Dodaj do ulubionych

Do Syrii przez Turcje. Wiza syryjska na granicy

16.03.04, 23:12
Wybieram się w maju do Syrii i Libanu na 3 tygodnie i szukam najtańszego
połączenia. Ponieważ ceny rejsowych połączeń to ok 400$, zdaje się, że taniej
wyjdzie charter do Antalii, a potem autobus. Czy ktos juz leciał w ten sposob
i może polecić biuro podróży, które oferuje ciekawe połączenia? Niestety, z
tymi, do których dzwonilam do tej pory można leciec jedynie na 1 lub 2
tygodnie.
Jak czesto jezdzi autobus do Syrii i ile czasu zajmuje dostanie sie do
granicy?
I jeszcze jedno pytanie: czy ktos załatwiał wize libańska na granicy
syryjsko-lib.? Są jakieś problemy, ile to kosztuje?
Dzieki
Obserwuj wątek
    • gajasirocco Re: Do Syrii przez Turcje. Wiza syryjska na grani 17.03.04, 09:59
      Przejechałam całą Turcję do Syrii za 20$, Syrię również za 20$- 10 dni- prześlę
      Ci dokładną kronikę podroży z cenami i przesiadkami. Jeżeli jesteś z Warszawy-
      to zapraszam do Karawanseraju- wszystko na miejscu.
    • apamea Re: Do Syrii przez Turcje. Wiza syryjska na grani 17.03.04, 15:35
      hej!Tak, da sie załatwić wiże libańska na granicy, ale niestety tylko dla
      facetów.dziewczyny mają z tym problem(wiemy z doswiadzczenia)więc lepiej idź w
      Warszawie do ambasady libańskiej.Tam też może być troche problemów jesli masz
      mniej niz 30 lat,pan ambasador jest jednak bardzo sympatyczny i myśle, ze wize
      dostaniesz.Pozdrowienia!anka
    • apamea Re: Do Syrii przez Turcje. Wiza syryjska na grani 17.03.04, 15:39
      aha, a co do połaczenia, to nigdy nie leciałam na Bliski wschód samolotem,
      ponieważ b.wygodny, szybki i tańszy jest transpot lądowy.Pojedz sobie autobusem
      kursowym do stambułu(ewentualnie pociagiem do bukaresztu -stamtąd codziennie
      jeżdża autobusy do stambułu)-odjeżdzaja z krakowa i katowic, a ze stambulu jest
      wiele tanich polaczeń do Syrii(z przesiadką w Antiochii)Cała podróż wraz z 1
      noclegiem w stambule zajmuje wtedy 4 do 5 dni.
      • padshah Re: Do Syrii przez Turcje. Wiza syryjska na grani 17.03.04, 15:58
        apamea napisała:

> aha, a co do połaczenia, to nigdy nie leciałam na Bliski wschód samolotem,
        > ponieważ b.wygodny, szybki i tańszy jest transpot lądowy.Pojedz sobie
        autobusem
        >
        > kursowym do stambułu(ewentualnie pociagiem do bukaresztu -stamtąd codziennie
        > jeżdża autobusy do stambułu)-odjeżdzaja z krakowa i katowic, a ze stambulu
        jest
        >
        > wiele tanich polaczeń do Syrii(z przesiadką w Antiochii)Cała podróż wraz z 1
        > noclegiem w stambule zajmuje wtedy 4 do 5 dni.

hahaha, bardzo szybki i wygodny? 4-5 dni z dwiema przesiadkami buhahahaha :))))
        jedyna zaleta takiej podrozy to rzeczywiscie cena, ale bez przesady, nie ma sie
        czym zachwycac - pamietacie taka reklame? "Jesli chodzi o szybkosc, samolot
        zawsze gora!" ;-)))))
        pzdr,
        • apamea do padshaha 17.03.04, 16:25
          nie neguję szybkosci i wygody połączeń lotniczych,dla osób, które nie maja
          czasu, jest to faktycznie jedyne rozwiązanie. Ja nie latam ze względu na cenę,
          bo czas mam.(gorzej z kasą)A na wygode nie narzekam, bo autobusy kursowe,
          zwłasza te ze Stambułu do Syrii są rewelacyjne.Poza tym moge dzięki temu
          odwiedzać po drodze Stambuł-moją miłość;-)No i czuje sie odległość, czego
          samolot jednak nie gwarantuje.Pzdr!
          • gajasirocco Re: do padshaha 17.03.04, 21:46
            przejechałam również autokarami Turcję do Syrii i potwierdzam- jest tanio,
            przyjemnie, czysto i można zwiedzać w dzień, a podróżować nocą- oszczędza się
            wtedy na noclegach
          • hasmi Tanio? Da rade... 18.03.04, 08:17
            Zgadza sie, jak ktos nie ma kasy na samolot to autobusy to jedyne wyjscie.
            Dostalem sie do Stambulu za 32 USD ale podroz zajela mi 6 dni. Potem na stopa
            do Ankary i pociagiem gdzies nad morze a potem za jakies grosze do Syrii. Wizy
            oczywiscie w Warszawie wydawal nam jakis gruby zapocony Arab ale sympatyczny :)
            bede wdzieczny za info jak sie mozna teraz szybko dostac do Stambulu droga
            ladowa. Jakie sa najwygodniejsze polaczenia (i najtansze) pociagiem i
            autokarem. Dzieki z gory za informacje.
    • kosmaj Re: Do Syrii przez Turcje. Wiza syryjska na grani 17.03.04, 23:55
      Dzieki za info.
      Juz dawno do tego doszłam , że do podróżowania trzeba mieć albo dużo pieniędzy
      albo dużo czasu. Niestety, jestem mocno ograniczona czasowo, wiec usiłuje
      znaleźć jakiś kompromis. Turcje kiedys zjeździłam autobusami i bardzo sobie to
      chwaliłam.
      Zastanawiają mnie trudności w zdobyciu wizy libańskiej dla kobiet. Pierwsza
      rzecz jakiej żadają to zaświadczenie z pracy lub uczelni.
      Czyżby tyle dziewczyn wyjeżdżało do nielegalnej pracy w Libanie?
      Nie jestem z Warszawy, ale jeśli będę musiała tam zawitać w zwiazku z wizami to
      chętnie zajrzałabym do Karawanseraju . Jak to działa?
      • beduinka Re: Do Syrii przez Turcje. Wiza syryjska na grani 18.03.04, 12:01
        kosmaj napisała:

> Czyżby tyle dziewczyn wyjeżdżało do nielegalnej pracy w Libanie?
        niestety takie utrudnienia dotyczą dziewczyn ze wszystkich krajów skąd
        przyjeżdżają pracownice SUper Night Clubs

> Nie jestem z Warszawy, ale jeśli będę musiała tam zawitać w zwiazku z wizami
        to
        >
        > chętnie zajrzałabym do Karawanseraju . Jak to działa?
        serdecznie zapraszamy. Karawanseraj jest to herbaciarnia, sklep z asortymentem
        z krajów arabskich, biuro podróży. Mamy także miejsca noclegowe (więc skoro
        przyjeżdżasz z innego miasta, będziesz się chciała u nas zatrzymać na noc??)
        oraz prowadzimy naukę języka arabskiego i tańca brzucha, a także organizujemy
        różne spotkania tematyczne, wykłady itp.
        • hasmi Karawanseraj 18.03.04, 13:14
          Karawanseraj
          Gdzie sie miesci? Chetnie tam zajrze
          • gajasirocco Re: Karawanseraj 18.03.04, 22:24
            jest na Jelonkach- na Osiedlu Przyjażń- Konarskiego 87, czynne codziennie od 11-
            do wieczora. Serdecznie zapraszam
            tel 6653859
            • beduinka Re: Karawanseraj 19.03.04, 15:01
              gajasirocco napisała:

> jest na Jelonkach- na Osiedlu Przyjażń- Konarskiego 87, czynne codziennie od
              11
              > -
              > do wieczora. Serdecznie zapraszam
              > tel 6653859
              dodam, że oczywiście w Warszawie
              a i jest to budynek między Kolorado a Karuzelą, naprzeciwko Biblioteki
              Publicznej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka