monikakubus 11.06.05, 06:59 Czy ktoś obecny na formu planuje produkcję w SAP ? Chodzi mi głównie o planowanie za pomocą parametrów: fazowanie czasowe, auto leveling, sequencing itp. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
r765 Re: Planowanie produkcji 14.06.05, 09:52 Chciałoby się rzec: "Ale o co chodzi"? Jeśli chcesz pogłębić wiedzę z tematu tradycyjnie proponuję witrynę help.sap.com (po angielsku, lub niemiecku). Jeśli natomiast masz konkretny problem, to dokładniej go określij. Może ktoś będzie w stanie Tobie pomóc. Pozdrawiam Odpowiedz Link
monikakubus Re: Planowanie produkcji 17.06.05, 17:47 Cześć, chodzi mi głównie o to czy ktoś w powyższy sposób planuje produkcję (używa tych funkcji w realu) teorie to ja znam, taką mam nadzieję. Np. konkretny problem: produkt gotowy X, jest produkowany na lini 1; produkt gotowy Y jest produkowany na linii 2. Zwiększa sie zapotrzebowanie na produkt X tak, że capacity linii 1 nie zaspokaja go. W jaki sposób, operując parametrami zatrzymać produkcję na linii 2 produktu Y i rozpocząć na niej dodatkową produkcję produktu X w wybranym okresie. Pozdawiam Odpowiedz Link
vandekos Re: Planowanie produkcji 21.06.05, 16:01 Moniko, sytuacja którą opisujesz jest możliwa do zamodelowania w APO. Planujemy przy ograniczonych zasobach - strategie finite scheduling. W PPM (routing+BOM) definiujemy alternatywne 'modes' dla obu linii lub tworzymy oddzielne PPMy dla poszczegolnych linii. Mode/PPM dostają przypisane priorytety. Zachowanie systemu - system planuje na linii o najwyzszym priorytecie zgodnie ze zdefiniowana strategia. Jesli nie ma 'capacity' automatycznie przechodzi do opcji o następnym priorytecie. To jeden z możliwych scenariuszy, oczywiście zachowanie systemu może być zdefiniowane bardziej szczególówo np. jak brane będą pod uwagę due dates, w jakiej sekwencji należy planować zlecenia itd. pozdrawiam Tomasz Odpowiedz Link
palec1 Re: Planowanie produkcji 21.06.05, 21:33 czyli klasyczne zadania/zagadnienia O.R. Odpowiedz Link
palec1 Re: Planowanie produkcji 21.06.05, 21:34 O.R. = Operations Research (tez tzw. oeco-inzynierka) Odpowiedz Link
vandekos Re: Planowanie produkcji 22.06.05, 10:12 moze i klasyczne zagadnienie OR, ale pytanie dotyczylo praktycznego rozwiazania w systemie ERP a nie teoretycznych rozwazan Operations Research. Jak pewnie wiesz wiekszosc systemów ERP nie radzi sobie z tego typy zagadnieniem.... ;-) Odpowiedz Link
r765 Re: Planowanie produkcji 22.06.05, 11:21 Witam, W klasycznym R/3 (produkcja seryjna, wydaje mi sie ze tego modulu p. Monika uzywa) mozna tak skonfigurować tablice planowania, by ręcznie wybierać linie produkcji. Do materiału należy przypisac kilka wersji produkcji, a w nich różne linie produkcyjne. Pozdrawiam Odpowiedz Link
buckson Re: Planowanie produkcji 06.09.15, 19:54 A takie planowanie produkcji da się tylko przy pomocy systemu erp ogarnąć, czy jakieś inne platformy są niezbędne? Odpowiedz Link
tosiek564 Re: Planowanie produkcji 25.11.15, 12:08 Produkcja zawsze wygląda inaczej. Pomyśl nad dedykowanym rozwiązaniem. Tutaj masz przykładową realizację systemu do produkcji. Umów się z nimi na darmowe webinaria albo darmowe konsultacje. Na pewno uzyskasz wiele cennych informacji. Odpowiedz Link