Dodaj do ulubionych

zakup roweru

27.03.06, 15:56
Chciałabym kupic rower średniej klasy do 1300 zl. Jeżdzę raczej rekreacyjnie,
ale zależy mi na jakości i bezawaryjności sprzętu. Czy ktoś ma doświadczenia
z firmą Kelly's, modele na ich stronie wyglądają zachęcająco. A co z Giantem?
Obserwuj wątek
    • duczmal Re: zakup roweru 27.03.06, 17:01
      Srednia klasa roweru lezy od 3000 w gore :), co do kellys polecam jak
      najbardiej , lub Author. Gianta prosze sobie odpuscic.
      pozdr
      • jery1 Re: zakup roweru 27.03.06, 17:25
        Kelys -jest ok . (Tak naprawdę gianty też są niezłe ) Z moich osobistych
        doświadczeń do rekraacji bardzo dobry jet Gary Fisher - super się na nich
        jeździ - są bardzo wygodne i mają zacięcie sportowe . Ja jeździłem garym 4lata -
        dwa razy oddałem go na przegląd - i żadnych awarii !! (przy bardzo ostrym
        katowaniu i mojej wadze ponad 100kg ;) - wcześniej z autorem miałem ciągle
        kłopoty .
    • rraleighh Hmm... jeśli do turystyki... 28.03.06, 10:05
      Zakładam, że nie planujesz używać tego roweru do jazdy ekstremalnej, do skakania
      i jeżdzenia po straaasznych wertepach.

Jeśli przyjąć takie założenie, to według moich doświadczeń można jeździć z
      przyjemnością na stosunkowo tanim rowerze, czy to będzie Author, Kelly's, Giant
      , czy na przykład Raleigh, pod następującymi warunkami:

- pozycja jeźdzca jest wygodna; to jest kwestia fundamentalna i w gruncie rzeczy
      w niewielkim stopniu zależy od ceny roweru; na rowerze musisz się czuć komfortowo.

- koła są solidne; jeśli nie planujesz jeździć na długie wycieczki z bagażem, to
      raczej nie będzie wielki problem. Z drugiej strony wydaje mi się, że w tej
      strefie cenowej raczej nie ma rady na słabe koła. Moja Żona waży ok. 60kg i w
      jej rowerze Author Reflex (w owym czasie +- 1800zl) przy jeździe z bagażem rzędu
      20kg szprychy pękały jak zapałki przy jeździe po asfalcie.
      Ale... jeśli nawet pojawią się problemy z kołami, to za ok. 130zł (cena
      warszawska, za jedno koło, przy rozsądnym wyborze warsztatu i części) możesz
      wymienić wszystkie szprychy i obręcz na wystaczającą solidne do zastosowań
      turystycznych. Tak więc zamiast przekraczać budżet, możesz według mnie kupić
      tańszy rower i zostawić pewną rezerwę na ulepszenia sprzętu bądź na zakup sakw,
      które są dość przydatne nawet przy krótkich wycieczkach.

Na marginesie, jeden z tytanów warszawkiej turystyki rowerowej, niejaki Longin
      Fiedczak ze Studenckiego Koła Przewodników Beskidzkich, przemierzył szmat Europy
      i fragmenty Azji na rowerze z supermarketu.
    • jacektatarek Re: zakup roweru 28.03.06, 10:45
      Jeżeli szukasz dobrego i taniego roweru to warto też zapoznać się z ofertą
      firmy Kross.Moim zdaniem mają bardzo ciekawą propozycję.Bardzo dobre
      podzespoły,niezłe ramy i cena na niskim poziomie.Pozdrawiam.
      • jacektatarek Re: zakup roweru 28.03.06, 11:09
        Jeszcze raz ja.Teraz zapewne odezwą się tutaj fachowcy krytykujący Krossa tak
        jak w poprzednich sezonach Kellys albo inne mniej znane marki.Tak na prawdę do
        zastosowań turystycznych nie są nam potrzebne wyrafinowane konstrukcje i nie ma
        rowerów nie psujących się.Jeżeli nie kupisz rowerów z serii "makrokesz" to
        mniej więcej za te pieniądze kupisz to samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka