Dodaj do ulubionych

HR/ dzien wolny - harmonogram

24.10.06, 12:32
witam,
potrzebuje wstawic na jeden z dni roboczych, dla wszystkich pracownikow dzien
wolny.
Tworze sobie Dzienny Harmonogram Pracy, zaznaczam opcje "Bez planowanych
godzin pracy" i ustawiam Klase dziennego HP. Zapisuje i mam dzienny
harmonogram pracy. Moje pytanie jak do aktualnie uzywanego harmonogramu albo
jakos inaczej, sprawic aby dnia np. 13.11.2006 dla wszystkich pracownikow ten
dzien traktowany byl jako dzien wolny.

Dziekuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • pawciu79 Re: HR/ dzien wolny - harmonogram 24.10.06, 13:13
      w kalendarzu zakładowym trzeba tez ustawić wybrany dzień jako wolny od pracy,
      tam w regułach specjalnych się to ustawia
      • resti Re: HR/ dzien wolny - harmonogram 24.10.06, 13:45
        no ok, dopisalem. Co teraz? Dopisac jakos mozna do tego dnia ten Dzienny
        Harmonogram Pracy? czy moze nie? Jak zrobic zeby byl widoczny w harmonogramie u
        pracownikow?
        • ennkaa Re: HR/ dzien wolny - harmonogram 24.10.06, 14:01
          Jeśli ustawiłeś w kalendarzu to system automatycznie zastosuje wariant WOLNY
          dla standardowych Twoich wariantów. Po co Ci dodatkowy harmonogram dzienny?
          • resti Re: HR/ dzien wolny - harmonogram 24.10.06, 14:10
            no ok, to stoje na tym ze dodalem do Regul Specjalnych ten dzien i teraz co mam
            zrobic zeby ten dzien byl wolny na wszystkich harmonogramach jakie uzywam.
          • resti Re: HR/ dzien wolny - harmonogram 24.10.06, 14:20
            tzn. ja podjalem probe przegenerowania jednego harmonogramu jednak nie dalo to
            porzadanego efektu i nie widze tego dnia jako wolnego na harmonogramie u
            pracownikow.
            • ennkaa Re: HR/ dzien wolny - harmonogram 24.10.06, 14:42
              Szczerze mówiąc nie rozumiem dokładnie co zrobiłeś i czemu tak:)
              W każdym razie powinno to zadziałać tak, że po dodaniu dnia wolnego do
              kalendarza i wygenerowaniu harmonogramów na ten miesiąc każdemu pracownikowi na
              ten dzień utworzy się dzień wolny w wariancie dla takiego harmonogramu jaki
              miał wcześniej. Czy o to Ci chodzi?
              • resti Re: HR/ dzien wolny - harmonogram 24.10.06, 14:57
                tak, o to mi chodzi. Tylko z wykonaniem gorzej. Ponizej pisze to co zrobilem:
                1) w trans. OY05 -> Kalendarz zakladowy -> wybieram PL -> i klikam na przycisk
                Reguły specjalne i dodaje dzien np. 13.12.2006. Teraz moje pytanie brzmi skad
                on wie jak potraktowac ten dzien? Ze to nie jest swieto tylko dzien wolny taki
                jak sobota i ze jak ktos przyjdzie w ten dzien do pracy to ma mu liczyc
                nadgodziny w taki sposob jak za sobote a nie jak za swieto.
                Mi sie wydawalo ze trzeba przypisac do niego jakis Harmonogram dzienny (jezeli
                tak to jak), bez planowanych godzin pracy i przypisac do niego klase dziennego
                harmonogramu i wtedy dopiero wygenerowac harmonogramy.

Jak bardzo sie myle ? :)
                • ennkaa Re: HR/ dzien wolny - harmonogram 24.10.06, 17:51
                  Jak zakładasz regułę specjalną, to z prawej strony masz check box, który
                  określa czy reguła daje dzień wolny czy pracujący. Zaznaczasz dla dni
                  pracujących.
                  • resti Re: HR/ dzien wolny - harmonogram 25.10.06, 08:25
                    no wlasnie ja odznaczylem tą opcje, poniewaz chce zeby ten dzien byl dniem
                    wolnym. Jak to zrobie to wchodze w PT01, wybieram harmonogram i dany miesiac w
                    ktorych jest zmiana. I niestety ta operacja nie przynosi efektu, nie ma
                    zaznaczonego tego dnia na harmonogramie pracownika jako wolny.
                    Moze jest jakis inny sposob?
    • ennkaa Re: HR/ dzien wolny - harmonogram 26.10.06, 00:44
      Możesz jeszcze zdefiniować ten dzień przez dzień specjalny (poszukaj w SPRO)to
      przy typach dni.
      Możesz zrobić też z niego święto (ale tego nie polecam)
      Albo poprostu na sztywno wstaw harmonogram w ten dzień przy generowaniu -
      sprawdziłam u siebie i tak właśnie jest u nas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka