bubu77 30.08.06, 16:16 witam: chciałbym stać się konsultantem w module CO.Praca na SAP 3lata. Już dłuższy czas pracuję jako key user. Brałem udział we wdrozeniu modułu CO, dorywczo FI. pozdrawiam i z góry dziękuję bubu77 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amoremio Re: co radzicie zrobić 30.08.06, 18:53 > Już dłuższy czas pracuję jako key user. Key User - w jakim sensie, w jakiej formie ? a) ze strony IT, np. prestusdies,blue/prototyp,customizing,post b) ze strony dzialu (kontaktmann i provider wiedzy tzw."merytorycznej") ? ad a) IMHO taki nie nazywa sie "KU", tylko np."co-implementator"+opiekun modulu. i aktualnie raczej no problem przy "zmienianiu strony" (ABAP b.pomocny) ad b) IMHO wlasnie klasyczny "KU" i "wejscie" w consulting dziala raczej tylko w przypadku atrakcyjnych branz ze specyficznym know-how (i restrykcja: wiek) Odpowiedz Link
mm5m Re: co radzicie zrobić 30.08.06, 19:53 potwierdzam - dla opiekunow modulow to raczej nie problem prace zmienic.... troche inaczej ten chleb smakuje, ale coz :-) Odpowiedz Link
bubu77 Re: co radzicie zrobić 31.08.06, 11:24 raczej klasyczny KU wiek 27lat co podciągnąć? ABAP, język? bubu77 Odpowiedz Link
mm5m Re: co radzicie zrobić 31.08.06, 14:12 Dostac sie na projekt po stronie klienta na razie lepiej (zostac opiekunem modulu) - a potem do konsultingu :-) Odpowiedz Link
bubu77 Re: co radzicie zrobić 31.08.06, 15:51 ja już brałem udział w projekcie po stronie klienta, więc wiem jak to jest.U mnie w firmie wchodziły 3 moduły byłem członkiem grupy wdrozeniowej. pozdrawiam bubu77 Odpowiedz Link
fyrlok opiekun = interface: IT + biznes + system 31.08.06, 23:37 Z informatyczno-biznesowej perspektywy dzialu SAP ? fullcycle+indepth+handson ? Bo to czesta pomylka: osoby biorace udzial (czasami nawet bardzo blisko i intensywnie) z dzialów, "padaja ofiara" wlasnej iluzji, ze sa juz "technikami" z "warsztatu", ze znaja system "od srodka" itp. A byli, z calym respektem, byc moze niezli, ale przeciez (tylko) asystentami, którzy "lizneli" i którym przewaznie brak takze "zintegrowanego myslenia". (Siostry asystujace przy operacji nie sa i nie staja sie chirurgami.) Moge potwierdzic, ze bycie przez kilka lat "opiekunem" zwieksza szanse i redukuje ból (choc nie jest gwarancja sukcesu) przy starcie jako - dalekoidaco samodzielny - konsultant. Odpowiedz Link