Dodaj do ulubionych

Endometrium

01.12.04, 16:22
Byłam dziś na usg Tv i na wyniku mam napisane że moje endometrium jest
szerokie na 7 mm (OM - 23.11.2004, ale była dość skąpa i większość to było
plamienie). Niedawno usłyszałam (bądź wyczytałam) że za grube endometrium
utrudnia zajście w ciąże i powoduje raka. Jak możecie napiszcie jaka jest
norma grubości endometrium i na ile to prawda z tymi utrudnieniami. Pomyślałam
że napiszę to też na tym forum, bo pewnie dobrze sie orientujecie :)
Obserwuj wątek
    • fumcia84 Re: Endometrium 01.12.04, 16:23
      Aha dla ścisłości dodam że nie jestem w ciąży :) jeszcze nie, ale planujemy w
      najbliższym czasie rozpocząć starania :)
    • magdulka26 Re: Endometrium 01.12.04, 16:55
      Kto Ci takich bzdur naopowiadał.Grubosć endo ,do zagniezdzenia się zarodka to
      minimum 7 mm jak endo jest za cienkie to zarodek nie ma do czego się
      przyczepić.Ja w fazie owulacyjnej mam 12 mm endo.Twoje jest ok.Pozdrawiam.
      • fumcia84 Re: Endometrium 01.12.04, 23:33
        Bardzo Ci dziękuję :) odetchnęłam trochę ;)
        A wiesz może w jakiej granicy powinna być wielkość jajników? Jeden mam ponad 0,5
        cm większy od drugiego i nie wiem czy wszystko jest Ok, do lekarza idę dopiero w
        poniedziałek, a strasznie zżera mnie ciekawość i strasznie się denerwuję, bo
        mówił że chce sprawdzić to pod kątem PCO :((. No i mam pęcherzyki na jajnikach
        na jednym (mniejszym) pęcherzyk wielkośći 16 mm, a na drugim jajniku kilka
        pęcherzyków wielkości 8-10 mm. I mam wolny płyn w zatoce Douglasa (co to ??)
        Gdybyś pomogła mi zinterpretować byłabym wdzięczna :)
        • magdulka26 Re: Endometrium 02.12.04, 16:06
          Dobrze jest zrobic sobie monitoring ,żeby wiedzieć jak rosną pęcherzyki i kiedy
          pękają.Mi pekają w granicy 21 mm.Ale to jest sprawa indywidualana.Tobie mogą
          pękać jak dorosną do 23/24 nie ma reguły.Zawsze jest jeden dominujący a reszta
          sie wchłania i w następnym cyklu dojrzewa.Płyn w zatoce to jest płyn po
          pekniętym pęcherzyku :)) Jak masz wątpliwości to pytaj gina ,niech Ci pokarze
          na usg co i jak :)) ja zawsze mojego pytam co i jak .
          • fumcia84 Re: Endometrium 02.12.04, 22:57
            czyli te pecherzyki pękają? Myślałam że one są tam cały czas, ale plama :)
            Ale jeśli one pękają po owulacji, to czemu po miesiączce mam ten płyn, czy to
            nie jakaś nieprawidłowość? Niestety u pani u której robiłam usg byłam pierwszy
            raz i w najbliższym czasie chyba jej nie odwiedzę ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka