13.06.05, 15:18
Mam pytanie,

w jaki sposób można dokonać księgowania różnic kursowych na koncie zaliczek
od odbiorców na koniec roku, raz na minus i tą samą kwotę na plus, transakcja
księgowania zaliczek nie pozwala na takie księgowanie.
Obserwuj wątek
    • lookee Re: zaliczka 13.06.05, 19:51
      kamila_sap napisała:

> Mam pytanie,
      >
      > w jaki sposób można dokonać księgowania różnic kursowych na koncie zaliczek
      > od odbiorców na koniec roku, raz na minus i tą samą kwotę na plus, transakcja
      > księgowania zaliczek nie pozwala na takie księgowanie.

rozumiem, że chodzi Ci o wykazanie różnic z wyceny zaliczek razem z wartością
      zaliczek. w standardzie taką wycenę program do wyceny księgowalby na osobne
      konto wycen przynależne do konta zbiorczego zaliczki. poźniej w strukturze
      bilansu te konta możesz razem spiąć i mieć jedną wartość.

ręczne, bezpośrednie księgowanie na konto zaliczki (zbiorcze) nie jest możliwe w
      prosty sposob bez odbiorcy/dostawcy.
      • kamila_sap Re: zaliczka 13.06.05, 20:45
        dziekuje bardzo
      • kamila_sap Re: zaliczka 15.06.05, 14:39
        mam jeszcze jedno pytanie, jaki program, transakcja dokonuje tych ksiegowan na
        koniec roku?
        • s_s1 Re: zaliczka 15.06.05, 15:07
          transakcja f.05 (program SAPF100) z zaznaczonym check box'em "Wycena do
          bilansu" na zakładce Księgowania.
          Proszę tylko uważać z zaznaczeniam tego pola w trakcie roku obrotowego -
          operacja wyceny bilansowej jest nie do "odkręcenia".
          • lookee Re: zaliczka 16.06.05, 14:43
            Zależnie od wersji SAP-a, można zalożyć nowy typ wyceny ustawiony jako RESET,
            można wtedy "odkręcać" bleny przebieg, jest jednak klopotliwe bo musisz znać
            zakres dokumentów itd., no i oczywiście troche podkonfigurować system

cheers !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka