tynku .
                                                  • Gość: Natan Re: Wlodarzewska-Drawska -brakujace metry IP: 213.241.45.* 04.12.03, 12:06
                                                    Byłem godzinę temu na Zadumanej. Mam wiadomość dla tych, którym nie wstawiono
                                                    jeszcze drzwi balkonowych, tarasowych lub okien. Mają to zrobić jutro. Co do
                                                    mnie to jestem bardzo poruszony Waszymi relacjami z odbiorów. Zgadzam się, że
                                                    ściany są tradycyjnie do przetarcia, ale żeby były krzywe? Co do schnięcia
                                                    ścian, to także jestem zdumiony. W moim mieszkaniu najdłużej schła ściana w
                                                    łazience (ok 3. tyg), ale dlatego, że wciąż nie mam drzwi balkonowych.
                                                    Generalnie z moim "eM" jest wszystko O.K. Czego życzę Wam wszystkim podczas
                                                    odbiorów ostatecznych.
                                                  • elz Re: Wlodarzewska-Drawska 05.12.03, 10:22
                                                    Chyba jednak nie bedzie dobrze. Powiedzcie jak macie usytuowany kaloryfer w
                                                    łazience względem wanny. W moim mieszkaniu założyli go na ścianie na której
                                                    można by było zamontować panel prysznicowy. Tak więc muszę wybrać panel
                                                    prysznicowy czy kaloryfer, lub ewentualnie panel za kaloryferem. Na dodatek
                                                    kaloryfer zawieszono na takiej wysokości, że po zamontowaniu wanny odległość
                                                    dolnej części kaloryfera od wanny wynosić będzie może 30 cm.
                                                    Nie zgodzili się wpisać tego do protokołu usterek, bo podobno tak było w
                                                    planach. Teraz piszemy odwołanie do Wlodarzewskiej - bo takie coś uniemożliwia
                                                    pełne korzystanie z łazienki. Paranoja.
                                                    Ela
                                                  • loukk Re: Wlodarzewska-Drawska 06.12.03, 20:06
                                                    Ja mam kaloryfer po przeciwnej stronie łazienki w stosunku do przyłączy wody,
                                                    na wysokoścu 1m od podłogi i tak było w domyślnym projekcie. Rozumiem że u
                                                    Ciebie jest on na ścianie z przyłączmi wody. To faktycznie trochę dziwna
                                                    lokalizacja, sprawdzałaś czy tak było faktycznie w projekcie lokalu ?

loukk
                                                  • loukk Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary 06.12.03, 19:44
                                                    Odebrałem (wstępnie) swoje mieszkanko w zeszły piątek i generalnie trochę uwag
                                                    było.

- nie schowane w ścianie rurki doprowadzające wodę do prysznica
                                                    - nie wyregulowane okna i marszcząca się uszczelka
                                                    - próg zewnętrzny balkonu nie pokryty terakotą
                                                    - nierówość podłogi w pokoju przy wejściu na balkon
                                                    - w złych miejscach umieszczone kontakty (robiłem zmiany w projekcie)
                                                    - ściany z ubytkami i miejscami zapaćkane jakąś zaprawą

Nie udało mi się zapisać jedynie pierwszej uwagi, jako że ściana gdzie są te
                                                    rurki jest żelbetowa i zgodnie z przepisami budowlanymi nie można jej naruszać.
                                                    Tak twierdził przedstawiciel wykonawcy, po rozmowie telefonicznej ze znajomym
                                                    specjalistą niestety musiałem odpuścić i zrobić to później we własnym zakresie.

Elz: Z ciekawości, jakie rurki nie były schowane w Twoim przypadku i jaka to
                                                    była ściana ?

AnnaT: Mój numer to 31 (ten stary)

Co do pomiarów to są one robione w oparciu o normę PN-70-B02365 która określa
                                                    powierzchnię bez tynku, a gdy pomiary są robione po położeniu tynku to
                                                    przyjmuje się jego grubość równą 2 cm.

Co do opłat za notariusza to w piątek kobieta z księgowości powiedziała mi że
                                                    jest to 2,7% wartości brutto mieszkania ..? Co przy cenie 199 tys. daje opłatę
                                                    w wysokości 5373 PLN. Licząc według przepisu Anny T, wychodzi poniżej 5 tys.
                                                    Jak to w końcu jest z tym notariuszem ...

loukk
                                                  • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 06.12.03, 22:51
                                                    U nas tez rury doprawadzajace wode do pralki nie byly schowane. Niestety za
                                                    sciana jest komin, wiec nie mozna ich bylo schowac. Kaloryfer w lazience tez
                                                    jest ok, sami go przesuwalismy. Jest tak jak pisal Loukk - na scainie wolnej od
                                                    przylaczy i metr nad podlogi.
                                                    Oplaty notarialne wylicza sie jednoznacznie wedlug przepisow. Nie ma stalego
                                                    procentu. Przypuszczam, ze pani chciala Ci podac orientacyjna kwote.
                                                    Pozdr.
                                                  • Gość: AnnaT Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.03, 10:28
                                                    100% że pani podała ci % w stosunku do wartości mieszkania orientacyjnie.Oni
                                                    nie są w stanie policzyc dla każdego mieszkańcy i tzw pytacza :) więc wybrali
                                                    drogę na skróty . Ten temat mam już za sobą ,sama zresztą negocjowałam z
                                                    p.Andrzejem Kowalskim , który jest nota bene na razie tzw administratorem
                                                    naszego budynku.
                                                    Co do kaloryfera też mam go w okolicach 1m na ziemią , i też potwierdzam że
                                                    wszelkie odpływy szczególnie do pralki są na wierzchu. Ale panowie którzy mi
                                                    właśnie robią , zaproponowali że przesuną to i schowają w jakiejś innej ścianie.
                                                    Loukk jaki to jest nr po nowemu ?
                                                  • Gość: loukk Re: Wlodarzewska-Drawska -Namiary IP: *.eranet.pl 07.12.03, 22:31
                                                    124
                                                  • Gość: Przekaska Re: Rury w łazience na wierzchu IP: *.acn.pl 07.12.03, 11:42
                                                    Sabi, my wzięliśmy architekta, który zaraz po podpisaniu umowy przeprojektował
                                                    na nie tylko łazienkę, ale i resztę mieszkania. Na rurach, zawsze mozesz
                                                    powiesić szmatkę. Albo makatkę.
                                                  • elz Re: Rury w łazience na wierzchu 08.12.03, 09:43
                                                    Moje rury na wierzchu dotyczą umywalki w łazience, te od pralki wystają tylko
                                                    na wysokości na jakiej wg mnie powinny wystawać abym bez problemu zrobiła
                                                    zawory i położyła glazurę.
                                                    Sprawa kaloryfera na przyłączach - podobno tak było w planach - powinna się
                                                    dzisiaj wyjaśnić. Na planach które ja posiadam kaloryfer nie jest zaznaczony.
                                                    Pozdrawiam
                                                    Ela
                                                  • Gość: iradek Re: Rury w łazience na wierzchu IP: 217.153.119.* 09.12.03, 13:13
                                                    u mnie nie działa kaloryfer w sypialni, i trochę okno przecieka w jadalni, i w
                                                    łazience tam gdzie się podłącza baterię, to złącze do ciepłej wody wystaje za
                                                    dużo, a do zimnej jest głeboko schowane w ścianie, i drzwi balkonowe bardzo
                                                    ciężko sie zamykają i otwierają, a tak poza tym jest super. Wlasnie kupilem
                                                    butle z gazem, aby osuszyć tynki bo w taki mróż to nigdy nie wyschną.
                                                  • elz Re: Rury w łazience na wierzchu 10.12.03, 11:24
                                                    Czy poza zakupem butli z gazem robicie coś w lokalach - glazura, podłoga,
                                                    malowanie itd.
                                                    Patrząc na bałagan na budowie nie mam pojęcia czy juz cos mozna zaczynać czy
                                                    tylko suszyć tynki, podtrzymywać zamieszanie z kaloryferem łazienkowym i
                                                    czekać aż robotnicy przestaną się uwijać na korytarzach.
                                                    Pozdrawiam
                                                    Ela

• Gość: Sabi Re: Rury w łazience na wierzchu IP: 212.160.130.* 10.12.03, 12:28
                                                    Ela, no my ciagle czekamy na poprawki. Nic nie mozemy zaczac robic dopoki nie
                                                    dostaniemy swoich kluczy. Nie wiem, czy nie zaczac od wymiany zamka. Widac Agan
                                                    zabiegana, bo nie ma czasu pisac.
                                                    Pozdr.
                                                  • Gość: Natan Re: Rury w łazience na wierzchu IP: 213.241.45.* 10.12.03, 14:23
                                                    Co do kluczy, to Sabi mam dla Ciebie wiadomość, iż Włodarzewska wymieni Ci zamek
                                                    na inny. Natomiast nie będzie to zabieg ostateczny. Włodarzewska wstrzymuje się
                                                    z montażem zamka Gerdy (tak przynajmniej to definiują), z uwagi na fakt iż
                                                    robotnicy, których najmujemy będą mieli dostęp do tych samych kluczy co Ty. Aby
                                                    zapobiec ewentualnym niejasnością po zakończonym remoncie w mieszkaniu, po
                                                    zgłoszeniu do administratora, Włodarzewska wymieni zamek na Gerdę.
                                                  • Gość: loukk Re: Rury w łazience na wierzchu IP: *.eranet.pl 11.12.03, 20:58
                                                    Powiem więcej. Dostaniesz jeszcze wizjer, który zostanie co więcej zamontowany,
                                                    oraz zostanie zamontowana zaślepka u dołu drzwi. Zamek tymczasowy to po prostu
                                                    zamek od bliżej nieokreślonego sąsiada, czyli po prostu zamki zostaną
                                                    przemieszane w ramach całego bloku.
                                                  • agan5 Re: Rury w łazience na wierzchu 10.12.03, 14:29
                                                    Witajcie,
                                                    Oj zabiegana jestem rzeczywiście okrutnie :) U nas wykańczenie na całego. Mimo,
                                                    że nie chcieliśmy się zbytnio śpieszyć [przeprowadzkę planowaliśmy przełom
                                                    styczeń / luty], to wszysycy którzy nam coś wykańczają nas poganiają, bo mają
                                                    kolejne terminy i roboty.
                                                    Co do rur w łazience, to u nas też wszystko jest na wierzchu i w dodatku prawie
                                                    nie trzyma logicznych wymiarów :( Wszędzie musieliśmy wkuwać się w ściany i
                                                    robić przeróbki. Tylko podporwadzenia pod umywalkę w łazience nie da się u nas
                                                    schować, bo trzeba by albo skuć pół podłogi, aby zmienić rury odprowadzające
                                                    kanalizacje od wanny i umywalki, albo wkuć się na 15 cm. w głab ściany nośnej.
                                                    Zdecydowaliśmy je zatem zostawić i obudować. I tak w tym miejscu ma stać szafka
                                                    podumywalkowa.
                                                    W małym wc mamy już położone kafelki! łazienkę zaczynają układać jutro :)
                                                    Parkieciarz chciał już w piątek układać parkiet [wigotność podłoża idealna]
                                                    tyle, że nam jeszcze nie dowieźli parkietu :( W dodatku nie spodziewaliśmy się,
                                                    że prace glazrunicze będą posuwać się tak szybko i sprawnie, więc nawet nie
                                                    zaczęliśmy równać ścian [miejscami, tylko tam gdzie wymagają poprawek], a bez
                                                    zakończenia tego etapu nie możemy położyć parkietu. W ogóle wygląda na to, że
                                                    koło 15 stycznia mieszkanko będziemy mieli gotowe [tfu, tfu na psa urok, żeby
                                                    nie zapeszyć].
                                                    Trochę zatem zaniedbuję swój udział w forum, ale tylko chwilowo :)), bo czytam
                                                    nasze posty regularnie :))
                                                    Pozdarwiam serdecznie
                                                    Aga
                                                  • Gość: iradek Re: Rury w łazience na wierzchu IP: 217.153.119.* 11.12.03, 10:04
                                                    co do Gerdy, to jak sie człowiek uprze to wymieniją szybciej, nie trzeba czekać
                                                    az skończą mieszkanie.

u mnie był wczoraj gosc z administracji i powiedział że rzeczywiście mój pion
                                                    (w IV klatce) jest troche niedogrzany i może sie zapowietrzać bo jest dalej od
                                                    kotłowni. Mają założyć kryzę (cokolwiek by to nie było), aby ciepło rozchodziło
                                                    sie równomiernie, ale na razie szczęściarze spod drugiego pionu mają gorące
                                                    kaloryfery a u mnie ledwo ciepłe.
                                                    w poniedziałek mam nadzieje wpuścicc ekipę żeby zaczeli robić ściany i kafelki.

pzdr
                                                    radek
                                                  • Gość: iradek garaże IP: 217.153.119.* 11.12.03, 10:07
                                                    a tak na marginesie, czy ktoś coś wie o garażach? rozmawiałem z strażnikiem i
                                                    powiedział, że brama już działa i że piloty już są, ale nie wiedział kiedy
                                                    zostaną przekazane.
                                                  • elz Re: garaże 11.12.03, 15:17
                                                    Przeżywam szok. Prawie wszystkie usterki są już w moim lokalu zrobione, co do
                                                    kaloryfera to po prostu musze zmienić ustawienie wanny w łazience i po małych
                                                    zmianach będzie dobrze... Na szczęście mam kolegę hydraulika który już w moich
                                                    poprzednich mieszkaniach robił różne rzeczy to i tu sobie mam nadzieję poradzi
                                                    bez problemu. Tak więc w poniedziałek wieczorem będę piła szampana na nowym
                                                    mieszkaniu (obym nie zapeszyła) Glazurnik nas ciśnie więc chyba już we wtorek
                                                    ruszam na zakupy.
                                                    Pozdrawiam wszystkich
                                                  • Gość: Sabi Re: garaże IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 12.12.03, 10:29
                                                    Nic nie wiem o garazach. Niestety ostatnio bylam mocno rozjadowa i do tego
                                                    rozchorowal sie nam maly, wiec nie bylo czasu na inne sprawy. Powiedziano nam
                                                    tylko, ze miejsce "prawdopodobnie" (bardzo lubie takie dokreslenie) zostalo juz
                                                    poprawione.
                                                    U nas cisza o poprawkach. Dwa tygodnie temu odbieralismy mieszkanie i od tej
                                                    pory cisza.
                                                    Troche zaczelam sie martwic (ja tak lubie troche na zapas), ze ten teren
                                                    generalnie jest troche zbyt miekki i blok bedzie mocno osiadal. W zwiazku z tym
                                                    moze ostro popekac. Ale to perspektywa 1-2 lat.
                                                    Pozdr.
                                                  • elz Re: garaże 12.12.03, 11:28
                                                    Sabi, ja też zawsze martwię się na zapas ale chyba przesadziłaś. Każdy budynek
                                                    w jakimś stopniu osiada a to w końcu chyba nie są bagna.
                                                    Pojedz na budowę zobacz swoje mieszkanie może jest zrobione. My też mieliśmy
                                                    czekac na telefon. Pojechaliśmy w środę zrobić pomiary i okazało się że już
                                                    zrobili (a do nas jakoś nikt nie dzwonił). Włodarzewska ma problemy z
                                                    przepływem informacji z budowy na Glogera i odwrotnie.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: Natan Re: garaże IP: 213.241.45.* 15.12.03, 12:35
                                                    Co do przepływu informacji między Glogera,a Włodarzewską to mają doskonały
                                                    przepływ informacji. Jak im przedstawiłem odpowiednie argumenty słowne to
                                                    kontaktowali się z budową w tym samym czasie, co prowadzono ze mną rozmowę.
                                                    Niestety bez pressingu nie odbierzecie mieszkań w dogodnym dla siebie terminie.
                                                    Ja w piątek odebrałem klucze od mieszkania. Wszystko popoprawiano i to całkiem
                                                    dobrze. Byłem około południa dzień wcześniej i pracowała u mnie cała ekipa, żeby
                                                    wszystko było na tip-top.
                                                    Muszę się pochwalić, że u mnie od dziś rusza robota (na razie jeden fachowiec),
                                                    a od jutra będzie ich robiło 4 i tak do świąt.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: AniaZb Re: Rury w łazience na wierzchu IP: 57.67.177.* 15.12.03, 16:10
                                                    Dzisiaj wyruszam odpowietrzać kaloryfery w naszym mieszkaniu. U nas są po
                                                    prostu zimne :( A wydawałoby się, że klatka w której mieszka kierownik budowy
                                                    powinna być wykończona najlepiej :)
                                                    Wiem natomiast, że piloty do garażów wydają od dzisiaj! Koszt 80 zł netto. I że
                                                    pomieszczenia administarcji będzie właśnie w naszej klatce.
                                                    W sobotę podpisaliśmy akt notarialny, na wpis do księgi wieczystej trzeba
                                                    czekać minimum 7 miesięcy.
                                                    Moja ekipa wchodzi 5 stycznia! Mam nadzieję, że ściany wyschną.
                                                    Pozdrowienia!
                                                  • elz Re: Rury w łazience na wierzchu 16.12.03, 08:53
                                                    Uprzejmie donoszę że posiadam już klucze do własnego M.
                                                    Wszystkie poprawki zostały dokonane, a to co wypatrzyliśmy jeszcze przy
                                                    ostatnim odbiorze, poprawione w ciągu godziny. Do wymiany jest tylko jedna
                                                    szyba w oknie - ale na to trzeba czekac 2 tygodnie.
                                                    Już godzinę po odbiorze był glazurnik i hydraulik, ale roboty ruszą dopiero po
                                                    świętach - nie mam czasu kupić czegokolwiek.
                                                    Gdzie odbiera się piloty od garaży? Wczoraj o 12.00 na budowie nikt nic o nich
                                                    nie wiedział.
                                                    Pozdrawiam serdecznie
                                                  • Gość: beh Kluczyki od skrzynek z zaworami glownymi IP: *.int.warszawa.sint.pl 17.12.03, 12:24
                                                    Witam,
                                                    Ja dopiero przy odbiorze zauwazylem, ze jesli przyjdzie wymienic uszczelke w
                                                    kranie, albo (nie daj Boze) katastrofa pralkowo-zlewowa, to wewnatrz mieszkan
                                                    nie ma odciecia wody. Szafki na zewnatrz i kluczyk u administratora. Czy w
                                                    takiej sytuacji "niech sie leje" a ja sie ubiore (mija 5 litrow na podlodze)
                                                    nastepnie zejde do administratora (mija kolejne 6 litrow wody) namowie go zeby
                                                    dal mi kluczyk od skrzynki, lub niech pojdzie ze mna (kolejne 9 litrow wody) i
                                                    tak w ramach uplywajacej wody bede wzbudzal agresje sasiada pode mna, lub
                                                    wlasna agresje , ze wlasnie zalewa mi moja deske barlinecka (BTW ma ktos
                                                    namiar, gdzie mozna ja korzystnie, bez czekania kupic?)??
                                                  • Gość: Natan Re: Kluczyki od skrzynek z zaworami glownymi IP: 213.241.45.* 17.12.03, 15:59
                                                    Serwus,
                                                    w moim mieszkaniu wszystko wydawało się być w porządku. Dwu metrową poziomicą i
                                                    wprawnym okiem sprawdzałem ściany i podłogi, a tu wczoraj fachman informuje
                                                    mnie, że sufit to fuszerka najwyższych lotów. I tak oto roztacza się przede mną
                                                    rzeczywistość budownictwa. A propo, czy ktoś nakuwał podłogę w mieszkaniu, bo u
                                                    mnie okazało się, że betonu jest zaledwie na 2,5cm a ponizej rurki, rureczki i
                                                    konstrukcja. Sedes podwieszany trzyma się... w zasadzie nie wiem na czym. :)
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • elz Re: Kluczyki od skrzynek z zaworami glownymi 19.12.03, 08:54
                                                    Tempo odbioru mnie przerasta - już podpisaliśmy akt notarialny. Podoba mi się
                                                    polityka Włodarzewskiej - zawsze mówić że trzeba zapłacić więcej. U notariusza
                                                    po odliczeniu nadpłaty zapłaciliśmy połowę tego co dzień wcześniej nam
                                                    wyliczono. Czuję się jakby pieniądze spadły mi z nieba.
                                                    Co do odcięcia wody w mieszkaniu - my mamy po prostu zawory na każdej rurce
                                                    doprowadzającej wodę do poszczególnych urządzeń, a więc nie będziemy czasu
                                                    szukania administratora przeliczać na litry wypływającej wody.
                                                    Jadę po wannę.
                                                    Pozdr.
                                                  • Gość: Sabi A nam sie opozniaja IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 19.12.03, 11:14
                                                    A nam powiedziano, ze prawdopodobnie po nowym roku oddadza dopiero mieszkanie.
                                                    Cos mi tu nie gra.
                                                  • elz Re: A nam sie opozniaja 19.12.03, 13:37
                                                    Sabi, wspolczuje ogromnie. Rekordem czekania bijesz wszystkich na glowe.
                                                    Popatrz na to z innej strony. Odbierzecie klucze, szybko wykonczycie lokal i
                                                    możecie sie wprowadzać.Inni lokatorzy wykończą nieco wczesniej lub w tym samym
                                                    terminie i nikt wam nie bedzie chalasowal nad glowa (chociaz w waszym
                                                    przypadku to chyba pod nogami)
                                                    Pozdrawiam
                                                    Ela
                                                  • Gość: raf Drawska B - szukam sąsiadów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.12.03, 16:36
                                                    Wiem że jakaś już część inwestycji Drawska B została sprzedana ....
                                                    tak więc ... szukam sąsiadów z Drawskiej B ....

Pozdrawiam,
                                                    Raf
                                                  • Gość: Raf Re: Drawska B - szukam sąsiadów IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 22.12.03, 09:16
                                                    Jesli szukasz z B to w nowym watku prosze. Nie robcie nam misz maszu. Zreszta
                                                    widzialam juz watek o Drawskiej B
                                                  • Gość: Natan prace wykończeniowe IP: 213.241.45.* 29.12.03, 11:26
                                                    Pozdrawiam wszystkich po świętach. Czy zaczęliście już inwestować w mieszkanie
                                                    (podłogi, ściany, sufity)? U mnie połowa już wykonana. Czekam teraz, na efekt
                                                    pracy glazurnika. Podobno ma się wyrobić do Sylwestra. Czy do tego dojdzie nie
                                                    wiem, Niestety zalał mi mieszkanie sąsiad z góry. To mnie załamało, tym bardziej
                                                    że tynk nasiąkł jak gąbka i nie można założyć glazury. Na szczęście
                                                    ubezpieczyłem mieszkanie i choć to poprawia mi humor. Pozdrawiam wszystkich i
                                                    już teraz życzę szczęśliwego Nowego Roku.
                                                  • agan5 Re: prace wykończeniowe 29.12.03, 13:54
                                                    U mnie łazienki już skończone :) Parkiet też. Zsotało tylko cyklinowanie i
                                                    lakierowanie podłóg oraz wykończenie ścian [drobne naprawy ubytków i ostateczne
                                                    malowanie]. Mam nadzieję, że koło 15/01 już się przeprowadzimy :)
                                                    Aga
                                                  • Gość: Natan Re: prace wykończeniowe IP: 213.241.45.* 29.12.03, 14:45
                                                    Moje gratulacje. Ja planuję przeprowadzkę na przełom stycznia i lutego, o ile
                                                    nie pojawią się po drodze niespodzianki.
                                                  • Gość: AnnaT Re: prace wykończeniowe IP: 217.153.119.* 29.12.03, 16:40
                                                    Ja już też jestem w połowie, zastanawiam się jak pozostali , też mam ochotę sie
                                                    wprowadzić ok 20/01 ale boję się tych hałasów , kucia itp naszych sąsiadów ,
                                                    którzy dopiero rozpoczną pracę :(
                                                  • Gość: Natan Re: prace wykończeniowe IP: 213.241.45.* 30.12.03, 08:49
                                                    Najlepiej podejść do tej sprawy od strony ekonomicznej. Mnie po prostu nie stać
                                                    na równoległe płacenie za dwa lokale. Choć przyznaję, iż sąsiedzi przestawiają
                                                    niejedno, i to na wspólnych ścianach. Stąd też nie mogę zakładać jeszcze
                                                    "fartucha" w kuchni.
                                                  • elz Re: prace wykończeniowe 30.12.03, 08:50
                                                    U nas prace dopiero co się zaczęły. Trochę z naszej winy, bo zawaleni pracą
                                                    nie mamy czasu na zakupy. Przeprowadzkę i tak planujemy dopiero na początku
                                                    marca (ze względu na wiercenia w połączeniu z małym dzieckiem), więc nie
                                                    dobija mnie fakt, że ściany w niektórych miejscach są nadal mokre i nie można
                                                    ich jeszcze wyrownać, ze względu na wilgoć nie da się położyć parkietu, a rurę
                                                    od gazu muszę przenieść bo nie pasuje mi do projektu kuchni.
                                                    Pozdrawiam wszystkich i życzę dobrej zabawy w Nowy Rok.
                                                    Ela
                                                  • Gość: iradek Re: prace wykończeniowe IP: 217.153.119.* 30.12.03, 11:48
                                                    u mnie postępy tak w 1/4
                                                    planuję przeprowadzkę w weekend 23-25 stycznia.
                                                  • Gość: Sabi Re: prace wykończeniowe IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 30.12.03, 23:56
                                                    A u nas oczywiscie postem na poziomie 0 (slownie: zero). Klucze odbieramy
                                                    dopiero 7.01. Wy bedziecie konczyc wykonczenie mieszkania, a my dopiero
                                                    zaczniemy. Ale tak jak pisala Ela nasz maluch i tak dostalby nerwicy w trakcie
                                                    prac wykonczeniowych sasiadow. W zwiazku z tym plany mamy na marzec.
                                                    Moze kiedys zalozymy strone naszego bloku ?
                                                    Pozdrowienia
                                                  • Gość: Ewa Re: prace wykończeniowe IP: 217.153.97.* 02.01.04, 08:40
                                                    Z przyjemnością informuję forumowiczów, że ja już mieszkam na Zadumanej!!!!
                                                    Wprawdzie nie mamy żadnych mebli i wszystko lezy na podłodze lub w szafkach
                                                    kuchennych, ale jesteśmy już u siebie. Bardzo się cieszę, że wkrótce grono
                                                    lokatorów się powiększy, bo trochę sie czujemy osamotnieni...
                                                    Pozdrawiam serdecznie
                                                  • agan5 Re: prace wykończeniowe 02.01.04, 18:27
                                                    Ewa,
                                                    GRATULACJE!!!! Czy to oznacza, że 1. dzień roku 2004 spędziliście już w nowym
                                                    mieszkanku? Miło tak zacząć Nowy Rok :)
                                                    Ze swoich okien zaobserwowałam we wtorek, że już jedno mieszkanie [I p., chyba
                                                    kl. VI lub V]] jest zamieszkane :) Nie martw się teraz co tydzień będzie
                                                    przybywał nam jakiś sąsiad. Ja mam tylko nadzieję, że wiercenie i walenie
                                                    będzie się kończyć planowo o 22:00, bo inaczej chyba zwariujemy przez te hałasy.

Z tą stroną to bardzo fajny pomysł, mam nadzieję, że tam też mogłoby istnieć
                                                    takie sąsiedzkie forum :) Panowie sąsiedzi - może któryś z Was ma smykałkę do
                                                    internetu i w przyszłości mógłby podjąć się takiego wyzwania?

A nawiązując do internetu, w jaki sposób [TPSA, stałe łącze itp.] i czy
                                                    zamierzać korzystać z internetu w domu? Może moglibyśmy założyć sobie własną
                                                    sieć ze stałym łaczem? Przy większej liczbie zainteresowanych takie rozwiązanie
                                                    jest chyba tańsze niż abonament w TPSA.

Wszyskim sąsiadom życzę udanego Roku, szybkiego i sprawnego wykańczania
                                                    mieszakanek oraz spełnienia najskrytszych marzeń i jak najmniej problemów ;)
                                                    Aga
                                                  • Gość: Sabi Re: prace wykończeniowe IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 02.01.04, 22:38
                                                    Aga, dzieki za zyczenia.
                                                    Ewa, szybcy jestescie, az pozazdroscic : )
                                                    Zaskoczylo nas dzisiaj, ze szlaban jest juz zamkniety przy wiezdzie z
                                                    Wlodarzewskiej. : )
                                                    Czy jest juz jakas ochrona, czy ciagle Ci sami panowie, ktorzy pilnowali
                                                    budowy ?
                                                    Czy jestescie zadowoleni ze swoich ekip remontowych ?? Kogo mozecie polecic, a
                                                    kogo raczej nie ?
                                                    Zdrowego, szczesliwego Nowego Roku.
                                                    Pozdr.
                                                  • agan5 Re: prace wykończeniowe 05.01.04, 09:40
                                                    Ekpia pilnująca jest nowa i muszę przyznać, że dość dobrze ją oceniam. Trochę
                                                    służbiści, ale w dobrej wierze. Skutecznie przeganiaja samochody z podjazdów
                                                    pod klatki [oczywiście po wypakowaniu sprzętów], zgłaszają zauważone
                                                    nieprawidłosci z samochodami pozostawionymi na parkingu [np. wyciek oleju] i są
                                                    przy tym bardzo kulturalni [dzień dobry, dowidzenia itp.]. Szlaban jest
                                                    zamykany już od początku grudnia :)

Jeżeli chodzi o ekipy wykończeniowe, to z czystym sumieniem mogę polecić
                                                    parkieciarza. Ceny rozsądne do przyjęcia, punktualny i zna się na robocie :)
                                                    Aga
                                                  • Gość: Natan Re: prace wykończeniowe IP: 213.241.45.* 05.01.04, 11:03
                                                    Mogę polecić w sprawach remontu mieszkania ludzi spoza Warszawy. U mnie założyli
                                                    wszystko - drzwi, panele, glazurę - oraz wykonali multum innych prac, jak
                                                    poprawki po budowlańcach (równanie ścian, sufitów). Mają konkurencyjne ceny i
                                                    robią bardzo fachowo. Namiar 605 056 254 (Leszek Morawski). Na prawdę warto
                                                    wejść w kontakt i chociaż przeprowadzić wywiad!
                                                    Ja wprowadzam się - o czym być może wzmiankowałem wcześniej - pod koniec miesiąca.
                                                    Co do remontów, to rozczaruję szacowne Panie, ale z pewnych źródeł wiem, że
                                                    remonty będą trwałym grubo niż rok. Np. moja sąsiadka wyznała, że część remontu
                                                    wykona teraz, a część we wrześniu, podobnych informacji dotarło do mnie więcej
                                                    poprzez kontakty z ludźmi pojawiajacymi się na Zadumanej.
                                                    Wszystkim składam najlepsze życzenia noworoczne - jak najmniej kłopotów z
                                                    mieszkaniami i rychłego ich zamieszkania.
                                                  • elz Re: prace wykończeniowe 05.01.04, 11:16
                                                    Z przyjemnością wielką mogę polecić glazurnika - solidny, nie wyskakuje ze
                                                    swoją wizją, ale jednocześnie pyta jeżeli uważa że o czymś zapomnieliśmy.
                                                    Internet dla lokatorów z innego źródła niż przez Tepsę - jestem za.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: beh Re: prace wykończeniowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 22:21
                                                    elz napisała:
                                                    > Internet dla lokatorów z innego źródła niż przez Tepsę - jestem za.

Wtm,

W skrzynkach technicznych zauwazylem znane mi puszki el-netu (o ile mnie pamiec
                                                    nie myli z nazwa) wiec chyba szybciej chyba bedzie mozna kupic pakiet Aster
                                                    kabl+tel+net. tepsa jest mniej mobilna i przeniesienie telefonu moze trwac
                                                    miesiacami. Moze Aster przy skusic klientow da jakas oferte nie do odrzucenia?

My z naszym maluchem planujemy sie wprowadzic dopiero kolo marca, wiec do tego
                                                    chwili mamy jeszcze czas na wiercenie, walenie i zalewanie sasiadow przy
                                                    zdejmowaniu kaloryferka w lazience pod glazurke ;)

To wcale nie oznacza, ze bedzie mi to sprawiac przyjemnosc :)

Hm... moze nim znajdzie sie miejsce na serwerze na strone netowa naszego
                                                    osiedla, ktos z zalogowanych userow, machnalby na szybko forum prywatne na
                                                    GW ?? Czy mam sie tym zajac?? :)
                                                  • agan5 Re: prace wykończeniowe-rury w lazience 06.01.04, 09:02
                                                    Jestem za forum prywatnym!!! :)) Jeżeli więc beh znasz się na tym choć trochę,
                                                    to może oświeć nas laików i pokieruj nas w tym temacie :))
                                                    Aga

P.S. z ciekawości jak poradziliście sobie z rurami w łazience, które były
                                                    usytuowane na wierzchu i w dodatku przy ścianie nośnej? Czy udało Wam się je
                                                    schować w ścianie, czy też postanowiliście je obudować? U nas niestety zostały
                                                    na wierzchu i będą obudowane. W sumie i tak później pojawi się tam szafka pod
                                                    umywalkę, ale boleję mocno nad faktem, że nie udało się ich wbudować w ścanę :((
                                                  • Gość: Sabi Re: prace wykończeniowe-rury w lazience IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 06.01.04, 09:47
                                                    Ja tez za forum prywatnym jestem.
                                                    Beh - wszystko w Twoich rekach.
                                                    Agan, my akurat obok bedziemy mieli system splukujacy, wiec nie bedzie
                                                    problemu.
                                                    Jutro po klucze tralalala :)
                                                  • elz Re: prace wykończeniowe-rury w lazience 06.01.04, 10:08
                                                    forum prywatne - jestem za. Beh - chyba tylko ty możesz się tym zająć.

W lokalu mam problem. Cieknie mi z sufitu w rogu pokoju, i nie jest to
                                                    cieknący kaloryfer sąsiada. Niestety balkon mojego sąsiada piętro wyżej jest
                                                    źle zaizolowany i po ostatnich opadach śniegu jest bardzo mokro w moim lokum.
                                                    Teraz tylko czekam kiedy i jak to naprawią. Prace chyba muszę trochę
                                                    przesunąć. Wilgotność z dnia na dzień mi rośnie i parkietu nie da się położyć.
                                                    Sabi gratuluję wyczekanych kluczy,
                                                  • knossos To ja {beh} z tym forum prywatnym :) 06.01.04, 11:12
                                                    Witam,

Poniewaz nasza budowla jest okazala jak palac w Knossosie :) Pozwolilem sobie
                                                    zamienic nick na staly - knossos.

Forum jest otwarte - wszyscy moga pisac, zakladac tematy, itp. Umiescilem je w
                                                    kategorii "miasta->mazowieckie", ale jeszcze chyba sie nie pojawilo na liscie
                                                    (albo cos popsulem). Jesli zainteresowanie bedzie przekraczalo normy serwera GW
                                                    to pomyslimy nad wlasna strona netowa z wizualizacja :)

Link w stopce ale na wszelki wypadek :

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16054
                                                  • Gość: Sabi Re: To ja {beh} z tym forum prywatnym :) IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 06.01.04, 12:33
                                                    Chodzcie tam wszyscy. Zalozylysmy juz dwa :) watki. trzeba zalozyc sobie konto,
                                                    ale to trwa minutke, zreszta niektorzy z nas juz je swoje konto maja.
                                                  • radekwawa to ja, iradek, juz też przeniosłem się na forum 09.01.04, 09:34
    • Gość: Sylwia Re: Wlodarzewska-Drawska - pytanie do mieszkancow IP: 213.17.181.* 15.01.04, 15:31
      Witam szczescliwych nabywcow wlasnego M!
      Czy jestescie zadowoleni z zakupu, z miejsca, budynku i dewelopera?
      Bede wdzieczna za informacje, gdzy planuje zakup na Drawskiej B.
      Pozdrawiam,
      Sylwia
      • Gość: Ewa Re: Wlodarzewska-Drawska - pytanie do mieszkancow IP: *.skandia.de 16.01.04, 10:08
        Ja też jestem ciekawa, jak to było z Włodarzewską. Kupiłam u nich mieszkanie w
        inwestycji Metro Stokłosy i jakoś opieszale idą u nas prace, co innego wie
        Włodarzewska, co innego w biurze projektowym. Czy u Was były jakieś opóźnienia?
        i niepsodzianki?
        • Gość: Sabi Re: Wlodarzewska-Drawska - pytanie do mieszkancow IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 16.01.04, 12:02
          Ogolnie jestem zadowolona. Opoznienie bylo nie wielkie. Przypuszczam, ze na
          Ursynowie bedzie wieksze. Tam ma byc podobno duzo bajerow.
          My w przyszlym tygodniu jestesmy umowieni na podpisanie aktu notarialnego.
          To wazne. Poprawek w mieszkaniu troche bylo. Trudno powiedziec jak sie mieszka
          i jak z lokalizajca. Ja lubie ochote, wiec wiedzialam co mnie czeka. Nie wiem
          jak z szumem, czy halasem samolotow. Trzeba troche pomieszkac, malo osob sie do
          tej pory wporwadzilo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka