Dodaj do ulubionych

Planowanie produkcji

11.06.05, 06:59
Czy ktoś obecny na formu planuje produkcję w SAP ? Chodzi mi głównie o
planowanie za pomocą parametrów: fazowanie czasowe, auto leveling, sequencing
itp.
Obserwuj wątek
    • r765 Re: Planowanie produkcji 14.06.05, 09:52
      Chciałoby się rzec: "Ale o co chodzi"?

Jeśli chcesz pogłębić wiedzę z tematu tradycyjnie proponuję witrynę
      help.sap.com (po angielsku, lub niemiecku). Jeśli natomiast masz konkretny
      problem, to dokładniej go określij. Może ktoś będzie w stanie Tobie pomóc.

Pozdrawiam
      • monikakubus Re: Planowanie produkcji 17.06.05, 17:47
        Cześć,

chodzi mi głównie o to czy ktoś w powyższy sposób planuje produkcję (używa tych
        funkcji w realu) teorie to ja znam, taką mam nadzieję.
        Np. konkretny problem: produkt gotowy X, jest produkowany na lini 1; produkt
        gotowy Y jest produkowany na linii 2. Zwiększa sie zapotrzebowanie na produkt X
        tak, że capacity linii 1 nie zaspokaja go. W jaki sposób, operując parametrami
        zatrzymać produkcję na linii 2 produktu Y i rozpocząć na niej dodatkową
        produkcję produktu X w wybranym okresie.

Pozdawiam
        • vandekos Re: Planowanie produkcji 21.06.05, 16:01
          Moniko, sytuacja którą opisujesz jest możliwa do zamodelowania w APO.
          Planujemy przy ograniczonych zasobach - strategie finite scheduling.
          W PPM (routing+BOM) definiujemy alternatywne 'modes' dla obu linii lub tworzymy
          oddzielne PPMy dla poszczegolnych linii. Mode/PPM dostają przypisane priorytety.
          Zachowanie systemu - system planuje na linii o najwyzszym priorytecie zgodnie
          ze zdefiniowana strategia. Jesli nie ma 'capacity' automatycznie przechodzi do
          opcji o następnym priorytecie.

To jeden z możliwych scenariuszy, oczywiście zachowanie systemu może być
          zdefiniowane bardziej szczególówo np. jak brane będą pod uwagę due dates, w
          jakiej sekwencji należy planować zlecenia itd.

pozdrawiam
          Tomasz
        • palec1 Re: Planowanie produkcji 21.06.05, 21:33
          czyli klasyczne zadania/zagadnienia O.R.
          • palec1 Re: Planowanie produkcji 21.06.05, 21:34
            O.R. = Operations Research
            (tez tzw. oeco-inzynierka)
          • vandekos Re: Planowanie produkcji 22.06.05, 10:12
            moze i klasyczne zagadnienie OR, ale pytanie dotyczylo praktycznego rozwiazania
            w systemie ERP a nie teoretycznych rozwazan Operations Research. Jak pewnie
            wiesz wiekszosc systemów ERP nie radzi sobie z tego typy zagadnieniem.... ;-)
            • r765 Re: Planowanie produkcji 22.06.05, 11:21
              Witam,

W klasycznym R/3 (produkcja seryjna, wydaje mi sie ze tego modulu p. Monika
              uzywa) mozna tak skonfigurować tablice planowania, by ręcznie wybierać linie
              produkcji. Do materiału należy przypisac kilka wersji produkcji, a w nich różne
              linie produkcyjne.

Pozdrawiam
              • buckson Re: Planowanie produkcji 06.09.15, 19:54
                A takie planowanie produkcji da się tylko przy pomocy systemu erp ogarnąć, czy jakieś inne platformy są niezbędne?
                • tosiek564 Re: Planowanie produkcji 25.11.15, 12:08
                  Produkcja zawsze wygląda inaczej. Pomyśl nad dedykowanym rozwiązaniem.
                  Tutaj masz przykładową realizację systemu do produkcji. Umów się z nimi na darmowe webinaria albo darmowe konsultacje.
                  Na pewno uzyskasz wiele cennych informacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka